Napels Metro

Napels zit vol geheimen en geschiedenis. Zozeer zelfs dat de Italiaanse stad perfect een netwerk van metersdiepe tunnels bewaart dat u kunt bezoeken. Ik zal je alles vertellen over mijn favoriete uitstapjes.

Ana Caballero

Ana Caballero

8 minuten lezen

Napels Metro

Napels Galerij | ©Luca Gianquitto

Er zijn zoveel dingen te zien in Napels dat u dagenlang de stad zou kunnen verkennen en elke dag weer versteld zou staan. U hebt waarschijnlijk een bezoek aan de kathedraal van Napels gepland, u zult vanaf het Castel dell'Ovo naar de zee willen staren, en u zult de authentieke sfeer van de stad willen proeven op het Piazza del Plebiscito. Maar naast de belangrijkste bezienswaardigheden is een bezoek aan het ondergrondse Napels een ongelooflijke belevenis in de stad.

Napels bewaart een hele stad onder de grond. Een rondleiding door cisternen, tunnels en schachten maken deze ervaring tot een unieke attractie in de stad. Als u nadenkt over wat u in Napels kunt doen, raad ik u aan ook een bezoek te brengen aan het ondergrondse gedeelte en deel uit te maken van deze reis door 2400 jaar geschiedenis.

1. Tour van de Bourbon Galerijen in Napels: een fascinerende ondergrondse tunnel

Bourbon Galleries van Napels| ©Maria C
Bourbon Galleries van Napels| ©Maria C

Hoewel er veel rondleidingen en excursies in Napels zijn, zijn er ook nieuwsgierigere reizigers die de stad van begin tot eind willen zien. Deze rondleiding is ideaal voor deze reizigers, omdat zij de Galerij vanBourbon kunnen bezichtigen.

Deze tunnel werd in 1853 gebouwd door Frans II van Bourbon, die zeer bezorgd was over een dreigende opstand en besloot opdracht te geven tot de aanleg van een vluchtweg van het Koninklijk Paleis naar de kazernes aan de toenmalige Via della Pace.

U kunt wandelen door deze tunnel vol geschiedenis en sfeer die nooit werd voltooid, maar die in elke periode van de geschiedenis door verschillende mensen voor verschillende doeleinden werd gebruikt. Het was een militair hospitaal, een schuilkelder uit de Tweede Wereldoorlog en zelfs een gerechtelijk magazijn.

Deze wandeling is boeiend en soms hartverscheurend, want u kunt nog steeds inscripties zien met handgeschreven boodschappen van hoop en ook van verlatenheid van alle mensen die er hebben gewoond.

In de tunnels vindt u ook standbeelden uit de fascistische periode en een unieke tentoonstelling van auto's en motorfietsen die tijdens de oorlogsjaren werden achtergelaten.
Deze tour vindt plaats in groepen van maximaal 20 personen en kost vanaf €14. Mis de kans niet om de geschiedenis van Napels te ervaren op een manier die u zich misschien niet had voorgesteld, maar waarvan u zeker zult genieten.

Interessante details

 • Prijs: vanaf €14
 • Duur: 3 en een half uur
 • Voordelen van deze optie: het is een unieke activiteit in Napels en tegen een zeer goede prijs.

Boek een rondleiding door het ondergrondse Napels

2. Wandeling door de stad Napels en bezichtiging van de ondergrondse ruïnes

Binnen in de Umberto I galerij| ©Marco Assini
Binnen in de Umberto I galerij| ©Marco Assini

Deze stadstour van Napels is perfect voor wie een wandeling door de stad wil maken, maar ook geïnteresseerd is in het ondergrondse deel van de stad.

Tijdens deze 5 uur durende rondleiding door Napels maakt u eerst kennis met het beroemde historische centrum.

Napels is een bijzonder schilderachtige stad, en een van de beste activiteiten is gewoon rond te dwalen in de ambachtelijke winkels, een rondleiding te nemen (als je kunt) om te proeven van de straatgerechten en zich te verbazen over de oudheid en de staat van bewaring van de kerken.

Dit type wandeltocht neemt meestal de belangrijkste bezienswaardigheden, zoals Piazza del Municipio, Galleria Umberto I en Piazza del Plebiscito.

Andere belangrijke monumenten, zoals het Castel Nuov enhet Koninklijk Paleis, worden ook vaak bezocht.

Na een wandeling langs Spaccanapoli, de belangrijkste laan, en langs de populaire Via San Gregorio Armeno, begint het bezoek aan de begraven ruïnes van de oude stad Napels.

Een groot voordeel van deze tour is dat uw gids een professionele kunsthistoricus is, met wie u alle curiosa en interessante feiten over deze unieke tour te weten kunt komen.

Bovendien is de groepsgrootte beperkt tot een maximum van 25 personen, zodat u deze tour zo comfortabel mogelijk kunt maken. U krijgt ook een koptelefoon, zodat u tijdens de rondleiding zonder problemen naar de gids kunt luisteren.

Interessante details

 • Prijs: vanaf 40€.
 • Duur: 5 uur
 • Voordelen van deze optie: deze rondleiding omvat zowel een bezichtiging van het historische centrum als van de ondergrondse stad.

Boek een rondleiding door het ondergrondse Napels

3. Ontdek de Catacomben van San Gennaro

In de Catacomben| ©poprostuflaga
In de Catacomben| ©poprostuflaga

Een bezoek aan de Catacomben van San Gennaro is de op twee na populairste toeristische activiteit in Napels voor de reizigers die het aandurven ondergronds te gaan. Dit is de plaats waar de meeste Napolitanen tijdens de Hoge Middeleeuwen werden begraven.

Het bijzondere van dit bezoek is dat u verschillende soorten begravingen zult kunnen identificeren, variërend van kleine kapelletjes voor bisschoppen en belangrijke persoonlijkheden uit die tijd, tot de graven van anonieme mensen die rechtstreeks in de grond zijn begraven.

U zult ook veel meer te weten kunnen komen over de beschermheilige van Napels, San Gennaro, die zo geliefd is bij alle inwoners van de stad.

Deze rondleiding door Napels geeft u de kans om indrukwekkende 9e-eeuwse Byzantijnse fresco's en schilderijen te ontdekken die in deze ondergrondse stad bewaard zijn gebleven. Men gelooft dat deze kunstwerken de geboorte van de Pompeïsche stijl vertegenwoordigen, en de eerste christelijke schilderijen in Zuid-Italië zijn.

Deze catacomben waren ook het toevluchtsoord van bisschop Paulus II in de 8e eeuw tijdens de beeldenstormen. Het is werkelijk ongelooflijk om door deze plaatsen te wandelen die in elke hoek een verhaal vertellen.

Interessante details

 • Prijs: vanaf 9€.
 • Duur: 45 minuten
 • Voordelen van deze optie: de tour wordt gedaan in een groep van maximaal 6 personen.

4. Begeleide tour door de ondergrondse heilige route van Napels

Rondleiding| ©Together4europe
Rondleiding| ©Together4europe

De Heilige Route van Napels is een route van religieus en historisch belang, van het graf van San Gennaro tot zijn schat. Tijdens deze rondleiding ontdekt u ondergrondse basilieken, belangrijke fresco's en mozaïeken en wandelt u door een van de oudste wijken van de stad: Rione Sanità.

Deze rondleiding duurt 3 uur, waarin u zich kunt onderdompelen in de geschiedenis en de evolutie van een stadsdeel dat door de eeuwen heen door vele sterke culturen is beïnvloed.

Wandelen in Napels is al een belevenis op zich, maar in de buurt van Rione Sanità zult u genieten van de verscheidenheid aan geluiden, kleuren en gezichten.

De rondleiding omvat een bezoek aan de Catacomben van San Gennaro, de Basiliek van San Gennaro extra Moenia, de Basiliek van S. Maria della Sanità en de Basiliek van S. Severo, monumenten van het grootste belang voor de stad.

Details van het belang

 • Prijs: vanaf 15€.
 • Duur: 3 uur
 • Voordelen van deze optie: u krijgt een rondleiding door het ondergrondse gedeelte, maar u zult ook representatieve monumenten kunnen zien.

5. Rondleiding door de ondergrondse geschiedenis van Napels en het Romeinse theater

Grieks-Romeins theater van Napels| ©Anibalp
Grieks-Romeins theater van Napels| ©Anibalp

Deze rondleiding omvat de toegang tot deze ondergrondse wereld en een live rondleiding. Als u deze fantastische omgeving 40 meter onder de oppervlakte wilt betreden, is deze optie iets voor u.

Uw gids neemt u mee door de geschiedenis langs verschillende stadia, van de schuilkelders van de Tweede Wereldoorlog tot de kleedkamer van de controversiële keizer Nero. Het is merkwaardig om je onder de grond te wanen van een stad met straten zo druk als Napels.

Tijdens deze rondleiding kunt u genieten van overblijfselen uit de oudheid, waaronder de Hypogeum-tuinen, die dateren uit de 4e eeuw en onschatbare antieke werken zijn.

U kunt ook een wandeling maken door het regenputtenstelsel en u voorstellen hoe de waterdistributie en -voorziening van de stad bijna 23 eeuwen lang was.

Het bezoek wordt bekroond met een korte rondleiding door de overblijfselen van het oude Romeinse theater van Neapolis, waar u zelfs duidelijk kunt zien waar Nero een privékleedkamer had voor wanneer er voorstellingen plaatsvonden. Het is verbazingwekkend hoeveel van de dingen die wij als alledaags beschouwen, hun oorsprong zovele jaren geleden hebben.

Deze rondleiding duurt anderhalf uur en de prijzen beginnen vanaf 14 euro, waarbij de service van een gids is inbegrepen die u zal begeleiden op dit prachtige avontuur.

Details van het belang

 • Prijs: vanaf 14€.
 • Duur: 1 uur en een half
 • Voordelen van deze optie: het is een zeer goed bewaard gebleven tour waar u kunt genieten van verschillende attracties in een enkele tour.

Boek een rondleiding door de ondergrondse van Napels

Tips voor een ondergrondse rondleiding in Napels

Comfortabel schoeisel| ©furkanfdemir
Comfortabel schoeisel| ©furkanfdemir
 • Het is aan te bevelen warme kleding mee te nemen, omdat u het koud kunt krijgen in de tunnels.
 • Als u claustrofobisch bent of niet van kleine ruimtes houdt, is dit misschien niet zo'n geschikte activiteit voor u. U kunt echter nog steeds alle brede galerijen zien en de plaats vermijden waar u door de smalste gaten naar binnen gaat, als u dat liever hebt.
 • Voor de veiligheid raad ik u aan comfortabele schoenen te dragen. De grond is soms niet erg stevig om op te lopen en er is veel vochtigheid, te wijten aan de weersomstandigheden in Napels en de diepte.
 • Als u met kinderen reist, is dit een gezinsvriendelijke activiteit. Je moet er alleen rekening mee houden of ze zich wel prettig zullen voelen bij sommige van de voorwaarden. Er zijn delen van de tunnels die vrij donker zijn, en de route heeft trappen in verschillende delen. Maar afgezien van deze details, zullen ze er net zoveel van genieten als de volwassenen.
 • Ik raad u aan de tour van uw keuze van tevoren te reserveren, aangezien de plaatsen beperkt zijn en deze activiteiten zeer populair zijn bij toeristen. Tours zijn beschikbaar in verschillende talen, dus vergeet niet om van tevoren te controleren of ze beschikbaar zijn in de taal en de tijd die u wilt.

Waarom is een excursie naar Napels ondergronds aan te bevelen?

Napels Underground| ©Mr. dale
Napels Underground| ©Mr. dale

Een rondleiding door het ondergrondse Napels geeft u de kans om een totaal andere omgeving te ervaren en u onder te dompelen in de geschiedenis van de stad. Bij een rondleiding op eigen gelegenheid kunt u alleen door de tunnels lopen, maar bij een rondleiding kunt u de geschiedenis herbeleven terwijl u er doorheen loopt.

Hoewel u vele andere activiteiten in de stad kunt doen, is een bezoek aan het ondergrondse deel van de stad iets zeer karakteristieks, en iets wat u in andere steden in Europa of de wereld niet kunt doen. De ruïnes zijn bovendien perfect bewaard gebleven. En een restauratieproces is aan de gang om het nog beter te maken.

Afhankelijk van de tour zijn de prijzen vergelijkbaar met die van andere soorten activiteiten, maar dit bezoek zal u een culturele en historische waarde geven. Plus, de ervaring om zoveel meter onder de grond te zitten, moet je zelf ervaren.

Is het mogelijk om deze tours naar Napels ondergronds te doen op uw eigen?

Gangen van Napels Ondergrondse| ©Angelo
Gangen van Napels Ondergrondse| ©Angelo

Nee, in werkelijkheid maken de ruïnes deel uit van een conserveringsproject waarbij de toegang alleen is toegestaan met rondleidingen, om het bezoek te beperken en de routes en routes van de toeristen te controleren.

Er zijn rondleidingen met verschillende thema's en op verschillende plaatsen, zoals we in deze hoofdstukken hebben beschreven, maar er is geen mogelijkheid om ze op eigen houtje te doen.