Reistips voor Lyon

Op elk moment van het jaar is een bezoek aan Lyon zeker een goede optie, maar er zijn een paar dingen die je moet weten voordat je op reis gaat.

Andressa García

Andressa García

9 minuten lezen

Reistips voor Lyon

Zonsondergang in Lyon | ©Léonard Cotte

Het lijdt geen twijfel dat er in Lyon van alles te doen is, maar het is ook duidelijk dat je altijd een aantal aanbevelingen moet weten als je naar deze stad reist.

Tegen de tijd dat je je reisplan opstelt, weet je waarschijnlijk al wat de beste dingen zijn om te zien en te doen in Lyon, maar ik wil je een paar tips geven die je zeker zullen helpen als je de stad wilt bezoeken, ongeacht het seizoen waarin je besluit te reizen.

1. Leer het eten van Lyon kennen onder begeleiding van een gids

Eten in Lyon| ©Jean-Marc ALBERT
Eten in Lyon| ©Jean-Marc ALBERT

Als er één ding is dat je moet weten als je naar Lyon gaat, dan is het wel dat het een van die Franse steden is waar altijd wel iets lekkers te vinden is om te proberen. Daarom raad ik je aan om je tijdens je reis aan te melden voor een van de beste culinaire tours van Lyon, in plaats van alleen op pad te gaan om de Franse keuken te ervaren.

De reden waarom je je moet opgeven voor een rondleiding met gids in plaats van op eigen houtje restaurants te bezoeken, is omdat de gids heel goed weet welke restaurants en speciale plekken je niet mag missen als je die gerechten wilt leren kennen die de Lyon en de Franse gastronomie in het algemeen kenmerken.

Aan de andere kant, als je op eigen houtje gaat, mis je misschien veel van de meest bijzondere plekken in de stad om de gevarieerde gastronomie te proeven. Het mooie is dat als je met een gids gaat en bepaalde dieetwensen hebt, het veel gemakkelijker is om plekken te vinden waar je aan je verwachtingen kunt voldoen zonder een of ander traditioneel gerecht te missen.

Maar om je een idee te geven van wat je op eigen houtje of tijdens een rondleiding kunt proberen, zijn hier een paar van de gerechten die op het menu staan: meelbeignets, groenten, crème brûlée, foie gras en dergelijke zijn zeker specialiteiten in deze Zuid-Franse stad.

Boek een wijn- en kaasproeverij in de Rhônevallei

2. Als je de gevaarlijke wijken bezoekt, ga dan met een gids

In Gerland| ©christine.petitjean
In Gerland| ©christine.petitjean

Zoals overal ter wereld zijn er ook in Frankrijk en specifiek in Lyon een aantal echt gevaarlijke plekken, waar ik je aanraad om alleen onder begeleiding van een gids te gaan die precies weet hoe de wetten en gedragingen in deze wijken zijn. Daarom is een goede manier om je door de stad te verplaatsen, je aanmelden voor een van de beste rondleidingen door Lyon.

Hoewel de stad over het algemeen vrij veilig is, is het ook waar dat het hoog scoort op lijsten van de gevaarlijkste steden in Frankrijk, omdat er een aantal specifieke buurten zijn die je beter kunt vermijden omdat ze een enigszins hoog misdaadcijfer hebben.

Tot de gevaarlijkste plekken in Lyon die ik je aanraad om met een gids te bezoeken behoren het 7e, 8e en 9e arrondissement, met wijken als Gerland en La Duchère, waarbij de laatste het meest door criminaliteit wordt geteisterd.

Je moet er ook rekening mee houden dat je als toerist meer risico loopt om slachtoffer te worden van straatroven in deze gevaarlijke wijken van Lyon, omdat lokale dieven op zoek gaan naar nietsvermoedende toeristen om wat geld en de rest van je bezittingen te stelen.

Boek een rondleiding door Lyon

3. Controleer de openingstijden van de belangrijkste toeristische attracties in Lyon bij het maken van je route

Basiliek Notre Dame de Fourvière met Kerstmis| ©Davide Denti
Basiliek Notre Dame de Fourvière met Kerstmis| ©Davide Denti

Hoewel het erg voor de hand liggend lijkt, is het erg belangrijk om de openingstijden in Lyon te controleren voordat je je reisroute plant, omdat veel attracties de neiging hebben hun openingstijden aan te passen aan de tijd van het jaar. In tegenstelling tot andere steden over de hele wereld, waar de openingstijden het hele jaar door hetzelfde zijn of sterk op elkaar lijken, zijn de openingstijden in Lyon, een stad met extreem weer, vaak anders.

Veel attracties in de stad gaan in de zomer eerder open en later dicht, terwijl ze in de winter later opengaan en eerder dichtgaan. Als je hierop let, weet je welke attracties je op je lijst van de leukste dingen om te doen in Lyon moet zetten.

De Opera, de Basiliek Notre Dame, het Museum voor Schone Kunsten en andere musea in de stad zijn enkele van de attracties die opvallen door hun verschillende schema's in elk seizoen van het jaar. Daarom raad ik je aan om bij het maken van je reisroute de openingstijden te controleren, zodat je niet voor een onaangename verrassing komt te staan als je aankomt.

Koop de Lyon City Card

4. Als je in juli, augustus en september reist, boek dan je hotel van tevoren

Boek online| ©Glenn Carstens-Peters
Boek online| ©Glenn Carstens-Peters

Naar Lyon reizen in het hoogseizoen is een echte uitdaging, en daarom is een van de dingen die je moet doen als je hier in de maanden juli, augustus en september, het hoogseizoen, naartoe wilt, ruim van tevoren reserveren.

Het is waar dat er genoeg hotels en toeristische attracties in de stad zijn om de vraag in het hoogseizoen aan te kunnen , maar het is ook waar dat je ruim van tevoren moet reserveren om te voorkomen dat je zonder hotelkamers, restaurants om te eten of kaartjes voor de populairste attracties in de omgeving komt te zitten.

Als je van plan bent om de sightseeingbus van de stad te nemen om door de stad te toeren en de bezienswaardigheden en attracties te bekijken, raad ik je aan om ook ruim van tevoren te reserveren, rekening houdend met het feit dat je je kaartje tot een jaar van tevoren kunt kopen.

Je kunt het beste minstens een maand voordat je van plan bent de stad te bezoeken reserveren, want dan weet je zeker dat je een geweldige plek hebt om aan te komen, waar je kunt eten en welke plekken je kunt bezoeken, vooral als je verwacht 3 dagen of langer in Lyon te blijven.

5. Vraag voordat je een rondreis vanuit Lyon maakt of maaltijden en snacks inbegrepen zijn

Straten van Lyon| ©Jeanne Menjoulet
Straten van Lyon| ©Jeanne Menjoulet

Een van de dingen die je zeker moet doen als je naar de stad reist, is je inschrijven voor een van de beste tours vanuit Lyon, maar als je dat doet, raad ik je aan om voordat je boekt te vragen of de tour inclusief versnaperingen en snacks onderweg is. De tours bevatten namelijk vaak geen eten aan boord en je zult genoeg geld mee moeten nemen om wat te kopen.

Deze tip is nog nuttiger als je met kinderen reist, want soms zijn de maaltijden die tijdens excursies worden aangeboden niet aangepast voor kinderen. Als je het lastig vindt om eten mee te nemen op reis, dan raad ik je aan om genoeg geld mee te nemen om onderweg eten te kopen.

Ik raad je ook aan om voor vertrek met je reisbegeleider te overleggen of er onderweg eetstops zijn. Als er onderweg geen eet- of drinkstops zijn, kun je overwegen om wat eten mee te nemen.

6. Huur een fiets om de stad op een andere manier te verkennen.

Fietsen in Lyon| ©Olivier
Fietsen in Lyon| ©Olivier

Lyon is best een interessante en leuke stad, dus een van de dingen die ik echt aanraad is om je op te geven voor een van de beste fietstours in Lyon, waarbij je niet alleen de belangrijkste monumenten van de stad leert kennen, maar ook de smaken van het Franse eten.

Deze tours kunnen drie tot vijf uur duren, afhankelijk van het aantal plaatsen dat je gids je voorstelt te bezoeken. Het beste aan deze tours is dat je in het gezelschap van een expert naar alle ongelooflijkste plekken in de stad kunt gaan. Deze gids legt je alles uit wat je moet weten over de stad en de omgeving, en dat allemaal terwijl je op de fiets zit.

Je hoeft niet veel moeite te doen, want deze tours worden meestal gedaan op een elektrische fiets, dus je hoeft niet al te hard te trappen om door de stad te komen. Het is zeker een van die ervaringen die je niet mag missen als je in 2 dagen of minder naar Lyon gaat, want het is een van de snelste manieren om zoveel mogelijk bezienswaardigheden in de stad te zien.

Boek een fietstour

7. Neem alle tijd om het Parc de la Tête d'Or, het grootste park van Frankrijk, te verkennen

Parc de la Tête d'Or| ©Gilles Poyet
Parc de la Tête d'Or| ©Gilles Poyet

Het Parc de la Tête d'Or is een groot stadspark van 117 hectare ten noorden van de stad Lyon, dus ik raad je aan om ruim de tijd te nemen om deze plek te bezoeken, zodat je van alle attracties kunt genieten, en vergeet niet om comfortabele wandelschoenen te dragen.

In het park vind je talloze attracties, waaronder een meer, verschillende botanische tuinen, een dierentuin, een toeristisch treintje, een broeikas, een bibliotheek en een kunstgalerie, dus om het hele complex te bezoeken, moet je wel veel lopen. Ik raad je zelfs aan om minstens drie uur door het park te lopen om alles te zien.

Een bezoek aan het Parc de la Tête d'Or is een van de beste activiteiten om met kinderen te doen, maar je moet ook rekening houden met hun comfort, daarom raad ik je ook aan om ze comfortabele schoenen aan te doen, maar ook om genoeg water voor ze mee te nemen en als ze nog heel jong zijn, raad ik je aan om een kinderwagen mee te nemen voor als ze moe worden van het lopen.

8. Als je in januari gaat, wees er dan op voorbereid dat het in de winter veel kouder zal zijn dan normaal.

Winter in Lyon| ©Olivier
Winter in Lyon| ©Olivier

De wintermaanden zijn zeker koud genoeg in Lyon, en de maand met het koudste weer is meestal januari, wanneer de temperaturen meestal 7°C op hun hoogst en 0°C op hun laagst zijn. Het is belangrijk om warme kleding te dragen, zowel 's nachts als tijdens de zonuren.

Als je van plan bent om in de winter te reizen, maar niet per se in januari, raad ik je aan om een aantal van de leukste dingen om te doen in Lyon in november te bekijken, want dan begint de winter in de stad. Het tegenovergestelde is waar als je in de zomer reist. De zomermaanden in Lyon lopen van juni tot september.

Voor deze maanden, waarin de temperaturen kunnen oplopen tot boven de 30ºC, kun je het beste lichte kleding inpakken en een aantal van de leukste dingen om te doen in juni bekijken, de maand waarin de zomer begint.

9. Voor het beste panoramische uitzicht over de stad beklim je de Basiliek Notre Dame de Fourvière

Uitkijkpunt in Lyon| ©Jorge Franganillo
Uitkijkpunt in Lyon| ©Jorge Franganillo

Als je prachtige foto's wilt hebben om je reis naar Lyon te herinneren, moet je naar de Basiliek Notre Dame de Fourvière gaan, een ongelooflijke plek waar je vanaf grote hoogte prachtige panoramische uitzichten over de stad hebt. En dat niet alleen, je kunt er ook genieten van het koele klimaat van de stad.

De Basiliek Notre Dame in Fourvière heeft een balkon vanwaar je de hele stad kunt zien, en dit is precies de plek waar je de kans moet grijpen om honderden foto's vanuit de hoogte te maken. Om naar dit balkon te gaan moet je betalen voor een rondleiding door de Basiliek, waarbij je het hele interieur van het complex te zien krijgt.

En om je de volledige tip te geven, raad ik je aan om vroeg op de dag, tussen 7:00 en 10:00 uur, naar boven te gaan om de Basiliek te bezoeken, want na die tijd is de toestroom van toeristen aanzienlijk groter en heb je misschien wat meer moeite om te genieten van het bezoek aan het complex en het ongelooflijke uitzicht over de stad.

Je kunt trouwens de kabelbaan nemen naar de Basiliek omdat dat de makkelijkste en snelste manier is, maar als je een goede conditie hebt en het niet erg vindt om naar boven te lopen, zolang je maar geniet van het prachtige landschap van Vieux Lyon naar de Basiliek, raad ik je aan om naar boven te lopen en onderweg foto's te maken.

10. Neem een allergiemedicijn mee voor de wandeling door de botanische tuin van Lyon, voor het geval je allergisch bent voor een van de planten.

Botanische tuin van Lyon| ©half21st
Botanische tuin van Lyon| ©half21st

Voor veel mensen kunnen bepaalde planten allerlei allergieën veroorzaken, daarom is een van de beste aanbevelingen die ik je kan geven dat als je van plan bent om naar de botanische tuin van Lyon te gaan, je niet een anti-allergicum mag missen, want in dit park staan veel exotische planten die een allergie kunnen veroorzaken.

In de botanische tuin kun je tot 15.000 botanische soorten zien, waarvan er minstens 1400 met uitsterven worden bedreigd, dus sommige van deze soorten kunnen inderdaad een soort allergie veroorzaken bij mensen die aan dit soort problemen lijden.

Het is ook belangrijk dat je dit bezoek brengt met een gids die je vertelt welke planten je van dichtbij kunt bekijken en welke je van veraf moet zien. Als je op eigen houtje gaat, moet je alle aanwijzingen en voorzorgsmaatregelen volgen die bij aankomst in de Botanische Tuin worden aangeboden.