La Palma in 3 dagen: een gids om het meeste uit je bezoek te halen

La Palma is een van de aantrekkelijkste eilanden van de Canarische Eilanden en het is mogelijk om de belangrijkste bezienswaardigheden in 3 dagen te bezoeken, maar alleen als je een goed georganiseerde route uitstippelt.

Matías Rodríguez

Matías Rodríguez

10 minuten lezen

La Palma in 3 dagen: een gids om het meeste uit je bezoek te halen

La Palma | ©Ivan Borisov

Als je van plan bent om maar 3 dagen op La Palma te blijven, dan kun je maar beter opschieten, want Isla Bonita is een van de aantrekkelijkste plaatsen op de Canarische Eilanden en ook de ideale bestemming voor avontuurlijke en wandelexcursies door de vulkanen en bossen van het eiland, vooral als je Santa Cruz de La Palma als accommodatie kiest.

Enkele van de beste dingen om te doen op La Palma zijn rondleidingen door de hoofdstad van het eiland, een bezoek aan Porís de Candelaria, dolfijnen kijken vanuit Puerto de Tazacorte en een rondleiding op Roque de los Muchachos, het hoogste punt van het eiland.

Dag 1: Bezoek aan het bos van Los Tilos, de natuurlijke zwembaden van Charco Azul en een rondleiding door Santa Cruz de La Palma

Brug Los Tilos| ©Luc.T
Brug Los Tilos| ©Luc.T

Santa Cruz is de hoofdstad van La Palma en ook de ideale plek om als uitvalsbasis te gebruiken voor je 3-daagse rondreis over Isla Bonita, vooral voor excursies naar de beste natuurlijke attracties.

Voor de route van de eerste dag stel ik een bezoek aan het bos van Los Tilos, de natuurlijke zwembaden van Charco Azul en een rondleiding door het oude centrum van Santa Cruz voor.

Maak een wandelroute door het bos van Los Tilos

Het bos van Los Tilos ligt in de buurt van het Nationaal Park Caldera de Taburiente en is een van de mooiste natuurgebieden op La Palma. Dit bosgebied heeft een weelderige vegetatie van lindebomen, aardbeibomen, laurieren en varens met hoge paden en natuurlijke balkons en is een ideale route als je van avontuurlijke excursies houdt.

Het bos van Los Tilos is gratis toegankelijk en is dagelijks geopend van 9.00 tot 17.30 uur, maar ik raad je aan om het 's ochtends te bezoeken als je een kort verblijf op het eiland plant. Als je kiest voor het eenvoudigste circuit (10 kilometer), doe je er tussen de 3 en 4 uur over, afhankelijk van je tempo.

Ter informatie: als je meer wilt, zijn er excursies met een nachtelijke rondleiding, buiten de bezoekuren, om de sterrenhemel van het eiland te verkennen. Dit zijn dagtochten of er is een overnachting nodig in het noorden van het eiland.

Vanuit Santa Cruz de La Palma bereik je Los Tilos forest met de auto via de LP-1 weg in 30 minuten. Je kunt ook op excursie gaan of een toeristenbus huren, hoewel er geen openbaar vervoer naar het bos is. In elk geval raad ik dit bezoek aan om de schoonheid van het noorden van het eiland te leren kennen, met zijn grote groene gebieden en prachtige watervallen.

Neem een duik in de natuurlijke zwembaden van Charco Azul

Na de wandeltocht door het bos van Los Tilos bereik je de natuurlijke zwembaden van Charco Azul, aan de kust van San Andrés y Sauces, op de LP-105 weg in iets meer dan 15 minuten. Daar heb je tijd om te lunchen in de bars en kantines bij het strand van Puerto Espindola en later kun je genieten van een ontspannen duik in Charco Azul.

Deze rustige zwembaden liggen verscholen in de rotsen voor de kust van San Andrés y Sauces, zelfs als de zeegolven hard tegen de natuurstenen muren slaan.

Toegang tot Charco Azul is gratis, net als het gebruik van de douches en kleedkamers, en van 's ochtends tot 14.00 uur is meestal de drukste tijd, dus ik raad je aan om na de lunch langs te komen.

Bezoek de uitkijkpunten van Barlovento

Voordat je terugkeert naar Santa Cruz kun je het meeste uit je bezoek aan San Andrés halen door te stoppen bij de uitkijkpunten van Barlovento, waar je ook de rumdistilleerderijen kunt bezoeken, wat een van de belangrijkste producties van het eiland is, samen met de wijnkelders van Teneguía.

Boek een excursie naar de wijnkelders van Teneguía op La Palma

Bezoek de oude stad van Santa Cruz de La Palma

Santa Cruz de la Palma| ©Mardeviajes
Santa Cruz de la Palma| ©Mardeviajes

Je kunt vanuit San Andrés met de auto terugkeren naar Santa Cruz via de LP-01 route of met de stadsbus lijn 100. In de hoofdstad kun je het beste een wandeling maken door de oude wijk van de stad, waar je de beroemde balkons van de Avenida Marítima, het Museo Insular de La Palma, het Plaza de España en het Real Castillo de Santa Catalina vindt.

Dineer in de oude stad en maak een laatste wandeling door de straten van de stad

In de oude stad kun je dineren in enkele van de toprestaurants van Santa Cruz, hoewel ik een bezoek aan La Isla de Goya aanraad, een tapasbar met zeevruchten en visgerechten en een zomerse rode wijn.

Na het diner kun je, als het mooi weer is, verder wandelen over de geplaveide straatjes naar de oude haven of jezelf verliezen in de smalle straatjes van de oude stad, je verwonderen over de kleurrijke huizen met balkons en tuinen en de altijd aanwezige sterrenhemel die altijd aanwezig is op La Palma.

Dag 2: Wandeltocht naar de Roque de los Muchachos en de vulkaan Tajogaite

Roque de los Muchachos, Las Palmas| ©Carlos Lopez Echeto
Roque de los Muchachos, Las Palmas| ©Carlos Lopez Echeto

Als je vond dat de eerste dag niet avontuurlijk genoeg was, maak je dan klaar, want op de tweede dag bezoek je de Roque de los Muchachos, het hoogste punt van La Palma, via een wandelroute.

In de middag stel ik voor om de vulkaan Tajogaite te bezoeken , via een route van gemiddelde moeilijkheidsgraad die je op slechts een paar meter van de hoofdkrater brengt.

Deze twee excursies brengen je niet alleen naar twee van de meest bezochte natuurgebieden van het eiland, maar geven je ook enkele van de beste panoramische uitzichten van La Palma.

Maak een wandeltocht naar de Roque de los Muchachos

De Roque de los Muchachos, gelegen op een hoogte van meer dan 2.400 meter, is het hoogste punt van La Palma en de plek waar je kunt genieten van het beste open uitzicht van het eiland. De buitengewone locatie en het feit dat het een van de helderste hemels ter wereld heeft, hebben geleid tot de installatie van het Astrofysisch Observatorium, met enkele van de krachtigste telescopen ter wereld.

Vanaf de uitkijkpunten van Roque de los Muchachos kun je de eilanden Tenerife, La Gomera en El Hierro zien en ook een panoramisch uitzicht op het Nationaal Park Caldera de Taburiente, vooral op heldere dagen.

De naam van deze attractie is afgeleid van de drie rotsen, elk ongeveer 3 meter hoog, die op de top te vinden zijn en die de vorm hebben van drie jongens in een groep.

Vanuit Santa Cruz de La Palma kun je de Roque de los Muchachos met de auto bereiken via de kronkelende LP-4 weg in iets meer dan een uur rijden. Je kunt de roque het beste 's ochtends bezoeken, want om er in zijn geheel van te genieten moet je een wandeling maken langs de wandelroute , die tussen de 2 en 3 uur kan duren.

Tour Tajogaite Vulkaan met gids

Oude top| ©Ivan Borisov
Oude top| ©Ivan Borisov

De vulkaan Cumbre Vieja is de belangrijkste attractie van La Palma en het natuurpark dat een groot deel van het eiland beslaat en 6 gemeenten doorkruist, omvat ook andere kleinere vulkanen die inactief zijn en zonder risico bezocht kunnen worden. Een daarvan is de Tajogaite vulkaan, in de gemeente El Paso.

Je bereikt het bezoekerscentrum La Caldera de Taburiente vanuit Roque de los Muchachos met de auto via de LP-1-route in iets meer dan anderhalf uur, en eenmaal daar kun je lunchen en beginnen aan een wandelroute met de hulp van een lokale gids over een totale afstand van ongeveer 3 kilometer totdat je de krater van de vulkaan Tajogaite een paar meter verderop bereikt.

Tijdens deze wandeltochten geeft de plaatselijke gids uitleg over het proces van vulkanische vorming op het eiland La Palma, dat een van de nieuwste Canarische eilanden is, en loop je op een hoogte van ongeveer 1200 meter door de as en lapilli van de uitbarstingen.

Op de terugweg van de Tajogaite vulkaan naar Santa Cruz kun je de kerk van Las Nieves en het uitkijkpunt van La Concepción bezoeken , waar je een prachtig uitzicht hebt over Santa Cruz de La Palma, vooral als je het bij zonsondergang bezoekt.

Boek de Cumbre Vieja Safari in La Palma

Dag 3: Wandeltocht door de Porís de Candelaria, bezoek het strand van Tazacorte en ga dolfijnen kijken.

Porís de la Candelaria| ©Ingo Ronner
Porís de la Candelaria| ©Ingo Ronner

De derde en laatste dag op La Palma bestaat uit een complete tour langs de westkust van het eiland, met enkele van de paradijselijke plaatsen van de Canarische Eilanden, zoals de Porís de Candelaria, de Cueva Bonita en het Playa de Tazacorte.

Natuurlijk raad ik je voor deze dag ook aan om een van de leuke dolfijn-excursies te doen vanuit de jachthaven van de haven van Tazacorte, dus bereid je voor op een intensieve tour.

De dolfijnen kijken excursies duren ongeveer 2 tot 3 uur en kunnen zowel 's ochtends als 's middags worden gedaan, maar in dit geval raad ik je aan om het 's middags te doen zodat je in alle rust de wandeltocht rond de Porís de la Candelaria kunt doen.

Maak een wandeltocht door de Porís de Candelaria

Aan de westkust van het eiland kun je de mooiste dagtochten maken vanaf La Palma. Een daarvan is de route naar Porís de Candelaria, een klein dorp gebouwd in een zeegrot in de gemeente Tijarafe, met gebouwen van meer dan 100 jaar oud en een van de mooiste natuurlijke uitzichten van de Canarische Eilanden.

Je kunt Porís de Candelaria bereiken vanuit Santa Cruz met de auto via een route die de LP-1 en LP-3 combineert of met de bus op lijn 300 en 100 naar Tijarafe. Daar aangekomen kun je een wandelexcursie boeken met een wandeling van 7 kilometer vanaf het Jurado ravijn, een natuurmonument met muren van meer dan 600 meter hoog.

Ik raad aan om deze route 's ochtends te doen, want het is een wandeling van 4 uur naar Porís de Candelaria. Daar kun je genieten van het intense blauw van de omringende zee en het beeld van de Maagd van Candelaria.

Houd er rekening mee dat deze excursie vermoeiend kan zijn en ideaal is om te doen als je een verblijf van een week of meer op het eiland plant, maar als je de voorkeur geeft aan een intensieve tour, kun je deze niet uit je reisschema weglaten. Als je van plan bent om La Palma in 7 dagen te bezoeken, is hier een lijst met dingen die je tijdens je bezoek moet zien en doen.

Bezoek het strand van Tazacorte

Nadat je El Porís de Candelaria hebt bezocht en hebt geluncht, kun je het strand van Tazacorte bezoeken. Dit is een van de meest opvallende stranden aan de westkust van La Palma vanwege het zwarte zand, het resultaat van vulkaanuitbarstingen, en de stenen zeebodem, die in combinatie met het kristalblauwe water een van de mooiste landschappen van het eiland creëert.

Het strand van Tazacorte is met de auto langs de LP-1 weg in ongeveer een half uur te bereiken. Als het mooi weer is, kunt u zwemmen en snorkelen voordat u kiest voor de beste dolfijnenexcursies op La Palma. Als je van plan bent om het eiland in de winter te bezoeken, kun je gewoon langs het strand wandelen.

Het strand van Tazacorte ligt in een baai vlakbij de jachthaven van de haven, vanwaar de dolfijnenexcursies langs de westkust van La Palma vertrekken. Je kunt ook het beste van je bezoek aan dit gebied maken door een bezoek te brengen aan het uitkijkpunt Mirador de Tazacorte, het Casa Massieu Museum en de winkels aan de Avenida de la Constitución.

Houd er rekening mee dat als je La Palma tijdens de zomermaanden of het hoogseizoen bezoekt, er een grote toestroom van toeristen kan zijn, wat kan leiden tot vertragingen bij excursies of prijsverhogingen, dus ik raad je aan om excursies van tevoren te boeken.

Ga dolfijnen kijken

Een van de populairste activiteiten op La Palma is dolfijnen kijken en de beste optie is om een van de excursies te boeken die beginnen bij de jachthaven in Puerto de Tazacorte, die ook opvalt door zijn design.

Daar kun je kiezen voor catamarantochten in boten voor meer dan 100 personen of in kleinere boten, zoals zeilboten of privécruisers.

Tijdens deze excursies kun je dolfijnen en walvissen zien, maar ook andere walvisachtigen van de Canarische Eilanden zoals orka's, spitssnuitdolfijnen en potvissen, de sterren van de zeefauna van La Palma.

Tijdens de boottochten met een glazen bodem kun je ook andere dieren zien die niet aan de oppervlakte komen, zoals haaien, roggen en goudvissen.

Bezoek Cueva Bonita en de Lava Delta

De Grot van Bonita, een schuilplaats in de rotsen ontstaan door de erosie van de oceaan, wordt vaak bezocht tijdens deze tochten.

Als het weer het toelaat, bevatten dolfijnobservatietours ook vaak een stop bij een hoofdstrand aan de westkust en een wandeling door de Lava Delta, de vulkanische formatie van de uitbarstingen van de Cumbre Vieja.

Boek een dolfijn excursie op La Palma

Sluit je bezoek aan La Palma af met een diner in Los Llanos

Los Llanos| ©coupeuse meier
Los Llanos| ©coupeuse meier

Na de dolfijnenexcursie aan de oostkust en op de terugweg naar Santa Cruz mag je Los Llanos, de grootste en dichtstbevolkte stad op La Palma, niet missen. Het is de thuisbasis van enkele van de beste restaurants van het eiland, dus om je bezoek af te ronden kun je in een van de restaurants van je keuze dineren.

In het centrum van Los Llanos raad ik een bezoek aan El Duende del Fuego aan, dat vaak het beste restaurant van La Palma wordt genoemd en bekend staat om zijn conceptuele keuken geïnspireerd door lokale smaken en producten.

Als je de voorkeur geeft aan vis en continentaal Spaans eten kun je kiezen voor El Búnker, hoewel je in dit restaurant het beste van tevoren kunt reserveren om zeker te zijn van een plekje.

Andere aanraders voor de beste rundvleesgerechten zijn Los Argentinos en tasca La Luna.

 • Dag 1
 • Noordelijk deel van het eiland
 • Bos van Los Tilos
 • Charco Azul
 • Historisch centrum van Santa Cruz
 • Dag 2
 • Avontuurlijk circuit
 • Roque de los Muchachos
 • Vulkaan Tajogaite
 • Uitkijkpunt van La Concepción
 • Dag 3
 • Westelijk deel van het eiland
 • Porís de la Candelaria
 • Strand van Tazacorte
 • Dolfijnen kijken