Hoe tickets kopen voor het Colosseum en het Vaticaan

Het Colosseum en het Forum Romanum vormden het epicentrum van het oude Rome. Het Vaticaan met de Sixtijnse Kapel en de Sint-Pietersbasiliek zijn de grootste kunstwerken van de stad. Beide plaatsen zijn onmisbaar in Rome. Hier lees je hoe je er het beste van kunt genieten tijdens een gecombineerd bezoek.

Ana Caballero

Ana Caballero

13 minuten lezen

Hoe tickets kopen voor het Colosseum en het Vaticaan

Uitzicht op het Vaticaan | © Mathew Schwartz

Op de vraag "wat mag ik niet missen in Rome"? Het antwoord is inderdaad "het Colosseum en het Vaticaan". Geen enkele reis naar Rome is compleet zonder een stop bij deze twee iconische bezienswaardigheden.

Zowel het Colosseum in Rome als de Vaticaanse Musea ontvangen dagelijks duizenden en duizenden bezoekers, dus beide moeten bezocht worden met een ticket. Als je niet uren in de rij wilt staan of het risico wilt lopen dat je er niet in komt, is het aan te raden om van tevoren te reserveren. Daarom raad ik aan om dit combinatieticket voor het Colosseum en het Vaticaan van tevoren online te kopen. Op deze manier kun je je volledig wijden aan het genieten van de magie en de geschiedenis die het prachtige Rome te bieden heeft.

De beste optie

Rome-combo: tickets voor het Colosseum en Forum Romanum + Vaticaanse Musea en Sixtijnse Kapel.

Ga naar het Vaticaan en het Colosseum voor de beste prijs, met dit geldbesparende pakket.

Perfect als je Rome niet wilt verlaten zonder twee van de meest emblematische plaatsen te hebben bezocht: het Vaticaan met de beroemde Sixtijnse Kapel en het Romeinse Colosseum met het Forum, waar je een echte reis terug in de tijd maakt.

Met deze optie kun je met een gerust hart het beste maken van je tijd in de Eeuwige Stad, zodat je de twee belangrijkste bezienswaardigheden kunt bezoeken zonder kilometers in de zon in de rij te hoeven staan. Plan deze twee bezoeken van tevoren en breng de rest van je tijd door met zwerven door de straten van Rome, omhoog kijken en je verbazen over de standbeelden en gebouwen, de essentie van de geschiedenis voelen in elke hoek en de beste pizza- en pastagerechten proeven zonder je te haasten. Het zal de moeite waard zijn.

Aanrader als... je beide plaatsen wilt bezoeken. Je moet ook weten dat dit de voordeligste optie is, want als je beide tickets apart boekt, betaal je uiteindelijk een hogere prijs.


Gecombineerde ticketprijzen voor het Colosseum en het Vaticaan

Detail van het Colosseum| ©Unsplash
Detail van het Colosseum| ©Unsplash

Bij Hellotickets kun je kiezen voor verschillende gecombineerde tickets voor het Colosseum en het Vaticaan, ik vertel je waar deze uit bestaan:

 • Tickets voor het Colosseum en Forum Romanum + Vaticaanse Musea en Sixtijnse Kapel: met dit pakket tickets kun je genieten van de meest emblematische monumenten van de Italiaanse hoofdstad, zoals de Vaticaanse Musea en de Sixtijnse Kapel, het Forum Romanum, de Palatijnse Heuvel en het Colosseum. Alle tickets zijn inbegrepen en je kunt er 3 dagen gebruik van maken, voor een geschatte prijs van 82 euro. Ik raad deze optie aan als je de stad en haar attracties vrij wilt verkennen en aan elk ervan zoveel tijd wilt besteden als je wilt.
 • Rondleiding door het Colosseum en Forum Romanum + Vaticaanse Musea en Sixtijnse Kapel: deze optie van een halve dag omvat rondleidingen langs de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Samen met een expert bezoek je het Vaticaan en de Sixtijnse Kapel, het Colosseum, het Forum Romanum en de Palatijnse Heuvel. De prijs ligt rond de 90 euro en het is een ideale activiteit als je een krap reisschema hebt en het meeste uit je tijd en geld wilt halen.

Je kunt deze optie het beste van tevoren en online boeken, zodat je tijden en beschikbaarheid kunt vergelijken, en vooral, zodat je geen aparte ticketprijzen hoeft te betalen na lange wachtrijen bij beide kassa's. Je kunt een rondleiding door het Vaticaan en een rondleiding door het Colosseum altijd apart boeken, maar als je het combineert, bespaar je tijd en geld.

Boek tickets voor het Colosseum en het Vaticaan

Zo koop je zelf kaartjes voor het Colosseum en het Vaticaan

Vaticaanse koepel| ©Javier Martinez
Vaticaanse koepel| ©Javier Martinez

Voor zowel het Colosseum als het Vaticaan kun je online kaartjes kopen op hun respectievelijke websites en op verschillende portaalsites voor toerisme en cultuur.

Het Colosseum heeft ook fysieke kassa's waar je direct kaartjes kunt kopen, hoewel je dan te maken kunt krijgen met eindeloze rijen en wachttijden. Voor het Vaticaan daarentegen kun je alleen de kaartjes die toegang geven tot de koepel van de Sint-Pietersbasiliek persoonlijk kopen.

De beste optie als je deze juwelen van de Romeinse geschiedenis niet wilt missen, is om je tickets van tevoren online te kopen. Op die manier hoef je niet na te denken en te speculeren over tijd en geld.

Koop je tickets voor het Colosseum en het Vaticaan

Hoe kom ik aan tickets met korting voor het Colosseum en het Vaticaan?

Buiten het Colosseum| ©Palumbos
Buiten het Colosseum| ©Palumbos

De volgende mensen komen in aanmerking voor korting:

 • Geaccrediteerde leraren Italiaans
 • Docenten gespecialiseerd in kunstgeschiedenis die een groep begeleiden kunnen gratis of tegen gereduceerd tarief toegang krijgen
 • Gehandicapten en hun begeleiders van de sociale of gezondheidsdiensten
 • Officiële gidsen en toeristentolken uit de EU, mits zij toegang krijgen bij de uitoefening van hun beroepsactiviteit.
 • Geaccrediteerde docenten kunstgeschiedenis en middelbare scholen
 • Docenten en studenten Architectuur, Conservatie van Cultureel Erfgoed, Pedagogische Wetenschappen en Literatuur of literaire vakken met archeologische of kunsthistorische richting.
 • Kinderen onder de 18 jaar, onder begeleiding van een volwassene, hebben toegang tot gereduceerde prijzen.

Naast deze voordelen voor degenen die aan de bovenstaande eisen voldoen, opent het Colosseum zijn deuren gratis op de eerste zondag van elke maand. De rijen zijn echter meestal eindeloos, dus als je voor deze optie kiest, raad ik je aan om vroeg op te staan en geduld te hebben.

Koop je kaartjes voor het Colosseum en het Vaticaan

Wat is inbegrepen in het gecombineerde ticket voor het Colosseum en het Vaticaan?

Sint-Pietersbasiliek| ©Unsplash
Sint-Pietersbasiliek| ©Unsplash

Tickets voor het Colosseum, het Forum Romanum en de Palatijn

Het Colosseum ticket is een volledig ticket dat ook een bezoek aan het Forum Romanum omvat, de enorme esplanade met archeologische overblijfselen die ooit het epicentrum van het sociale leven van de stad was, en aan de Palatijnse Heuvel, de meest centrale van de zeven heuvels van Rome en een van de oudste punten van de stad. Deze drie punten liggen heel dicht bij elkaar en zijn inbegrepen in de tour.

Vaticaanse Musea en Sint-Pietersbasiliek Tickets

Als we het hebben over tickets voor het Vaticaan, bedoelen we eigenlijk de toegang tot de Vaticaanse Musea, een van de grootste kunstcollecties in Europa. Het gebied waarin Vaticaanstad ligt heeft twee belangrijke bezienswaardigheden: de Musea en de Sint-Pietersbasiliek, die gratis toegankelijk is. De gecombineerde tour van Vaticaanstad en het Colosseum omvat ook een bezoek aan de Basiliek.

Boek combinatietickets voor het Colosseum en het Vaticaan

Loont het om een combinatieticket te kopen?

Sixtijnse Kapel| ©Unsplash
Sixtijnse Kapel| ©Unsplash

Ja, als je beide tickets apart zou moeten kopen, zou je uiteindelijk meer tijd en geld kwijt zijn. Hier volgt een overzicht van de belangrijkste voordelen van een combinatieticket:

 • Bespaar uren wachttijd (ja, uren, meervoud) bij beide bezienswaardigheden, want door je tickets van tevoren te boeken heb je meteen toegang tot beide bezienswaardigheden en in perfecte volgorde.
 • Betere organisatie. Ik laat altijd graag ruimte voor improvisatie als ik op reis ben en laat me meeslepen door de stad in kwestie. Er zijn echter altijd plaatsen die je moet zien en het feit dat ze zo mythisch zijn, betekent dat ze vol toeristen zitten en dat een bezoek soms extra stress met zich meebrengt (je moet tijden berekenen, hoe er te komen, schema's, wachten...) die zelfs de ervaring van het bezoek kunnen aantasten.
 • Je bespaart op beide tickets: door de aanbieding te kopen met het pakket van deze Rome must-sees geef je minder geld uit dan wanneer je ze apart koopt. Bekijk het en laat het me weten!

Boek tickets voor het Colosseum en het Vaticaan

Een andere optie: neem een rondleiding door het Colosseum en het Vaticaan

Oude papieren ingang van het Colosseum| ©Unsplash
Oude papieren ingang van het Colosseum| ©Unsplash

Het goede aan het kopen van deze rondleiding met tickets voor het Colosseum en het Vaticaan is dat de organisatie die je moet doen minimaal is; je hoeft alleen maar op de afgesproken tijd op het ontmoetingspunt te zijn en de gids te volgen via de koptelefoon die je krijgt. Toch zijn hier een paar dingen die je moet weten:

Het ontmoetingspunt

Het ontmoetingspunt kan variëren afhankelijk van de tijd van het jaar, maar het zal een centrale locatie zijn zoals Piazza del Risorgimento, dus je zult geen probleem hebben om er te voet te komen als je in het centrum van Rome verblijft (de stad is over het algemeen goed bereikbaar om te voet te bereiken) of met het openbaar vervoer. Hoe dan ook, zodra je de tour hebt geboekt kun je vragen hoe je bij de site komt en ze zullen je vertellen hoe je er moet komen.

Data tickets

Als je tickets boekt voor het Colosseum en het Vaticaan als onderdeel van de gezamenlijke tour, moet je ze voor een specifieke dag boeken. Als er onvoorziene omstandigheden zijn, annuleer dan 24 uur van tevoren voor een volledige terugbetaling. De organisatoren van de tour regelen de tijden voor het bezoek aan elk van de punten op de tour. De vertrektijd zal echter vroeg zijn, dus verwacht vroeg op te staan.

Duur van het bezoek

De totale duur van het bezoek is ongeveer negen uur voor beide sites. Van die negen uur is 2 tot 3 uur gewijd aan het Colosseum en hetzelfde aan de Vaticaanse Musea. Ik ga niet tegen je liegen: het wordt een intensieve dag, maar naar mijn mening is het meer de moeite waard dan het Colosseum aan de ene kant en het Vaticaan aan de andere kant.

Taal

Deze tour bevat een headset met audio in verschillende talen: Spaans, Engels, Frans, Duits en Portugees.

Lunch informatie

Eten is niet inbegrepen, dus hoewel je een lunchpauze krijgt, raad ik je aan om wat snacks mee te nemen in je rugzak en een paar drankjes, zodat je je honger kunt stillen als dat nodig is. Je vindt echter genoeg eetstalletjes en restaurants in beide gebieden. Hier zijn de beste plekken om te eten in de buurt van het Vaticaan en hier zijn de beste plekken om te eten in de buurt van het Colosseum.

Bezoek het Colosseum en Vaticaan met kinderen

Als je van plan bent om deze tour met kinderen te doen, houd er dan rekening mee dat ze erg moekunnen worden... Als ze geïnteresseerd zijn in kunst, zal het geen probleem zijn omdat er veel te zien zal zijn, maar als ze te jong zijn, kies dan een andere optie voor je bezoek aan het Colosseum en het Vaticaan. Als je geïnteresseerd bent, kun je deze tips lezen voor een bezoek aan het Colosseum met kinderen.

Boek een rondleiding door het Vaticaan en het Colosseum

Over het Colosseum

Romeins Colosseum| ©Unsplash
Romeins Colosseum| ©Unsplash

Het Colosseum is het verleden van Rome, een Rome van grootsheid, keizers en gladiatoren, maar ook een Rome van het volk omdat juist in dit amfitheater de Romeinse bevolking bijeenkwam om de beroemde gladiatorengevechten en wilde dierengevechten bij te wonen. Iets wat je zeker moet zien als je naar Rome gaat.

Interessante details

 • Het is het meest bezochte monument in heel Italië.
 • Het werd rond 72 voor Christus gebouwd door keizer Vespasianus, die een beroepsmilitair was en later keizer werd.
 • Voor het geval je het je afvroeg, het dankt zijn naam aan het standbeeld "Kolossus van Nero" voor het amfitheater.
 • Hoewel er nu nog maar 3000 mensen in het amfitheater kunnen, hadden de tribunes een capaciteit voor 55.000 toeschouwers. Als het een voetbalstadion zou zijn, zou het met zijn capaciteit op de vijfde plaats staan van de grootste stadions in Italië.

Over het Vaticaan

Zuilengalerij op het Sint-Pietersplein| ©Unsplash
Zuilengalerij op het Sint-Pietersplein| ©Unsplash

Het Vaticaan straalt pracht en praal uit; het is een geschenk dat wordt gekenmerkt door de kracht van religie. De katholieke kerk heeft haar hoofdkwartier in de stad Rome (met name Vaticaanstad, dat als een aparte staat wordt beschouwd) en je kunt niet anders dan je vergapen aan de rijkdom ervan.

Mis de Sint-Pietersbasiliek met zijn koepel, het Sint-Pietersplein en de Vaticaanse Musea niet, waar je de prachtige Sixtijnse Kapel vindt. Ik zal je ook vertellen wat je moet zien in de Vaticaanse Musea om het meeste uit je bezoek te halen:

Interessante details

 • Alle fresco's in de Sixtijnse Kapel (met als hoogtepunten 'De Schepping van Adam' of 'Het Laatste Oordeel') van kunstenaars als Michelangelo en Botticelli.
 • Schilderijen van Rafaël zoals 'De Transfiguratie' (zijn laatste schilderij), 'De Verdrijving van Heliodorus uit de Tempel', 'Parnassus' of 'De School van Athene' mag je niet missen.
 • De musea herbergen bekende beeldhouwwerken zoals 'Laooconte en zijn zonen' of de 'Apollo van de Belvedere'.
 • In de Sint-Pietersbasiliek vind je de beroemde 'Pietà' van Michelangelo.
 • Het uitzicht vanaf de top van de koepel, die open is voor publiek, is waarschijnlijk een van de beste in Rome.

Handige tips voor je bezoek aan het Colosseum en het Vaticaan

Sint-Pietersplein voorbereid op een religieuze viering| ©Unsplash
Sint-Pietersplein voorbereid op een religieuze viering| ©Unsplash

Kleding

Als je in de zomer gaat, is Rome extreem heet. Vooral op het Forum Romanum zijn de temperaturen hoog en is er geen schaduw, dus je moet water, zonnebrandcrème, een hoed en een zonnebril meenemen.

In het Colosseum zijn er delen die in de schaduw liggen, maar er is ook meer zon. Je zult denken: geweldig, ik trek de coolste kleren aan die ik heb voor de dag van het bezoek. Fout! Een tip voor een bezoek aan het Vaticaan: ze laten je niet binnen met blote schouders of in te korte kleding. Je moet een sjaal in je rugzak dragen en die over je schouders dragen om de Sint-Pietersbasiliek en de Vaticaanse Musea binnen te komen.

Een essentiële tip voor een bezoek aan het Colosseum en het Forum Romanum: draag comfortabele schoenen, anders kan de negen uur durende rondleiding lang duren. Hoewel het voor de hand liggend lijkt, draag geen gloednieuwe schoenen.

Neem geen grote rugzak of bagage mee, want je mag er bij geen enkele bezienswaardigheid mee door.

Raak niet gescheiden van de groep

Houd je tijd bij tijdens de tour. Ze zullen op je wachten als je een beetje te laat bent, maar dat betekent niet alleen dat je de hele groep vertraagt, maar ook dat de volgende toeristische attractie die je ziet minder tijd heeft en dat je die sneller moet zien. Georganiseerde rondleidingen zijn niet het moment om cadeaus te kopen of de omgeving op je gemak te verkennen; daar heb je de tijd voor.

Foto's

Vergeet niet je telefoon en camera mee te nemen. Ik zeg dit (helemaal) niet omdat je op je telefoon zult kijken; het zou zonde zijn als je dat deed. Ik zeg dit omdat als je foto's gaat maken van de tour (en het zal heel moeilijk zijn om ze niet te maken) je batterij misschien leeg raakt (je gaat veel dingen zien). Wat ik persoonlijk doe als ik op reis ben, als ik mijn camera niet bij me heb of hem niet te veel wil dragen en ik mijn mobiel ga gebruiken, is mijn telefoon op vliegtuigmodus zetten (zodat ik er gebruik van kan maken en de verbinding kan verbreken) en gewoon de camera gebruiken.

Rondleidingen door het Colosseum en het Vaticaan

Bezoek aan het Colosseum| ©Juliana Malta
Bezoek aan het Colosseum| ©Juliana Malta

Als je op zoek bent naar een gedetailleerd en diepgaand bezoek aan het Colosseum en het Vaticaan, dan is deze optie niets voor jou. De tijd om beide sites te bezoeken zal beperkt zijn omdat de prioriteit is om alle sites op de tour zo comfortabel mogelijk te zien, maar niet om ze in de diepte te verkennen.

Als je op zoek bent naar een langere en meer gedetailleerde rondleiding waarbij elk van de wonderen die je zult zien aan je wordt uitgelegd, dan raad ik je aan om de rondleiding door het Colosseum of de rondleiding door de Vaticaanse Musea te boeken, waarvan ik ook artikelen heb geschreven zodat je alle informatie kunt evalueren. Hier kun je de Rondleidingen door het Vaticaan en hier die over Colosseum rondleidingen.

Boek een rondleiding door het Vaticaan en het Colosseum

Roma Pass en Omnia Card: de toeristenkaart voor een bezoek aan het Colosseum en het Vaticaan

Binnen in de Sint-Pietersbasiliek| ©Unsplash
Binnen in de Sint-Pietersbasiliek| ©Unsplash

De beste optie om te profiteren van de toeristenpas bij deze attracties is de Roma Pass en Omnia Card, omdat je hiermee gratis toegang hebt tot twee toeristische attracties die niet per se het Colosseum of het Vaticaan hoeven te zijn. Met deze kaart kun je ook gratis gebruik maken van het stadsvervoer, dus je gebruikt hem om naar het ontmoetingspunt van de tour te gaan en aan het eind van de dag weer terug te keren.

In elk geval is mijn advies om je niet te laten meeslepen en voordat je investeert in een stadspas, ervoor te zorgen dat je je huiswerk doet. Je kunt hier alle gedetailleerde informatie lezen over Roma Pass en andere stadspassen.

Koop je Roma Pass en Omnia Card

Als je het Colosseum en het Vaticaan wilt bezoeken, ben je ook geïnteresseerd in

Castel Sant'Angelo| ©Jimmy Harris
Castel Sant'Angelo| ©Jimmy Harris

Met deze optie zie je de twee grote wonderen van Rome, maar er is nog veel meer te zien! Met de gemoedsrust van het belangrijkste te hebben gezien, is mijn advies om je bezoek voor de rest van de dagen te organiseren om de belangrijkste fonteinen, bezienswaardigheden, paleizen en pleinen van de eeuwige stad te vinden en ze te voet te bezoeken.

Als je na deze tour op zoek bent naar meer indrukwekkende monumenten, mag je het Pantheon, Castel Sant'Angelo of kerken zoals Santa Maria Maggiore of Santa Maria in Trastevere niet missen. Als je daarentegen het meest onder de indruk bent van deze tour, bezoek dan zeker de Borghese Galerij. Als je wilt, kun je meer informatie lezen in mijn post op Borghese Tuinen en Galerij rondleidingen en tickets.

Als je een uitgebreidere rondleiding door de stad wilt, heb ik ook een post gemaakt over mijn favorieten, dus lees hier alles wat je moet weten over Vaticaanstad Rondleidingen.