Pompeï Dagtrips vanuit Rome

Bijna 2000 jaar geleden verwoestte de lava van de Vesuvius de stad Pompeii en legde deze stil. Vandaag is het mogelijk om deze oude versteende Romeinse stad te bezoeken. Dit is hoe.

Ana Caballero

Ana Caballero

15 minuten lezen

Pompeï Dagtrips vanuit Rome

Ruïnes van de stad Pompeii | © Andy Holmes

Pompeii ligt in het midden van het Italiaanse schiereiland, vlakbij Napels. De ligging is perfect: in het noorden rijst de imposante vulkaan Vesuvius op en in het zuiden de mythische Amalfikust. De beste manier om het te bezoeken is een georganiseerde tour vanuit Rome, waarbij u zich nergens zorgen over hoeft te maken dan over de route en het bezoek aan deze historische stad die versteend is onder de lava van de Vesuvius.

De beste optie

Trip naar Pompeii en Vesuvius vanuit Rome

All-inclusive tour naar Rome vanuit Pompeii

Deze tour is perfect als u Pompeii wilt bezoeken tijdens uw reis naar Rome, maar niet veel moeite (of budget) wilt besteden aan de voorbereiding van het bezoek. Alles is inbegrepen dus u hoeft zich nergens zorgen over te maken.

Duur: 12h

Een bezoek aan Pompeii is een reis terug in de tijd. De stad van het oude Rome is een must voor iedereen die door de overblijfselen van de straten wil wandelen en wil recreëren hoe de oude Romeinen leefden. Deze tour begint in het centrum van Rome, waar u aan boord gaat van een privébus en rechtstreeks naar het archeologische park van Pompeii gaat.

Daar aangekomen krijgt u een rondleiding door de stad, waar een deskundige gids niet alleen uitlegt hoe de stad is ontstaan, maar ook hoe het leven van de inwoners was, hun sociale gebruiken in het Forum en hun vrije tijd in de goed bewaarde Theaters en het amfitheater. U ziet er duizendjarige mozaïeken en zelfs enkele inwoners van Pompeii die zonder succes aan de lava probeerden te ontsnappen en versteend werden. Een echt openluchtmuseum.

Bij de tour zijn ook transfers en entreegelden in de prijs inbegrepen, dus u hoeft zich verder nergens zorgen over te maken. Aan het eind van de dag kom je terug in Rome met het gevoel terug in de tijd te zijn gereisd.

Waarom ik deze tour aanbeveel: Het is de meest comfortabele en handige optie om vanuit Rome naar Pompeii te reizen waarbij alles geregeld is. Rondleiding, vervoer en entreegelden zijn bij de prijs inbegrepen.


Waarom is het de moeite waard om vanuit Rome naar Pompeii te gaan?

Lichaam versteend door de vulkaan| ©Unsplash
Lichaam versteend door de vulkaan| ©Unsplash

Hoewel Rome een openluchtmuseum is en het epicentrum van de Romeinse beschaving was, is het de moeite waard om naar Pompeii te gaan om te zien hoe zij leefden. De indeling van de straten, de structuur van de woningen, de plaatsen van aanbidding en ontspanning... Dit alles en nog veel meer is te vinden in een van de belangrijkste archeologische parken ter wereld en een UNESCO werelderfgoed.

Om het meeste uit uw bezoek te halen, kunt u een excursie huren waarbij u een rondleiding krijgt door het archeologische complex. U kunt uw reis ook combineren met andere nabijgelegen bestemmingen zoals Napels, de Vesuvius of de Amalfikust.

Als u van geschiedenis, architectuur of kunst houdt, aarzel dan niet om hierheen te komen en alles in u op te nemen wat er te zien en te leren valt. Van het ontdekken van de gebeurtenissen in Pompeii tot het bewonderen - vanaf de ruïnes - van de imposante Vesuvius, de vulkaan die alles veranderde. En als u nog steeds niet overtuigd bent, aarzel dan niet om mijn artikel te lezen over de vraag of Pompeii een bezoek waard is vanuit Rome.

Boek uw excursie naar Pompeii

Nuttige informatie over excursies naar Pompeii

Detail van de straten van Pompeii| ©Unsplash
Detail van de straten van Pompeii| ©Unsplash
 • Afstand van Rome naar Pompeii: 242 kilometer
 • Reistijd: 2:30 uur over de weg, ongeveer 2:05 uur met de trein (één overstap).
 • Waar vertrekken ze: sommige tours hebben een ontmoetingspunt (zoals Piazza del Popolo) en andere halen u op bij uw hotel - vergeet niet dit punt te controleren, afhankelijk van wat u het beste uitkomt!
 • Hoe laat vertrekken ze: rond 7:30 uur (het is een lange tour, dus het is de moeite waard om een beetje vroeg op te staan).
 • Hoe is het vervoer: deze tours worden gedaan in een comfortabele bus met airconditioning.
 • Wat vind je op deze tour: je ziet een van de meest indrukwekkende Romeinse ruïnecomplexen ter wereld.

Boek uw excursie naar Pompeii

Maar wat kost een bezoek aan Pompeii of een excursie naar Pompeii vanuit Rome?

Straat Pompeii| ©a rancid amoeba
Straat Pompeii| ©a rancid amoeba

Afhankelijk van welke optie u kiest: een all-inclusive georganiseerde excursie naar Pompeii vanuit Rome kost iets meer dan 100€ bij Hellotickets. De prijs is inclusief privé-vervoer, lunch, entreegelden en rondleiding op één dag.

Als je de reis liever zelf organiseert, moet je van tevoren tickets voor Pompeii kopen, een trein- of busticket boeken en je eigen eten betalen.

Maar als je je echt zorgen maakt over hoe je Pompeii kunt bezoeken zonder je budget te overschrijden, maak je dan geen zorgen: ik raad altijd aan om voordat je gaat te berekenen hoeveel het je ongeveer kost om vanuit Rome naar de stad van de Vesuvius te reizen. In dit artikel over hoeveel het kost om Pompeii te bezoeken help ik je met uitrekenen.

Boek uw reis naar Pompeii

Hoe kom je naar Pompeii vanuit Rome?

Overblijfselen van verf| ©Craig Morey
Overblijfselen van verf| ©Craig Morey

Als u in Rome bent en Pompeii wilt bezoeken, is het duidelijk dat deelname aan een georganiseerde tour de gemakkelijkste en meest comfortabele optie is, maar u moet weten dat er ook andere manieren zijn om Pompeii te bereiken als u Pompeii liever op eigen houtje bezoekt.

Vanuit de Italiaanse hoofdstad kunt u per trein, per bus of zelfs per auto reizen als u besluit uw eigen voertuig te huren om meer autonomie te hebben tijdens uw bezoek aan het land. Prijzen, reistijden en hoe u aan tickets kunt komen zijn samengevat in dit artikel over hoe u Pompeii kunt bereiken vanuit Rome.

Hoe lang duren de excursies naar Pompeii vanuit Rome?

Voetgangersoversteekplaatsen| ©Carol
Voetgangersoversteekplaatsen| ©Carol

Om Pompeii vanuit Rome te bezoeken heeft u een volle dag nodig. De twee steden liggen meer dan 200 kilometer uit elkaar en hoewel de reis niet al te vermoeiend is (het uitzicht op de weg is prachtig) zult u meerdere uren in Pompeii moeten doorbrengen om het meeste uit de stad te halen.

Bij een rondleiding vanuit Rome is het het meest gebruikelijk om vroeg in de ochtend het centrum van de hoofdstad te verlaten en laat in de middag naar hetzelfde punt terug te keren, na een ongelooflijke dag te hebben doorgebracht met een bezoek aan de door de Vesuvius versteende stad. In dit artikel over de duur van rondleidingen en bezoeken aan Pompeii geef ik u meer details om u te helpen bij de organisatie.

Als u Pompeii op eigen gelegenheid wilt bezoeken, wordt de logistiek ingewikkelder, omdat u dan met het openbaar vervoer moet gaan. In dit geval zal een hogesnelheidstrein, hoewel duurder, u helpen om tijd te winnen bij aankomst en om het meeste uit uw dag in Pompeii te halen.

Natuurlijk zal een deskundige gids u zeker helpen om de essentie van de plaats te bezoeken en te begrijpen, zonder dat u tijd hoeft te verspillen door in uw eigen tempo door de straten te dwalen.

Boek uw excursie naar Pompeii

Kan ik Pompeii met kinderen bezoeken?

Tourgroep die het amfitheater van Pompeii bezoekt.| ©NH53
Tourgroep die het amfitheater van Pompeii bezoekt.| ©NH53

Natuurlijk kan dat, Pompeii is een geweldige bestemming om met het hele gezin te bezoeken en de kleintjes zullen het geweldig vinden. U brengt een dag in de buitenlucht door met een bezoek aan paleizen, tempels en versteende theaters met de Vesuvius op de achtergrond.

Het belangrijkste is dat ze goed voorbereid gaan met comfortabele schoenen (in feite is dit essentieel voor het hele gezin), beschermd tegen de zon en de hitte in de zomer en vooral dat ze de hele dag door geen hapje of vers water missen.

Als u ze ook kennis wilt laten maken met de geschiedenis, kunt u altijd van de gelegenheid gebruik maken om ze te vertellen over de werking van vulkanen en de geschiedenis van Pompeii. Italië met kinderen is altijd een goed idee en Pompeii natuurlijk ook. Hier is een link naar mijn artikel over een bezoek aan Pompeii met kinderen zodat u rekening kunt houden met enkele aanbevelingen.

Wat te zien en te doen in de buurt van Pompeii

Ruïnes van Pompeii| ©Unsplash
Ruïnes van Pompeii| ©Unsplash

Pompeii heeft een benijdenswaardige ligging: ten zuiden van Rome, vlakbij Napels en zijn baai en vlakbij de Vesuvius. Als je wilt weten wat je in de buurt van Pompeii kunt zien en doen, let dan op:

Bekijk de krater van de Vesuvius

Tijdens uw bezoek aan Pompeii zal duidelijk worden hoe belangrijk de Vesuvius was in de geschiedenis van deze stad. Als u tijd en energie heeft, is het een goed idee om de krater te beklimmen.

Het geeft u het beste uitzicht van de reis, u ziet Pompeii vanaf de top en het hele gebied van de baai van Napels. Trouwens, hoe vaak heb je de krater van een vulkaan voor je neus gehad? Nou, er gaat niets boven een eerste bezoek aan een van de beroemdste vulkanen ter wereld.

Er zijn enkele excursies naar Pompeii waarbij dit is inbegrepen, maar als je op eigen gelegenheid gaat , aarzel dan niet om de optie toch te overwegen. Hier lees je hoe je de Vesuvius, de vulkaan van Pompeii, kunt beklimmen.

Bezoek Napels

Er zijn enkele excursies naar Pompeii vanuit Rome met een stop in Napels. De route is vergelijkbaar: je ziet de oude stad Pompeii met een professionele gids en je stopt ook in Napels.

Deze routes omvatten meestal een bustour langs de must-see bezienswaardigheden van Napels zoals het Koninklijk Paleis, Piazza del Plebiscito... terwijl u luistert naar de verhalen van de stad op een audiogids.

U kunt ook stoppen voor de lunch, gevolgd door een rondleiding door het archeologische park van Pompeii, een UNESCO werelderfgoed - een echte traktatie!

Boek uw tour naar Pompeii en Napels

Wanneer is de beste tijd om Pompeii te bezoeken?

Ruïnes van Pompeii| ©Unsplash en primavera
Ruïnes van Pompeii| ©Unsplash en primavera

De winters in Pompeii zijn lang - van november tot maart - en het weer is koeler. De zomers duren echter van juni tot augustus en de hitte kan zinderend zijn.

Als er een perfecte tijd is om Pompeii te bezoeken, dan is het de lente, wanneer de temperaturen milder zijn en het toerisme minder druk is.

Augustus is om verschillende redenen de minst aan te raden maand: er zijn meer toeristen (en dus meer wachtrijen), veel restaurants sluiten in Napels omdat het dan vakantiemaand is en de hitte is verzengend. Meer over de beste tijd om Pompeii te bezoeken leest u hier.

Boek uw excursie naar Pompeii

Wat is de beste dag van de week om Pompeii te bezoeken?

Binnen in de ruïnes van Pompeii| ©Unsplash
Binnen in de ruïnes van Pompeii| ©Unsplash

Het archeologische park opent elke dag van de week om 9:00u (8:30u op zaterdag). De sluitingstijden hangen af van de tijd van het jaar: in de winter sluiten ze meestal rond 15:30u, terwijl u in de zomer uw bezoek kunt verlengen tot 18:00u. In ieder geval raden wij u aan de officiële website te raadplegen voor actuele openingstijden.

Mijn advies is om zo vroeg mogelijk te komen, omdat u dan bij mildere temperaturen en met minder drukte van het complex kunt genieten. Wij raden u ook aan Pompeii van maandag tot vrijdag te bezoeken, omdat de weekends de drukste tijden zijn om de ruïnes te bezoeken.

Nog een laatste tip: als u op eigen gelegenheid gaat en wilt besparen op de toegangsprijs, laat uw bezoek dan samenvallen met de eerste zondag van elke maand. Die is gratis!

Boek uw excursie naar Pompeii

Tips om uw excursie naar Pompeii tot een succes te maken

Spectaculaire zonsondergang in Pompeii| ©Canmandawe
Spectaculaire zonsondergang in Pompeii| ©Canmandawe

Om niets te missen heb ik een artikel gemaakt met de beste tips voor een bezoek aan Pompeii. Hier zijn de 5 meest relevante tips om kennis van te nemen:

 1. Boek je toegangsticket of excursie naar Pompeii van tevoren: bij de meeste excursies is het toegangsticket al inbegrepen, dus daar hoef je je geen zorgen over te maken. Maar als u besluit op eigen houtje te gaan, koop het dan van tevoren. Zo vermijdt u lange wachtrijen, vooral in het weekend. 2. Zoek een excursie die bij uw reisstijl past: kies ervoor om al uw tijd aan Pompeii te besteden of combineer het met een panoramisch bezoek aan Napels of de beklimming van de vulkaan Vesuvius. 3. Met een gids, hoe beter. Met een gids, hoe beter: houd er rekening mee dat u een stad in ruïnes bezoekt, dus hoewel er enkele aanwijzingen zijn, zult u veel beter begrijpen wat u bezoekt als zij u vertellen hoe het duizenden jaren geleden op dezelfde plaats was. Bij de meeste rondleidingen krijgt u een lokale gids die u elke hoek uitlegt en als u op eigen gelegenheid gaat, raden wij u aan iets meer te betalen en een audiogids te huren bij de kassa. 4. Niet te missen: het forum, het amfitheater, de theaters en de lupanar zijn niet te missen op je tour, bezoek ze allemaal! 5. Wees voorbereid op een buitenbezoek: als het het warme seizoen is, vergeet dan je waterfles, hoed, zonnebril en zonnebrandcrème niet. Als er regen wordt verwacht, zult u graag een paraplu en een regenjas bij de hand hebben. En, warm of koud... comfortabele schoenen!

Ana's Traveller Tip

Vermijd reizen in de zomer. Buiten het zomerseizoen zijn er minder mensen en kunt u vooral genieten zonder dat de hitte van juli en augustus u uitput.

Wat moet ik meenemen naar Pompeii?

Een wandeling door Pompeii| ©Christopher Ott
Een wandeling door Pompeii| ©Christopher Ott

Als u door de ruïnes van de stad wandelt, zult u merken dat maar weinig plaatsen schaduw bieden. Daarom raden wij u aan een kleine rugzak mee te nemen met een fles water, die u gratis kunt bijvullen bij de verschillende fonteinen langs de route.

Vergeet niet comfortabele schoenen te dragen, want Pompeii kan gemiddeld 4 uur duren om rond te lopen. En, in de zonnigste maanden, draag een pet, een zonnebril en zonnebrandcrème. Oh, en laat natuurlijk uw camera niet achter om de herinneringen aan deze unieke tour te bewaren.

Als u een grote rugzak heeft en deze niet de hele tour met u mee wilt dragen, maak u dan geen zorgen want bij de ingang vindt u kluisjes waar u deze kunt achterlaten.

Boek uw excursie naar Pompeii

Wat te zien in Pompeii

Een wandeling door de oude stad Pompeii| ©Unsplash
Een wandeling door de oude stad Pompeii| ©Unsplash

Pompeii werd onbedoeld bevroren in de tijd. Meer dan 2000 jaar geleden, in 79 voor Christus, barstte de vulkaan Vesuvius uit en begroef de hele Romeinse stad. En de stad werd pas in 1550 herontdekt, toen men begon met opgravingen om haar te bevrijden uit de mantel van lava die haar bedekte. Vandaag de dag is een bezoek aan de ruïnes een reis terug in de tijd en een stille herinnering aan de kracht van de natuur.

Als u het meeste wilt halen uit uw bezoek aan dit archeologische park, zijn hier de essentiële plaatsen die u moet zien in Pompeii:

Forum

Dit was ongetwijfeld het epicentrum van het leven in de stad. Hier concentreerde zich het sociale, religieuze en politieke leven van Pompeii. Het 150 meter lange Forum is nog steeds te zien met enkele van de zuilen die het omringden en je kunt je voorstellen hoe het oorspronkelijk gevuld was met beelden.

Tempel van Apollo

Gewijd aan de god van de zon en de rede, is dit een van de emblematische plaatsen van Pompeii, zeer dicht bij het forum. Hij werd gebouwd tussen de 8e en 7e eeuw v. Chr. en is een van de oudste van de stad. Wat tegenwoordig nog rest zijn enkele zuilen en de trappen die toegang gaven tot het podium.

Het grote theater

Op de tribune van dit theater konden tot 5.000 toeschouwers plaatsnemen. Net als in andere theaters hing de opstelling van de toeschouwers af van de sociale klasse: de armsten bovenaan en de rijksten onderaan.

Klein theater

Hoewel de afmetingen kleiner zijn - het kan tot 1000 toeschouwers bevatten - is de akoestiek veel beter. Ook nu nog vinden er theater- en muziekvoorstellingen plaats - een voorrecht om ze vanaf de tribune te zien!

Amfitheater

Het is waar dat zijn Romeinse broer, het Colosseum, het beroemdst is, maar het amfitheater van Pompeii is het oudste nog bestaande. Het dateert uit 70 voor Christus en had een capaciteit van 20.000 toeschouwers. Net als in andere soortgelijke arena's trokken gladiatoren hier doorheen om hun moed te tonen.

Als u na een bezoek aan Pompeii en zijn Amfitheater nog steeds het Colosseum in Rome wilt bezoeken, vergeet dan niet dat u bij terugkeer een rondleiding door het Colosseum kunt organiseren of gewoon kaartjes kunt kopen om het interieur op uw gemak te bezoeken. Hier heb je een link naar de gidsen die we erover geschreven hebben zodat je ze kunt raadplegen: Colosseum rondleidingen y Tickets voor het Colosseum in Rome: hoe koop je ze, wat zit erbij inbegrepen, hoeveel kosten ze, enz....

Lupanar

Als er één plaats is die de aandacht van de reiziger trekt in Pompeii, dan is het wel dit gebouw. Het is een oud bordeel, het belangrijkste van de Romeinse stad. Het is de moeite waard om de twee verdiepingen rond te lopen, de stenen bedden te bekijken en de fresco's te waarderen: van erotische motieven tot gravures op de muren, gemaakt door bezoekers en prostituees. De bovenste verdieping was gewijd aan de rijkste klanten, terwijl de onderste verdieping gereserveerd was voor de armsten.

Orto dei fuggiaschi

Op deze plaats kunnen we een gezicht geven aan de tragedie van de uitbarsting van de Vesuvius. 13 mensen die probeerden te vluchten werden hier gevonden. Van hun lichamen werden mallen gemaakt en vandaag kunnen we hun wanhopige gezichten zien.

Terme Sabiane

Van de verschillende thermen in de stad is deze het best bewaard gebleven. Kom hier om onder de indruk te raken van het gewelf dat de baden -onderscheid tussen koud, warm en heet- bedekte, de door zuilen omgeven sportzaal of het openluchtzwembad.

Huis van Faunus

Dit is een van de belangrijkste gebouwen om te bezoeken. Het is een van de grootste en meest luxueuze Romeinse huizen die de stad kent. Er zijn hier verschillende kunstwerken gevonden, zoals het bronzen beeld van een faun en een mozaïek van de slag bij Issos. Tegenwoordig moet je echter naar het Archeologisch Museum van Napels om de authentieke stukken te zien.

Villa van de Mysteries

Deze villa lag eigenlijk aan de rand van de stad, maar is een bezoek waard omdat het een van de best bewaarde gebouwen van de stad is. Binnen hebben de fresco's de tand des tijds doorstaan, zodat u met meer duidelijkheid wordt teruggevoerd naar de Romeinse tijd.

Boek uw excursie naar Pompeii

Waar te eten tijdens uw reis naar Pompeii

Heerlijke espresso koffie| ©Unsplash
Heerlijke espresso koffie| ©Unsplash

Als u overweegt een excursie van Rome naar Pompeii te boeken, is eten bij de prijs inbegrepen. Als dat niet het geval is of als u liever op eigen gelegenheid gaat, volgen hier enkele tips over waar u in Pompeii kunt eten.

De nabijheid van Napels betekent dat dit gebied een spectaculaire keuken heeft. De kans om een authentieke Napolitaanse pizza te eten, met vette en sponsachtige randen, kun je niet laten schieten. De koffie in dit gebied is een van de beste ter wereld en als u uw maaltijd met een hoge noot wilt afsluiten, bestel dan een limoncello, afkomstig van de naburige Amalfikust.

Boek uw excursie naar Pompeii

Bezienswaardige festivals en evenementen in Pompeii

Pompeii Amfitheater| ©Unsplash
Pompeii Amfitheater| ©Unsplash

Wilt u uw bezoek nog specialer maken? Woon dan een van de evenementen en tentoonstellingen bij die in de ruïnes van Pompeii plaatsvinden. Het festival 'Pompeii Theatrum Mundi' bijvoorbeeld vindt al jaren in de zomermaanden plaats in het archeologische park. In het antieke theater worden hedendaagse dansvoorstellingen en mythische toneelstukken opgevoerd, van Sophocles tot Shakespeare.

Als u geïnteresseerd bent in Pompeii, bent u ook geïnteresseerd in

Colosseum bij zonsondergang| ©David Köhler
Colosseum bij zonsondergang| ©David Köhler

Als je al besloten hebt om Pompeii vanuit Rome te bezoeken, denk ik dat je niet de fout in zult gaan en ik weet zeker dat je je deze excursie voor de rest van je leven zult herinneren! Als je nog steeds niet zeker weet of dit de bestemming voor jou is, heb ik ook een ander artikel geschreven op Dagtrips en Excursies vanuit Rome dat je misschien interessant vindt. Daarin vat ik de details samen van andere excursies die je kunt doen in de omgeving van Rome of andere pittoreske stadjes en dorpjes die je kunt bezoeken tijdens je reis naar Rome.

Als u daarentegen het meeste uit uw dagen in de hoofdstad van Italië wilt halen, laat ik ook enkele links achter naar andere gidsen over Rome, zodat u uw dagen daar beter kunt organiseren. Hier heb je die van Roma Pass en andere stadspassen als u een toeristenkaart wilt waarmee u kunt besparen op bezoeken aan monumenten, musea en attracties of deze over Vaticaanstad Rondleidingen als u een van degenen bent die graag door de steden reist en geen enkel hoekje onontdekt laat.

Boek uw excursie naar Pompeii, Capri en Sorrento

Veelgestelde vragen

 • Ga ik dode lichamen zien in Pompeii?

  Ja, er zijn ongeveer 1000 met stenen bedekte lichamen en as verspreid over de ruïnes, waardoor je een nauwkeurige indruk krijgt van de laatste momenten van de inwoners van Pompeii.

 • Kan ik een kinderwagen meenemen naar de tentoonstelling?

  Nee, kinderwagens zijn niet toegestaan in de tentoonstelling, omdat er talrijke delicate voorwerpen en opgegraven materiaal te zien zijn.

 • Welke attracties kan ik bezoeken in Pompeii?

  Tijdens uw bezoek ziet u het grote amfitheater van Pompeii, de Villa van de Mysteriën, met het mooiste voorbeeld van de oude Romeinse schilderkunst uit die tijd, de Tempel van Jupiter, de Tempel van Apollo en de Tuin van de Vluchtelingen, waar het grootste aantal slachtoffers van Pompeii bij elkaar is gevonden.