10 beste culinaire tours in Bilbao

Pintxos en wijn maken deel uit van de traditionele gastronomie van Bilbao. Ontdek de beste plaatsen om deze lekkernijen te proberen tijdens uw bezoek aan de stad.

Ana Caballero

Ana Caballero

10 minuten lezen

10 beste culinaire tours in Bilbao

Ribera Markt | Paul Arps

Bilbao is een bekende gemeente in het noorden van Spanje en de traditionele gastronomie wordt gekenmerkt door een grote verscheidenheid. U kunt de beroemde pintxos proberen , vergezeld van een glas wijn of ambachtelijk bier. U krijgt ook de kans om onder andere de populaire kabeljauw- en heekgerechten te proberen.

Als u de culinaire cultuur van de stad wilt leren kennen, moet u eigenlijk aansluiten bij een gastronomische tour, een activiteit die zich onderscheidt van de beste dingen om te doen in Bilbao. Zo leert u over de geschiedenis achter elk van de bereidingen terwijl u ze proeft, wandelt u over de traditionele Ribera-markt, neemt u deel aan een kookles en nog veel meer.

1. Wandel door de straten van Bilbao om de gastronomie en geschiedenis te ontdekken

Bilbao Excursie| ©Bigeddie100
Bilbao Excursie| ©Bigeddie100

Of u nu van plan bent 1 dag of langer in Bilbao te blijven, een wandeling door de stad om haar gastronomie en geschiedenis te ontdekken is meestal een goede optie.

U ontmoet de gids die de activiteit leidt op een vooraf afgesproken locatie in het stadscentrum. Dit is het begin van een culinaire ervaring van ongeveer drie uur, die u meeneemt naar enkele van de belangrijkste tapasbars in Bilbao, die dagelijks door de lokale bevolking worden bezocht.

Tijdens de activiteit zult u genieten van een breed scala aan culinaire aanbiedingen met verschillende versies van pintxos en andere lokale bereidingen zoals rabas, Txampis, Bacalao al pil, Callos a la vizcaína, enz. U kunt deze proeverijen ook begeleiden met een glas wijn, ambachtelijk bier of een andere niet-alcoholische drank die tijdens de rondleiding wordt aangeboden.

Naarmate de rondleiding vordert, vertelt de verantwoordelijke gids u de geschiedenis van de restaurants, de oorsprong van elk van de bereidingen en enkele interessante feiten over de stad. Hij zal ook uw vragen beantwoorden en nieuwe routes voorstellen om van de smaken van Bilbao te genieten.

Details van belang

  • Prijs: vanaf 99€ per persoon.
  • Duur: 3 uur (ongeveer)
  • Vervoermiddel: te voet.
  • Voordelen van deze optie: u geniet van de traditionele gastronomie van Bilbao en leert tegelijkertijd over de geschiedenis van deze prachtige stad.
  • Nadelen van deze optie: deze activiteit omvat meestal een beperkt aantal proeverijen.

2. Neem deel aan een traditionele kookles in Bilbao en bekijk het dorp Castro Urdiales

Kookles| ©Elle Hughes
Kookles| ©Elle Hughes

Tijdens uw verblijf in Bilbao kunt u deelnemen aan een ander soort gastronomische tour, waarbij u met de hulp van een professionele kok leert hoe u enkele traditionele maaltijden bereidt. Daarnaast verken je Castro Urdiales, dat wordt beschouwd als een van de 10 beste dorpen van Bilbao.

Zodra u bent aangesloten bij dit culinaire avontuur, stapt u in een privé-auto en reist u in ongeveer 25 minuten naar het vissersdorp Castro Urdiales, waar u door de straten van het dorp wandelt, het landschap bewondert en een drankje drinkt. Dit alles terwijl de chef-gids u de geschiedenis van de plaats vertelt.

Vervolgens gaat u naar een traditioneel Baskisch dorp waar het huis van de chef is gevestigd. U ziet zijn moestuin en begint met het bereiden van de gerechten, die variëren naargelang het seizoen, waarvan de meest populaire marmitako de bonito (tonijnstoofpot), gilda, pintxo en panchineta zijn. Na afloop geniet u van elke maaltijd met een glas wijn.

Dit type tour begint en eindigt meestal in de omgeving van het Guggenheim Museum in Bilbao. Daarom heeft u bij terugkeer voldoende tijd om het bezoek aan deze belangrijke plek in te passen.

Details van belang

  • Prijs: vanaf 218€ per persoon.
  • Duur: 5 uur (ongeveer)
  • Vervoermiddel: auto of minibus.
  • Voordelen van deze optie: u kunt niet alleen het eten proeven, maar u leert ook hoe u enkele traditionele recepten moet bereiden, waardoor u een meer persoonlijke ervaring krijgt.
  • Nadelen van deze optie: deze activiteit is niet geschikt voor rolstoelgebruikers.

Boek tickets voor het Guggenheim Museum in Bilbao

3. Maak deel uit van een gastronomische en wijntour door de stad Bilbao

Wijnvaten| ©Francisco Aragão
Wijnvaten| ©Francisco Aragão

Als u een liefhebber bent van wijncultuur en u bezoekt Bilbao in de zomer of een andere tijd van het jaar, dan zult u het gepast vinden om deel te nemen aan een rondleiding door de wijnkelders van de stad. U krijgt ook de gelegenheid om enkele traditionele producten te proeven.

De route van dit soort dagtochten vanuit Bilbao kan variëren, want er zijn verschillende wijnkelders in de stad. U kunt bijvoorbeeld de Gorka Izagirre Winery en de Uriarte Winery bezoeken, die respectievelijk op 14 en 23 minuten van de stad liggen en de afstand tussen hen is slechts 15 minuten.

Ook op ongeveer 35 minuten van Bilbao zijn er andere opties:

Welke route u ook kiest voor uw tour, u zult genieten van de beste wijnproeverij in Bilbao, de wijngaarden bezoeken in het gezelschap van een oenoloog-gids en leren over het proces van het maken van de beroemde txakoli. Daarnaast zult u een verscheidenheid aan pintxos proeven , gemaakt met lokale seizoensproducten.

Details

  • Prijs: vanaf 135€ per persoon.
  • Duur: 4 uur (ongeveer)
  • Vervoermiddel: privéauto of minibus.
  • Voordelen van deze optie: u maakt kennis met de wijnkelders van de stad, proeft wijnen en proeft heerlijke lokaal geproduceerde pintxos.
  • Nadelen van deze optie: hoewel deze activiteit het hele jaar door kan worden gedaan, kunt u in het winterseizoen niet genieten van de kleurrijke wijngaarden.

Boek een tour voor de beste wijnproeverij vanuit Bilbao

4. Bezoek de Ribera Markt om Baskische gastronomische hoogstandjes te proeven en verse producten te kopen

Markt van La Ribera| ©Juan A Lopez
Markt van La Ribera| ©Juan A Lopez

De Mercado de la Ribera is een andere bestemming die u moet opnemen in uw gastronomische tour door de stad. U kunt er een grote verscheidenheid aan Baskische gastronomische lekkernijen proeven en verse seizoensproducten kopen.

U kunt de markt op eigen gelegenheid bezoeken vanaf 8.00 uur tot minstens een paar uur voor middernacht, wanneer het gebouw zijn deuren sluit. U kunt ook aansluiten bij een gastronomische rondleiding en profiteren van het commentaar van de gespecialiseerde gids tijdens de rondleiding.

In beide gevallen kunt u de oude viswinkels van de markt bezoeken met de meest verse lokale vis en zeevruchten. U hebt ook toegang tot de slagers, bakkers, groenteboeren en winkels met kaas, champignons, augurken, diepvriesproducten en andere producten.

Op de eerste verdieping van de markt vindt u ook gastrobars. Dit zijn bar-restaurants met verschillende culinaire voorstellen van hoog niveau, waaronder de breedste selectie pintxos van Bilbao. Dit alles gaat gepaard met voortreffelijke drankjes, een aangename muzikale sfeer en een bevoorrecht uitzicht op de monding van Bilbao, afhankelijk van de gastrobar waar u zich bevindt.

Interessante details

  • Prijs: vanaf 54€ per persoon.
  • Duur: 3 uur (ongeveer).
  • Vervoermiddel: te voet.
  • Voordelen van deze optie: u maakt kennis met de oudste markt van Bilbao en geniet tegelijkertijd van de heerlijke Baskische gastronomie in de plaatselijke gastrobars.
  • Nadelen van deze optie: deze tour omvat meestal geen transfer van en naar het hotel.

5. Maak een nachtelijke rondleiding door de belangrijkste bars van Bilbao en ervaar de pintxo-cultuur

Uitgaan in Bilbao| ©josemaria2321955
Uitgaan in Bilbao| ©josemaria2321955

Een bezoek aan de belangrijkste bars van de stad om de pintxocultuur van dichtbij mee te maken is een geweldige activiteit om 's avonds in Bilbao te doen. U zult uw smaakpapillen verwennen en leren hoe u de beste Baskische tapas bestelt.

De ongeveer drie uur durende tour begint in de schemering. U gaat te voet op zoek naar de beste traditionele en moderne bars in deze stad. Onder andere Baste in de oude stad en Charly op Plaza Nueva.

Zonder twijfel bezoekt u de beste plekken om pintxos te eten in Bilbao en probeert u in elk van hen de verschillende versies van deze beroemde Baskische tapa. Bijvoorbeeld: de heerlijke broodjes ui, tomaat en kaas, kabeljauw, champignons, lam, txaka, gevulde mosselen, naast andere tapas.

U eet ook de speciale pintxos die de chef ter plekke maakt en die vaak bekroonde bereidingen blijken te zijn in culinaire wedstrijden. De gids laat u ook zien hoe u het beste drankje kiest voor bij uw pintxo. U zult cider, witte wijn, rode wijn, bier, enz. proeven.

Bijzonderheden

  • Prijs: vanaf 100€ per persoon.
  • Duur: 3 uur (ongeveer)
  • Vervoermiddel: te voet.
  • Voordelen van deze optie: je ervaart de cultuur van pintxos met een lokale gids, die je leert hoe je ze moet kiezen en met welke drank je ze moet vergezellen.
  • Nadelen van deze optie: over het algemeen zijn huisdieren niet toegestaan.

6. Geniet van een gastronomische en fotografische ervaring in de straten van Bilbao.

Kathedraal van Santiago| ©Dan D
Kathedraal van Santiago| ©Dan D

Een begeleide gastronomische tour met een fotografische ervaring is een van de beste tours van Bilbao waaraan u tijdens uw verblijf kunt deelnemen.

De activiteit duurt meestal maximaal drie uur, waarin u met een lokale gids-fotograaf door de stad loopt. U zult een aantal verborgen bars en restaurants ontdekken, waar u verschillende versies van pintxos, kabeljauw, ansjovis, foie, octopus, lokale kaas en traditionele desserts zult proeven. Daarnaast drinkt u enkele wijnen, ciders en bieren.

Tijdens de hele tour zal de gids u in context plaatsen met betrekking tot de geschiedenis van het eten en de bezochte plaatsen. Hij of zij zal u ook helpen bij het maken van professionele gastronomische foto's van elke bereiding, waarbij hij of zij de beste hoeken aangeeft om het eten aantrekkelijker te maken en suggestieve beelden te creëren.

Aan het einde van de ervaring zult u ten minste vijf bar-restaurants hebben bezocht, op een route die u langs Plaza Moyua, de kathedraal van Santiago, de markt van Ribera, de Fuente del Perro en de oude stad voert. Deze bestemmingen zijn echter slechts bij benadering, aangezien de route per tour verschilt.

Details

  • Prijs: vanaf 125€ per persoon.
  • Duur: 3 uur (ongeveer)
  • Vervoermiddel: te voet.
  • Voordelen van deze optie: u krijgt professionele gastronomische foto's en tegelijkertijd leert u de traditionele bereidingen van de stad Bilbao kennen en proeven.
  • Nadelen van deze optie: soms zijn de drankjes niet inbegrepen bij de proeverijen, dus moet u er extra voor betalen.

7. Neem een route rond Bilbao op in uw reisroute om de straatgerechten te ontdekken

Gevulde aardappelen| ©Mikel Agirregabiria
Gevulde aardappelen| ©Mikel Agirregabiria

Haal het meeste uit uw verblijf van ten minste 2 dagen in Bilbao en neem in uw reisschema een route op om het straatvoedsel van de stad te ontdekken. Dit is een activiteit die u op eigen gelegenheid kunt doen, hoewel u het beste kunt aansluiten bij een tour om tijd te besparen en culinaire kennis op te doen.

Tijdens de tour kunt u Plaza Venezuela bezoeken. Daar vindt u de Pausmobiel met aardappelen gevuld met chorizo, salade of octopus. Ook vindt u tijdens Bilbao's Semana Grande (de negen dagen vanaf 15 augustus) de Hambroneta met hotdogs en hamburgers op de Stadhuisbrug.

U kunt ook internationaal streetfood proberen , hartig, zoet en sommige veganistische bereidingen. Bijvoorbeeld:

  • Op Calle Berástegui vindt u een salchichauto met heerlijke klassieke hotdogs met Duitse worst.
  • Op een steenworp afstand van de Oude Stad vindt u Pizza Via met ambachtelijke Italiaanse bereidingen.
  • Op Calle Ercilla proeft u onder meer room- en chocoladewafels.
  • In de Oude Stad geniet u bij La Camelia van biologische plantaardige sushi, ambachtelijk bier en andere veganistische gerechten.

Interessante details

  • Prijs: vanaf 50€ per persoon.
  • Duur: 3 uur (ongeveer)
  • Vervoermiddel: te voet.
  • Voordelen van deze optie: u ontdekt een scala aan verschillende smaken en aroma's en proeft van Bilbao's straatvoedsel.
  • Nadelen van deze optie: de tour is niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn, omdat hij te voet door verschillende delen van de stad gaat.

8. Maak een gastronomische tour door San Sebastian vanuit Bilbao

Kaas Interpretatie Centrum| ©Merce D
Kaas Interpretatie Centrum| ©Merce D

Als u van plan bent ongeveer 3 dagen in Bilbao te blijven, kunt u overwegen de stad een dagje te ontvluchten en de stad San Sebastian te bezoeken. U bezoekt de traditionele markt van de regio en het Kaas Interpretatie Centrum. U zult ook kaas proeven.

De tour begint met een pick-up aan de deur van het hotel (optioneel). Vervolgens reist u in ongeveer anderhalf uur naar de stad Gipuzkoa in San Sebastian. Daar brengt de gids u rechtstreeks naar de kleurrijke Ordizia-markt, waar u een reeks lokale producten zult zien en proeven: fruit, kazen, groenten, enz.

Daarna gaat u naar het Idiazabal Kaas Interpretatie- en Proefcentrum, voor een rondleiding door de kaasfabriek, om te leren over de geschiedenis van de plaats en om het landschap te bewonderen. Daarna gaat u naar de oude wijk van deze stad om de omgeving te verkennen en enkele bars en restaurants te bezoeken.

Zo kunt u enkele pintxos proberen, vergezeld van een paar glazen wijn of ambachtelijke bieren. Als u wilt, kunt u ook met de auto of met de kabelbaan naar de Monte Igeldo gaan om te genieten van een bevoorrecht uitzicht op San Sebastian voordat u terugkeert naar Bilbao.

Details

  • Prijs: vanaf 90€ per persoon.
  • Duur: 10 uur (ongeveer)
  • Vervoermiddel: auto of minibus.
  • Voordelen van deze optie: de tour is inclusief toegang tot elk van de attracties.
  • Nadelen van deze optie: eten en drinken proeverijen zijn meestal beperkt.

Waarom een gastronomische rondleiding door Bilbao?

Dulce la Carolina van Bilbao| ©AccidentalLichens
Dulce la Carolina van Bilbao| ©AccidentalLichens

Het nemen van een gastronomische tour door Bilbao is een zeer aan te bevelen optie, omdat dit een stad is met een grote culinaire verscheidenheid. Door deel te nemen aan dit type tour kunt u alle smaken ontdekken die deze stad in Noord-Spanje kenmerken.

Bovendien kunt u, omdat de gastronomische tours worden begeleid door een ervaren lokale gids, meer te weten komen over de geschiedenis achter elk van de geproefde gerechten. Deze persoon zal u ook interessante feiten vertellen over de bezochte restaurants en de stad in het algemeen.

Tips voor een gastronomische tour door Bilbao

Straten van Bilbao| ©manu gonzalez
Straten van Bilbao| ©manu gonzalez

Om deel te nemen aan een gastronomische tour door Bilbao moet u rekening houden met de volgende basistips:

  • Eet niet vóór de tour, omdat u tijdens de proeverijen uw eetlust zou kunnen verliezen.
  • Draag schoenen waarmee u zich comfortabel kunt bewegen, omdat dit soort gastronomische ervaringen te voet door de straten van de stad worden uitgevoerd.
  • Neem contant geld mee, omdat u misschien een fooi moet geven.