Mallorca in 5 dagen: alles wat je moet weten

Mallorca in 5 dagen is best een haalbare reis. Je zult je tijd echter goed moeten indelen om het meeste uit je bezoek aan het eiland te halen.

Ana Caballero

Ana Caballero

11 minuten lezen

Mallorca in 5 dagen: alles wat je moet weten

Mallorca | ©JamesPDeans

Mallorca staat synoniem voor stranden, ontspanning en zomer. Er zijn echter veel toeristen die Mallorca in 5 dagen willen leren kennen en al hun tijd besteden aan de hoofdstad Palma de Mallorca, een stad met een immens cultureel erfgoed. Er zijn echter nog veel meer dingen te zien en te doen op het eiland.

Daarom stel ik in deze gids met dingen die je in 5 dagen op Mallorca kunt zien en doen een tour voor langs de beste plekken op het eiland. Je zult van alles kunnen zien, van monumenten tot paradijselijke stranden, langs mooie en charmante dorpjes.

Dag 1: Palma de Mallorca en gastronomische tour

Kathedraal van Mallorca| ©Secret Pilgrim
Kathedraal van Mallorca| ©Secret Pilgrim

De eerste stop op Mallorca die ik voorstel is de hoofdstad van het eiland, Palma de Mallorca.

Ondanks het enorme aantal toeristen, zowel nationaal als buitenlands, dat Palma elk jaar verwelkomt, heeft de stad nog steeds haar Balearische geest behouden. Dit is te zien aan de plaatselijke architectuur, met witgekalkte huizen en geplaveide straten.

Om de stad te bezoeken kun je een van de rondleidingen op Mallorca huren of het op eigen houtje doen.

Leer de kathedraal van Palma de Mallorca kennen

Een van de meest opvallende monumenten in de stad is de kathedraal van Palma de Mallorca. Het is uitgeroepen tot Historisch-Artistiek Monument en de oorsprong gaat bijna een millennium terug.

De bouw begon in 1229, nadat koning James I had beloofd om eer te bewijzen aan de heilige Maria met een tempel. Hoewel de bouw in dat jaar begon, was deze in werkelijkheid pas in 1601 klaar.

Sindsdien heeft de kathedraal van Palma vele verbouwingen ondergaan, waarvan sommige door grote kunstenaars, waaronder Gaudí. Een van mijn favoriete dingen aan dit christelijke monument is de muurschildering die de kapel van het Heilig Sacrament siert, gemaakt door de schilder Miquel Barceló.

Als je in de zomer naar Mallorca reist, heb je ook het geluk om de terrassen van de kathedraal te bezoeken, die een magisch uitzicht over de stad bieden.

Bezoek het Koninklijk Paleis van de Almudaina

Het Koninklijk Paleis van de Almudaina ligt direct naast de kathedraal, op minder dan een minuut lopen. Een andere manier om deze tour te doen is met een van de Segway tours die beschikbaar zijn op Mallorca.

De geografische ligging aan zee is opvallend. Het is een symbool van alle beschavingen die op het eiland hebben gewoond en geleefd. Sporen van de Talayotische, Romeinse en vooral islamitische periodes komen samen om de muren te vormen.

Binnen kun je de koninklijke vertrekken zien, de grote open haard in de Salón Mayor en de privébaden van de koningen. Daarnaast vindt elke zaterdag de beroemde wisseling van de wacht plaats.

Een andere grote attractie van dit Nationaal Erfgoed is ongetwijfeld het uitzicht dat het biedt. De verschillende terrassen van het paleis bieden droomachtige panoramische uitzichten over de baai van Palma. De tuinen van Almudaina zijn ook een bezoek waard.

Van al deze tuinen wil ik graag de middeleeuwse tuin van S'Hort del Rei uitlichten. Wandelend door de paden voelt het alsof een tijdmachine je terugbrengt naar een ander historisch moment en je kunt je perfect voorstellen dat de koning op dezelfde plek rondloopt.

Ontdek het kasteel Bellver

Als je de twee belangrijkste monumenten van Palma hebt gezien, ga je iets verder de stad uit om een andere van mijn favoriete plekken te zien: het kasteel van Bellver, op ongeveer 10 minuten rijden van het centrum van Palma. Je kunt ook buslijn 4 nemen, in dat geval doe je er ongeveer een half uur over. Een andere optie is om een van de toeristische bussen van Mallorca te nemen.

Het is een architectonisch juweeltje dat eruitziet als iets uit een sprookje. Het ligt op de top van een heuvel die ooit Puig de la Mezquita heette. Met meer dan 100 meter boven het niveau van Palma en lommerrijke pijnbomen die voor schaduw zorgen, is Kasteel Bellver een must tijdens je bezoek aan Mallorca in 5 dagen.

Van alle gebieden die deel uitmaken van het kasteel, is de paradeplaats bijzonder opmerkelijk. Hier vind je een grafsteen die eer betuigt aan Alexandre Jaume i Rosello, de afgevaardigde die ervoor zorgde dat het kasteel gemeentelijk eigendom werd en dankzij wie we het nu allemaal kunnen bezoeken.

Naast de paradeplaats is ook de kapel van San Marcos, de beschermheilige van het kasteel, een bezoek waard. Op deze plek, waar vandaag de dag nog steeds huwelijksvieringen worden gehouden, kun je elementen van de oorspronkelijke architectuur zien, zoals de majolica tegels van het priesterkoor, die dateren uit de 14e eeuw, of de zijden, zilveren en gouden frontale uit de 16e eeuw.

Maak een gastronomische tour door Mallorca

Ik wil de eerste dag in stijl afsluiten met een eerbetoon aan de gastronomie van Mallorca. Het eiland onderscheidt zich niet alleen door zijn landschappelijke en culturele erfgoed, maar ook door zijn culinaire rijkdom. Er zijn veel Mallorcaanse gerechten die je smaakpapillen zullen veroveren.

Daarom raad ik je aan om een van de beste gastronomische tours van Mallorca te doen. Om je te laten watertanden, vertel ik je over de sobrasada, de coca de Trampó of het geroosterde speenvarken in Mallorcaanse stijl.

Mijn advies is om het typische junkfood dat meestal op reis wordt gegeten te vermijden. Ga naar typische Mallorcaanse bars en restaurants en probeer typische Mallorcaanse gerechten: steden en culturen worden gekend en begrepen via de maag.

Dag 2: Grotten van Drach en Manacor

Grotten van Drach in Porto Cristo| ©Norman G
Grotten van Drach in Porto Cristo| ©Norman G

Na een bezoek aan de belangrijkste monumentale bezienswaardigheden, wil ik je graag nog een van Mallorca's grote schatten laten zien.

Deze keer is de kunstenaar achter deze plek de natuur zelf. De Grotten van Drach bevinden zich in Manacor, een vissersdorp dat opvalt op het eiland door haar grote schoonheid.

Je kunt Manacor bereiken met een privévoertuig of met het openbaar vervoer, maar de handigste manier is misschien wel om een dagtrip naar Mallorca te maken waarbij je de grotten bezoekt.

Verras jezelf met de Grotten van Drach

De Grotten van Drach hebben een route van niet meer en niet minder dan 1000 meter. Als je deze plek betreedt, kun je je fantasie de vrije loop laten en de verschillende natuurlijke formaties die je onderweg tegenkomt begrijpen.

Als je omhoog kijkt, zie je hoe de stalactieten en stalagmieten op je lijken te vallen, alsof het versteende regen is. Tussen de verschillende grotten en hun compartimenten stroomt water door de grotten om verschillende meren te vormen, die de plek een magischer gevoel geven.

Een daarvan is het Martelmeer, dat met zijn 100 meter lengte en 27 meter diepte geldt als een van de langste ondergrondse meren ter wereld. Er worden klassieke muziekconcerten gehouden op het Martelmeer, waarbij muzikanten in kleine houten bootjes over het water varen.

Om ten volle van de ervaring te genieten, raad ik je aan een rondleiding door de grotten van Drach te huren, waarbij elk detail van belang in de grotten aan je wordt uitgelegd.

Bezoek aan de grotten van Drach met Porto Cristo en Pearl Shop Mallorca

Bezoek Manacor

Om van Cuevas del Drach naar Manacor te komen, hoef je maar ongeveer 20 minuten met de auto te rijden. Er zijn ook verschillende busroutes, die lijnen 424 en 401 combineren.

Het belang van Manacor wordt weerspiegeld, zo niet meer, in de grootte: het is de op één na grootste stad van Mallorca, na Palma. Manacor heeft een ongelooflijke toeristische aantrekkingskracht, gezien het culturele erfgoed.

Daarom raad ik je aan om een van de dagen van je reis te gebruiken om te verdwalen in de straten en onderweg de verschillende schatten tegen te komen. Er zijn echter een paar monumenten die ik eruit wil lichten, omdat ze het belangrijkst zijn.

Ten eerste mag je de parochiekerk Mare de Déu dels Dolors de Manacor niet missen, een neogotische kathedraal uit de 19e eeuw.

Als je op maandag komt, kun je de straatmarkt bezoeken die buiten de kathedraal wordt gehouden. Een andere must-see in Manacor is het Museu D'historia, dat is uitgeroepen tot monument. Het gebouw waarin het museum is gevestigd stamt uit de Arabische periode, iets wat goed te zien is aan de architectuur.

Ontdek het Museo de Nadal

In Manacor kun je ook het Nadal Museum bezoeken, waar je een tentoonstelling vindt met alle trofeeën die de tennisser tijdens zijn sportcarrière heeft ontvangen.

Alsof dat nog niet genoeg is, kun je in het museum virtueel de strijd aangaan met grote internationale sporters en je vermaken met interactieve spelletjes.

Dag 3: Bezoek de mooiste dorpen van Mallorca (Valldemossa en Pollença)

Valldemossa| ©Mia & Steve Mestdagh
Valldemossa| ©Mia & Steve Mestdagh

Zoals je hebt gezien, is de schoonheid van Mallorca zeker niet beperkt tot Palma. Daarom raad ik je aan om één dag door te brengen in de hoofdstad van het eiland en de rest van je reis te besteden aan het ontdekken van de schatten die over heel Mallorca verspreid liggen.

Omdat het onmogelijk is om heel Mallorca in 5 dagen te zien, zal ik twee van de mooiste dorpen aanwijzen: Valldemossa en Pollença.

Valldemossa

Valldemossa ligt op ongeveer een uur rijden van Manacor. Dit dorp ligt in het Tramuntana-gebergte en onderscheidt zich zowel door de prachtige geografische ligging als door de culturele rijkdom van het historische centrum.

Een van de beste plekken in de gemeente is de haven van Sa Marina, waar je een duik kunt nemen, de boten in de haven kunt bekijken of kunt eten in Es Port, een van de beste restaurants van het eiland.

Het is ook aan te raden om van je bezoek aan Valldemossa gebruik te maken om de Real Cartuja (Koninklijk Charterhuis) te bezoeken, gelegen in het centrum van de gemeente.

Pollença

Van Alcudia naar deze gemeente is het ongeveer 20 minuten rijden. Er zijn ook goede busverbindingen.

Bovendien ligt Pollença heel dicht bij Alcudia, dus je kunt beide op dezelfde dag bezoeken.

Omdat het ooit de Romeinse hoofdstad van de Balearen was, heeft Pollença veel archeologische overblijfselen, zoals de Romeinse brug. Er zijn ook veel andere monumenten in de gemeente. Van allemaal raad ik El Calvario aan, hoewel je in totaal 365 treden moet beklimmen om het te bereiken.

Geniet van een unieke zonsondergang bij de Kaap van Formentor

In Pollença vind je de Kaap van Formentor, een van de mooiste plekken van heel Mallorca. Het is de thuisbasis van de vuurtoren Faro de Formentor, die op een hoogte van 200 meter staat.

Natuurlijk mag je het strand in de omgeving niet missen, met kristalhelder water en fijn zand. Je zult genieten van de zonsondergang in dit deel van het eiland.

Diner in Sa Pobla

Sluit je dag af met een diner in Balearische stijl in Sa Pobla. Deze gemeente ligt op 18 minuten rijden van Pollença.

Als je liever het openbaar vervoer gebruikt, kun je ook met de bus van de ene naar de andere plaats reizen, wat je niet meer dan een half uur kost. De meest aanbevolen restaurants in Sa Pobla zijn Menestralia en Mare Nostrum.

Dag 4: Alcudia en het park van S'Albufera

S'Albufera Park| ©Heather Cowper
S'Albufera Park| ©Heather Cowper

Alcudia is een van de mooiste dorpen van Mallorca en ligt op slechts 10 minuten rijden van Polleça. Het natuurpark van S'Albufera hoort bij de baai van Alcudia, die ik in het vorige punt heb genoemd.

Het is het grootste waterrijke gebied van de Balearen, met een totale oppervlakte van 1.650 hectare. Het natuurpark S'Albufera loopt door de gemeenten Sa Pobla en Muro en wordt beschouwd als een wetland van internationaal belang.

Alcudia

Je eerste stop is Alcudia. Of je nu vanuit Manacor of Palma komt, je doet er met de auto ongeveer 50 minuten over. Alcudia staat op het hele eiland bekend om zijn prachtige stranden. Het ligt in het noorden van Mallorca en biedt een reis terug in de tijd dankzij het middeleeuwse aroma.

Je kunt de oude stad niet missen, die zich uitstrekt door kronkelende geplaveide straatjes. Hier zie je de oude stadsmuren en de belangrijkste monumenten.

Ook interessant is Pollentia, een oude Romeinse stad en archeologische vindplaats.

Verdwaal in de natuur van het S'Albufera Park

Van Alcudia naar het park van S'Albufera duurt maar 15 minuten met de auto. Als je geen eigen auto hebt, kun je ook met de bus gaan. In het laatste geval duurt de reis ongeveer 25 minuten.

Om toegang te krijgen tot het park moet je je bij aankomst als bezoeker registreren bij de receptie. Hier krijg je een reeks regels voor de zorg en het behoud van deze natuurlijke ruimte.

Je kunt ook informatie vragen over de verschillende routes die in het gebied beschikbaar zijn. Op dit moment zijn er vier routes:

  • Route des Colombars
  • Sa Roca route
  • Enmig - Ses Puntes route
  • Cibolllar-route

Afhankelijk van de tijd die je aan je bezoek wilt besteden, zul je voor de ene of de andere route moeten kiezen. Ze hebben allemaal hun eigen charme, maar sommige zijn korter dan andere. De route d'Enmig - Ses Puntes is bijvoorbeeld de langste van allemaal en kost je een ochtend.

Diner bij het S'Albufera park

Sluit de dag in stijl af met een diner naast het S'Albufera park, in een van de restaurants in de omgeving.

Mijn aanrader is restaurant Figueret, dat gespecialiseerd is in de mediterrane keuken. Als je meer van de moderne keuken houdt, kies dan voor Fusion19, een van de beste sushi-restaurants van het eiland.

Dag 5: Cabrera en de beste stranden van Mallorca

Strand van S'Amarador| ©Marcelo
Strand van S'Amarador| ©Marcelo

Een ander van de beste natuurgebieden van Mallorca is het Nationaal Park Cabrera, dat in het zuiden van het eiland ligt. Het is een archipel die bestaat uit in totaal drie eilanden en vijftien eilandjes, waaronder het eiland Cabrera eruit springt.

De hele archipel heeft de titel Nationaal Park gekregen vanwege de rijke ecosystemen en omdat het een van de best bewaarde zeebodems van de hele Middellandse Zee heeft.

Bezoek het Nationaal Park Cabrera

Om Cabrera te bereiken moet je een van de beste boottochten op Mallorca huren, die meestal iets meer dan een half uur duurt.

Afhankelijk van hoeveel tijd je in je reisschema hebt gereserveerd voor het park, kun je het kasteel bekijken en eromheen wandelen of een rondrit maken over het eiland om het beter te leren kennen.

Mijn aanbeveling is om voor de tweede optie te kiezen, waar je een ochtend voor nodig hebt. De realiteit is dat Cabrera veel te bieden heeft, van musea tot begraafplaatsen en archeologische vindplaatsen.

In de haven van Es Port vind je ook een bar waar je kunt uitrusten en stoppen voor een drankje. Wat het kasteel betreft, dit fort dateert uit de 14e eeuw en was ooit van groot strategisch belang.

Gezien zijn functionaliteit is het kasteel meerdere keren verwoest, dus wat je er vandaag van ziet zijn slechts de ruïnes. Als je echter naar het hoogste gedeelte van het kasteel klimt, zul je versteld staan van het uitzicht over het eiland.

Verlies jezelf in de stranden en baaien van het eiland

Tussen alle stranden en baaien van Mallorca zijn er enkele die opvallen door hun adembenemende schoonheid. Aangezien je in Colonia de Sant Jordi bent, het vertrekpunt en de bestemming van je excursie naar Cabrera, wil ik twee stranden in het bijzonder benadrukken: S'Amarador en d'es Trenc. Het eerste ligt op een half uur rijden van Sant Jordi en het tweede op minder dan 15 minuten.

S**'Amarador** is een baai die deel uitmaakt van het Mondragó Natuurpark. Als je met het hele gezin naar het eiland reist en op zoek bent naar dingen om te doen met kinderen op Mallorca, dan is dit een van de beste.

De baai valt op door de rust die het biedt en heeft een brede oever waar de kleintjes in alle veiligheid kunnen spelen. Als je nog tijd en zin hebt, ga dan naar het strand van Es Trenc, een idyllisch strand dat deel uitmaakt van het natuurgebied Es Salobrar.