Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

Roma Pass en andere stadspassen

Ik leg uit wat het is en wat je kunt doen als je de Roma Pass koopt.

Ana Caballero

Ana Caballero

11 minuten lezen

Roma Pass en andere stadspassen

Colosseum in Rome | © Fabio Fistarol

Elke reiziger wil zich vrij voelen om zijn bestemming te verkennen, zijn cultuur op te snuiven, zijn hoekjes te leren kennen, zijn geschiedenis... Maar daarvoor moet je plannen en rekenen en de Roma Pass toeristenkaart kan een grote hulp zijn. Dit is waarom.

Wat is de Roma Pass en hoeveel kost hij?

Trevifontein| ©Viviana Couto Sayalero
Trevifontein| ©Viviana Couto Sayalero

Rome heeft de Roma Pass-kaart, waarmee reizigers tijd en geld kunnen besparen tijdens hun bezoek; twee zeer kostbare zaken als het erom gaat het beste uit een reis te halen. Ik zal je vertellen wanneer en hoe je het kunt gebruiken, en je helpen beslissen of het voor jou de beste optie is, afhankelijk van wat je over de stad wilt ontdekken.

In het algemeen kan de prijs van een toeristenkaart op twee manieren worden berekend: door het aantal dagen dat u de kaart gebruikt of door het aantal toeristische attracties dat u ermee bezoekt. De Roma Pass is de eerste: de prijs ervan hangt af van het aantal dagen dat u hem gebruikt.

Boek uw Roma Pass en Omnia Card

Soorten Roma Pass

Vaticaanse tuinen| ©Unsplash
Vaticaanse tuinen| ©Unsplash

Rome Pass 2 dagen

Het is 48 uur geldig na het eerste gebruik en omvat gratis toegang tot een van de monumenten of musea uit de catalogus en 20% korting op de rest van de toeristische attracties uit de catalogus.

Rome Pass 3 dagen

Het is 72 uur geldig na het eerste gebruik en omvat gratis toegang tot twee monumenten of musea uit de catalogus en 20% korting op de rest van de toeristische attracties in hetzelfde gebied.

Boek uw Roma Pass en Omnia Card

Wanneer is de Roma Pass de moeite waard om te kopen?

Een van de fonteinen op het Piazza Navona| ©Unsplash
Een van de fonteinen op het Piazza Navona| ©Unsplash

De grote vraag waar u aan denkt zal zijn wanneer het loont om de Rome Tourist Card te kopen en wanneer niet. Ikzelf ben bij het plannen van een bezoek aan Rome een beetje een toerist geweest. Als ik zelf een reis plan, ga ik altijd informatie verzamelen over de toeristische kaarten van de stad om dezelfde vraag te beantwoorden. Om je te helpen deze stap te vermijden, geef ik je alle informatie die je nodig hebt om te beslissen of je de Roma Pass koopt of niet. Dit is wat je moet overwegen:

Aantal dagen dat u in Rome zult zijn

De Roma Pass heeft een abonnement voor een periode van twee of drie dagen, dus als u de stad in een korte periode wilt zien, is de pas zeer nuttig, maar als u bijvoorbeeld 10 dagen in Rome bent (tenzij u de eerste dagen alle bezienswaardigheden gaat bekijken en dan op uw gemak door de stad gaat zwerven) is de pas misschien niet de moeite waard, omdat u hem maar voor een deel van uw bezoek kunt gebruiken.

Kortingen waar u recht op heeft op basis van leeftijd en beroep

Het belangrijkste voordeel van de Roma Pass is de korting van 20% op de toegang tot musea en monumenten, maar misschien heeft u vanwege uw leeftijd of beroep deze korting al zonder de Roma Pass. EU-burgers tussen 18 en 24 jaar hebben bijvoorbeeld al een korting voor het Colosseum, dus de Roma Pass heeft voor hen geen nut, omdat de kortingen NIET cumulatief zijn.

Wachttijden bij toeristische attracties

Houders van een Roma Pass krijgen toegang tot het Castel Sant Angelo, de Capitolijnse Musea en het Colosseum via een speciaal raam. Dat betekent een aanzienlijke besparing op de wachttijd die je zonder toeristenkaart zou moeten doen (tenzij de toeristische attractie in kwestie online reservering vooraf toestaat om wachtrijen te vermijden, zoals bij het Colosseum).

Monumenten en musea die u wilt bezoeken

U krijgt waar voor uw geld met de Rome City Pass als u verschillende attracties wilt bezoeken waarvoor toegang nodig is; als dat niet het geval is en u alleen door de straten van de stad wilt dwalen, heeft u de pas misschien niet nodig. Als u een of meer attracties wilt bezoeken, bereken dan de prijs daarvan apart en vergelijk die met de prijs van de Roma Pass.

Hoe u zich in Rome kunt verplaatsen

De Roma Pass omvat gratis reizen met de metro en de stadsbussen (die overigens niet gratis zijn, hoewel je soms denkt dat ze dat wel zijn, omdat ze een ander systeem van ticketvalidatie hebben dan in andere Europese steden). Als u in het centrum van Rome verblijft en zich te voet kunt verplaatsen, of als u tijdens uw verblijf een motor huurt en geen gebruik maakt van het openbaar vervoer, is dit een voordeel van de City Pass dat u zult missen.

Ana's Traveller Tip

Controleer voordat je een plek in Rome bezoekt altijd of ze korting geven met de Roma Pass en of je preferentiële toegang hebt omdat je de kaart hebt. Meer dan eens zult u aangenaam verrast zijn.

Wat is inbegrepen in de Roma Pass?

Loba Capitolina, Capitolijnse Musea| ©Andy Montgomery
Loba Capitolina, Capitolijnse Musea| ©Andy Montgomery
 • Gratis toegang tot 1 museum als u kiest voor de 48-uurskaart en 2 als u kiest voor de 72-uurskaart. Toegang tot de Vaticaanse Musea is niet inbegrepen.
 • Gereduceerd tarief (minimaal 20% korting) bij de overige musea en monumenten waarvoor u geen gebruik maakt van de gratis toegang.
 • Kortingen op voorstellingen, aanvullende toeristische diensten (fietsverhuur, rondleidingen, toeristenbus...) en tijdelijke tentoonstellingen (waarvan vele met skip-the-line toegang).
 • Kortingen in archeologische gebieden die niet rechtstreeks door de gemeente Rome worden beheerd. Dit is bijvoorbeeld het geval met de Villa Medici of het Circus Maximus.
 • Wachtrijvrije toegang tot het Colosseum en andere bezienswaardigheden.
 • Gratis toegang voor de duur van de Roma Pass tot al het openbaar vervoer in Rome (metro en bussen). Luchthaventransfer en regionale treinen zijn niet inbegrepen.
 • Een kaart en gids voor de belangrijkste bezienswaardigheden van Rome.

Boek uw Roma Pass en Omnia Card

Attracties inbegrepen in de Roma Pass

Uitzicht vanaf de top van Castel Sant'Angelo| ©Unsplash
Uitzicht vanaf de top van Castel Sant'Angelo| ©Unsplash

Colosseum, Forum van Rome & Palatijnse Heuvel

Dit zijn de drie belangrijkste bezienswaardigheden voor wie geïnteresseerd is in het oude Rome (het Colosseum is het meest bezochte monument in Rome naast de Vaticaanse Musea). De toegang tot alle drie de sites is gecombineerd en als u meer wilt weten over hoe u ze zelfstandig kunt bezoeken, zonder dat u de kaart nodig hebt, kunt u deze andere artikelen lezen op Colosseum rondleidingen y Tickets voor het Colosseum in Rome: hoe koop je ze, wat zit erbij inbegrepen, hoeveel kosten ze, enz....

Capitolijnse Musea

Ze worden vaak over het hoofd gezien door bezoekers aan Rome die op zoek zijn naar de Vaticaanse musea, en dat is een grote vergissing. Deze musea op de Capitolijnse heuvel (Campidoglio) worden beschouwd als de oudste ter wereld en herbergen een collectie kunstwerken met onder meer schilderijen van Titiaan, Caravaggio en Rubens.

Het interieur bevat essentiële werken, zoals de Capitolijnse wolvin, het ruiterstandbeeld van Marcus Aurelius, Bernini's Medusa, de Kolossus van Constantijn en de Gewonde Galata. Naast de werken binnen is ook de majesteit van de zalen zelf een bezoek waard.

Castel Sant Angelo

Ze noemen het "De bewaker van Rome" omdat het de vesting was die de Romeinen gebruikten om de constante belegeringen van de stad het hoofd te bieden. Hoewel het oorspronkelijk bedoeld was als mausoleum van keizer Hadrianus, heeft het (naast een fort) ook gediend als pauselijk paleis en gevangenis.

De diversiteit van de zalen, het uitzicht op de stad dat men vanaf het bovenste terras heeft, het museum dat er binnenin is ondergebracht, de gangen van het mausoleum en het labyrint van zalen dat het mausoleum vormt, maken het tot een must voor iedereen die Rome buiten het Colosseum en het Vaticaan wil ontdekken. Het is een van de punten waar het verlaagde tarief het meest de moeite waard is, aangezien het een verschil van meer dan 70% met de gebruikelijke prijs kan betekenen.

Borghese Galerij

Een van de meest verborgen schatten van Rome en waarschijnlijk een waar u het meest van zult genieten tijdens uw bezoek, vanwege het lage aantal bezoekers in vergelijking met andere toeristische attracties. De Borghese Galerij is een van de belangrijkste kunstgalerijen van Rome en bevat beeldhouwwerken van exquise schoonheid.

Een andere toegevoegde waarde van deze enclave is dat hij gelegen is in de longen van Rome: de Villa Borghese tuinen. Ik raad u aan ook hier het verlaagde tarief te gebruiken, want afhankelijk van de tijd van het jaar kunt u van 15 euro naar slechts 4 euro gaan. Als u overweegt de Borghese Gallery te bezoeken, raad ik u dit artikel aan dat ik erover schreef: Borghese Tuinen en Galerij rondleidingen en tickets.

Andere musea of bezienswaardigheden

Op de officiële website van de Roma Pass kun je de rest van de bezienswaardigheden bekijken die je met deze kaart kunt bezoeken, maar ik kan je vertellen dat andere musea en monumenten die inbegrepen zijn:

 • Ara Pacis Museum
 • Palazzo Barberini
 • Baden van Caracalla
 • Markt van Trajanus
 • Nationaal Etruskisch Museum van Villa Giulia
 • Baden van Diocletianus
 • Palazzo Massimo alle Terme
 • Palazzo Altemps
 • Balbi Crypt
 • Nationale Galerie voor Moderne Kunst van Rome
 • Palazzo Venezia
 • Galleria Spada
 • Museum van Rome

Boek uw Roma Pass en Omnia Card

Hoe werkt de Roma Pass?

Catacomben van Rome| ©Unsplash
Catacomben van Rome| ©Unsplash

Als u uw Roma Pass online koopt, ontvangt u instructies over waar u deze kunt ophalen zodra u in Rome bent met de voucher die u na uw aankoop wordt toegestuurd. Enkele van deze punten zijn:

 • De musea en sites die op de kaart staan.
 • APT toeristische informatiepunten (ook beschikbaar op luchthavens).
 • Verschillende metrostations.

Zodra u de kaart ophaalt, moet u uw persoonlijke gegevens invullen en de gebruiksdatum waarop u de kaart gaat activeren. Bij toeristische attracties wordt u gevraagd de kaart samen met uw identiteitsbewijs te tonen, op metrostations is er een scherm dat de code op de kaart leest en in de bus hoeft u de kaart alleen maar bij u te dragen.

De Roma Pass wordt de eerste keer dat u hem gebruikt geactiveerd (als u 's middags in Rome aankomt en hem op de luchthaven wilt ophalen, is het niet de moeite waard om hem alleen voor de metro te gebruiken, want dan verliest u gebruiksuren) en vergeet niet dat u bij veel toeristische attracties niet in de rij hoeft te staan bij de ingang omdat u houder bent van deze kaart.

Ana's Traveller Tip

Als u het Colosseum bezoekt, is er een rij bij de ingang gereserveerd voor houders van deze kaart.

Organiseer uw reis met de Roma Pass

Fontein in het Villa Borghese Park| ©Unsplash
Fontein in het Villa Borghese Park| ©Unsplash

De Roma Pass maakt uw bezoek aan Rome veel gemakkelijker, maar afgezien daarvan ga ik u enkele tips geven over hoe u er het beste van kunt maken (denk eraan dat u maar 48 of 72 uur hebt om er het beste van te maken). Voordat u uw Roma Pass activeert, moet u opletten:

Openingstijden van attracties

Bekijk de openingstijden en dagen van alle toeristische attracties die u wilt bezoeken. Het Colosseum is het hele jaar geopend, maar de meeste musea in Rome zijn op maandag gesloten en sommige zijn ook op feestdagen gesloten. Zorg ervoor dat u uw kaart niet activeert op een maandagochtend als u deze wilt gebruiken om toegang te krijgen tot de Capitolijnse Musea of het Castel Sant Angelo, want die zullen gesloten zijn en u hebt kostbare tijd verspild aan uw kaart.

Plan uw bezoeken op voorhand

Het is de bedoeling dat u de meeste sites waarvoor een toegangskaart nodig is, kunt zien tijdens de periode dat u de Roma Pass heeft, dus het is belangrijk dat u de volgorde bepaalt waarin u de musea gaat bekijken, afhankelijk van hun openingstijden. Houd er rekening mee dat u een hele ochtend nodig hebt om het Colosseum en het Forum Romanum te zien. De meeste musea in Rome sluiten om 19:30.

Controleer hoe lang het duurt om van de ene naar de andere attractie te komen

De meeste plaatsen in Rome zijn te voet bereikbaar, maar sommige, zoals Villa Borghese of Vaticaanstad, liggen verder weg en het kan langer duren om ze te bereiken.

Als u met kinderen reist

Als u met kinderen reist, is het niet raadzaam de Roma Pass voor hen te kopen, omdat zij dan gratis toegang krijgen tot de meeste toeristische bezienswaardigheden in de stad. In feite zou ik ook in dit geval aanraden hem niet voor jezelf te nemen, want als je er het beste van wilt maken door van plaats naar plaats te gaan, kunnen de kinderen het tempo misschien niet bijhouden.

Over het openbaar vervoer in Rome

De Roma Pass omvat gratis openbaar vervoer, maar wees gewaarschuwd dat de wachttijden voor de bus in Rome lang kunnen zijn, dus als u van de ene plaats naar de andere kunt lopen zou ik dat aanraden. U kunt het beste bezoeken aan monumenten of musea in hetzelfde gebied organiseren.

Boek uw Roma Pass en Omnia Card

Welke andere sightseeing passen zijn er om Rome te bezoeken?

De Schepping, Sixtijnse Kapel| ©Slices of Light
De Schepping, Sixtijnse Kapel| ©Slices of Light

Omnia-kaart

Tot nu toe heb ik het gehad over de voordelen van de Roma Pass. U zult echter gezien hebben dat er gebieden van het Vaticaan zijn, zoals de Vaticaanse Musea, die niet inbegrepen zijn: voor hen is er een andere kaart, de Omnia-kaart. Deze kaart garandeert gratis en snelle toegang tot de Vaticaanse musea, preferentiële toegang met audiogids tot de Sint-Pietersbasiliek en kortingen in verschillende musea en gebieden van het Vaticaan.

Nu vraagt u zich af: "Welke moet ik kiezen? Dat is het mooiste: u hoeft niet te kiezen, want de Omnia Card omvat de Roma Pass, zodat u twee (of drie) dagen in Rome en één dag in Vaticaanstad kunt doorbrengen. Tenzij u het Vaticaan al tijdens een eerdere reis hebt bezocht, is dit zeker de optie die ik aanbeveel: beide kaarten combineren.

Hoe dan ook, ik raad je aan dit andere artikel te lezen dat ik deed over Omnia Kaart om al je twijfels weg te nemen als je die nog hebt.

Rome Stadspas

Naast deze twee kaarten is er nog een andere pas om Rome te bezoeken die als de VIP-optie kan worden beschouwd: de Rome City Pass. In tegenstelling tot de vorige kaarten is deze toeristenkaart geldig tijdens uw gehele verblijf in de stad en het is een 100% digitale kaart. Het omvat gratis toegang tot het Colosseum of de Borghese Galerij, de toeristenbus, kortingen op excursies en andere bezienswaardigheden, en tegen betaling kunt u de Vaticaanse Musea bezoeken en een luchthaventransfer huren.

Het belangrijkste voordeel is het gemak en de volledigheid van de voorwaarden, het nadeel is uiteraard de hogere prijs in vergelijking met de Roma Pass en de Omnia Card. Als je het je kunt veroorloven, is het een nuttige optie, maar zorg ervoor dat je genoeg tijd in de stad doorbrengt om er het meeste uit te halen.

Als u geïnteresseerd bent in de Rome Pass bent u ook geïnteresseerd in

Als u hebt gekozen voor de Roma Pass en u het Colosseum, de Capitolijnse Musea, de Borghese Galerij en Castel Sant Angelo gaat bezoeken, wilt u waarschijnlijk niet een van de belangrijkste opties missen die niet in deze stadspas zijn inbegrepen: de Vaticaanse Musea. Als het gebruik van de Omnia Card en de Roma Pass niet voor u werkt, kunt u uw Roma Pass gebruiken voor alle inbegrepen monumenten en musea en vervolgens zelf kaartjes kopen voor het Vaticaan. Ik vertel je hoe je dat doet in dit artikel over Vaticaanse musea tickets: hoeveel kosten ze, waar koop je ze, hoe bespaar je geld....

Als u toch liever de kaartjes apart koopt, bijvoorbeeld voor het Colosseum, is hier een link naar mijn artikel over het Colosseum. Tickets voor het Colosseum in Rome: hoe koop je ze, wat zit erbij inbegrepen, hoeveel kosten ze, enz....

U kunt ook een combinatieticket kopen voor het Colosseum en de Vaticaanse Musea, waarbij u ook een rondleiding door beide plaatsen krijgt. U vindt alle informatie hier: Hoe tickets kopen voor het Colosseum en het Vaticaan.

Veelgestelde vragen

 • Welke soorten toeristenpassen zijn er in Rome?

  Als je bedenkt hoeveel er in Rome te zien is, zijn er minstens 5 verschillende toeristenpassen waaruit u kunt kiezen, die meestal ook inhouden dat u de rij kunt overslaan en korting krijgt bij sommige toeristische attracties van Rome. De passen zijn de Omnia Vatican and Rome Card, Rome Pass, Rome Turbopass, Rome City Pass en Rome Sightseeing Bus.

 • Welke toeristenpas moet ik kopen?

  De populairste passen zijn de Rome City Pass, de Rome Pass, de Omnia Vaticano en de Rome Card. Als u niet van plan bent het Vaticaan te bezoeken, is de Rome Pass de 'officiële' toeristenpas die onbeperkt gratis gebruik van het openbaar vervoer biedt, perfect is voor liefhebbers van musea en archeologie, en kan worden gekocht voor 2 of 3 dagen.

 • Welke City Pass is het beste voor een bezoek aan het Vaticaan?

  De Omnia Vaticaan en Rome Kaart bevat skip-the-line toegang tot de belangrijkste attracties en onbeperkt Hop-on Hop-off busvervoer voor 3 dagen. De kaart richt zich voornamelijk op Vaticaanstad. Als u meer dan 3 dagen in Rome verblijft, geeft de Rome City Pass u meer vrijheid om Rome en het Vaticaan in uw eigen tempo te bezoeken, omdat deze u opties biedt tussen 1 en 7 dagen en onbeperkt gebruik van de Hop-on Hop-off.