Potsdam Dagtrips Vanuit Berlijn

Als u de drukte van de hoofdstad wilt ontvluchten, is Potsdam een uitstekende kandidaat: een prachtig paleis omgeven door tuinen. Wat heeft u nog meer nodig?

Isabel Catalán

Isabel Catalán

9 minuten lezen

Potsdam Dagtrips Vanuit Berlijn

Potsdam | ©LoboStudio Hamburg

Berlijn is een geweldige stad. Modern, creatief, multicultureel... altijd vol bezienswaardigheden en waar elke hoek cultuur en geschiedenis ademt. Een andere plek waar je gemakkelijk in verzeild raakt omdat hij zich altijd vernieuwt en ons verrast met veel nieuwe dingen.

Aan de rand van de Duitse hoofdstad ligt echter een prachtige stad die de moeite waard is om Berlijn te verlaten en er een dag van uw vakantie voor uit te trekken. Het is de ideale combinatie van natuur, geschiedenis en kunst en was jarenlang de thuishaven van het Pruisische koningshuis - Potsdam, een van de mooiste steden van Europa!

Wat zijn de best georganiseerde excursies naar Potsdam vanuit Berlijn?

Uitzicht vanaf de St. Nicolaaskerk| ©A.Savin - Wikipedia
Uitzicht vanaf de St. Nicolaaskerk| ©A.Savin - Wikipedia

Potsdam staat bekend als de voormalige residentie van de Pruisische koninklijke familie en de Duitse kaisers, waardoor het wemelt van de statige paleizen en prachtige tuinen.

De barokke architectuur en de rol die de stad speelde aan het einde van de Tweede Wereldoorlog (met het beroemde conferentiehandvest van Potsdam) zijn redenen die jaarlijks duizenden reizigers aantrekken.

Deze tour door Potsdam en zijn paleizen is ideaal voor reizigers die Berlijn bezoeken maar niet veel tijd in de agenda hebben voor een excursie naar de buitenwijken. In slechts 3 uur kunt u de hoogtepunten van de stad zien met een professionele gids, die u historische anekdotes en curiosa vertelt en u ook details van plaatsen laat zien die misschien onopgemerkt blijven als u het bezoek op eigen houtje doet.

Tijdens de bustour door Potsdam kunt u een koptelefoon gebruiken om de uitleg van de gids niet te missen, en bezoekt u te voet het Nieuwe Paleis (met een renaissancegevoel) en de majestueuze paleizen Sanssouci (bekend als het Duitse Versailles) en Cecilienhof (met een Brits landhuisgevoel). U wandelt ook door de prachtige barokke oude stad van Potsdam en treedt in de voetsporen van Frederik II "de Grote".

Aan het eind van uw rondleiding door Potsdam raad ik u aan een kijkje te nemen in enkele van de paleizen van de stad, want die zijn geweldig. En als je excursie naar Potsdam samenvalt met de zomermaanden, heb je geluk! Want deze activiteit omvat een sightseeing busticket met gratis stops om de stad comfortabel zittend met een fantastisch uitzicht te verkennen.

Wat gaat u zien?

 • Oude Stad Potsdam
 • Paleis Sanssouci
 • Kasteel Cecilienhof
 • Nieuw Paleis

Nuttige informatie

 • Duur: 3 uur
 • Lokale gids in het Duits.
 • Talen van de audiogids: Engels, Frans, Duits, Italiaans, Russisch, Spaans.
 • Bus tour met wandelstops buiten het Sanssouci Paleis, Cecilienhof en het Nieuwe Paleis.
 • Ticket inbegrepen voor een sightseeing bustour door Potsdam tijdens de zomermaanden.
 • Vertrek van: Babelsberger Str. 16, 14473 Potsdam om 11 uur.

Aanbevolen: voor wie wil genieten van de paleisarchitectuur en de tuinen van deze prachtige stad en tegelijkertijd wil leren over de geschiedenis en cultuur, zowel te voet als aan boord van een sightseeingbus in de zomer.

Excursies van een halve dag naar Potsdam

Templin meer ten zuiden van Potsdam| ©Italiaone - Wikipedia
Templin meer ten zuiden van Potsdam| ©Italiaone - Wikipedia

Als u meer tijd hebt voor sightseeing tijdens uw verblijf in Berlijn, dan is deze begeleide halve dag wandeltocht door Potsdam de perfecte keuze voor u. U ontdekt de straten van deze Unesco Werelderfgoedstad te voet en met een gids tijdens een spannende 6 uur durende tour.

Tijdens de route ziet u de belangrijkste toeristische attracties van Potsdam die het zijn internationale faam hebben gegeven, zoals de tuinen en het Sanssouci Paleis (met rococo uitstraling), het Marmeren Paleis van Frederik Willem II (zomerresidentie van de Pruisische vorst), het kasteel Cecilienhof (locatie van de Potsdam Conferentie aan het einde van de Tweede Wereldoorlog) of het Babelsberg Kasteel (met indrukwekkend uitzicht over de rivier de Havel).

Andere bezienswaardigheden tijdens deze tour door Potsdam zijn de pittoreske Nederlandse wijk, het oversteken van de populaire 'Brug der Spionnen' of een wandeling door de Brandenburger Tor (ouder dan de Duitse hoofdstad).

Voordat u terugkeert naar Berlijn, heeft u tijd om op eigen gelegenheid te lunchen in een van de lokale restaurants om lokale specialiteiten te proeven.

En als u wilt, kunt u aan het einde van uw tour door Potsdam de route nog eens op eigen gelegenheid doen, de plaatsen die uw aandacht hebben getrokken nader bekijken, een van de paleizen die u hebt gezien binnengaan of zelfs blijven eten, want de terugkeer naar Berlijn is aan u, dus u bepaalt zelf hoe u uw tijd indeelt.

Wat gaat u zien?

 • Tuinen en paleis Sanssouci
 • Marmeren paleis van Frederik Willem II
 • Kasteel Cecilienhof
 • Kasteel Babelsberg
 • Nederlandse wijk
 • Brug der Spionnen
 • Brandenburger Tor

Nuttige informatie

 • Duur: 6 uur
 • Lokale gids
 • Talen: Engels.
 • Vertrek van: Neue Promenade 3, 10178 Berlijn om 9:30 uur.

Aanbevolen: voor wie de "Keizerstad" in detail wil ontdekken en meer wil weten over de geschiedenis, cultuur en tradities van Duitsland.


Wat is er te zien in Potsdam?

Uitzicht op het nieuwe Paleis| ©Axel Hindemith - Wikipedia
Uitzicht op het nieuwe Paleis| ©Axel Hindemith - Wikipedia

Tuinen en paleis Sanssouci

Dit indrukwekkende 18e-eeuwse paleis werd gebouwd in opdracht van de Pruisische koning Frederik II "de Grote" als zijn zomerresidentie in de buurt van Berlijn en als ontmoetingsplaats voor kunstenaars, filosofen, musici en andere intellectuelen uit die tijd met wie hij zijn zorgen deelde.

Paleis Sanssouci (wat "zorgeloos" betekent) wordt beschouwd als het "Duitse Versailles" vanwege de elegante architectuur en smaakvolle decoraties, hoewel het een klein gebouw is in vergelijking met het Franse paleis.

Paleis Sanssouci is ongetwijfeld een van de interessantste plaatsen in Potsdam en ik raad u aan te genieten van een ontspannende wandeling door de prachtige omliggende tuinen, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan.

Marmeren Paleis van Friedrich Wilhelm II

De vorst bestelde ook het Marmeren Paleis aan de oevers van de Heiliger See als zijn zomerresidentie.

Het is opmerkelijk vanwege het prachtige landschap eromheen en omdat het het enige Pruisische paleis in classicistische stijl is met een kubusvorm. De waarheid is dat Pruisische architecten heel origineel waren als het op ontwerpen aankwam, en ze hebben hun hersenen gepijnigd om ervoor te zorgen dat geen enkel paleis op een ander leek.

Kasteel Cecilienhof

Dit prachtige paleis, gebouwd in gotisch-tudoristische stijl in opdracht van keizer Wilhelm II en dat doet denken aan een groot Engels landhuis, valt niet alleen op door zijn uiterlijk, maar ook omdat hier een belangrijk hoofdstuk uit de Europese geschiedenis van de 20e eeuw plaatsvond.

Het was de plaats waar Churchill (Groot-Brittannië), Truman (VS) en Stalin (USSR) aan het einde van de Tweede Wereldoorlog bijeenkwamen om het Handvest van de Conferentie van Potsdam op te stellen, waarin zij afspraken maakten over hoe Duitsland na het conflict zou worden bestuurd en hoe Europa in invloedssferen zou worden verdeeld.

Nieuw Paleis

Vlakbij Sanssouci ligt het Nieuwe Paleis, het grootste van alle paleizen in Potsdam, dat ook in de 18e eeuw door koning Frederik II werd gebouwd.

Het valt op door de renaissancestijl en het sobere uiterlijk aan de buitenkant, maar als u tijd hebt, is het de moeite waard om na de rondleiding de binnenkant te bezoeken, want het is een echte bezienswaardigheid. U krijgt de gelegenheid om onder andere de weelderige ontvangstzalen, de marmeren galerij en de luxueuze paleisvertrekken te bekijken.

Let vooral op de maritieme galerij! De muren ervan zijn versierd met edelstenen, marmer en schelpen.

Kasteel Babelsberg

Dit is nog een van de charmantste kastelen van Potsdam. Het dateert uit de 19e eeuw en heeft een spectaculair uitzicht over de rivier de Havel - wees gewaarschuwd, u zult niet stoppen met fotograferen!

De Nederlandse wijk

Dit is een van de meest unieke plaatsen in Potsdam. In de 18e eeuw vestigden zich hier veel Nederlandse arbeiders en ambachtslieden die op uitnodiging van Koning Frederik Willem I in de stad kwamen werken.

Het staat liefkozend bekend als "Klein Amsterdam" omdat de roodachtige bakstenen gebouwen sterk doen denken aan die in de hoofdstad van Nederland. In feite zijn de Nederlanders zelf zich hier thuis gaan voelen, en als u Amsterdam hebt bezocht, kunt u hen zeker begrijpen.

Brug der Spionnen

Deze brug heeft een verbazingwekkende geschiedenis. Gelegen over de wateren van de rivier de Have, werd het tijdens de Koude Oorlog een soort grens voor de USSR en de Verenigde Staten waar zij hun respectievelijke uitwisselingen van gevangenen en spionnen die door de tegenstander gevangen waren genomen uitvoerden. Curieus, is het niet? Daar dankt het zijn eigenaardige naam aan, en ook aan de vele films over spionnen die hier zijn opgenomen.

Brandenburger Tor

Hoewel de beroemdste Brandenburger Tor zich in de Duitse hoofdstad bevindt, staat de oudste eigenlijk in Potsdam. Ze dateert uit de 18e eeuw en werd gebouwd in het historische centrum (naast de Ludwigplatz), geïnspireerd op de Boog van Constantijn in Rome.

Oude stad Potsdam

Tijdens de rondleiding krijgt u de gelegenheid om door de prachtige oude binnenstad van Potsdam te wandelen. Ondanks verschillende bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd het later hersteld in zijn oude grandeur.

Maak van de gelegenheid gebruik om de belangrijkste winkelstraat in de oude stad, de Brandenburger Strasse, te bezoeken en koop wat souvenirs van uw bezoek - er zijn een aantal geweldige lokale winkels!

Waarom is Potsdam een bezoek waard?

Brandenburger Tor in Potsdam| ©User Bruhaha - Wikipedia
Brandenburger Tor in Potsdam| ©User Bruhaha - Wikipedia

Gezien de nabijheid van Berlijn (het ligt slechts 25 kilometer ten zuidwesten van de Duitse hoofdstad) is het een goed idee om een dag van uw vakantie uit te trekken voor een uitstapje naar deze voormalige residentie van de Pruisische koningen en Duitse keizers en de omgeving van Berlijn wat beter te leren kennen.

Als voormalige "Keizerstad" heeft het een zeer goed onderhouden en mooi historisch centrum. Koning Frederik II "de Grote" had een zwak voor deze stad, dus deed hij veel moeite om haar te verfraaien en er een plaats van bewondering van te maken door de bouw van vele paleizen en tuinen.

In feite wordt gezegd dat Potsdam de ideale samensmelting van natuur, geschiedenis en kunst vertegenwoordigt, en naar mijn mening zit daar een kern van waarheid in, want iedereen die Potsdam ooit heeft bezocht weet dat het een juweeltje is.

Een andere reden om vanuit Berlijn een reis naar Potsdam te maken is om meer te leren over de recente geschiedenis van Europa. Dit is de plaats van de conferentie van Potsdam, waar de overwinnaars van de Tweede Wereldoorlog Duitsland en andere invloedssferen verdeelden.

Wie van geschiedenis houdt, en specifiek van deze periode, kan een bezoek aan Berlijn en Potsdam combineren met een bezoek aan het concentratiekamp Sachsenhausen, dat ook vlakbij de Duitse hoofdstad ligt. Ik vertel je er meer over in de post Bezoek aan het concentratiekamp Sachsenhausen.

Hoe kom je in Potsdam?

Glienicke brug| ©Lienhard Schulz - Wikipedia
Glienicke brug| ©Lienhard Schulz - Wikipedia

Als je een van deze excursies naar Potsdam vanuit Berlijn online boekt, moet je er rekening mee houden dat de transfer van en naar Potsdam niet is inbegrepen. Met andere woorden, u bent verantwoordelijk voor uw eigen vervoer. De makkelijkste en snelste manier om Potsdam vanuit Berlijn te bereiken is per trein.

In Berlijn rijden de S-Bahn treinen rechtstreeks van de Hackescher Markt naar het centraal station van Potsdam en de reis duurt ongeveer 45 minuten. Een dagkaart voor de ABC-zone kost 7,70 euro, maar u kunt ook een kaartje kopen voor 3,40 euro voor de ABC-zone, dat twee uur geldig is.

Het goede nieuws is dat u uw Berlijnse reispas kunt gebruiken voor het openbaar vervoer in Potsdam, zolang deze geldig is voor de ABC-zones.

Nuttige informatie om Potsdam te bereiken

Gelukspoort en St. Nicolaaskerk| ©Andreas Fränzel (AndiF) - Wikipedia
Gelukspoort en St. Nicolaaskerk| ©Andreas Fränzel (AndiF) - Wikipedia

Hoeveel kosten kaartjes?

Ik raad u aan een kijkje te nemen op Hellotickets voor tickets naar Potsdam vanuit Berlijn omdat er meestal meerdere opties zijn en de prijzen redelijk zijn. Hier kunt u de beschikbaarheid van tickets, prijzen, dienstregelingen en rondleidingen vergelijken. Er zijn momenteel geen tours naar Potsdam beschikbaar, maar bekijk de rest van de activiteiten die je kunt doen in Berlijn.

Wanneer is de beste tijd om naar Potsdam te gaan?

De beste tijd om vanuit Berlijn naar Potsdam te gaan is in de zomer. De stad is echter ook in andere seizoenen nog steeds even mooi, maar het weer wordt kouder en er is een grotere kans op regen. Mijn advies is om uw reis te plannen voor juli, augustus en september.

Hoe boekt u?

Als je een reis naar Potsdam vanuit Berlijn plant in de zomer, dus in het hoogseizoen, raad ik je aan om zo vroeg mogelijk online te boeken.

Uw plaats op de tour boeken is heel eenvoudig. Je hoeft alleen maar de datum te kiezen waarop je de activiteit wilt doen en het aantal deelnemers te selecteren. Om je plaats in de groep veilig te stellen moet je bij de boeking betalen.

Als je deze tour leuk vond, ben je misschien ook geïnteresseerd in...

Berlijn is een levendige en voortdurend veranderende stad waar altijd nieuwe plaatsen te zien en dingen te doen zijn. Het is ook een van de Europese steden met de meeste geschiedenis en persoonlijkheid.

Als u tijdens uw vakantie alle geheimen van Berlijn wilt ontdekken, kijk dan eens naar het artikel De beste tours en excursies vanuit Berlijn waar u een selectie van zeer interessante tours vindt om het meeste uit uw reis te halen.

Boek een rondleiding door Berlijn

Veelgestelde vragen

 • Hoe ver is Potsdam van Berlijn?

  Potsdam ligt op 31 kilometer afstand van Berlijn en met de auto bent u er in 45 minuten.

 • Wat kun je op één dag doen in Potsdam?

  In één dag kunt u de meeste bezienswaardigheden bezoeken van deze stad die ooit een koninklijke thuishaven was, met bezienswaardigheden als het Cecilienhof-paleis, de Nederlandse wijk, het marmeren paleis van koning Frederik Willem II en het door UNESCO beschermde Sanssouci paleis en de tuinen.

 • Waar is Potsdam beroemd om?

  Potsdam, beroemd om zijn kastelen en rijke geschiedenis, brengt u terug in de tijd met zijn Nederlandse wijk, de Russische wijk en zijn vele UNESCO-werelderfgoedlocaties.