10 beste culinaire tours van Cinque Terre

Cinque Terre valt op door de landschappen op de kliffen en de schoonheid van de stranden, maar ook door de rijke gastronomie, die het beste van de Italiaanse keuken samenbrengt. Hier zijn de beste culinaire tours aan de Italiaanse Rivièra.

Matías Rodríguez

Matías Rodríguez

11 minuten lezen

10 beste culinaire tours van Cinque Terre

Oesters eten in Cinque Terre | jamiey

Elk van de vijf dorpen die deel uitmaken van de meest iconische regio van La Spezia heeft unieke landschappen, paden van waaruit het mogelijk is om enkele van de beste open uitzichten op de Ligurische Zee en witte zandstranden en warm water te ontdekken, maar ook een diepe gastronomische traditie die je kunt ontdekken tijdens de beste culinaire tours van de regio.

Enkele van de beste dingen om te zien en te doen in Cinque Terre om de keuken te ontdekken zijn een wijnproeverij in Manarola, het leren van de recepten voor pasta en tiramisu in Riomaggiore, een privétour op een lunchcruise, het ontdekken van de vleeswaren van Monterosso al Mare en het achterhalen van de plaatselijke geschiedenis van olijfolie.

1. Gastronomische dagtour door de vijf dorpen van Cinque Terre

Vernazza ijs| ©Emily Kaplan
Vernazza ijs| ©Emily Kaplan

Het beste alternatief om een gastronomische ervaring te combineren met een tour langs de vijf dorpen van de regio is een tour langs de smaken van Cinque Terre. Tijdens deze tours kun je genieten van de ijsjes van Vernazza, de wijnen van Manarola, de olijfolie van Riomaggiore, de focaccia van Monterosso al Mare en de pasta en vis van Corniglia.

Tijdens deze gastronomische tours, die meestal proeverijen en transfers bij de prijs inbegrepen zijn, kun je kooklessen volgen bij professionele chef-koks en de geheimen van de lokale keuken leren kennen, zoals de Taggiasche olijven of de sultana's die worden gebruikt om Sciacchestra wijn te maken.

Als je van plan bent om Cinque Terre in april of tijdens de lentemaanden te bezoeken, ontdek je ook enkele van de mooiste landelijke landschappen, met olijf- en citroenboomgaarden op hun mooist, zodat je de mooiste en kleurrijkste foto's van je reis kunt maken.

Interessante details

  • Prijs: deze excursies kosten in eerste instantie ongeveer 155 euro per persoon en zijn inclusief proeverijen en transfers van en naar het hotel.
  • Duur: deze excursies duren ongeveer 8 tot 9 uur.
  • Voordelen van deze excursies: je leert de vijf dorpen van de regio kennen via hun smaken.
  • Nadelen van deze excursies: het zijn dagtochten, dus ze zijn misschien niet zo geschikt voor een kort verblijf in Cinque Terre.

Boek de beste Cinque Terre tours

2. Pasta en tiramisu kookles in Riomaggiore

Kookles| ©Hotel Caesar Augustus
Kookles| ©Hotel Caesar Augustus

Als je een authentieke Italiaanse ervaring wilt opdoen in Cinque Terre, is een van de beste opties om een kookcursus pasta en tiramisu te volgen in Riomaggiore, een van de meest pittoreske dorpjes aan de Italiaanse Rivièra.

Tijdens deze ervaringen kun je meestal 2 soorten pasta bereiden, een gevulde en een verse pasta, en leer je ook hoe je het originele recept van tiramisu bereidt, een van de meest iconische desserts van de Italiaanse gastronomie.

Daarnaast kun je ook proeven van de bereidingen van de les, die meestal in kleine groepen plaatsvindt, en genieten van een toast met een Italiaans aperitief, wat een ideaal plan zal zijn, vooral als je van plan bent om Cinque Terre in de zomer te bezoeken, wanneer de temperatuur warm is.

Interessante details

  • Prijs: deze excursies hebben een initiële kostprijs van ongeveer 75 euro per persoon en zijn inclusief materiaal en de permanente assistentie van een professionele kok.
  • Duur: deze excursies duren ongeveer 3 tot 4 uur.
  • Voordelen van deze excursies: je leert hoe je iconische gerechten en desserts van de Italiaanse gastronomie bereidt.
  • Nadelen van deze excursies: het zijn korte ervaringen, dus het programma van de lessen kan een beetje intens zijn.

Boek de beste culinaire excursies in Cinque Terre

3. Wijnproeverij in Manarola

Wijnproeven in Manarola| ©Arbaspàa Tour Organizer
Wijnproeven in Manarola| ©Arbaspàa Tour Organizer

Wijn is een van de belangrijkste producties van Cinque Terre, maar van de vijf dorpen is Manarola het meest verbonden met de wijngaardactiviteit. Tijdens deze excursies kun je wijnproeven en een of meer wijnmakerijen bezoeken met de hulp van een sommelier.

De belangrijkste regionale wijnen van Cinque Terre zijn de Bianco DOC en de Sciacchetra, een zeer populaire en karakteristieke zoete rode wijn van de Italiaanse Rivièra. Daarnaast kun je andere Europese druivensoorten proeven en de proeverijen vergezeld laten gaan van een tafel met lokale hapjes.

Deze excursies, die ongeveer 2 uur duren, zijn ideaal als je een kort verblijf in de regio plant. Als dat het geval is, is hier een lijst met activiteiten die je kunt doen om Cinque Terre in 2 dagen te ontdekken.

Interessante details

  • Prijs: deze excursies kosten ongeveer 70 euro per persoon en zijn inclusief wijnproeven en degustaties.
  • Duur: deze excursies duren ongeveer 2 uur.
  • Voordelen van deze excursies: je kunt een van de typische producten uit de regio proeven.
  • Nadelen van deze excursies: ze zijn alleen voor volwassenen, dus ze kunnen beperkend zijn als je van plan bent om Cinque Terre met je gezin te bezoeken.

4. Rondleiding door de geschiedenis van olijfolie met proeverij in La Spezia

La Spezia| ©Sergio Boscaino
La Spezia| ©Sergio Boscaino

Een van de meest opmerkelijke gastronomische producten van de Ligurische regio is olijfolie, dus het maakt deel uit van de lokale cultuur en tradities. Tijdens deze excursies kun je olijfgaarden bezoeken en bruschetta's proeven.

Tijdens deze excursies leer je over de productiemethoden van extra vergine olijfolie en volg je een les om de combinatie met verschillende gerechten en etenswaren te leren, terwijl je bruschetta's proeft en combineert met lokale drankjes.

Deze ervaringen zijn meestal buiten La Spezia, waardoor het een van de beste excursies is om te doen vanuit Cinque Terre en een andere kant van de Italiaanse Rivièra.

Interessante details

  • Prijs: deze excursies kosten in eerste instantie ongeveer 55 euro per persoon en zijn inclusief proeverijen.
  • Duur: deze excursies duren ongeveer 4 uur.
  • Voordelen van deze excursies: je kunt een van de typische producten uit de regio proeven en meer te weten komen over de geschiedenis van een product dat verband houdt met de plaatselijke cultuur.
  • Nadelen van deze excursies: ze vereisen een reis naar de buitenwijken van Cinque Terre, waar de olijfgaarden zich bevinden.

5. Privé cruise tour in Cinque Terre met gegrilde vis voor de lunch

Dineren in Cinque Terre| ©Joseph Hunkins
Dineren in Cinque Terre| ©Joseph Hunkins

Als je op zoek bent naar een exclusiever en persoonlijker alternatief, kun je kiezen voor een privérondvaart met gegrilde vislunch tijdens een excursie langs de kust van de vijf dorpen en ook Porto Venere, dat wordt beschouwd als het zesde element van Ligurië.

Tijdens deze ervaringen, die meestal op privé vissersboten zijn, kun je stoppen om te zwemmen, vooral als je van plan bent om Cinque tijdens de zomermaanden te bezoeken, wat de ideale tijd is om de schoonheid van de kliffen en baaien te ontdekken.

Deze tochten zijn ook inclusief lunch, die meestal bestaat uit gegrilde vis en zeevruchten, vergezeld van wijnen uit de lokale wijngaarden, vooral als je Cinque Terre in september bezoekt, de tijd van de oogst en de presentatie van de nieuwe flessen in de wijngaarden.

Interessante details

  • Prijs: deze excursies hebben een initiële kostprijs van ongeveer 455 euro per groep, die uit maximaal 5 personen kan bestaan, en zijn inclusief lunch en assistentie van de bemanning.
  • Duur: deze excursies duren ongeveer 8 uur.
  • Voordelen van deze excursies: je kunt de vijf dorpen aan de kust zien tijdens een ontspannen wandeling.
  • Nadelen van deze excursies: ze kunnen een dure ervaring zijn als je niet van plan bent om met een grote groep te reizen.

6. Riomaggiore markt tour met kooklessen ervaring

Riomaggiore markt| ©Beana
Riomaggiore markt| ©Beana

Als je een lokale ervaring wilt opdoen om je te mengen in het dagelijkse leven van de Ligurische bevolking, dan kunnen deze excursies interessant voor je zijn, want ze omvatten een rondleiding over de markt van Riomaggiore om te zien waar de Italianen van het stadje dagelijks winkelen en om ingrediënten voor de lunch te kopen.

Deze ervaringen omvatten meestal ook een kookles voor kleine groepen die bestaat uit het bereiden van een 4-stappenlunch met een hoofdgerecht van pasta en een wijnarrangement van lokale druivensoorten.

Ze zijn ook ideaal als je van plan bent om Cinque Terre in de winter te bezoeken, omdat je dan kunt schuilen voor de koude temperaturen en het regenseizoen, dat in november begint.

Interessante details

  • Prijs: deze tours hebben een initiële kostprijs van ongeveer 65 euro per persoon, inclusief materiaal en kookles met een professionele kok.
  • Duur: deze tour duurt ongeveer 3,5 uur.
  • Voordelen van deze excursies: je krijgt een lokale ervaring door een bezoek aan de markt van Riomaggiore en een kookles met een professionele kok.
  • Nadelen van deze excursies: hoewel ze een rondleiding over de markt van de stad bevatten, zijn er meestal geen proeverijen ter plaatse, wat afdoet aan de spontaniteit van de ervaring.

7. Pesto kookles met proeverij in Vernazza

Pasta met pesto| ©ayearineurope.com
Pasta met pesto| ©ayearineurope.com

Pesto is een typische Ligurische saus, gemaakt van verse basilicum en andere ingrediënten zoals knoflook en walnoten, en is een populaire begeleider van pasta. Tijdens deze tours kun je kooklessen volgen om de beste pesto te bereiden in Vernazza, een van de mooiste dorpjes in Cinque Terre.

Deze ervaringen, die ideaal zijn als je een fijnproever bent, zijn ook inclusief lunch, waarbij je het hoofdgerecht proeft dat is bereid met de saus van de les en vergezeld gaat van lokale drankjes.

Als je van plan bent om Cinque Terre in oktober te bezoeken, kun je ook enkele van de beste panoramische uitzichten zien vanuit Vernazza, vooral langs het stuk van het Blauwe Pad.

Interessante details

  • Prijs: deze excursies kosten in eerste instantie ongeveer 80 euro per persoon, inclusief materiaal en een kookles met een professionele kok.
  • Duur: deze excursies duren ongeveer 4 uur.
  • Voordelen van deze excursies: je leert een van de meest pittoreske dorpjes van Cinque Terre kennen en krijgt een kookles om een van de lokale specialiteiten te ontdekken.
  • Nadelen van deze excursies: het kan een zeer specifieke activiteit zijn.

8. Excursie met proeverij van gezouten vlees en wijn in Monterosso al Mare

Proeverij| ©Miriana Rovaron
Proeverij| ©Miriana Rovaron

Monterosso al Mare is het beroemdste dorp van de Cinque Terre en tijdens deze excursies kun je wijn proeven in de bars van het stadje en ook een vleesplankje proeven met lokale specialiteiten en smaken zoals focaccia, salami en cantucci, een amandelkoekje dat typisch is voor Toscane.

Met deze excursies leer je de diversiteit van de druivensoorten van de wijngaarden van Cinque Terre kennen en ontdek je de smaken van de belangrijkste stad van de Italiaanse Rivièra, die vaak door toeristen wordt gekozen als uitvalsbasis voor hun reis naar de regio vanwege de ligging en de verbinding met de Express Train.

Houd er ook rekening mee dat deze excursies ongeveer 2 uur duren en in het stadscentrum plaatsvinden, dus je hoeft er niet voor te reizen, wat ideaal kan zijn als je een kort verblijf in de Italiaanse Rivièra plant. Als dat het geval is, is hier een lijst met dingen die je kunt doen om Cinque Terre in 1 dag te leren kennen.

Interessante details

  • Prijs: deze excursies kosten in eerste instantie ongeveer 24 euro per persoon, inclusief proeverijen.
  • Duur: deze excursies duren ongeveer 2 uur.
  • Voordelen van deze excursies: ze hebben een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding.
  • Nadelen van deze excursies: ze omvatten alleen het bezoek aan de bars van Monterosso al Mare en niet het bezoek aan de wijngaarden en kelders.

9. Boottocht van La Spezia naar Monterosso al Mare met lunch

Promenade Boot| ©O lado V
Promenade Boot| ©O lado V

Als je voor een relatief goedkope prijs wilt kiezen voor een boottocht met lunch, kun je kiezen voor deze excursies, die een tocht omvatten van de haven van La Spezia naar Monterosso al Mare met een rondleiding door de dorpen van Cinque Terre.

Tijdens deze excursies, die op gedeelde boten plaatsvinden, krijg je niet alleen de skyline van de vijf dorpen vanaf de Ligurische Zee te zien, maar proef je ook de beste wijnen van de regio en een lunchbuffet, dat meestal een vismenu bevat.

Deze excursies bevatten meestal ook een zwemstop, vooral als je van plan bent de Italiaanse Rivièra in de zomer te bezoeken, en geven je de tijd om de zonsondergang vanaf de boot te bekijken, waardoor het een van de beste overnachtingsactiviteiten in Cinque Terre is.

Interessante details

  • Prijs: deze excursies kosten in eerste instantie ongeveer 115 euro per persoon, inclusief lunch en de hulp van de bemanning van de boot.
  • Duur: deze excursies duren ongeveer 8 tot 9 uur.
  • Voordelen van deze excursies: je hebt toegang tot een boottocht met lunch tegen een voordelige prijs.
  • Nadelen van deze excursies: er wordt niet in alle dorpen van Cinque Terre gestopt, dus de meeste zijn alleen bereikbaar vanaf de kust.

10. Privétour met een lokale gids door de smaken van La Spezia

Sgabei| ©Gabriele Antonucci
Sgabei| ©Gabriele Antonucci

Cinque Terre heeft een van de beste gastronomie in Italië, maar veel van de traditie is geërfd van La Spezia, dus deze excursies bieden een bezoek aan de beste bars, restaurants en eetstalletjes in de stad om de typische gerechten te proeven.

Tijdens deze excursie kun je de sgabei taart proberen, mescua, een kikkererwtensoep, testaroli, een hartige pannenkoek verrijkt met pesto, en gebakken inktvis en ansjovis, die deel uitmaken van de lokale traditie, vooral als je van plan bent om Cinque Terre te bezoeken in september, wanneer de Ansjovis Fair plaatsvindt.

De prijs van deze excursies is meestal inclusief proeverijen en de hulp van een chef-kok en tegen betaling kun je ook de lokale wijnen proeven.

Interessante details

  • Prijs: deze excursies kosten in eerste instantie ongeveer 85 euro per persoon, inclusief proeverijen.
  • Duur: deze excursies duren ongeveer 3 tot 4 uur.
  • Voordelen van deze excursies: je leert de oorsprong van de gastronomie van Cinque Terre en de stad La Spezia kennen.
  • Nadelen van deze excursies: het zijn korte excursies met transfer, dus een groot deel van de tijd gaat op aan de heen- en terugreis naar La Spezia, wat vermoeiend kan zijn.

Hoe boek je een culinaire excursie in Cinque Terre?

Boek online| ©Glenn Carstens-Peters
Boek online| ©Glenn Carstens-Peters

Je kunt vooraf online boeken of de excursies kopen als je eenmaal in Cinque Terre bent. Als je echter van plan bent om de Italiaanse Rivièra in december of tijdens de zomermaanden, die deel uitmaken van het hoogseizoen, te bezoeken, raad ik je aan om van tevoren te boeken om prijsverhogingen op het laatste moment te voorkomen en je plaats veilig te stellen.

Als je van tevoren online boekt, kun je ook profiteren van de kortingen die veel touroperators geven bij online boekingen.

Wat zie ik tijdens deze tour?

Overnachten in Cinque Terre| ©Tony Crocker
Overnachten in Cinque Terre| ©Tony Crocker

Dit zijn gastronomische excursies waarbij je de lokale smaken leert kennen, maar je ontdekt ook het beste van de vijf dorpen van Cinque Terre en enkele van de mooiste landschappen van de Italiaanse Rivièra.

Je leert ook enkele van de steden rond Cinque Terre kennen, zoals La Spezia, Porto Venere en de Ligurische Zee, die je tijdens een boottocht kunt verkennen.

Tips voor een gastronomische excursie in Cinque Terre

Comfortabele schoenen| ©Ingo Joseph
Comfortabele schoenen| ©Ingo Joseph

Als je in het hoogseizoen reist, kun je het beste van tevoren boeken om prijsverhogingen op het laatste moment te voorkomen en je plaats veilig te stellen. Het is ook een goed idee om een goede, nette en doeltreffende routebeschrijving te maken.

Ik adviseer je ook om, als je van plan bent om Cinque Terre te bezoeken in november, wat een regenseizoen is, of tijdens de wintermaanden, een warme jas mee te nemen voor de excursies, vooral als je een bezoek brengt aan de wijngaarden, omdat de temperatuur snel kan dalen en je dan niet van de tour kunt genieten.

Waarom is een gastronomische tour in Cinque Terre aan te raden?

Zonsondergang in Manarola| ©Sergio Boscaino
Zonsondergang in Manarola| ©Sergio Boscaino

Cinque Terre heeft een van de meest geprezen keukens van Italië en veel van de typische producten, zoals pesto, olijfolie en wijn, zijn direct gerelateerd aan culturele aspecten van de regio, dus je ontdekt niet alleen de smaken, maar je leert ook over de geschiedenis van elke plaats op een andere en leuke manier.

Merk ook op dat veel van de excursies dorpswandelingen, boottochten en bezoeken aan de buitenwijken van Cinque Terre bevatten, waardoor gastronomische tours een ideale manier zijn om traditionele bezoeken te combineren met de ontdekking van de keuken van La Spezia.