Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

Roma Pass en andere stadspassen

Ik leg uit wat het is en wat je kunt doen als je de Roma Pass koopt.

Ana Caballero

Ana Caballero

11 minuten lezen

Roma Pass en andere stadspassen

Colosseum in Rome | © Fabio Fistarol

Elke reiziger wil zich vrij voelen om zijn bestemming te verkennen, de cultuur op te snuiven, de hoekjes te leren kennen, de verhalen... Maar om dit te doen, moet je plannen en rekenen en de Roma Pass toeristenkaart kan een grote hulp zijn. Hier is waarom.

1. Wat is de Roma Pass en hoeveel kost hij?

Trevi Fontein| ©Viviana Couto Sayalero
Trevi Fontein| ©Viviana Couto Sayalero

Rome heeft de Roma Pass, waarmee reizigers tijd en geld kunnen besparen tijdens hun bezoek; twee zeer kostbare goederen als het erom gaat het meeste uit een reis te halen. Ik zal u vertellen wanneer en hoe u het kunt gebruiken, en u helpen beslissen of het de beste optie is voor u, afhankelijk van wat u wilt ontdekken over de stad.

In het algemeen kan de prijs van een toeristenkaart op twee manieren worden berekend: aan de hand van het aantal dagen dat u de kaart gebruikt of aan de hand van het aantal toeristische attracties dat u ermee bezoekt. De Roma Pass is de eerste: de prijs hangt af van het aantal dagen dat je hem gebruikt.

Boek uw Roma Pass en Omnia Card

2. Soorten Rome Pass

Vaticaanse Tuinen| ©Unsplash
Vaticaanse Tuinen| ©Unsplash

Rome Pass 2 dagen

Het is 48 uur geldig na het eerste gebruik en omvat gratis toegang tot één monument of museum uit de catalogus en 20% korting op de rest van de toeristische attracties uit de catalogus.

Rome Pass 3 dagen

De kaart is 72 uur geldig na het eerste gebruik en biedt gratis toegang tot twee monumenten of musea die in de catalogus zijn opgenomen en 20% korting op de rest van de toeristische attracties in hetzelfde gebied.

Boek uw Roma Pass en Omnia Card

3. Wanneer is het de moeite waard om de Roma Pass te kopen?

Een van de fonteinen op Piazza Navona| ©Unsplash
Een van de fonteinen op Piazza Navona| ©Unsplash

De grote vraag die u zich stelt is wanneer het de moeite waard is om een toeristenkaart voor Rome te kopen en wanneer niet. Zelf ga ik bij het plannen van een reis altijd even zitten om informatie in te winnen over de toeristenkaarten van de stad om dezelfde vraag te beantwoorden. Om je te helpen deze stap te vermijden, geef ik je alle informatie die je nodig hebt om te beslissen of je de Roma Pass al dan niet koopt. Dit is wat je moet overwegen:

Aantal dagen dat u in Rome zult zijn

De Roma Pass is bedoeld voor een periode van twee of drie dagen, dus als u van plan bent de stad in een korte periode te zien zal het zeer nuttig zijn, maar als u bijvoorbeeld 10 dagen in Rome gaat zijn (tenzij u de eerste paar dagen wijdt aan het doen van alle sightseeing en dan op uw gemak door de stad gaat wandelen) is het misschien niet de moeite waard omdat u het slechts voor een deel van uw bezoek kunt gebruiken.

Kortingen waarop u recht hebt op basis van leeftijd en beroep

Het grootste voordeel van de Roma Pass is de 20% korting op de toegang tot musea en monumenten, maar misschien heeft u deze korting vanwege uw leeftijd of beroep ook al zonder de Roma Pass. EU-burgers tussen 18 en 24 jaar hebben bijvoorbeeld al korting voor het Colosseum, dus de Roma Pass zou voor hen van geen enkel nut zijn, aangezien de kortingen NIET cumulatief zijn.

Wachttijd bij toeristische attracties

Houders van een Roma Pass krijgen via een speciaal loket toegang tot het Castel Sant Angelo, de Capitolijnse Musea en het Colosseum. Dat betekent een aanzienlijke besparing van wachttijd die u zonder de toeristenkaart zou moeten doen (tenzij de toeristische attractie in kwestie online reservering vooraf toestaat om wachtrijen te vermijden, zoals het geval is bij het Colosseum).

Monumenten en musea die u wilt bezoeken

U krijgt waar voor uw geld met de Rome City Pass als u verschillende attracties wilt bezoeken waarvoor toegang vereist is; als u dat niet wilt en alleen maar door de straten van de stad wilt dwalen, heeft u de pas misschien niet nodig. Als u een attractie of attracties wilt bezoeken, bereken dan de prijs apart en vergelijk deze met de prijs van de Rome Pass.

Hoe kunt u zich in Rome verplaatsen

De Roma Pass omvat gratis reizen met de metro en de stadsbussen (die overigens niet gratis zijn, hoewel je soms zou kunnen denken van wel, omdat ze een ander ticket validatiesysteem hebben dan in andere Europese steden). Als je in het centrum van Rome verblijft en je te voet kunt verplaatsen, of als je tijdens je verblijf een motor huurt en geen gebruik maakt van het openbaar vervoer, is dit een voordeel van de City Pass dat je zult missen.

Ana's Reizigerstip

Controleer voordat u een plaats in Rome bezoekt altijd of ze korting geven met de Roma Pass en of u preferentiële toegang heeft omdat u de kaart heeft. U zult meer dan eens aangenaam verrast zijn.

4. Wat is inbegrepen in de Roma Pass?

Capitool She-wolf, Capitool Musea| ©Andy Montgomery
Capitool She-wolf, Capitool Musea| ©Andy Montgomery
 • Gratis toegang tot 1 museum als u kiest voor de 48-uurspas en 2 als u kiest voor de 72-uurspas. De toegang tot de Vaticaanse Musea is niet inbegrepen.
 • Gereduceerd tarief (minimaal 20% korting) voor de overige musea en monumenten waarvoor u geen gebruik maakt van de gratis toegang.
 • Kortingen op voorstellingen, aanvullende toeristische diensten (fietsverhuur, rondritten, toeristenbus...) en tijdelijke tentoonstellingen (waarvan vele met skip-the-line toegang).
 • Kortingen in archeologische gebieden die niet rechtstreeks door de gemeente Rome worden beheerd. Dit is bijvoorbeeld het geval met de Villa Medici of het Circus Maximus.
 • Toegang zonder wachtrijen tot het Colosseum en andere bezienswaardigheden.
 • Gratis toegang voor de duur van de Roma Pass tot al het openbaar vervoer in Rome (metro en bussen). Luchthaventransfer en regionale treinen zijn niet inbegrepen.
 • Een kaart en gids van de belangrijkste bezienswaardigheden van Rome.

5. Attracties inbegrepen in de Roma Pass

Uitzicht vanaf de top van Castel Sant'Angelo| ©Unsplash
Uitzicht vanaf de top van Castel Sant'Angelo| ©Unsplash

Colosseum, Forum van Rome en Palatijnse Heuvel

Dit zijn de drie belangrijkste must-see sites voor wie geïnteresseerd is in het oude Rome (het Colosseum is na de Vaticaanse Musea het meest bezochte monument in Rome). De toegang tot de drie sites is gecombineerd en als u meer wilt weten over hoe u ze onafhankelijk kunt bezoeken, zonder de kaart nodig te hebben, kunt u deze andere artikelen lezen op Colosseum rondleidingen y Tickets voor het Colosseum in Rome: hoe koop je ze, wat zit erbij inbegrepen, hoeveel kosten ze, enz....

Capitool Musea

Zij worden vaak over het hoofd gezien door bezoekers van Rome die op zoek zijn naar de Vaticaanse Musea, en dat is een grote vergissing. Deze musea op de Capitolijnse heuvel (Campidoglio) worden beschouwd als de oudste ter wereld en herbergen een collectie kunstwerken met onder meer schilderijen van Titiaan, Caravaggio en Rubens.

Het interieur bevat essentiële werken zoals de Capitoolse wolf, het ruiterstandbeeld van Marcus Aurelius, Bernini's Medusa, de Kolossus van Constantijn en de Gewonde Galata. Niet alleen de werken binnenin, maar ook de majesteit van de zalen zelf is een bezoek waard.

Castel Sant Angelo

Ze noemen het "De Wachter van Rome" omdat het de vesting was die de Romeinen gebruikten om het hoofd te bieden aan de voortdurende belegeringen van de stad. Hoewel het oorspronkelijk bedoeld was als mausoleum van keizer Hadrianus, heeft het (naast een vesting) ook dienst gedaan als pauselijk paleis en als gevangenis.

De diversiteit van de zalen, het uitzicht over de stad vanaf het bovenste terras, het museum dat erin is ondergebracht, de gangen van het mausoleum en het labyrint van zalen maken het tot een must voor iedereen die Rome wil ontdekken buiten het Colosseum en het Vaticaan. Het is een van de bezienswaardigheden waar het verlaagde tarief het meest de moeite waard is, aangezien het een verschil van meer dan 70% met de gebruikelijke prijs kan betekenen.

Galerij Borghese

Een van de meest verborgen schatten van Rome en waarschijnlijk een van de schatten waarvan u het meest zult genieten tijdens uw bezoek vanwege het lage aantal bezoekers in vergelijking met andere toeristische attracties. De Galerij Borghese is een van de belangrijkste kunstgalerijen van Rome en bevat beeldhouwwerken van een voortreffelijke schoonheid.

Een andere toegevoegde waarde van deze enclave is dat hij gelegen is in de longen van Rome: de tuinen van de Villa Borghese. Ik raad u aan om ook hier gebruik te maken van het gereduceerde tarief, want afhankelijk van de tijd van het jaar kunt u van 15 euro betalen naar slechts 4. Als u erover denkt om de Galerij Borghese te bezoeken, raad ik u dit artikel aan dat ik erover schreef: Borghese Tuinen en Galerij rondleidingen en tickets.

Andere musea of bezienswaardigheden

Op de officiële website van de Roma Pass kunt u de rest van de bezienswaardigheden bekijken die u met deze kaart kunt bezoeken, maar ik kan u vertellen dat andere musea en monumenten die inbegrepen zijn:

 • Museum Ara Pacis
 • Palazzo Barberini
 • Baden van Caracalla
 • Trajan's Markt
 • Nationaal Etruskisch Museum van Villa Giulia
 • Baden van Diocletianus
 • Palazzo Massimo alle Terme
 • Altemps Palace
 • Balbi Crypt
 • Nationale Galerie van Moderne Kunst van Rome
 • Palazzo Venezia
 • Spada Galerij
 • Museum van Rome

6. Hoe werkt de Roma Pass?

Catacomben van Rome| ©Unsplash
Catacomben van Rome| ©Unsplash

Als u uw Roma Pass online koopt, ontvangt u instructies over waar u deze kunt ophalen zodra u in Rome bent met de voucher die u na uw aankoop wordt toegestuurd. Enkele van deze punten zijn:

 • De musea en bezienswaardigheden die in de kaart zijn opgenomen.
 • APT toeristische informatiepunten (ook beschikbaar op luchthavens).
 • Verschillende metrostations.

Zodra u de kaart afhaalt, moet u deze invullen met uw persoonlijke gegevens en de datum van gebruik waarop u de kaart zult activeren. Bij toeristische attracties wordt u gevraagd de kaart samen met uw identiteitsbewijs te tonen, in metrostations is er een scherm dat de code op de kaart voorleest, en in de bus hoeft u de kaart alleen maar bij u te dragen.

De Roma Pass wordt geactiveerd als je hem de eerste keer gebruikt (als je 's middags in Rome aankomt en hem op het vliegveld wilt ophalen, is het niet de moeite waard om hem alleen voor de metro te gebruiken omdat je dan uren gebruik verliest) en vergeet niet dat je bij veel toeristische attracties niet in de rij bij de ingang hoeft te staan omdat je deze kaart bezit.

Ana's Reizigerstip

Als u het Colosseum bezoekt, is er een rij bij de ingang gereserveerd voor kaarthouders.

7. Organiseer uw reis met de Roma Pass

Villa Borghese Park Fontein| ©Unsplash
Villa Borghese Park Fontein| ©Unsplash

De Roma Pass zal het u veel gemakkelijker maken tijdens uw bezoek aan Rome, maar afgezien daarvan zal ik u enkele tips geven om er het beste van te maken (vergeet niet dat u maar 48 of 72 uur hebt om er het beste van te maken). Voordat u uw Roma Pass activeert, moet u het volgende in overweging nemen:

Openingstijden van attracties

Kijk naar de openingstijden en dagen van alle toeristische attracties die u wilt bezoeken. Het Colosseum is het hele jaar door geopend, maar op maandagen zijn in Rome de meeste musea gesloten en sommige kunnen ook op feestdagen gesloten zijn. Zorg ervoor dat u uw kaart niet activeert op een maandagochtend als u ze wilt gebruiken om toegang te krijgen tot de Capitolijnse Musea of Castel Sant Angelo, want ze zullen gesloten zijn en u zult kostbare tijd aan uw kaart hebben verspild.

Plan uw bezoeken op voorhand

Het is de bedoeling dat je de meeste bezienswaardigheden waarvoor je een toegangskaartje nodig hebt, kunt bezoeken in de tijd dat je de Roma Pass hebt, dus het is belangrijk dat je de volgorde waarin je de musea gaat bezoeken bepaalt aan de hand van hun openingstijden. Houd er rekening mee dat u een hele ochtend nodig hebt om het Colosseum en het Forum Romanum te bezichtigen. De meeste musea in Rome sluiten gewoonlijk om 19:30 uur.

Ga na hoe lang het duurt om van de ene attractie naar de volgende te komen

De meeste plaatsen in Rome zijn te voet bereikbaar, maar er zijn er ook, zoals Villa Borghese of Vaticaanstad, die meer afgelegen liggen en waarvan het langer kan duren om ze te bereiken.

Indien u met kinderen reist

Als u met kinderen reist, is het niet aan te raden de Roma Pass voor hen te kopen, omdat zij gratis toegang krijgen tot de meeste toeristische bezienswaardigheden in de stad. In feite zou ik u aanraden om hem in dit geval ook niet voor uzelf te kopen, want als u er het beste van wilt maken door van plaats naar plaats te gaan, zouden de kinderen het tempo misschien niet kunnen bijhouden.

Over openbaar vervoer in Rome

De Roma Pass omvat gratis openbaar vervoer, maar wees gewaarschuwd dat de wachttijden voor de bus in Rome lang kunnen zijn, dus als je kunt lopen van de ene plaats naar de andere zou ik het aanraden. Het is het beste om bezoeken aan monumenten of musea binnen hetzelfde gebied te organiseren.

8. Welke andere toeristenpassen zijn er om Rome te bezoeken?

De Schepping, Sixtijnse Kapel| ©Slices of Light
De Schepping, Sixtijnse Kapel| ©Slices of Light

Omnia Card

Tot nu toe heb ik u verteld over de voordelen van de Roma Pass, omdat het een van de belangrijkste passen in de stad is. U zult echter gezien hebben dat er delen van het Vaticaan zijn, zoals de Vaticaanse Musea, die niet zijn inbegrepen: voor hen is er een andere kaart, de Omnia-kaart. Deze kaart garandeert gratis en snelle toegang tot de Vaticaanse Musea, preferentiële toegang met audiogids tot de Sint-Pietersbasiliek en kortingen in de verschillende Musea en zones van het Vaticaan.

Nu vraagt u zich af: "Welke moet ik kiezen? Dat is het beste deel: u hoeft niet te kiezen, want de Omnia Card omvat de Roma Pass, zodat u twee (of drie) dagen in Rome kunt doorbrengen en een dag in Vaticaanstad. Tenzij u het Vaticaan al op een eerdere reis hebt bezocht, is dit zeker de optie die ik aanbeveel: beide kaarten combineren.

Hoe dan ook, ik raad je aan dit andere artikel te lezen dat ik deed over Omnia Kaart om al je twijfels weg te nemen als je die nog hebt.

Rome Stadspas

Naast deze twee kaarten is er nog een andere pas om Rome te bezoeken die als de VIP-optie kan worden beschouwd: de Rome City Pass. In tegenstelling tot de vorige kaarten is deze toeristische kaart geldig tijdens uw hele verblijf in de stad en is het een 100% digitale kaart. Het omvat gratis toegang tot het Colosseum of de Galerij Borghese, de toeristenbus, kortingen op excursies en andere bezienswaardigheden, en tegen betaling kunt u de Vaticaanse Musea bezoeken en een luchthaventransfer boeken.

Het belangrijkste voordeel is het gemak en de volledigheid van de voorwaarden, het nadeel is uiteraard de hogere prijs in vergelijking met de Roma Pass en de Omnia Card. Als u het zich kunt veroorloven, is het een nuttige optie, maar zorg ervoor dat u genoeg tijd in de stad doorbrengt om er het beste van te maken.

9. Als u geïnteresseerd bent in de Rome Pass zult u ook geïnteresseerd zijn in

Als je voor de Roma Pass hebt gekozen en het Colosseum, de Capitolijnse Musea, de Borghese Galerij en Castel Sant Angelo gaat bezoeken, wil je waarschijnlijk een van de belangrijkste opties niet missen die niet in deze stadspas zijn inbegrepen: de Vaticaanse Musea. Als het gebruik van de Omnia Card in combinatie met de Roma Pass niet voor u werkt, kunt u uw Roma Pass gebruiken voor alle inbegrepen monumenten en musea en dan op eigen gelegenheid kaartjes voor het Vaticaan kopen. Ik vertel je hoe je dat moet doen in dit artikel over Vaticaanse musea tickets: hoeveel kosten ze, waar koop je ze, hoe bespaar je geld....

Als u toch liever de kaartjes apart koopt, bijvoorbeeld voor het Colosseum, dan is hier een link naar mijn artikel over het Colosseum. Tickets voor het Colosseum in Rome: hoe koop je ze, wat zit erbij inbegrepen, hoeveel kosten ze, enz....

Het is ook mogelijk een combinatieticket te kopen voor het Colosseum en de Vaticaanse Musea, waarbij ook een geleid bezoek aan beide plaatsen is inbegrepen. U kunt alle informatie hier vinden: Hoe tickets kopen voor het Colosseum en het Vaticaan.

Veelgestelde vragen

 • Welke soorten toeristenpassen zijn er in Rome?

  Als je bedenkt hoeveel er in Rome te zien is, kun je kiezen uit ten minste 5 verschillende toeristenpassen, die meestal toegang voor iedereen overslaan en korting geven op een aantal van de toeristische attracties in Rome. De passen zijn de Omnia Vatican en Rome Card, Rome Pass, Rome Turbopass, Rome City Pass en Rome Sightseeing Bus.

 • Welke toeristenpas moet ik kopen?

  De meest populaire passen zijn de Rome City Pass, de Rome Pass, de Omnia Vaticano en de Rome Card. Als u niet van plan bent het Vaticaan te bezoeken, is de Rome Pass de 'officiële' toeristenpas en biedt onbeperkt gratis gebruik van het openbaar vervoer, is perfect voor museum- en archeologieliefhebbers, en kan worden gekocht voor 2 of 3 dagen.

 • Welke City Pass is de beste manier om het Vaticaan te bezoeken?

  De Omnia Vaticaan en Rome Card bevat skip-the-line toegang tot de belangrijkste attracties en onbeperkt Hop-on Hop-off busvervoer voor 3 dagen. De kaart richt zich voornamelijk op Vaticaanstad. Als u meer dan 3 dagen in Rome verblijft, geeft de Rome City Pass u meer vrijheid om Rome en het Vaticaan in uw eigen tempo te bezoeken, aangezien deze u opties biedt tussen 1 en 7 dagen en onbeperkt gebruik van de Hop-on Hop-off.