Oviedo in 2 dagen: alles wat je moet weten

Oviedo is een van de meest representatieve steden van Asturië en ook een plek die je kunt ontdekken tijdens een 2-daagse trip. Hier zijn de beste plannen voor een korte trip naar de Vetusta.

Matías Rodríguez

Matías Rodríguez

9 minuten lezen

Oviedo in 2 dagen: alles wat je moet weten

Oviedo | David Álvarez López

Oviedo is met zijn middeleeuwse esthetiek en kerken een van de belangrijkste steden in Asturië en ook een van de meest bezochte steden in Noord-Spanje, vooral tijdens korte vakanties van slechts een paar dagen, dus met de juiste route is het mogelijk om de Vetusta te ontdekken in een reis van 48 uur.

Onder de activiteiten die je kunt zien en doen in Oviedo zijn een rondleiding door de oude stad om de Metropolitaanse kathedraal, het Plaza del Fontán en de Gemeentelijke Markt te bezoeken, maar ook een bezoek aan Monte Naranco aan de rand van de stad en genieten van de Asturische keuken.

Dag 1: Bezoek de kathedraal, wandel over Plaza del Fontán, lunch op de Gemeentelijke Markt, wandel door Campo de San Francisco en geniet van de Cider Boulevard

Ciderboulevard| © Michel Curi
Ciderboulevard| © Michel Curi

Oviedo, in Asturië, is een perfecte bestemming voor een weekendje weg of een kort verblijf van 2 dagen, dus ik stel voor om de route van de eerste dag te beginnen met de belangrijkste bezienswaardigheden van de oude stad, waaronder de Metropolitaanse kathedraal, Plaza del Fontán en de Gemeentelijke Markt.

Buiten de oude stad kun je tijdens de eerste dag ook een bezoek brengen aan de Campo de San Francisco, een van de meest karakteristieke van Oviedo en Asturië, om uit te rusten en te ontspannen voordat je de tour afsluit in de Cider Boulevard in de Gasconastraat, die bestaat uit de beste ciderbars van de stad.

Bezoek de Metropolitaanse Kathedraal

De Metropolitaanse kathedraal van San Salvador de Oviedo is een van de meest representatieve bezienswaardigheden van de stad en ook een culturele referentie van Asturië, omdat het een voornamelijk pre-Romaans gebouw is, wat de overheersende Asturiaanse kunst is, gecombineerd met barok, gotiek en romaans, wat resulteert in een van de mooiste kerken van Spanje.

De Metropolitaanse kathedraal is ook beroemd vanwege het aantal relikwieën en de mysteries van de schatten, zoals de Heilige Lijkwade, dus een bezoek aan de kathedraal is ook een toegang tot de mysteries van Oviedo, een middeleeuwse stad die eeuwenlang een van de belangrijkste in Noord-Spanje was.

Tijdens je bezoek aan de Metropolitan Cathedral kun je ook de Heilige Kamer bezoeken, waar de juwelen van de plaatselijke curie worden bewaard, en de Oude Toren, die was ontworpen als klokkentoren maar later werd gereduceerd tot een wachttoren, dus vanaf hier kun je enkele van de beste open uitzichten van Oviedo zien.

 • Prijs... De toegangsprijs is ongeveer 7 euro.
 • Openingstijden... Maandag tot zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur en van 16.00 tot 17.00 uur.
 • Locatie... Plaza Alfonso II El Casto s/n, Oviedo.

Boek een tour om de mysteries en geheimen van Oviedo te ontdekken

Wandeling over de Plaza del Fontán

Oviedo is een stad die zich onderscheidt door zijn kerken, maar ook door zijn pleinen en El Fontán is een van de beroemdste, omdat het historische relevantie had tijdens de Middeleeuwen en latere eeuwen, en diende als koetsenmarkt, ontmoetingsplaats, openbaar plein van de inquisitie en sinds 1885 als hoofdkwartier van de gemeentelijke overdekte markt.

El Fontán is ook opmerkelijk vanwege de kleurrijke arcades aan de buitenkant van de gebouwen binnen en omdat het in een strategisch gebied van Oviedo ligt, vlakbij de pleinen Constitución en Trascorrales en het paleis van de Markies van San Feliz, de kerk van San Isidoro El Real en het beeld van El Vendedor de Pescado (De Visverkoper).

Om vanaf de kathedraal op het Plaza del Fontán te komen, moet je vier straten lopen in de richting van de Jardines de la Rodriga. El Fontán is ook een ontmoetingspunt voor een aantal van Oviedo's beste excursies, waaronder een wandeling door het historische centrum van de stad en een bezoek aan de musea.

Lunch op de gemeentelijke markt van El Fontán

Zoals je zult zien, is Oviedo een stad om rond te lopen en andere bezienswaardigheden te ontdekken onderweg tussen elk van de attracties. Tegenover het Plaza del Fontán ligt de Gemeentelijke Markt, een traditionele vlooienmarkt waar je vers voedsel kunt vinden bij de groenteboeren, visboeren en slagers.

De Gemeentelijke Markt is, net als andere markten in Spanje, een plek die wordt bezocht door de lokale bevolking, dus als je liever het dagelijks leven wilt leren kennen van de inwoners van de stad die je bezoekt, kun je over deze vlooienmarkt lopen en duizenden inwoners van Oviedo ontmoeten terwijl ze hun inkopen doen.

Op deze vlooienmarkt kun je ook lunchen bij een van de kraampjes die lokale producten verkopen voordat je je rondleiding door de stad voortzet. Onder de eetkraampjes op de Gemeentelijke Markt vind je cafés en bakkerijen, maar ook enkele tapas- en fastfoodrestaurants, wat ideaal is als je van plan bent Oviedo als kind te bezoeken

 • Prijs... De toegang tot de markt is gratis.
 • Openingstijden... Maandag tot vrijdag van 8.00 tot 20.00 uur en zaterdag van 8.00 tot 15.30 uur.
 • Locatie... Plaza 19 de Octubre s/n, Oviedo.

Wandeling door de Campo de San Francisco

De Campo de San Francisco is een stadspark in het centrum van Oviedo, maar buiten het gebied dat traditioneel bekend staat als de oude stad. Je bereikt deze groene long, het meest emblematische van de stad en een van de meest representatieve van Asturië, in 10 minuten lopen langs de 5 straten die het scheiden van de Gemeentelijke Markt.

In het Campo de San Francisco, dat de boomgaarden van het oude klooster van Oviedo omvat, kun je wandelen langs de lanen en langs de promenades Álamos, Bombé, José Cuesta en Alemania. Het heeft ook een grote vijver en een monument voor José Tartiere en het standbeeld van Mafalda, de hoofdpersoon van de beroemde krantenstrip van de cartoonist Quino.

Dit park is ook een regelmatige locatie voor concerten, festivals en culturele evenementen, en baadt ook in kerstsfeer tijdens de feestdagen, dus als je van plan bent Oviedo te bezoeken in december kun je kennismaken met een van de epicentra van Kerstmis in de stad.

De Campo de San Francisco is ook een plek met weelderige Asturiaanse vegetatie en er leven verschillende vogelsoorten in de vijver. Het ligt ook op een strategisch punt van de stad, wat handig is als je van plan bent om het Archeologiemuseum of het Museum voor Schone Kunsten te bezoeken , twee van de meest representatieve musea van Oviedo.

 • Prijs... De toegang tot het park is gratis.
 • Openingstijden... Dagelijks geopend, 24 uur per dag.
 • Locatie... Kruising van de straten Uría en Conde de Toreno, Oviedo.

Wandeling langs de Bulevar de la Sidra (Cider Boulevard)

Voor het einde van de eerste dag stel ik voor dat je een wandeling maakt langs de Cider Boulevard in de Gasconastraat, die een eerbetoon is aan Oviedo als een van de Asturische ciderhoofdsteden. Daar kun je de beroemdste ciderbars van de hoofdstad van Asturië bezoeken en ook genieten van de lokale gastronomie om je drankjes bij zonsondergang te begeleiden.

De Cider Boulevard is te bereiken vanaf de Campo de San Francisco via een wandeling van zes straten die ongeveer 10 minuten duurt en waarbij je onderweg het Plaza de la Escandalera kunt bezoeken, met daarop La Maternidad, een werk van de Colombiaanse kunstenaar Fernando Botero.

Op de Cider Boulevard kun je naast verschillende varianten van de drank ook enkele Asturische gerechten proberen, zoals fabada, cachopo, bollos preñaos en frixuelos.

Dag 2: Ontdek Monte Naranco, bezoek het Monument van het Heilig Hart van Jezus, ontspan in het Purificación Tomás Park, leer meer over de Camino de Santiago en geniet van de Asturische keuken

De berg Naranco| ©Manuel M.V
De berg Naranco| ©Manuel M.V

Na de rondleiding van de eerste dag, met een wandeling langs de belangrijkste bezienswaardigheden van de oude stad, stel ik voor dat je het centrum van Oviedo verlaat om de buitenwijken van de stad te bezoeken, die worden gemarkeerd door de Monte Naranco, een bergketen van waaruit je op heldere dagen de hele stad en ook de Picos de Europa kunt zien vanaf de uitkijkpunten.

Je kunt ook een bezoek brengen aan het Monument van het Heilig Hart van Jezus, een van de beroemdste beelden van Oviedo, het Purificación Tomás Park en het begin van de Primitieve Weg naar Santiago de Compostela. Om je intensieve rondleiding door de hoofdstad van Asturië af te ronden, raad ik je aan te genieten van de plaatselijke gastronomie in enkele restaurants in het historische centrum.

Ontdek de Monte Naranco, een van de balkons van Spanje

Monte Naranco is een bergketen die wordt bekroond door Pico el Paisano, vanwaar je de Picos de Europa kunt zien, vooral op heldere dagen. Als je van plan bent Oviedo in de zomer te bezoeken, kun je optimaal genieten van deze natuurlijke attractie, die ook een van de meest representatieve van Asturië is, hoewel er het hele jaar door activiteiten worden aangeboden.

Op de Monte Naranco kun je ook een bezoek brengen aan het recreatiegebied, de uitkijkpunten, de Christus en de kerk van Santa María del Naranco, een 9e-eeuws gebouw dat nog steeds overeind staat en getuigt van de preromaanse kunst die Asturië kenmerkte als een van de culturele avant-gardes van de Middeleeuwen.

Je kunt Monte Naranco vanuit de oude stad bereiken met de buslijnen A, E en J en dan te voet verdergaan of een wandeltocht maken om de toppen van de siërra te bereiken.

Bezoek het Heilig Hart van Jezus Monument

Dit monument is een van de meest representatieve in Monte Naranco en valt op omdat het op de top van de siërra staat. Het is het beroemdste van de meer dan 100 stedelijke monolieten die in de hoofdstad van Asturië te vinden zijn. Dit stenen beeld stelt Christus de Verlosser voor en is 30 meter hoog.

Vanaf de gebieden rondom het monument is het mogelijk om enkele van de beste open uitzichten van Oviedo te bekijken en ook om de omvang van de berg Naranco in je op te nemen, die met zijn zes kilometer lange boogvormige uitbouw een van de wachttorens van Noord-Spanje is.

De toegang tot het Monument van het Heilig Hart van Jezus is gratis en het is elke dag 24 uur per dag geopend, net als de berg, hoewel het het beste is om overdag langs te komen om het meeste uit de rondleiding te halen.

Rust uit in het Purificación Tomás Park

De tour van de berg Taranco en het Monument van het Heilig Hart van Jezus op een rustig tempo zal je in totaal tussen de 3 en 4 uur kosten, dus om te ontspannen stel ik een tour van het Purificación Tomás Park voor, een open ruimte die zich onderscheidt door zijn heuvels en de dieren die er leven, zoals konijnen en eekhoorns.

In dit park kun je ook wandeltochten maken en het ligt maar een paar straten verwijderd van de Paseo de la Florida, waar je kunt lunchen en het Pichote ciderhuis kunt bezoeken, dat een van de beroemdste van de stad is.

Het is ook het vertrekpunt voor enkelevan de beste excursies vanuit Oviedo naar nabijgelegen gebieden zoals Cudillero en Covadonga, dus het is een plek die je waarschijnlijk op een bepaald moment tijdens je reis zult bezoeken.

Je kunt het Purificación Tomás Park bereiken vanaf Monte Taranco met de bus (lijn A en E).

 • Prijs... De toegang tot het park is gratis.
 • Openingstijden... Elke dag van 9.00 tot 22.00 uur.
 • Locatie... Oviedo, Asturië.

Boek een dagtocht naar Cudillero

Leer meer over de Camino de Santiago de Compostela

Oviedo maakt deel uit van de eerste halte van de Camino Primitario de Santiago de Compostela, dus de geschiedenis is onlosmakelijk verbonden met de traditie die elk jaar miljoenen toeristen trekt die de pelgrimstocht proberen te volbrengen. In het gebied van het Purificación Tomás Park is het startpunt van de primitieve route en zelfs als je niet bereid bent om de hele route te doen kun je kiezen voor een excursie die de helft van een deel beslaat.

Tijdens deze halve dagtochten kun je 12 kilometer van het eerste deel tussen Oviedo en San Juan de Villapañada afleggen en de traditionele plaatsen leren kennen terwijl je de lokale smaken proeft en meer te weten komt over een van de meest representatieve culturele evenementen van Spanje.

Deze excursies geven bovendien de bijbehorende stempel in het paspoort van de Camino de Santiago de Compostela, dus naast het ontdekken van enkele geheimen van een eeuwenoud gebruik kun je ook een diploma krijgen dat je certificeert als pelgrim van de eerste etappe van de reis.

Boek een tour om de eerste etappe van de Camino de Santiago te ontdekken

Genieten van de Asturische keuken

Zoals in de meeste steden en regio's van Spanje is ook in Oviedo de lokale gastronomie een van de attracties om te ontdekken. Naast de ciderbars in de straat Gascona zijn er restaurants in de oude wijk waar je fabada kunt proberen, het typische Asturische gerecht, cachopo, geitentaart, escalopines, pote, pixín en chorizo in cider, een tapa waar je dol op zult zijn als je van plan bent Oviedo in de winter te bezoeken.

Enkele plekken waar je kunt genieten van de Asturiaanse gastronomie zijn Cocina Cabral, El Fartuquin, Casa Conrado y Suárez, La Forquilla en Taberna El Dorado, waar je ook zeevruchten, inktvis en verse vis van de kust van Gijón kunt proberen.

Van de zoete alternatieven raad ik je aan rijstpudding, carbayones, casadielles, moscovita-koekjes en frixuelos te proberen, een van de typische Asturische zoetigheden.

 • Dag 1
 • Bezoek de Metropolitan Cathedral
 • Wandeling over de Plaza del Fontán
 • Lunch op de Gemeentelijke Markt
 • Wandeling langs de Cider Boulevard
 • Dag 2
 • Bezoek Monte Naranco
 • Bezoek de Cristo Redentor
 • Leer meer over de Camino de Santiago
 • Geniet van de Asturische keuken