Beste kooklessen aan het Comomeer

Het is niet allemaal luxe en prachtige landschappen, aan het Comomeer kun je ook leren hoe je de Italiaanse gastronomie recreëert. Ik laat je enkele van de beste kooklessen zien.

Andressa García

Andressa García

11 minuten lezen

Beste kooklessen aan het Comomeer

Klas die pasta bereidt | ©Klaus Nielsen

Van het leren maken van traditionele Italiaanse pasta tot het leren ervaren van de smaken van polenta, de kooklessen zijn een uitstekende manier om iets meer te weten te komen over de gastronomische traditie en cultuur van het Comomeer en de regio Lombardije.

In elk van deze ervaringen leert u traditionele smaken herkennen en recreëren in het gezelschap van een deskundige kok. U zult ook al uw creaties proeven en enkele van de beste wijnen van Lombardije proeven. Gastronomische ervaringen die u niet mag missen tussen de beste dingen om te zien en te doen in het Lago di Como.

1. Gastronomische les onder leiding van een professionele kok in Bellagio

In een kookles| ©Tuscany Cooking Class
In een kookles| ©Tuscany Cooking Class

In deze ontmoeting met de Italiaanse keuken leert u de geheimen van de authentieke gastronomie van een lokale chef-kok die u alles zal leren wat u wilt weten vanuit zijn thuiskeuken. Voor deze ervaring bezoek je een traditionele villa gelegen aan de oevers van het Comomeer.

Tijdens de stage leert u een grote verscheidenheid aan voorgerechten, pasta en vleesgerechten koken, de sterkste van de gastronomie van de regio. Daarna krijg je de gelegenheid om je eigengemaakte creaties te proeven. Tegelijkertijd kunt u genieten van de goede lokale wijn en aan het eind proeft u een heerlijk Italiaans dessert.

De chef geeft u alle tips en technieken om een compleet Italiaans menu te leren beheren. Bovendien is deze educatieve ervaring aangepast aan alle niveaus.

Interessante details

  • Prijs: voor deelname aan deze ervaring betaalt u ongeveer 260 euro per persoon.
  • Duur: de ervaring kan tot 3 uur duren.
  • Vervoermiddel: de ervaring wordt op één locatie voltooid, maar u zult zelf de weg naar het ontmoetingspunt moeten vinden.
  • Voordelen van deze optie: een professionele kok begeleidt u tijdens de hele kookles. Het gebruik van alle biologische en seizoensgebonden ingrediënten is inbegrepen. U krijgt een receptenboekje met de geleerde bereidingen mee naar huis.
  • Nadelen van deze optie: vervoer van en naar de accommodatie is niet inbegrepen, maar u kunt deze service wel aanvragen.

Boek uw kookles met een professionele kok

2. Privé kookles aan het Comomeer vanuit Milaan

Tramisu| ©Karen Neoh
Tramisu| ©Karen Neoh

Bij deze activiteit moet u er rekening mee houden dat om naar het Comomeer te gaan, u moet landen op de luchthaven Milaan Malpensa, en u moet noodzakelijkerwijs een transfer maken naar het Comomeer, dit is een ervaring die ik u aanraad om op te nemen in uw reisroute, zodra u aankomt in deze regio van Lombardije.

In dit geval, om van Milaan naar Como te gaan, gaat u op de trein en vervolgens met de veerboot naar de regio Blevio. Daar aangekomen begint de les met het leren van de echte Italiaanse kookstijl in een privé-ervaring van een hele dag.

Daarna kunt u in gezelschap van een professionele kok een volledig menu bereiden van twee gangen, een hoofdgerecht en een dessert: zelfgemaakte pasta en tiramisu. Aan het einde van de les kunt u genieten van uw eigen creaties en traditionele Italiaanse wijn proeven.

Nadat u uw maaltijd hebt gedeeld, kunt u een wandeling door Como maken voordat u terugkeert naar uw hotel of accommodatie.

Interessante details

  • Prijs: u betaalt ongeveer 320 euro voor deze ervaring.
  • Duur: het is een volledige dagtocht die ongeveer 7 uur kan duren.
  • Vervoermiddel: vervoer per trein en veerboot vanaf Milaan is inbegrepen.
  • Voordelen van deze optie: alle materialen die tijdens de les worden gebruikt zijn inbegrepen. Het proeven van maaltijden en de ondersteuning van de professionele kok zijn ook inbegrepen. U krijgt de recepten mee naar huis om het geleerde in praktijk te brengen. Het is privé, wat betekent dat alleen u en uw groep deelnemen.
  • Nadelen van deze optie: deze tour heeft een minimum aantal personen per boeking en wordt uitgevoerd in groepen van 2 tot 4 personen.

Boek uw transfer van de luchthaven naar Como

3. Liefde voor pasta: Pasta en tiramisu lessen in kleine groepen in Como

Pasta maken| ©Joy
Pasta maken| ©Joy

In het huis van een plaatselijke bewoner in Como leert u verse pasta en een echte klassieke, handgemaakte tiramisu maken. Dit is een intieme kookles voor niet meer dan 12 personen, dus de aandacht is praktisch persoonlijk.

In het midden van de les vertelt de local u alle kneepjes van het met de hand rollen van verse pasta, wat deel uitmaakt van de Italiaanse traditie. Hij zal u ook helpen een paar gerechten te maken terwijl hij u anekdotes leert en vertelt over de cultuur en de gastronomie van de regio Lombardije.

De chef die u tijdens de les zal begeleiden is een cesarino, dat wil zeggen een type chef die zijn stijl van ambachtelijk koken zeer goed bewaart en de tradities van de regionale keuken van Lombardije in ere houdt. Met het gastronomische aanbod van deze ervaring is deze les misschien wel een van de beste dingen om te doen in het Lago di Como.

Interessante details

  • Prijs: deze ervaring kost ongeveer 110 euro per persoon.
  • Duur: de les duurt ongeveer 3 uur.
  • Vervoermiddel: deze excursie vindt plaats bij een Cesarino thuis, dus u moet er zelf heen, met een eigen auto of met het openbaar vervoer.
  • Voordelen van deze optie: u wordt altijd begeleid door een deskundige kok. Ook alles wat u in de keuken nodig heeft, is inbegrepen.
  • Nadelen van deze optie: het is niet rolstoelvriendelijk. Vervoer naar de locatie is niet inbegrepen.

Doe een activiteit in het Lago di Como

4. Privé kooklessen met lunch of diner inbegrepen

Wijnproeven| ©Ashley Zakem
Wijnproeven| ©Ashley Zakem

In deze privéles leert u klassieke gerechten uit Lombardije te bereiden, in gezelschap van chef-kok Cesarina die u niet alleen bij haar thuis uitnodigt om te leren koken in de Milanese stijl, maar er ook voor zorgt dat u zich thuis voelt.

Onder de gerechten die u zult bereiden zijn polenta, gehaktballen, risotto en osso bucco. Als dessert wordt u verrukt met de bereiding en het proeven van de traditionele tiramisu. Het beste van deze ervaring is dat u na het koken de maaltijd kunt genieten en delen met de andere deelnemers.

Details van belang

  • Prijs: u kunt aan deze kookles deelnemen voor ongeveer 135 euro per persoon.
  • Duur: de les duurt ongeveer 3 uur.
  • Vervoermiddel: deze activiteit vindt plaats op één locatie, dus u moet op eigen gelegenheid naar het ontmoetingspunt komen, met een eigen auto of met het openbaar vervoer.
  • Voordelen van deze optie: de ingrediënten zijn inbegrepen om het menu van verschillende gerechten te bereiden, die u samen met rode en witte wijnen uit Lombardije zult kunnen proeven. U krijgt een schort en een boodschappentas aan het einde van de les.
  • Nadelen van deze optie: de transfer van en naar het ontmoetingspunt voor de ervaring is niet inbegrepen.

5. Pasta Fresca in een hands-on kookles met een local in Como

Rissoto| ©Sarah Stierch
Rissoto| ©Sarah Stierch

Als er iets kenmerkend is voor Lombardije, dan is het wel de enorme hoeveelheid en verscheidenheid aan heerlijke gerechten. Polenta en risotto zijn een paar pareltjes die nooit ontbreken op de lijst van de beste Italiaanse gerechten, en dit zijn twee van de gerechten die u tijdens deze les kunt bereiden, evenals de voortreffelijke verse pasta.

In deze praktijkgerichte kookles helpt een chef-kok u de best bewaarde geheimen te ontdekken om verse pasta te maken, zoals de authentieke Italiaanse "nonnas". Daarnaast kunt u al uw vragen en nieuwsgierigheden stellen over de bereiding van elk gerecht.

Tijdens de bereiding van de pasta leert uw leraar u de technieken om de "sfoglia", niets anders dan bladerdeeg, te bereiden en uit te rollen. U leert ook hoe u het moet snijden en hoe u de saus moet maken. Natuurlijk krijgt u de gelegenheid om te genieten van wat u hebt gekookt, dus het is een activiteit die u zeker moet doen, zelfs als u het Lago di Como in één dag bezoekt.

Interessante details

  • Prijs: om de smaken van Como te ontdekken betaalt u ongeveer 140 euro per persoon.
  • Duur: deze kookles duurt ongeveer 3 uur.
  • Vervoermiddel: het vindt plaats op een specifieke locatie, maar u moet er op eigen gelegenheid naartoe, met uw eigen auto of met het openbaar vervoer.
  • Voordelen van deze optie: alle materialen zijn inbegrepen, evenals het gezelschap van een professionele kok.
  • Nadelen van deze optie: het is niet rolstoelvriendelijk. Vervoer van en naar het hotel of de accommodatie is niet voorzien.

6. Kooklessen in Bellagio plus bezoek aan Villa Melzi

Villa Melzi in Bellagio| ©. Ray in Manila
Villa Melzi in Bellagio| ©. Ray in Manila

In deze "Cook with a view" ervaring krijgt u de kans om te koken in een van de mooiste en populairste dorpen aan het Comomeer, namelijk Bellagio. Tijdens de les leert de chef u hoe u ravioli en tagliatelle maakt en aan het eind kunt u een traditioneel dessert maken.

Het beste aan koken op deze plek is dat je tijdens de hele les ook kunt genieten van het uitzicht op het meer en de bergen rondom het Comomeer. Het is een multiculturele ervaring omdat u ook de kans krijgt om samen met de chef aan een grote tafel te zitten om Italiaans te oefenen.

U leert de geheime recepten voor pastadeeg, en de trucs om het nog lekkerder te maken. Deze kooklessen zijn ideaal voor u als u geen ervaring heeft. Na het koken van de Italiaanse gerechten kunt u de tuinen van Villa Melzi bezoeken. Om het bezoek nog meer te waarderen, zou ik deze activiteit opnemen onder de beste dingen om te doen in Como in de zomer.

Interessante details

  • Prijs: u betaalt ongeveer 250 euro per persoon.
  • Duur: deze ervaring duurt ongeveer 4 uur.
  • Vervoermiddel: deze belevenis vindt plaats op één plaats, maar u moet zelf uw weg naar het ontmoetingspunt zoeken.
  • Voordelen van deze optie: vervoer terug naar uw accommodatie is inbegrepen.
  • Nadelen van deze optie: drankjes en extra maaltijden zijn niet inbegrepen, behalve die welke in het programma zijn opgenomen.

7. Koken in Bellagio met chef-kok Luigi Gandola

Kookles| ©jbdodane
Kookles| ©jbdodane

Tijdens deze kookles leert u niet alleen hoe u een aantal gerechten maakt, maar leert u ook de omvang van het culinaire erfgoed van Como en het noordelijke deel van Lombardije kennen. Deze praktijkles in Bellagio zal anders zijn omdat u wordt meegenomen naar de keukens van een familierestaurant in de regio.

U bereidt een goed pastagerecht vanuit het niets, terwijl een professionele kok u begeleidt en u alles leert wat u moet weten. Daarna krijgt u de kans om uw creatie te proeven, dit alles in een openlucht terras, dus het is een geweldige optie om te doen in de zomer, in plaats van het op te nemen onder de dingen die te zien zijn in Lago di Como in de winter.

Na afloop krijg je, naast het certificaat, een receptenboek en een fles zelfgemaakte olijfolie cadeau. U krijgt ook een schort cadeau voor uw deelname aan de activiteit.

Interessante details

  • Prijs: deze ervaring kost ongeveer 260 euro.
  • Duur: de ervaring duurt ongeveer 4 uur.
  • Vervoermiddel: u wordt met een busje van de veerhaven naar en van uw accommodatie vervoerd.
  • Voordelen van deze optie: inclusief enkele gratis geschenken zoals een receptenboek, een schort en een fles zelfgemaakte olijfolie. De transfer van en naar uw accommodatie is ook inbegrepen.
  • Nadelen van deze optie: maaltijden en drankjes zijn niet inbegrepen, behalve die welke in het pakket zijn vermeld. Het is geen activiteit aangepast aan rolstoelgebruikers.

8. Training pizza's maken in Como

Zelfgemaakte pizza| ©Andy Rogers
Zelfgemaakte pizza| ©Andy Rogers

Tijdens deze cursus zelfgemaakte pizza leert de chef-kok u hoe u dit traditionele gerecht op ambachtelijke wijze en met uitsluitend verse ingrediënten moet bereiden. De ervaring is praktisch gepersonaliseerd omdat u niet meer dan vijf klasgenoten zult hebben tijdens de opleiding.

U zult genieten van de manier waarop de professionele bakker de workshop geeft , want u zult hem altijd informeel en vriendelijk vinden. Terwijl u de pizza bereidt, kunt u genieten van een glas wijn en een salade van het huis.

U zult ook genieten van het leren over de hoogwaardige ingrediënten die worden gebruikt om de pizza te bereiden, waarvan de meeste worden gekocht van lokale producenten. Natuurlijk gaat u aan het eind zitten om te genieten van de pizza die u met uw eigen handen heeft bereid.

Interessante details

  • Prijs: deze ervaring kost ongeveer 150 euro per persoon.
  • Duur: u brengt ongeveer 2 uur door in de keukens.
  • Vervoermiddel: deze belevenis vindt plaats op één plaats, dus u moet zelf naar het ontmoetingspunt komen met het openbaar vervoer of eigen vervoer.
  • Voordelen van deze optie: u kunt de vegetarische optie kiezen, maar dat moet u ons bij uw reservering laten weten.
  • Nadelen van deze optie: dranken en maaltijden zijn niet inbegrepen, behalve die welke in het pakket zijn vermeld.

9. Privé pastales bij een Cesarina thuis met proeverij in Como

Pasta maken| ©Jorge Zapata
Pasta maken| ©Jorge Zapata

Pasta is de koningin van de Italiaanse keuken, dus in deze kookles leer je hoe je het moet bereiden samen met een Cesarina, die je zal helpen je kneedvaardigheden te ontdekken en deze Italiaanse delicatesse te bereiden.

Dit is een privéles, dus u kunt uw leraar alles vragen wat u wilt en nodig hebt tijdens het koken. U leert de geheimen en de geschiedenis van de meest geliefde pastagerechten uit de regio kennen.

Interessante details

  • Prijs: u betaalt ongeveer 160 euro per persoon voor deze ervaring.
  • Duur: u besteedt ongeveer 3 uur aan de kookles.
  • Vervoermiddel: u moet zelf naar het ontmoetingspunt komen, met een eigen auto of met het openbaar vervoer.
  • Voordelen van deze optie: dit is een privéles, wat betekent dat alleen u en uw groep deelnemen. De recepten en de begeleiding van de chef zijn inbegrepen. De proeverij met wijn en koffie is ook inbegrepen.
  • Nadelen van deze optie: vervoer van en naar het hotel of accommodatie is niet inbegrepen.

10. Kaas kookles en kaasproeverij met Chef Luigi Gandola

Kaasproeverij| ©Susan Sones
Kaasproeverij| ©Susan Sones

Deze activiteit is een van de meest bijzondere van de kooklessen omdat je leert hoe je enkele traditionele producten van het Comomeer kaas maakt. Chef Luigi Gandola zal u leren hoe u het kaasrecept van zijn grootvader en zijn vader moet bereiden.

Naast het leren maken van deze twee soorten kaas, leert u ook hoe u de speciale Como-boter maakt, die typisch is voor deze regio en die veel van de typische gerechten van de Italiaanse gastronomie begeleidt.

Interessante details

  • Prijs: deze activiteit kost ongeveer 280 euro per persoon.
  • Duur: deze activiteit duurt ongeveer 4 uur.
  • Vervoermiddel: u moet op eigen gelegenheid naar deze plek komen, met een eigen auto of met het openbaar vervoer.
  • Voordelen: u kunt kinderwagens meenemen. Alles wat u in de keuken gaat gebruiken is inbegrepen.
  • Nadelen van deze optie: het is niet aanbevolen voor mensen met een voedselintolerantie of -allergie. Drankjes en maaltijden zijn niet inbegrepen in deze ervaring, behalve die welke in het pakket zijn gespecificeerd. Transfer van en naar de accommodatie is niet inbegrepen.

Tips voor deelname aan een kookles

Kookgroep| ©Lisa Fotios
Kookgroep| ©Lisa Fotios
  • Zorg ervoor dat u vaststelt of u een voedselallergie heeft en laat dit weten aan uw lesgever voordat u zich aanmeldt voor dit soort ervaringen.
  • Wees erg hongerig bij elk van de kookafspraken, want u zult uw bereidingen moeten proeven.
  • Vraag je leraar of je kinderen mee mag nemen, zodat zij aan de les kunnen deelnemen.
  • Draag comfortabele kleding, schoenen en bestek - denk eraan dat je in de keuken staat en dat er een kans is dat je wat van de ingrediënten op je krijgt.