Napels in 2 Dagen: alles wat je moet weten

Plan uw weekend in de Zuid-Italiaanse stad. Napels heeft veel te bieden en twee dagen kunnen genoeg zijn om het essentiële te ontdekken.

Matteo Gramegna

Matteo Gramegna

12 minuten lezen

Napels in 2 Dagen: alles wat je moet weten

Napoli, Italië | ©Francesco Baerhard

Op zoek naar wat te zien en te doen in Napels? Geweldig! Dit artikel zal u van grote hulp zijn. De tour gaat langs verschillende delen van de stad en probeert u een overzicht te geven van de stad van de Vesuvius.

Aangezien we in het zuiden van Italië zijn, bevat de route enkele gastronomische stops die door de lokale bevolking worden aanbevolen. Klaar om je vingers bij af te likken?

Dag 1: Bezoek aan het centrum van Napels

Piazza Plebiscito| ©Vyacheslav Argenberg
Piazza Plebiscito| ©Vyacheslav Argenberg

Uw twee dagen in Napels moeten noodzakelijkerwijs beginnen op het Piazza Plebiscito, een iconische plaats in de hoofdstad van Campanië.

Begin uw bezoek aan Piazza del Plebiscito

Het ishet symbool van Napels en het belangrijkste plein van de stad. Het Palazzo della Prefettura, Palazzo Salerno, Palazzo Reale en de kerk van San Francesco di Paola beslaan een oppervlakte van meer dan 25 duizend vierkante meter.

In het midden staan de twee ruiterstandbeelden, gewijd aan Karel III van Bourbon en zijn zoon Ferdinand I, gemaakt door Canova en zijn leerling Antonio Calì.

Vóór de eenmaking van Italië stond dit plein bekend onder de naam "Largo di Palazzo". Het kreeg zijn huidige naam in oktober 1860, toen bij een volksreferendum de vereniging van de voormalige gebieden van het Koninkrijk der Twee Siciliën met de pasgeboren Italiaanse monarchie tot stand werd gebracht.

Zoals in andere steden werd het in de jaren zestig een grote parkeerplaats en tot 1994 stonden er auto's op het plein.

Gelukkig is het tegenwoordig volledig autovrij en worden er door de grote omvang allerlei evenementen georganiseerd, van concerten tot politieke demonstraties. Als u Napels in de kersttijd bezoekt, zult u de grote boom bewonderen die het plein een feestelijk tintje geeft.

Boek een rondleiding in Napels

Ontbijt in het Gran Caffè Gambrinus

Om de dag goed te beginnen is er niets beter dan een sfogliatella, een typisch nagerecht met een geschiedenis die teruggaat tot de Middeleeuwen.

Het is een bladerdeeg met een knapperige korst en een vulling van ricotta (ricotta kaas) en griesmeel. Traditioneel waren er twee versies, riccia en frolla, maar tegenwoordig zijn er tientallen moderne recepten.

In het hart van Napels kunt u ze het best proberen in het Gran Caffè Gambrinus. Het is een historische bar die wordt gekenmerkt door elegante Art Deco interieurs en, uiteraard, door de kwaliteit van zijn creaties. Het is gelegen aan de Via Chiaia 1, op een steenworp afstand van het Piazza Plebiscito.

Bezoek het Castel Nuovo

Castel Nuovo| ©Charlie
Castel Nuovo| ©Charlie

Vanaf het Gran Caffè Gambrinus gaat u voorbij de Piazza del Carciofo en neemt u de Via San Carlo. Spoedig zult u aankomen voor Castel Nuovo of Maschio Angioino, het fort dat in opdracht van Karel I van Anjou werd gebouwd na de nederlaag tegen de Suevi in 1266. Deze overwinning was van groot belang voor de stad, omdat hiermee de hoofdstad van het koninkrijk van Palermo naar Napels werd verplaatst.

Het kasteel heeft een trapeziumvormig grondplan omringd door vijf torens. De binnenplaats bevat Catalaanse elementen zoals de portico met segmentbogen en de buitentrap in magmatisch gesteente. De belangrijkste zaal is de Sala dei Baroni, waar zich vroeger de troon en een reeks fresco's van Giotto bevonden.

U kunt het bezoeken van maandag tot zaterdag, van 9.00 tot 19.00 uur. Wat de prijs betreft, moet je ongeveer €6 betalen . Af en toe is de toegang op zondag gratis.

Wandel rond de Galleria Umberto I

Deze elegante voetgangerspromenade werd aan het eind van de 19e eeuw aangelegd met een dubbele functie: commercieel en monumentaal. De hoofdingang is in de Via San Carlo, op een steenworp afstand van het Maschio Angioino.

Als u hier aankomt ziet u de exedra voorgevel en de vier marmeren beelden die Europa, Azië, Afrika en Amerika voorstellen.

Kort na de inwijding werd het het epicentrum van de Napolitaanse Belle Epoque. De exponenten van de plaatselijke bourgeoisie kwamen hier om te flaneren onder het prachtige gewelf van glas en staal, te winkelen en te genieten van de voorstellingen in de Salone Margherita, het eerste cafè-chantant van Italië.

Meer dan een eeuw later is de Galleria Umberto I nog steeds de salon van Napels en een onmisbare halte op elke reis naar de stad.

Om bij de volgende halte te komen, neemt u de ingang Via Toledo die naar de winkelstraat met dezelfde naam leidt.

Boek uw excursie naar Capri vanuit Napels

Volg de weg op Via Toledo

Verlaat de galerij in tegenovergestelde richting van de zee en u komt in de belangrijkste straat van Napels. Het werd in de 16e eeuw gebouwd in opdracht van onderkoning Pedro Álvarez de Toledo, en is daarom bezaaid met elegante gebouwen zoals Palazzo Zevallos en Palazzo Doria d'Angri.

Het is ook de winkelstraat van de stad en is volledig autovrij. Hier vindt u de bekendste merken - H&M, Disney, Pull & Bear, enz. - maar ook bars en historische winkels.

Als u tijd hebt, raad ik u aan uit te stappen bij het gelijknamige metrostation, volgens CNN het op twee na mooiste van Europa.

Bewonder de juwelen van Cappella Sansevero

Kapel van San Severo| ©Matias
Kapel van San Severo| ©Matias

Op een paar minuten lopen van Calle Toledo ligt een spookachtige plek: de Sansevero Kapel. De beroemdste icoon is de Gesluierde Christus, een buitengewoon marmeren beeldhouwwerk dat de textuur van een sluier weergeeft. De andere beelden en de structuur van de tempel zijn niet minder mooi en zeker een bezoek waard.

De kerk is normaal open van 9.00 tot 18.30 uur, maar u moet wel van tevoren reserveren. Er staan vaak rijen en de capaciteit is beperkt.

Om uw bezoek te organiseren, raad ik u aan het artikel over tickets en bezoeken aan de Gesluierde Christus van Napels aandachtig te lezen.

Geniet van het uitzicht bij de Belvedere San Martino

Na het bezoek verlaat u de kapel en bereikt u de halte van de kabelbaan van Montesanto (lijn F2). U stapt uit bij Morghen, dat ongeveer 600 meter van dit prachtige uitzichtpunt ligt.

Er zijn verschillende uitzichtpunten in de stad, maar dit uitzichtpunt heeft iets speciaals: van hieruit hebt u een uitzicht van 360º over de hele stad, van de golf tot de top van de Vesuvius.

Boek uw excursie naar de Vesuvius vanuit Napels

Breng de middag door bij de Vomero

De Vomero is een wijk in de heuvels van Napels die is ontworpen als woonwijk voor de gegoede klassen. Belvedere San Martino ligt in dezelfde wijk, hoewel het centrale gedeelte aan de voet van Castel Sant'Elmo ligt.

Gelukkig hoef je om er te komen alleen maar de Pedamentina af te dalen, een historische trap die de oude stad met het kasteel van Sant'Elmo verbindt.

Het kroonjuweel is Villa Floridiana, een neoklassiek herenhuis gebouwd voor Lucia Migliaccio, hertogin van Floridia en echtgenote van Ferdinand IV van Bourbon. Het is omgeven door een groot park - een van de grootste van Napels - doorkruist door paden en versierd met standbeelden, zuilen en andere architectonische elementen die de Grieks-Romeinse ruïnes nabootsen.

Het is een paradijs voor kinderen die kunnen rennen en spelen in de grote grasvelden. Kinderspeelplaatsen bevinden zich bij de ingang van de Via Cimarosa, op een steenworp afstand van het camelia bosje.

De openingstijden zijn afhankelijk van het seizoen: in de winter van 8.00 uur tot 16.30 uur en in de zomer van 8.30 uur tot 19.30 uur.

Trouwens, als u op zoek bent naar andere activiteiten voor de kleintjes, raad ik u aan het bericht over een bezoek aan Pompeii met kinderen te lezen.

Shopaholics zullen hun ideale bestemming vinden in de Vomero. De bekendste winkels zijn geconcentreerd in de straten Via Luca Giordano en Via Alessandro Scarlatti. In de zijstraten en steegjes van de wijk vindt u echter ook minder bekende winkels waar u leuke koopjes kunt doen.

Verwen uw smaakpapillen bij Buatta

In de wijk Vomero ligt Buatta, een restaurant dat heerlijke traditionele gerechten serveert.

Het noemt zichzelf een "Trattoria di conversazione" (herberg van conversatie); dit betekent dat u zowel van het eten als van de populaire sfeer kunt genieten zonder u te haasten: in Napels kennen ze de waarde van het gesprek na het diner!

Een van hun stergerechten is genovese, een uitstekende pastasaus op basis van rundvlees en veel uien. Een ander bijzonder recept is spaghetti d'o puveriello, bereid met eieren, varkensvet en kaas. Een klassieker uit de slechte keuken. Het restaurant is gevestigd in Via Filippo Cifariello 14.

Als u gepassioneerd bent door lekker eten, raad ik u aan de post over de beste gastronomische tours in Napels te lezen. De stad Vesuvius heeft een ruim aanbod aan straatvoedsel en traditionele hapjes.

Boek een gastronomische tour in Napels

Dag 2: Napels op zijn authentiekst

Complesso Monumentale di Santa Chiara| ©Juan K
Complesso Monumentale di Santa Chiara| ©Juan K

De route van de tweede dag begint in een plaats van middeleeuws Napels: het Complesso Monumentale di Santa Chiara. Als u niet in de buurt verblijft, kunt u hier komen door uit te stappen bij de metrohaltes "Duomo" of "Università".

Duik in de geschiedenis van het Complesso Monumentale di Santa Chiara

Het Complesso Monumentale di Santa Chiara is een Franciscaanse citadel uit de 14e eeuw. Het werd gebouwd naar het testament van koning Robert van Anjou en zijn vrouw, Sancha de Mallorca, en beslaat een vrij groot gebied in het centrum van Napels.

De architecten Gagliardo Primario en Leonardo di Vito ontwierpen deze kerk in Provençaalse gotische stijl. De beelden zijn gemaakt door Tino da Camaino, die gespecialiseerd was in begrafenismonumenten.

Voor de decoratie van het interieur koos Robert van Anjou de beste schilder van die tijd, Giotto, hoewel sommigen geloven dat de fresco's door een van zijn leerlingen werden geschilderd.

Het beroemdste gedeelte is ongetwijfeld het Chiostro Maiolicato, een klooster dat versierd is met majolica tegels met florale motieven. Het is een oase van rust met een discrete charme. Als u een idee wilt krijgen, kunt u een kijkje nemen op zijn Instagram-profiel. Dagelijks geopend van 9.30 tot 17.30 uur (zondag van 10.00 tot 14.30 uur).

Zoek een souvenir in Via San Gregorio Armeno

Een kerstklassieker uit Napels die in elke maand van het jaar kan worden genoten. In deze straat in de oude stad bevinden zich de oude werkplaatsen van de ambachtslieden van de wieg.

Via San Gregorio Armeno's roeping dateert van voor het Christendom. In de Romeinse tijd bevond zich hier de tempel van Ceres en de winkels in de omgeving verkochten terracotta beeldjes die aan de vruchtbaarheidsgodin werden geofferd.

Vandaag vindt u hier alles , van klassieke Napolitaanse kerststalfiguren tot beeldjes van beroemde tijdgenoten. Wat de winkels betreft, deze zijn het meest historisch:

  • Fratelli Capuano, in 2002 waren zij verantwoordelijk voor de kerststal in het Koninklijk Paleis in Madrid (Via San Gregorio Armeno 28).
  • Sciuscià, een winkel gespecialiseerd in "scogli", kerststallen die het Napels van de 17e eeuw doen herleven (Via San Gregorio Armeno 3).
  • Gambardella. Naast de traditionele figuren vindt u er reproducties van Freddie Mercury, Diego Maradona, Fidel Castro en andere personages (Via San Gregorio Armeno 40).
  • Di Virgilio, een andere tempel van Napolitaanse kerststallen. Hier kunt u zelfs gepersonaliseerde beeldjes bestellen. De kwaliteit is zeer hoog (Via San Gregorio Armeno 18).
  • Ferrigno, kunt u naast de beeldjes ook huisparfums, geluksamuletten, handbeschilderd keramiek en nog veel meer kopen (Via San Gregorio Armeno 8).

Bestel een margherita bij Antica Pizzeria da Michele

L'Antica Pizzeria da Michele| ©KaatjeNL
L'Antica Pizzeria da Michele| ©KaatjeNL

Napels is synoniem met pizza en het etablissement aan de Via Cesare Sersale is de tempel ervan. Hoewel we gewend zijn aan lange menu's en uitgebreide toppings, worden hier slechts twee versies geserveerd: marinara (tomaat, oregano, basilicum) en margherita (tomaat, fiordilatte en basilicum).

In tegenstelling tot wat u zou denken, wordt er geen buffelmozzarella gebruikt, maar fiordilatte, een verse kaas die uitsluitend van koemelk wordt gemaakt. De keuze van het ingrediënt komt tot uiting in de bereiding: deze is steviger en garandeert een beter resultaat.

Een andere mythe die moet worden ontkracht, houdt verband met de olie: Antica Pizzeria da Michele gebruikt zaadolie en geen olijfolie, zodat de intense smaak van deze laatste de smaken niet overdekt.

Het restaurant is elke dag van de week geopend van 11.00 tot 23.00 uur. Het is zeer bekend en je moet vaak even wachten om binnen te komen, maar ik verzeker je dat het de moeite waard is - Da Michele bakt al pizza's sinds 1870!

Ga de Duomo binnen

De Napolitaanse kathedraal is in gotische stijl, met een Latijnse kruisstructuur en drie schepen. De constructie die we vandaag kunnen zien is echter het resultaat van verschillende wijzigingen. Een van de hoofdbeuken leidt naar de basiliek van Santa Restituta, een kerk uit de vroegchristelijke periode.

Het kan worden bezocht van maandag tot en met zaterdag van 8.30 tot 14.30 uur (met een pauze tussen 13.30 en 14.30 uur) en op zondag van 8.00 tot 19.30 uur met een pauze tussen 13.00 en 16.30 uur.

Bezoek aan het Archeologisch Museum

Als u gepassioneerd bent door Romeinse en antieke kunst, moet een bezoek aan het Archeologisch Museum van Napels op uw lijstje staan.

De route is verdeeld in drie delen: de Pompeïsche collecties, de Farnese collectie (die toebehoorde aan de adellijke familie met dezelfde naam) en de Egyptische collectie, de op twee na grootste ter wereld na die van Caïro en het Egyptisch Museum in Turijn. Het museum is geopend van 9.00 tot 19.30 uur.

Beleef Napels op zijn authentiekst in de Rione Sanità

Tot een paar jaar geleden bleef de Rione Sanità buiten de gebaande toeristische paden, terwijl het vandaag de dag een zeer populaire bestemming is.

Vóór de 17e eeuw was het gebied vrijwel verlaten, maar alles was voorbestemd om te veranderen. De bouw van de basiliek van Santa Maria della Sanità en enkele residenties van de gegoede klassen veranderden het uitzicht.

In werkelijkheid is de echte protagonist van de wijk de Maddalena Cerasuolo brug, die het centrum verbindt met de Reggia di Capodimonte. Enerzijds werden de verbindingen met de rest van de stad verbeterd, anderzijds werd de essentie van de wijk behouden.

Slenteren door de straten van de Rione Sanità betekent genieten van de populairste Napels, tussen de kleren die buiten hangen en het geroezemoes van pruttelende tomatensaus.

Hier kunt u een graffitipad volgen (o.a. in Vico Misericordiella, Vico Buongiorno, Vico Lammartari en Salita Fontanelle), een broodje tonijn met provola proberen bij Alimentari Carmine (Via Sanità 115) of een bezoek brengen aan de kerk van San Severo buiten de muren.

Een wandeling door de buurt mag een wandeling onder de elegante gebouwen niet uitsluiten. De bekendste zijn Palazzo Sanfelice (de monumentale open trappen zijn zeer schilderachtig) en Palazzo dello Spagnuolo, een van de mooiste voorbeelden van de Napolitaanse barok.

Ontdek het ritueel van Cimitero delle Fontanelle

Cimitero delle Fontanelle| ©Morbid Anatomy
Cimitero delle Fontanelle| ©Morbid Anatomy

De Rione Sanità heeft nog een illustere gast: het Cimitero delle Fontanelle. Het is een ossuarium dat de stoffelijke resten bevat van een onbepaald aantal mensen die voornamelijk zijn gestorven in de 16e eeuw, het donkerste hoofdstuk van Napels.

De stad had te lijden onder hongersnoden, epidemieën, aardbevingen, vijf uitbarstingen van de Vesuvius en volksopstanden.

De begraafplaats staat bekend om een uniek ritueel, de "anime pezzentelle". In de praktijk adopteerden Napolitanen een achtergelaten schedel ("capuzzella" genoemd) in ruil voor goddelijke bescherming. Binnen in het ossuarium ziet u goed bewaarde schedels die in verschillende soorten houders zijn geplaatst.

Het Cimitero delle Fontanelle is een plaats waar religie en bijgeloof zich vermengen. Er zijn geen soortgelijke gevallen in Europa en misschien is de enige bekende overeenkomst wel de Mexicaanse Dag van de Doden.

Het ossuarium is de hele week gratis te bezoeken van 9.00 tot 16.00 uur, terwijl er in het weekend meestal rondleidingen worden georganiseerd.

Sluit de dag af in de Cantina del Gallo

Om de dag af te sluiten, is er niets beter dan een diner in een goed, lekker en goedkoop restaurant. La Cantina del Gallo is een historische taverne die de klassiekers van de Napolitaanse keuken aanbiedt in een informele sfeer.

Ik raad aan de Pizzicotti (pizzadeeg gevuld met gefrituurde paprika, aubergines en raapstelen), Montanara (een bijzondere soort gefrituurde pizza) en Crocchè, een typische aardappelkroket met een vulling van mozzarella en een vleugje peper, te proberen. Het restaurant bevindt zich in de Rione Sanità zelf (Via Alessandro Telesino 21).

Is het de moeite waard om Napels in 2 dagen te bezoeken?

Forum Pompeii| ©Pablo Cabezos
Forum Pompeii| ©Pablo Cabezos

Het hangt af van je smaak en de tijd van het jaar. Als u op zoek bent naar een stedentrip, zijn twee dagen voldoende. Als je van oude kunst houdt, is een weekend niet genoeg.

Napels herbergt een van de belangrijkste archeologische musea ter wereld en twee onder stenen en as bedolven Romeinse steden: Pompeii en Herculaneum.

En als u een vlucht hebt geboekt tussen mei en begin september , moet u van de gelegenheid gebruik maken om de kustlijn te verkennen. U kunt van Napels naar Capri gaan of de Amalfikust bezoeken door een auto te huren of een georganiseerde rondreis te boeken.

Boek uw excursie naar Capri vanuit Napels