Beste dingen om in Giverny te doen

Giverny is een magisch dorp met veel kunstwerken en prachtige natuur. Ontdek wat er te zien en te doen is in deze magische plaats.

Ana Caballero

Ana Caballero

10 minuten lezen

Beste dingen om in Giverny te doen

Camino verde en Giverny |©Pascal Bernardon

Giverny is een klein stadje in Normandië, Noord-Frankrijk. Als je van kunst houdt, en dan met name van de impressionistische stroming, dan zul je een bezoek aan dit dorp, de geboorteplaats van de beroemde schilder Monet, zeker waarderen.

Naast de populairste bestemming van allemaal, de Claude Monet Foundation, kun je verschillende musea en kunstgalerieën bezoeken, een ontspannen wandeling door de straten maken en zelfs de dorpen in dit gebied van bovenaf bewonderen. Je kunt ook een ontspannen wandeling maken door de straten en zelfs de dorpen in deze omgeving van bovenaf bewonderen - je zult je geen minuut vervelen in dit magische dorp!

1. Laat je verblinden door het huis en de tuinen van Monet

Zicht op Monet door het raam|© Fabio Tura
Zicht op Monet door het raam|© Fabio Tura

De Claude Monet Foundation is een uitgestrekte site die het huis en de tuinen van Monet omvat. Het ligt in Giverny en een bezoek kan een hele dag in beslag nemen. Hiervoor moet je een kaartje kopen dat je toegang geeft tot alle ruimtes. Maar ik raad je aan om de rondleiding door het huis en de tuinen van Monet te boeken, want dit is het plan voor Giverny bij uitstek en als je geen kunstkenner bent, mis je misschien een heleboel details.

Claude Monet is een vooraanstaand schilder van de impressionistische beweging. Veel van zijn werk werd geïnspireerd door de landschappen van Giverny. De stichting ter ere van hem heeft prachtige tuinen met een oppervlakte van ongeveer 15 hectare. Maar de meest opvallende tuinen van de stichting zijn er twee:

 • Clos-Normand: ontworpen door de kunstenaar, die symmetrie en gevarieerde perspectieven gaf aan het hele terrein.
 • Watertuin: aan de overkant van de straat ligt deze zeer indrukwekkende tuin, die ook beroemd werd door de inspiratie voor het schilderij Waterlelies. Hij is geïnspireerd op Japan en heeft zelfs een prachtige brug en oosterse planten.

Het huis van Monet is een ander hoogtepunt van deze stichting. Op de begane grond is de leeskamer, de provisiekamer, de studeerkamer, de eetkamer en de betegelde keuken. Op de eerste verdieping zijn de slaapkamers. Hier kun je replica's zien van schilderijen van Delacroix, Cézanne en Pissarro. Het is absoluut een ervaring om hier binnen te komen.

Interessante details

 • Prijs: de prijs van een rondleiding begint bij €57.
 • Locatie: 84 rue Claude Monet. 27620, Giverny.
 • Duur: Deze ervaring duurt tweeënhalf uur en kan worden gedaan om 10 uur of 14 uur.
 • Wanneer moet je gaan: in de lente of zomer, want de Stichting sluit haar deuren in de winter.

Boek je rondleiding door het huis en de tuinen van Monet

2. Bezoek het Musée de l'Impressionisme in Giverny

Mensen op de brug met struiken|© Shay Zukerman
Mensen op de brug met struiken|© Shay Zukerman

Kunst is een belangrijk onderdeel van het dorp Giverny. Daarom is een andere must-see het Museum van het Impressionisme in Giverny, dat het waard is om urenlang rond te kijken. Binnen kun je een rondleiding krijgen over het begin en de evolutie van het impressionisme. Je krijgt zelfs de evolutie van moderne en post-impressionistische kunst te zien.

Er wordt gezegd dat Giverny het dorp van Monet is, omdat de plek belangrijk was voor het werk van Monet. Hij was echter niet de enige prominente schilder die zich door deze plek liet inspireren, want naast hem vind je er onder andere ook Édouard Manet, Pierre Auguste Renoir en Gustave Caillebotte. In het museum kun je schilderijen van deze kunstenaars bekijken.

Naast de permanente en tijdelijke tentoonstellingen kun je ook de tuin van het museum bezoeken. Deze site is open sinds 1991 en werd ontworpen door Mark Rudkin, een getalenteerde landschapsontwerper. Je zult zien hoe het symmetrisch is gestructureerd met gebieden die worden verdeeld door koele en warme kleuren. Je ziet wilde planten en andere met prachtige bloemen.

Interessante details

 • Prijs: ongeveer 15 ¤.
 • Locatie: Musée des impressionnismes Giverny. 99, rue Claude Monet. 27620, Giverny.
 • Openingstijden: van 10.00 tot 18.00 uur.
 • Wanneer moet je gaan: ik raad aan om in de lente of zomer te gaan, zodat je van de tuin kunt genieten.

Boek de rondleiding door Monets huis en tuinen

3. Bezoek het Museum voor Natuurmechanica

Musée de Mécanique Naturelle|©JR P
Musée de Mécanique Naturelle|©JR P

In het Musée de Mécanique Naturelle vind je een uitgebreide collectie stoom- en verbrandingsmotoren uit de jaren 1950. De site dankt zijn oorsprong aan de familie Guillemard uit Giverny. De landbouwingenieur Adolphe Guillemard leerde zijn zonen alles over oude mechanica. Jean-Pierre, René en Gérard gaven de traditie van generatie op generatie door.

Sinds 1990 wordt de huidige collectie permanent tentoongesteld. Binnen kun je de Carels dieselmotor zien die dateert uit 1908 en ongeveer 28 ton weegt. Sinds 2003 is het de grootste en oudste roterende motor ter wereld.

Je kunt met een privégids naar binnen, maar je kunt ook uitleg krijgen van de drie broers. Vaak verwelkomen ze zelf het publiek en vertellen ze hun anekdotes, curiosa en hoe de machines werken. De machines moesten voortdurend door mensen worden gemanipuleerd, dus het werk dat kon worden gedaan was een combinatie van menselijke en machinale inspanning.

Interessante details

 • Prijs: ongeveer €15.
 • Locatie: 2 Rue Blanche Hoschede Monet, 27620 Giverny, Frankrijk.
 • Openingstijden: 10.00 tot 18.00 uur.
 • Wanneer gaan: Je kunt op elk moment van het jaar gaan.

4. Ga de Sainte-Radegonde kerk in Giverny binnen

Kerk van Sainte Radegonde|©Bill Cumming
Kerk van Sainte Radegonde|©Bill Cumming

De kerk van Sainte-Radegonde de Giverny is een andere iconische plek in het dorp Giverny die je niet mag missen. De kerk is van romaanse oorsprong en heeft een halfronde apsis en een tongewelf. Aan de buitenkant van de kerk zie je modillions uit de 11e eeuw, een achthoekige toren en de prachtige klokkentoren tussen het schip en het koor.

Binnen kun je verschillende kunstwerken bewonderen, zoals een voorstelling van de transfiguratie van Jezus op de berg Tabor. Je ziet er ook het stenen beeld van Sint Radegunda en het beeld van Sint Roque, gemaakt in de 17e eeuw. Op het altaar staat een houten beeld ter ere van Sint Johannes de Doper. Dit kunstwerk werd gemaakt in de 18e eeuw. In het noordelijke schip zie je een 19e-eeuws schilderij van de Annunciatie en het 14e-eeuwse stenen beeld van de Maagd met kind.

Bij de zijingang staat ook een ander beeld, maar dan van polychrome steen ter ere van Saint Louis van Anjou uit de 14e eeuw. Op de balk van de klokkentoren zie je een houten Christus en in de gebrandschilderde ramen van het noordelijke schip zie je de figuren van de Maagd en het Kind en Sint Radegunda. De toegang tot deze site is gratis, maar ik raad je aan om het te bezoeken met een gids die je alle details van de beelden en schilderijen die je ziet kan uitleggen.

Interessante details

 • Prijs: gratis toegang.
 • Locatie: Église Sainte-Radegonde de Giverny. Rue Claude Monet. 27620 Giverny.
 • Openingstijden: van 10.00 tot 18.00 uur.
 • Wanneer te gaan: elk moment van het jaar.

5. Bezoek het graf van Monet op de begraafplaats bij de Sainte-Radegonde kerk

Monet's Graf, Giverny|©Iruña Urruticoechea
Monet's Graf, Giverny|©Iruña Urruticoechea

De beroemde en iconische schilder Claude Monet woonde het grootste deel van zijn leven in Giverny. Daar vond hij een speciale plek om inspiratie op te doen en zijn kunstwerken te maken. Zijn overblijfselen liggen op de begraafplaats achter de Sainte-Radegonde kerk.

Na een bezoek aan de kerk is een bezoek aan deze begraafplaats de moeite waard. Als je een volgeling bent van het werk van de kunstenaar, zal het een zeer ontroerend moment zijn. Het graf van de schilder wordt omringd door prachtige planten die samen een kleine tuin vormen. Hierdoor straalt de plek rust en vrede uit.

Naast dit graf zul je zien dat er grafstenen zijn met de namen van enkele van zijn familieleden. Op deze begraafplaats vind je ook de graven van veel Britse soldaten die tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn omgekomen. Als je deze plek met een lokale gids bezoekt, kun je meer te weten komen over de geschiedenis van veel van de mensen die hier begraven liggen.

Interessante details

 • Prijs: gratis toegang.
 • Locatie: Église Sainte-Radegonde de Giverny. Rue Claude Monet. 27620 Giverny.
 • Openingstijden: van 10.00 tot 18.00 uur.
 • Wanneer te gaan: elk moment van het jaar.

6. Mis Galerie Christophe Demarez niet

Kinderen wandelen in de galerie|©nathaniel stern
Kinderen wandelen in de galerie|©nathaniel stern

Als je graag nieuwe kunstenaars ontmoet en je hebt de beroemdste musea van Giverny al bezocht, dan is het geen slecht idee om even langs te gaan bij de Galerie Christophe Demarez. Hij is een Franse schilder die vlakbij dit dorp is geboren en die, net als Monet, een inspiratiebron is geweest voor zijn kunst.

In de galerie zie je schilderijen die een ander gezichtspunt van het waterlelievijver vastleggen. Deze schilderijen zijn gemaakt als eerbetoon aan Claude Monet. Zijn stijl is heel erg eigen, zonder de huidige trends te volgen, maar zijn eigen intuïtie. Iets wat steeds terugkomt zijn de gebogen lijnen die een gevoel van beweging geven in zijn werken.

Je kunt gemakkelijk een leuke middag doorbrengen met het waarderen van de tentoonstellingen van de schilder. Het is ook een gelegenheid om andere amateur- en professionele schilders te ontmoeten. Aan het eind kun je koffie drinken, dineren in een restaurant of verder slenteren door de straten van Giverny.

Interessante details

 • Prijs: gratis toegang.
 • Locatie: Haute-Normandie, 115 Rue Claude Monet, 27620 Giverny, Frankrijk.
 • Openingstijden: 9.30-18.30 uur.
 • Wanneer moet je gaan: Het hele jaar door.

7. Eten bij Le Jardin des Plumes Restaurant & Hotel

Mensen aan tafel|©Lynn Burke
Mensen aan tafel|©Lynn Burke

Hou je van gastronomisch eten? Dan raad ik je aan om Le Jardin des Plumes te bezoeken en in hun restaurant te gaan eten. Het decor binnen en buiten is prachtig. Het terrein waar dit aantrekkelijke gebouw staat, dateert uit 1913 en is door verschillende families doorgegeven. In 2012 werd Le Jardin des Plumes eindelijk geopend.

Het restaurant is de verantwoordelijkheid van chef-kok David Gallienne. Hier kun je delicatessen proeven en vooral meer te weten komen over de fascinerende cultuur van Normandië. Als je een speciale gelegenheid wilt vieren, kun je gebruikmaken van de ruimtes van dit hotel-restaurant om bruiloften, verjaardagen en doopfeesten te vieren. Als je in het hotel wilt verblijven, kun je kiezen uit zes soorten kamers.

Een andere ruimte die favoriet is bij veel gasten is de tuin. Je kunt je avonden ontspannen in de prachtige tuin van het hotel door er te wandelen of vanuit het raam van je kamer naar het prachtige landschap te kijken. Een ander voordeel van deze plek is de nabijheid van de Monet Foundation, dus je kunt er je voordeel mee doen en het bezoeken.

Interessante details

 • Prijs: afhankelijk van het aantal dagen in het hotel en persoonlijk verbruik.
 • Locatie: 1 Rue du Milieu, 27620 Giverny, Frankrijk.
 • Openingstijden: van 12.15 tot 21.30 uur.
 • Wanneer te gaan: elk moment van het jaar.

8. Vlieg over het dorp Giverny en de omgeving

Vrouw bestuurt een vliegtuig|© Westwind Air Service
Vrouw bestuurt een vliegtuig|© Westwind Air Service

In Giverny vind je verschillende maatschappijen die vluchten aanbieden om deze regio vanuit de hoogte te ontdekken. Als je het dorp bezoekt, raad ik je aan om een van de plannen te kiezen die ze aanbieden: je zult er geen spijt van krijgen!

De vliegmaatschappijen bieden meestal verschillende stijlen aan. De meest aanbevolen voor beginners is een vlucht van 10 minuten, andere duren ongeveer 20 minuten of zelfs een half uur. Je kunt ook kiezen voor vluchten van 45 of 60 minuten. Hoe langer een vlucht duurt, hoe meer ruimte je kunt bestrijken. Op alle vluchten word je begeleid door een professionele piloot die het vliegtuig bestuurt.

Als je in de zomer naar Giverny reist, raad ik deze activiteit nog meer aan omdat je dan echt volop kunt genieten van de prachtige groene landschappen van deze plek. De exploitatiemaatschappijen zijn bereid om je te helpen bij speciale gelegenheden. Als je een verrassing wilt geven voor een verjaardag of jubileum, is dit het ideale plan.

Interessante details

 • Prijs: van 50 € tot 200 €.
 • Locatie: 1 Rue du Milieu, 27620 Giverny, Frankrijk.
 • Openingstijden: 9.00 tot 17.30 uur.
 • Wanneer moet je gaan: Aanbevolen in alle seizoenen behalve de winter.

Boek een rondleiding door Monets huis en tuinen

9. Ontdek Giverny op de fiets

Vrouw op de fiets|© KBO Bike
Vrouw op de fiets|© KBO Bike

Als je een hele dag in Giverny wilt doorbrengen, raad ik je aan om een fietstocht te maken. Als je weet hoe je moet fietsen, is het leuker en geniet je ook van de gezondheidsvoordelen van fietsen, zelfs als je op vakantie bent. Deze ervaringen worden meestal privé begeleid en kosten gemiddeld €200 en duren vijf uur of langer.

Om deze tour te starten, ontmoet je je gids en groep op een punt in Giverny. Velen beginnen liever bij de rivier de Seine. Voordat je vertrekt, krijg je een helm en een fiets. Je kunt ook luisteren naar de instructies van je gids om de ervaring aangenamer te maken.

De tour gaat langs de Sainte-Radegonde kerk en de begraafplaats waar je kunt pauzeren om het graf van de schilder Monet te bezoeken. Daarna kunt u uw tocht voortzetten naar de Monet Foundation. Daar kun je door de tuinen fietsen en de mooiste foto's maken. Aan het einde van de tour keer je terug naar het beginpunt.

Interessante details

 • Prijs: ongeveer 200 ¤.
 • Duur: ongeveer 7 uur.
 • Vervoermiddel: fiets.
 • Voordelen van deze optie: u kunt de bezienswaardigheden van dichtbij bekijken en genieten van de verfrissende bries van het dorp.
 • Nadelen van deze optie: als u niet kunt fietsen, kunt u deze tocht niet doen.

Reizigerstip
Om het meeste uit deze ervaring te halen, raad ik je aan water mee te nemen en vooral wat uithoudingsvermogen te hebben. Als je geen ervaring hebt, kun je beter een ander soort activiteit kiezen.

10. Maak een uitstapje naar een dorpje in de buurt van Giverny

Auvers-sur-Oise|©Nicolas Doan Dat PHAM
Auvers-sur-Oise|©Nicolas Doan Dat PHAM

Nadat je hebt genoten van alles wat er te zien en te doen is in Giverny, raad ik je aan om het dorp Auvers-sur-Oise te bezoeken tijdens een rondleiding. Daar kun je de plek zien waar de beroemde schilder Vincent Van Gogh stierf. Je kunt het beste een rondleiding huren zodat je privévervoer hebt.

Nadat je de musea van Giverny hebt bezocht en meer hebt geleerd over het leven en werk van Claude Monet, kun je je artistieke reis aanvullen in het naburige dorp. Daar neemt je gids je mee naar het pension waar Van Gogh woonde en zie je enkele van de landschappen die zijn werk inspireerden.

Je kunt ook de dorpskerk en het graf van de maker van Starry Night bekijken. Tot slot brengt je gids je terug naar het beginpunt. Deze ervaring geeft je ongetwijfeld de kans om alles te leren over het impressionisme als artistieke stroming.

Interessante details

 • Prijs: ongeveer 200 €.
 • Duur: ongeveer 10 uur.
 • Vervoermiddel: privévoertuig.

Boek de rondleiding door het huis en de tuinen van Monet