10 beste culinaire en wijntours in Lucca

Een van de grote trekpleisters van Lucca is de gastronomie. Ik laat je de beste tours zien om er met alle vijf de zintuigen van te genieten.

Sonsoles Jimenez

Sonsoles Jimenez

11 minuten lezen

10 beste culinaire en wijntours in Lucca

Dineren in Lucca | Herbert Frank

De Toscaanse gastronomie is even gevarieerd als verrukkelijk en Lucca is de perfecte plek om ervan te proeven, inclusief enkele typische lokale gerechten. Pasta's, vleeswaren, vleeswaren en kazen, vergezeld van een goede lokale wijn, zijn de hoofdrolspelers van authentieke recepten en bereidingen die je niet zult kunnen weerstaan.

Je kunt deze lekkernijen op eigen houtje proberen, maar een van de beste dingen die je kunt doen in Lucca is deelnemen aan een rondleiding door de gastronomie. Je ontdekt typische osteria's, etablissementen waar je streetfood kunt proeven en wijnkelders waar je kunt deelnemen aan proeverijen. Er is nog meer, ik vertel je er hieronder meer over.

1. Gastronomische wandeling door Lucca

Straten van Lucca| ©Pug Girl
Straten van Lucca| ©Pug Girl

Tijdens deze tour kun je je onderdompelen in het beste van Lucca. Enerzijds in het charmante historische centrum. Aan de andere kant in de rijke gastronomie. Een deskundige gids begeleidt je tijdens de tour en je ontdekt alle geheimen van de stad: de geheimen die je kunt zien en de geheimen die je kunt proeven.

Dit is een van de beste tours in Lucca omdat je enkele van de typische delicatessen van Toscane kunt proeven. Om de tour goed te beginnen, beginnen sommigen met een ontbijt waar je een klassieke espresso of cappuccino kunt proberen, vergezeld van een gebakje of cake. Als je de kans krijgt, probeer dan de buccellato, een zoet brood dat typisch is voor Lucca.

Ontdek vervolgens de schoonheid van Lucca's Duomo, de kerk van San Michele in Foro of het Piazza dell'Anfiteatro, het ware hart van de stad en de perfecte plek voor een aperitief of lunch. Wat mag je niet missen? Bijvoorbeeld de** Toscaanse vleeswaren en kazen, vooral de pecorino van Gargagnana**, die in de buurt van Lucca wordt geproduceerd.

Interessante details

  • Prijs: deze gastronomische tour kost ongeveer 70 euro per persoon.
  • Duur: de tour duurt meestal ongeveer twee en een half uur.
  • Voordelen van deze optie: tijdens de tour zie je de belangrijkste bezienswaardigheden van Lucca en heb je de mogelijkheid om de meest typische gastronomie van Lucca te proeven.
  • Nadelen van deze optie: tijdens de meeste tours is er geen tijd om de monumenten van Lucca te bezoeken.

Koop een rondleiding door Lucca

2. Wijntour in de Toscaanse heuvels

Wijn proeven| ©TuscanyEvents
Wijn proeven| ©TuscanyEvents

Als er een typisch landschap in Toscane is, dan is het wel dat van eindeloze wijngaarden die heuvels bedekken zover het oog reikt. Je kunt deelnemen aan een van de excursies vanuit Lucca om het Chianti wijngebied te bezoeken. Maar je hoeft niet ver te gaan om een wijnmakerij te bezoeken en heerlijke wijnen te proeven.

Tijdens deze excursies heb je de mogelijkheid om door de wijngaarden in de buurt van Lucca te wandelen en te leren over het wijnmaakproces in een lokale wijnmakerij. Dit is een ambachtelijk proces dat in dit gebied al eeuwenlang wordt uitgevoerd. Een deskundige oenoloog zal je alle geheimen uitleggen.

Daarna kun je natuurlijk deelnemen aan een wijnproeverij om de aroma's en nuances te ontdekken van deze wijnen die internationaal bekend staan om hun kwaliteit. Wijnen die je kunt begeleiden met een klein aperitief van vleeswaren en kazen uit de streek, die ook heerlijk zijn.

Interessante details

  • Prijs: de rondleiding kost ongeveer 92 euro per persoon.
  • Duur: deze ervaring duurt ongeveer vijf uur.
  • Voordelen van deze optie: je hoeft niet ver van Lucca te gaan om de geschiedenis en de wijntraditie van Toscane te leren kennen.
  • Nadelen van deze optie: het zijn meestal tours van een hele dag, dus als je niet genoeg tijd hebt om de hele stad te zien, is dit geen aanrader.

Bezoek een wijnmakerij in Lucca

3. Drink een aperitief als een local

Crostini| ©Nathalie
Crostini| ©Nathalie

Je kunt Lucca niet bezoeken en weggaan zonder een van de meest diepgewortelde Italiaanse tradities mee te maken: de aperitivo. Als je je wilt onderdompelen in de sfeer van de stad en je wilt voelen als een local, dan is deze ervaring perfect voor jou.

Je kunt Lucca in een dag zien en dan genieten van de aperitivo. Het tijdstip is een van de bijzonderheden van deze gewoonte. Het aperitief wordt 's middags genomen, wanneer de zon onder begint te gaan. Dit is het moment waarop de straten en bars zich vullen met leven en levendige bijeenkomsten.

Niet alleen in de stad, maar je kunt ook een aperitief nemen in een bodega aan de rand van de stad, terwijl je de zon ziet ondergaan aan de horizon. Het is een perfect plan als je liever weg bent van de drukte van het historische centrum.

Wat ga je proberen? Vooral de traditionele crostini, dat zijn hapjes geserveerd op een sneetje geroosterd brood. Je kunt ook de traditionele salami uit de streek proberen of de pecorino kaas, typisch voor Toscane. Natuurlijk allemaal vergezeld van een goede wijn uit de kelders van Lucca.

Interessante details

  • Prijs: deze ervaring kost ongeveer 57 euro per persoon.
  • Duur: ongeveer twee uur.
  • Voordelen van deze optie: het is een van de leukste activiteiten om de diepgewortelde tradities van de stad te leren kennen.
  • Nadelen van deze optie: je proeft niet de meest typische gerechten van Lucca, het is slechts een benadering van de gastronomie van het gebied.

Boek een nachttour

4. Pasta maken met proeverij

Pasta maken| ©joeymanley
Pasta maken| ©joeymanley

Pasta is bijna een kunst in Italië. Als je van koken houdt, vind je het vast leuk om te leren hoe je pasta op de traditionele manier maakt, zoals de mamma's dat al eeuwen doen. Je leert alle geheimen van de typische keuken zodat het resultaat die pasta is waar iedereen van houdt.

In deze ervaring leer je hoe je minstens drie authentieke recepten van verschillende soorten pasta in de stijl van Lucca bereidt. En het beste is dat je dit kunt doen in het huis van een lokale bewoner, zodat de ervaring nog authentieker wordt.

De beloning is niet alleen dat je deze recepten mee naar huis krijgt zodat je ze kunt bereiden en je gasten kunt verrassen. Je krijgt ook de kans om de gerechten die je thuis hebt bereid met je familie te eten en veel te leren over koken, tradities en andere interessante feiten.

Interessante details

  • Prijs: de les en proeverij kosten ongeveer 150 euro per persoon.
  • Duur: deze ervaring duurt ongeveer drie uur.
  • Voordelen van deze optie: naast het proeven van enkele typisch Toscaanse gerechten, leer je ook hoe je ze moet bereiden.
  • Nadelen van deze optie: de hele ervaring vindt plaats in een afgesloten ruimte en omvat geen rondleiding door Lucca.

5. Bezoek aan de lokale markt en kookles

Tordelli van Lucca| ©My Travel in Tuscany
Tordelli van Lucca| ©My Travel in Tuscany

Een van de beste manieren om je onder te dompelen in de lokale gastronomie is een bezoek aan de markten. Onder begeleiding van een lokale bewoner leer je de meest typische producten uit de keuken van Lucca kennen: groenten, vleeswaren, kazen, vlees en natuurlijk pasta.

Je geniet ook van de altijd levendige sfeer op de markten en ontdekt de lokale manier van winkelen. Na het winkelen omvat deze activiteit een kookles bij de gastheer thuis. Je leert hoe je enkele van de heerlijkste gerechten uit de gastronomie van Lucca maakt.

Wat kun je leren maken? Dat hangt af van uw smaak, maar tot de mogelijkheden behoren Lucca tordelli, een halve maanvormige pasta gevuld met vlees, groenten of vleeswaren; of matuffi lucchesi, een gerecht waarin lagen polenta en ragout van verschillende vleessoorten elkaar afwisselen.

Aan zoete lekkernijen geen gebrek. Naast de traditionele tiramisu kun je leren hoe je bucellato maakt, een traditioneel zoet brood, en desserts met als hoofdingrediënt kastanjes, die in Lucca erg gewaardeerd worden.

Interessante details

  • Prijs: de prijs van de ervaring is ongeveer 190 euro per persoon.
  • Duur: ongeveer vier en een half uur.
  • Voordelen van deze optie: het is een totaalervaring waarbij je niet alleen de recepten leert kennen, maar ook de oorsprong en de kwaliteit van de ingrediënten.
  • Nadelen van deze optie: je hebt een halve dag nodig, dus als je maar kort in Lucca bent, kan het de rest van het bezoek conditioneren en sterk inkorten.

6. Wijnproeverij

Wijnproeverij dag| ©Anastasia Fuller
Wijnproeverij dag| ©Anastasia Fuller

Als je van alles houdt wat met oenologie te maken heeft, kun je in Lucca veel leren over de bereiding van Toscaanse wijnen. Onder begeleiding van een expert leer je de nuances van de verschillende wijnen uit de streek onderscheiden: wit, rood, rosé en prosecco, een mousserende wijn die wordt gebruikt om een heel typische cocktail te maken: de spritz.

Je kunt deze wijnen proeven tijdens een korte rondleiding door de stad met een stop bij een typische bar in het historische centrum. Ideaal is een rondleiding met gids, want alleen een expert kan je meenemen naar de beste etablissementen, je adviseren over de meest gewaardeerde lokale wijnen en je laten zien waarom ze zo speciaal zijn.

Interessante details

  • Prijs: de ervaring kost ongeveer 15 euro per persoon.
  • Duur: ongeveer anderhalf uur.
  • Voordelen van deze optie: dit is een essentiële ervaring voor wijnliefhebbers.
  • Nadelen van deze optie: het is een eenvoudige en snelle rondleiding, je leert slechts enkele wijnen uit de streek kennen.

7. Een tour om de straatkeuken van Lucca te ontdekken

Focaccia| ©stu_spivack
Focaccia| ©stu_spivack

Als je de gastronomie van Lucca grondig wilt leren kennen, moet je niet alleen de typische gerechten proberen, maar ook het straateten. U zult verrast zijn door de verscheidenheid en kwaliteit. In het hele historische centrum zijn er een flink aantal plekken waar je het kunt proeven en je als een inwoner kunt voelen.

Als je voor een rondleiding kiest, leer je ook een heleboel interessante feiten. Een deskundige gids geeft uitleg over de meest traditionele gerechten en hoe ze worden gemaakt. Hij of zij vertelt je ook over de plaatsen waar je langskomt.

Je kunt authentieke panini's en focaccia's proberen. Ik raad je ook aan om de typische Luccaanse worsten te proberen, zoals biroldo, een soort bloedworst. En als je een zoetekauw bent, mag je de necci niet missen, een soort pannenkoeken van kastanjemeel gevuld met virolo of ricotta.

Interessante details

  • Prijs: deze tour begint bij ongeveer 90 euro per persoon.
  • Duur: ongeveer drie uur.
  • Voordelen van deze optie: tijdens de tour proef je verschillende gerechten, zowel zoet als hartig, die de smaken van de keuken van Lucca goed vertegenwoordigen.
  • Nadelen van deze optie: de ervaring kan vermoeiend zijn.

8. Truffeljacht met lunch

Truffels in Lucca| ©jennconspiracy
Truffels in Lucca| ©jennconspiracy

In de buurt van Lucca, in San Miniato, werd bijna zeventig jaar geleden de grootste witte truffel ter wereld gevonden. Hij woog maar liefst 2.520 kilo. Je kunt je geluk beproeven en op zoek gaan naar deze delicatesse terwijl je de bossen in de omgeving verkent.

Je wordt begeleid door een expert en speciaal getrainde honden om deze truffels te vinden, die een speciale smaak geven aan gerechten. Gerechten die je overigens ook kunt proeven, want dit is ook een gastronomische ervaring. In feite bieden ze meestal een gastronomische lunch vergezeld van een goede lokale wijn.

Interessante details

  • Prijs: deze ervaring kost ongeveer 170 euro per persoon.
  • Duur: ongeveer drie uur.
  • Voordelen van deze optie: het is een ervaring waarbij je niet alleen kunt genieten van exquise smaken, maar ook kunt wandelen door prachtige natuurgebieden.
  • Nadelen van deze optie: het hangt af van het weer, maar als het weer het niet toelaat, kun je de datum veranderen of je geld terugvragen.

9. Olie proeven

Olie proeven| ©Ryan O'Connell
Olie proeven| ©Ryan O'Connell

Een van de bekendste producten van Toscane, naast wijn, is olie. Dit vloeibare goud is de hoofdrolspeler in veel van de traditionele recepten van de regionale keuken. In het gebied rond Lucca zijn er ook olijfgaarden en olijfoliemolens waar olie op traditionele wijze wordt geproduceerd.

Een manier om jezelf onder te dompelen in deze traditie is om een van deze boerderijen te bezoeken. Maar zonder het historische centrum van Lucca te verlaten heb je de kans om het op een andere manier te leren kennen: door het te proeven. Je leert alle nuances te onderscheiden en de verschillen tussen sommige oliën en andere te waarderen.

In sommige gevallen worden deze ervaringen ook gecombineerd met een proeverij van enkele van de lokale wijnen. Zo leert u alle geheimen van deze twee producten, wijn en olie, die onmisbaar zijn op elke tafel in Lucca.

Interessante details

  • Prijs: ongeveer 100 euro per persoon.
  • Duur: ongeveer twee uur
  • Voordelen van deze optie: je leert de aroma's en smaken van de olie te onderscheiden van een professional.
  • Nadelen van deze optie: er worden geen uitgebreide Toscaanse gerechten geproefd.

10. Ijsles

IJs in Lucca| ©Nancy
IJs in Lucca| ©Nancy

Italiaanse gelato is anders. Tijdens een wandeling door Lucca kun je ze eten in een van de traditionele gelatozaken. Je zult die speciale smaak en vooral die textuur waarderen die ze uniek maakt, maar weet je hoe je die eigenschappen krijgt die ze onweerstaanbaar maken?

Een van de zoetste ervaringen die je in Lucca kunt opdoen is leren hoe deze gelato's op traditionele wijze worden gemaakt. En dat doe je met een meester-gelatomaker die je de sleutels zal leren om de authentieke Italiaanse gelato te onderscheiden van kopieën en van die andere die industrieel zijn.

Interessante details

  • Prijs: ongeveer 60 euro per persoon.
  • Duur: ongeveer 45 minuten.
  • Voordelen van deze optie: het is een korte ervaring, perfect als je niet lang in Lucca blijft.
  • **Nadelen van deze optie: je leert alleen de geheimen van een dessert, niet van andere zoetigheden of typische gerechten.

Tips voor een gastronomische tour in Lucca

Panzanella| ©Mel Hill Photography
Panzanella| ©Mel Hill Photography

De eerste tip is om niet op te geven en te genieten van de smaken van Lucca. Als je niet lang in de stad blijft, heb je altijd de mogelijkheid om korte rondleidingen te volgen waarbij je enkele typische gerechten kunt proberen, zoals aperitieven of streetfood.

Als je langer dan een dag blijft, kies dan voor een langere rondleiding. Sommige geven je de mogelijkheid om de stad te leren kennen terwijl je de gastronomie ontdekt. Andere nemen je mee om te genieten van de fantastische Toscaanse landschappen die Lucca ook omringen en spectaculair zijn.

Vooral in het hoogseizoen is het belangrijk om ruim van tevoren te reserveren. Op die manier bent u verzekerd van een plaats op de tour van uw keuze en kunt u uw verblijf in de stad veel beter plannen om niets van haar charmes te missen.

Of u nu een gastronomische tour door de straten van Lucca maakt of een bezoek brengt aan een wijngaard, vergeet niet om comfortabele schoenen te dragen. In het historische centrum zijn sommige straten geplaveid en soms moeilijk begaanbaar.

Wat zijn de voordelen van een culinaire rondleiding door Lucca met een gids versus een rondleiding op eigen houtje?

Eetgelegenheden in Lucca| ©Jimmy Pierce
Eetgelegenheden in Lucca| ©Jimmy Pierce

Je kunt je eigen foodtour door Lucca organiseren, maar het is heel gemakkelijk om een aantal van de beste plekken om het lokale eten en de wijn te proeven over het hoofd te zien. Houd er rekening mee dat het meest toeristische niet altijd het meest authentieke is.

Tijdens een rondleiding met gids kom je altijd op de plekken waar je de authentieke keuken van Lucca en de beste wijnen kunt proeven. En dit alles gaat gepaard met uitleg en commentaar van deskundige gidsen die je helpen om alle smaken en aroma's beter te waarderen. En je leert trouwens ook de stad beter kennen.

En naast dit alles zijn er enkele gastronomische ervaringen die je niet privé kunt boeken, maar die alleen mogelijk zijn als onderdeel van een rondleiding.

Bezoek een wijnmakerij in Lucca