10 dingen om in de zomer in Giverny te doen

Word verliefd op Giverny, de gastvrije plek die grote kunstenaars heeft geïnspireerd, in de beste tijd van het jaar: de zomer. Je zult het gevoel hebben dat je in een kunstwerk zit!

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

8 minuten lezen

10 dingen om in de zomer in Giverny te doen

Camino a casa de Monet |©Veronica Reverse

Denk je erover om Giverny te bezoeken, het dorp dat wereldberoemd is omdat het de grootste inspiratiebron was voor de beroemde schilder Claude Monet? Je vraagt je waarschijnlijk af wat je kunt doen om van je bezoek een unieke ervaring te maken en niets te missen.

Tijdens je reis zul je een aantal plannen vinden om van Giverny te genieten. Deze plek bezat, zelfs lang voordat Monet er zijn thuis en plek van ontspanning en inspiratie van maakte, al een charme die tientallen kunstenaars en bewoners aantrok op zoek naar rust, rust en motivatie.

1. Bezoek het huis van Monet en bekijk zijn tuinen in de beste tijd van het jaar

Monet huis - Giverny|©Aurel@lie
Monet huis - Giverny|©Aurel@lie

Ontdek alle raadsels van de impressionistische meester en zijn werken door een bezoek te brengen aan het huis waar hij 43 jaar woonde, de tuinen en de waterlelievijver, die Claude Monet inspireerde tot het schilderen van zijn beroemdste schilderijen. Je kunt genieten van de tuinen waar Monet zoveel zorg aan besteedde en waarin hij zijn inspiratie vond, zonder je zorgen te maken over slecht weer.

Het zal indrukwekkend zijn om uit eerste hand de verscheidenheid aan bloemen te ervaren, die variëren met de seizoenen onder invloed van het licht, maar ik verzeker je dat je in de zomer de meest levendige kleuren maximaal kunt bewonderen.

Zonder twijfel is een van de meest fotografeerbare plekken de vijver waar Claude Monet zijn beroemde waterlelies schilderde, die Monet zelf plantte, behalve schilder was hij ook tuinman en met het oog van een kunstenaar dat hij had, bereikte hij een onvergelijkbare harmonie.

Er zijn verschillende manieren om van deze rondleiding te genieten, met verschillende soorten rondleidingen of activiteiten die je naast de rondleiding ook een ander soort ervaring bieden. Kies wat je het leukste vindt!

Praktische informatie

  • Tijdschema: 9.30-18.00 uur, met de laatste rondleiding om 17.30 uur gedurende de hele week.
  • Prijs: De toegangsprijs is ongeveer €9,50,

Boek de rondleiding door het huis en de tuinen van Monet

2. Maak een fietstocht in de tuinen van Monet

Monet's huis en tuin|©Tom Flemming
Monet's huis en tuin|©Tom Flemming

Wat is een betere manier om een frisse neus te halen dan een fietstochtje! Het is een andere manier om Monet te leren kennen en te verkennen, terwijl je je ontspant op de pedalen en de warme wind in je gezicht voelt.

Op deze manier voel je een grotere verbondenheid met de natuur, omdat je geniet van alle landschappen en de natuurlijke omgeving, terwijl je een gezonde fysieke activiteit uitvoert en al je zintuigen activeert; de geur, geluiden en kleuren van de omgeving.

Natuurlijk is deze activiteit erg populair en er zijn zelfs veel toeristen die van de gelegenheid gebruik maken om het bezoek te combineren met het nabijgelegen Vernon in dit voertuig, evenals excursies die vanuit Parijs vertrekken en langs de oever van de rivier gaan.

Om deze reden, als je de tour op eigen houtje gaat doen en niet met een tour, is het aan te raden om je fiets van tevoren te huren.

Boek een rondleiding door het huis en de tuinen van Monet

3. Het kamermuziekfestival

Kamerconcert|©Festival de Música de Santa Catarina
Kamerconcert|©Festival de Música de Santa Catarina

Elk jaar, tussen eind augustus en begin september, vindt in Giverny het voortreffelijke Kamermuziekfestival plaats, waar een twintigtal internationale musici uit het genre onder leiding van Michel Strauss, de beroemde Franse cellist.

Het festival is een uitzonderlijke gelegenheid om te luisteren naar meesterwerken uit de klassieke periode of meer hedendaagse werken, uitgevoerd in het hart van de impressionistische stad. U kunt genieten van de muziek van beroemde klassieke en romantische componisten zoals Mozart, Schumann of Brahms naast andere bewonderenswaardige musici.

De magische pracht van deze prachtige plek is zeker ideaal om in de ban te raken van de charme van klassieke muziek.

Praktische informatie

  • Data: eind augustus tot begin september
  • Locatie: in verschillende delen van de stad, hoewel het auditorium van het Musée des Impressionistes de belangrijkste locatie is.
  • Prijs: varieert afhankelijk van het podium en de voorstelling

Boek een rondleiding door het huis en de tuinen van Monet

4. Geniet van een diner onder de sterren

de mens kijkt naar de sterren|© Stellar_speck
de mens kijkt naar de sterren|© Stellar_speck

Een natuurlijk verschijnsel dat vaak voorkomt in de zomer is dat de sterren 's nachts beter zichtbaar zijn. Het lijkt wel of er geen zomer zonder kan en ze maken deze tijd van het jaar echt speciaal.

Stel je een diner voor bij het licht van de maan en de sterren, waarbij het warme seizoen ons in staat stelt een aangename avond door te brengen, omringd door het natuurlijke spektakel dat Giverny ons biedt.

Dus kies een goede wijn en kies je diner, want dit kan de perfecte setting zijn voor een romantische date in de open lucht, een avond met vrienden of waarom niet, met jezelf.

5. Lunch in de Moulin de Fourges

wandelen met het gezin langs het wandelpad|©Christian Gries
wandelen met het gezin langs het wandelpad|©Christian Gries

Er gaat niets boven genieten van een gastronomische lunch tijdens je stedentrip. Een onvergetelijke plek die ik je aanraad is het bekende restaurant Moulin de Fourges. Dit restaurant is een van de meest elegante in Giverny, dus het is zeker een bezoek waard.

Welke optie je ook kiest, ik verzeker je dat je van elk gerecht zult genieten, plus de plek heeft de mogelijkheid om van je maaltijd te genieten met een prachtig uitzicht op de rivier, dus profiterend van de echte warmte van het seizoen, raad ik je aan dit alternatief te kiezen.

Deze plek is niet alleen een uitstekende optie om te eten, maar heeft ook accommodatiediensten. Hier hebben de bewoners ook andere opties om optimaal van de zomer te genieten: kanoën op de Epte, fietsen op de paden, schilderlessen nemen, naast andere recreatieve activiteiten.

6. Maak een ballonvaart en bekijk kunst vanuit de lucht!

ballonvaren|©Jøn
ballonvaren|©Jøn

Deze ballonvaart is 100% veilig en wordt begeleid door een burgerluchtvaartdeskundige. Er worden slechts 4 passagiers per ballon toegelaten. De piloot is uiterst vriendelijk, hij zal je ten volle laten genieten van de tocht, legt elk detail uit en lost eventuele twijfels op, met grote vriendelijkheid.

De tocht gaat vanaf de grenzen van Ile-de-France en Normandië, op 45 minuten van Parijs. Je vliegt ook over de Seinevallei, het Regionale Natuurpark van Frans Vexin en Giverny; je ziet prachtige valleien met hun pittoreske dorpjes.

7. Mis het impressionistenmuseum niet en wandel over het terras in de zomerzon

Museum van het Impressionisme en zijn Tuinen|©JR P
Museum van het Impressionisme en zijn Tuinen|©JR P

Hoewel het ook een must is als je Giverny in de winter bezoekt, kun je bij mooi weer het meest genieten van de buitentuinen van dit museum.

Het is een openluchtconstructie met terrassen vol heideplanten en verschillende soorten bloemen en bomen, dus in de zomer komen de echte groentinten in elk van hen naar voren. Stel je voor dat je door het museum wandelt: terwijl je over geschiedenis en cultuur leert, heb je een prachtig eerbetoon aan de natuur op de achtergrond. En aangezien impressionisme draait om plein air, is er geen betere plek om van impressionisme te genieten dan waar de kunstenaars hun schildersezels opstelden om hun meesterwerken te schilderen.

Het heeft 2 collecties. De eerste is een permanente collectie genaamd Rondom Claude Monet die draait om de werken van Monet en zijn invloed op andere kunstenaars die in zijn voetsporen traden.

De tweede bestaat uit twee of drie tijdelijke tentoonstellingen die van jaar tot jaar veranderen en die je kunt raadplegen op hun website zodat je weet wat er op de dagen van je bezoek te zien zal zijn. De impressionistische schilderijen in deze collectie zijn zowel van Franse als buitenlandse oorsprong.

Praktische informatie

  • Adres: 99 rue Claude Monet
  • Prijs: ongeveer 16 euro
  • Openingstijden: dagelijks van 10.00 tot 18.00 uur. Laatste toegang is om 17.30 uur.

Boek een rondleiding door het huis en de tuinen van Monet

8. Maak een wandeling of fietstocht naar Vernon

mensen te voet|©JR P
mensen te voet|©JR P

De lente en zomer in dit deel van Frankrijk zijn niet alleen ideaal om slecht weer te vermijden, het zijn ook de tijden waarin de natuur op haar mooist is. Als je in Giverny bent, raad ik je aan van de gelegenheid gebruik te maken om het nabijgelegen Vernon te bezoeken, dat wordt beschouwd als een van de mooiste dorpen van het land.

De route, die je op de fiets in ongeveer 20 minuten of te voet in iets meer dan een uur kunt doen, loopt bijna volledig langs de rivier de Seine. Alleen daarom al is het de moeite waard.

Als je in Vernon aankomt, zijn er een paar bezienswaardigheden die je gezien moet hebben: het indrukwekkende Château de Tourelles en de kleine maar niet te missen Vieux Moulin, oftewel de oude molen.

9. Bezoek de plek waar de kunstenaars vroeger picknickten en proef het eten op een schaduwrijk terras

Lunch in Hotel Baudy en zijn tuin|©JR P
Lunch in Hotel Baudy en zijn tuin|©JR P

Een andere plek om te genieten van de zomerrecepten van de streek is Hôtel Restaurant Ancien BAUDY. Dit is een beroemde pleisterplaats geweest voor veel Franse en Amerikaanse schilders. Het wordt beschouwd als een grote inspiratiebron voor veel kunstenaars.

Het ligt op slechts 5 minuten afstand van het Claude Monet Museum en het Impressionistisch Museum, dus het zou ideaal zijn om hier even langs te gaan na een bezoek aan een van deze musea.

Je kunt binnen in het restaurant of op het schaduwrijke terras van je maaltijd genieten, met een mooi uitzicht over een prachtig bebost park.

Het biedt een grote verscheidenheid aan voorgerechten, hoofdgerechten en desserts die à la carte verkrijgbaar zijn, evenals een charmant antiek decor, waardoor het een warme en gezellige plek is om te dineren.

10. Zoek de schaduw op bij de Sainte-Radegonde kerk

Giverny Dorfkirche Sainte Radegonde|©Herbert Frank
Giverny Dorfkirche Sainte Radegonde|©Herbert Frank

Het is een dorpskerk waarrond de laatste rustplaats ligt van Monet, die er begraven ligt met zijn familie, waaronder zijn vrouw Alice en zoon Michel.

Het is een goed idee om hem kleurrijke en felle bloemen te brengen, want daar hield hij van, als teken van respect en bewondering.

De kerk van Sainte-Radegonde werd ongeveer 500 jaar geleden gebouwd en heeft een prachtig altaar, gebrandschilderde ramen en beelden. Het is een kort bezoek waard.

Zomerweer in Giverny

Meer in Giverny|©Colin Churcher
Meer in Giverny|©Colin Churcher

Tijdens dit seizoen is het meestal warm weer. Het is echter waarschijnlijk dat er af en toe andere weertypes zijn, zoals regen en koude wind in de avonden. Naarmate de maanden verstrijken, stijgt de temperatuur en neemt de hitte toe.

In deze zomermaanden is de temperatuur aangenaam met weinig neerslag, waar je van moet profiteren omdat de dagen in Giverny meestal regenachtig zijn. Gemiddeld is de hoogste temperatuur in de zomer 24°C.

De temperaturen zijn misschien wat hoog, maar het is zeker de beste tijd van het jaar om Giverny te bezoeken om de prachtige kleuren van de natuur op zijn mooist te bewonderen en je in een echt schilderij te wanen.

Boek je rondleiding door Monet's huis en tuinen