Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

Berlijn Pas

Als u wilt profiteren van alles wat Berlijn te bieden heeft tegen een voordelige prijs, lees dan verder voor de Berlin Pass.

Ana Caballero

Ana Caballero

8 minuten lezen

Berlijn Pas

Berlijnse skyline | ©Fabian Schneidereit

Bij sightseeing in Berlijn wilt u idealiter alle tijd en geld van de wereld hebben om te genieten van wat de stad te bieden heeft, maar omdat dit niet altijd het geval is, is er een manier om tijd en geld te besparen: de Berlijnpas.

1. Wat is de Berlijnpas

Bode Museum| ©Reiseuhu
Bode Museum| ©Reiseuhu

De Berlijn Pas is een sightseeing pas ontworpen om bezoekers van Berlijn in staat te stellen de belangrijkste bezienswaardigheden te zien met een reeks voordelen en geld en tijd te besparen. Door een vast bedrag te betalen kunt u:

 • Gratis toegang tot meer dan 50 musea en monumenten in Berlijn zonder in de rij te hoeven wachten.
 • Korting krijgen in geselecteerde restaurants en winkels
 • Een cruise maken op de rivier die door de stad loopt
 • Geniet van een sightseeing bus tour
 • Ontvang een gekleurde stadsgids om uw reis te plannen
 • Maak gratis gebruik van het openbaar vervoer in de stad als u voor deze optie kiest.

Dagpassen

Afhankelijk van uw reisplannen kunt u kiezen tussen de tweedaagse of de driedaagse Berlin Pass en tegen een kleine toeslag kunt u gratis gebruik maken van het openbaar vervoer in de zones A, B en C.

2. Hoe de Berlijnpas werkt

Oude Nationale Galerie| ©Antonio Campoy
Oude Nationale Galerie| ©Antonio Campoy

De manier waarop een stadspas werkt is eenvoudig: u activeert hem bij het eerste gebruik en vanaf dat moment heeft u een bepaalde tijd om van de voordelen te profiteren door hem te laten zien bij de ingang van musea en monumenten. Eenmaal aangekomen bij de toeristische locatie in kwestie, let dan goed op bij de hoofdingang, want meestal is er een speciale ingang voor degenen die deze kaart hebben om door te mogen zonder in de rij te hoeven staan.

U kunt de Berlin Pass in Berlijn kopen, maar u kunt hem ook gemakkelijk online aanschaffen en kiezen tussen afhalen in Berlijn bij een geautoriseerd punt of thuis laten bezorgen. Als je hem eenmaal hebt gekocht, heb je twee jaar de tijd om hem te activeren, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je reisplannen worden gewijzigd of geannuleerd. Als u de Berlin Pass online koopt, kunt u eventuele vragen per e-mail afhandelen tijdens uw boeking.

Prijzen per gebruikstijdstip

 • 2 dagen: 99 euro
 • 3 dagen: 119 euro
 • 2 dagen + vervoer: 115 euro
 • 3 dagen + vervoer: 145 euro

Speciale tarieven

Kinderen onder de zes jaar hebben geen Berlijnpas nodig om gebruik te maken van het openbaar vervoer en om de meeste musea en monumenten van de stad gratis te bezoeken als ze worden begeleid door een volwassene. Er is een speciale pas voor kinderen van 6-14 jaar die hetzelfde omvat als de pas voor volwassenen, maar tegen een gereduceerde prijs.

Ana's Traveller Tip

Bereken de afstand van uw accommodatie tot de bezienswaardigheden die u van plan bent te bezoeken om te zien of u de vervoersoptie moet toevoegen aan uw Berlijnpas.

3. Welke attracties en ervaringen zijn inbegrepen in de Berlijnpas

Checkpoint Charlie, Muurmuseum| ©Michael Fousert
Checkpoint Charlie, Muurmuseum| ©Michael Fousert

Je weet al wat de Berlijnpas is, hoe hij werkt, hoe je hem kunt kopen en wat de voordelen zijn. Nu vertel ik je over het meest interessante deel: welke gratis toegang tot musea en monumenten hij omvat en welke ervaringen je kunt doen in de tijd dat je hem actief hebt, ook gratis.

Het Muurmuseum

Gelegen bij Checkpoint Charlie, de beroemdste grensovergang van de Berlijnse Muur, is dit museum gewijd aan de geschiedenis van de muur die de stad Berlijn in tweeën scheidde en de jaren van de Koude Oorlog. Een ideale optie voor een diepgaande blik op hoe deze historische periode de inwoners van de Duitse hoofdstad heeft beïnvloed en hoe het de huidige stad heeft beïnvloed.

Pergamon Museum

Het meest bezochte museum op het beroemde Museumeiland, een van de belangrijkste museumcomplexen in Europa. Het herbergt Islamitische en Nabije Oosterse kunst, waaronder de Pergamon-fries en de Marktpoort van Miletus.

Beklimming van de Dom van Berlijn

Een van de beste plaatsen om het uitzicht over de stad te bekijken terwijl u een van de meest herkenbare gebouwen bezoekt.

Oude Nationale Galerie

Technieken als classicisme, romantiek, impressionisme en modernisme vermengen zich in deze gerenommeerde galerie.

Bode Museum

Dit museum, eveneens gelegen op het Museumeiland, herbergt Byzantijnse kunst en is favoriet bij schatzoekers.

Madame Tussauds Museum

Dit is een van de beste wassenbeeldenmusea in Europa en de kwaliteit en kwantiteit van de figuren maakt het een bezoek meer dan waard. Het kan ook een leuk plan zijn voor het hele gezin.

Sightseeing bus tour met gratis stops

Dit is een van de belangrijkste voordelen van de Berlin Pass. Op een dag naar keuze kunt u een sightseeing bustour door Berlijn maken met panoramisch uitzicht en commentaar aan boord. Deze tour omvat ook gratis haltes, d.w.z. u kunt bij zoveel haltes in- en uitstappen als u wilt en de bus gebruiken als vervoermiddel om uw bezoek aan de stad te vergemakkelijken.

Riviercruise door de stad

Als u in de zomer naar Berlijn reist (in de winter laten de koude temperaturen het niet toe) kunt u ook een cruise van een uur maken op de rivier de Spree. Ik raad je aan van deze mogelijkheid gebruik te maken; je hebt verschillende dienstregelingen en het is een ideale gelegenheid om zonder haast of stress van de bezienswaardigheden van de stad te genieten.

Fietstocht door Berlijn

Tijdens uw bezoek aan Berlijn zult u, vooral bij mooi weer, honderden voorbijgangers door de stad zien fietsen. Dit is een zeer populair vervoermiddel in de stad en bovendien een originele en comfortabele manier om een rondleiding te krijgen langs de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad.

Joods Museum

U herkent het aan het architectonische complex aan de oppervlakte en het is een must bij elk bezoek aan Berlijn. Trek er minstens twee uur voor uit, want het bevat een groot aantal getuigenissen en contextuele elementen waarmee u zich kunt onderdompelen in een donkere periode van de Duitse geschiedenis.

Stasi Museum

Gewijd aan de Duitse spionage en de verschillende historische momenten waarop deze een fundamentele rol speelde in de ontwikkeling van de oorlog en de toekomst van het land.

Fotomuseum

Dit museum analyseert verschillende thema's door middel van fotografie, zowel van de bekendste persoonlijkheden van het genre als van hedendaagse fotografen.

Duits Historisch Museum

Meer dan 8000 voorwerpen van verschillende aard vertellen over de verschillende perioden van de Duitse geschiedenis in dit interessante museum. Een must voor geschiedenisliefhebbers.

Legoland

Een paradijs voor de kleintjes en een leuk en nieuwsgierig bezoek voor volwassenen. In het Lego-complex kunt u zich een paar uur losmaken van de stress van de stad.

Wandelingen door de stad

Dit is een must-do bij een bezoek aan een stad. Met een deskundige gids op stap ontdek je niet alleen interessante hoekjes van de stad die je anders niet zou bezoeken, maar leer je ook belangrijke feiten en historische feiten waardoor je alles wat je tijdens je reis ziet nog meer zult waarderen.

Ana's Traveller Tip

Er zijn veel musea in Berlijn die op maandag gesloten zijn; houd hier rekening mee voordat je je Berlin Pass activeert.

4. Moet ik de Berlin Pass kopen?

Kathedraal van Berlijn| ©Wendelin Jacober
Kathedraal van Berlijn| ©Wendelin Jacober

Voordat u besluit om deze of een andere toeristenpas te kopen, is mijn advies altijd hetzelfde: plan uw reis en reken het uit. Een stadspas is een geweldige manier om geld en tijd te besparen, maar je moet wel vooruit plannen om er het meeste uit te halen.

Ja, wanneer

 • Uw idee is om de stad in een intensief tempo te bezoeken gedurende de tijd dat de Berlijnpas geldig is en twee of drie musea en monumenten per dag te bezoeken.
 • U maakt regelmatig gebruik van het openbaar vervoer in de stad, omdat uw hotel ver van het centrum ligt of omdat u niet van plan bent om te lopen.
 • U bezoekt de stad in het hoogseizoen voor een weekend en wilt wachttijd besparen.
 • U bent geïnteresseerd in ervaringen zoals een cruise of een sightseeing bustour.

Nee, wanneer

 • De musea die u wilt bezoeken zijn gesloten op een van de dagen dat uw kaart actief is.
 • U heeft toegang tot de musea of monumenten met een speciale korting (groep, leeftijd, beroep, enz.).
 • U wilt slechts twee of drie musea bezoeken tijdens uw bezoek en de individuele ticketkosten dekken niet de kosten van de kaart.

Wat u ook kiest, vergeet niet dat Berlijn niet alleen bestaat uit musea en monumenten; er zijn wijken en groene ruimtes om rond te lopen, en ook bezienswaardigheden waar u geen entree voor hoeft te betalen. Boek ten minste één van de dagen van uw reis om op uw gemak door Berlijn te wandelen zonder haast of een tijdschema.

5. Verschil tussen de Berlin Pass en de Berlin Welcome Card

Riviercruise op de Spree| ©Dennis Jarvis
Riviercruise op de Spree| ©Dennis Jarvis

Als je de wiskunde en planning hebt gedaan en tot de conclusie bent gekomen dat de Berlin Pass niets voor jou is, kun je ook de voorwaarden van de Berlin Welcome Card bekijken voordat je besluit geen toeristenpas te kopen. Dit is een andere optie waarmee je ook geld kunt besparen tijdens je bezoek aan de Duitse hoofdstad en ik heb hier alles geschreven wat je moet weten over de kaart: Welkomstkaart Berlijn.

Het belangrijkste verschil tussen de Berlin Welcome Card en de Berlin Pass is dat de Berlin Welcome Card meer gericht is op gratis openbaar vervoer (het is opgenomen in al zijn modaliteiten) dan op kaartjes voor musea en monumenten; in de standaard versie heeft u toegang met kortingen tot de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad, maar niet gratis. Aan de andere kant, terwijl de Berlin Pass geldig is voor twee of drie dagen, kan de Berlin Welcome Pass ook worden gebruikt voor 4, 5 of 6 dagen.

Momenteel is geen van deze toeristische passen van Berlijn beschikbaar op de website van Hellotickets, maar u kunt een kijkje nemen bij de rest van de activiteiten die u kunnen interesseren tijdens uw reis naar de Duitse hoofdstad. Als suggestie, mis niet enkele van de beste musea van de stad of beklim de beroemde Berlijnse TV-toren.

Boek tickets voor de Berlijnse TV-toren

6. Als je geïnteresseerd bent in het kopen van de Berlin Pass, ben je misschien ook geïnteresseerd in

Paleis Charlottenburg| ©Dmitry Makeev
Paleis Charlottenburg| ©Dmitry Makeev

Er is één bezoek dat niet is inbegrepen in de Berlijn Pas en dat, als u tijd heeft, zeker de moeite waard is tijdens uw reis naar de Duitse hoofdstad: de rondleiding door paleis Charlottenburg.

Dit 18e-eeuwse paleis is het belangrijkste paleis van de Duitse hoofdstad en heeft niet alleen een weelderig interieur, maar ook indrukwekkende tuinen die gratis toegankelijk zijn voor het publiek. Het bezoek is ideaal om even te ontsnappen aan de stress van het centrum van Berlijn, is gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer en kost u niet meer dan een ochtend.

Daarnaast biedt Paleis Charlottenburg ook eersteklas ervaringen zoals een klassiek muziekconcert door het Berlijns Residentie Orkest of een elegant driegangendiner in de Orangerie. Als u meer wilt weten over deze ervaring, kunt u dit artikel op Charlottenburg Paleis.

Boek een rondleiding door Berlijn

Veelgestelde vragen

 • Is de Berlijnpas de moeite waard?

  Ja, zolang u van plan bent verschillende attracties in de stad te bezoeken. Maak een lijst van de prijzen van deze attracties afzonderlijk en kijk hoeveel u kunt besparen met de Berlin Pass.

 • Wat is inbegrepen in de Berlijn Pass?

  Het omvat gratis toegang tot meer dan 50 musea en monumenten zonder wachtrijen, kortingen in winkels en restaurants, een kaartje voor een riviercruise en sightseeingbus, een stadsgids en toegang tot het openbaar vervoer.

 • Wat zijn de hoogtepunten van de Berlin Pass?

  De Berlijnse kathedraal, het Muurmuseum, de Oude Nationale Galerie en het Joods Museum, naast vele andere.

 • Hoeveel kost de Berlijnpas?

  Het hangt af van het aantal dagen dat u hem huurt en of u toegang tot het openbaar vervoer inbegrepen wilt hebben. Over het algemeen kun je hem vanaf ongeveer 93 euro krijgen.