Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

Welkomstkaart Berlijn

Als jij zo'n reiziger bent die niets aan zijn neus voorbij wil laten gaan, dan is de Berlin Card jouw beste bondgenoot om geld te besparen tijdens je reis.

Ana Caballero

Ana Caballero

8 minuten lezen

Welkomstkaart Berlijn

Detail van de Brandenburger Tor 's nachts verlicht | ©Dan Visan

Het culturele aanbod van Berlijn komt overeen met het historische belang van de stad: monumenten, musea, bezienswaardigheden, rondleidingen... de hoofdstad heeft veel te bieden en om geld en tijd te besparen is er de Berlin Welcome Card.

1. Wat is de Berlijn Welcome Card

Berlijn ondergronds
Berlijn ondergronds

Een stadspas of toeristenkaart geeft je gratis of met korting toegang tot de bezienswaardigheden van de stad voor een bepaalde periode. De Berlin Welcome Card heeft een algemene versie en verschillende uitbreidingen, afhankelijk van de attracties die je wilt bezoeken:

2. Zo werkt de Berlin Welcome Card

DDR Museum| ©Mario RM
DDR Museum| ©Mario RM

Er zijn verschillende soorten Berlin Welcome Card met verschillende prijzen, afhankelijk van het aantal dagen dat je de kaart wilt gebruiken. Ongeacht het type kaart dat je kiest, gedurende de tijd dat de kaart actief is kun je gebruik maken van alle voordelen en krijg je toegang tot alle kortingen en gratis kaartjes.

Als je de kaart online boekt, kun je de optie kiezen die het beste bij je past, maar hier zijn de prijzen afhankelijk van het aantal dagen dat je de kaart wilt gebruiken:

 • 2 dagen - 23 euro
 • 3 dagen - 33 euro
 • 4 dagen - 40 euro
 • 5 dagen - 46 euro
 • 6 dagen - 49 euro

Ana's Traveller Tip

Bij de 48- en 72-uursopties wordt het gebruik van de kaart per uur geteld en bij de volgende opties per kalenderdag. Activeer de kaart 's ochtends vroeg om er optimaal gebruik van te maken.

3. Zo werkt het

Duits Historisch Museum| ©Ralf Steinberger
Duits Historisch Museum| ©Ralf Steinberger

Reserveren en ophalen

Je kunt de kaart online kopen en thuis afdrukken of ophalen bij een van de verschillende verkooppunten in Berlijn. Bij je aankoop wordt gevraagd voor hoeveel dagen je de kaart wilt hebben en voor welke vervoerszones, maar je kunt altijd contact met ons opnemen via e-mail als je vragen hebt over het ophalen of het gebruik.

Validatie

De Berlin Welcome Card werkt op een eenvoudige manier: de toeristenkaart wordt gevalideerd bij het eerste gebruik en vanaf dat moment kun je profiteren van alle voordelen zolang je de kaart hebt gekocht. Vergeet niet om de kaart altijd bij je te dragen tijdens je reis en laat hem altijd zien bij de kassa's van musea en monumenten voordat je een kaartje koopt.

Voordelen

Een van de meest opvallende voordelen waar niet iedereen van op de hoogte is, is dat kinderen tot 14 jaar gratis reizen met het openbaar vervoer onder begeleiding van een volwassene die in het bezit is van deze kaart. De kaart bevat ook een plattegrond van de stad met aanbevelingen om de stad te ontdekken.

4. Attracties en ervaringen inbegrepen in de Berlin Welcome Card

TV-toren| ©Ana Rey
TV-toren| ©Ana Rey

Het is een ontmoedigende taak om een lijst te maken van de meer dan 200 plaatsen waar je korting kunt krijgen met de Berlin Welcome Card (inclusief voordelen in winkels en restaurants), maar ik kan een lijst maken van wat ik denk dat de meest waardevolle kortingen zijn op de Berlin Welcome Card. Je kunt 25% besparen op de volgende plaatsen met de Berlin Welcome Card:

Duits Historisch Museum

Met 8000 objecten uit verschillende collecties laat dit museum de 2000 jaar Duitse geschiedenis zien in een ruimte van vier verdiepingen.

DDR Museum

Een van de meest bezochte musea in Berlijn en een van de meest interactieve ter wereld. Door middel van een omgekeerde ervaring ga je door de routine van Oost-Duitsland, de jaren van de Berlijnse Muur of de werking van de Stasi. Als je nog nooit naar zo'n museum bent geweest en geïnteresseerd bent in de geschiedenis van de stad, raad ik het je aan.

Berlijnse Muur Museum

Een multimediamuseum over de jaren van de Koude Oorlog dat het verhaal vertelt van hoe de beroemde muur het leven in de stad radicaal veranderde.

Joods Museum

Dit is een van de meest ontzagwekkende musea die je in Berlijn kunt bezoeken. Het biedt niet alleen interessante historische feiten ondersteund door echte foto's, maar bevat ook getuigenissen in verschillende formaten van Joodse slachtoffers van de Holocaust. Niet te missen.

Madame Tussauds Museum

Een van de beste wassenbeeldenmusea van Europa. Een bezoek hier is een andere en leuke manier om meer te leren over de Duitse en wereldcultuur van vroeger en nu.

Olympisch Stadion

Een must voor sportfans met verschillende rondleidingen.

Stasimuseum

Het is geen geheim dat Duitsland door de geschiedenis heen veel te vertellen heeft gehad over spionage. In dit museum vind je een interessant historisch overzicht van dit alles, waarvan ik je kan verzekeren dat het erg interessant is.

De televisietoren beklimmen

Het symbool van Duitsland op de Alexanderplatz is ook een van de beste uitzichtpunten in de Duitse hoofdstad.

5. Mogelijke extra's of uitbreidingen om aan je Welcome Card toe te voegen

Nieuw museum| ©Mike Steele
Nieuw museum| ©Mike Steele

Berlijn Welcome Card uitbreiding voor het Museumeiland

De Berlijn Welcome Card uitbreiding inclusief de Museumeilandpas is 72 uur geldig. Gedurende deze tijd geniet je van alle voordelen van de 3-daagse Berlin Welcome Card en heb je ook toegang tot alle musea op het beroemde Museumeiland, een van de belangrijkste museumlocaties in Europa.

 • De Oude Nationalgalerie: herbergt kunstwerken uit het classicisme, de romantiek, het impressionisme en het begin van het modernisme.
 • Het Oude Museum: een juweeltje voor antiekliefhebbers. Het was het eerste openbare museum van Pruisen.
 • Het Nieuwe Museum: verdeeld tussen een collectie Egyptische kunst en een collectie prehistorische kunst.
 • Het Pergamon Museum: het meest bezochte museum in Berlijn. Binnen vind je het Museum voor Islamitische Kunst en het Museum van het Nabije Oosten met oudheden zoals de fries van Pergamon of de marktpoort van Miletus. Houd er rekening mee dat het Pergamon voor een paar jaar gesloten zal zijn voor bouwwerkzaamheden, dus het is momenteel niet toegankelijk voor bezoekers.
 • Het Byzantijnse Kunstmuseum: ook bekend als het Bode-Museum. Hoogtepunten zijn de collectie munten, beelden en schatten.

De Berlin Welcome Card uitbreiding voor het C-gebied van Berlijn

De algemene kaart geeft je gratis toegang tot het Berlijnse metro-, bus- en tramnetwerk in de zones A en B van de stad (het centrum van Berlijn). Als je verder weg verblijft of geïnteresseerd bent om verder weg gelegen gebieden te bezoeken, kun je een toeslag van tussen de 3 en 5 euro betalen voor je transportkaart voor zone C en Potsdam. Je kunt deze optie selecteren op de algemene Berlin Welcome Card en de dagen en zones kiezen die je wilt.

De all-inclusive uitbreiding van de Berlin Welcome Card

Naast het gratis vervoer en kortingen tot 50% die zijn inbegrepen in het algemene pakket, geeft deze VIP optie je ook gratis toegang tot verschillende hoogtepunten en toegang tot de Berlijnse sightseeing bus met gratis haltes.

In het geval van de all-inclusive optie worden de 25% kortingen die je krijgt op plaatsen zoals het DDR museum, het Stasi museum, Madame Tussauds of het Olympisch Stadion direct omgezet in gratis toegang. Als je in het centrum van Berlijn verblijft en je belangrijkste motivatie om de Berlin Welcome Card te kopen de kortingen zijn en niet het vervoer, dan zou je naar mijn mening deze optie moeten overwegen, zelfs als je voor een kortere periode kiest.

6. Wanneer is het de moeite waard om de Berlin Welcome Card te kopen en welk type moet je kiezen?

Detail van het Joods Museum| ©Mark B. Schlemmer
Detail van het Joods Museum| ©Mark B. Schlemmer

Toeristenkaarten kunnen een fantastische investering zijn bij een bezoek aan een stad, maar of het loont of niet hangt altijd af van je reisplannen en hoeveel tijd je er aan wilt besteden. Er zijn een aantal factoren waar je rekening mee moet houden als je besluit om wel of niet een Berlin Welcome Card te kopen:

 • Hoe lang je in Berlijn zult zijn. Dit is essentieel. Als je 15 dagen in de Duitse hoofdstad verblijft, hoef je niet al je museumbezoeken in een paar dagen te concentreren, ook al bespaar je zo geld. Aan de andere kant, als je maar twee dagen in Berlijn bent, wil je misschien niet alleen musea bezoeken en geniet je misschien liever van andere aspecten van de stad.
 • De locatie van je accommodatie. Het belangrijkste voordeel van de Berlin Welcome Card is gratis vervoer in de zones A en B van de stad (zone C als je voor deze optie kiest). Het centrum van Berlijn is erg groot en het kan zijn dat je in een centrale wijk woont, maar ver weg van de belangrijkste bezienswaardigheden. Als je echter dicht bij de belangrijkste bezienswaardigheden verblijft en ook graag naar de bezienswaardigheden loopt, zul je minder profiteren van gratis vervoer.
 • Het aantal musea dat je wilt bezoeken. Het lijkt een no-brainer, maar misschien ben je gefascineerd door het immense culturele aanbod van Berlijn en heb je geen rekening gehouden met het werkelijke aantal musea dat je gaat zien. Ik raad je aan om te plannen welke musea of monumenten je wilt bezoeken en dan te berekenen hoeveel je zou besparen met de stadspaskortingen.
 • Je reistempo. Om het meeste uit een stadspas te halen, moet je in een hoog tempo reizen. Hoe meer musea je bezoekt, hoe rendabeler de investering in je pas zal zijn, en dat betekent meerdere musea per dag bezoeken. Als je denkt dat dit je gaat vermoeien en je sightseeing liever afwisselt met rondwandelen in de stad, kies dan voor een optie met minder dagen zodat je kunt genieten van wat je ziet en niet "uit verplichting" bezoekt.
 • De andere activiteiten die je tijdens je bezoek gaat doen: ben je van plan om een fiets te huren, is een restaurantbezoek voor jou net zo belangrijk als een museumbezoek, wil je de televisietoren beklimmen of wil je Berlijn verlaten zonder een aantal winkels te bezoeken? Bekijk dan de andere voordelen van deze kaart naast de kortingen bij toeristische attracties.

Ana's Traveller Tip

Bekijk de restaurants in Berlijn waar je korting kunt krijgen met je toeristenkaart; je zult verrast zijn.

7. Andere sightseeingpassen in Berlijn

Detail van de Berlijnse Muur| ©Carmel Rossen
Detail van de Berlijnse Muur| ©Carmel Rossen

Als je geïnteresseerd bent in het idee om een toeristenkaart te kopen om de Duitse hoofdstad te bezoeken en andere opties wilt vergelijken, raad ik je dit artikel over de Berlijnpas aan. Dit is een andere manier om van de bezienswaardigheden en musea van Berlijn te genieten terwijl je een aanzienlijk bedrag bespaart.

In tegenstelling tot de Berlin Welcome Card, is de Berlin Pass meer gericht op sightseeing dan op transport: de standaardversie bevat gratis toegang tot attracties (in plaats van kortingen) en je kunt afzien van het transportticket om kosten te besparen, dus het is een goede optie als je in het stadscentrum verblijft en gaat wandelen. De Berlin Pass is verkrijgbaar voor twee of drie dagen en je vindt alles wat je moet weten over hoe je hem kunt krijgen in dit artikel: Berlijn Pas.

8. Als je geïnteresseerd bent in de Berlin Welcome Card, ben je misschien ook geïnteresseerd in

Paleis Charlottenburg| ©Wesley van 't Hart
Paleis Charlottenburg| ©Wesley van 't Hart

Een van de bezienswaardigheden die je niet mag missen in Berlijn is Paleis Charlottenburg. Dit paleis en de indrukwekkende tuinen liggen op korte afstand van het centrum en zijn gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer. Het is zeker een bezoek waard, vooral als je een ochtendje wilt ontsnappen aan de stress van het centrum van Berlijn. Hier is een link naar mijn gids naar Charlottenburg Paleis zodat je je bezoek kunt organiseren.

Met de Berlin Welcome Card krijg je 25% korting op de binnenrondleiding, maar dit 18e-eeuwse paleis biedt de reiziger ook vele andere ervaringen die je niet mag missen.

Boek een rondleiding door Berlijn