Pompeii bezoeken met kinderen

Als je van plan bent Pompeii te bezoeken tijdens je vakantie in Italië en je reist met je gezin, dan zijn er een paar tips die je reis met kinderen aangenamer kunnen maken. Let op!

Carmen Navarro

Carmen Navarro

6 minuten lezen

Pompeii bezoeken met kinderen

Uitzicht op Pompeii | ©Paul Kelley

Pompeii is een fascinerende stad: de geplaveide straten, de historische gebouwen die versteend werden door de lava van de Vesuvius en de gewoonten van een bevolking voor wie de tijd bijna 2000 jaar geleden stilstond, zullen het hele gezin aandachtig houden tijdens het bezoek.

Maar zoals altijd wanneer je reist met de jongste leden van het gezin, is het het beste om de organisatorische details te plannen zodat alles vlot verloopt.

Een georganiseerde excursie, comfortabeler voor gezinsuitstapjes

Rondleiding met gids| ©Nick Hubbard
Rondleiding met gids| ©Nick Hubbard

Als je een plaats als Pompeii wilt bezoeken met zoveel historische context en relatief ver van grote steden als Rome, kun je het beste een all-inclusive tour nemen.

Zo hoef je je niet te bekommeren om de reis naar Pompeii, de transfers, het kopen van kaartjes en het wachten bij de kassa. Bovendien zorgt een deskundige gids ervoor dat je bij elke stap begrijpt wat je ziet.

De gidsen zijn het trouwens heel gewoon om kinderen in de groepen te hebben, dus de kleintjes zullen ook genieten van de rondleiding.

Als je Pompeii wilt bezoeken vanuit Rome

Als je een gezinsreis naar Pompeii plant vanuit Rome, moet je weten dat de afstand tussen de Italiaanse hoofdstad en de stad van de Vesuvius 242 kilometer is, dus de reistijd is ongeveer 2,5 uur.

Omdat de reis per bus met airconditioning wordt gemaakt en je wordt begeleid door een deskundige gids, zal de reis een makkie zijn, zelfs voor de kleintjes, die zichzelf kunnen trainen door naar het landschap te kijken en vragen te stellen aan de gids.

Als je van plan bent om in de zomer te reizen, kun je bij het boeken van de excursie naar Pompeii vanuit Rome ook de Vesuvius bezoeken.

Als je Pompeii wilt bezoeken vanuit Napels

Als je vertrekt vanuit de Napolitaanse hoofdstad en een excursie naar Pompeii wilt maken vanuit Napels, is de reis veel korter, aangezien beide steden minder dan 30 kilometer van elkaar verwijderd zijn.

In dit geval vindt de reis plaats in een minibus met airconditioning en legt een deskundige gids de geschiedenis uit van de best bewaarde Romeinse stad ter wereld.

Het boeken van een excursie naar Pompeii vanuit Napels is een goed idee als je met kinderen reist, want de hele tour duurt ongeveer 4 uur en het vervoer kan inclusief ophalen en afzetten direct bij het hotel zijn, als je in een van de geselecteerde hotels verblijft.

Boek een tour naar Pompeii vanuit Napels

Boek altijd vooraf

Reis als gezin| ©Nick Hubbard
Reis als gezin| ©Nick Hubbard

En in navolging van de vorige aanbeveling kan ik je nog een tip geven: of je nu besluit Pompeii te bezoeken met een georganiseerde tour of dat je liever de kaartjes voor Pompeii koopt en de stad op eigen houtje bezoekt, je kunt het beste online en van tevoren boeken.

Bij Hellotickets kun je bijvoorbeeld kiezen uit verschillende soorten tours, met vertrek vanuit Napels en vanuit Rome: sommige bevatten ook een bezoek aan de Amalfikust of zelfs de beklimming van de Vesuvius. En afhankelijk van je budget kun je kiezen met of zonder lunch inbegrepen, dus je kunt het organiseren zoals jij het wilt.

Als je in het hoogseizoen reist, is het waarschijnlijk drukker, dus vooraf boeken is vooral zinvol omdat tours uitverkocht of volgeboekt kunnen zijn op de dag dat je wilt reizen.

Boek je ticket voor Pompeii

Profiteer van gereduceerde prijzen voor kinderen op tours en tickets

Kinderen in de straten van Pompeii| ©fhwrdh
Kinderen in de straten van Pompeii| ©fhwrdh

Baby's tot twee jaar oud mogen gratis naar binnen (ze hebben ook gratis toegang tot rondleidingen en begeleide bezoeken), maar voor kinderen tot 6 jaar zijn er zeer gereduceerde tarieven die dit compenseren.

Bij Hellotickets bijvoorbeeld, wanneer u een excursie naar Pompeii vanuit Rome of een excursie naar Pompeii vanuit Napels boekt, heeft u de mogelijkheid om de leeftijdsgroep van uw kinderen te selecteren, zodat automatisch de gereduceerde prijs wordt berekend die elk van hen moet betalen.

In het geval van baby's is het het beste om de entree of tour voor hem/haar te selecteren, zelfs als deze gratis is, zodat u verwarring bij de ingang voorkomt. Veel plezier!

Boek een excursie naar Pompeii vanuit Rome

Bescherm ze tegen de zon als u in de zomer reist

Bescherm je kind tegen de zon| ©Samantha Sophia
Bescherm je kind tegen de zon| ©Samantha Sophia

Tussen juli en augustus lopen de temperaturen in de omgeving van Pompeii flink op en aangezien bijna het hele bezoek buiten plaatsvindt, zul je tijdens de tour niet veel schaduwrijke plekjes vinden.

Daarom is het essentieel dat ze goed gehydrateerd zijn en voorbereid met een hoed en zonnebrandcrème. Dit geldt ook voor de ouderen, want de temperaturen kunnen voor iedereen behoorlijk drukkend zijn, dus aarzel niet om je voor te bereiden op een dag in de zon.

Vergeet ook niet dat comfortabele schoenen ervoor zorgen dat je de dag en de wandeling veel beter doorstaat. Een ijsje aan het einde van het bezoek zal je de hitte doen vergeten en je zult vertrekken met de beste smaak in je mond.

Boek je ticket voor Pompeii

Pas op voor kinderwagens

Moeder draagt een draagzak met haar kind.| ©Marcin Jozwiak
Moeder draagt een draagzak met haar kind.| ©Marcin Jozwiak

Hoewel het mogelijk is om een groot deel van de tour met een kinderwagen af te leggen, is het niet aan te raden. De straten van Pompeii zijn geplaveid en dit helpt niet om meerdere uren rond te lopen.

Een goede optie, als de baby nog klein is, is om te kiezen voor rugzakken of draagzakken: je hebt dan veel meer flexibiliteit bij het bewegen door het gebied en je hoeft je geen zorgen te maken over de logistiek van de kinderwagen.

Als de kinderen wat ouder zijn, zullen ze veel plezier beleven aan het wandelen en als je de wandeling combineert met verschillende pauzes langs de route, zullen ze net zo blij zijn.

Over het algemeen zullen de goed bewaarde ruïnes en de fascinerende geschiedenis van de stad hen een hele tijd bij de les houden, dus dat moet geen probleem zijn.

Boek je ticket voor Pompeii

Neem snacks mee in je rugzak

Neem iets mee om te snacken| ©daveynin
Neem iets mee om te snacken| ©daveynin

Het klopt dat je bij de ingang van Pompeii verschillende kraampjes vindt waar je wat snacks of versnaperingen kunt krijgen, maar als het om de kleintjes in huis gaat, is het het beste om vanaf het begin goed gevuld op pad te gaan.

We weten niet wanneer ze willen pauzeren, wanneer ze een beetje honger krijgen of gewoon hun aandacht willen afleiden en even willen spelen of rusten.

Neem iets lichts mee in je rugzak om te eten of te knabbelen, dan houden ze energie over voor een wandeling door Pompeii.

Boek uw ticket voor Pompeii

Plan uw maaltijden van tevoren

Plan uw maaltijden| ©Pablo Merchán Montes
Plan uw maaltijden| ©Pablo Merchán Montes

In lijn met het vorige punt is het, als je van plan bent de hele dag in Pompeii door te brengen, het beste om te weten waar je kunt eten en op welk tijdstip, zodat je een tafel kunt organiseren en zelfs reserveren.

In het midden van de dag, vooral in het hoogseizoen of op feestdagen, kunnen er vrij veel bezoekers in de buurt zijn, dus het vinden van een goede plek om te eten is niet altijd gemakkelijk.

Ik raad je mijn artikel over waar te eten in Pompeii aan, zodat je kunt kiezen uit een grote verscheidenheid aan restaurants en menu's. Je zult zeker iets vinden dat bij iedereen past en waarmee je je maaltijd van tevoren kunt organiseren, zonder ter plekke te moeten improviseren.

Boek je ticket voor Pompeii

Plaats ze in een context zodat ze begrijpen wat ze gaan zien

Vertel ze de geschiedenis van Pompeii zodat ze weten waar ze naar kijken| ©Daniel Enchev
Vertel ze de geschiedenis van Pompeii zodat ze weten waar ze naar kijken| ©Daniel Enchev

Als er iets is dat jong en oud fascineert, dan is het wel de geschiedenis van Pompeii. Om te voorkomen dat ze alleen maar de ruïnes zien en niet echt begrijpen wat het is, kun je ze het beste wat vertellen over de geschiedenis van de stad.

De goede staat van veel van de overblijfselen zal ze doen verbazen door er alleen maar naar te kijken, maar als je ze er van tevoren wat over hebt verteld, zullen ze helemaal verkocht zijn. Bovendien zullen ze vroeg of laat op school de geschiedenis van vulkanen bestuderen :)

Deze documentaire vertelt het verhaal van Pompeii aan de hand van illustraties en is heel nuttig om uit te leggen wat er is gebeurd. Bekijk hem en als je hem leuk vindt, aarzel dan niet om hem een paar dagen voordat je erheen gaat aan hen te laten zien.