Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

Potsdam Dagtrips Vanuit Berlijn

Als u even weg wilt uit de drukte van de hoofdstad, is Potsdam een prima kandidaat: een prachtig paleis omringd door tuinen. Wat heeft u nog meer nodig?

Isabel Catalán

Isabel Catalán

9 minuten lezen

Potsdam Dagtrips Vanuit Berlijn

Potsdam | ©LoboStudio Hamburg

Berlijn is een geweldige stad. Modern, creatief, multicultureel... altijd vol dingen te zien en waar elke hoek cultuur en geschiedenis ademt. Een andere plaats die zich gemakkelijk laat verleiden omdat hij zich steeds vernieuwt en ons verrast met vele nieuwigheden.

Aan de rand van de Duitse hoofdstad ligt echter een prachtige stad die zeker de moeite waard is om Berlijn te verlaten en een dag van uw vakantie uit te trekken voor een bezoek. Het vertegenwoordigt de ideale combinatie van natuur, geschiedenis en kunst en was vele jaren de thuishaven van het Pruisische koningshuis - Potsdam, een van de mooiste steden van Europa!

Wat zijn de beste georganiseerde reizen naar Potsdam vanuit Berlijn?

Uitzicht vanaf de St. Nicolaaskerk| ©A.Savin - Wikipedia
Uitzicht vanaf de St. Nicolaaskerk| ©A.Savin - Wikipedia

Potsdam is bekend als de voormalige residentie van de Pruisische koninklijke familie en de Duitse kaisers, vandaar de vele statige paleizen en prachtige tuinen.

De barokke architectuur en de rol die het speelde aan het einde van de Tweede Wereldoorlog (met het beroemde Conferentiehandvest van Potsdam) trekken elk jaar duizenden reizigers.

Deze rondleiding door Potsdam en zijn paleizen is ideaal voor reizigers die Berlijn bezoeken, maar niet veel tijd in de agenda hebben voor een excursie naar de buitenwijken. In slechts 3 uur leert u de hoogtepunten van de stad kennen met een professionele gids, die u historische anekdotes en curiosa vertelt en u ook details laat zien van plaatsen die misschien onopgemerkt blijven als u het bezoek op eigen houtje doet.

Tijdens de bustour door Potsdam kunt u gebruik maken van een hoofdtelefoon om niets te missen van de uitleg van de gids, en bezoekt u te voet het Nieuwe Paleis (met een renaissance uitstraling) en de majestueuze paleizen van Sanssouci (bekend als het Duitse Versailles) en Cecilienhof (dat eruitziet als een Brits landhuis). U wandelt ook door de prachtige barokke oude stad van Potsdam en treedt in de voetsporen van Frederik II "de Grote".

Aan het eind van uw rondleiding door Potsdam raad ik u aan een kijkje te nemen in een aantal van de paleizen van de stad, want ze zijn geweldig. En als uw reis naar Potsdam samenvalt met de zomermaanden, hebt u geluk, want bij deze activiteit is een sightseeing busticket inbegrepen met gratis haltes om de stad comfortabel zittend met een fantastisch uitzicht te verkennen.

Wat zal je zien?

 • Oude binnenstad Potsdam
 • Sanssouci Palace
 • Kasteel Cecilienhof
 • Nieuw Paleis

Nuttige informatie over Potsdam

 • Duur: 3 uur
 • Lokale gids in het Duits.
 • Talen audiogids: Engels, Frans, Duits, Italiaans, Russisch, Spaans.
 • Busrondrit met wandelstops buiten het Sanssoucipaleis, Cecilienhof en het Nieuwe Paleis.
 • Ticket inbegrepen voor een sightseeing bus tour in Potsdam tijdens de zomermaanden.
 • Vertrek van: Babelsberger Str. 16, 14473 Potsdam om 11 uur.

Aanrader: voor wie van de paleisachtige architectuur en de tuinen van deze prachtige stad wil genieten en tegelijk de geschiedenis en de cultuur ervan wil leren kennen, hetzij te voet of in de zomer aan boord van een sightseeingbus.

Excursies van een halve dag naar Potsdam

Templin Lake ten zuiden van Potsdam| ©Italiaone - Wikipedia
Templin Lake ten zuiden van Potsdam| ©Italiaone - Wikipedia

Als u tijdens uw verblijf in Berlijn meer tijd hebt voor sightseeing, dan is deze begeleide wandeltocht van een halve dag door de straten van de Unesco-stad Potsdam, die op de werelderfgoedlijst staat, de perfecte keuze voor u .

Tijdens de rondleiding ziet u de belangrijkste toeristische attracties van Potsdam waaraan het zijn internationale faam te danken heeft, zoals de tuinen en het paleis Sanssouci (met rococosfeer), het Marmeren Paleis van Frederik Willem II (zomerresidentie van de Pruisische vorst), het kasteel Cecilienhof (plaats van de Conferentie van Potsdam aan het einde van de Tweede Wereldoorlog) of het kasteel Babelsberg (met een indrukwekkend uitzicht over de rivier de Havel).

Andere bezienswaardigheden tijdens deze rondrit door Potsdam zijn de pittoreske Hollandse wijk, het oversteken van de populaire 'Brug der Spionnen' of een wandeling door de Brandenburger Tor (ouder dan de Duitse hoofdstad).

Voordat u terugkeert naar Berlijn, heeft u tijd om op eigen gelegenheid te lunchen in een van de lokale restaurants en de lokale specialiteiten te proeven.

En als u wilt, kunt u aan het eind van uw rondrit door Potsdam de route nog eens op eigen gelegenheid afleggen, de plaatsen die uw aandacht hebben getrokken van dichterbij bekijken, een van de paleizen die u hebt gezien binnengaan of zelfs blijven eten, want de terugreis naar Berlijn is aan u, dus u bepaalt zelf hoe u uw tijd indeelt.

Wat zal je zien?

 • Tuinen en Paleis Sanssouci
 • Marmeren Paleis van Frederik Willem II
 • Kasteel Cecilienhof
 • Kasteel Babelsberg
 • Hollandse wijk
 • Bridge of Spies
 • Brandenburger Tor

Nuttige informatie

 • Duur: 6 uur
 • Plaatselijke gids
 • Talen: Engels.
 • Vertrek van: Neue Promenade 3, 10178 Berlijn om 9:30 AM.

Aanrader: voor wie de "Keizerstad" in detail wil ontdekken en meer te weten wil komen over de geschiedenis, de cultuur en de tradities van Duitsland.


Wat te zien in Potsdam

Zicht op het nieuwe Paleis| ©Axel Hindemith - Wikipedia
Zicht op het nieuwe Paleis| ©Axel Hindemith - Wikipedia

Tuinen en Paleis Sanssouci

Dit indrukwekkende 18e-eeuwse paleis werd gebouwd in opdracht van de Pruisische koning Frederik II "de Grote" als zijn zomerresidentie in de buurt van Berlijn en als ontmoetingsplaats voor kunstenaars, filosofen, musici en andere intellectuelen van die tijd met wie hij zijn interesses deelde.

Het Sanssouci-paleis (wat "zorgeloos" betekent) wordt beschouwd als het "Duitse Versailles" vanwege zijn elegante architectuur en smaakvolle versieringen, hoewel het een klein gebouw is in vergelijking met het Franse paleis.

Het Sanssouci-paleis is ongetwijfeld een van de interessantste plaatsen in Potsdam en ik raad u aan een ontspannende wandeling te maken door de prachtige omliggende tuinen, die op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staan.

Marmeren Paleis van Frederik Willem II

De vorst liet ook het Marmeren Paleis aan de oevers van de Heiliger See bouwen als zijn zomerresidentie.

Het is opmerkelijk door het prachtige landschap dat het omringt en omdat het het enige Pruisische paleis in classicistische stijl is met een kubusvorm. De waarheid is dat de Pruisische architecten, wat het ontwerp betreft, heel origineel waren en hun hersenen pijnigden om ervoor te zorgen dat geen enkel paleis op een ander leek.

Kasteel Cecilienhof

Dit prachtige paleis, gebouwd in gotisch-Tudorstijl op bevel van keizer Wilhelm II en doet denken aan een groot Engels landhuis, valt niet alleen op door zijn uiterlijk, maar ook omdat zich hier een belangrijk hoofdstuk uit de Europese geschiedenis van de 20e eeuw afspeelde.

Het was de plaats waar Churchill (Groot-Brittannië), Truman (VS) en Stalin (USSR) aan het einde van de Tweede Wereldoorlog bijeenkwamen om het Handvest van de Conferentie van Potsdam op te stellen, waar zij afspraken maakten over hoe Duitsland na het conflict zou worden bestuurd en hoe Europa in invloedssferen zou worden verdeeld.

Nieuw Paleis

Vlakbij Sanssouci staat het Nieuwe Paleis, het grootste van alle paleizen in Potsdam, dat ook door koning Frederik II in de 18e eeuw werd gebouwd.

Het valt op door zijn renaissancestijl en sobere uiterlijk aan de buitenkant, maar als u tijd hebt, is het de moeite waard om na de rondleiding ook de binnenkant te bezoeken, want het is echt een lust voor het oog. U kunt er onder meer de weelderige ontvangstzalen, de marmeren galerij en de luxueuze paleiszalen bezichtigen.

Let op de marinegalerij! De muren zijn versierd met edelstenen, marmer en schelpen.

Kasteel Babelsberg

Dit is nog een van de meest charmante kastelen van Potsdam. Het dateert uit de 19e eeuw en heeft een spectaculair uitzicht over de rivier de Havel - wees gewaarschuwd, je zult niet stoppen met foto's maken!

Hollandse wijk

Dit is een van de merkwaardigste plaatsen in Potsdam. In de 18e eeuw vestigden zich hier veel Nederlandse arbeiders en ambachtslieden die op uitnodiging van koning Frederik Willem I in de stad kwamen werken.

Het staat liefkozend bekend als "Klein Amsterdam", omdat de roodachtige bakstenen gebouwen sterk doen denken aan die in de Nederlandse hoofdstad. In feite hebben de Nederlanders zelf zich hier thuis gevoeld, en als u Amsterdam hebt bezocht, zult u hen zeker kunnen begrijpen.

Bridge of Spies

Deze brug heeft een geweldige geschiedenis. Gelegen boven het water van de rivier de Have, werd het tijdens de Koude Oorlog een soort grens voor de USSR en de Verenigde Staten waar zij hun respectieve uitwisselingen van gevangenen en spionnen uitvoerden die door de tegenstander gevangen waren genomen. Vreemd, is het niet? Daaraan dankt het zijn eigenaardige naam, en ook aan de vele films over spionnen die hier zijn opgenomen.

Brandenburger Tor

Hoewel de beroemdste Brandenburger Tor in de Duitse hoofdstad staat, staat de oudste eigenlijk in Potsdam. Hij dateert uit de 18e eeuw en werd gebouwd in het historische centrum (naast de Ludwigplatz), geïnspireerd door de Boog van Constantijn in Rome.

Oude binnenstad Potsdam

Tijdens de rondleiding krijgt u de gelegenheid door de mooie oude stad van Potsdam te wandelen. Ondanks het feit dat het tijdens de Tweede Wereldoorlog verschillende malen werd gebombardeerd, werd het later in zijn vroegere grandeur hersteld.

Maak van de gelegenheid gebruik om de belangrijkste winkelstraat in de oude stad, de Brandenburger Strasse, te bezoeken en wat souvenirs van uw bezoek te kopen - er zijn een aantal geweldige plaatselijke winkels!

Waarom is Potsdam een bezoek waard?

Brandenburger Tor in Potsdam| ©User Bruhaha - Wikipedia
Brandenburger Tor in Potsdam| ©User Bruhaha - Wikipedia

Gezien de nabijheid van Berlijn (Potsdam ligt slechts 25 kilometer ten zuidwesten van de Duitse hoofdstad) is het een goed idee om een dag van uw vakantie uit te trekken voor een uitstapje naar deze voormalige residentie van de Pruisische koningen en Duitse keizers en de omgeving van Berlijn wat beter te leren kennen.

Als voormalige "keizerlijke stad" heeft het een zeer goed onderhouden en mooi historisch centrum. Koning Frederik II "de Grote" had een zwak voor deze stad en daarom spande hij zich in om haar te verfraaien en er een bewonderenswaardige plaats van te maken door de bouw van een groot aantal paleizen en tuinen.

Er wordt wel gezegd dat Potsdam de ideale samensmelting van natuur, geschiedenis en kunst vertegenwoordigt, en naar mijn mening zit daar een kern van waarheid in, want iedereen die Potsdam ooit heeft bezocht, weet dat het een juweeltje is.

Een andere reden om vanuit Berlijn naar Potsdam te gaan is om meer te leren over de recente geschiedenis van Europa. Dit is de plaats van de Conferentie van Potsdam waar de overwinnaars van de Tweede Wereldoorlog Duitsland en andere invloedssferen verdeelden.

Als u van geschiedenis houdt, en specifiek van deze periode, kunt u een bezoek aan Berlijn en Potsdam combineren met een bezoek aan het concentratiekamp Sachsenhausen, dat ook heel dicht bij de Duitse hoofdstad ligt. Ik vertel u er meer over in het bericht Bezoek aan het concentratiekamp Sachsenhausen.

Hoe kom ik in Potsdam?

Glienicke Brug| ©Lienhard Schulz - Wikipedia
Glienicke Brug| ©Lienhard Schulz - Wikipedia

Wanneer u één van deze rondleidingen naar Potsdam vanuit Berlijn online boekt, gelieve er rekening mee te houden dat er geen retourtransfer is inbegrepen. Met andere woorden, het vervoer is voor eigen rekening. De gemakkelijkste en snelste manier om van Berlijn naar Potsdam te komen is met de trein.

In Berlijn rijden de S-Bahn-treinen rechtstreeks van de Hackescher Markt naar het centraal station van Potsdam, de reis duurt ongeveer 45 minuten. Een kaartje voor de hele dag in de ABC-zone kost €7,70, maar u kunt ook een kaartje voor twee uur in de ABC-zone kopen voor €3,40.

Het goede nieuws is dat u dezelfde reispas die u in Berlijn gebruikt, ook kunt gebruiken voor het openbaar vervoer in Potsdam, zolang hij maar geldig is voor de ABC-zones.

Nuttige informatie voor een bezoek aan Potsdam

Fortune Gate en St. Nicholas Church| ©Andreas Fränzel (AndiF) - Wikipedia
Fortune Gate en St. Nicholas Church| ©Andreas Fränzel (AndiF) - Wikipedia

Hoeveel kosten de tickets?

Ik raad u aan eens een kijkje te nemen op Hellotickets voor tickets naar Potsdam vanuit Berlijn, want er zijn verschillende opties en de prijzen zijn heel redelijk. Hier kunt u de beschikbaarheid van tickets, prijzen, dienstregelingen en rondleidingen vergelijken.

Wanneer is de beste tijd om naar Potsdam te gaan?

De beste tijd om Potsdam vanuit Berlijn te bezoeken is in de zomer. In de andere jaargetijden is de stad echter nog even mooi, maar wordt het weer kouder en is er meer kans op regen. Mijn advies is om uw reis te plannen in juli, augustus en september.

Hoe te boeken?

Als u een reis naar Potsdam vanuit Berlijn plant in de zomer, dus in het hoogseizoen, raad ik u aan zo vroeg mogelijk online te boeken.

Uw plaats op de rondreis reserveren is heel eenvoudig. Het enige wat u hoeft te doen is de datum te kiezen waarop u de activiteit wilt doen en het aantal deelnemers te selecteren. Om uw plaats in de groep veilig te stellen, moet u bij de boeking betalen.

Als u deze tour leuk vond, bent u misschien ook geïnteresseerd in...

Berlijn is een levendige en voortdurend veranderende stad waar altijd nieuwe plaatsen te zien en dingen te doen zijn. Het is ook een van de meest historische steden van Europa met een sterke persoonlijkheid.

Als u tijdens uw vakantie alle geheimen van Berlijn wilt ontdekken, kijk dan eens naar het artikel De beste rondleidingen en excursies vanuit Berlijn, waar u een selectie van zeer interessante rondleidingen vindt om het meeste uit uw reis te halen.

Veelgestelde vragen

 • Hoe ver is Potsdam van Berlijn?

  Potsdam ligt op 31 kilometer van Berlijn, en met de auto bent u er in 45 minuten, waardoor het perfect is voor een dagtocht.

 • Wat kun je op één dag in Potsdam doen?

  In één dag kunt u de meeste bezienswaardigheden van deze stad, die ooit een koninklijke residentie was, bezoeken, met bezienswaardigheden zoals het paleis Cecilienhof, de Hollandse wijk, het marmeren paleis van koning Frederik Willem II, en het door UNESCO beschermde paleis Sanssouci en de tuinen.

 • Waar is Potsdam beroemd om?

  Potsdam, een stad die beroemd is om zijn kastelen en rijke geschiedenis, neemt u mee terug in de tijd met zijn Hollandse wijk, de Russische wijk en zijn vele UNESCO-werelderfgoedlocaties.