Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

Berlijn Pas

Als je voordelig wilt profiteren van alles wat Berlijn te bieden heeft, lees dan verder voor de Berlijn Pass.

Ana Caballero

Ana Caballero

8 minuten lezen

Berlijn Pas

Berlijnse skyline | ©Fabian Schneidereit

Bij sightseeing in Berlijn wil je idealiter alle tijd en geld van de wereld hebben om te genieten van wat de stad te bieden heeft, maar omdat dit niet altijd het geval is, is er een manier om tijd en geld te besparen: de Berlijn Pass.

1. Wat is de Berlijnpas?

Bode Museum| ©Reiseuhu
Bode Museum| ©Reiseuhu

De Berlijnpas is een sightseeingpas waarmee bezoekers van Berlijn de belangrijkste bezienswaardigheden kunnen bezoeken met een reeks voordelen en geld en tijd kunnen besparen. Door een vast bedrag te betalen zult u in staat zijn:

 • Gratis toegang tot meer dan 50 musea en monumenten in Berlijn zonder in de rij te hoeven staan
 • Krijg korting bij geselecteerde restaurants en winkels
 • Maak een cruise op de rivier die door de stad stroomt
 • Geniet van een sightseeing bustour
 • Een stadsgids in kleur om u te helpen uw reis te plannen
 • Maak gratis gebruik van het openbaar vervoer van de stad als u voor deze optie kiest

Dagkaarten

Afhankelijk van uw reisplannen kunt u kiezen tussen de tweedaagse en de driedaagse Berlijnpas, en voor een klein extraatje kunt u het gratis gebruik van het openbaar vervoer van de stad in de zones A, B en C aan beide passen toevoegen.

2. Hoe werkt de Berlijn Pass

Oude Nationale Galerij| ©Antonio Campoy
Oude Nationale Galerij| ©Antonio Campoy

De werking van een stadspas is eenvoudig: u activeert hem wanneer u hem voor het eerst gebruikt en vanaf dan hebt u een bepaalde tijd om van de voordelen te profiteren door hem te tonen bij de ingang van musea en monumenten. Eenmaal aangekomen bij de toeristische trekpleister in kwestie, let dan goed op bij de hoofdingang, want meestal is er een speciale ingang voor wie deze kaart heeft om binnen te komen zonder in de rij te hoeven staan.

U kunt de Berlijnpas in Berlijn kopen, maar u kunt hem ook gemakkelijk online krijgen en kiezen tussen afhalen in Berlijn op een erkend punt of thuis laten bezorgen. Zodra u het koopt, hebt u een periode van twee jaar om het te activeren, dus u hoeft zich geen zorgen te maken dat uw reisplannen worden gewijzigd of geannuleerd. Als u de Berlijn Pass online koopt, kunt u eventuele vragen per e-mail beantwoorden wanneer u uw reservering maakt.

Prijzen per gebruikstijd

 • 2 dagen: 99 euro
 • 3 dagen: 119 euro
 • 2 dagen + vervoer: 115 euro
 • 3 dagen + vervoer: 145 euro

Speciale tarieven

Kinderen jonger dan zes jaar hebben geen Berlijnpas nodig om gebruik te maken van het openbaar vervoer en om gratis toegang te krijgen tot de meeste musea en monumenten van de stad, mits ze worden begeleid door een volwassene. Er is een speciale pas voor kinderen van 6 tot 14 jaar die hetzelfde biedt als de pas voor volwassenen, maar tegen een gereduceerde prijs.

Ana's Reizigerstip

Bereken de afstand tussen uw accommodatie en de bezienswaardigheden die u wilt bezoeken om te zien of u de vervoersoptie moet toevoegen aan uw Berlijn Pass of niet.

3. Welke attracties en ervaringen zijn inbegrepen in de Berlijn Pass

Checkpoint Charlie, Muur Museum| ©Michael Fousert
Checkpoint Charlie, Muur Museum| ©Michael Fousert

U weet al wat de Berlijnpas is, hoe hij werkt, hoe u hem kunt kopen en wat de voordelen ervan zijn. Nu zal ik u vertellen over het interessantste deel: welke gratis toegang tot musea en monumenten het omvat en welke belevenissen u kunt doen in de tijd dat u het actief heeft, ook gratis.

Muur Museum

Gelegen bij Checkpoint Charlie, de beroemdste grensovergang van de Berlijnse Muur, is het gewijd aan de geschiedenis van de muur die de stad Berlijn in tweeën scheidde en aan de jaren van de Koude Oorlog. Een ideale optie voor een diepgaande kijk op hoe deze historische periode de inwoners van de Duitse hoofdstad heeft beïnvloed en hoe het de stad vandaag heeft beïnvloed.

Pergamon Museum

Het meest bezochte van het beroemde Museumeiland, een van de belangrijkste museumcomplexen in Europa. Het herbergt islamitische kunst en kunst uit het Midden -Oosten, waaronder de friezen van Pergamon en de Marktpoort van Miletus.

Berlijn Kathedraal Beklimming

Een van de beste plaatsen om het uitzicht over de stad te aanschouwen terwijl u een van haar meest herkenbare gebouwen bezoekt.

Oude Nationale Galerij

Technieken als classicisme, romantiek, impressionisme en modernisme worden in deze gerenommeerde galerie met elkaar vermengd.

Bode Museum

Het ligt ook op het Museumeiland, herbergt Byzantijnse kunst en is geliefd bij schattenjagers.

Madame Tussauds Museum

Het is een van de beste wassenbeeldenmusea in Europa en de kwaliteit en kwantiteit van de figuren maken het een bezoek meer dan waard. Het kan ook een leuk gezinsuitje zijn.

Sightseeing bus tour met gratis stops

Dit is een van de belangrijkste voordelen van de Berlijnpas. Op een dag naar keuze kunt u een sightseeing bustour door Berlijn maken met panoramische uitzichten en commentaar aan boord. Deze tour omvat ook vrije haltes, d.w.z. dat u op zoveel haltes in en uit de bus kunt stappen als u wilt, en de bus als vervoermiddel kunt gebruiken om uw sightseeing in de stad te vergemakkelijken.

Riviercruise in de stad

Als u in de zomer naar Berlijn reist (in de winter laten de lage temperaturen het niet toe), kunt u ook deelnemen aan een één uur durende cruise op de rivier de Spree. Ik raad u aan van deze gelegenheid gebruik te maken; u hebt verschillende dienstregelingen en het is een ideale gelegenheid om zonder haast of stress van de bezienswaardigheden van de stad te genieten.

Fietstocht door Berlijn

Tijdens uw bezoek aan Berlijn zult u, vooral bij mooi weer, honderden voorbijgangers op de fiets zien. Dit is een zeer populair vervoermiddel in de stad en het is ook een originele en comfortabele manier om een rondleiding te krijgen langs de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad.

Joods Museum

U herkent het aan het architectonische complex aan de oppervlakte en het is een must bij elk bezoek aan Berlijn. Trek er minstens twee uur voor uit, want binnenin zijn er tal van getuigenissen en contextuele elementen die u zullen helpen u onder te dompelen in een donkere periode van de Duitse geschiedenis.

Stasimuseum

Gewijd aan de Duitse spionage en de verschillende historische momenten waarop deze een fundamentele rol heeft gespeeld in het verloop van de oorlog en de toekomst van het land.

Museum van de Fotografie

Dit museum analyseert verschillende thema's aan de hand van de fotografie van zowel de meest gerenommeerde persoonlijkheden uit het genre als hedendaagse fotografen.

Duits Historisch Museum

Meer dan 8.000 voorwerpen van uiteenlopende aard vertellen in dit interessante museum over de verschillende periodes van de Duitse geschiedenis. Een must voor geschiedenisfanaten.

Legoland

Een paradijs voor kinderen en een leuk en interessant bezoek voor volwassenen. In het Lego-complex kunt u zich een paar uur afzonderen van de stress van de stad.

Wandelingen door de stad

Het is een must-do bij een bezoek aan een stad. Met een deskundige gids op stap ontdekt u niet alleen interessante hoekjes van de stad die u anders nooit zou bezoeken, maar leert u ook over belangrijke bezienswaardigheden en historische feiten die u helpen om alles wat u tijdens uw reis ziet nog meer te waarderen.

Ana's Reizigerstip

Er zijn veel musea in Berlijn die op maandag gesloten zijn, dus houd daar rekening mee voordat u uw Berlijn Pass activeert.

4. Is het de moeite waard om de Berlijn Pass te kopen?

Berlijn Kathedraal| ©Wendelin Jacober
Berlijn Kathedraal| ©Wendelin Jacober

Voordat u besluit deze of een andere toeristenkaart te kopen, zal mijn advies altijd hetzelfde zijn: plan uw reis en maak de rekensom. Een stadspas is een uitstekende manier om geld en tijd te besparen, maar je moet wel vooruit plannen om er het beste uit te halen.

Ja, wanneer

 • U bent van plan de stad in een snel tempo te bezoeken in de periode dat de Berlijnpas geldig is en twee of drie musea en monumenten per dag te bezoeken.
 • U zult regelmatig gebruik maken van het openbaar vervoer in de stad, omdat uw hotel ver van het centrum ligt of omdat u niet van plan bent te gaan lopen.
 • U bezoekt de stad in het hoogseizoen voor een weekend en wilt wachttijd besparen.
 • U bent geïnteresseerd in ervaringen zoals een cruise of een sightseeing bus tour.

Nee, wanneer

 • De musea die u wilt bezoeken zijn gesloten op een van de dagen dat uw kaart actief is.
 • U kunt toegang krijgen tot de musea of monumenten met een speciale korting (groep, leeftijd, beroep, enz.).
 • U wilt tijdens uw bezoek slechts twee of drie musea bezoeken en de kosten van de afzonderlijke kaartjes dekken niet de kosten van de kaart.

Wat u ook kiest, vergeet niet dat de stad Berlijn niet alleen bestaat uit musea en monumenten; er zijn ook wijken en groene ruimten die u te voet kunt verkennen, evenals bezienswaardigheden waarvoor u geen toegangskaartje nodig hebt. Reserveer ten minste één dag van uw reis om op uw gemak door Berlijn te wandelen, zonder haast of een tijdschema.

5. Verschil tussen Berlijn Pass en Berlin Welcome Card

Spree rivier cruise| ©Dennis Jarvis
Spree rivier cruise| ©Dennis Jarvis

Als u de berekening en planning hebt gemaakt en tot de conclusie bent gekomen dat de Berlijnpas niets voor u is, kunt u, voordat u de aanschaf van een toeristenpas helemaal uitsluit, ook de voorwaarden van de Berlin Welcome Card bekijken. Dit is een andere optie waarmee u ook geld kunt besparen tijdens uw bezoek aan de Duitse hoofdstad en ik heb hier alles opgeschreven wat u over deze kaart moet weten: Welkomstkaart Berlijn.

Het belangrijkste verschil tussen de Berlin Welcome Card en de Berlin Pass is dat de Berlin Welcome Card meer gericht is op gratis openbaar vervoer (het is opgenomen in al zijn modaliteiten) dan op kaartjes voor musea en monumenten; in de standaardversie krijgt u met korting toegang tot de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad, maar niet gratis. Terwijl de Berlijnpas twee of drie dagen geldig is, kan de Berlin Welcome Pass ook voor 4, 5 of 6 dagen worden gebruikt.

6. Als u geïnteresseerd bent in de aankoop van de Berlijn Pass, bent u misschien ook geïnteresseerd in

Charlottenburg Palace| ©Dmitry Makeev
Charlottenburg Palace| ©Dmitry Makeev

Er is één bezoek dat niet is inbegrepen in de Berlijnpas, maar dat, als u de tijd hebt, zeker de moeite waard is tijdens uw reis naar de Duitse hoofdstad: de bezichtiging van paleis Charlottenburg.

Dit 18e-eeuwse paleis is het belangrijkste paleis van de Duitse hoofdstad en het heeft niet alleen een weelderig interieur, maar ook indrukwekkende tuinen die gratis toegankelijk zijn voor het publiek. Het bezoek is een ideale manier om de stress van het stadscentrum van Berlijn te ontvluchten, is gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer en kost u niet meer dan een ochtend.

Daarnaast biedt Slot Charlottenburg ook eersteklas ervaringen zoals een klassiek concert door het Residentie Orkest van Berlijn of een elegant driegangendiner in de Orangerie. Als u meer wilt weten over deze ervaring, kunt u dit artikel over Charlottenburg Paleis bezoeken.

Veelgestelde vragen

 • Is de Berlijnpas de moeite waard?

  Ja, als je van plan bent om verschillende attracties in de stad te bezoeken. Maak een lijst van de prijzen van deze attracties afzonderlijk en kijk hoeveel u zou kunnen besparen met de Berlijn Pass.

 • Wat is inbegrepen in de Berlijn Pass?

  Het omvat gratis toegang tot meer dan 50 musea en monumenten zonder in de rij te hoeven staan, kortingen in winkels en restaurants, een ticket voor een riviercruise en een sightseeingbus, een stadsgids en toegang tot het openbaar vervoer.

 • Wat zijn de hoogtepunten van de Berlijnpas?

  De Berlijnse kathedraal, het Muurmuseum, de Oude Nationale Galerie en het Joods Museum, naast vele andere.

 • Hoeveel kost de Berlijnpas?

  Dat hangt af van het aantal dagen dat u huurt en of u toegang tot het openbaar vervoer inbegrepen wilt hebben. In het algemeen kunt u het krijgen vanaf ongeveer 93 euro.