Taj Mahal vanuit New Delhi: tours, tickets en meer

De Taj Mahal blijft in het geheugen van iedereen die het bezoekt, zowel vanwege de prachtige architectuur als vanwege het ontroerende verhaal dat de bouw ervan inspireerde.

Lorena Morales

Lorena Morales

13 minuten lezen

Taj Mahal vanuit New Delhi: tours, tickets en meer

Taj Mahal | Jovyn Chamb

Het lijdt geen twijfel dat een van de beste dingen om te doen in New Delhi een bezoek is aan de Taj Mahal, het paleisachtige mausoleum aan de oever van de rivier de Yamuna. Velen raden aan om dit bezoek voor het laatst te bewaren, omdat de schoonheid van dit met stenen bedekte witmarmeren gebouw alle andere gebouwen in de stad Agra overtreft.

Het mausoleum, dat is uitgeroepen tot een van de zeven nieuwe wereldwonderen van de moderne wereld, werd gebouwd door de Mughal keizer Shah Jahan voor zijn favoriete vrouw Mumtaz Mahal, die stierf tijdens de bevalling van hun 14e zoon. Rekening houdend met het feit dat ongeveer 8 miljoen mensen het elk jaar bezoeken, is het belangrijk dat je rekening houdt met enkele aanbevelingen bij het kopen van je ticket om het meeste uit je bezoek te halen.

De meest complete optie

Taj Mahal en Agra Fort dagtocht vanuit New Delhi met de Gatimaan Express trein

Rondleiding door de Taj Mahal en Agra Fort vanuit New Delhi per sneltrein

Je reist in alle comfort naar de stad Agra met de sneltrein om het beroemde Taj Mahal Mausoleum en Agra Fort te bezichtigen, met optionele lunch.

Dit is een volledige dagexcursie waarbij je de beroemde gebouwen van de Taj Mahal en het Agra Fort zult zien. Het is met een sneltrein en inclusief hotel pick-up, waardoor het een van de handigste manieren is om de Taj Mahal te zien vanuit New Delhi. Het biedt ook skip-the-line toegang en de optie om een lunch mee te nemen.

Aanrader als... je de Taj Mahal wilt bezoeken zonder te wachten en het vervoer hebt om de Taj Mahal op een comfortabele manier te bezoeken.

Hoeveel kosten tickets voor de Taj Mahal?

Geld in euro's| ©Ibrahim Boran
Geld in euro's| ©Ibrahim Boran

Algemene toegang tot de Taj Mahal kost ongeveer 12 EUR per persoon voor buitenlanders, ongeveer 6 EUR voor burgers van SAARC- en BIMSTEC-lidstaten en ongeveer 0,5 EUR voor Indiase burgers. De toegang tot het mausoleum is optioneel en kost ongeveer 2 euro per persoon. Kinderen onder de 15 jaar betalen geen algemene toegang.

Als je de Taj Mahal 's nachts wilt bezoeken, is de toegangsprijs voor buitenlanders ongeveer 8,5 EUR per persoon, ongeveer 6 EUR voor de lokale bevolking en ongeveer 6 EUR voor kinderen tussen de 4 en 15 jaar, zowel voor de lokale bevolking als voor buitenlanders. Kinderen jonger dan 4 jaar betalen 's nachts geen toegang.

Gewoonlijk omvatten de meeste rondleidingen naast de Taj Mahal ook een bezoek aan het Agra Fort en de "Little Taj", die eigenlijk Itimad-Ud-Daulah heet. Er zijn verschillende gebouwen en tuinen die je kunt bezoeken om het meeste uit je bezoek aan de stad Agra te halen, waarvoor je apart toegangstickets moet kopen:

 • Agra Fort: ongeveer 7 EUR per persoon.
 • Fatehpur Sikri: ongeveer 7 EUR per persoon.
 • Akbar's Tombe: ongeveer 3,5 EUR per persoon.
 • Itimad-Ud-Daulah Mausoleum: ongeveer EUR 3,5 per persoon (kleine Taj).
 • Mehtab Bagh Garden: ongeveer EUR 3,5 per persoon.
 • Ram Bagh Garden: ongeveer EUR 3,5 per persoon.
 • Mariyam Tuba: ongeveer EUR 3,5 per persoon.

Boek een excursie naar Taj Mahal en Agra Fort

Welke soorten tickets zijn er beschikbaar? Zijn er skip-the-line tickets voor de Taj Mahal?

De Taj Mahal leren kennen| ©Julian Yu
De Taj Mahal leren kennen| ©Julian Yu

Er zijn twee soorten tickets om de Taj Mahal te bezoeken : dagtickets en nachttickets. De uren overdag zijn van een half uur voor zonsopgang tot een half uur voor zonsondergang. Je kunt de Taj Mahal elke dag bezoeken , behalve op vrijdag, dan is hij gesloten. Op de officiële website zijn er geen mogelijkheden om zonder in de rij te staan naar binnen te gaan, maar privérondleidingen bieden deze optie wel aan.

Nachtbezoeken zijn alleen mogelijk gedurende 5 nachten per maand: de nacht van de volle maan, de twee nachten ervoor en de twee nachten erna, behalve op vrijdag en in de maand Ramadan, die ongeveer loopt van de eerste week van maart tot de eerste week van april.

Bezoeken overdag duren maximaal 3 uur en als je langer blijft, krijg je een boete. Dit is een maatregel die is ingevoerd om het gebouw in goede staat te houden, aangezien het een van de populairste rondleidingen vanuit New Delhi is en ongeveer 50.000 bezoekers per dag ontvangt.

Nachtelijke bezoeken zijn tussen 20.30 uur en middernacht en duren 30 minuten. Er kunnen 50 mensen per uurblok komen, dus je kunt je ticket het beste van tevoren reserveren. Het is ook belangrijk om je uitgeprinte ticket mee te nemen als je 's nachts op bezoek gaat.

Boek een rondleiding naar Taj Mahal en Agra Fort

Zijn tickets voor de Taj Mahal inbegrepen in een van de sightseeingpassen van de stad?

Taj Mahal Koepel| ©Hadi Hormozi
Taj Mahal Koepel| ©Hadi Hormozi

Nee, toegangstickets voor de Taj Mahal zijn niet inbegrepen in een Agra City Sightseeing Pass of Delhi City Sightseeing Pass. Je kunt alleen een kleine korting krijgen om andere gebouwen in de stad te bezoeken na een bezoek aan de Taj Mahal, zoals het Agra Fort, Akbar's Tomb en Itimad-Ud-Daulah, hoewel de korting geen verschil maakt voor buitenlanders.

Als je een paar dagen in de stad blijft, kun je naast het nemen van de beste tours door New Delhi een speciale toeristenkaart krijgen waarmee je 2 of 3 dagen lang met de metro door de stad kunt reizen voor minder dan een euro (tussen 100 en 250 roepies).

Zijn er tickets met een rondleiding door de Taj Mahal en is dat de moeite waard?

Taj Mahal| ©José Luis Bendito
Taj Mahal| ©José Luis Bendito

Nee, de officiële tickets bevatten geen rondleiding door de Taj Mahal, noch een officiële audiogids waar je zelf naar kunt luisteren. Je kunt je ticket voor een rondleiding echter kopen bij privétourbedrijven, die ook een skip-the-line ticket aanbieden.

Tourbedrijven bieden ook extra diensten aan zoals transfer van en naar New Delhi of Agra, en lunch. Ze bieden ook bezoeken met en zonder toegang tot andere bezienswaardigheden, zoals het Agra Fort, Akbar's Tomb en de Little Taj.

Het voordeel van het huren van een privétour is dat je een pakket op maat kunt boeken, inclusief de diensten die voor jou interessant zijn. Dat wil zeggen, je kunt alleen de toegang kopen zonder wachtrijen als je liever alleen gaat, of een compleet pakket dat de toegang met rondleiding, lunch, bezoek aan andere attracties en alle transfers vanuit Agra of New Delhi omvat.

Zonder twijfel is de rondleiding met gids de moeite waard, want de Taj Mahal is een mausoleum met veel geschiedenis en details die het uniek maken in de wereld. Bovendien zijn de gidsen experts die je alles kunnen vertellen over de Taj Mahal en zorgen voor een verrijkende ervaring zodat je het meeste uit je bezoek haalt.

Boek een rondleiding naar Taj Mahal, Lesser Taj en Agra Fort

Zijn er tickets met korting voor Taj Mahal?

Detail van de Taj Mahal| ©Christopher John SSF
Detail van de Taj Mahal| ©Christopher John SSF

Tickets met korting voor de Taj Mahal zijn alleen beschikbaar voor staatsburgers van het land en voor burgers van SAARC- en BIMSTEC-lidstaten. Zij betalen respectievelijk ongeveer 0,5 EUR en 6 EUR per persoon.

Er zijn ook promotietickets voor kinderen jonger dan 15 jaar, zowel overdag als 's nachts. Overdag krijgen ze gratis toegang tot de Taj Mahal en 's nachts betalen ze ongeveer 6 EUR. Bovendien hoeven kinderen jonger dan 4 jaar niet te betalen voor toegang 's nachts.

Zijn er speciale tickets voor kinderen?

In de rij voor de ingang| ©Christopher John SSF
In de rij voor de ingang| ©Christopher John SSF

Ja, de Taj Mahal biedt speciale tickets voor kinderen, aangezien kinderen onder de 15 jaar geen toegang betalen om het mausoleum overdag te bezoeken. Kinderen jonger dan 4 jaar hoeven overdag en 's nachts geen toegang te betalen.

Aan de andere kant betalen kinderen tussen 4 en 15 jaar een gereduceerde toegangsprijs als ze de Taj Mahal 's nachts willen bezoeken. De nachtelijke toegangsprijs voor kinderen is ongeveer 6 EUR.

Als je met kinderen gaat, onthoud dan dat de Taj Mahal een heilige plaats is, dus alle bezoekers wordt gevraagd om stil te zijn in het mausoleum en rond het mausoleum te lopen zonder lawaai te maken of rond te rennen. Het is ook verboden om te eten of met voedsel naar binnen te gaan.

Waarom is het de moeite waard om online tickets te kopen in plaats van aan de kassa?

Taj Mahal van dichtbij| ©Christopher John SSF
Taj Mahal van dichtbij| ©Christopher John SSF

Online tickets kopen heeft verschillende voordelen, omdat je geen tijd verliest aan de kassa van het mausoleum om ze te kopen. Houd er rekening mee dat de Taj Mahal een van de meest bezochte bouwwerken ter wereld is en dat je lang in de rij kunt staan om je ticket te kopen.

Hoewel er verschillende rijen zijn voor de lokale bevolking en voor buitenlanders, moet je na het kopen van je ticket in de rij gaan staan om de Taj Mahal binnen te gaan. Afhankelijk van de dag van je bezoek kan het tussen een half uur en 2 uur duren om binnen te geraken, dus je gaat best zo vroeg mogelijk als je je ticket niet online kan kopen.

Een ander voordeel van je ticket online kopen is dat je een kleine korting krijgt van ongeveer 0,056 EUR, hoewel het voor buitenlanders niet echt een significant verschil maakt.

Bezoek Taj Mahal en Agra Fort met de snelle trein

Openingstijden Taj Mahal

Bezoekdag| ©Christopher John SSF
Bezoekdag| ©Christopher John SSF

De Taj Mahal opent elke dag een half uur voor zonsopgang en sluit een half uur voor zonsondergang, behalve op vrijdag, dan is hij gesloten. Het is ook 5 nachten per maand geopend van 20.30 tot middernacht, wanneer je het mausoleum 's avonds kunt bezoeken. Op vrijdag is het mausoleum ook 's nachts niet geopend.

Nachtbezoeken zijn mogelijk op de twee nachten voor volle maan, de twee nachten na volle maan en de nacht van volle maan. Bijna elke maand kun je de Taj Mahal 's nachts bezoeken, behalve tijdens de maand Ramadan, die meestal elk jaar van ongeveer 10 maart tot 10 april valt.

Het is altijd aan te raden om de officiële website van de Taj Mahal te raadplegen om er zeker van te zijn dat het monument open is voor je een bezoek brengt.

Hoeveel tijd heb je nodig om de Taj Mahal te bezoeken?

Binnen| ©Liji Jinaraj
Binnen| ©Liji Jinaraj

In het belang van het behoud van de Taj Mahal kun je er maximaal 3 uur verblijven. Dit is echter genoeg tijd, want je hebt minstens 2 uur nodig om de Taj Mahal te bezoeken en te genieten van alles wat het te bieden heeft.

Deze tijdslimiet is ingesteld om het monument, dat ongeveer 8 miljoen bezoekers per jaar ontvangt, te behouden en om overbevolking te voorkomen. Als je langer blijft, moet je een boete betalen die gelijk kan zijn aan de prijs van een toegangsticket.

Houd er bij het plannen van je bezoek rekening mee dat er geen officiële skip-the-line tickets beschikbaar zijn, tenzij je een rondleiding vanuit New Delhi boekt, dus je kunt verwachten dat je tussen een half uur en 2 uur moet wachten om naar binnen te mogen. Als je je kaartje niet online koopt, zul je ook langer moeten wachten.

Het is aan te raden om je bezoek als een excursie van een hele dag te plannen en het zo vroeg mogelijk in de ochtend te doen. Als je tijd over hebt in de stad Agra, kun je van je bezoek gebruik maken om andere interessante monumenten te zien, zoals het Agra Fort.

Bezoek de Taj Mahal, het Agra Fort en de Little Taj.

Beste tijd om Taj Mahal te bezoeken

Namiddag sightseeing| ©Seba Della y Sole Bossio
Namiddag sightseeing| ©Seba Della y Sole Bossio

De beste tijd van het jaar om de Taj Mahal te bezoeken is van februari tot april, wanneer de temperaturen koeler en het weer droger is. November tot januari is de mistigste tijd en juli tot oktober is de regenachtigste tijd. Mei en juni zijn de heetste maanden en de temperaturen zijn dan zinderend.

Zonsopgang is een van de mooiste momenten van de dag om de Taj Mahal te bezoeken, net als zonsondergang. Het monument is echter op elk moment van de dag een bezoek waard, omdat het van kleur verandert naarmate de uren verstrijken.

De poorten gaan open rond 6.30 uur, een half uur voor zonsopgang, dus om er vroeg te zijn zul je waarschijnlijk 's avonds moeten reizen, tenzij je in de stad Agra verblijft. De hoogste concentratie bezoekers is tussen 9.00 en 10.00 uur, en het laagste aantal bezoekers is tussen 12.00 en 15.00 uur.

Hoe kom je bij Taj Mahal?

Met Uber| ©Dan Gold
Met Uber| ©Dan Gold

Taj Mahal ligt in de stad Agra, op ongeveer 200 km van New Delhi, de hoofdstad van India. Om het te bezoeken kun je in Agra of in New Delhi verblijven. New Delhi biedt een ruimere keuze aan accommodatie en je kunt Agra gemakkelijk bereiken. Houd er rekening mee dat vervuilende voertuigen je ongeveer 5 blokken van de Taj Mahal vandaan brengen, en dat alleen elektrische auto's en fietstaxi's je dichterbij brengen.

Vanuit New Delhi kun je Agra per bus bereiken, maar dat is niet het meest aanbevolen vervoermiddel omdat het ongeveer 4,5 uur duurt, veel langer dan treinen. Je kunt ook het vliegtuig nemen, maar dat is duurder en de formaliteiten op het vliegveld duren lang.

Met de trein

Er zijn verschillende treinlijnen van New Delhi naar Agra, die er tussen de 1,5 en 3 uur over doen, afhankelijk van de trein die je kiest. Een van de snelste is de Gatimaan Express.

De meeste lijnen zetten je af in het Agra Cantonment station, het hoofdstation van de stad, dat op ongeveer 6 km van de Taj Mahal ligt, en sommige zetten je af in het Agra Fort station, dat op 3 km van de Taj Mahal ligt. Vanaf elk van deze stations kun je een motor tuk tuk of fiets tuk tuk nemen om het monument te bereiken.

Met de taxi of Uber

Veel mensen kiezen ervoor om een taxi of Uber te nemen naar de stad Agra, want hoewel het de duurste optie is, kun je deze diensten op gedeelde basis huren om de kosten te drukken. De reis over de weg duurt ongeveer 3 uur.

Houd er rekening mee dat er geen vervuilende voertuigen zijn toegestaan binnen de perimeter van 500 meter rond de Taj Mahl, dus de taxi of Uber zal je ongeveer 5 blokken van de Taj Mahl afzetten.

Met een privétour

Een andere optie voor een bezoek aan de Taj Mahal is het huren van een rondleiding vanuit New Delhi met transfer inbegrepen. Dit is het handigste alternatief als je je liever geen zorgen maakt over de transfer. Bovendien krijg je een deskundige gids die je volledige informatie geeft over de Taj Mahal, zodat je het meeste uit je bezoek kunt halen.

Aan de andere kant zijn bij sommige tourbedrijven ook lunch en de mogelijkheid om andere monumenten, tempels en tuinen van de stad te bezoeken inbegrepen.

Bezoek Taj Mahal en Agra Fort met de sneltrein

Wat je niet mag missen bij de Taj Mahal

Itimad-ud-Daulah Mausoleum| ©Oscar Cabezas
Itimad-ud-Daulah Mausoleum| ©Oscar Cabezas

De Taj Mahal, het grote witmarmeren gebouw dat eruitziet als een paleis, is eigenlijk een mausoleum met de graven van keizer Shah Jahan en Mumtaz Mahal, zijn favoriete vrouw. Het is het belangrijkste gebouw dat je ziet in het complex, dat is uitgeroepen tot een van de zeven nieuwe wereldwonderen van de moderne wereld.

In het mausoleum kun je alle details bewonderen die het beroemd hebben gemaakt: reliëfs, gravures, ingelegde edelstenen, de koepels, zuilen, ingangen en galerijen. Alles is gebouwd met symmetrie en rijke symboliek. Het interieur van het mausoleum is bijvoorbeeld verdeeld in 8 delen, die de 8 paradijzen van de Koran symboliseren.

Naast het mausoleum kun je de tuinen zien, die het paradijs op aarde voorstellen, en het kanaal in het centrum. Aan weerszijden van het mausoleum staan twee gebouwen van rode zandsteen: een moskee en een gastenverblijf. De ingang is ook een imposante constructie, bestaande uit 22 koepels die het aantal jaren voorstellen dat nodig was om de Taj Mahal te bouwen.

De Taj Mahal verandert van kleur naargelang het uur van de dag, dus 's morgens is hij roze, 's middags is hij wit en 's avonds krijgt hij een gouden kleur. Je kunt ook het Taj Mahal Museum bezoeken, waar kunstvoorwerpen en schetsen te zien zijn.

Bezienswaardigheden bij de Taj Mahal

Als je de Taj Mahal gaat bezoeken, kun je ook van de gelegenheid gebruik maken om andere interessante gebouwen in de stad Agra te bezoeken:

 • Agra Fort: het ligt op ongeveer 2,5 km van de Taj Mahal, aan de oever van de Yomuna-rivier. Het is een stenen fort uit de 11e eeuw dat in de 15e eeuw werd omgebouwd tot paleis.
 • Itimad-ud-Daulah Mausoleum: Het staat bekend als de Kleine Taj, omdat het wordt beschouwd als een schets van de Taj Mahal. Het ligt op 5 km van de Taj Mahal.
 • Mehtab Bagh Gardens: wordt beschouwd als het beste uitzichtpunt op de Taj Mahal vanaf de overkant van de Yamuna rivier. Ze dateren uit 1530.
 • Akbar Mausoleum: ligt op 10 km van het Agra Fort. De bouw begon in 1605 en combineert rode zandsteen met wit marmer.
 • Marble Emporium: Dit is de plek om artistieke marmeren stukken ingelegd met stenen te zien. Deze kunst staat bekend als Pietra Dura of Parchin Kari en ontstond in de 16e eeuw.

Bezoek de Taj Mahal, het Agra Fort en de Little Taj.

Tips voor een bezoek aan de Taj Mahal

Mensen bij de Taj Mahal| ©Paul Asman
Mensen bij de Taj Mahal| ©Paul Asman

Er zijn een paar tips om het meeste uit je bezoek aan de Taj Mahal te halen:

 • Ga niet op vrijdag, want dan is de Taj Mahal gesloten.
 • Het is verboden om te eten en te roken in de Taj Mahal. Je mag ook geen eten of drinken meenemen in de Taj Mahal. Dit is een maatregel om het behoud van de Taj Mahal te bevorderen, door het morsen van vloeistoffen of voedsel dat vlekken zou kunnen maken te vermijden.
 • Je moet stil blijven in het mausoleum en geen foto's nemen.
 • Het is verboden om het mausoleum te betreden met een videocamera of accessoires voor fotografie, zoals statieven, selfie sticks of koptelefoons. Je mag ook geen drone gebruiken. Andere verboden voorwerpen zijn aanstekers, messen, kabels, opladers en elektrische apparaten.
 • Je mag geen grote rugzakken of tassen meenemen. Als je ze toch meeneemt, kun je ze achterlaten in de kluisjes bij de 3 ingangen van de locatie. Sommige van deze kluisjes zijn gratis en andere hebben een minimumtarief.
 • Het is mogelijk om een gids te huren aan een van de ingangen van de Taj Mahal, maar ze zijn niet allemaal officiële gidsen, dus het is aan te raden om hen om een ID-kaart te vragen.
 • Je gebruikt best de Fatehpuri Gate, de hoofdingang van de Taj Mahal. Deze bevindt zich in het westen. De Fatehabad Gate, aan de oostkant, wordt minder gebruikt omdat het ongeveer 1 km van de kassa is; en de zuidelijke ingang wordt meestal alleen gebruikt om uit te stappen.
 • Sommige mensen gekleed in traditionele kostuums zullen aanbieden om met je op de foto te gaan. Houd er rekening mee dat deze service wordt aangeboden in ruil voor fooien.