10 dingen om te doen op Gran Canaria in oktober

Oktober is een van de laagseizoenmaanden op Gran Canaria, maar het eiland heeft een aantal van de beste festivals en avontuurlijke activiteiten te bieden.

Matías Rodríguez

Matías Rodríguez

11 minuten lezen

10 dingen om te doen op Gran Canaria in oktober

Zonsopgang op Gran Canaria | Diego LM

Gran Canaria staat bekend om zijn natuurgebieden en avontuurlijke excursies, maar ook om zijn festivals, concerten en uithoudingswedstrijden. Daarom staat de kalender van het eiland meestal vol met activiteiten, zelfs in de maanden dat er minder toeristen zijn, zoals in oktober.

De beste dingen om te zien en te doen op Gran Canaria in oktober zijn onder andere de viering van de Noche de los Finaos, een Spaanstalige versie van Halloween, het Fiesta de la Manzana en muziekfestivals en concerten.

1. Vier de Noche de Los Finaos, het Canarische Halloween

Parranda op de nacht van Los Finaos| ©Tino Prieto
Parranda op de nacht van Los Finaos| ©Tino Prieto

Halloween wordt op de Canarische Eilanden gevierd om de populaire Dag van de Doden te herdenken, maar het heeft een heel andere naam: Noche de Los Finaos. Traditioneel werd het gevierd in de nacht voor Allerzielen (1 tot 2 november), maar tegenwoordig wordt het gehouden op Allerheiligenavond (31 oktober tot 1 november)

Het is een eilandtraditie die de afgelopen jaren nieuw leven is ingeblazen en die er vroeger uit bestond dat kinderen aan de deur belden en in ruil daarvoor amandelen, walnoten, kastanjes en andere noten ontvingen. Deze variant van het Angelsaksische feest ging vroeger gepaard met dansen en familiemaaltijden.

Op Gran Canaria wordt de Noche de Los Finaos tegenwoordig op verschillende manieren gevierd. Kinderen verkleden zich en vragen om snoep en lekkernijen, die ze delen met hun vrienden of familie. Volwassenen daarentegen gaan meestal feesten in themadisco's en dansen de hele nacht door.

Noche de los Finaos is de Spaanse versie van Halloween en verschilt niet veel van het traditionele Angelsaksische feest, hoewel het enkele eigen tradities heeft behouden, zoals kinderen die nog steeds vragen of er heiligen zijn als ze op de deuren van naburige huizen kloppen, in plaats van te vragen om het populaire 'trick or treat'.

2. Bezoek de reizen van Christoffel Columbus in het museum van de oude stad

Columbus Huis, Gran Canaria| ©Christian Corsano
Columbus Huis, Gran Canaria| ©Christian Corsano

Als je van plan bent Gran Canaria in oktober te bezoeken, kun je het Casa de Colón bezoeken om de gebeurtenissen rond Columbusdag te volgen en je ook te verdiepen in de persoonlijke geschiedenis van de conquistador, die nauw verbonden was met de Canarische Eilanden.

In Vegueta, het historische centrum van Las Palmas, kun je ook een bezoek brengen aan de kathedraal, het Plaza de Santa Ana en het Castillo de la Luz, dat iets verder weg ligt.

Op 12 oktober 1492 kwam Christoffel Columbus aan in Amerika, maar voor zijn ontdekkingsreis bracht hij lange tijd door op de Canarische Eilanden, waar hij de laatste hand legde aan de voorbereiding van de karveel voor de reis. Op Gran Canaria is het lange verblijf van Columbus op de eilanden uitgebreid gedocumenteerd door het Casa de Colón, gelegen in het historische centrum van Las Palmas.

Bovendien moesten na de ontdekking alle geladen schepen die terugkeerden naar Spanje langs het Castillo de la Luz, waar het verdedigingswerk de schepen bewaakte en ze veilig hield voor de piraten die in de wateren van de Canarische Eilanden rondzwierven.

Elke 12 oktober wordt op Gran Canaria ook Columbusdag gevierd en herdenkt het eiland de tijd die Columbus op de Canarische Eilanden doorbracht voordat hij zijn ontdekkingsreizen naar Amerika maakte.

Interessante details

 • Prijs: Algemene toegang tot het Casa de Colón is ongeveer 4 euro.
 • Locatie: C. Colón 1, Las Palmas.
 • Openingstijden: Maandag tot zaterdag van 10.00 tot 18.00 uur. Op zondag gesloten.
 • Hoe er te komen: Met buslijnen 7, 54 en 70 naar station Lentini.

Boek je sightseeing bustour met gratis stops in Las Palmas

3. Beleef het Appelfestival in Valleseco

Appelfestival| ©Revista BienMeSabe
Appelfestival| ©Revista BienMeSabe

Tijdens het laagseizoen worden op Gran Canaria verschillende plaatselijke feesten en feesten van beschermheiligen gevierd. Een daarvan is het Fiesta de la Manzana, dat elke eerste zondag van oktober wordt gehouden in Valleseco, het pittoreske dorpje in het midden-noorden van het eiland.

Het Fiesta de la Manzana staat bekend om zijn appelschotelwedstrijden, proeverijen van lokale cider, die een van de beste ter wereld is, en de muzikale optredens, schilder- en fototentoonstellingen en het vuurwerk waarmee het festival elk jaar wordt afgesloten.

Als je van plan bent het eiland in oktober te bezoeken, is het bijwonen van het Fiesta de la Manzana een van de beste dingen om te doen op Gran Canaria in de herfst.

Valleseco ligt ongeveer 30 kilometer van Las Palmas, vlakbij het Parque Rural de Doramas, het belangrijkste gebied voor buggy-excursies over het eiland.

 • Hoe kom je er: Met de auto op de weg GC-3 of met de bus op lijnen 1, 10, 12 en 17 gecombineerd met lijnen 206 en 210.

Boek een buggytour op Gran Canaria

4. Doe mee aan het Gran Canaria Wandelfestival

Wandelfestival Gran Canaria| ©GCWF
Wandelfestival Gran Canaria| ©GCWF

Als je geïnteresseerd bent in wandelroutes (een van de beste activiteiten om te doen op Gran Canaria) en je van plan bent het eiland in oktober te bezoeken, kan het Wandelfestival ideaal voor je zijn, want het is een evenement waar wandelliefhebbers samenkomen om in groepen het eiland te ontdekken en over de mooiste paden van de Canarische Eilanden te wandelen.

Het Gran Canaria Wandelfestival vindt elk jaar plaats tijdens de laatste dagen van oktober en biedt wandelaars de kans om het natuurlijke en onbekende profiel van Gran Canaria te leren kennen, de contrasten van het eiland te ontdekken, de smaken van de lokale gastronomie te proeven en mee te dingen naar de prijzen die de organisatie verloot onder degenen die de route uitlopen.

Deze wandelroute biedt ook een optie die Maspalomas, in het zuiden van het eiland, verbindt met Gáldar, in het noorden. Degenen die deze route voltooien ontvangen een gestempeld pelgrimspaspoort en het officiële certificaat dat ze de Camino de Santiago de Gran Canaria hebben voltooid.

De Camino de Santiago van het zuiden naar het noorden van het eiland voert je langs de meest veeleisende avontuurlijke routes, waaronder de hoogste punten van Gran Canaria zoals Roque Nublo en Pico de las Nieves.

Interessante details

 • Prijs: Inschrijven kost ongeveer 40 euro per persoon.
 • Locatie: De start is in Maspalomas, Gran Canaria.
 • Wanneer: Elk jaar in oktober.
 • Hoe er te komen: Met de auto op de GC-1 weg.

5. Woon de show Don Juan Tenorio in Vegueta bij

Plein Santa Ana| ©Miguel Jesus D
Plein Santa Ana| ©Miguel Jesus D

Vegueta is de oude wijk van Las Palmas en ook het decor voor de show Don Juan Tenorio, die zijn amoureuze heldendaden ontvouwt op het Plaza de Santa Ana of in het Castillo de la Luz.

De show Don Juan Tenorio verandert elk jaar van regisseur en artiesten, maar het verhaal dat wordt verteld is altijd hetzelfde: dat van Don Juan en zijn minnaars. Dit evenement is een van de populairste op Gran Canaria en elk jaar overspoelen duizenden toeschouwers de geplaveide straten van Vegueta.

Het libertijnse en verleidelijke karakter van Don Juan Tenorio is nu al een referentiepunt voor de inwoners van Gran Canaria, die elk jaar naar Vegueta komen om de avonturen van een archetypische figuur uit de Spaanse literatuur opnieuw te beleven.

Als je van plan bent om de Canarische Eilanden in oktober te bezoeken, kun je deze voorstelling, die gratis toegankelijk is voor het publiek, bijwonen. Als je een kort verblijf op het eiland plant, houd er dan rekening mee dat deze voorstelling maar een paar uur duurt, dus het zou je reisplannen niet in de weg moeten staan. Als dat het geval is en je van plan bent Gran Canaria in 3 dagen te bezoeken , is hier een lijst met dingen die je moet doen en zien om het eiland te ontdekken.

Interessante details

 • Prijs: De show is gratis
 • Plaats: Vegueta, Las Palmas.
 • Wanneer: Elk jaar in oktober.
 • Hoe kom je er: Bus 7, 54 en 70 naar station Lentini.

6. Beleef de Fronton King Pro, het belangrijkste bodyboardkampioenschap ter wereld.

Fronton Koning Pro| ©Colecionista de instantes
Fronton Koning Pro| ©Colecionista de instantes

Gran Canaria is de surfhoofdstad van Spanje en ook een ideale plek voor watersporten, waaronder bodyboarden. Daarom organiseert het eiland elk jaar in oktober de Fronton King Pro, het belangrijkste bodyboardkampioenschap ter wereld.

Enkele van de beste surfers ter wereld doen mee aan de Fronton King Pro, een sport die van Gran Canaria een internationale referentie heeft gemaakt vanwege de geweldige golven en de uitgestrekte stranden in Gáldar, in het noorden van het eiland, vlakbij het paradijselijke Playa de Sardina del Norte.

Als je van plan bent Gran Canaria in oktober te bezoeken, kun je de wedstrijd bijwonen en ook deelnemen aan de deelnemersfeesten en de uitreiking van de trofeeën aan de Open en Junior Wereldkampioenen Bodyboard.

Interessante details

 • Plaats: Stranden van Sardina del Norte, Gáldar.
 • Wanneer: Elk jaar in oktober.
 • Hoe er te komen: Met de auto op de weg GC-2.

Boek je surfles op Gran Canaria

7. Doe mee aan het evenement Binter Night Run

Binter Nachtloop| ©DG Eventos
Binter Nachtloop| ©DG Eventos

Als je van plan bent om Gran Canaria in oktober te bezoeken en je houdt van hardlopen, dan is het evenement Binter Night Run misschien wel iets voor jou.

Als je denkt dat overdag hardlopen over de kronkelige wegen van het eiland een uitdaging is, stel je dan eens voor dat je deelneemt aan het grootste nationale nachtelijke hardloopcircuit. Tijdens de Binter Night Run worden de straten van Gran Canaria bij het vallen van de avond groen verlicht en kun je meedoen aan races van 5, 10 en 21 kilometer als onderdeel van een van de meest eclectische evenementen op de Canarische Eilanden.

De race vindt elk jaar plaats in oktober en wordt gepromoot met de waarden solidariteit, inclusie en duurzaamheid. De Binter Night Run is elk jaar gericht op een sociaal doel en draagt bij aan de ontwikkeling van Gran Canaria als toevluchtsoord voor minderheden.

De inschrijfkosten bedragen ongeveer 30 euro per persoon voor de langste 21 kilometer en zijn inclusief het race T-shirt.

Interessante details

 • Prijs: Inschrijven voor de race kost ongeveer 30 euro per persoon.
 • Plaats: Maspalomas, Gran Canaria.
 • Wanneer: Elk jaar in oktober.
 • Hoe er te komen: Met de auto op de GC-1 weg.

8. Woon het Festival CERO bij

Mensen op het Festival CERO| ©Quique Curbelo
Mensen op het Festival CERO| ©Quique Curbelo

Festival CERO is een van de populairste muziekconcerten van het eiland en brengt elk jaar in oktober een keur aan internationale rock-, pop- en hiphopartiesten en -bands bijeen voor een driedaags evenement op het Plaza de la Música in Las Palmas de Gran Canaria.

CERO is het laatste festival op Gran Canaria dat het zomerseizoen afsluit en het is de ideale plek om het meer jeugdige en multiculturele profiel van de Canarische Eilanden te leren kennen, dat wordt benadrukt door werknemers uit heel Spanje die tijdens het hoogseizoen naar het eiland komen om in de bars, restaurants en toeristische diensten te werken.

Als je van plan bent om Gran Canaria in oktober te bezoeken en het CERO Festival wilt bijwonen, raad ik je aan om je kaartjes van tevoren te reserveren, want op het laatste moment zijn ze vaak uitverkocht of duurder.

Interessante details

 • Prijs: Een dagkaart voor Festival CERO kost ongeveer 15 euro.
 • Locatie: Plaza de la Música, Las Palmas.
 • Wanneer: Elk jaar in oktober.
 • Hoe kom je er: Met de bus op lijn 1, 8, 11, 17 en 82.

9. Neem deel aan de Fiestas Patronales del Pilar in Guanarteme

Pilarfeesten in Guanarteme| ©Håkan Dahlström
Pilarfeesten in Guanarteme| ©Håkan Dahlström

Als je van plan bent Gran Canaria in oktober te bezoeken, raad ik je aan de Fiestas Patronales del Pilar niet te missen, want dit is een traditioneel evenement op het eiland en ook een trefpunt voor alle Canariërs.

De Virgen del Pilar is de beschermheilige van de wijk Guanarteme, in Las Palmas, en is ook de hoofdpersoon van een van de beroemdste patroonsfeesten op Gran Canaria. Sinds enkele jaren wordt dit feest gehouden op het Plaza de la Música, hoewel het in het begin een straatfeest was.

Tijdens de Fiestas Patronales del Pilar gaan de inwoners van de wijk Guanarteme de straat op, eten ze eten dat ze van andere buren kopen en improviseren ze straatmuziekfestivals. Hoewel het een religieus feest is, hebben de Pilar-feesten een sociale functie, vandaar de overheersende theater-, muziek- en circusvoorstellingen.

Het is ook een activiteit die ik je aanraad om bij te wonen als je een kort verblijf in de stad plant. Als dat het geval is, volgt hier een lijst met de beste attracties om Gran Canaria in 4 dagen te ontdekken.

10. Geniet van de themaparken zonder toeristen en met kortingen

Vakantiewereld Maspalomas| ©Angeles Espino
Vakantiewereld Maspalomas| ©Angeles Espino

Net als in de maanden november en december zul je, als je Gran Canaria in oktober bezoekt, merken dat de toestroom van toeristen drastisch afneemt en daardoor kun je een aantal van de belangrijkste attracties van het eiland bezoeken zonder oponthoud en zonder in de rij te staan. Van deze attracties kun je de beste themaparken van Gran Canaria in je eigen tempo bezoeken.

Holiday World Maspalomas is een van de bekendste op Gran Canaria en staat bekend om zijn reuzenrad en achtbanen, terwijl Sioux City Park een van de succesvolste is en de sfeer van het Wilde Westen nabootst, met cowboys, saloons en een sheriff.

Als je de voorkeur geeft aan waterparken, kun je kiezen tussen Aqualand Maspalomas of Lago del Taurito en als je van plan bent het eiland met vrienden te bezoeken, kun je je vermaken in Hangar 37, een themapark waar je het opneemt tegen de rest van de bezoekers en je jezelf moet verdedigen met airsoft kogelgeweren.

Koop je kaartje voor het themapark Sioux City Park

Temperaturen op Gran Canaria in oktober

Straten van Gran Canaria| ©fse_reizen
Straten van Gran Canaria| ©fse_reizen

Met maximumtemperaturen van 27° en een gemiddelde van 19° is oktober een warme maand op Gran Canaria. Het minimum ligt rond de 15°, dus het weer is aangenaam, hoewel het 's nachts koeler kan worden

Houd er rekening mee dat oktober ook het begin van het regenseizoen is, dus ik raad je aan om altijd waterdichte kleding bij de hand te hebben, want het vochtige weer op het eiland kan erg veranderlijk worden.

Toeristenaantallen op Gran Canaria in oktober

Toeristenbus| ©tigercub66
Toeristenbus| ©tigercub66

Oktober is ook een van de laagseizoenmaanden waarin het aantal toeristen op Gran Canaria afneemt, dus het is een ideale tijd om de beste excursies vanuit Las Palmas te maken Beste dagtochten vanaf Gran Canaria

Het lage aantal toeristen blijft ook gehandhaafd in november en het eerste deel van december, want dichter bij Kerstmis herstelt het eiland zijn bezoekers en bereidt het zich voor op het hoogseizoen in januari.

Prijzen op Gran Canaria in oktober

Betalende persoon| ©Towfiqu barbhuiya
Betalende persoon| ©Towfiqu barbhuiya

Vanuit economisch oogpunt is oktober een gunstige maand om Gran Canaria te bezoeken , omdat de prijzen dalen in een dynamiek die ook in november en het eerste deel van december aanhoudt.

Als je van tevoren excursies boekt voor je reis naar Gran Canaria in oktober , kun je ook korting krijgen en je plaats op de tours veiligstellen.

Wat je moet meenemen voor je bezoek aan Gran Canaria in oktober

Reisbagage| ©Swansway Motor Group
Reisbagage| ©Swansway Motor Group
 • Zwemkleding
 • T-shirts
 • Waterdichte jas
 • Comfortabele stadsschoenen
 • Wandelschoenen
 • Hardloopschoenen
 • Waterdichte broek
 • Zomer truien
 • Zonnebril
 • Lichtgewicht jas
 • Sportieve zonnehoed