Acropolis Tickets en Rondleidingen

De Akropolis van Athene is ongetwijfeld een reis terug in de tijd: ik vertel je hoe je er in en rond kunt gaan zodat je niets mist.

Alex Grande

Alex Grande

4 minuten lezen

Acropolis Tickets en Rondleidingen

De Akropolis | ©Mauricio Muñoz

"Akropolis" betekent "hoge stad" in het Grieks en als we het over de Akropolis van Athene hebben, hebben we het over de belangrijkste archeologische site in Griekenland. Op de Akropolis is veel te zien en te ontdekken, dus hier lees je hoe je de Akropolis kunt bezoeken:

De beste optie

Tickets Akropolis Athene

Bezoek de Akropolis van Athene in je eigen tempo, tegen de beste prijs

Perfect als je de Akropolis in je eigen tempo wilt ontdekken, zonder je aan te sluiten bij een georganiseerde groep en zo min mogelijk wilt uitgeven. Bovendien sla je met dit ticket de wachtrijen bij de ingang over.

Op eigen houtje de Akropolis bezoeken is misschien de beste manier om aan de drukte te ontsnappen en te genieten van de bezienswaardigheden van de monumenten, maar ik zal je niet voor de gek houden: op een gegeven moment heb je wat context nodig over wat je ziet. Met de informatie van een gids is het bezoek veel leuker, maar je kunt ook je eigen onderzoek doen en de tour in je eigen tempo doen.

In het laatste geval kun je je tickets ook online kopen om de Akropolis van Athene te bezoeken zonder in de rij te hoeven staan en dat is in feite de beste manier om te voorkomen dat je moet wachten en moe wordt voordat je aan de tour begint. Trek ongeveer 3 uur uit voor deze rondleiding en draag comfortabele schoenen. Er zijn altijd mensen die de Akropolis bezoeken, maar in het hoogseizoen (zomer) en op feestdagen is het aantal logischerwijs nog groter, dus probeer 's ochtends vroeg te gaan.

Zodra je online boekt, ontvang je je ticket in je e-mail; je hoeft het alleen maar te laten zien op de dag van je bezoek zonder in de rij te staan en je kunt meteen naar binnen.

Waarom ik deze optie leuk vind: Een bezoek aan de Akropolis van Athene kan twee uur of een hele ochtend duren, afhankelijk van hoe diep je gaat en hoeveel gebouwen je wilt zien. Met dit ticket heb je maximale flexibiliteit.

Aanrader als... je de Akropolis in je eigen tempo wilt ontdekken zonder al te veel geld uit te geven.


Hoe kom je bij de Akropolis?

De Akropolis bij zonsondergang| ©Constantinos Kollias
De Akropolis bij zonsondergang| ©Constantinos Kollias

Je kunt de Akropolis van bijna overal in het stadscentrum zien. Wat je moet weten is dat de Akropolis twee ingangen heeft. De westelijke ingang is de hoofdingang en ligt naast de zuilen van de Propylaea en de zuidoostelijke ingang is vlakbij de Akropoli metrohalte en vlakbij het Theater van Dionysos. Ik raad de zuidoostelijke ingang aan, die is meestal minder druk.

Boek tickets voor de Akropolis

Openingstijden Akropolis

Op de Akropolis| ©ghostsayboo
Op de Akropolis| ©ghostsayboo

De Akropolis in Athene is dagelijks geopend van 8 uur 's ochtends tot 8 uur 's avonds, hoewel in de winter de openingstijden kunnen veranderen en de sluitingstijd vroeger kan zijn. De beste tijd om de Akropolis te bezoeken is om 8 uur 's ochtends, voordat de meeste georganiseerde groepen arriveren, hoewel de zonsondergang vanaf daar zeker de moeite waard is. De laatste toegang is altijd tussen een half uur en een uur voor sluitingstijd.

Boek tickets voor de Akropolis

Hoe krijg je tickets met korting

Pantheon, Akropolis| ©Paul Stephenso
Pantheon, Akropolis| ©Paul Stephenso

Senioren boven de 65, kinderen onder de 5 en EU-studenten onder de 25 krijgen gratis toegang tot de Akropolis op vertoon van hun identiteitsbewijs. Laatstgenoemden krijgen ook 50% korting op het combinatieticket waarbij ook andere belangrijke bezienswaardigheden in de stad worden bezocht.

Boek tickets voor de Akropolis

Waar te eten in de buurt van de Akropolis

Verkoopautomaten| ©Marc Noorman
Verkoopautomaten| ©Marc Noorman

Er zijn geen restaurants op de Akropolis, maar je vindt er waterautomaten en enkele eetkraampjes. Voor de lunch kun je naar elk eethuis in de buurt gaan, maar houd altijd rekening met de prijzen. Vraag je gids om aanbevelingen als dat mogelijk is.

Boek tickets voor de Akropolis

Wat is er te zien op de Akropolis van Athene?

Tribune van de kariatiden, Erechtheion| ©Yang Yang
Tribune van de kariatiden, Erechtheion| ©Yang Yang

De Akropolis van Athene wordt bekroond door het beroemde Parthenon in Dorische stijl (waarschijnlijk het meest gefotografeerde gebouw van het hele land), dat een symbool is van de klassieke Oudgriekse architectuur. Voordat je het Parthenon beklimt, zie je echter nog veel meer tempels en gebouwen die de moeite waard zijn om te bekijken. De belangrijkste zijn:

  • Propylaea: het hoofdgebouw waardoor je de Akropolis betreedt. Het werd gebouwd in 437 voor Christus en de naam betekent "voorportaal".
  • Erechtheion: een Ionische tempel gebouwd op een plek op de Akropolis die als heilig werd beschouwd, omdat de Godin Athena hier de eerste olijfboom liet groeien. Er wordt speciale aandacht besteed aan de kariatiden; vrouwen die de tempel als zuilen omhoog houden.
  • Tempel van Athena Nike: een kleine Ionische tempel gewijd aan de Godin, gebouwd om de overwinning van Griekenland op Perzië in 420 voor Christus te herdenken.
  • Monument van Agrippa: een acht meter hoog monument bij de Beulépoort dat het werk van de belangrijke Romeinse generaal en politicus herdenkt.
  • Vanaf de zuidelijke ingang heb je ook een onovertroffen uitzicht op plaatsen zoals het Theater van Dionysos, hoewel het niet mogelijk is om dit te bezoeken.

Ana's Traveller Tip

De Akropolis is verlicht in de schemering; je kunt het uitzicht niet missen, want je kunt het vanaf bijna elke plek in het stadscentrum zien.

Als je geïnteresseerd bent in een bezoek aan de Akropolis in Athene, ben je ook geïnteresseerd in

Bezoek Santorini| ©Pedro Szekely
Bezoek Santorini| ©Pedro Szekely

Je hebt misschien gehoord dat de Akropolis het enige bezienswaardige is in Athene. Hoewel het het belangrijkste in de stad is en het belang ervan soms dat van de andere monumenten overschaduwt, verzeker ik je dat het niet het enige is.

De stad Athene heeft veel bezienswaardigheden en om je bezoek compleet te maken, stel ik voor dat je ze verkent tijdens een wandeling door het stadscentrum. Met een deskundige gids leer je niet alleen de monumenten van Athene kennen, maar ook de geschiedenis en de manier van leven van de inwoners. Je kunt er meer over lezen in dit artikel over Athene tours.