10 dingen om in de winter in Santorini te doen

De winter in Santorini is een rustig seizoen en de perfecte tijd om de drukte te vermijden. Ik vertel je over enkele van de interessantste dingen om te doen in de winter.

Andressa García

Andressa García

10 minuten lezen

10 dingen om in de winter in Santorini te doen

Santorini | David Lofink

Het winterweer vestigt zich op Santorini tussen december en februari, dus het wordt beschouwd als een laagseizoen wat toeristische activiteit betreft. Tijdens dit seizoen biedt het eiland echter unieke activiteiten en mogelijkheden als je op zoek bent naar een rustige en authentieke sfeer. Voordat je in deze periode reist, moet je er rekening mee houden dat de temperaturen overdag met ongeveer 10 graden Celsius kunnen dalen.

Hoewel sommige toeristische attracties tijdens de winter gesloten kunnen zijn, kun je je nog steeds inschrijven voor veel van de beste dingen om te zien en te doen in Santorini. Je kunt wijnmakerijen bezoeken en heerlijke lokale wijnen proeven, je inschrijven voor een culinaire tour om van de Griekse smaken te genieten en zelfs de verlaten stranden verkennen. Een groot voordeel van het seizoen is dat de prijzen voor accommodatie en eten aanzienlijk dalen.

1. Geniet van een dagje in de thermale baden op het eiland Palea Kameni

Palea Kameni eiland| ©Gaz n Nic
Palea Kameni eiland| ©Gaz n Nic

Dit is een van de meest ontspannende dingen om te doen in Santorini tijdens het winterseizoen, want je hebt de mogelijkheid om te genieten van de thermale baden op het eiland Palea Kameni. Deze baden liggen in de baai van Nea Kameni en kunnen bereikt worden met een cruise-excursie op Santorini, die het hele jaar door vanuit Fira vertrekt. Het beste aan dit eiland is dat je kunt genieten van talloze thermale bronnen die erg populair zijn bij bezoekers en de lokale bevolking die willen ontspannen.

Deze thermale wateren staan al sinds de Romeinse tijd bekend om hun helende en ontspannende eigenschappen. Ze bevatten ook mineralen die goed zijn voor de huid en de gezondheid, waaronder verlichting van stress en angst. Het beste aan baden in warmwaterbronnen in de winter is dat je de kou kunt ontvluchten en kunt ontspannen in de warme watertemperaturen.

Interessante details

 • Prijs: Om van de warmwaterbronnen te genieten betaal je ongeveer 30 euro per persoon.
 • Tijdschema: Deze warmwaterbronnen zijn geopend op variabele uren, hoewel het tijdschema voor dit soort bezoek, als het onder begeleiding gebeurt, moet worden afgestemd met je gids.
 • Locatie: De warmwaterbronnen bevinden zich op het eiland Palea Kameni.

Maak een rondvaart door Santorini

2. Bezoek de vulkaan en wandel door de caldera's

Nea Kameni vulkaan| ©Richard Martin
Nea Kameni vulkaan| ©Richard Martin

In de winter raad ik je aan om je op te geven voor een wandeling rond de Nea Kameni vulkaan en de caldera's. Hoewel de temperatuur op het eiland wat fris kan zijn, is het panoramische uitzicht op de vulkaan erg mooi. Hoewel de temperatuur op het eiland wat fris kan zijn, zijn de panoramische uitzichten op de vulkaan en de omgeving adembenemend en maken de wandeling de moeite waard. Tijdens deze excursie, die deel uitmaakt van de beste Santorini-rondleidingen, krijg je de kans om de krater van de vulkaan te verkennen en de fumarolen en vulkanische rotsen van dichtbij te bekijken.

Tijdens deze excursie kun je genieten van prachtige panoramische uitzichten op de omliggende caldera's en het blauwe water van het gebied. Omdat deze tocht meestal samen met gidsen wordt gedaan, is het ook een goede gelegenheid om meer te leren over de geologie en geschiedenis van het eiland. Aan het einde van de wandeling kun je uitrusten en, als je dat wilt, de thermale baden in de buurt van het eiland Palea Kameni bezoeken.

Interessante details

 • Prijs: Deze rondleiding kost ongeveer 100 euro per persoon.
 • Tijd: Over het algemeen vindt deze activiteit 's ochtends plaats.
 • Locatie: De wandeling vindt plaats in de omgeving van de caldera's en de vulkaan.

Aanmelden voor een rondleiding op Santorini

3. Doe een wijnproeverij bij een lokaal wijnhuis

Wijnproeven| ©George Spanoudakiss
Wijnproeven| ©George Spanoudakiss

Wijnproeven bij een lokale wijnboer op Santorini is een activiteit die je zeker moet doen tijdens het winterseizoen. De meeste wijnmakerijen zijn gesloten tijdens het koude seizoen, maar vele blijven open voor rondleidingen en proeverijen, zodat je ervaring tijdens deze activiteit veel exclusiever en persoonlijker zal zijn.

Tijdens zo'n bezoek krijg je de kans om enkele van Santorini's beste wijnen te proeven, zoals de citrusachtige, mineraal getinte Assyrtiko variëteit. Maar je krijgt ook uit de eerste hand de traditionele methode van wijnbouw op het eiland te zien, die een geschiedenis heeft van meer dan 3000 jaar.

Een geweldige plek voor deze activiteit is het wijndorp Pyrgos, dat op een heuvel in de buurt van Fira ligt. Ik raad je echter aan om ervoor te zorgen dat het dorp wijnmakerijen heeft die open zijn in de maand van je reis. Over het algemeen is deze activiteit een van de beste manieren om de lokale cultuur te ervaren en te genieten van de landelijke landschappen van Santorini, terwijl je de verschillende wijnen proeft die in het gebied worden geproduceerd en meer leert over het wijnmaakproces.

Details

 • Prijs: Wijnproeverijen kosten meestal rond de 120 euro per persoon.
 • Tijdschema: Deze activiteiten vinden meestal 's ochtends en 's middags plaats, maar het specifieke tijdschema moet je samen met je gids afspreken.
 • Locatie: De beste wijnen vind je in Pyrgos.

4. Bezoek Akrotiri om de geschiedenis en cultuur van het eiland te ontdekken.

Akrotiri| ©Chris
Akrotiri| ©Chris

Als je in de winter naar Santorini reist, mag je de kans niet missen om de geschiedenis en cultuur van het eiland te leren kennen. Om deze wortels op een gedetailleerde en leuke manier te leren kennen, raad ik je aan een bezoek te brengen aan Akrotiri, een bekende archeologische site waar je de basis van het verleden van het eiland kunt leren kennen. Om een beter overzicht van deze plek te krijgen, moet je weten dat Akrotiri wordt beschouwd als een van de belangrijkste opgravingsgebieden in de Egeïsche Zee.

Het is een prehistorische nederzetting die werd verlaten na een grote vulkaanuitbarsting rond 1627 voor Christus, een verhaal dat erg lijkt op dat van een bepaalde Romeinse stad, vandaar dat het bekend staat als het Pompeii van Griekenland. Na duizenden jaren onder de as te hebben gelegen, is het nu een soort stad bevroren in de tijd.

De aslaag die de uitbarsting achterliet, zorgde ervoor dat de archeologische overblijfselen duizenden jaren bewaard bleven , zodat je ze nu kunt bezoeken en waarderen alsof ze in de tijd zijn blijven hangen.

Fundamenten van oude huizen, aardewerk en gereedschappen, prachtig bewaard gebleven muren en fresco's geven je inzicht in het dagelijks leven van de bewoners van het eiland in de bronstijd.

Interessante details

 • Prijs: Een rondleiding op deze plek kost je gemiddeld 130 euro per persoon.
 • Tijd: Je hebt meestal 's ochtends de gelegenheid om deze plek te leren kennen.
 • Locatie: De ruïnes van Akrotiri liggen heel dicht bij Fira.

5. Bezoek aan het Wijnmuseum Koutsogiannopoulos

Wijnmuseum| ©Sylwester Sokolowski
Wijnmuseum| ©Sylwester Sokolowski

Net zoals het een goed idee is om deel te nemen aan een wijnproeverij in de winter, is het ook een goed idee om het Koutsos Giannopoulos Wijnmuseum op Santorini te bezoeken. Het museum ligt in het plaatsje Vothonas, vlakbij Fira. Dit is een plek waar je een complete ervaring kunt beleven omdat je de lokale wijnen van Santorini kunt proeven, terwijl je leert over het proces van wijn maken.

Je ziet er ook een grote collectie antieke gereedschappen en apparatuur die ooit werden gebruikt bij de wijnproductie. Enkele van deze voorwerpen zijn druivenpersen, eiken vaten en handpersen. Het beste aan deze artefacten is dat ze zorgvuldig zijn gerestaureerd en nu worden tentoongesteld in een ongelooflijke sfeer die je mee terug in de tijd neemt.

Naast al deze functies kun je in het museum ook een ondergrondse kelder bezoeken, uitgehouwen in de heuvelbank en beschouwd als een van de grootste wijnkelders van Santorini. In de kelder ligt een groot aantal wijnflessen opgeslagen , waarvan sommige meer dan 50 jaar oud zijn. Het zal een hele ervaring zijn om dit kostbare relikwie van het eiland te leren kennen.

Interessante details

 • Prijs: Voor een bezoek aan dit museum betaal je ongeveer 20-30 euro per persoon.
 • Openingstijden: Het museum is geopend tussen 9:00 en 19:00 uur. Op zondag is het geopend vanaf 10:00 uur.
 • Locatie: Dit museum ligt in de stad Vothonas.

6. Woon een Griekse Bruiloftsshow bij in Santorini

Griekse Bruiloft| ©MarryMe InGreece
Griekse Bruiloft| ©MarryMe InGreece

Een unieke ervaring in Santorini die je in de winter kunt beleven als je de kou niet erg vindt, is een onvergetelijke nacht beleven tijdens een Griekse bruiloft in een 200 jaar oud huis in Fira. Het is een show die door de lokale bevolking is voorbereid om je de intense ervaring van een Griekse bruiloft in de stad te geven.

De show is interessant en leuk omdat het je een interactieve ervaring biedt van theater, live muziek, tradities, cultuur, dansen en borden breken, allemaal in een huwelijksfeest dat zich afspeelt in de jaren 1940.

Ook tijdens deze ervaring krijg je de kans om een Griekse familie te ontmoeten, terwijl je geniet van heerlijke hapjes en zelfgemaakte gerechten, vergezeld van een goede proeverij van lokale wijn. Maar je krijgt ook de kans om een geweldige tijd te hebben met het kapot slaan van borden en dansen op het ritme van Griekse muziek. De show duurt ongeveer twee uur, genoeg tijd om verliefd te worden op de Griekse cultuur.

Interessante details

 • Prijs: Je betaalt ongeveer 70 euro om van deze ervaring te genieten.
 • Tijd: De hele show duurt ongeveer 2 uur.
 • Locatie: De bruiloft vindt plaats in een huis dat meer dan 200 jaar oud is, gelegen in Fira.

7. Rondreizen door de omgeving van Oia en Fira

In Fira| ©Daniele Torreggiani
In Fira| ©Daniele Torreggiani

Een bezoek aan de gebieden van Oia en Fira in Santorini tijdens de winter is een ervaring die je zal toelaten om van de schoonheid van het eiland te genieten in een rustigere omgeving. Je kunt in deze regio verschillende activiteiten doen. In Oia kun je genieten van een adembenemend uitzicht op de Egeïsche Zee en de caldera, en slenteren door de smalle geplaveide straatjes met winkels, kunstgalerijen en restaurants met panoramisch uitzicht.

Fira, de hoofdstad van Santorini, biedt daarentegen een meer kosmopolitische en commerciële ervaring. Als je op zoek bent naar een bruisend nachtleven, is dit de plek om naartoe te gaan, ook voor verschillende bars en restaurants. Over het algemeen kun je tijdens de winter in Santorini de minder drukke gebieden van Oia en Fira verkennen.

Interessante details

 • Prijs: Er zijn geen kosten verbonden aan een bezoek aan dit gebied.
 • Tijd: Je kunt de tour op elk moment van de dag doen, hoewel je hem misschien beter 's ochtends kunt doen.
 • Locatie: Fira en Oia zijn de populairste gebieden op het eiland Santorini.

8. Maak een snelle wandeling langs de zwarte en rode stranden

Rood strand| ©cb1973
Rood strand| ©cb1973

Als er twee van de meest iconische stranden van het eiland zijn die je zelfs tijdens het winterseizoen niet mag missen, dan zijn het wel de zwarte en rode stranden. Ze verkennen tijdens de winter heeft zo zijn voordelen, vooral omdat je er minder mensen zult aantreffen dan tijdens de zomer.

De Zwarte en Rode stranden zijn twee van de populairste stranden van Santorini dankzij het unieke karakter van hun landschappen. Het Zwarte Strand staat bekend om zijn zwarte vulkanische zand, terwijl het Rode Strand bijzonder is om zijn rode vulkanische rotskliffen, die een lust voor het oog zijn. Een bezoek aan beide stranden is een korte ervaring die je 's ochtends of tijdens een vrije middag kunt doen en is een ideale optie als je in de winter wilt genieten van de koele kustbries.

Interessante details

 • Prijs: Er zijn geen kosten verbonden aan een bezoek aan deze stranden, tenzij je een privétour neemt die ongeveer 100 euro per persoon kost.
 • Tijdschema: Dit type tour kan 's middags of 's ochtends worden gedaan. Als je het met een gids doet, moet je de tijd afspreken met je gids.
 • Locatie: Red beach ligt in het zuidwestelijke deel van het eiland. Het zwarte strand ligt op het strand van Kamari.

9. Genieten van Kerstmis en Nieuwjaar in Santorini

Kerstmis| ©Klearchos Kapoutsis
Kerstmis| ©Klearchos Kapoutsis

Santorini in de winter is een perfecte plek om de traditionele Griekse cultuur te ontdekken, vooral tijdens het kerstseizoen. In deze tijd van het jaar kun je unieke tradities ontdekken zoals het versieren van boten in plaats van kerstbomen en het breken van granaatappels op oudejaarsavond, die allemaal tot de meest bijzondere tradities van het kerstseizoen in Santorini en Griekenland behoren.

Wat je ook geweldig zult vinden aan deze tijd van het jaar is het ontmoeten van en delen met de lokale bevolking, wat je een echt inzicht zal geven in de Griekse gastvrijheid. Deze kerstactiviteiten zijn zeker een genot om in je reisschema op te nemen als je in december naar Santorini reist.

Ik raad je aan om een reservering te maken bij een lokaal restaurant of taverna om te genieten van het kerstdiner, dat je kunt beleven in het gezelschap van je vrienden en familie als je met je groep gaat. Je kunt ook een reservering maken voor oudejaarsavond.

Interessante details

 • Prijs: Reserveringen voor oudejaarsavond in de restaurants op het eiland kosten meestal rond de 30 euro per persoon.
 • Openingstijden: Je kunt de hele dag door genieten van de kerst- en nieuwjaarsactiviteiten, maar vooral 's avonds.
 • Locatie: Het hele eiland ademt kerstsfeer.

10. Wandelroute van Oia naar Fira

Wandelen in Santorini| ©Steve Jurvetson
Wandelen in Santorini| ©Steve Jurvetson

Als je Santorini in de winter bezoekt, kun je wandelen en het eiland te voet verkennen, en een van de beste plekken om dit te doen is de wandelroute tussen Oia en Fira. Op deze route kun je genieten van het landschap, het dagelijkse leven en de gewoonten van de plaatselijke bevolking.

De wandelroute van het ene dorp naar het andere duurt iets minder dan vier uur. Onderweg krijg je prachtige panoramische uitzichten te zien en kun je ook enkele kerken bezoeken, zoals Psilos Stavros, de Skaros Stone en het charmante dorpje Imerovigli. Het beste aan deze route in de winter is dat er niet zoveel toeristen op de route zijn.

Je kunt deze route op eigen houtje doen, maar een van de beste manieren is om je aan te melden voor een begeleide ervaring met een deskundige gids die je niet alleen zal laten kennismaken met de plek, maar je ook interessante feiten zal vertellen over het eiland, zijn geschiedenis, archeologie en de uitgebreide en rijke cultuur die het te bieden heeft.

Interessante details

 • Prijs: Als je deze tour op eigen houtje doet, hoef je niets te betalen. Maar als je een tour met gids doet, betaal je iets meer dan 30 euro per persoon.
 • Tijd: De beste tijd om deze wandeltour te doen is 's ochtends.
 • Locatie: Deze route verbindt Fira met Oia.