10 dingen om in september in Capri te doen

September is de laatste maand van de zomer, dus een goed moment om de stranden te leren kennen. Hier zijn een paar dingen die je niet mag missen tijdens deze maand op het eiland.

Andressa García

Andressa García

10 minuten lezen

10 dingen om in september in Capri te doen

Capri | ©Julia Worthington

Van Marian festiviteiten tot gewoon genieten van een wandeling door de straten van Capri, dit eiland heeft veel te bieden tijdens de negende maand van het jaar. Met de komst van september begint de temperatuur te dalen, maar het is nog steeds een geweldige tijd om van de stranden te genieten.

Daarom laat ik je in dit artikel een aantal van de beste dingen zien die je in deze maand in Capri kunt doen. Als je al van plan bent om in september naar het eiland te reizen, zul je zeker een aantal geweldige dingen vinden om te doen, en als je nog niet zeker weet wanneer je moet reizen, raad ik je aan om het in september te doen.

1. Maak een tocht langs de kust van Capri

Capri Boten| ©lhourahane
Capri Boten| ©lhourahane

Dit is absoluut de beste tijd van het jaar om Capri te bezoeken omdat het nog steeds zomer is, maar de herfst nadert, dus de dagen zijn nog steeds warm, maar niet zo heet als in de voorgaande maanden juli en augustus.

In die zin is september een goede maand om te gaan genieten van een excursie langs de kust van Capri, en zelfs een aantal van de beste boottochten in Capri te maken, het soort dat je langs de hele Amalfikust, Salerno, of een andere nabijgelegen plaats in Napels brengt, dankzij de temperaturen die je helpen om comfortabel op het eiland te blijven.

Aan de andere kant heb je in dit seizoen de mogelijkheid om beter te genieten van de mooiste landschappen van het eiland, want nog steeds in de maand september kun je door het zonnige landschap de zee van Capri goed zien als een ansichtkaart.

Wat betreft emblematische plekken die veel aangenamer zijn in de zomer, kan ik niet nalaten de Blauwe Grot te noemen, die, hoewel het waar is dat het een goed plan is om in de zomer te bezoeken, tijdens de maand september nog beter is, dankzij het feit dat de toestroom van toeristen veel lager is dan tijdens de warmere maanden.

Boek een privéboottocht

2. Wandel door de stad Capri en Anacapri met weinig mensen

Anacapri| ©Carolina Schwarz Borgo
Anacapri| ©Carolina Schwarz Borgo

Een van de andere dingen die je niet mag missen tijdens de maand september op dit eiland is rondwandelen door de straten, verdwalen tussen de winkels en eten in elk van de beroemdste restaurants op het eiland, want tijdens deze maand is het tijd voor prijsverlagingen en kun je gemakkelijk koopjes vinden.

September is een maand waarin de bezoekers het eiland beginnen te verlaten en dit geeft je de kans om zonder drukte door de straten te lopen en in je eigen tempo te genieten. Aan de andere kant is de temperatuur ongetwijfeld een voordeel als je in deze maand door het eiland toert.

Voor deze maand van het jaar begint de zomer achter ons te liggen, dus de temperaturen dalen een beetje, maar de dagen zijn nog steeds zonnig, dus je kunt zonder problemen over het eiland wandelen, zonder te verdrinken in de hitte.

Dankzij deze weersomstandigheden en de toestroom van toeristen moet je tijdens je vakantie in september enkele van de beste rondleidingen door de stad Capri boeken, om meer te weten te komen over de geschiedenis en cultuur van het eiland buiten de kust.

Boek een rondleiding door Capri en Anacapri

3. Woon de Anacaprese Settembrata bij

Settembrata Anacaprese| ©Morphy Settantatre
Settembrata Anacaprese| ©Morphy Settantatre

Een van de beroemdste heidense feesten van Capri is de Settembrata Anacaprese, gehouden tussen de laatste week van augustus en de eerste week van september. Het is het feest van de druif, waarbij de oude boerenpraktijken van het verbouwen en verzorgen van deze vrucht in de Italiaanse gastronomie worden gevierd en herdacht.

Het evenement begon in 1923, toen een groep kunstenaars het erover eens werd dat ze de mensen van Anacapri wilden eren voor al hun gastvrijheid. Tot op de dag van vandaag heeft het festival de taak op zich genomen om het leven en de overtuigingen van de mensen uit het begin van de 20e eeuw te doen herleven.

De viering dient ook als een venster om de lokale bevolking en bezoekers de landbouw- en ambachtelijke gewoonten te laten zien die vandaag de dag nog steeds worden gebruikt om druiven en al hun derivaten te produceren. Het hoofdfeest is eigenlijk een groot festival met druivenproducten, waaronder snoep, snoepgoed, wijnen, vers fruit, enzovoort.

Met deze hoeveelheid geschiedenis op zijn schouders is een bezoek aan de Settembre Anacaprese een van de beste dingen om te doen in Capri tijdens de maand september, omdat het je een duidelijker beeld geeft van het niveau van de cultuur en tradities van dit mediterrane eiland.

Boek een tour van Capri en Anacapri

4. Ga zwemmen op de stranden van Capri

Jachthaven| ©Julia Maudlin
Jachthaven| ©Julia Maudlin

Een van de dingen die je zeker moet doen in september is zwemmen op de beste stranden van Capri, niet alleen vanwege het milde weer, maar ook omdat er in dit seizoen niet zoveel toeristen zijn als in een andere zomermaand.

In september zijn de watertemperaturen nog steeds rond de 22°C, dus je kunt nog steeds gaan zwemmen en genieten van het mediterrane kustklimaat. Er zijn enkele privéstranden die tussen de laatste week van september en de eerste week van oktober sluiten en rond december weer opengaan, maar de openbare stranden zijn het hele jaar door geopend.

Enkele van de meest aanbevolen stranden om te bezoeken tijdens de maand september in Capri, zijn: Marina Grande, Bagni di Tiberio en Maria Piccola. Ze hebben elk hun eigen charmes en je zult zeker lang genoeg willen blijven om van het zand en de zon te genieten.

Boek een privéboottocht

5. Geniet van de viering van Santa Maria Della Libera

Beeld van de Maagd van Santa Maria Della Libera| ©Di Cocco Luca
Beeld van de Maagd van Santa Maria Della Libera| ©Di Cocco Luca

De viering van Santa Maria Della Libera is een van de populairste mariale tradities van Capri en wordt gevierd op de zondag na 8 september, om niet samen te vallen met het feest ter ere van Tiberius tijdens het eerste weekend van september.

Tijdens de religieuze viering maken de Caprianen van de gelegenheid gebruik om allerlei activiteiten voor volwassenen en kinderen te organiseren. Het festival duurt ongeveer drie dagen waarin je niet alleen pelgrimstochten, een prachtige processie en lofprijzingen aan de maagd kunt zien, maar ook kunt genieten van concerten en andere muzikale activiteiten.

Om iets te weten te komen over de geschiedenis van deze traditie, moet je weten dat de devotie tot de maagd al heel lang teruggaat en volgens de parochianen is het begonnen nadat de mensen een gebed hadden gedaan om te vragen om de vrijlating van hun familieleden die gevangen waren genomen.

Het standbeeld van de Maagd is te zien in haar kerk in Marina Grande, terwijl de vieringen plaatsvinden in de Villa Marina. Een deel van wat je leuk zult vinden aan deze religieuze viering is de versiering van de straten, die de hele dag in gekleurde lichtjes baden om de processie te verwelkomen die om 12.00 uur begint.

6. De viering van de Geboorte van de Maagd

Kerk van Capri| ©Justin Ennis
Kerk van Capri| ©Justin Ennis

De Geboorte van de Maagd Maria wordt in veel delen van de wereld gevierd als onderdeel van de Mariafeesten van de katholieke kerk. Capri vormt hierop geen uitzondering, waar de Maagd Maria wordt vereerd in de kleine rotskerk op de hellingen van Monte Solaro.

Elk jaar op 7 september worden in die kerk ceremonies gehouden die gewijd zijn aan de Geboorte van de Maagd, waar pelgrims de Maagd bedanken voor haar zegeningen en bidden voor hun families en voor de gezondheid van de hele bevolking van Capri in het algemeen. Bovendien dienen deze religieuze activiteiten als opmaat voor de andere mariale tradities van de eerste dagen van september.

Uiteindelijk eindigen al deze manifestaties met een mis en de pelgrimstocht van de gelovigen en toegewijden, beginnend in het centrum van Anacapri, naar de weg die leidt naar de Cetrella Vallei en de kerk van Santa Maria.

7. Om naar de mis ter ere van Santa Maria del Soccorso te gaan

Kerk van Santa Maria del Soccorso in Capri| ©Jules
Kerk van Santa Maria del Soccorso in Capri| ©Jules

Na de viering van de Geboorte van de Madonna, in de ochtend van 8 september, wordt de mis ter ere van de Madonna van Santa Maria del Soccorso gehouden als onderdeel van het begin van de Tiberische festiviteiten, een van de belangrijkste feesten op Capri.

Tegenwoordig is deze viering erg veranderd, hoewel je nog steeds niet alleen kunt gaan om van de mis te genieten, maar ook om te delen met de lokale bevolking die na de mis buiten de tempel blijft, als onderdeel van de religieuze tradities. Op dat moment kun je van de gelegenheid gebruik maken om wat traditionele smaken, snacks of regionale zoetigheden te proeven.

Ooit werd dit Festa di Santa Maria del Soccorso vooral gerespecteerd door koppels, die het als een gelegenheid beschouwden om hun eed van liefde te bevestigen en te vernieuwen, zodat ze het jaar daarop konden trouwen. Na het beroemde religieuze ritueel organiseerden alle aanwezigen de hele nacht dansen te midden van een verbena, om de Madonna te vieren.

8. Traditionele gerechten eten bij de Tiberische Piedigrotta

Tiberische Piedigrotta| ©Halibel14bis
Tiberische Piedigrotta| ©Halibel14bis

Dit is ongetwijfeld een van die feesten die het religieuze met het heidense vermengen en die deel uitmaken van de cultuur en traditie van het eiland. Het wordt gevierd op 7 september, wanneer toeristen en eilandbewoners genieten van traditionele volksevenementen waar verschillende folkloristische manifestaties uit de Napolitaanse regio te zien zijn.

Dit feest is bijzonder omdat het wordt georganiseerd door de Tiberiani zelf, de bewoners van de Tiberio-straat. Deze bewoners zijn al meer dan tachtig jaar georganiseerd in een comité. De deelname aan het comité wordt van vader op zoon doorgegeven, zodat ze generatie op generatie de waarden van de agrarische beschaving levend houden.

Om deze traditie in ere te houden, organiseert het comité de Piedigrotta Tiberiana, wat niets anders is dan een gastronomische vertoning ter ere van de Madonna del Soccorso, die langs de via Tiberio ligt. Tijdens het evenement kun je typische gerechten uit de regio proeven, waaronder maruzze, speciale bereidingen omdat het recept alleen bekend is bij de vrouwen van de via Tiberio.

Je zult ook andere traditionele gerechten proeven zoals konijn op jagerswijze en aubergine parmezaan, allemaal vergezeld van rode wijn uit de wijngaarden van de regio. Aan het eind van de dag kun je genieten van muzikale optredens die ook door het organisatiecomité worden voorbereid.

9. Bekijk de Golf van Capri-Napels Marathon

Marathon in Capri| ©David Mahler
Marathon in Capri| ©David Mahler

In de eerste week van september wordt in Capri een van de meest bijzondere en belangrijke marathons op het eiland en in de zwemwereld gehouden. Het is een wedstrijd waarin de vaardigheden en fysieke vaardigheden van zwemmers van over de hele wereld op de proef worden gesteld in hun poging om wereldkampioen langeafstandzwemmen te worden.

De wedstrijd wordt speciaal gehouden in de Golf van Napels, een wedstrijdlocatie bij uitstek. De race zelf begint in Marina Grande, een van de mooiste stranden van Capri, hoewel de start vier keer op een andere plaats is geweest, vanwege klimatologische redenen.

Een van de kenmerken die de Marathon Golf van Capri-Napels tot een van de meest bijzondere maakt, is de ongelooflijke duur van bijna 12 uur die de deelnemers zwemmen. Een van de dingen die tijdens het evenement worden geëvalueerd, is dat de marathonlopers onder onnatuurlijke omstandigheden zwemmen.

10. Kunst waarderen tijdens het Paesaggio Festival

Villa San Michele| ©Nuccia/Cannuccia
Villa San Michele| ©Nuccia/Cannuccia

Het Festival del Paesaggio is een van de activiteiten waarvan je zeker moet genieten in de stad tijdens de maand september omdat het de artistieke creativiteit van de deelnemers laat zien. Het is een tentoonstelling van verschillende kunstenaars die laten zien hoe zij het eiland vanuit hun eigen perspectief zien. Het is een evenement waaraan alleen kunstenaars uit Capri deelnemen.

Hoewel er alleen Capriese kunstenaars meedoen, zul je het zeker leuk vinden om de verschillende artistieke voorstellingen te gaan bekijken die tijdens de tentoonstelling worden getoond. Jaar na jaar verandert de focus van de tentoonstelling, maar niet het thema, omdat het altijd de bedoeling is om het eiland Capri door middel van kunst te laten zien.

De tentoonstelling wordt elk jaar gehouden in de Villa San Michele in Anacapri en duurt over het algemeen ongeveer een maand, van de eerste week van september tot de eerste week van oktober.

Temperaturen in Capri in september

Straten van Capri| ©elisabetta_monaco
Straten van Capri| ©elisabetta_monaco

In september, zoals ik al eerder heb verteld, is het weer veel aangenamer dan in de zomer, zelfs aangenamer dan in de rest van het jaar, en is het nog steeds mogelijk om de kusten te bezoeken en te zwemmen aan het strand. Tegen de negende maand beginnen de temperaturen te dalen en verwelkomen we de herfst.

Tijdens de eerste dagen van de maand kun je echter nog steeds het zomerweer voelen, terwijl het tegen het einde van de maand mogelijk is om een veel herfstiger klimaat te voelen. De temperaturen liggen de hele maand tussen 20º en 31º. Ze kunnen zelden onder de 20º of boven de 30º komen.

Tussen 14:00 en 21:00 uur is de temperatuur meestal veel warmer, terwijl het tussen 5:00 en 9:00 uur koeler is. Samen met de verandering in temperatuur komt ook de regen, dus je moet regenkleding in je koffer stoppen voor het geval je een regenachtige dag op je reis krijgt.

Natuurlijk begint het regenseizoen pas echt rond november, dus zelfs in september moet je genoeg zomerkleding meenemen om van de Capriaanse zon te kunnen genieten.

Toeristische drukte op Capri in september

Blauwe grot| ©Eduardo Antonio
Blauwe grot| ©Eduardo Antonio

Het hoogtepunt van het toeristenseizoen op het eiland is ongetwijfeld de zomer, die loopt van juli tot september, maar tegen de laatste maand begint de drukte merkbaar af te nemen. In de eerste week van september is het weer nog aanzienlijk zomerser dan herfstig, dus in deze periode zul je meer toeristen aantreffen.

Vanaf de tweede week van september tot het einde van de maand kun je genieten van het eiland zonder drukte, en is het nog steeds mogelijk om voldoende hotelkamers te vinden en te reserveren in restaurants over het hele eiland, omdat de toeristen Capri beginnen te verlaten.

Als je een boottocht wilt maken, is september ook een goede tijd om dat te doen omdat de jachten en boten nog steeds voor anker liggen in de haven, maar er minder toeristen zijn die op een boot willen stappen.