Berlijn Pas

Als je wilt profiteren van alles wat Berlijn te bieden heeft tegen een voordelige prijs, lees dan verder voor de Berlijn Pas.

Ana Caballero

Ana Caballero

8 minuten lezen

Berlijn Pas

Berlijnse skyline | ©Fabian Schneidereit

Wanneer je Berlijn bezoekt, wil je het liefst alle tijd en geld van de wereld hebben om te genieten van wat de stad te bieden heeft, maar omdat dit niet altijd het geval is, is er een manier om tijd en geld te besparen: de Berlijn Pas.

1. Wat is de Berlijn Pas

Museum Bode| ©Reiseuhu
Museum Bode| ©Reiseuhu

De Berlijn Pas is een sightseeing pas ontworpen om bezoekers van Berlijn in staat te stellen de belangrijkste bezienswaardigheden te zien met een scala aan voordelen en geld en tijd te besparen. Door een vast bedrag te betalen kun je:

 • Gratis toegang tot meer dan 50 musea en monumenten in Berlijn zonder in de rij te hoeven wachten.
 • Korting krijgen in geselecteerde restaurants en winkels
 • Een cruise maken op de rivier die door de stad stroomt
 • Geniet van een sightseeing bustour
 • Ontvang een gekleurde stadsgids om je te helpen bij het plannen van je reis
 • Maak gratis gebruik van het openbaar vervoer in de stad als je deze optie selecteert

Dagpassen

Afhankelijk van je reisplannen kun je kiezen tussen de tweedaagse of de driedaagse Berlin Pass en tegen een kleine toeslag kun je gratis gebruik maken van het openbaar vervoer in de zones A, B en C.

2. Zo werkt de Berlijn Pas

Oude Nationale Galerij| ©Antonio Campoy
Oude Nationale Galerij| ©Antonio Campoy

De manier waarop een toeristenpas werkt is eenvoudig: je activeert hem bij het eerste gebruik en vanaf dan heb je een bepaalde tijd om te profiteren van de voordelen door hem te laten zien bij de ingang van musea en monumenten. Zodra je aankomt bij de toeristische locatie in kwestie, let dan goed op bij de hoofdingang, want meestal is er een speciale ingang voor degenen die deze pas hebben om door te gaan zonder in de rij te hoeven staan.

Je kunt de Berlin Pass in Berlijn kopen, maar je kunt hem ook gemakkelijk online aanschaffen en kiezen tussen ophalen in Berlijn bij een geautoriseerd punt of thuis laten bezorgen. Zodra je hem hebt gekocht, heb je twee jaar de tijd om hem te activeren, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je reisplannen worden gewijzigd of geannuleerd. Als je de Berlin Pass online koopt, kun je alle vragen die je hebt per e-mail oplossen tijdens het maken van je boeking.

Prijzen per gebruikstijd

 • 2 dagen: 99 euro
 • 3 dagen: 119 euro
 • 2 dagen + vervoer: 115 euro
 • 3 dagen + vervoer: 145 euro

Speciale tarieven

Kinderen jonger dan zes jaar hebben geen Berlijnpas nodig om gebruik te maken van het openbaar vervoer en gratis toegang te krijgen tot de meeste musea en monumenten van de stad als ze worden begeleid door een volwassene. Er is een speciale pas voor kinderen van 6-14 jaar die hetzelfde omvat als de pas voor volwassenen, maar tegen een gereduceerde prijs.

Ana's Traveller Tip

Bereken de afstand van je accommodatie naar de bezienswaardigheden die je van plan bent te bezoeken om te zien of je de vervoersoptie moet toevoegen aan je Berlijn Pas.

3. Welke attracties en ervaringen zijn inbegrepen in de Berlijn Pas

Checkpoint Charlie, Muurmuseum| ©Michael Fousert
Checkpoint Charlie, Muurmuseum| ©Michael Fousert

Je weet al wat de Berlijn Pas is, hoe hij werkt, hoe je hem kunt kopen en wat de voordelen zijn. Nu zal ik je vertellen over het meest interessante deel: welke gratis toegang tot musea en monumenten erbij inbegrepen is en welke ervaringen je kunt doen in de tijd dat je de pas actief hebt, ook gratis.

Het Muurmuseum

Dit museum ligt bij Checkpoint Charlie, de beroemdste grensovergang van de Berlijnse Muur, en is gewijd aan de geschiedenis van de muur die de stad Berlijn in tweeën scheidde en aan de jaren van de Koude Oorlog. Een ideale optie voor een diepgaande blik op hoe deze historische periode de inwoners van de Duitse hoofdstad heeft beïnvloed en hoe het de stad vandaag de dag heeft beïnvloed.

Pergamon Museum

Het meest bezochte museum op het beroemde Museumeiland, een van de belangrijkste museumcomplexen in Europa. Het herbergt islamitische kunst en kunst uit het Nabije Oosten, waaronder het fries van Pergamon en de Marktpoort van Miletus. Hoewel dit museum momenteel gesloten is vanwege bouwwerkzaamheden, zal het nog enkele jaren duren voordat het weer open gaat.

De Berliner Dom beklimmen

Een van de beste plekken om het uitzicht over de stad te bewonderen terwijl je een van de meest herkenbare gebouwen bezoekt.

Oude Nationale Galerie

Technieken zoals classicisme, romantiek, impressionisme en modernisme komen samen in deze beroemde galerie.

Bode Museum

Dit museum, ook gelegen op het Museumeiland, huisvest Byzantijnse kunst en is favoriet onder schatzoekers.

Madame Tussauds Museum

Dit is een van de beste wassenbeeldenmusea in Europa en de kwaliteit en kwantiteit van de figuren maakt het een bezoek meer dan waard. Het kan ook een leuk plan zijn voor het hele gezin.

Sightseeing bustour met gratis stops

Dit is een van de belangrijkste voordelen van de Berlijn Pas. Op een dag naar keuze kun je een sightseeing bustour door Berlijn maken met panoramisch uitzicht en commentaar aan boord. Deze tour bevat ook gratis haltes, d.w.z. je kunt bij zoveel haltes in en uit de bus stappen als je wilt en de bus gebruiken als transportmiddel om jouw sightseeing in de stad te vergemakkelijken.

Riviercruise door de stad

Als je in de zomer naar Berlijn reist (in de winter laten de koude temperaturen het niet toe), heb je ook toegang tot een cruise van een uur op de rivier de Spree. Ik raad je aan om van deze mogelijkheid gebruik te maken; je hebt verschillende dienstregelingen en het is een ideale gelegenheid om zonder haast of stress van de bezienswaardigheden van de stad te genieten.

Fietstocht door Berlijn

Tijdens je bezoek aan Berlijn zul je, vooral bij mooi weer, honderden voorbijgangers door de stad zien fietsen. Dit is een zeer populair vervoermiddel in de stad en het is ook een originele en comfortabele manier om een rondleiding te krijgen langs de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad.

Joods Museum

Je herkent het aan het architectonische complex aan de oppervlakte en het is een must bij elk bezoek aan Berlijn. Trek er minstens twee uur voor uit, want het bevat een groot aantal getuigenissen en contextuele elementen die je zullen helpen je in te leven in een donkere periode van de Duitse geschiedenis.

Stasimuseum

Gewijd aan de Duitse spionage en de verschillende historische momenten waarop het een fundamentele rol speelde in de ontwikkeling van de oorlog en de toekomst van het land.

Fotografiemuseum

Dit museum analyseert verschillende thema's aan de hand van fotografie, zowel van de bekendste persoonlijkheden uit het genre als van hedendaagse fotografen.

Duits Historisch Museum

Meer dan 8.000 voorwerpen van verschillende soorten vertellen over de verschillende perioden van de Duitse geschiedenis in dit interessante museum. Een must voor geschiedenisfanaten.

Legoland

Een paradijs voor de kleintjes en een leuk en nieuwsgierig bezoek voor volwassenen. In het Legocomplex kun je een paar uur ontsnappen aan de stress van de stad.

Wandeltochten door de stad

Dit is een must bij een bezoek aan een stad. Je laten begeleiden door een deskundige gids tijdens een wandeling betekent niet alleen dat je interessante hoekjes van de stad ontdekt die je anders niet zou bezoeken, maar ook dat je belangrijke feiten en historische feiten leert die je zullen helpen om alles wat je tijdens je reis ziet nog meer te waarderen.

Ana's Traveller Tip

Er zijn veel musea in Berlijn die op maandag gesloten zijn; houd hier rekening mee voordat je je Berlijn Pas activeert.

4. Moet ik de Berlijn Pas kopen?

Kathedraal van Berlijn| ©Wendelin Jacober
Kathedraal van Berlijn| ©Wendelin Jacober

Voordat je besluit om deze of een andere toeristenpas te kopen, is mijn advies altijd hetzelfde: plan je reis en reken het uit. Een Berlijnpas is een geweldige manier om geld en tijd te besparen, maar je moet wel vooruit plannen om er het meeste uit te halen.

Ja, wanneer

 • Jouw idee is om de stad in een hoog tempo te bezoeken gedurende de tijd dat de Berlijn Pas geldig is en twee of drie musea en monumenten per dag te bezoeken.
 • Je maakt regelmatig gebruik van het openbaar vervoer in de stad, omdat je hotel ver van het centrum ligt of omdat je niet van plan bent om te lopen.
 • Je bezoekt de stad in het hoogseizoen voor een weekend en wilt wachttijd besparen.
 • Je bent geïnteresseerd in ervaringen zoals een cruise of sightseeing bustour.

Nee, wanneer

 • De musea die je wilt bezoeken zijn gesloten op een van de dagen dat je kaart actief is.
 • Je hebt toegang tot de musea of monumenten met een speciale korting (groep, leeftijd, beroep, enz.).
 • Je wilt maar twee of drie musea bezoeken tijdens je bezoek en de individuele ticketkosten dekken de kosten van de kaart niet.

Wat je ook kiest, onthoud dat Berlijn niet alleen bestaat uit musea en monumenten; er zijn wijken en groene ruimtes om rond te lopen, evenals bezienswaardigheden waar je geen entree voor hoeft te betalen. Boek ten minste één van de dagen van je reis om op je gemak door Berlijn te wandelen zonder haast of een tijdschema.

5. Verschil tussen de Berlin Pass en de Berlin Welcome Card

Riviercruise op de Spree| ©Dennis Jarvis
Riviercruise op de Spree| ©Dennis Jarvis

Als je na het rekenen en plannen tot de conclusie bent gekomen dat de Berlijnpas niets voor jou is, kun je ook de voorwaarden van de Berlin Welcome Card bekijken voordat je besluit om geen toeristenpas te kopen. Dit is een andere optie waarmee je ook geld kunt besparen tijdens je bezoek aan de Duitse hoofdstad en ik heb hier alles geschreven wat je moet weten over de kaart: Welkomstkaart Berlijn.

Het belangrijkste verschil tussen de Berlin Welcome Card en de Berlin Pass is dat de Berlin Welcome Card meer gericht is op gratis openbaar vervoer (het is opgenomen in al zijn modaliteiten) dan op toegangskaartjes voor musea en monumenten; in de standaard versie heb je toegang met kortingen tot de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad, maar niet gratis. Aan de andere kant, terwijl de Berlin Pass geldig is voor twee of drie dagen, kan de Berlin Welcome Pass ook worden gebruikt voor 4, 5 of 6 dagen.

Op dit moment is geen van deze toeristische passen van Berlijn beschikbaar op de website van Hellotickets, maar je kunt wel een kijkje nemen bij de rest van de activiteiten die je kunnen interesseren tijdens je reis naar de Duitse hoofdstad. Als suggestie, mis een aantal van de beste musea van de stad niet of beklim de beroemde Berlijnse TV-toren.

Boek tickets voor de Berlijnse TV-toren

6. Als je geïnteresseerd bent in het kopen van de Berlin Pass, ben je ook geïnteresseerd in

Paleis Charlottenburg| ©Dmitry Makeev
Paleis Charlottenburg| ©Dmitry Makeev

Er is één bezoek dat niet is inbegrepen in de Berlijn Pas en dat, als je tijd hebt, zeker de moeite waard is om te doen tijdens je reis naar de Duitse hoofdstad: de rondleiding door paleis Charlottenburg.

Dit 18e-eeuwse paleis is het belangrijkste paleis in de Duitse hoofdstad en je kunt er niet alleen genieten van het weelderige interieur, maar het heeft ook indrukwekkende tuinen die gratis toegankelijk zijn voor het publiek. Het bezoek is ideaal om even weg te zijn van de stress van het centrum van Berlijn, is gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer en kost je niet meer dan een ochtend.

Daarnaast biedt Paleis Charlottenburg ook eersteklas ervaringen zoals een klassiek muziekconcert door het Berlijns Residentie Orkest of een elegant driegangendiner in de Orangerie. Als je meer wilt weten over deze ervaring, kun je dit artikel bezoeken op Charlottenburg Paleis.

Boek een rondleiding door Berlijn

Veelgestelde vragen

 • Is de Berlijnpas de moeite waard?

  Ja, zolang je van plan bent om verschillende attracties in de stad te bezoeken. Maak een lijst van de prijzen van deze attracties afzonderlijk en kijk hoeveel je kunt besparen met de Berlijn Pas.

 • Wat is inbegrepen in de Berlijn Pas?

  Het omvat gratis toegang tot meer dan 50 musea en monumenten zonder in de rij te hoeven staan, kortingen in winkels en restaurants, een ticket voor een riviercruise en sightseeingbus, een stadsgids en toegang tot het openbaar vervoer.

 • Wat zijn de hoogtepunten van de Berlijnpas?

  De Berlijnse kathedraal, het Wall Museum, de Old National Gallery en het Joods Museum, naast vele andere.

 • Hoeveel kost de Berlijnpas?

  Het hangt af van het aantal dagen dat je hem huurt en of je toegang tot het openbaar vervoer inbegrepen wilt hebben. Over het algemeen kun je hem vanaf ongeveer 93 euro huren.