Roma Pass en andere stadspassen

Ik zal uitleggen wat het is en wat je kunt doen als je de Roma Pass koopt.

Ana Caballero

Ana Caballero

10 minuten lezen

Roma Pass en andere stadspassen

Colosseum in Rome | © Fabio Fistarol

Elke reiziger wil zich vrij voelen om zijn bestemming te verkennen, de cultuur op te snuiven, de hoekjes en verhalen te leren kennen... Maar om dat te doen, moet je plannen en rekenen. De aankoop van de Roma Pass toeristenkaart kan een grote hulp zijn. Ik zal je vertellen waarom.

Wat is de Roma Pass en hoeveel kost hij?

Trevifontein| ©Viviana Couto Sayalero
Trevifontein| ©Viviana Couto Sayalero

Rome heeft de Roma Pass, waarmee reizigers tijd en geld kunnen besparen tijdens hun bezoek; twee zeer waardevolle zaken als het erom gaat het beste uit een reis te halen. Ik zal je vertellen wanneer en hoe je de pas moet gebruiken en ik zal je helpen beslissen of het de beste optie voor jou is, afhankelijk van wat je van de stad wilt ontdekken.

De prijs van toeristenkaarten kan over het algemeen op twee manieren worden berekend: door het aantal dagen dat je de pas gebruikt of door het aantal toeristische attracties dat je ermee bezoekt. In het geval dat je besluit om de Roma Pass te kopen, is het de eerste: de prijs is afhankelijk van het aantal dagen dat je de pas gebruikt.

Boek je Roma Pass

Soorten Roma Pass

Vaticaanse tuinen| ©Unsplash
Vaticaanse tuinen| ©Unsplash

Je kunt twee soorten Roma Pass boeken:

Roma Pass 2 dagen

Geldig tot 48 uur na het eerste gebruik en inclusief gratis toegang tot een van de vermelde monumenten of musea en 20% korting op alle andere attracties in de catalogus.

Roma pas 3 dagen

Geldig tot 72 uur na het eerste gebruik en inclusief gratis toegang tot twee monumenten of musea in de catalogus en 20% korting op alle andere attracties in de catalogus.

Boek je Roma Pass

Wat houdt de Roma Pass in?

Loba Capitolina, Capitolijnse Musea| ©Andy Montgomery
Loba Capitolina, Capitolijnse Musea| ©Andy Montgomery
 • Gratis toegang tot 1 museum als je kiest voor de 48-uurskaart en 2 als je kiest voor de 72-uurskaart. Toegang tot de Vaticaanse Musea is niet inbegrepen. Als je toegang wilt tot de Vaticaanse monumenten moet je deze kaart kopen die ook de Omnia Card bevat.
 • Gereduceerd tarief (minimaal 20% korting) voor de overige musea en monumenten waarvoor je geen gebruik maakt van de gratis toegang.
 • Kortingen op voorstellingen, extra toeristische diensten (fietsverhuur, rondleidingen, toeristenbus...) en tijdelijke tentoonstellingen (waarvan vele zonder wachtrij).
 • Kortingen in archeologische gebieden die niet direct worden beheerd door de gemeente Rome. Dit is bijvoorbeeld het geval bij Villa Medici of het Circus Maximus.
 • Wachtrijvrije toegang tot het Colosseum en andere bezienswaardigheden.
 • Gratis toegang voor de duur van de Roma Pass tot al het openbaar vervoer in Rome (metro en bussen). Luchthaventransfer en regionale treinen zijn niet inbegrepen.
 • Een kaart en gids naar de belangrijkste bezienswaardigheden van Rome.

Boek je Roma Pass

Attracties inbegrepen in de Roma Pass

Uitzicht vanaf de top van Castel Sant'Angelo| ©Unsplash
Uitzicht vanaf de top van Castel Sant'Angelo| ©Unsplash

Als je de Roma Pass koopt, zijn inbegrepen:

Colosseum, Forum van Rome en Palatijnse Heuvel

Dit zijn de drie belangrijkste bezienswaardigheden voor wie geïnteresseerd is in het oude Rome (het Colosseum is naast de Vaticaanse Musea het meest bezochte monument in Rome). De toegang tot alle drie de bezienswaardigheden is gecombineerd en als je meer wilt weten over hoe je ze onafhankelijk kunt bezoeken, zonder dat je de kaart nodig hebt, kun je deze andere artikelen lezen op Colosseum rondleidingen y Tickets voor het Colosseum in Rome: hoe koop je ze, wat zit erbij inbegrepen, hoeveel kosten ze, enz....

Capitolijnse Musea

Vaak over het hoofd gezien door bezoekers aan Rome die op zoek zijn naar de Vaticaanse Musea, en dat is een grote vergissing. Deze musea op de Capitolijnse Heuvel (Campidoglio) worden beschouwd als de oudste ter wereld en huisvesten een collectie kunstwerken met schilderijen van onder andere Titiaan, Caravaggio en Rubens.

Castel Sant Angelo

Ze noemen het "De Beschermer van Rome" omdat het de vesting was die de Romeinen gebruikten om de constante belegeringen van de stad het hoofd te bieden. Hoewel het oorspronkelijk bedoeld was als mausoleum van keizer Hadrianus, heeft het (naast een fort) ook gediend als pauselijk paleis en gevangenis. Het is een van de bezienswaardigheden waar het gereduceerde tarief het meest de moeite waard is, omdat het een verschil van meer dan 70% op de gebruikelijke prijs kan betekenen.

Borghese Galerij

Een van de meest verborgen schatten van Rome en waarschijnlijk een waar je het meest van zult genieten tijdens je bezoek vanwege het lage aantal bezoekers in vergelijking met andere toeristische attracties. De Borghese Galerij is een van de belangrijkste kunstgalerijen van Rome en bevat beeldhouwwerken van exquise schoonheid. Een andere toegevoegde waarde van deze enclave is dat het in de longen van Rome ligt: de Villa Borghese tuinen.

Andere musea of bezienswaardigheden

Op de officiële website van de Roma Pass kun je de rest van de bezienswaardigheden bekijken die je met deze kaart kunt bezoeken, maar hier zijn nog een paar musea en monumenten inbegrepen:

 • Palazzo Barberini
 • Markt van Trajanus
 • Etruskisch Nationaal Museum van Villa Giulia
 • Baden van Diocletianus
 • Palazzo Massimo alle Terme
 • Crypte van Balbi
 • Nationale Galerij van Moderne Kunst van Rome
 • Palazzo Venezia
 • Spada Galerij
 • Museum van Rome

Boek je Roma Pass

Wanneer is het de moeite waard om een Roma Pass te kopen?

Een van de fonteinen op Piazza Navona| ©Unsplash
Een van de fonteinen op Piazza Navona| ©Unsplash

De grote vraag waar je aan denkt is of het de moeite waard is om een Rome Sightseeing Pass te kopen. Ikzelf ga bij het plannen van een reis altijd even zitten om informatie te verzamelen over de toeristische kaarten van de stad om dezelfde vraag te beantwoorden. Om je te helpen deze stap te vermijden, geef ik je alle informatie die je nodig hebt om te beslissen of je de Roma Pass koopt of niet. Dit is wat je moet overwegen:

Aantal dagen dat je in Rome zult zijn

De Roma Pass is bedoeld voor een periode van twee of drie dagen, dus als je van plan bent om de stad in een korte periode te zien, is de pas erg nuttig, maar als je bijvoorbeeld 10 dagen in Rome bent (tenzij je de eerste paar dagen alle bezienswaardigheden gaat bekijken en dan op je eigen tempo door de stad gaat slenteren), is de pas misschien niet de moeite waard, omdat je hem maar voor een deel van je bezoek kunt gebruiken.

Kortingen waar je recht op hebt op basis van leeftijd en beroep

Het grootste voordeel van de Roma Pass is de korting van 20% op de toegang tot musea en monumenten, maar misschien heb je vanwege je leeftijd of beroep al recht op deze korting zonder de Roma Pass. EU-burgers tussen 18 en 24 jaar hebben bijvoorbeeld al korting voor het Colosseum, dus de Roma Pass zou voor hen geen nut hebben, omdat de kortingen NIET cumulatief zijn.

Wachttijd bij toeristische attracties

Houders van een Roma Pass krijgen toegang tot het Castel Sant Angelo, de Capitolijnse Musea en het Colosseum via een speciaal loket. Dat betekent een aanzienlijke besparing op de wachttijd die je zonder de toeristenkaart zou moeten doen (tenzij de toeristische attractie in kwestie online reserveren van tevoren toestaat om wachtrijen te vermijden, zoals het geval is bij het Colosseum).

Monumenten en musea die je wilt bezoeken

Je krijgt waar voor je geld met de Rome Sightseeing Pass als je verschillende attracties wilt bezoeken waarvoor toegangskaartjes nodig zijn; als dit niet het geval is en je gewoon door de straten van de stad wilt zwerven, heb je de pas misschien niet nodig. Als je geïnteresseerd bent in het bezoeken van een of meerdere attracties, bereken dan de prijs ervan apart en vergelijk deze met de prijs van de Rome Pass.

Reizen door Rome

De Roma Pass is inclusief gratis reizen met de metro en de stadsbussen (die overigens niet gratis zijn, hoewel je soms denkt van wel, omdat ze een ander kaartcontrolesysteem hebben dan andere Europese steden). Als je in het centrum van Rome verblijft en je te voet kunt verplaatsen of als je tijdens je verblijf een motor huurt en geen gebruik maakt van het openbaar vervoer, is dit een voordeel van de toeristenpas dat je zult missen.

Ana's Traveller Tip

Controleer voordat je een plek in Rome bezoekt altijd of ze korting geven met de Roma Pass en of je een voorkeursbehandeling krijgt omdat je de kaart hebt. Je zult meer dan eens aangenaam verrast zijn.

Hoe werkt de Roma Pass?

Catacomben van Rome| ©Unsplash
Catacomben van Rome| ©Unsplash

Als je je Roma Pass online koopt, ontvang je instructies over waar je je Roma Pass kunt ophalen zodra je in Rome bent met de voucher die je na aankoop wordt toegestuurd. Enkele van deze punten zijn:

 • De musea en bezienswaardigheden die in de kaart zijn opgenomen.
 • Toeristische informatiepunten van APT (ook beschikbaar op luchthavens).
 • Verschillende metrostations.

Zodra je de kaart hebt opgehaald, moet je deze invullen met je persoonlijke gegevens en de datum waarop je de kaart wilt activeren. Bij toeristische attracties wordt je gevraagd om de kaart samen met je identiteitsbewijs te laten zien, op metrostations is er een scherm dat de code op de kaart leest en in de bus hoef je de kaart alleen maar bij je te dragen.

De Roma Pass wordt de eerste keer dat je hem gebruikt geactiveerd (als je 's middags in Rome aankomt en hem op het vliegveld wilt ophalen, is het niet de moeite waard om hem alleen voor de metro te gebruiken, want dan verlies je gebruiksuren) en vergeet niet dat je bij veel toeristische attracties niet in de rij hoeft te staan bij de ingang omdat je een Roma Pass-houder bent.

Ana's Traveller Tip

Als je het Colosseum bezoekt, is er een wachtrij bij de ingang gereserveerd voor Roma Pass-houders.

Organiseer je reis met de Roma Pass

Villa Borghese Parkfontein| ©Unsplash
Villa Borghese Parkfontein| ©Unsplash

De Roma Pass maakt het je een stuk gemakkelijker tijdens je bezoek aan Rome, maar daarnaast geef ik je een paar tips om er het beste van te maken (onthoud dat je maar 48 of 72 uur hebt om er het beste van te maken). Voordat je je Roma Pass activeert, moet je rekening houden met het volgende:

Openingstijden van de attracties

Controleer de openingstijden en dagen van alle toeristische attracties die je wilt bezoeken. Het Colosseum is het hele jaar door geopend, maar op maandag zijn de meeste musea in Rome gesloten en sommige zijn ook gesloten op feestdagen. Zorg ervoor dat je je kaart niet activeert op een maandagochtend als je deze wilt gebruiken om toegang te krijgen tot de Capitolijnse Musea of om Castel Sant'Angelo te bezoeken, want dan zijn ze gesloten en heb je kostbare tijd op je kaart verspild.

Plan je bezoeken van tevoren

Het is de bedoeling dat je de meeste sites waarvoor je een toegangsticket nodig hebt, kunt bezoeken tijdens de periode dat je de Roma Pass hebt, dus het is belangrijk dat je de volgorde bepaalt waarin je de musea gaat bezoeken op basis van hun openingstijden. Houd er rekening mee dat je voor een bezoek aan het Colosseum en het Forum Romanum een hele ochtend nodig hebt. De meeste musea in Rome sluiten om 19:30 uur.

Controleer hoe lang het duurt om van de ene bezienswaardigheid naar de andere te komen

De meeste plekken in Rome zijn te voet bereikbaar, maar sommige, zoals Villa Borghese of Vaticaanstad, liggen verder weg en kunnen langer duren.

Als je met kinderen reist

Als je met kinderen reist, is het niet aan te raden om de Roma Pass voor hen te kopen, omdat ze dan gratis toegang krijgen tot de meeste toeristische trekpleisters in de stad. Sterker nog, ik zou je aanraden om hem in dit geval ook niet voor jezelf te kopen, want als je er het beste van wilt maken om van plaats naar plaats te gaan, kunnen de kinderen het tempo misschien niet bijhouden.

Openbaar vervoer in Rome

De Roma Pass is inclusief gratis openbaar vervoer, maar houd er rekening mee dat de wachttijden voor de bus in Rome lang kunnen zijn, dus als je van de ene plek naar de andere kunt lopen, zou ik dat aanraden. Daarom kun je het beste bezoeken aan monumenten of musea in hetzelfde gebied organiseren.

Boek je Roma Pass

Welke andere toeristenpassen zijn er om Rome te bezoeken?

De Schepping, Sixtijnse Kapel| ©Slices of Light
De Schepping, Sixtijnse Kapel| ©Slices of Light

Omnia-kaart

Tot nu toe heb ik je verteld over de voordelen van de Roma Pass, omdat het een van de belangrijkste passen in de stad is. Je zult echter hebben gezien dat er gebieden van het Vaticaan zijn, zoals de Vaticaanse Musea, die niet zijn inbegrepen: voor hen is er de Omnia Card. Deze kaart garandeert gratis en snelle toegang tot de Vaticaanse Musea, preferentiële toegang met audiogids tot de Sint-Pietersbasiliek en kortingen in verschillende musea en gebieden van het Vaticaan.

Nu vraag je je af: "Welke moet ik kiezen? Dat is het beste deel: je hoeft niet te kiezen want de Omnia Card is inclusief de Roma Pass zodat je twee (of drie) dagen in Rome kunt doorbrengen en één dag in Vaticaanstad. Tenzij je het Vaticaan al tijdens een eerdere reis hebt bezocht, is dit zeker de optie die ik aanraad: beide kaarten combineren.

Hoe dan ook, ik raad je aan dit andere artikel te lezen dat ik heb gedaan op Omnia Kaart om al je twijfels weg te nemen als je die nog hebt.

Boek je Roma Pass en Omnia Card

Als je geïnteresseerd bent in de Roma Pass, ben je ook geïnteresseerd in

Als je hebt besloten om de Roma Pass te kopen en je gaat het Colosseum, de Capitolijnse Musea, de Borghese Galerij en het Castel Sant Angelo bezoeken, dan wil je waarschijnlijk niet een van de belangrijkste opties missen die niet zijn inbegrepen in deze toeristische pas: de Vaticaanse Musea. Als het gebruik van de Omnia Card in combinatie met de Roma Pass niet voor jou werkt, kun je je Roma Pass gebruiken voor alle monumenten en musea die zijn inbegrepen en dan op eigen houtje kaartjes kopen voor het Vaticaan. Ik vertel je in dit artikel op Vaticaanse musea tickets: hoeveel kosten ze, waar koop je ze, hoe bespaar je geld....

Als je er toch de voorkeur aan geeft om de kaartjes apart te kopen, bijvoorbeeld voor het Colosseum, laat ik je hier een link achter naar mijn artikel op Tickets voor het Colosseum in Rome: hoe koop je ze, wat zit erbij inbegrepen, hoeveel kosten ze, enz....

Het is ook mogelijk om een combinatieticket te kopen voor het Colosseum en de Vaticaanse Musea, waarbij je ook een rondleiding krijgt op beide locaties. Je kunt alle informatie hier vinden: Hoe tickets kopen voor het Colosseum en het Vaticaan.