Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

Beste fietstochten in München

München, omringd door parken, pleinen en rivieren, is een ideale stad om te fietsen. In dit artikel vertel ik je over de beste manieren om München per fiets te ontdekken.

Matías Rodríguez

Matías Rodríguez

10 minuten lezen

Beste fietstochten in München

Fietsen in München | ©Tyler Kellen & Tara Alan

München is een grote stad, maar de uitgestrekte geografie van natuurlijke landschappen, pleinen en kronkelende rivieren maakt fietsen door de stad een van de best mogelijke ideeën. Dit type toerisme is goed ontwikkeld in de stad en er is voor elk wat wils.

Als je liever alleen en in je eigen tempo de stad verkent om alles te zien en te doen wat München te bieden heeft, kun je een fiets huren voor de hele dag, en als je ervoor kiest om je bij een groep aan te sluiten, kan dat ook. Maar dat is niet alles, want er is een breed scala aan opties : heb je zin in een nachtelijke fietstour of in een Duits biertje zodra de tour voorbij is?

1. Begeleide fietstour door klassiek München

Odeonzplatz| ©Epolan9
Odeonzplatz| ©Epolan9

Dit is een van de populairste opties voor wie München per fiets wil verkennen. Het is een vier uur durende tour in een rustig tempo in groepen van maximaal 25 personen langs de hoogtepunten van de stad, zoals de Odeonzplatz, Residenz, de Hofbrauhaus-brouwerij of de Engelse Tuin.

De meest gebruikelijke stop op deze tours is de lunch in de Chinese Toren brouwerij, waar je een grote verscheidenheid aan Beiers bier kunt proeven.

Hoewel eten en drinken meestal niet bij de prijs van de tour zijn inbegrepen, is het een goede gelegenheid om een pub te ervaren die deel uitmaakt van een van de beste bier- en eettours van München.

Deze attractie biedt dagelijks vertrek rond 11.30 uur vanaf een ontmoetingspunt dat meestal op de Marientplatz ligt, met de hulp van een deskundige lokale gids.

De huur van de fiets omvat ook de nodige toegangsprijzen voor de parken en de nodige veiligheidsuitrusting zoals helmen en reflecterende vesten. De gids spreekt Engels.

Interessante details

 • Prijs... De tour met fietshuur, verzekering en assistentie van de gids kost ongeveer 37 euro.
 • Duur... De tour duurt ongeveer vier uur.
 • Ontmoetingspunt... Het ontmoetingspunt is altijd in het stadscentrum, meestal op de Marienplatz.
 • Voordelen van deze tour.... De klassieke München tour zorgt ervoor dat je de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad leert kennen met de hulp van een gids.
 • Nadelen van deze tour... De taal van de tour is enkel Engels.

Boek een fietstour door München

2. Fietstour door de groene ruimtes van München

Fietstour| ©Saffy H
Fietstour| ©Saffy H

Deze optie biedt een tour die gericht is op de groene ruimtes van München, waar parken en pleinen in overvloed zijn. In een groep en met de hulp van een deskundige gids fiets je onder andere langs het Koningsplein, de Ludwig Maximilian Universiteit, Odeonsplatz en de Engelse Tuin.

Met deze tochten, die meestal ongeveer 3 uur duren, kun je de parken verkennen die München tot een van de beste steden ter wereld maken om te fietsen en met je zintuigen te ontdekken.

Het eindpunt van de tour is meestal Radius Tours in het stadscentrum, waar de meeste tourbussen vertrekken .

De fietsverhuur omvat ook veiligheidsuitrusting zoals een helm en reflecterend vest en de hulp van een deskundige gids. Er wordt ook gestopt bij eetstalletjes of biertuinen die niet bij de prijs van de tour zijn inbegrepen.

Interessante details

 • Prijs... De tour met fietshuur, veiligheidsuitrusting en assistentie van een gids kost ongeveer 30 euro.
 • Duur... De tour duurt ongeveer drie uur.
 • Vertrekpunt... Het meest gebruikelijke ontmoetingspunt is Radius Tours in de Arnulfstrasse, maar dit kan veranderen. Met de boekingsbevestiging ontvang je alle informatie die je nodig hebt.
 • Voordelen van deze tour... Je leert de parken, pleinen en iconische promenades van München kennen.
 • Nadelen van deze tour... Je bezoekt het stadscentrum alleen aan het begin en aan het einde van de tour, omdat deze tour gericht is op groene ruimtes.

Boek een fietstour door München

3. München Super Saver: fietstour met eten en Beierse bieravond

Bier in het Hofbräuhaus| ©Roman König
Bier in het Hofbräuhaus| ©Roman König

München staat bekend als een ideale stad om per fiets te verkennen en ook om de kwaliteit van zijn bieren. Als er een manier is om die twee te combineren, dan is het met deze tours, waarbij je de geheimen van de stad leert kennen met de hulp van een deskundige lokale gids.

Met deze rondleidingen, die ongeveer zes uur duren, kun je je verdiepen in de middeleeuwse straten en verhalen van München, de parken en promenades, en ook een fascinerende rondleiding krijgen door de Engelse Tuin, de grootste stedelijke groene ruimte in Europa en een must voor de beste excursies van de stad.

Zodra de fietstour voorbij is, begint het andere deel van de tour: een avond met diner en bier.

Vanaf het hoofdstation begin je aan een tour langs de beste Beierse restaurants en bierbars, en je kunt het Bier- en Oktoberfestmuseum bezoeken, een plek in de stad die eer betoont aan de biercultuur en haar belangrijke rol in de geschiedenis van München.

Tegen het einde neemt de tour je mee door de openlucht biertuinen van München, meestal eindigend bij het Hofbrauhaus, de drie verdiepingen tellende brouwerij die deel uitmaakt van de geschiedenis van de stad en al meer dan 400 jaar open is.

Interessante details

 • Prijs... De tour met fietshuur, veiligheidsuitrusting, hulp van een gids, bier- en voedselproeverijen plus toegang tot het museum kost ongeveer 90 euro.
 • Duur... De tour duurt ongeveer zes uur.
 • Ontmoetingspunt... Het ontmoetingspunt wordt meegedeeld in de bevestigingsmail van de boeking.
 • Voordelen van deze tour... Dit is de ideale tour om een fietstour te combineren met een gastronomische tour langs de beste brouwerijen.
 • Nadelen van deze tour... Het is een beetje een lange tour en kan vermoeiend zijn. Ik raad je aan hier rekening mee te houden bij het plannen van je verblijf in de stad.

Boek een fietstour door München

4. Nachtelijke fietstocht door het alternatieve München

München bij nacht| ©Markus Bahlmann
München bij nacht| ©Markus Bahlmann

Als je op zoek bent naar een alternatieve nacht in München, dan kan deze tour je de oplossing bieden. Deze tour in kleine groep richt zich op de verborgen steegjes buiten de gebaande toeristische paden.

Tijdens deze tour zie je de zonsondergang, leer je meer over de rivierstrandcultuur van München en eindig je met een biertje in een familiebrouwerij buiten het stadscentrum.

De tour omvat vaak verschillende plekken zoals het operagebouw van de stad, het geïmproviseerde heiligdom van Michael Jackson en je leert waarom het in München is gebouwd.

Je bezoekt ook vaak het voormalige koninklijke paleis en de eclectische wijk Lehel, die veel te zeggen heeft over de bohemienachtige kant van de keizerlijke stad.

Tijdens deze drieënhalf uur durende tour word je bijgestaan door een deskundige lokale gids. Eten en drinken tijdens de stops zijn niet inbegrepen in de tourprijs.

Interessante details

 • Prijs... De tour met fietshuur, veiligheidsuitrusting en hulp van een gids kost ongeveer 34 euro.
 • Duur... De tour duurt ongeveer drie en een half uur.
 • Vertrekpunt... Het ontmoetingspunt is meestal op de Karlsplatz, maar dit wordt bevestigd in de boekingsbevestiging.
 • Voordelen van deze tour.... Dit is de ideale tour om een alternatief circuit van München te leren kennen in kleine groepen.
 • Nadelen van deze tour.... Tijdens deze tour zie je niet de belangrijkste toeristische bezienswaardigheden van de stad, dus ik raad je aan om deze tour aan te vullen met een tour door München.

5. Korte fietstocht langs de belangrijkste bezienswaardigheden van München

Marktplatz| ©G.Breitegger
Marktplatz| ©G.Breitegger

Veel toeristen komen maar een paar dagen naar München en dan is het moeilijk om veel uren te besteden aan een fietstour. Als dit het geval is, is deze tour ideaal voor jou.

In een snelle tour, die meestal niet langer dan anderhalf uur duurt, leer je de stad van het centrum tot aan de Isar kennen met de hulp van een deskundige gids.

Hoewel het een korte tour is, kun je de belangrijkste bezienswaardigheden en historische plekken van Münchenvan dichtbij bekijken. De tour wordt gedaan in kleine groepen, wat de ervaring stroomlijnt en de tussenkomst van de gids vloeiender maakt.

De tour begint meestal op de Marienplatz en eindigt op dezelfde plaats op de afgesproken tijd. Als je erover denkt om deze tour te doen omdat je verblijf van korte duur is, is hier een gids om München in twee dagen te bezoeken zodat je het meeste uit je tijd in de stad kunt halen.

Interessante details

 • Prijs... De tour met fietshuur en hulp van een gids begint bij 32 euro.
 • Duur... De tour duurt ongeveer anderhalf uur.
 • Startpunt.... Het ontmoetingspunt is meestal op de Marienplatz.
 • Voordelen van deze tour... Dit is de juiste tour als je weinig tijd hebt in de stad.
 • Nadelen van deze tour... Veiligheidsuitrusting zoals helmen en reflecterende vesten zijn niet inbegrepen in de prijs en worden apart gehuurd.

6. Fietstocht door het straatkunstcircuit van München

München leren kennen op de fiets| ©travellingschel
München leren kennen op de fiets| ©travellingschel

München is een keizerlijke stad, maar heeft ook een rijk alternatief circuit. Zelfs op de meest bezochte plekken is er enige invloed van straatkunstenaars en dit soort tour heeft als doel om al die werken te redden in een tour die weg is van de massa's toeristen.

De route omvat een meanderende route die begint bij het kleurrijke pad langs de rivier de Isar.

Het bezoek aan de Engelse Tuin brengt je het verhaal van hoe München de broedplaats was voor de opkomst van Duitse graffitikunstenaars in de jaren 1980 en hoe de voormalige arbeiderswijk Giesing een cultlocatie voor straatkunst werd.

Je leert ook over de invloed van de kunstenaars op het jaarlijkse Oktoberfest in Duitsland, waarvoor je in dit artikel tickets kunt vinden.

Deze alternatieve tour, die meestal vertrekt vanaf de Marienplatz, geeft je een inzicht in een andere kant van het elegante en statige München dan andere tours. De hulp van een deskundige lokale gids en kleine groepen zullen je ervaring nog verbeteren.

Interessante details

 • Prijs... De tour met fietshuur en hulp van een gids begint bij 34 euro.
 • Duur... De tour duurt drie en een half uur.
 • Vertrekpunt... Het ontmoetingspunt is meestal op de Marienplatz.
 • Voordelen van deze tour... Als je geïnteresseerd bent in straatkunst, is dit de ideale tour om een van de alternatieve kanten van München te leren kennen.
 • Nadelen van deze tour... Er wordt niet gestopt voor de lunch, waardoor de tour wat lang kan duren.

Boek een ticket voor het Oktoberfest

7. Complete tour door de Engelse Tuin per elektrische fiets

De Engelse Tuin leren kennen| ©Sergei Gussev
De Engelse Tuin leren kennen| ©Sergei Gussev

München wordt beschouwd als een moderne stad omdat het zo is ontworpen dat iedereen met de fiets naar het werk kan en ook omdat de milieunormen tot de hoogste ter wereld behoren.

De Engelse Tuin is het grootste stadspark van Europa en slechts een deel ervan wordt bezocht tijdens een fietstocht. Deze tour heeft als doel het profiel van München als fietshoofdstad van Duitsland en de zorg voor het milieu te verenigen met een complete rondleiding door het park in een drie uur durende excursie.

De tour begint direct bij de Engelse Tuin en omvat meestal een bezoek aan de surfgolf bij de Eisbach, een stop bij de Hofgarten, het panoramische uitzicht op Monopteros in het zuidelijke deel van het park en vervolgens een tour langs biertuinen, bars en cafés.

De hele tour wordt gedaan in kleine groepen en op elektrische fietsen. De prijs van de tour is exclusief proeverijen van eten en drinken en de deskundige gids is beschikbaar in het Engels en Duits.

Interessante details

 • Prijs... De tour met de huur van de elektrische fiets en de assistentie van de gids kost ongeveer 40 euro.
 • Duur... De tour duurt ongeveer drie en een half uur.
 • Ontmoetingspunt... Het ontmoetingspunt is de Engelse Tuin.
 • Voordelen van deze tour... Je krijgt de kans om te leren hoe München de Duitse fietshoofdstad werd.
 • Nadelen van deze tour... De tour omvat alleen een bezoek aan de Engelse Tuin en niet aan andere karakteristieke groene ruimtes van de stad.

Wat zie ik tijdens deze tour?

Mensen tijdens de tour| ©María Godoy
Mensen tijdens de tour| ©María Godoy

Elke tour heeft een bepaald thema. Vele bieden verschillende manieren om het belangrijkste toeristische circuit van München op de fiets te leren kennen, terwijl andere je uitnodigen voor een tour langs de alternatieve circuits van de stad.

Als je eenmaal de optie hebt gekozen die het beste bij je interesses past, krijg je tijdens de tour alle informatie die je nodig hebt om je ervaring onvergetelijk te maken. Alle attracties worden begeleid door een deskundige gids, zodat je het meeste uit je bezoek aan München kunt halen.

Waarom raden we een fietstour in München aan?

Fietsen door de Engelse Tuin| ©Bronwen Lee
Fietsen door de Engelse Tuin| ©Bronwen Lee

Omdat München niet alleen de fietshoofdstad van Duitsland is, maar ook een stad die zo is ontworpen dat iedereen naar zijn werk kan komen zonder een ander voertuig te gebruiken. Dit betekent dat München een uitgebreide lay-out van fietspaden en aangepaste middeleeuwse straten heeft die je fietstocht magisch zullen maken.

Je kunt ook de lokale bevolking ervaren en genieten van het klimaat van de stad. Als je München in de winter bezoekt, kan het een ongebruikelijk maar toch interessant plan zijn voor die dagen waarop geen sneeuw wordt voorspeld.

Wat zijn de voordelen van een rondleiding met gids versus een bezoek aan München op eigen gelegenheid?

Start van de rondleiding| ©Jason Ippolito
Start van de rondleiding| ©Jason Ippolito

München is een zeer grote stad, met een rijke geschiedenis en veel geheimen verborgen in de middeleeuwse straten. Je kunt de stad zeker op eigen houtje leren kennen, maar je loopt het risico dat je de beste details mist. Daarom krijg je bij elk van deze rondleidingen hulp van een deskundige gids.

München is veel meer dan alleen een statig stadscentrum, met een interessant straatkunstcircuit, alternatieve bars en een heleboel andere attracties die moeilijk toegankelijk zijn zonder het advies van de plaatselijke bevolking.