Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

Pompeï Dagtrips vanuit Rome

Bijna 2000 jaar geleden verwoestte de lava van de Vesuvius de stad Pompeii en bracht haar tot stilstand. Vandaag is het mogelijk om deze oude versteende Romeinse stad te bezoeken. Hier is hoe.

Ana Caballero

Ana Caballero

15 minuten lezen

Pompeï Dagtrips vanuit Rome

Ruïnes van de stad Pompeii | © Andy Holmes

Pompeii ligt in het midden van het Italiaanse schiereiland, dicht bij Napels. De ligging kon niet perfecter zijn: in het noorden rijst de imposante vulkaan Vesuvius op en in het zuiden de mythische kust van Amalfi. De beste manier om deze stad te bezoeken is met een georganiseerde rondreis vanuit Rome, waarbij u zich over niets anders hoeft te bekommeren dan te genieten van de route en het bezoek aan deze historische stad die versteend is onder de lava van de Vesuvius.

De beste optie

Napels en Pompeii dagtocht vanuit Rome

All-inclusive tour naar Rome vanuit Pompeii

Deze tour is perfect als u Pompeii wilt bezoeken tijdens uw reis naar Rome, maar niet veel moeite (of budget) wilt besteden aan de voorbereiding van het bezoek. Alles is inbegrepen, dus je hoeft je nergens zorgen over te maken.

Duur: 13 uur

Pompeii bezoeken is een reis terug in de tijd. De stad van het Oude Rome is een must voor iedereen die door de overblijfselen van de straten wil slenteren en zich wil voorstellen hoe de oude Romeinen leefden. Deze tour begint in het centrum van Rome, waar u aan boord gaat van een privébus en rechtstreeks naar het archeologische park van Pompeii gaat.

Eenmaal daar aangekomen krijgt u een rondleiding door de stad, waarbij een deskundige gids niet alleen uitlegt hoe de stad is ontstaan, maar ook hoe de inwoners leefden, hun sociale gewoonten op het Forum en hun vrijetijdsbesteding in de goed bewaarde Theaters en het amfitheater. U ziet er duizendjarige mozaïeken en zelfs enkele inwoners van Pompeii die tevergeefs probeerden te ontsnappen aan de lava en versteend werden. Een echt openluchtmuseum.

De tour is inclusief entreegelden en lunch in de prijs, dus u hoeft zich verder nergens zorgen over te maken. Aan het eind van de dag komt u terug in Rome met het gevoel dat u terug in de tijd bent gereisd.

Waarom ik deze tour aanbeveel: Het is de meest comfortabele en gemakkelijke optie om naar Pompeii te reizen vanuit Rome met alles georganiseerd. Begeleide tour, lunch, vervoer en entreegelden zijn inbegrepen in de prijs.


Waarom is het de moeite waard om van Rome naar Pompeii te gaan?

Lichaam versteend door de vulkaan| ©Unsplash
Lichaam versteend door de vulkaan| ©Unsplash

Hoewel Rome een openluchtmuseum is en het epicentrum van de Romeinse beschaving, is het de moeite waard naar Pompeii te gaan om te ontdekken hoe zij leefden. Het stratenplan, de structuur van de woningen, de plaatsen van eredienst en ontspanning... Dit alles en nog veel meer is te vinden in een van de belangrijkste archeologische parken ter wereld en UNESCO-werelderfgoed.

Om het meeste uit uw bezoek te halen, kunt u een excursie boeken waarbij u een rondleiding krijgt door het archeologische complex. U kunt uw reis ook combineren met andere bestemmingen in de buurt, zoals Napels, de Vesuvius of de kust van Amalfi.

Als u van geschiedenis, architectuur of kunst houdt, aarzel dan niet om hierheen te komen en alles op te snuiven wat er te zien en te leren valt. Van het ontdekken van wat er in Pompeii is gebeurd tot het bewonderen - vanaf de ruïnes - van de imposante Vesuvius, de vulkaan die alles veranderde. En als u nog steeds niet overtuigd bent, aarzel dan niet om mijn artikel te lezen over de vraag of Pompeii de moeite waard is om vanuit Rome te bezoeken.

Boek uw reis naar Pompeii

Interessante details over excursies naar Pompeii

Detail van de straten van Pompeii| ©Unsplash
Detail van de straten van Pompeii| ©Unsplash
 • Afstand van Rome naar Pompeii: 242 kilometer
 • Reistijd: 2:30 uur over de weg, ca. 2:05 uur met de trein (één overstap).
 • Waar vertrekken ze: sommige tours hebben een ontmoetingspunt (zoals Piazza del Popolo) en anderen halen u op bij uw hotel - vergeet niet dit punt te controleren, afhankelijk van wat voor u het handigst is!
 • Hoe laat vertrekken ze: rond 7.30 uur (het is een lange tocht, dus het is de moeite waard om een beetje vroeg op te staan).
 • Hoe is het vervoer: deze tours worden gedaan in een comfortabele bus met airconditioning.
 • Wat u op deze tocht zult aantreffen: u ziet een van de indrukwekkendste Romeinse ruïnecomplexen ter wereld.

Boek uw excursie naar Pompeii

Maar hoeveel kost het om Pompeii te bezoeken of een reis naar Pompeii vanuit Rome te maken?

Straat Pompeii| ©a rancid amoeba
Straat Pompeii| ©a rancid amoeba

Afhankelijk van welke optie u kiest: een all-in georganiseerde excursie naar Pompeii vanuit Rome kost iets meer dan €100 bij Hellotickets. De prijs is inclusief privé-vervoer, lunch, entreegelden en rondleiding, alles op één dag.

Als u de reis liever zelf organiseert, moet u van tevoren kaartjes voor Pompeii kopen, een trein- of busticket boeken en voor uw eigen eten betalen.

Maar als je je echt zorgen maakt over hoe je een bezoek aan Pompeii kunt plannen zonder je budget te overschrijden, maak je dan geen zorgen: ik raad je altijd aan om voordat je gaat uit te rekenen hoeveel een reis naar de stad van de Vesuvius vanuit Rome je ongeveer gaat kosten. In dit artikel over hoeveel het kost om Pompeii te bezoeken help ik je het uit te rekenen.

Hoe kom ik naar Pompeii vanuit Rome?

Resten van verf| ©Craig Morey
Resten van verf| ©Craig Morey

Als u in Rome bent en van plan bent Pompeii te bezoeken, is het duidelijk dat aansluiten bij een georganiseerde tour de gemakkelijkste en meest comfortabele optie is, maar er zijn ook andere manieren om Pompeii te bereiken als u Pompeii liever op eigen gelegenheid bezoekt.

Vanuit de Italiaanse hoofdstad kunt u met de trein, met de bus of zelfs met de auto reizen, als u besluit uw eigen voertuig te huren voor meer autonomie tijdens uw bezoek aan het land. Prijzen, reistijden en hoe u aan tickets komt, vindt u in dit artikel over hoe u van Rome naar Pompeii komt.

Hoe lang duren de excursies naar Pompeii vanuit Rome?

Voetgangersoversteekplaats| ©Carol
Voetgangersoversteekplaats| ©Carol

Om Pompeii vanuit Rome te bezoeken heb je een volle dag nodig. De twee steden liggen meer dan 200 kilometer uit elkaar en hoewel de reis niet al te vermoeiend is - het uitzicht over de weg is prachtig - moet u in Pompeii enkele uren doorbrengen om het beste uit de stad te halen.

Tijdens een rondleiding vanuit Rome vertrekt u meestal vroeg in de ochtend vanuit het centrum van de hoofdstad en keert u laat in de middag terug naar hetzelfde punt, nadat u een ongelofelijke dag heeft doorgebracht in de stad die door de Vesuvius is versteend. In dit artikel over de duur van rondleidingen en bezoeken aan Pompeii, geef ik u meer details om u te helpen bij de organisatie.

Als u Pompeii op eigen gelegenheid wilt bezoeken, wordt de logistiek ingewikkelder, aangezien u met het openbaar vervoer zult moeten reizen. In dit geval zal een hogesnelheidstrein, hoewel duurder, u helpen tijd te winnen en het meeste uit uw dag in Pompeii te halen.

Natuurlijk zal een deskundige gids u zeker helpen om de essentie van de plaats te bezoeken en te begrijpen, zonder dat u tijd hoeft te verspillen door in uw eigen tempo door de straten te dwalen.

Kan ik Pompeii met kinderen bezoeken?

Groep toeristen die het amfitheater van Pompeii bezoeken.| ©NH53
Groep toeristen die het amfitheater van Pompeii bezoeken.| ©NH53

Natuurlijk is Pompeii een geweldige bestemming om met het hele gezin te bezoeken, en de jongste leden van het gezin zullen het geweldig vinden. U brengt een dag door in de open lucht met een bezoek aan paleizen, tempels en versteende theaters met de Vesuvius op de achtergrond.

Het belangrijkste is dat ze voorbereid op pad gaan met comfortabele schoenen (in feite is dit essentieel voor het hele gezin), beschermd tegen de zon en de hitte in de zomer en bovenal dat ze geen snack of vers water missen gedurende de dag.

Als u hen ook kennis wilt laten maken met geschiedenis, kunt u altijd van de gelegenheid gebruik maken om hen te vertellen over de werking van vulkanen en de geschiedenis van Pompeii. Italië met kinderen is altijd een goed idee en Pompeii, natuurlijk, ook. Hier is een link naar mijn artikel over een bezoek aan Pompeii met kinderen, zodat u rekening kunt houden met enkele aanbevelingen.

Wat te zien en te doen in de buurt van Pompeii

Ruïnes van Pompeii| ©Unsplash
Ruïnes van Pompeii| ©Unsplash

Pompeii ligt op een benijdenswaardige locatie: ten zuiden van Rome, dicht bij Napels en zijn baai en dicht bij de Vesuvius. Als u wilt weten wat u kunt zien en doen in de buurt van Pompeii, let dan op:

Bekijk de Vesuvius krater

Tijdens uw bezoek aan Pompeii zal duidelijk worden hoe belangrijk de Vesuvius was in de geschiedenis van deze stad. Als u de tijd en de energie hebt, is een wandeling naar de krater een geweldig idee.

Het geeft u het beste uitzicht van de reis, u ziet Pompeii vanaf de top en het hele gebied van de Baai van Napels. Trouwens, hoe vaak heb je de krater van een vulkaan voor je gehad? Nou, er gaat niets boven een bezoek aan een van de beroemdste vulkanen ter wereld voor de eerste keer.

Er zijn enkele excursies naar Pompeii waarbij dit is inbegrepen, maar als u op eigen gelegenheid gaat , aarzel dan niet om de optie toch te overwegen. Hier is hoe je de Vesuvius beklimt, de vulkaan van Pompeii.

Bezoek Napels

Er zijn enkele excursies naar Pompeii vanuit Rome die een stop in Napels omvatten. De reisroute is vergelijkbaar: u bezoekt de antieke stad Pompeii met een professionele gids en u stopt ook in Napels.

Deze routes omvatten meestal een bustour langs de must-see bezienswaardigheden van Napels, zoals het Koninklijk Paleis, Piazza del Plebiscito... terwijl u luistert naar de verhalen van de stad via een audiogids.

U kunt ook stoppen voor de lunch, gevolgd door een rondleiding door het archeologische park van Pompeii, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat - een echte traktatie!

Boek uw reis naar Pompeii

Wanneer is de beste tijd om Pompeii te bezoeken?

Ruïnes van Pompeii| ©Unsplash en primavera
Ruïnes van Pompeii| ©Unsplash en primavera

In Pompeii zijn de winters lang - van november tot maart - en is het weer koeler. De zomers duren echter van juni tot augustus en de hitte kan zinderend zijn.

Als er een perfecte tijd is om Pompeii te bezoeken, dan is het wel de lente, wanneer de temperaturen milder zijn en het toerisme minder druk is.

Augustus is om verschillende redenen de minst aan te raden maand: er zijn meer toeristen (en dus meer wachtrijen), veel restaurants sluiten in Napels omdat het dan vakantiemaand is en de hitte is verzengend. U kunt hier meer lezen over de beste tijd om Pompeii te bezoeken.

Boek uw excursie naar Pompeii

Wat is de beste dag van de week om Pompeii te bezoeken?

Interieurs van de ruïnes van Pompeii| ©Unsplash
Interieurs van de ruïnes van Pompeii| ©Unsplash

Het archeologische park is elke dag van de week om 9.00 uur geopend (8.30 uur op zaterdag). De sluitingstijden zijn afhankelijk van de tijd van het jaar: in de winter sluiten ze meestal rond 15.30 uur, terwijl u in de zomer uw bezoek kunt verlengen tot 18.00 uur. In ieder geval raden wij u aan de officiële website te raadplegen voor de meest recente openingstijden.

Mijn advies is om zo snel mogelijk te komen, omdat u dan bij mildere temperaturen en met minder drukte van het complex kunt genieten. Bovendien raden wij u aan Pompeii van maandag tot vrijdag te bezoeken, omdat in het weekend de meeste toeristen de ruïnes bezoeken.

Nog een laatste tip: als u alleen gaat en de toegangsprijs wilt uitsparen, laat uw bezoek dan samenvallen met de eerste zondag van elke maand. Die is gratis!

Boek uw excursie naar Pompeii

Tips om van uw excursie naar Pompeii een rondreis te maken

Spectaculaire zonsondergang in Pompeii| ©Canmandawe
Spectaculaire zonsondergang in Pompeii| ©Canmandawe

Om niets te missen, heb ik een artikel gemaakt met de beste tips voor een bezoek aan Pompeii. Hier zijn de 5 meest relevante tips voor u om kennis van te nemen:

 1. Boek uw toegangsticket of excursie naar Pompeii op voorhand: bij de meeste excursies is het toegangsticket al inbegrepen, dus u hoeft zich daar geen zorgen over te maken. Maar als je besluit alleen te gaan, koop het dan van tevoren. U vermijdt lange wachtrijen, vooral in het weekend.
 2. Zoek een excursie die bij uw reisstijl past: kies tussen een verblijf in Pompeii of een combinatie met een panoramische rondleiding in Napels of een beklimming van de vulkaan Vesuvius.
 3. Met een gids, hoe beter: Bedenk dat u een stad in ruïnes bezoekt, dus ook al zijn er aanwijzingen, u zult veel beter begrijpen wat u bezoekt als zij u vertellen hoe het millennia geleden op dezelfde plaats was. Op de meeste tours heb je een lokale gids die je elk hoekje en gaatje uitlegt. Als je op eigen houtje gaat, raden we je aan iets meer te betalen en een audiogids te huren bij de kassa.
 4. Niet te missen: het forum, het amfitheater, de theaters en de lupanar zijn niet te missen op uw rondreis. Bezoek ze allemaal!
 5. Wees voorbereid op een bezoek aan de openlucht: als het warm seizoen is, vergeet dan uw waterfles, hoed, zonnebril en zonnebrandcrème niet. Als het naar verwachting gaat regenen, zult u het op prijs stellen een paraplu en een mackintosh bij de hand te hebben. En, of het nu warm of koud is... comfortabele schoenen!

Ana's Reizigerstip

Vermijd reizen in de zomer. Buiten het zomerseizoen is er minder volk en kunt u vooral genieten zonder dat de zinderende hitte van juli en augustus u uitput.

Wat moet ik meenemen naar Pompeii?

Slenteren door Pompeii| ©Christopher Ott
Slenteren door Pompeii| ©Christopher Ott

Als u door de ruïnes van de stad wandelt, zult u merken dat er maar weinig plaatsen schaduw bieden. Daarom raden wij u aan een kleine rugzak met een fles water mee te nemen, die u gratis kunt bijvullen bij de verschillende fonteinen langs de route.

Vergeet niet om comfortabele schoenen te dragen, want Pompeii kan gemiddeld 4 uur in beslag nemen om rond te lopen. En, in de zonnigste maanden, draag een pet, een zonnebril en zonnebrandcrème. Oh, en natuurlijk, laat uw camera niet achter om de herinneringen aan deze unieke wandeling te bewaren.

Als je een grote rugzak hebt en die niet de hele tour met je mee wilt dragen, maak je dan geen zorgen want bij de ingang vind je kluisjes waar je hem in kunt doen.

Wat te zien in Pompeii

Een wandeling door de oude stad Pompeii| ©Unsplash
Een wandeling door de oude stad Pompeii| ©Unsplash

Pompeii was onbedoeld bevroren in de tijd. Meer dan 2000 jaar geleden, in 79 voor Christus, barstte de vulkaan Vesuvius uit, waardoor de hele Romeinse stad werd bedolven. Het werd pas in 1550 herontdekt, toen men begon met opgravingen om het te bevrijden uit de mantel van lava die het bedekte. Vandaag is een wandeling door de ruïnes een reis terug in de tijd en een stille herinnering aan de kracht van de natuur.

Als u het meeste uit uw bezoek aan dit archeologische park wilt halen, zijn hier de essentiële bezienswaardigheden in Pompeii:

Forum

Het was ongetwijfeld het epicentrum van het leven in de stad. Hier was het sociale, religieuze en politieke leven van Pompeii geconcentreerd. In zijn 150 meter lengte kunnen we nog genieten van enkele van de zuilen die het omringden en ons voorstellen hoe het oorspronkelijk gevuld was met standbeelden.

Tempel van Apollo

Gewijd aan de god van de zon en de rede, is dit een van de emblematische plaatsen van Pompeii, zeer dicht bij het forum. Het werd gebouwd tussen de 8e en 7e eeuw v. Chr. en is een van de oudste in de stad. Wat nu nog rest zijn enkele van de zuilen en de trappen die toegang gaven tot het podium.

Groot Theater

Op de tribunes van dit theater konden tot 5.000 toeschouwers worden geconcentreerd. Net als in andere zalen waren de toeschouwers gerangschikt volgens sociale klasse: de armsten bovenaan en de rijksten onderaan.

Klein theater

Hoewel de afmetingen kleiner zijn - er kunnen tot 1.000 toeschouwers in - is de akoestiek veel beter. Vandaag de dag vinden er nog steeds theater- en muziekvoorstellingen plaats - een voorrecht om ze vanaf de tribune te kunnen zien!

Amfitheater

Weliswaar is zijn Romeinse broer, het Colosseum, het beroemdst, maar het amfitheater van Pompeii is het oudste dat bewaard is gebleven. Het dateert uit 70 voor Christus en had een capaciteit van 20.000 toeschouwers. Net als andere soortgelijke arena's, kwamen gladiatoren hier langs om hun moed te tonen.

Als u na uw bezoek aan Pompeii en het Amfitheater nog steeds het Colosseum in Rome wilt bezoeken, vergeet dan niet dat u bij uw terugkeer een rondleiding door het Colosseum kunt organiseren of gewoon kaartjes kunt kopen om het interieur op uw gemak te bezoeken. Hier heb je een link naar de gidsen die we erover hebben geschreven, zodat je ze kunt raadplegen: Colosseum rondleidingen y Tickets voor het Colosseum in Rome: hoe koop je ze, wat zit erbij inbegrepen, hoeveel kosten ze, enz....

Lupanar

Als er één plaats is die de aandacht van de reiziger in Pompeii trekt, dan is het dit gebouw wel. Het is een oud bordeel, het belangrijkste in de Romeinse stad. Het is de moeite waard rond te lopen op de twee verdiepingen, de stenen bedden te bekijken en de fresco's te bewonderen: van erotische motieven tot gravures op de muren, gemaakt door bezoekers en prostituees. De bovenverdieping was bestemd voor de rijkste klanten, terwijl de benedenverdieping was gereserveerd voor de armsten.

Orto dei fuggiaschi

Hier kunnen we een gezicht geven aan de tragedie van de uitbarsting van de Vesuvius. 13 mensen die probeerden te vluchten werden hier gevonden. Er werden mallen gemaakt van hun lichamen en vandaag kunnen we hun wanhopige gezichten zien.

Terme Sabiane

Van de verschillende baden die in de stad bestonden, zijn deze het best bewaard gebleven. Kom hier om onder de indruk te raken van het gewelf dat over de baden ligt -verschillend tussen koud, warm en heet-, de gymnastiekzaal omgeven door zuilen en het openluchtzwembad.

Huis van de Faun

Het is een van de belangrijkste gebouwen om te bezoeken. Het is een van de grootste en meest luxueuze Romeinse huizen die in de stad bekend zijn. Verschillende kunstwerken die het versierden zijn hier gevonden, zoals het bronzen beeldje van een faun of een mozaïek van de slag bij Issos. Tegenwoordig moet men echter naar het Archeologisch Museum van Napels gaan om de authentieke stukken te zien.

Villa van de Mysteries

In werkelijkheid lag deze villa aan de rand van de stad, maar het is een bezoek waard omdat het een van de gebouwen is die het best bewaard zijn gebleven. Binnen hebben de fresco's de tand des tijds doorstaan, zodat u zich met meer helderheid terug kunt wanen in de Romeinse tijd.

Waar te eten tijdens uw reis naar Pompeii

Heerlijke espresso koffie| ©Unsplash
Heerlijke espresso koffie| ©Unsplash

Als u overweegt een excursie van Rome naar Pompeii te boeken, is eten bij de meeste inbegrepen in de prijs. Als dat niet het geval is of als u liever op eigen gelegenheid gaat, volgen hier enkele tips over waar u in Pompeii kunt eten.

De nabijheid van Napels betekent dat dit gebied een spectaculaire gastronomie heeft. U mag de kans niet missen om een authentieke Napolitaanse pizza te eten, met dikke en sponzige randen. De koffie in dit gebied is een van de beste ter wereld, en als u uw maaltijd op een goede manier wilt afsluiten, bestel dan een limoncello, afkomstig van de naburige Amalfikust.

Boek uw reis naar Pompeii

Festivals en evenementen die de moeite waard zijn in Pompeii

Amfitheater van Pompeii| ©Unsplash
Amfitheater van Pompeii| ©Unsplash

Wilt u uw bezoek nog specialer maken? Woon een van de evenementen en tentoonstellingen bij die plaatsvinden in de ruïnes van Pompeii. Zo vindt in de zomermaanden in het archeologische park het festival "Pompeii Theatrum Mundi" plaats. In het antieke theater worden hedendaagse dansvoorstellingen en mythische toneelstukken opgevoerd, van Sophocles tot Shakespeare.

Als u geïnteresseerd bent in Pompeii zult u ook geïnteresseerd zijn in

Colosseum bij zonsondergang| ©David Köhler
Colosseum bij zonsondergang| ©David Köhler

Als u al besloten hebt om Pompeii vanuit Rome te bezoeken, denk ik dat u niet verkeerd zult doen en ik weet zeker dat u zich deze excursie voor de rest van uw leven zult herinneren! Als je nog steeds niet zeker weet of dit de bestemming voor jou is, heb ik ook een ander artikel geschreven over Dagtrips en Excursies vanuit Rome die je misschien interessant vindt. Daarin geef ik u details over andere excursies die u kunt doen rond Rome of andere pittoreske stadjes en dorpjes die u kunt bezoeken tijdens uw reis naar Rome.

Als u daarentegen het meeste uit uw dagen in de hoofdstad van Italië wilt halen, laat ik u ook enkele links naar andere gidsen over Rome achter, zodat u uw dagen daar beter kunt indelen. Hier heb je die van Roma Pass en andere stadspassen als u een toeristenkaart wilt waarmee u kunt besparen op bezoeken aan monumenten, musea en attracties of deze over Vaticaanstad Rondleidingen als u een van diegenen bent die graag door de steden reizen en geen enkele hoek onontdekt laten.

Veelgestelde vragen

 • Ga ik dode lichamen zien in Pompeii?

  Ja, er liggen ongeveer 1.000 met stenen bedekte lichamen en as verspreid over de ruïnes, waardoor u een nauwkeurige indruk krijgt van de laatste momenten van de inwoners van Pompeii.

 • Kan ik een kinderwagen meenemen naar de tentoonstelling?

  Nee, kinderwagens zijn niet toegestaan in de tentoonstelling, omdat er talrijke delicate voorwerpen en opgegraven materiaal te zien zijn.

 • Welke attracties kan ik bezoeken in Pompeii?

  Tijdens uw bezoek ziet u het grote amfitheater van Pompeii, de Villa van de Mysteriën, die het mooiste voorbeeld van de oude Romeinse schilderkunst uit die tijd bevat, de Tempel van Jupiter, de Tempel van Apollo en de Tuin van de Voortvluchtigen, waar het grootste aantal slachtoffers van Pompeii bij elkaar wordt gevonden.