Beste boottochten in Albufeira

Als je naar de Algarve gaat, kun je niet misgaan met een aantal van de beste boottochten in Albufeira, van excursies bij zonsondergang tot excursies waarbij je ook kunt snorkelen.

Ana Caballero

Ana Caballero

9 minuten lezen

Beste boottochten in Albufeira

Promenade Boten | ©Jerome Bon

Een van de leukste dingen om te doen in Albufeira zijn boottochten langs de kust. Als er iets is dat opvalt in deze stad in de Algarve, dan zijn het wel de stranden en baaien, die worden gekenmerkt door hun witte zand en turquoise water.

Dankzij een boottocht kun je genieten van unieke uitzichten op het natuurlijke erfgoed van de stad. Je kunt ook het geluk hebben om dolfijnen te zien en te genieten van een dromerige zonsondergang vanaf de boot.

1. Boottocht naar de grotten van Benagil

Grotten van Benagil| ©Jose Palao Chinchilla
Grotten van Benagil| ©Jose Palao Chinchilla

Vlakbij Albufeira, in het dorpje Benagil, ligt een van de beroemdste rotsformaties van de Algarve. De indrukwekkende Benagil Grotten zijn het resultaat van erosie door de zee door de jaren heen. Een van de populairste boottochten (of speedboot als je dat liever doet) vanuit Albufeira is deze.

Tijdens de tocht is de kans groot dat je dolfijnen ziet, zowel gewone als tuimelaars. Sommige komen zelfs dicht bij de boot. Mocht je ze niet zien, dan zul je zeker genieten van het adembenemende uitzicht op de oceaan en de vele witte zandstranden die je in je kielzog achterlaat.

De meeste boottochten naar de Benagil Grotten omvatten een stop bij enkele van de beste stranden van Albufeira. Natuurlijk kun je een duik nemen en foto's maken van het uitzicht om nooit te vergeten.

Interessante details

Boek een speedboottour door de grotten van Benagil

2. Boottocht bij zonsondergang

Zonsondergang in Albufeira| ©Rui Bittencourt
Zonsondergang in Albufeira| ©Rui Bittencourt

Misschien ben je op zoek naar een boottocht in Albufeira met een vleugje romantiek en charme. In dat geval raad ik je een boottocht bij zonsondergang aan. Dankzij de timing van deze tochten kun je genieten van een uniek kleurrijk schouwspel en de zon zien ondergaan boven de oceaan.

Sommige boottochten bij zonsondergang in Albufeira omvatten ook bepaalde extra's, zoals snacks aan boord, champagne of stops bij magische baaien. De timing van deze tour varieert afhankelijk van het seizoen, maar deze tours beginnen meestal een of twee uur voor zonsondergang zodat je de zonsondergang vanaf een strategische locatie kunt bekijken.

Dit is zeker een van de beste dingen om te doen in april in Albufeira. Je hebt ook de mogelijkheid om een privéjacht in Albufeira te charteren als je de voorkeur geeft aan iets intiemers en exclusievers.

Interessante details

 • Prijs: ongeveer 20-50 euro, afhankelijk van de extra's en de lengte van de tocht. 984 als je kiest voor een privéjacht.
 • Duur: tussen twee en drie uur.
 • Vervoermiddel: boot of jacht.

Huur een privé jacht in Albufeira

3. Piratenboottocht met barbecue

Boot Leaozinho| ©Dream Wave Algarve
Boot Leaozinho| ©Dream Wave Algarve

De eerste boottocht die ik aanbeveel in Albufeira is om een tocht te boeken op de Leaozinho, een replica van een authentiek piratenschip. Aan boord kun je de Atlantische Oceaan bevaren en de meest verborgen plekjes van Albufeira ontdekken.

Tijdens deze tocht ontdek je allerlei plekjes die je anders niet zou kunnen bereiken, zoals grotten, grotten of prachtige witte zandbaaien. Een van de hoogtepunten is Praia Sao Rafael, beroemd om zijn kliffen.

Je ziet er ook de Capela da Nossa Snehora da Rocha, een magische kapel bovenop een klif. Daarnaast is een bezoek aan het strand van da Marinha, dat volgens de Michelingids wordt beschouwd als een van de 100 mooiste stranden ter wereld, een must.

Interessante details

 • Prijs: Ongeveer 58 euro.
 • Duur: Ongeveer 6 uur.
 • Vervoermiddel: Piratenschip
 • Voordelen van deze optie: Inclusief een barbecue lunch op een van de bezochte stranden.

Boek een speedboottocht door de grotten van Benagil

4. Boottocht met dolfijnen spotten

Dagtocht| ©Normann
Dagtocht| ©Normann

Als je geïnteresseerd bent in zeedieren, dan is deze boottocht zeker iets voor jou. Er worden in Albufeira veel excursies georganiseerd om dolfijnen te zien. Er zijn kajak-, speedboot- en natuurlijk boottochten. Het komt ook vaak voor dat ze de boot naderen.

Je moet er wel rekening mee houden dat, omdat ze niet in gevangenschap leven, geen enkele organisator kan garanderen dat je dolfijnen zult zien. Desondanks kun je wel genieten van het prachtige uitzicht op de Atlantische Oceaan.

Sommige excursies van dit type bevatten meestal stops zodat je een duik kunt nemen of nabijgelegen stranden en baaien kunt bezoeken. Hierdoor varieert de duur sterk, hoewel ze over het algemeen tussen de 2 en 4 uur duren. Zonder twijfel is dit een van de beste Albufeira tours om te doen in de zomermaanden.

Interessante details

 • Prijs: ongeveer 20-50 euro, afhankelijk van de extra's en de lengte van de tour.
 • Duur: tussen twee en vier uur.
 • Vervoermiddel: Boot

5. Boottocht met snorkelen

Dag snorkelen| ©ollie harridge
Dag snorkelen| ©ollie harridge

Boottochten zijn meestal ervaringen waarbij rust en ontspanning hoogtij vieren. Het is zelfs een van de beste activiteiten in Albufeira voor de minder avontuurlijken. Je kunt echter altijd een vleugje avontuur toevoegen met een extra ervaring.

Dat is het geval met de snorkelboottocht, een tocht die beide activiteiten combineert om je een paar uur puur plezier te bieden. Deze boottochten zijn inclusief de benodigde uitrusting om te snorkelen. Bovendien kiezen de verschillende bedrijven die ze organiseren ideale locaties zodat je de onderwaterwereld ten volle kunt bekijken.

Natuurlijk zijn er altijd gidsen die experts zijn in deze sport, die je aanwijzingen geven en op je veiligheid letten. Bovendien zijn er verschillende ervaringsniveaus, dus je hoeft je geen zorgen te maken als je een beginner bent in snorkelen.

Interessante details

 • Prijs: ongeveer 20-50 euro, afhankelijk van de inbegrepen extra's en de duur van de trip.
 • Duur: tussen een en drie uur, afhankelijk van de extra activiteiten die bij de trip zijn inbegrepen.
 • Vervoermiddel: boot.

6. Catamarantocht

Catamarantocht| ©Chris Officer
Catamarantocht| ©Chris Officer

Vakantie is de tijd om uit te rusten, je los te koppelen van de routine en je alleen te wijden aan genieten. Om dit allemaal te doen, is het ideaal om een catamarantocht te maken in Albufeira. Tijdens de tocht kun je ontspannen op het dek terwijl je zonnebaadt, nipt van een cocktail of een duik neemt in de oceaan.

De routes variëren afhankelijk van de touroperator die de tocht organiseert, maar de boten vertrekken meestal vanuit de haven van Albufeira naar andere nabijgelegen havens, waarbij een bezoek aan Praia da Marinha heel gebruikelijk is.

Dit is een van de spectaculairste stranden van de Algarve en het heeft verschillende prijzen op zijn naam staan. Het valt op door de kalkstenen kliffen en het kristalheldere water. Daarom raad ik je aan om bij het kiezen tussen de verschillende maatschappijen te kiezen voor de maatschappijen die deze bestemming op hun route hebben.

Interessante details

 • Prijs: ongeveer 25-60 euro per persoon, afhankelijk van of je de excursie in het hoog- of laagseizoen doet en welke extra's zijn inbegrepen.
 • Duur: ongeveer twee tot vier uur.
 • Vervoermiddel: boot.

7. Boottocht van Albufeira naar Ponta da Piedade in Lagos

Ponta da Piedade in Lagos| ©Alvaro Coleto
Ponta da Piedade in Lagos| ©Alvaro Coleto

Ponta da Piedade is een verzameling rotsformaties vlakbij de stad Lagos, een van de bekendste in de Algarve. Een bezoek aan deze plek is een veel voorkomende (en durf ik te zeggen essentiële) activiteit voor wie naar het zuiden van Portugal reist.

Ponta da Piedade heeft talloze grotten en spelonken die baden in de oceaan, maar ook doorgangen die alleen per boot bereikbaar zijn. De site ligt op ongeveer 30 kilometer van Albufeira, dus deze excursies zijn meestal uitstapjes van een halve dag. Er zijn ook langere tochten waarbij ook andere plaatsen in de stad Lagos worden bezocht.

Interessante details

 • Prijs: ongeveer 30 euro per persoon.
 • Duur: ongeveer 6 uur, hoewel er ook langere zijn.
 • Vervoermiddel: boot.

Hoe boek je een boottocht in Albufeira

Online boeken| ©Glenn Carstens-Peters
Online boeken| ©Glenn Carstens-Peters

De meeste boottochten in Albufeira kunnen online worden geboekt. Natuurlijk kun je ook excursies boeken bij de eigen kantoren van het bedrijf. Mijn advies is echter om een boottocht van tevoren te boeken, vooral als je in het hoogseizoen gaat.

Om de excursie te boeken hoef je normaal gesproken alleen maar naar de officiële website van het bedrijf te gaan en je gegevens in te voeren. Je moet je volledige naam, telefoonnummer en e-mailadres opgeven, evenals de data van de boeking.

Vervolgens moet je informatie verstrekken over de betalingsmethode, zoals het bankrekeningnummer. Tot slot ontvang je je boekingsvouchers per e-mail. Zorg ervoor dat je boekt op een gerenommeerde website, anders kun je te maken krijgen met oplichterij.

Een privéjacht huren in Albufeira

Duur van boottochten in Albufeira

Kijk op| ©Cats Coming
Kijk op| ©Cats Coming

De duur van een boottocht in Albufeira hangt van veel dingen af. Allereerst varieert de lengte van de boottocht afhankelijk van de bestemming, zoals je wel kunt raden. Daarnaast spelen de stops die je tijdens de excursie maakt ook een rol.

Sommige tochten, zoals de snorkeltour of de Ponta da Piedade-tour, zijn langer.

Over het algemeen, om je een idee te geven, is de minimale duur voor dit soort tochten in Albufeira ongeveer twee uur.

Wat zie ik tijdens dit type tour?

Boottocht| ©Cruises to Europe's
Boottocht| ©Cruises to Europe's

Tijdens boottochten in en rond Albufeira geniet je van unieke uitzichten op de Atlantische Oceaan en de stranden die de kust van Portugal vormen. Je ziet verschillende natuurlijke formaties zoals grotten, kliffen en baaien.

Bovendien kun je, als je dat wilt, ook een duik nemen in de diepten van de oceaan om het onderwaterleven dat daar leeft te bekijken.

Er zijn ook excursies die halt houden in verschillende steden, zodat je van de boot kunt stappen en een wandeling kunt maken door een vissersdorp of iets dergelijks. Zoals je ziet zijn de oceaan en de stranden de hoofdrolspelers, maar je kunt ook andere attracties aan je boottocht toevoegen.

Tips voor een boottocht in Albufeira

Zonnebrandcrème| ©Moose Photos
Zonnebrandcrème| ©Moose Photos

Het boeken van een boottocht is een prachtige ervaring, maar er kan ook wat ongemak zijn. Als je nog nooit op een boot bent geweest, raad ik je aan om wat tabletten tegen reisziekte mee te nemen. Op die manier kun je het ongemak verhelpen als je er last van hebt.

Daarnaast raad ik je ook aan om verschillende bedrijven, hun meningen en prijzen te bekijken voordat je een excursie boekt. De realiteit is dat er veel bedrijven zijn die de prijzen opdrijven en misbruik maken van toeristen, dus door ze te vergelijken kun je de beste prijs-kwaliteitverhouding vinden.

Aan de andere kant raad ik je ook aan om de activiteit van tevoren te boeken met je computer of mobiele telefoon. Dit advies is nog belangrijker als je in het hoogseizoen naar Albufeira reist.

Hoeveel kost een boottocht in Albufeira?

Geld in euro's| ©Ibrahim Boran
Geld in euro's| ©Ibrahim Boran

De prijzen variëren sterk afhankelijk van het soort excursie. Zoals je misschien al hebt gemerkt, is er veel variatie in deze excursies. Sommige omvatten watersporten, zoals snorkelen; andere gaan weg van Albufeira om nabijgelegen stadjes te bezoeken, zoals Lago. Al deze opties hebben dus een directe invloed op de prijs van de excursie.

In elk geval variëren de prijzen meestal van 20 tot 60 euro. Het hangt allemaal af van het bedrijf dat je kiest, de tijd van het jaar en de extra's die je besluit toe te voegen aan je excursie.

Boek een speedboottour door de grotten van Benagil

Wat zijn de must-see dorpjes in Albufeira?

Olhos de Água| ©silene andrade
Olhos de Água| ©silene andrade

Albufeira beperken tot de stad is een grote vergissing, want dan mis je veel van de schatten die de provincie te bieden heeft. Een van de mooiste dorpen die je kunt bezoeken is Olhos de Água, gelegen op slechts een paar kilometer van Albufeira.

Dit vissersdorp staat bekend om zijn bronnen, die bij eb worden blootgelegd. Als je op zoek bent naar een meer landelijke sfeer, raad ik je een bezoek aan Alte aan, gelegen in de heuvels in het binnenland van Zuid-Portugal.

Ook heel beroemd is het dorp Guia, waar ik je aanraad om een paar van de typische recepten op basis van boerderijkippen te proberen. Je kunt de kerk bezoeken, die een zeer interessante geschiedenis heeft.

Huur een privé jacht in Albufeira