Beste rondleidingen en dagtochten vanuit Caen

Bezoek je Caen en wil je meer weten over de Tweede Wereldoorlog en de landingen in Normandië? Bezoek het beroemde Memorial Museum en laat je verbazen door de tentoongestelde stukken.

Ana Caballero

Ana Caballero

10 minuten lezen

Beste rondleidingen en dagtochten vanuit Caen

Herdenkingsmuseum Caen | ©RH&XL

Na Parijs is het Memorial Museum van Caen het meest bezochte museum in Frankrijk. Het is een ruimte van ongeveer 14.000 m² en een park van 35 hectare, waar je het museumgebouw, de winkel-boekhandel, de mediatheek en een reeks monumenten verdeeld over de open tuinen van de site vindt.

Dit bezoek is uitgegroeid tot een van de beste dingen om te doen in Caen en daarom een van de meest populaire onder de lokale bevolking en toeristen. Daarom moet je je haasten en kaartjes kopen, want ze raken snel uitverkocht.

De beste optie

Caen Memorial en museum tickets

Ingang tot het Memorial Museum van Caen

Je ziet er permanente en tijdelijke tentoonstellingen die de gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog, de Koude Oorlog en de conflicten van de 20e eeuw de revue laten passeren. Je kunt ook de boekwinkel bezoeken en souvenirs kopen.

Met kaartjes voor het Memorial Museum van Caen krijg je een duidelijker beeld van de gebeurtenissen die de geschiedenis in de 20e eeuw hebben getekend (de Tweede Wereldoorlog, de landingen in Normandië, de Koude Oorlog). Het museum biedt een reeks tentoonstellingen, beelden en monumenten die door de jaren heen bewaard zijn gebleven.

Sinds de oprichting in juni 1988 heeft het Memorial Museum zich ten doel gesteld zijn bezoekers een wandeling door het oorlogsverleden van de mensheid te laten maken en tegelijkertijd de vrede te bevorderen. Een voorbeeld hiervan is het standbeeld The Knotted Gun, van de kunstenaar Carl Fredrik Reuterswärd, dat geweldloosheid aanmoedigt, en de tuinen die alle gevallenen in de oorlog herdenken.

Aanrader als... je geïnteresseerd bent in oorlog en de historische gebeurtenissen wilt bekijken die de wereld in de 20e eeuw op zijn grondvesten deden schudden.


Hoeveel kosten de kaartjes voor het Memorial Museum van Caen?

Herdenkingsmuseum Caen| ©RH&XL
Herdenkingsmuseum Caen| ©RH&XL

Tickets voor het Memorial Museum van Caen kunnen worden gekocht voor een gemiddelde prijs van ongeveer 22 euro per persoon.

Als je echter ouder bent dan 65 jaar of een kind tussen 10 en 18 jaar oud bent, kun je profiteren van een gereduceerde prijs van ongeveer 17,50 euro. Dit bespaart je 2,3 euro in vergelijking met de algemene toegangsprijs.

Boek je tickets voor het Memorial Museum van Caen

Welke soorten tickets zijn er beschikbaar? Zijn er skip-the-line tickets voor het Memorial Museum van Caen?

Binnen het museum| ©Melinda Young Stuart
Binnen het museum| ©Melinda Young Stuart

Het Caen Memorial Museum heeft algemene toegang, gereduceerde toegang en gratis tickets. Er zijn ook gepaarde en familietickets. Allemaal met het doel om je verschillende opties te geven om de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, de Koude Oorlog en nog veel meer te ontdekken.

 • Algemene toegang: dit ticket geeft toegang tot alle zalen van het museum.
 • Gereduceerde toegang: voor mensen ouder dan 65 jaar, militair personeel, leraren, kinderen van 10 tot 18 jaar en begeleiders van gehandicapten, die 17,50€ betalen.
 • Gratis toegang: dit is voor kinderen onder de 10 jaar, gehandicapten, journalisten, veteranen, oorlogsweduwen, werkzoekenden en lokale gidstolken.
 • Gekoppeld ticket: met deze tickets kun je je bezoek aan het museum aanvullen met andere bestemmingen. Dit is het geval voor Caen Memorial + Arromanches 360 Circular Cinema (ongeveer € 23 per persoon), Caen Memorial + Falaise Memorial (ongeveer € 24 per persoon) en Caen Memorial + Falaise Memorial + Arromanches 360 Circular Cinema (ongeveer € 28,50 per persoon).
 • Familieticket: dit is een pas die €51 kost en toegang bevat voor twee volwassenen en een kind (10-18 jaar) of twee kinderen en een volwassene.
 • Groepstickets voor volwassenen: deze optie geldt voor groepen van meer dan 20 personen.
 • Schoolgroepstickets: voor groepen van minstens 15 leerlingen in de categorieën middelbaar, lager, Normandisch middelbaar en Normandisch onderwijs.

Wat betreft skip-the-line tickets voor het Memorial van Caen, moet je weten dat het museum deze optie niet aanbie dt. Je kunt de wachtrijen echter vermijden door je bezoek te plannen en je ticket van tevoren te kopen.

Boek je tickets voor het Memorial Museum van Caen

Zijn tickets voor het Memorial Museum van Caen inbegrepen in een van de toeristische passen van de stad?

Oorlogsvliegtuigen| ©jennicatpink
Oorlogsvliegtuigen| ©jennicatpink

Nee. De toegang tot het Memorial Museum van Caen is niet inbegrepen in een toeristenpas. In feite heeft de stad geen dergelijk systeem (toeristenkaarten) als onderdeel van haar culturele en vrijetijdsaanbod.

Tickets reserveren voor het Memorial Museum van Caen

Zijn er tickets waarbij je een rondleiding krijgt in het Memorial Museum van Caen en is dat de moeite waard?

Herdenkingsmuseum| ©RH&XL
Herdenkingsmuseum| ©RH&XL

Het Memorial Museum van Caen heeft een systeem van rondleidingen, speciaal gericht op gezinnen, studenten (lager, middelbaar en universitair) en leraren. Dit is een optie die de moeite waard is , omdat je zo meer gedetailleerde informatie krijgt over elk van de tentoonstellingen.

De rondleidingen die in het museum beschikbaar zijn, omvatten het volgende:

 • Algemene rondleiding: tijdens deze rondleiding door het Memorial vertelt de gids over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. De prijs van deze ervaring begint bij €18,70 per persoon.
 • Familierondleiding: de familierondleiding vindt plaats tijdens de schoolvakanties en kost €4,50 extra (volwassenen) en €3,50 (kinderen van 8-18 jaar).
 • Schoolbezoek: dit bezoek van anderhalf uur is aangepast aan de onderwijsbehoeften van leerlingen (basisonderwijs, voortgezet onderwijs, universiteit). De activiteit vindt plaats in groepen van 15 personen.

Aan welke rondleiding je ook wilt deelnemen, tickets moeten van tevoren worden gekocht. Je kunt per e-mail contact met ons opnemen via [email protected] om eventuele twijfels over de reservering op te helderen.

Tickets reserveren voor het Memorial Museum van Caen

Zijn er tickets met korting voor het Memorial Museum van Caen?

Dag van het museum| ©Stephen and Helen Jones
Dag van het museum| ©Stephen and Helen Jones

Ja, het Caen Memorial Museum heeft tickets met korting voor mensen ouder dan 65 jaar, kinderen van 10 tot 18 jaar, mensen die een gehandicapte begeleiden, militairen en leraren. In elk van deze gevallen krijg je een speciale prijs van ongeveer €17,50, dat is €2,3 minder dan het normale tarief voor volwassenen van €19,80.

Daarnaast betalen studenten en inwoners van Caen een toegangsprijs van ongeveer €5, waardoor ze een korting van ongeveer €14,8 krijgen.

Naast de bovengenoemde kortingen kun je ook profiteren van een volledige vrijstelling op de algemene prijs. Dit is via gratis toegang, die geldt voor kinderen jonger dan 10 jaar, ICOM-leden, journalisten, veteranen, gehandicapten, werkzoekenden, oorlogsinvaliden of oorlogsweduwen.

Om van een van deze speciale tarieven te genieten, moet u uw huidige identiteitskaart tonen aan de kassa van het museum.

Tickets reserveren voor het Memorial Museum van Caen

Zijn er speciale tickets voor kinderen?

Kinderen in het museum| ©Tom E1
Kinderen in het museum| ©Tom E1

Het Memorial Museum van Caen heeft geen speciale tickets voor kinderen. Kinderen onder de 10 jaar mogen echter wel gratis naar binnen.

Bovendien wordt er voor kinderen van de basisschool en middelbare school die het museum in groepsverband bezoeken (minimaal 15 personen), een gids en educatief materiaal ter beschikking gesteld. Op deze manier begrijpen de kleintjes de gebeurtenissen in de geschiedenis op de meest geschikte manier voor hun leeftijd.

Waarom is het de moeite waard om online tickets te kopen in plaats van aan de kassa?

Museum tentoonstelling| ©Patrick THIAUDIERE
Museum tentoonstelling| ©Patrick THIAUDIERE

Online tickets kopen voor het Memorial Museum van Caen is echt de moeite waard, omdat je zo de exacte dag en tijd van je bezoek kunt vastleggen. Je bespaart veel tijd doordat je niet bij de kassa hoeft te wachten om te betalen.

Als je ervoor kiest om direct bij de kassa tickets te kopen, moet je er rekening mee houden dat er mogelijk niet onmiddellijk beschikbaarheid is en dat je 30 minuten, een uur of langer moet wachten. Dit komt door de grote toestroom van lokale inwoners en toeristen bij het Memorial van Caen.

Tickets boeken voor het Memorial Museum van Caen

Openingstijden Memorial Museum Caen

Rondleiding door het museum| ©RH&XL
Rondleiding door het museum| ©RH&XL

De deuren van het Memorial Museum Caen gaan meestal open om 09:00 en 09:30 uur. Deze openingstijden zijn afhankelijk van de tijd van het jaar waarin je het museum bezoekt.

Als je bijvoorbeeld besluit het museum in de laatste week van januari te bezoeken , zijn de openingstijden in februari en maart van 9:00 tot 18:00 uur. Van april tot september zijn de openingstijden van 9:00 tot 19:00 uur. Van oktober tot december kun je van 9.30 tot 18.00 uur naar binnen.

Het Caen Memorial Museum is in november en december op maandag gesloten, behalve op 24 en 31 december. Het gebouw is ook gesloten op bepaalde feestdagen in Frankrijk. Dit is het geval op 25 december, 1 januari en de maand januari (behalve de laatste week).

Tickets reserveren voor het Memorial Museum van Caen

Hoeveel tijd heb je nodig om het Memorial Museum van Caen te bezoeken?

De buitenkant van het museum| ©RH&XL
De buitenkant van het museum| ©RH&XL

Het Caen Memorial Museum is ontworpen om in iets meer dan een halve dag bezocht te worden, want het is een enorme plek. Daarom is één of twee uur niet genoeg om de rijkdom van de geschiedenis in alle zalen en open ruimtes te waarderen.

Het is beter om een ontspannen rondleiding te volgen en te genieten van elk van de collecties en de zintuiglijke prikkels die erbij horen. Je hebt ook de mogelijkheid om je in de geschiedenis te verdiepen door een bezoek te brengen aan de ondergrondse bunker, de tuinen met de bijbehorende monumenten en andere ruimtes.

Maar als je niet veel tijd hebt in je reisschema omdat je een aantal van de beste rondleidingen en dagtochten vanuit Caen moet bijwonen, dan is de beste strategie om een schilderachtige rondleiding te nemen langs de tentoonstellingen over de Tweede Wereldoorlog, de Landingen in Normandië en de Koude Oorlog.

Boek tickets voor het Memorial Museum van Caen

Beste tijd om het Memorial Museum van Caen te bezoeken

Karretje met collectie uit oorlogstijd| ©Alan Aplin
Karretje met collectie uit oorlogstijd| ©Alan Aplin

Elk moment is een goed moment om het Caen Memorial Museum te bezoeken. Er zijn echter specifieke tijden waarop de rondleiding handiger is vanwege de geringe drukte. Je kunt dan vrijer door de zalen lopen en voor elke tentoonstelling stoppen zonder dat er iemand in de weg staat.

Als je bijvoorbeeld in de vroege ochtend naar het Caen Memorial Museum gaat (9:00 of 9:30 uur), zul je merken dat er weinig bezoekers in de zalen zijn. Dit is ook het geval drie uur voor sluitingstijd, die meestal om 18:00 of 19:00 uur is.

Aan de andere kant zijn de drukste tijden van de week donderdag en vrijdag tussen 11:00 en 16:00 uur.

Boek je tickets voor het Memorial Museum van Caen

Hoe kom je bij het Memorial Museum van Caen (vanuit het centrum, met de bus, metro enz.)?

Oorlogswapens| ©Falcon® Photography
Oorlogswapens| ©Falcon® Photography

Het is heel eenvoudig om het Memorial Museum van Caen te bereiken met het openbaar vervoer of met de eigen auto.

In het eerste geval, dat wil zeggen met het openbaar vervoer, moet je in het stadscentrum de rode lijn 2 nemen in de richting van La Folie - Memorial. En als je op het treinstation bent , moet je de ringlijn Ellipse 6a of 6b nemen.

Als je hebt besloten om zelf te rijden, moet je een route van ongeveer 3,9 kilometer of 9 minuten afleggen vanaf het centrum van Caen. Volg gewoon de Rue de Rosel in de richting van Av. du Général Dempsey. Sla vervolgens rechtsaf naar Av. du Maréchal Montgomery.

Wat je niet mag missen in het Memorial Museum van Caen

Standbeeld van het museum| ©Uwe Brodrecht
Standbeeld van het museum| ©Uwe Brodrecht

In het Memorial Museum van Caen vind je een indrukwekkend historisch verslag van een van de belangrijkste oorlogsgebeurtenissen uit de geschiedenis, de Tweede Wereldoorlog. Je waant je terug in de tijd als je de verschillende tentoonstellingen, beelden en monumenten bekijkt die in de zalen bewaard worden.

De Tweede Wereldoorlog en de landingszaal in Normandië

Als je deze zaal binnenkomt, zie je de Enigma machine (gebruikt door de nazi's), oorlogsuniformen, gele Davidsterren (gebruikt door de Duitse Joden), wapens, gasmaskers en politieke posters.

Je ziet ook reconstructies van de straten van de landen waar gevochten werd, de kaarten die de generaals gebruikten om de strategieën tijdens D-Day te bepalen. Je vindt er ook tanks en gevechtsvliegtuigen, geweren, portretten van onder andere Stalin en Mussolini.

Koude Oorlog

In deze zaal kun je een Russisch en een Amerikaans huis naspelen, zodat je meer te weten komt over de culturele, ideologische en sociale verschillen tussen de twee naties.

Er zijn ook tentoonstellingen met voorwerpen en informatie over het begin van de Koude Oorlog, het machtsverlies van de USSR, de val van de Berlijnse Muur, de geheime missies, het kernongeluk in Tsjernobyl, contraspionage en nog veel meer.

De ondergrondse bunker

In dit on-site museum in een originele bunker, uitgegraven in een monumentale rots (3 meter hoog en 70 meter lang) die tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt. Je ziet er communicatieapparatuur, oude posters, kunstvoorwerpen en nog veel meer.

De tuinen

Bij de ingang van het Caen Memorial vind je een tuingedeelte met een van de 31 replica's van de sculptuur The Knotted Gun van de Zweedse kunstenaar Carl Fredrik Reuterswärd.

Daarnaast kun je genieten van drie herdenkingstuinen:

 • De Amerikaanse tuin (1994), met 50 gedenkplaten die de staten van de VS voorstellen en een imposante fontein als symbool van vrijheid.
 • De Canadese tuin (1995), met de 122 gemeenten die door Canadese soldaten werden bevrijd, afgebeeld op een gedenkmuur.
 • De Britse tuin (2004), die 15 Britse divisies eert met een reeks beeldhouwwerken.

Boek tickets voor het Memorial Museum van Caen

Tips voor een bezoek aan het Memorial Museum van Caen

Gedenkvlaggen| ©Florian Volk
Gedenkvlaggen| ©Florian Volk

Als u uw ervaring tijdens uw bezoek aan het Memorial Museum van Caen wilt verbeteren, moet u enkele basistips in de praktijk brengen .

Bijvoorbeeld:

 • Koop je tickets online en garandeer zo het tijdstip en de dag van je bezoek.
 • Controleer de interne regels van het museum en voorkom ongelukken.
 • Neemgeen huisdieren mee, want die zijn toegestaan in het museum, tenzij het een hulphond is.
 • Alsje gehandicapt bent, informeer dan van tevoren het museumpersoneel.

Tickets reserveren voor het Memorial Museum van Caen