Bordeaux in 1 dag: alles wat je moet weten

24 uur is genoeg tijd om de stad Bordeaux te verkennen en veel van haar wonderen te ontdekken. Ik nodig je uit om de route te volgen die ik voor je heb voorbereid.

Keyvis Montilva

Keyvis Montilva

10 minuten lezen

Bordeaux in 1 dag: alles wat je moet weten

Bordeaux |©Philippe B..

Bordeaux is een zeer diverse stad die bezoekers het hele jaar door een overvloed aan plannen en activiteiten biedt. Zo hebben ook enkele van de leukste dingen om te doen in Bordeaux te maken met het verkennen van het historische erfgoed dat te zien is in de gebouwen en parken die het hele jaar door open en beschikbaar blijven, waardoor de sociale agenda van de stad levendig blijft.

Daarom heb ik een route samengesteld waarbij u een groot deel van het toeristische centrum van de stad kunt bezoeken, zodat u aan het eind van uw bezoek kunt zeggen dat u de belangrijkste bezienswaardigheden van Bordeaux kent, die worden gekenmerkt door zowel hun schoonheid als hun culturele belang.

1. Begin je dag in het Parc Aux Angeliques en de botanische tuin van Bordeaux

Tuin met meer|©Bernard Blanc
Tuin met meer|©Bernard Blanc

Bordeaux is een stad die zich voornamelijk uitstrekt langs de westelijke oever van de rivier de Garonne, hoewel een groot deel van het stadscentrum ook aan de andere kant van de rivier ligt. Aan deze andere kant ligt het beroemde Parc Aux Angeliques, een met bomen gevulde openbare ruimte die zich uitstrekt langs een groot deel van de rivieroever.

Als zodanig biedt het een zeer bevoorrecht uitzicht op het historische centrum, dat er recht tegenover ligt. Ik raad je dan ook aan om je stadstour in deze hoek van Bordeaux te beginnen.

Je moet ook weten dat de botanische tuin van de stad naast dit park ligt. Omdat beide plekken vanaf's ochtends vroeg open zijn, zijn ze een ideale plek om je dagje sightseeing te beginnen, vooral in de lente.

De toegang tot beide plekken is helemaal gratis en mag je niet missen, zelfs niet als je reis in het koude seizoen valt, want ze zijn zeker een van de beste dingen om te doen in oktober in Bordeaux of in andere herfstmaanden voor de gelegenheid om te genieten van de vallende bladeren van de bomen boven het stadslandschap.

Boek een rondleiding door Bordeaux

2. Steek de Pont de Pierre over en ga naar Place de La Bourse

Bordeaux_Pont_De_Pierre|©RacsokaR OzyriS
Bordeaux_Pont_De_Pierre|©RacsokaR OzyriS

Vanaf dit punt in Bordeaux moet je een brug oversteken om verder te gaan met de rest van de route die ik voor je heb voorbereid en de dichtstbijzijnde van allemaal is de beroemde Pont de Pierre. Dit bouwwerk is meer dan 150 jaar oud en werd direct in opdracht van Napoleon gebouwd. Tegenwoordig loopt er een spoorlijn overheen en zijn er verschillende rijbanen voor voertuigen en voetgangers, waardoor verkeer in beide richtingen mogelijk is. Daarom raad ik je aan om er met de fiets overheen te gaan als je dat een interessant idee vindt.

Een van de handigste aspecten is dat deze plek op minder dan 10 minuten lopen ligt van het Place de la Bourse, dat de naam Beursplein heeft en bekend staat als de meest representatieve ruimte van de stad.

Onderweg van de brug naar de Place de la Bourse kom je verschillende toeristische attracties van de stad tegen, zoals de beroemde Porte de Bourgogne die in 1750 werd gebouwd als symbolische toegang tot de stad. De Porte de Cailhau, een monument dat honderden jaren geleden werd gebouwd, heeft een gevel die veel weg heeft van een kasteel.

De Place de la Bourse is een bezienswaardigheid in de stad en is vaak het ontmoetingspunt voor een aantal van de beste dagtochten in Bordeaux, die een goede gelegenheid zijn voor degenen die een lang bezoek aan de stad brengen en de omgeving willen zien.

Boek een fietstour door Bordeaux

Maak van de gelegenheid gebruik om het Miroir d'Eau te zien

Als je op de Place de la Bourse bent, moet je van de gelegenheid gebruik maken om fotografische herinneringen vast te leggen bij de Miroir d'Eau. Het is een groot reflecterend zwembad dat toeristen afkoelt tijdens de hoge zomertemperaturen en hen vermaakt tijdens de rest van het jaar.

Het visuele effect van deze plek maakt het een geliefde toeristische bestemming in de stad. Je moet ook weten dat het Bordeaux National Customs Museum hier is gevestigd en een interessante activiteit kan zijn als je de rest van de route niet wilt volgen.

3. Ga vervolgens naar de Opera National de Bordeaux en ga lunchen als je dat nog niet hebt gedaan

Nationale Opera van Bordeaux|©-.- ЯR -.-
Nationale Opera van Bordeaux|©-.- ЯR -.-

Vlakbij dit plein richting het noorden ligt de Nationale Opera van Bordeaux. Het gebouw is opmerkelijk omdat het een groot theater is met een indrukwekkende structuur die dateert uit 1780 en vandaag de dag is het de locatie voor de belangrijkste amusementsevenementen in de stad. Vooral diegene die te maken hebben met klassieke muziek en opera.

Tegelijkertijd is er het feit dat de omgeving van dit gebouw vol zit met restaurants en commerciële etablissementen. Daarom is het zeer aan te raden om te ontbijten of te lunchen, afhankelijk van waar je zin in hebt. Vooral omdat het, afhankelijk van het tijdstip waarop je je route begint, al middag kan zijn.

Ik raad je echter aan om niet te ver van dit gebouw af te dwalen, want de volgende halte op de route ligt om de hoek en tijdens een reis van minder dan 24 uur moet je elke beschikbare minuut benutten.

4. Kom aan op de Place des Quinconces en sta versteld van de omvang

Rad van fortuin|©Joan
Rad van fortuin|©Joan

Het beroemde en indrukwekkende Quinconcesplein is een openbare ruimte in de stad Bordeaux en ligt op minder dan 200 meter van de Nationale Opera. Het plein werd gebouwd in 1820 en de aanwezigheid van verschillende herdenkingsmonumenten en de grote omvang hebben het tot een van de toeristische wonderen van deze gemeenschap gemaakt.

De omvang is zelfs zo groot dat de 12 hectare van zijn structuur het grootste aaneengesloten plein van Europa maken. De geschiedenis heeft veel te maken met de Franse Revolutie in Bordeaux en vandaag de dag is het een populaire ruimte die zowel toeristen als organisatoren van evenementen aantrekt die hier beurzen en concerten houden.

Het Monument aux Girondins en de bijbehorende fontein is een ander karakteristiek element van dit plein en u moet weten dat deze plek een van de beste dingen is om te zien of te doen in Bordeaux tijdens de maand juli. Dit komt doordat er dan meestal een beroemde openluchtmarkt is waar antiek wordt verkocht en die allerlei verzamelaars aantrekt.

5. Neem een pauze in de prachtige Jardin Public

Bordeaux - Jardin Public|©RG1033
Bordeaux - Jardin Public|©RG1033

Tegen de tijd dat je het lange Quinconces-plein hebt bewandeld, voel je je waarschijnlijk een beetje moe en voor je gemak ligt het beroemdste park van de stad minder dan twee straten verderop. Ik heb het over de Jardin Public, een perfect ontworpen openbaar park met een meer, een historisch museum en een poppentheater.

De toegang is helemaal gratis en het is misschien een goede plek om even op krachten te komen en de benen te strekken voordat je verder gaat met sightseeing, want Bordeaux heeft nog steeds veel te bieden en er zijn andere delen van de stad die net zo interessant zijn en die je vast al hebt verkend.

6. Van daaruit kun je een taxi nemen naar de Cite Du Vin

cité du vin in Bordeaux|©Adrien Sifre
cité du vin in Bordeaux|©Adrien Sifre

Als je klaar bent met je pauze, is het waarschijnlijk twee of drie uur 's middags en dat betekent dat je nog vele uren zon over hebt. Daarom raad ik je aan om zo snel mogelijk een taxi te nemen en meteen door te rijden naar de Cité Du Vin, een museum dat een paar kilometer noordelijker ligt in de wijk Quartier des Chartrons.

De plek die ik je aanraad te bezoeken is een instelling die is gewijd aan het verkennen van de geschiedenis van wijn en het culturele belang ervan door middel van interactieve tentoonstellingen en proeverijen die bij de entreeprijs zijn inbegrepen. De structuur is ook het vermelden waard, want het is een uiterst modern gebouw dat opvalt in het landschap door zijn omvang en kromming.

De locatie maakt zeker deel uit van een aantal van de beste wijntours in Bordeaux, die zich richten op het bezoeken van wijnmakerijen aan de rand van de stad en wijnmusea in het centrum.

Vlak ernaast ligt Cap Sciences, een zeer gezinsvriendelijke plek om te bezoeken

Als je de brug naast de Cité Du Vin oversteekt en naar het zuiden loopt, vind je een andere grote attractie van Bordeaux. Ik heb het over Cap Sciences, een wetenschapsmuseum dat is gevestigd in een voormalig pakhuis dat is gerenoveerd om permanente en tijdelijke tentoonstellingen te bevatten die zijn gericht op wetenschap en natuureducatie.

De plek heeft een zeer geschikte aanpak voor de jongste leden van het gezin en tieners. Het is daarom een van de leukste dingen om te doen met kinderen in Bordeaux. Je moet ook weten dat een van de meest iconische bruggen van de stad met moderne architectuur er vlak naast ligt en als je het platform ziet opgaan, ben je getuige van een van de grote wonderen van de moderne techniek.

7. Maak van de gelegenheid gebruik om rond te dwalen in de eclectische wijk Bacalan

Bordeaux Bacalan|©lina.schenker
Bordeaux Bacalan|©lina.schenker

Als je klaar bent met het bezichtigen van een van deze twee musea, heb je nog een paar uur voordat het begint te schemeren, of in ieder geval voordat het donker genoeg is om moe te worden. Daarom adviseer ik je om je aanwezigheid in het noorden van de stad te gebruiken om de wijk Bacalan te leren kennen.

Deze wijk staat bekend als industrieel centrum van de rivierhaven, maar is vandaag de dag gemoderniseerd en heeft de beste mode-, gastronomie- en kunstetablissementen. Dit alles terwijl het de meest diverse buurt van Bordeaux is.

Het is een geweldige plek waar u kunt genieten van zowel verfijnd dineren in de Franse gastronomie als van elke andere culinaire stijl. Dit komt omdat er eten van over de hele wereld aanwezig is in deze eigenzinnige woonwijk.

In feite is het een deel van de stad dat je met meer enthousiasme en bereidwilligheid zou moeten verkennen als je een driedaags bezoek aan Bordeaux zou brengen, omdat het een van de drie favoriete gebieden is voor sightseeing en uitgaansvertier in Bordeaux.

8. Ga 's avonds terug naar het centrum om de Cathédrale Saint-André te bekijken

Kathedraal Saint-André|©Abariltur
Kathedraal Saint-André|©Abariltur

Als je het gevoel hebt dat je klaar bent om je verkenningstocht door Bordeaux te beëindigen, is het gepast om terug te keren naar het stadscentrum. Vooral omdat je dan nog één bezienswaardigheid over hebt die het verdient om 's avonds gezien te worden.

Dit is de kathedraal van de stad, een gebouw van romaanse architectuur dat dateert uit de 11e eeuw en wordt gekenmerkt door een klokkentoren die zich onderscheidt van de rest van het bouwwerk.

Het is een nachtelijke attractie om het simpele feit dat het van buitenaf op zo'n speciale manier wordt verlicht dat het de aandacht trekt van zowel de lokale bevolking als toeristen. De schoonheid die deze kathedraal 's nachts kenmerkt, maakt het zelfs tot een van de beste dingen om te doen in Bordeaux tijdens de maand mei, wanneer er een reeks gratis concerten wordt gehouden in de kathedraal.

Op dit punt van je bezoek kun je direct teruggaan naar je accommodatie of naar het vliegveld van de stad of het beroemde en indrukwekkende treinstation gaan. Dit voor het geval je de metropool moet verlaten voor je volgende bestemming in Frankrijk of de rest van Europa.

Tips om het meeste uit je 1-daagse bezoek aan Bordeaux te halen

Straten van Bordeaux|©Philippe B..
Straten van Bordeaux|©Philippe B..

Het is ook waarschijnlijk dat je tijdens je eendaagse bezoek aan Bordeaux een aantal van de aanbevelingen die ik heb gedaan wilt overslaan, wat een logistieke mismatch zou betekenen. Dus om te voorkomen dat je je niet op je plaats voelt, volgen hier enkele aanbevelingen die je kunnen helpen om je eigen sightseeing te organiseren door enkele van de alternatieven die ik je heb gegeven op te nemen.

Veel lopen

Bordeaux is een grote stad, maar ook heel goed begaanbaar. Daarom zijn velen het erover eens dat de beste manier om de schoonheid van de stad te waarderen is door de straten te bewandelen zonder voertuig. Dit betekent dat als u om de een of andere reden moe wordt, u het beste een restaurant kunt binnengaan om uw batterijen weer op te laden.

Als je dat niet doet, zul je gebouwen van grote schoonheid missen, en dat zijn tenslotte de hoeken die echt de essentie van deze stad markeren.

Verspil geen tijd aan eten

Als je minder dan 24 uur in de stad bent en echt geïnteresseerd bent om de stad te leren kennen, dan is het gepast dat je geen tijd verspilt aan eetalternatieven die te veel minuten wachten vereisen. Gelukkig voor jou hebben de meeste plaatsen die ik heb genoemd meerdere eetgelegenheden in de buurt. Je hebt dus altijd het alternatief om een stevige maaltijd te eten als je echt honger hebt.

De wijk Centre-Ville heeft het allemaal als je genoeg hebt van te veel activiteiten.

Als het idee om een taxi naar Bacalan te nemen je niet aanspreekt omdat je met te veel mensen reist, dan moet je weten dat de wijk Centre-Ville ook andere belangrijke toeristische attracties heeft. Dit zijn onder andere de begraafplaats van de stad en het winkelcentrum Mériadeck.

In feite is het een geweldige wijk om te verblijven, zelfs als je besluit de route die ik voor je heb uitgestippeld naar de letter te volgen. Vooral omdat er bars en nachtclubs zijn die je kunnen vermaken, maar ook rustige gebieden die lijken op de financiële districten die in de meeste stadscentra aanwezig zijn.

Dus als het een uitdaging is om te veel activiteiten op één dag te doen, kun je de 24 uur die je hier doorbrengt op eigen houtje doorbrengen en dan heb je nog steeds een geweldige rondreis.