10 dingen om in november in Santorini te doen

Een bezoek aan Santorini in november zal je zeker bevallen omdat je in een aangenaam klimaat kunt genieten van het landschap en de plaatselijke cultuur. Je zult ook wandelingen en andere aangename tochten kunnen maken.

Andressa García

Andressa García

10 minuten lezen

10 dingen om in november in Santorini te doen

Santorini | Nextvoyage

Tijdens de maand november in Santorini is het toeristische seizoen langzamer en zijn er minder bezoekers dan in de zomermaanden. Dit betekent dat je kunt genieten van de stranden en het landschap van het eiland zonder de drukte. November is ook een goede tijd om met de plaatselijke bevolking te praten, jezelf onder te dompelen in de cultuur van het eiland en enkele van de beste dingen te zien en te doen in Santorini te vinden.

Aan de andere kant is het weer in november koel en aangenaam, zodat je kunt genieten van temperaturen die niet te warm maar ook niet te koud zijn, waardoor het weer perfect is om te wandelen en het eiland te verkennen. Het is ook een goede tijd om het heerlijke lokale eten en de wijn te proeven en goedkopere accommodatie en activiteiten te vinden.

1. Ga aan boord van de laatste cruise van het seizoen

Santorini en cruise| ©Wolfgang Manousek
Santorini en cruise| ©Wolfgang Manousek

November markeert de komst van de winter en daarmee de komst van de koudste en bewolktste dagen van het jaar, dus buitenactiviteiten kunnen beperkter zijn. Begin november is het echter nog steeds mogelijk om enkele warme dagen met zonneschijn mee te maken, zodat je van het strand kunt genieten voordat het weer definitief afkoelt.

Naarmate november vordert, begint Santorini zich voor te bereiden op de wintervakantie. Een van de dingen die je in deze maand moet doen, is je inschrijven voor de laatste Santorini cruisereis, die meestal tijdens de laatste dagen van de maand plaatsvindt. Dit is een van de belangrijkste activiteiten voor het eiland omdat het het begin van het winterseizoen markeert, en daarmee het einde van het hoogseizoen en het meest toeristische seizoen in de regio.

Interessante details

 • Prijs: de boottocht kost meestal rond de 100-120 euro per persoon.
 • Dienstregeling: De dienstregeling van de cruises kan variëren, maar ze vertrekken meestal vroeg in de ochtend en duren een halve of hele dag. Sommige cruises vertrekken meestal bij zonsondergang en duren iets meer dan drie uur.
 • Locatie: Cruises vertrekken vanuit de haven van Fira.

Aanmelden voor een Santorini Cruise Tour

2. Neem deel aan de viering van de religieuze iconen

Santorini Kerk| ©Chrstian Stock
Santorini Kerk| ©Chrstian Stock

Het belang van iconen in de geschiedenis van religie wordt door de Grieken zeer gewaardeerd en wordt beschouwd als een fundamenteel element in veel religieuze tradities, vooral de orthodoxe. Daarom kun je elk jaar rond 24 november genieten van een viering die een eerbetoon is aan religieuze symbolen. Deze viering vindt plaats in de belangrijkste kerk van Santorini rond 17:00 uur, of laat in de avond.

De volgende dag wordt ook de Goddelijke Liturgie gehouden, waar je niet alleen leert over de religieuze waarden van deze regio, maar ook interessante feiten te weten komt over religieuze iconen, vooral over de iconen die werden gemaakt tijdens de jaren van de Turkse overheersing en onder het bestuur van de Frankische regering.

Bovendien kun je tijdens dit evenement meer te weten komen over de symboliek en het belang van iconen in de religieuze praktijk en hoe ze door de geschiedenis heen werden gemaakt. Door deel te nemen aan dit evenement krijg je de kans om een rondleiding te krijgen over Santorini, haar geschiedenis en cultuur, zonder dat je door de hele stad hoeft te lopen.

Details

 • Prijs: Er zijn geen kosten verbonden aan deelname aan deze evenementen.
 • Tijd: Religieuze evenementen vinden meestal 's ochtends plaats.
 • Locatie: Deze evenementen worden meestal gehouden in de belangrijkste kerk van Santorini, die zich in Fira bevindt.

Aanmelden voor een rondleiding door Santorini

3. Wandel van Amoudi naar Thirasia

In Amoudi| ©BluEyedA73
In Amoudi| ©BluEyedA73

De wandeling van Amoudi naar Thirasia in Santorini is een schilderachtige route die de moeite waard is, vooral tijdens de herfstmaanden, zoals november, wanneer de temperatuur aangenamer is en er minder toeristen zijn. Tijdens deze wandeling heb je de mogelijkheid om te genieten van adembenemende uitzichten op de caldera en het omringende landschap, en je kunt ook de activiteit van de vissers in Amoudi zien.

Het duurt ongeveer een uur tot anderhalf uur om van Amoudi naar Thirasia te wandelen. Bovendien gaat de wandeling over een rotsachtig pad, wat de tocht iets moeilijker maakt. Je kunt de wandeling het beste vroeg in de ochtend beginnen om direct zonlicht in de middag te vermijden, zodat je comfortabeler van de wandeling kunt genieten.

Eenmaal aangekomen in Thirasia zul je merken dat het een klein eiland is dat zijn bezoekers veel te bieden heeft , vooral zijn pittoreske haven en ongerepte stranden. Tijdens deze excursie heb je ook tijd om te genieten van een maaltijd in een traditionele taverna met lokale gerechten en heerlijke Santorini-wijnen. Dit is een tour die je ook kunt opnemen in je lijst van dingen die je in de winter in Santorini kunt doen.

Details

 • Prijs: Deze tour met een gids kost je ongeveer 30 euro per persoon. Als je het alleen doet, is het gratis.
 • Tijd: Ik raad aan om deze tour vroeg in de ochtend te doen om problemen met de hitte van de zon te voorkomen.
 • Locatie: De route die Amoudi met Thirasia verbindt ligt in het noordelijke deel van het eiland Santorini.

4. Doe mee aan een wijnproeverij op het eiland

Wijnproeverij| ©George Spanoudakiss
Wijnproeverij| ©George Spanoudakiss

Als er één unieke Santorini-ervaring is die je niet mag missen als je in de herfst naar het eiland reist, dan is het wel deelnemen aan een wijnproeverij en rondleiding door de wijngaarden van het eiland. Deze tochten beginnen meestal op 15 november en omvatten meestal een rondleiding langs verschillende wijngaarden waar je meer te weten komt over de lokale wijnproductie en verschillende wijnen kunt proeven, waaronder de aspa-wijnen die bekend staan om hun rijke minerale smaak.

Voordat je je inschrijft voor dit avontuur moet je weten dat de wijngaarden op Santorini echt interessant zijn omdat de wijnstokken in manden dicht bij de grond worden verbouwd, als onderdeel van een uniek proces dat helpt om het vocht van de regen vast te houden. Bovendien bieden deze tours je een geweldige kans om het landelijke landschap te bewonderen, uitgebreid te leren over de wijnproductie en Griekse hapjes zoals olijven, brood en kaas te proeven.

Tijdens deze tours krijg je de kans om door een vulkanische wijngaard te wandelen en te genieten van tot wel twaalf verschillende druivensoorten, waaronder de lokale vinsanto en assyrtiko. Je gidsen beantwoorden altijd al je vragen over de lokale wijnproductie en vertellen je welke wijnen je zeker niet mag missen.

Interessante details

 • Prijs: voor dit type tour betaal je ongeveer 165 euro per persoon.
 • Tijdschema: deze tours beginnen meestal in de ochtend en eindigen meestal na lunchtijd, dat wil zeggen dat ze ongeveer een halve dag duren.
 • Locatie: de tours vinden plaats in de wijndorpen van het gebied zoals Megalochori of Pyrgos.

5. Ontspan in de warmwaterbronnen van Palea Kameni

Palea Kameni eiland| ©Gaz n Nic
Palea Kameni eiland| ©Gaz n Nic

Met de komst van november beginnen de temperaturen te dalen en wordt de sfeer ideaal om op zoek te gaan naar andere mogelijkheden voor rust en ontspanning, buiten de stranden. Voor deze ervaring, met behoud van het contact met de natuur, raad ik een bezoek aan de natuurlijke warmwaterbronnen van Palea Kameni aan. Deze plek ligt op het eiland Santorini in Griekenland en is eigenlijk een natuurlijke attractie waar je kunt ontspannen in de warmwaterbronnen.

De natuurlijke warmwaterbronnen zijn een van de populairste attracties op het eiland en staan bekend om hun helende eigenschappen. Het is een van die plekken die je niet mag missen als je Santorini bezoekt in januari of februari als het winter is, maar ik raad je ook aan om ze in de herfst te bezoeken. Een bad in deze warmwaterbronnen is een unieke ervaring die je zal helpen stress en angst te verlichten, maar het zal ook verschillende voordelen bieden voor je huid en bloedsomloop.

Interessante details

 • Prijs: Voor een rondleiding door de warmwaterbronnen van Palea Kameni betaal je iets meer dan 70 euro per persoon.
 • Openingstijden: Ik raad je aan deze plek de hele maand te bezoeken, vanaf 10.00 uur.
 • Locatie: De warmwaterbronnen liggen in het gebied Palea Kameni, op ongeveer 15 minuten varen van Fira.

6. Geniet van een ritje op een ezel in Santorini

Ezeltocht| ©Jytte Jensen
Ezeltocht| ©Jytte Jensen

Een unieke en leuke ervaring op het eiland Santorini tijdens de maand november is profiteren van het koelere weer om op een ezel de steile heuvels van Fira op te rijden. Deze activiteit is het hele jaar door populair, maar november is een nog specialere tijd om ervan te genieten dankzij de koelere temperaturen en de komst van het laagseizoen.

Met een ezel de steile heuvels van Fira oprijden is een ervaring waarbij je kunt genieten van de spectaculaire uitzichten van het eiland. Maar ook tijdens de tocht kom je in contact met de natuur en de ezels, over het algemeen vriendelijke, intelligente en geharde dieren die bekend staan om hun grote bekwaamheid om de steile wegen van de regio aan te kunnen.

Interessante details

 • Prijs: Ezeltochten kosten ongeveer 20-30 euro per persoon.
 • Openingstijden: Ezeltochten zijn mogelijk van 's ochtends vroeg tot laat in de middag.
 • Locatie: Een van de beste ezeltochten is de route van Fira naar Oia.

7. Maak een jeeptocht door Santorini

Jeep Tour| ©Rebecca Sheridan
Jeep Tour| ©Rebecca Sheridan

November is een perfecte maand voor een jeeptour dankzij de aangename temperaturen en ook omdat er heel weinig regen valt in deze maand die het begin van de herfst markeert. In feite wordt november door velen beschouwd als de beste tijd van het jaar om het eiland te verkennen in een terreinwagen, hoewel het ook een activiteit is die ik zou opnemen in het reisprogramma van dingen die je in december in Santorini kunt doen.

Je zult graag een jeeptour maken omdat het een geweldige manier is om enkele van de meest spectaculaire landschappen en de meest afgelegen en ingewikkelde gebieden van het eiland te zien. Veel van de gebieden die je bezoekt zijn alleen toegankelijk met een terreinwagen, dus deze jeeptour brengt je naar adembenemende plekken die je anders misschien zou missen.

Vergeet ook niet dat jeeptours je een unieke kans bieden om de natuur van het eiland op zijn best te ervaren. Je ziet de groene gebieden, de rotsachtige kliffen en ook de prachtige witte zandstranden.

Details

 • Prijs: Een off-roadtour over het eiland Santorini kost je ongeveer 50 tot 60 euro per persoon.
 • Tijd: Deze tochten duren meestal een halve dag of de hele dag, dus ze beginnen meestal rond 10:00 uur.
 • Locatie: Meestal beginnen deze tochten in Fira, de hoofdstad van Santorini, en nemen ze je mee over het hele eiland.

8. Ga op avontuur met een quad!

Quad rijden| ©Sam Morrison
Quad rijden| ©Sam Morrison

Een quadtocht maken in november is een unieke, leuke en spannende ervaring die je niet mag missen. Deze maand is ideaal voor deze activiteit omdat de temperaturen gematigd zijn en er nauwelijks regen valt, zodat je tijdens het avontuur van het perfecte weer kunt genieten. Quadrijden is een leuke en spannende manier om het eiland te verkennen en de meest verborgen en spectaculaire plekjes te ontdekken.

Een van de grootste voordelen van quadrijden is dat je op plekken kunt komen die op een andere manier niet toegankelijk zijn, dus tijdens je hele avontuur sta je in direct contact met de natuur. Dit is een van de activiteiten die ik je aanraad als je met je gezin reist, vooral met kinderen, en je je vakantie anders en vol adrenaline wilt maken.

Interessante details

 • Prijs: de prijs van deze activiteit ligt meestal tussen de 50 en 70 euro per persoon.
 • Tijd: ik raad aan om deze tour in de vroege ochtenduren te beginnen, zodat je iets meer dan een halve dag kunt gebruiken om de tour over het hele eiland te voltooien.
 • Locatie: Quadtochten starten meestal vanuit Fira en voeren je over het hele eiland.

9. Ga paragliden en geniet van een ongelooflijk avontuur

Paragliding in Santorini| ©michaeld39
Paragliding in Santorini| ©michaeld39

Paragliding in november is een opwindende activiteit die erg populair is geworden op het eiland, en in feite is deze maand perfect voor paragliding dankzij de ideale weersomstandigheden die gematigde winden en een heldere hemel combineren. Dit is absoluut een geweldige manier om vanuit de lucht van het landschap te genieten en de adrenalinekick van een vrije vlucht te voelen.

Tijdens je paraglidingvlucht laat je gids je een spannende manier zien om het eiland vanuit een ander perspectief te bekijken. Vanuit de vlucht krijg je een prachtig panoramisch uitzicht op zowel de stranden als de spectaculaire kliffen die het eiland omringen, maar je hebt ook de mogelijkheid om geweldige foto's van het moment te maken. Als je op enig moment bang bent om je aan paragliding te wagen, moet je weten dat de instructeurs goed opgeleid zijn om je veiligheid te garanderen.

Interessante details

 • Prijs: de kosten voor deze sport als toerist kunnen rond de 100 euro per persoon liggen.
 • Tijdschema: je moet deze activiteit 's ochtends doen om een beter perspectief van het gebied te krijgen.
 • Locatie: Paragliders vertrekken meestal vanaf Black Beach in Perissa.

10. Profiteer van het weer om te windsurfen

Windsurfen| ©texaus1
Windsurfen| ©texaus1

Windsurfen op Santorini is een opwindende activiteit waarbij je optimaal van de zee en de wind kunt genieten, en wat is een betere tijd om dit te doen dan november. Tijdens deze maand heeft de kustlijn van het eiland constante winden die deze plek in een paradijs voor watersportliefhebbers veranderen. Hoewel je misschien denkt dat het alleen een goed idee is om deze activiteit in Santorini in september te doen, wanneer het nog zomer is, moet je weten dat november een goede maand is om te windsurfen dankzij de sterkere wind.

Een deel van wat ik je aanraad om dit soort watersporten in Santorini te beoefenen, is om de juiste uitrusting te hebben en de weers- en zeeomstandigheden goed te kennen, maar als je hier geen idee van hebt, moet je weten dat er veel deskundige gidsen op het eiland zijn die je kunnen helpen om ten volle van deze sport te genieten, want niet alleen zullen ze je alle kennis geven die je nodig hebt, maar ze zullen je ook vertellen wat de veiligste gebieden zijn en welke verboden zijn om te windsurfen.

Details

 • Prijs: Deze activiteit in Santorini kost ongeveer 100-110 euro per persoon.
 • Tijd: Ik raad je aan om deze tour vanaf 10:00 uur te doen, wanneer de wind sterker is.
 • Locatie: Je kunt deze activiteit doen op beroemde stranden in de regio, zoals het zwarte strand in Perissa.