Beste culinaire tours in Seoul

Overal in de stad vind je een breed gastronomisch aanbod met traditionele en straatgerechten. Ik vertel je over de beste opties om het beste van de keuken van Seoul te leren kennen.

Ana Caballero

Ana Caballero

9 minuten lezen

Beste culinaire tours in Seoul

Eten uit Seoul | ©lejandra matias

De hoofdstad van Zuid-Korea, Seoul, heeft een gastronomische cultuur die zelfs de meest veeleisende eters kan verrassen. In de stad vind je traditionele maaltijden op basis van rijst, groenten, zeevruchten en vlees, de meest gebruikte producten in de keuken. Er is ook een ruim aanbod aan streetfood.

Je kunt sashimi eten op de vismarkt Noryangjin of buiten gaan zitten bij de eetstalletjes in de wijk Euljiro en genieten van nogari banchan (gedroogde visschotel). Een van de leukste dingen om te doen in Seoul, die je inzicht geven in de Zuid-Koreaanse culinaire tradities, is een kookles met een plaatselijke chef-kok.

1. Doe mee aan een Koreaanse kookles en ontdek de culinaire cultuur van Seoul

Kookles| ©Marc Haines
Kookles| ©Marc Haines

Als je iets van de Zuid-Koreaanse culinaire cultuur wilt ontdekken, moet je minstens 3 dagen in Seoul een kookcursus in je reisschema opnemen. Je leert hoe je een aantal traditionele gerechten van dit land bereidt : kimchi, banchan, deonjang jjigae, etc.

Dit soort ervaring begint meestal met een bezoek aan een lokale markt. Daar worden je zintuigen verrast door de geuren en kleuren van alle verse producten: groenten, exotisch fruit, zeevruchten, vlees, kruiden, enz. Nadat je alles hebt gekocht wat je nodig hebt om de recepten uit te voeren, ga je samen met een professionele kok naar de marktkeuken.

In deze Koreaanse kookles en marktbezoek in Seoul zie je hoe je stap voor stap een reeks gerechten bereidt die deel uitmaken van het dagelijkse gastronomische leven van Zuid-Koreanen. Bijvoorbeeld, bibimbap of rijst met ei, groenten en vlees; de iconische kimchi, dat bestaat uit gefermenteerde Aziatische kool, galbitang, dat is een rundvlees ribbensoep, naast andere banchan (kleine portie gerechten).

Nuttige informatie

  • Prijs: ongeveer €78 per persoon.
  • Duur: ongeveer 3 uur en 30 minuten.

Boek een Koreaanse kookles en marktbezoek in Seoul

2. Geniet van de verscheidenheid aan zeevruchten op de Noryangjin Markt in Seoul

Noryangjin Markt| ©Steve Y
Noryangjin Markt| ©Steve Y

Als je van zeevruchten houdt, dan moet je zeker een stop maken bij de Noryangjin Markt in Seoul. Het is een plek met een geschiedenis die teruggaat tot 1927, die dagelijks wordt bezocht door tientallen lokale inwoners en toeristen. Wandel door deze markt en laat je smaakpapillen genieten.

Tijdens de rondleiding zie je een reeks kraampjes met allerlei soorten zeevruchten: vis, octopus, zeekomkommer, mosselen, inktvis, krabben, garnalen en nog veel meer. Je vindt er ook een aantal restaurants waar je onder andere sashimi met daikonradijs kunt eten. Dit alles verpakt in een zeer levendige sfeer.

Dit is een activiteit die je weliswaar op eigen houtje kunt ondernemen, maar die je handiger zult vinden om te doen met een lokale gids van een privérondleiding door Seoul. Op die manier krijg je niet alleen een reeks proeverijen voorgeschoteld, maar leer je ook over elk product en verdiep je je in de Koreaanse eetcultuur.

Nuttige informatie

  • Prijs: De toegang tot de markt is gratis. Als je een privérondleiding neemt, zijn de gemiddelde kosten €70 per persoon.
  • Openingstijden: De markt is 24 uur per dag geopend.

Boek een privétour door Seoul

3. Dwaal door de lange steegjes van Namdaemun Market in Seoul

Namdaemun Markt| ©Adrián Pérez
Namdaemun Markt| ©Adrián Pérez

Een andere bestemming voor een foodtour is de historische Namdaemun Markt, gesticht tijdens de Joseonperiode in 1414. Hier vind je uitgebreide eetstraatjes met kraampjes en restaurants.

Eenmaal op de markt kun je vrij door de pittoreske en drukke voetgangersstraatjes lopen, waarvan de volgende het populairst zijn om je smaakpapillen te bevredigen:

  • Foodie Alley, waar je kunt genieten van klassiek Zuid-Koreaans culinair straatvoedsel. Zoals kimchi, Tteokbokki (rijstcake met pepersaus), kimbap (Koreaanse sushi), bungo ppang (viscake), die erg populair is in de winter in Seoul, en nog veel meer.
  • Kalguksu Alley, met handgesneden noedelrestaurants. Probeer naengmyeon (tarwenoedels), jajangmyeon (Chinese noedels met jajang of zoete tarwepastasaus), jjamppong (noedels met zeevruchtenbouillon), enz.
  • Galchi Jorim Street; dit gebied staat bekend om zijn kraampjes met haarstaartstoofpotjes. Dit is een gerecht dat op de markt zelf wordt gemaakt.

Deze gastronomische tour kun je in je eigen tempo doen of met een lokale gids. Bij de laatste optie krijg je een dieper inzicht in de Koreaanse cultuur dankzij het commentaar van de culinaire expert. Wat je ook kiest, dit is een must-do activiteit op je reisroute, samen met de rondleiding door het Deoksugung Paleis in Seoul en de beste dagtochten vanuit Seoul.

Nuttige informatie

  • Prijs: De toegang tot de markt is gratis, maar als je een rondleiding neemt kost het ongeveer €45 per persoon.
  • Openingstijden: 9.00 tot 19.00 uur (maandag t/m zaterdag). Houd er rekening mee dat sommige restaurants en eetkraampjes later op de avond open zijn.

Boek een rondleiding door het Deoksugung Paleis

4. Probeer traditioneel Koreaans eten op de Gwangjang Markt in Seoul

Gwangjang Markt| ©Adrián Pérez
Gwangjang Markt| ©Adrián Pérez

De meer dan 100 jaar oude Gwangjang Markt is een toonbeeld van Koreaanse cultuur en geschiedenis. Hier kun je het traditionele eten van dit Aziatische land proeven, met de hand bereid voor je ogen en in een levendige omgeving. Je zult een lonende ervaring hebben.

De markt ligt in Ikseon-dong Alley. Dit is een bekend knooppuntgebied van de stad waar het traditionele en het moderne in harmonie samengaan. Zodra je de markt betreedt, raak je gefascineerd door het uiterlijk van de plek en de aroma's van de honderden bereidingen.

Tijdens deze foodtour kun je de beroemde mandu (gestoomde knoedels gevuld met vlees of kimchi), bindae-tteok (pannenkoek van bonenmeel, vlees en groenten), barbecue, bibimbap (rijstkom met groenten en vlees) proberen. Ook stoofschotels, een verscheidenheid aan rijstnoedels, tarwe, groenten, onder andere bereidingen.

Na deze ervaring kun je de stad verder verkennen. Misschien ga je wel naar een van de beste musea van Seoul, zoals het Seoul City Wall Museum, dat op ongeveer 12 minuten rijden ligt, of maak je een rondleiding door het Gyeongbokgung Paleis in Seoul, naast andere activiteiten.

Nuttige informatie

  • Prijs: de toegang tot de markt is gratis.
  • Openingstijden: dagelijks van 9.00 tot 18.00 uur.

Boek een rondleiding door het Gyeongbokgung Paleis

5. Doe een avondrondleiding door Euljiro in Seoul en ontdek de favoriete eetplek van de Koreanen

Euljiro bij nacht| ©Seoul Guide Korea
Euljiro bij nacht| ©Seoul Guide Korea

Euljiro is een van de favoriete buurten van de Koreanen om te eten en te ontspannen na een lange dag werken. Het is een levendige plek met veel eetkraampjes, restaurants, cafés en bars, waar je een foodtour kunt maken en Seoul bij nacht kunt ontdekken als een local.

Deze bestemming bestaat uit drie lange straten, waarbij Nogari Alley het grootste aantal eetkraampjes heeft. Neem plaats aan een tafel in de openlucht en geniet van nogari (gedroogde vis) met soju (bier). Ideaal als je Seoul in de zomer bezoekt.

Maar dat is nog niet alles. In Euljiro vind je een breed scala aan streetfood: Koreaanse donuts, de beroemde pittige ramyeon (instantnoedels) die je waarschijnlijk in meer dan één kdrama hebt gezien, jeon (gefrituurde groentepannenkoek), geroosterde kastanjes, corn dog (Koreaanse spiesjes), viskoek, enz.

Je kunt een bezoek brengen aan de Coffeehanyakbang, met een rijke filterkoffie en de Hyemindang patisserie, waar je een chocoladepavé proeft. Aan het einde van de eetervaring kun je ook een bezoek brengen aan de bars die in de gebouwen van deze wijk verstopt zitten en een kroegentocht in Seoul beginnen.

Nuttige informatie

  • Prijs: De toegang tot deze wijk is gratis, maar je kunt ook deelnemen aan een rondleiding, die over het algemeen €59 per persoon kost.
  • Openingstijden: 11:00 tot 21:00 uur (dagelijks).

Boek een kroegentocht in Seoel

6. Maak kennis met de Zuid-Koreaanse cultuur en keuken

Samgyetang| ©Steve Y
Samgyetang| ©Steve Y

Als je Korea bezoekt, moet je zeker meedoen aan een kookervaring in een traditioneel huis. Dit zou wel eens een van de beste tours in Seoul kunnen zijn, omdat je de lokale cultuur en keuken van dichtbij kunt meemaken. Je voelt je net een inwoner.

Deze meeslepende ervaring begint met een bezoek aan een van de lokale markten van Seoul. Daar koop je samen met je gastbegeleider de benodigde ingrediënten voor de betreffende bereiding. Hij of zij zal je ook vertellen over de geschiedenis van de plek en je wat tips geven over hoe je de producten moet selecteren.

Na de markttour ga je naar een authentiek traditioneel Koreaans huis om te koken. Enkele van de lokale gerechten die je kunt maken zijn samgyetang (kippensoep met ginseng), kimchi (gefermenteerde Aziatische kool), bulgogi (rundvleesreepjes met soja, sesam en knoflook), japchae (zoete aardappelzetmeelnoedels met sesam en vlees), onder andere.

Je zit aan tafel met je gastheren om de gerechten te proeven en de echte Koreaanse familie-etiquette van dichtbij mee te maken. Na deze verrijkende ervaring kun je verder gaan met je route: bezoek Changdeokgung, beschouwd als een van de beste paleizen in Seoul; koop kaartjes voor Figure Museum W in Seoul en breng een ander moment door met het observeren van de tentoonstellingen, enz.

Nuttige informatie

  • Prijs: de kosten van deze ervaring beginnen meestal rond de €80 per persoon.
  • Duur: maximaal 4 uur.

Boek tickets voor Figuur Museum W

7. Wandel door de Mangwon Markt in Seoul en ga op een kip- en biertour

Mangwon Markt| ©Kanako Sudo
Mangwon Markt| ©Kanako Sudo

Mangwon Market is een andere bestemming waar je een foodtour kunt doen tijdens je reis naar Seoul. Je zult je smaakpapillen verrassen met de smaken en texturen van de verschillende kipbereidingen.

Op deze markt vind je een groot aantal eetkraampjes gewijd aan de bereiding van kip. Je kunt onder andere Koreaanse gefrituurde kip met zoetzure saus en sesamzaadjes proberen; kip van de barbecue, die een rokerige smaak combineert met een dikke saus; sissende kip , die bestaat uit een dij zonder bot met daarop kaas en saus.

Deze tour kun je alleen doen of met een gids. Wat je ook kiest, op deze markt kun je genieten van bereidingen die een jarenlange geschiedenis combineren met de vindingrijkheid van de nieuwe generaties. Vergeet niet om ze te serveren met soju, Koreaanse stijl.

Nuttige informatie

  • Prijs: de toegang tot de markt is gratis. En als je een rondleiding wilt, kost de activiteit ongeveer €100 per persoon.
  • Duur: elke dag van 9:00 tot 21:00 uur.

8. Onderdeel van een veganistische en vegetarische foodtour in Seoul

Boribab| ©lazy fri13th
Boribab| ©lazy fri13th

De Zuid-Koreaanse hoofdstad heeft een breed culinair aanbod met veganistische en vegetarische opties. Dus als je een liefhebber bent van veganistisch en vegetarisch eten en van plan bent om 1-5 dagen in Seoul door te brengen, of zelfs meer, dan moet je meedoen aan een food tour om de beste gerechten zonder vlees en dierlijke ingrediënten te ontdekken.

Voor dit avontuur moet je naar de Gwangjang Markt, een van de grootste markten in de stad. Daar vind je meer dan genoeg gerechten voor je veganistische, vegetarische en zelfs glutenvrije dieet.

Je kunt bijvoorbeeld boribab (gerst, rijst, verschillende groenten met Koreaanse kruiden), kimbap (rijst met groenten, Koreaanse kruiden en gedroogde zeewierrolletjes) proberen. En hotteok (een Koreaanse pannenkoek met zaden en honing).

Hoewel je dit avontuur op eigen houtje kunt doen , kun je het beste een professionele gids nemen. Houd er rekening mee dat deze persoon alle bereidingen kent en dus kan garanderen dat ze veganistisch en vegetarisch zijn.

Nuttige informatie

  • Prijs: de kosten per persoon zijn ongeveer €99.
  • Duur: de activiteit duurt over het algemeen ongeveer 2 uur en 30 minuten.

9. Geniet van een multiculturele eetervaring in Bukchon Village in Seoul.

Bukchon Dorp| ©David Wilkinson
Bukchon Dorp| ©David Wilkinson

Bukchon, een traditioneel dorp in Seoul, dateert uit de Joseon-periode (1392-1910). Deze plek, die vroeger werd bewoond door de adellijke klasse, is een populaire toeristische bestemming vanwege de architectonische schoonheid en de gastronomische verscheidenheid van de restaurants. Je kunt er Koreaanse en buitenlandse gerechten proberen .

Tijdens je bezoek aan Bukchon vind je traditionele Koreaanse restaurants waar je onder andere deonjang jjigae (stoofpot van paddenstoelen, groenten en zeevruchten), bibimbap (rijst gemengd met groenten, vlees en paddenstoelen) en galbitang (Koreaanse soep) kunt eten. Je kunt er ook Italiaans en Portugees eten.

Je vindt er ook verschillende terrassen met een bevoorrecht uitzicht over het dorp. Je kunt er zitten en ontspannen onder het genot van een glas soju (Koreaans bier), makgeolli (rijstwijn), thee en andere dranken. En als je in december in Seoul bent tijdens het winterfestival, zul je de hemel zien oplichten met vuurwerk.

Nuttige informatie

  • Prijs: De toegang tot Bukchon Village is gratis.
  • Openingstijden: De villa is geopend van maandag tot en met zaterdag (10.00 tot 17.00 uur).

10. Geniet van een culinaire rondleiding door de wereld van thee in Seoul en leer hoe je rijstwijn maakt

Rijstwijn| ©Turner
Rijstwijn| ©Turner

De Zuid-Koreaanse keuken beperkt zich niet alleen tot zoete en hartige bereidingen, maar bevat ook kruidenthee en alcoholische dranken. Maak een culinaire rondleiding door Seoul en leer hoe je de oude thee proeft en rijstwijn maakt.

Tijdens deze rondleiding bezoek je het Theemuseum, met een reeks tentoonstellingen die je helpen de geschiedenis van de theecultuur te ontdekken. Je krijgt ook toegang tot een speciale ruimte waar je verschillende theesoorten kunt proeven (groene, zwarte, bloem, aromatische kruiden, enz.). In totaal zijn er meer dan 130 smaken beschikbaar.

Als aanvulling op deze culinaire ervaring neemt de gids je mee naar een traditioneel wijnatelier. Daar leer je stap voor stap hoe je makgeolli maakt; een Koreaanse wijn die vroeger door boeren werd gedronken en wordt bereid met kleefrijst en gist.

Nuttige informatie

  • Prijs: de prijs van deze tour begint bij 105€ per persoon.
  • Duur: ongeveer 4 uur.