Toledo in 1 dag: alles wat je moet weten

Verblijf je in Madrid en ben je van plan om een dagje naar Toledo te gaan? Ontdek wat de must-see plekken in de stad zijn

Ana Caballero

Ana Caballero

9 minuten lezen

Toledo in 1 dag: alles wat je moet weten

Casas y calles de Toledo |©Jose D´Alessandro

Toledo is een van de belangrijkste steden van Spanje. Door de eeuwen heen hebben verschillende beschavingen de stad bezocht en hun stempel gedrukt op de monumenten.

Als je in één dag naar de Stad van de Drie Culturen reist en je weet niet wat je moet zien en doen in Toledo, lees dan deze reisroute die ik voorstel.

De Bisagra poort en de stadsmuren

Bisagra poort|©Yuri Rapoport
Bisagra poort|©Yuri Rapoport

Een van de ingangen van Toledo is de Bisagra Poort, een middeleeuwse toren die ooit werd gebouwd als Triomfboog. In het midden zie je het keizerlijke wapen van Karel V en aan de zijkant de overblijfselen van de stadsmuren. Het is niet duidelijk of de oorsprong van de Puerta de la Bisagra teruggaat tot de Moorse of Mudejar-periode.

Hij werd halverwege de 16e eeuw herbouwd en het werk duurde meer dan 30 jaar. Zoals je kunt zien bestaat de poort uit twee delen, die met elkaar verbonden zijn door twee muren. In het midden zie je een binnenplaats met een standbeeld van Karel V.

Naast de Bisagra-poort zijn er nog andere toegangspoorten tot de stad, zoals de poort van Alfonso VI, de Cambrón-poort en de Alcántara-poort. De beroemdste van allemaal is echter de Bisagra poort. Ik raad je aan om voor je dagtrip naar Toledo een wandeling door de stad te maken. Op deze manier kun je de belangrijkste bezienswaardigheden van de hoofdstad Toledo zien en de bezienswaardigheden en geschiedenis leren kennen.

Boek een wandeltour door Toledo

Zocodover Plein

Zocodover Plein|©Javier Álamo Rodríguez
Zocodover Plein|©Javier Álamo Rodríguez

Vanaf de Puerta de Toledo begint de Calle Real de Arrabal. Als je deze weg blijft volgen, kom je uit op het Zocodoverplein. De rit duurt ongeveer 10 minuten en onderweg kun je enkele van de belangrijkste straten van de oude binnenstad van Toledo zien. Plaza Zocodover is het belangrijkste plein van Toledo.

Het is het zenuwcentrum voor de inwoners van de stad en heeft zeer goede busverbindingen en een taxistandplaats. Hier worden de belangrijkste evenementen van Toledo gehouden, zoals de kerstmarkt, de boekenmarkt, het nieuwjaarsconcert en de ambachtelijke markten.

Op het plein Plaza Zocodover zelf vind je de Arco de la Sangre (Bloedboog), net waar de straat Cervantes begint. Je ziet een bronzen beeld ter ere van Miguel de Cervantes net onder de trap van de boog. De Arco de la Sangre heeft een eeuwenlange geschiedenis, aangezien de oorsprong teruggaat tot de 10e eeuw, toen het werd gebouwd onder de Arabische bezetting.

Oorspronkelijk maakte de boog deel uit van een muur die de hele stad omringde. Tot op de dag van vandaag zijn er echter geen overblijfselen van deze muur. Het is vernoemd naar de Cofradía de la Preciosa Sangre de Cristo (Broederschap van het Kostbare Bloed van Christus).

Alcázar van Toledo

Het Alcazar van Toledo verlicht|©JESÚS GÓMEZ-PORTILLO MONTORO
Het Alcazar van Toledo verlicht|©JESÚS GÓMEZ-PORTILLO MONTORO

Als je op het plein Plaza de Zocodover bent, hoef je maar 5 minuten te lopen om het Alcázar van Toledo te vinden. Het is een van de belangrijkste monumenten van de stad en kan dankzij zijn omvang vanaf verschillende punten in de stad worden gezien. Het Alcázar staat op een van de zeven heuvels van Toledo, naar men zegt op het hoogste punt van de stad.

De oorsprong gaat terug tot de Romeinse tijd. Het was ooit een paleis dat de barakken van het Romeinse leger huisvestte. Tijdens de Visigotische periode onderging het enkele aanpassingen. Tijdens de regeerperiodes van Alfonso VI en Alfonso X de Wijze werd het fort verbouwd om er een Alcazar van te maken.

Het Alcázar werd uiteindelijk wat het nu is in 1525, tijdens het bewind van Karel V. Sinds de bouw heeft het Alcazar echter drie branden gekend en moest het meerdere keren worden herbouwd. De laatste werd uitgevoerd in 1961, na een gebeurtenis in het gebouw tijdens de Spaanse Burgeroorlog.

Tegenwoordig herbergt het Alcazar het Museum van het Spaanse Leger, dat hier sinds 2010 is gevestigd. Tijdens de werkzaamheden en de aanpassing van de ruimte werden Romeinse, Arabische en Visigotische overblijfselen ontdekt, evenals een hangende tuin uit de 11e eeuw. Als je geïnteresseerd bent in een bezoek aan het museum, dan zijn de openingstijden van dinsdag tot zondag, van 10.00 tot 17.00 uur.

De Primitieve Kathedraal van Toledo

Primitieve Kathedraal Santa María de Toledo|©Shashank Jain
Primitieve Kathedraal Santa María de Toledo|©Shashank Jain

Een van de belangrijkste kathedralen in Spanje is de kathedraal van Santa María de Toledo. Het is een architectonisch complex van grote artistieke en historische rijkdom. De kathedraal ligt op iets meer dan 5 minuten lopen van het Alcázar.

Het monument is duidelijk gotisch van stijl en de oorsprong gaat terug tot de 13e eeuw. Op hetzelfde plein waar de kathedraal staat, vind je ook het stadhuis van Toledo en het aartsbisschoppelijk paleis. Er zijn ruimtes die gratis te bezichtigen zijn, maar je moet wel betalen om toegang te krijgen tot alle ruimtes waaruit het bestaat.

Gezien de grootte en het aantal relikwieën dat in de kathedraal verborgen ligt, raad ik je aan om een rondleiding door de kathedraal te nemen, zodat je weet wat er allemaal te zien is in de kathedraal van Toledo. De bouw van dit architecturale complex begon in 1227 en werd gebouwd op de resten van de 6e-eeuwse Visigotische kathedraal, die tijdens de Arabische verovering werd gebruikt als moskee.

De bouw werd voltooid in 1493, onder het bewind van Isabella de Katholieke. Rond de kathedraal komen verschillende legendes samen, zoals die van de Afdaling van de Maagd. Er zijn ook belangrijke graftombes van leden van het koningshuis.

Boek een rondleiding door de kathedraal van Toledo

De kerk van Santo Tomé

Kerk van Santo Tomé|©Andrey Sulitskiy
Kerk van Santo Tomé|©Andrey Sulitskiy

Nadat je de Catedral Primada hebt gezien, is het tijd om naar de kerk van Santo Tomé te gaan. Deze kerk ligt op iets meer dan 5 minuten lopen van de kathedraal. Het is een van de belangrijkste kerken van de stad, want het herbergt El Greco's werk 'De begrafenis van graaf Orgaz'. Om de kerk binnen te gaan moet je entree betalen, maar het is vrij goedkoop, ongeveer 3 euro, en zeker de moeite waard.

De oorsprong gaat terug tot de 12e eeuw, maar de kerk werd aan het einde van de 14e eeuw herbouwd op verzoek van de Heer van Orgaz. Op dat moment werd de christelijke klokkentoren toegevoegd die je vandaag de dag kunt zien. Deze klokkentoren is een van de meest opmerkelijke voorbeelden van Mudejar-architectuur in Toledo en de tweede grote attractie van de kerk van Santo Tomé.

Naast het schilderij van El Greco en de Mudejar toren, verbergt de kerk nog andere werken zoals een 16e-eeuws marmeren doopvont, verschillende doeken van Luis Tristán en een prachtig 16e-eeuws altaarstuk.

Lunch in een van de beste restaurants in Toledo

Gesneden biefstuk|© Jason Leung
Gesneden biefstuk|© Jason Leung

Als je vanaf de kerk van Santo Tomé richting Plaza del Conde gaat en de Calle de Descalzos volgt, kom je bij restaurant Víctor Sánchez-Beato, een van de beste restaurants in Toledo.

Dit is de plek die ik aanraad voor de lunch tijdens je bezoek aan de stad. Het is een klein restaurant gespecialiseerd in vlees, vis en zeevruchten. Het heeft een proeverijmenu met avant-gardistische accenten waarbij het eten voor de ogen van de klanten zelf wordt bereid.

Omdat het een van de beste restaurants in Toledo is, raad ik je aan om te reserveren zodat je niet zonder plaats komt te zitten. Het degustatiemenu bestaat uit 4 voorgerechten, drie voorgerechten, een visgerecht, een tweede vleesgerecht en een dessert. Daarnaast kun je ook de optie 'pairing' toevoegen, waarbij je 7 glazen wijn krijgt.

De synagoge van Santa María la Blanca

Synagoge van Santa María La Blanca Toledo|©José Dominguez
Synagoge van Santa María La Blanca Toledo|©José Dominguez

Op slechts 4 minuten lopen van restaurant Víctor Sánchez-Beato ligt de synagoge van Santa María la Blanca.

In zijn tijd was dit de grootste synagoge van Toledo en vandaag de dag is het de grootste exponent van de Joodse bevolking die in de stad woonde. De synagoge ligt in de Joodse wijk en dateert uit de 13e eeuw. Het heet Santa María la Blanca vanwege iets wat je met eigen ogen kunt zien, want het is helemaal van deze kleur.

Dit architectonische Mudejar-complex bestaat uit vijf beuken, allemaal van elkaar gescheiden door arcades, die worden ondersteund door zuilen van baksteen en dakpannen.

De synagoge werd in 1250 gerestaureerd na een brand. Hoewel het een Joodse tempel is, toont het een duidelijke islamitische invloed. De synagoge is geopend van maandag tot zondag en de openingstijden variëren, maar zijn meestal van 10.00 tot 17.00 uur.

Geniet van een unieke zonsondergang in de Mirador del Valle

Uitkijkpunt Vallei|©Alphonso Mancuso
Uitkijkpunt Vallei|©Alphonso Mancuso

Na het zien van de Santa María la Blanca synagoge ga je naar een van de beste plekken om de zonsondergang in Toledo te bekijken. Vanaf het uitkijkpunt Mirador del Valle waan je je in een ander tijdperk, dankzij het middeleeuwse karakter van de stad. Naast het uitkijkpunt vind je een kiosk waar je een hapje en een drankje kunt kopen, zodat je optimaal van het moment kunt genieten.

Naast het uitkijkpunt ligt ook de Cerro del Bú (Boo-heuvel). Deze heuvel is beroemd omdat hier de stad Toledo is ontstaan in de bronstijd. Het is de thuisbasis van een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen in Toledo, en de toegang is gratis. Dus als je genoeg tijd hebt, raad ik je aan deze plek te bezoeken.

Aan de andere kant vind je bij het uitkijkpunt El Valle ook de hermitage Nuestra Señora del Valle, waaraan het uitkijkpunt zijn naam dankt. De bedevaart naar deze hermitage wordt elk jaar op 1 mei gehouden, wanneer de Maagd wordt meegenomen voor een wandeling in de omgeving.

Als je vanaf de synagoge Santa María la Blanca naar het uitkijkpunt gaat, raad ik je aan om dat met de auto te doen. Je kunt ook lopen, maar dan doe je er ongeveer 40 minuten over. Als je daarentegen met de auto gaat, bereik je je bestemming in minder dan 10 minuten.

Ontdek het klooster San Juan de los Reyes

Klooster van San Juan de los Reyes IX|©Pedro
Klooster van San Juan de los Reyes IX|©Pedro

Om je bezoek aan Toledo af te sluiten, raad ik je aan om naar het Klooster van San Juan de los Reyes te gaan. Dit gebouw werd gebouwd op verzoek van de katholieke vorsten in 1476. De tempel heeft een enkel schip met een stervormige koepel en de hoofdkapel.

Een van de mooiste delen van het klooster is de kloostergang, die werd ontworpen door de architect Enrique Egas. Vanuit de kloostergang heb je toegang tot de prachtige binnenplaats, waar je een prachtig uitzicht hebt op de ramen van het klooster.

De plek heeft geleden onder een brand tijdens de Franse invasie. Dit ongeluk vernietigde het originele altaarstuk van het klooster, evenals de bibliotheek en de tweede kloostergang. De site werd pas in 1977 gerestaureerd.

Als je vanaf het uitkijkpunt over de Toledovallei naar het klooster loopt, doe je daar ongeveer 30 minuten over. Je kunt ook gebruik maken van het openbaar vervoer, want de bus l71 vertrekt vlakbij het klooster. Tot slot kun je er ook met de auto komen, in dat geval duurt de rit niet langer dan 10 minuten.

Diner in een typische Toledobar om de dag goed af te sluiten

Bar in Toledo|©Manuel Jose Labio
Bar in Toledo|©Manuel Jose Labio

Na de lunch in een voorbeeldige en verfijnde plek in de stad, stel ik een diner in de zuiverste Toledo-stijl voor. Als je de typische gastronomie van Toledo wilt proberen, raad ik je aan om naar Taberna El Botero te gaan, een van de beste traditionele bars van de stad.

Taberna El Botero ligt aan de Calle Ciudad 5, op iets meer dan 10 minuten lopen van het klooster van San Juan de los Reyes. Tijdens het eten kun je genieten van de kunstwerken die de muren van het etablissement sieren. Hoewel het een eenvoudige en pretentieloze plek is, is het eten van hoge kwaliteit.

Ik raad je aan hun vlees te proberen, zoals de tartaar van hertenvlees, de kalfswang of de runderribstuk. Als je meer van vis houdt, kun je kiezen voor de gekarameliseerde zalm, de kabeljauw met krokant spek cocochas carbonata of de tartaar van geelvintonijn. Sluit je diner in stijl af met een van de desserts van de taverne, zoals torrija de horchata, citroentaartje of saffraanrijstpudding.

Zoals je ziet zijn er veel activiteiten die je kunt doen in een dag in Toledo. Het maakt niet uit of je in de zomer naar Toledo gaat of dat je met kinderen naar Toledo reist; je vindt altijd leuke dingen om te doen in de stad.