10 Tips voor een bezoek aan het Colosseum

Als je al weet dat het Colosseum een must is tijdens je reis naar Rome, let dan op deze tips om er het meeste uit te halen.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

8 minuten lezen

10 Tips voor een bezoek aan het Colosseum

Uitzicht op het Colosseum | Den Harrson

Het Colosseum is een van de meest bezochte attracties ter wereld. Eeuw na eeuw blijft het de aandacht trekken van miljoenen bezoekers die naar Rome komen met het idee om door de overblijfselen van het oude Rome te wandelen.

Het bezoek stelt niemand teleur, maar zoals elke plek die duizenden toeristen aantrekt, heeft het zijn trucjes. Ik zal je er hier alles over vertellen om je bezoek aangenamer te maken.

1. Koop je tickets online en op voorhand om wachtrijen te vermijden

Vermijd rijen en drukte| ©Alexander Savin
Vermijd rijen en drukte| ©Alexander Savin

Je weet nu vast wel dat je voor elke attractie in Rome lange uren in de zon moet staan om je felbegeerde kaartjes te bemachtigen. Het meest eenvoudige advies dat ik je kan geven is om je kaartjes voor het Colosseum, het Forum en de Palatijnse Heuvel van tevoren te kopen en, als je kunt, de rondleiding door het Colosseum te boeken, want het is de moeite waard.

Bij Hellotickets kun je bijvoorbeeld verschillende soorten kaartjes kiezen (met of zonder rondleiding, met of zonder toegang tot de arena, etc.) en je hebt ook recht op restitutie als je de rondleiding of het kaartje moet annuleren vanwege een onvoorziene gebeurtenis. Hier vindt u meer informatie over tickets voor het Colosseum.

De kassa's zijn overvol en u loopt het risico dat u ofwel geen tickets meer hebt voor de dag en het tijdstip waarop u het Colosseum wilt bezoeken of dat u het amfitheater al moe en uitgeput betreedt na een lange rij in de zon. Ook zijn de prijzen hetzelfde als op de website, dus je krijgt geen korting of speciale aanbiedingen als je aan de kassa koopt.

Boek tickets voor het Colosseum, Forum en Palatijn

2. Kies voor een rondleiding met gids, altijd beter dan een bezoek op eigen houtje

Rondleiding door het Colosseum| ©Mario Sánchez Prada
Rondleiding door het Colosseum| ©Mario Sánchez Prada

In het Colosseum is niet alleen veel te zien, maar het heeft ook een ongelooflijke geschiedenis vol anekdotes, legendes en context die je onderdompelen in de epische veldslagen die binnen plaatsvonden. Bovendien omvat de rondleiding door het Colosseum, net als de kaartjes voor het Colosseum, ook een bezoek aan het Forum Romanum en de Palatijnse heuvel.

Geloof me, als je het Colosseum alleen bezoekt, mis je veel van de opwinding en vertrek je met het gevoel een fascinerend Colosseum te hebben gezien, maar niet echt de context en de charme van de ruïnes van het Forum Romanum te begrijpen.

Een deskundige gids zal je helpen jezelf onder te dompelen in de geschiedenis van een van de meest opwindende plaatsen ter wereld. Als je het Colosseum maar één keer in je leven wilt bezoeken, aarzel dan niet en ga mee met een rondleiding. Je kunt in dit artikel meer lezen over rondleidingen door het Colosseum.

Boek een bezoek aan het Colosseum, het Forum en de Palatijnse Heuvel

3. Aarzel niet om de arena van het Colosseum te bezoeken

De arena van het Colosseum| ©Henry Paul
De arena van het Colosseum| ©Henry Paul

Er is een essentieel deel van het Colosseum dat velen missen, simpelweg omdat ze niet eens weten dat het open is voor bezoekers. Een groot deel van de geschiedenis van de veldslagen die in het Colosseum werden uitgevochten, is nauw verbonden met de ondergrondse gangen, de arena en de beroemde Gladiator's Gate, waardoor degenen die in het Colosseum gingen vechten hun triomfantelijke entree maakten.

Als je zin hebt in een rondleiding door het Colosseum, kun je een rondleiding door de arena van het Colosseum en het Forum Romanum boeken die je meeneemt naar de Gladiatorpoort van het beroemdste amfitheater ter wereld. Als het bezoek aan het Colosseum nog niet interessant genoeg was, voegt dit een unieke bonus toe- houd je camera gereed!

Boek een bezoek aan de Colosseum arena

4. Bescherm jezelf tegen de hitte: neem water, een hoed en zonnebrandcrème mee

Vergeet niet jezelf tegen de zon te beschermen| ©Juliana Malta
Vergeet niet jezelf tegen de zon te beschermen| ©Juliana Malta

Zelfs als je Rome niet midden in de zomer bezoekt, moet je er rekening mee houden dat de temperaturen rond het Colosseum en het Forum Romanum altijd iets hoger liggen dan in de rest van de stad. De kasseien en de afwezigheid van bomen en schaduwen dragen bij aan dit gevoel van verstikking.

Daarom kun je je het beste goed voorbereiden: neem naast comfortabele schoenen ook water mee, bedek je hoofd met een pet of hoed en aarzel niet om je in te smeren met zonnebrandcrème. Je hebt ook de mogelijkheid om kaartjes voor het Colosseum te reserveren en zo de lange rijen bij de ingang te vermijden.

Aan het einde van de dag is het heel gewoon om meer dan één toerist volledig verbrand te zien. Als je niet wilt sjouwen, zijn er ook kraampjes rond het Colosseum die drankjes en ijs verkopen. En als je met kinderen naar Rome reist, moet je weten dat sommige bezoeken extra planning vereisen. Hier vind je een artikel over hoe je het Colosseum met kinderen kunt bezoeken.

Boek tickets voor het Colosseum, Forum en Palatijn

5. Vermijd feestdagen en weekenden

Colosseum met veel bezoekers| ©Denis Simonet
Colosseum met veel bezoekers| ©Denis Simonet

Dit is niet altijd mogelijk, maar als je Rome voor meerdere dagen bezoekt, probeer dan zaterdag en zondag te vermijden, wanneer het gebied het drukst is.

Hetzelfde geldt voor feestdagen: er is veel meer binnenlands toerisme, grote groepen reizigers, passagiers van cruiseschepen die stoppen voor het verplichte bezoek aan het Colosseum... als je op zoek bent naar een iets rustigere en meer ontspannen sfeer, kun je je tickets voor het Colosseum het beste op een doordeweekse dag boeken.

Boek tickets voor het Colosseum, Forum en Palatijnse Heuvel

6. Maak van de gelegenheid gebruik om op zondag in de omgeving rond te wandelen

Voetgangersgebied Via del Fori Imperiali| ©Stefano Costantini
Voetgangersgebied Via del Fori Imperiali| ©Stefano Costantini

Je moet weten dat op zondag een groot deel van het gebied rond het Colosseum en het Forum Romanum (specifiek vanaf Piazza Venezia) autovrij is en duizenden bezoekers en Romeinen van de gelegenheid gebruik maken om door het gebied te wandelen.

Dit geeft het een prachtige charme en ik raad je 100% aan om de wandeling te maken, maar vanwege de drukte is zondag niet de beste dag om gebruik te maken van je kaartjes voor het Colosseum.

Je zult hele families zien en het is een geweldig moment om foto's te maken en de dag rustig aan te doen om rond te lopen in dit verkeersvrije deel van Rome (doordeweeks razen hier auto's doorheen, dus het uitzicht is niet zo plezierig).

Boek een bezoek aan het Colosseum, het Forum en de Palatijnse Heuvel

7. Zoek het beste uitzicht, vanaf de trappen naar Monti of vanaf Campidoglio Hill

De Via del Fori Imperiali is autovrij.| ©Bert Kaufmann
De Via del Fori Imperiali is autovrij.| ©Bert Kaufmann

Het Colosseum van binnen is indrukwekkend: het is waarschijnlijk een van de meest adembenemende bezienswaardigheden en een van de beste herinneringen die je aan je reis naar Rome zult overhouden.

Maar het is waar dat de omgeving, het Forum Romanum, de Triomfboog en de overblijfselen van het oude Rome die zijn overgebleven het nog specialer maken. Voor een uitzicht over het hele archeologische gebied raad ik je aan de Campidoglio heuvel op te gaan (waar de Capitolijnse Musea zich bevinden) en te beginnen met afdalen langs een van de gemarkeerde wandelingen die naar een deel van het Forum leiden. Het uitzicht is spectaculair.

Als je het Colosseum in zijn volle pracht wilt vastleggen en niet met je camera wilt vechten omdat de enorme afmetingen niet in de foto passen, dan geven de trappen die naar de wijk Monti leiden je het perfecte panoramische uitzicht. Er zijn gebieden met leuningen, hellingen en trappen die je de perfecte hoek geven. Maak zeker een wandeling door dit gebied na je rondleiding door het Colosseum...

Boek tickets voor het Colosseum, Forum en Palatijnse Heuvel

8. Trap niet in de toeristische voedselvallen

Proef Romeinse pizza| ©Inna Podolska
Proef Romeinse pizza| ©Inna Podolska

Eten in de buurt van het Colosseum kan een genot .... of een nachtmerrie zijn. Afhankelijk van hoeveel geluk je hebt of hoe goed je bent in het van tevoren vinden van een goede plek. Omdat we niet altijd tijd hebben om te reserveren, zoeken, vergelijken en menu's te bekijken in verschillende restaurants, volgt hier een lijst met wat voor mij de beste plekken zijn om te eten in de buurt van het Colosseum.

Of je nu 's ochtends, 's middags of 's avonds gaat, je vindt de perfecte plek om te genieten van een goede pizza, een traditionele Italiaanse pasta, een gelato of zelfs een cocktail met het beste uitzicht. Let op en geniet!

Een ander interessant plan voor je reis is het boeken van een gastronomische tour door Rome, zodat je niets mist van de culinaire specialiteiten van het land.

Boek een gastronomische tour door Rome

9. Pas op voor zakkenrollers

Wees voorzichtig in menigten| ©Matthew Waring
Wees voorzichtig in menigten| ©Matthew Waring

Rome is over het algemeen een erg veilige stad en je zult er geen problemen hebben. De algemene aanbeveling voor dit gebied is echter dat, met een groot aantal toeristen die meer gefocust zijn op de monumenten dan op hun bezittingen, zakkenrollers rond het Colosseum op pad kunnen zijn.

Leg je portemonnee en documenten op een veilige plek (vermijd rugzakken vol waardevolle spullen) en je hoeft je nergens zorgen over te maken, behalve dat je geniet van je bezoek aan het Colosseum. Als je aan het wandelen bent, neem dan dezelfde voorzorgsmaatregelen. De schoonheid van de plek zal je waarschijnlijk betoveren en het is normaal dat je niet op je hoede bent.

Trouwens, als je meer informatie nodig hebt over hoe je bij het Colosseum komt, laat ik in mijn artikel de beste tips achter voor het gebruik van het openbaar vervoer, wat de beste routes zijn om te wandelen of zelfs te fietsen.

Boek tickets voor het Colosseum, Forum en Palatijnse Heuvel

10. Probeer altijd 's ochtends vroeg te gaan

Colosseum badend in dageraad licht| ©Jorge Fernández Salas
Colosseum badend in dageraad licht| ©Jorge Fernández Salas

Vooral als je je kaartjes voor het Colosseum niet van thuis hebt gekocht, kun je het beste 's ochtends vroeg naar het Colosseum gaan. Je vermijdt dan niet alleen de grote massa's rondreizende groepen, maar bij de kassa's zijn de rijen ook korter.

Het is ook een goede manier om het midden van de dag te vermijden, wanneer de zon nog niet te hoog en sterk staat en het bezoek aan het Colosseum draaglijker is. Probeer eerst het Colosseum te bezoeken (het zit meestal het eerst vol) en bezoek daarna het Forum Romanum.

Je hebt dan de rest van de dag de tijd om op een terrasje te lunchen en nieuwe energie op te doen om 's middags verder door Rome te lopen. Trouwens, als je zo iemand bent die in een opwelling zonder kaartjes naar het Colosseum gaat, dan is de rij bij de kassa van het Forum Romanum meestal korter dan bij die van het amfitheater (en de prijzen en kaartjes zijn op beide plaatsen hetzelfde).

Boek een bezoek aan het Colosseum, Forum en Palatijnse Heuvel