Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

Colosseum rondleidingen

Is het Colosseum van buiten al verrassend, van binnen is het een waar spektakel. Een bezoek met een gespecialiseerde gids zal de ervaring opwaarderen en u terugvoeren in de tijd om de wereld van de gladiatoren in het oude Rome te ontdekken.

Ana Caballero

Ana Caballero

8 minuten lezen

Colosseum rondleidingen

Colosseum in Rome | © Jametlene Reskp

Er zijn veel plaatsen in Rome die u sprakeloos zullen maken door er alleen maar naar te kijken, maar het Colosseum zal uw hart en ziel als reiziger veroveren. Ik zal u alle details vertellen om uw bezoek aan het beroemdste amfitheater ter wereld onovertroffen te maken.

Hoe kiest u de beste rondleiding in het Colosseum

Het kiezen van de beste rondleidingen in het Colosseum is niet eenvoudig, u vindt vele opties voor alle budgetten. In het algemeen is het belangrijkste dat de kaartjes inclusief zijn (zodat u niet voor verrassingen komt te staan omdat u aan de deur extra moet betalen of in de rij moet staan) en u kunt kiezen tussen kaartjes met toegang tot de arena of kaartjes met een rondleiding door het Forum Romanum en de Palatijn.

Bij Hellotickets zijn alle opties inclusief tickets met skip the line toegang en afhankelijk van uw budget kunt u kiezen tussen de verschillende opties. Bovendien hebben ze allemaal gratis annulering als uw reis op het laatste moment wordt gewijzigd. U kunt ze allemaal hier vinden:

Colosseum tours vergelijken

Hoe lang duren de rondleidingen in het Colosseum?

Detail van de voorgevel van het Colosseum| ©Adèle Beausoleil
Detail van de voorgevel van het Colosseum| ©Adèle Beausoleil

Over het algemeen duren de rondleidingen in het Colosseum en het Forum drie uur. Eerst dacht ik dat dit niet lang genoeg was, maar ik realiseerde me dat als je het Colosseum met een gids bezoekt, de tijd twee keer zo lang is als wanneer je het alleen zou bekijken. Er is ook een expresrondleiding door het Colosseum die slechts anderhalf uur duurt als u niet zoveel tijd hebt of gewoon een kortere rondleiding verkiest.

Later vergeleek ik mijn ervaring met andere reizigers die langere rondleidingen hadden gedaan en de meesten van hen waren het over hetzelfde eens: het was moeilijk om de hele tijd je aandacht erbij te houden en de laatste uiteenzettingen waren te uitgebreid.

Colosseum tours vergelijken

Bezoek het Colosseum in een kleine groep

Details van het interieur van het Colosseum| ©Unsplash
Details van het interieur van het Colosseum| ©Unsplash

Een bezoek aan het Colosseum onder leiding van een gids heeft vele voordelen: u leert de geschiedenis, de legenden en de architectuur van het Colosseum grondig kennen. Bovendien is de ervaring veel completer met rondleidingen waarbij ook toegangskaarten en een geleid bezoek aan het Forum Romanum zijn inbegrepen. Maar als u op zoek bent naar een intiemer en authentieker bezoek, raad ik u aan te kiezen voor een tour met een kleine groep.

Terwijl de gemiddelde algemene tour van het Colosseum en Forum 25 personen is, zijn er andere tours zoals deze die de mogelijkheid hebben voor een gemiddelde van 16 personen. U kunt deze optie overwegen als u met een grote groep reist en op deze manier zal de gids praktisch privé voor u zijn.

Na afloop van de tour kan ik zeggen dat wat ik het meest waardeerde het feit was dat we het Colosseum konden bezoeken zonder te wachten of in de rij te staan, in een groep van 25 mensen en met toegang tot gebieden die je normaal niet ziet tijdens een individuele tour in je eentje. Dit is iets wat ik graag deed tijdens mijn bezoek aan Rome.

Ana's Reizigerstip

Als u een adembenemend uitzicht op het Forum wilt hebben zonder entreegeld te betalen, ga dan vanaf het Piazza del Campidoglio.

Wat u zult zien tijdens de rondleidingen door het Colosseum en het Forum Romanum

Uitzicht op het Colosseum en het Forum Romanum| ©Unsplash
Uitzicht op het Colosseum en het Forum Romanum| ©Unsplash

Dit zijn de gebruikelijke haltes op alle rondleidingen, hoewel u, als u kiest voor de privérondleiding door het Colosseum en het Forum Romanum, van de standaardroute kunt afwijken en de gids kunt vragen deze aan uw smaak aan te passen.

Colosseum van Rome

Dit is het belangrijkste punt van de rondleiding en het punt waar de meeste tijd wordt doorgebracht. De meesten van ons hadden Gladiator gezien en wisten van de gladiatoren- en dierengevechten die in het Romeinse amfitheater plaatsvonden, wat ik bijvoorbeeld niet wist en wat ons tijdens de rondleiding werd verteld, was dat hier ook zeeslagen werden nagespeeld.

Het was zeer merkwaardig om het Colosseum in een andere context te zien en te zien hoe alle spektakels die hier plaatsvonden mogelijk waren dankzij het maximale gebruik van de techniek van het amfitheater.

Palatine Hill

Het ligt dicht bij het Colosseum en naast het Forum en is een van de oudste punten van de stad en de meest centrale van de zeven heuvels van de stad Rome. Ik herinner me nog goed dat ze deze plek hadden uitgekozen om ons het verhaal van Romulus en Remus te vertellen, omdat Romulus op deze plek de stad stichtte.

Als u het verhaal niet kent of vergeten bent, raad ik u aan voor het bezoek niets op te zoeken en naar de uitleg van de gids te luisteren alsof u het verhaal voor het eerst te horen krijgt. Zelfs als u kiest voor de standaard groepsrondleiding door het Colosseum, zult u ook dit deel van het Forum bezoeken, omdat het inbegrepen is.

Romeins Forum

Na het zien van de Palatijn gingen we verder met een rondleiding door het Forum Romanum; dit was een van de onderdelen waar ik het meest naar uitkeek, omdat er tijdens de individuele rondleiding geen informatie beschikbaar is om beter te begrijpen wat we zien. Waarschijnlijk zult u bij de rondleiding door het Forum Romanum, de Palatijn en het Colosseum meer tijd hebben om uw vragen aan de gids te stellen, maar de waarheid is dat ze allemaal zeer professioneel zijn en zullen proberen uw vragen tijdens het bezoek op te lossen.

Na ons de verschillende delen van het Forum te hebben gewezen (de tempels van Saturnus, Venus, Vesta, enz.) legde hij ons uit wat voor activiteiten en ceremonies hier plaatsvonden. We wisten allemaal dat deze enclave het centrum van het Romeinse sociale leven was, maar ik denk dat we na de uitleg echt begrepen waarom.

Ana's Reizigerstip

Bij het kiezen van een rondleiding is het beter te kiezen voor kleine groepen en met tickets die al inbegrepen zijn.

Organiseer uw rondleiding in het Colosseum in Rome

Binnen in het Colosseum| ©Unsplash
Binnen in het Colosseum| ©Unsplash

Wat mee te nemen

Vergeet bij het inpakken van je rugzak niet de voucher mee te nemen die je per e-mail hebt ontvangen bij het boeken van je tour (de tickets krijg je van de gids); als je hem niet kunt uitprinten, maak je dan geen zorgen want het tonen van je e-mail of het geven van je gegevens is voldoende. Het is erg warm in het Colosseum en vooral op het Forum, dus neem water, een hoed, zonnebrandcrème en koele kleren mee als het zomer is. Hoewel de rondleidingen meestal niet lang duren, moet u toch iets te eten meenemen, want eten is meestal niet inbegrepen bij de rondleidingen in dit gebied.

Hoe kom je naar de ontmoetingsplaats

Het ontmoetingspunt zal bijna altijd in de buurt van het Colosseum zijn en de gids zal u vertellen hoe u het kunt vinden, zodat u het niet kunt missen. Om vanuit het centrum van Rome bij het Colosseum te komen kunt u de metro lijn B nemen naar de halte Colosseo (de gemakkelijkste optie), de bussen C3, 60, 81, 85, 87, 175, 628 of tram nummer 3. Als u in het centrum van Rome verblijft kunt u er ook heen lopen; het Colosseum ligt weliswaar niet in het centrum, maar is te voet bereikbaar.

Eten in de omgeving

Als u uw tour van het Colosseum en Forum rond lunchtijd of dinertijd beëindigt, kunt u het beste uit de buurt blijven om drukte en oververhit eten te vermijden (zonde gezien de pizza's en pasta's die u in Rome kunt eten), maar tijdens een rondleiding hebt u de mogelijkheid de gids te vragen een nabijgelegen plek aan te bevelen die niet te toeristisch is voor een meer authentieke maaltijd.

Colosseum rondleidingen met kinderen

Als u het Colosseum met kinderen gaat bezoeken, kan de privérondleiding door het Colosseum en het Forum een goede optie zijn omdat, als er kinderen in de groep zijn, zij vaak anekdotes introduceren die hen kunnen interesseren en een deel van de toespraak voor hen aanpassen. In ieder geval vindt u ook rondleidingen die helemaal aan kinderen zijn aangepast en een goede optie kunnen zijn om hun belangstelling voor de geschiedenis van de plaats te wekken.

Speciale opties

Reist u met iemand met beperkte mobiliteit, zorg er dan voor dat de rondleiding die u kiest voor deze groep aangepast is. Het Colosseum heeft verschillende rolstoelen beschikbaar voor bezoekers.

Praktische tips voor rondleidingen

Uitzicht op het Colosseum en het Forum vanaf de Campidoglio| ©Unsplash
Uitzicht op het Colosseum en het Forum vanaf de Campidoglio| ©Unsplash

Foto's

Het belangrijkste advies dat ik u ga geven, geldt voor elke rondleiding in Rome. Als u van fotografie houdt, zijn er honderden plaatsen in Rome die u zullen bekoren, maar probeer niet te veel foto's te nemen tijdens de rondleiding.

U heeft ruim de tijd om het Colosseum van buitenaf te fotograferen. Geniet tijdens het bezoek van de uitleg en laat u verleiden door de omgeving. In ruil daarvoor zijn hier een paar plaatsen van waaruit u indrukwekkende foto's van deze twee monumenten kunt maken:

  • Het uitzicht op het Forum vanaf Piazza del Campidoglio en de Capitolijnse Musea is spectaculair en u hoeft geen entree te betalen zoals bij andere uitkijkpunten in de stad.
  • Tussen de straten Via del Colosseo en Via Nicola Salvi is er een hoog punt vanwaar u een mooie foto van het Colosseum kunt nemen. Ik raad ook aan om, zelfs als het amfitheater niet "heel" in beeld komt, te experimenteren op verschillende tijdstippen van de dag vanaf het plein dat het omringt.

Pas op voor de hitte

Ik moet ook herhalen dat je voorzichtig moet zijn met de hoge temperaturen. Houd er rekening mee dat het Forum een esplanade is waar geen schaduw is en dat tijdens het bezoek de hitte zeer intens kan zijn. Neem voldoende water om uzelf te hydrateren en te beschermen tegen de zon.

Wat te doen met rugzakken en bagage

Tot slot moet u er rekening mee houden dat u het Colosseum niet kunt betreden met grote rugzakken of bagage, dus vermijd deze rondleiding de dag voordat u naar het vliegveld vertrekt of vlak na aankomst zonder een tussenstop bij uw hotel.

Andere rondleidingen waarin u geïnteresseerd kunt zijn

De Vaticaanse Musea zijn samen met het Colosseum de meest emblematische bezienswaardigheid van Rome en hebben zoveel te bieden dat het de moeite loont ze te bezoeken met iemand die u op een onderhoudende manier over hun geschiedenis kan vertellen. Je kunt dit artikel lezen dat ik schreef over Rondleidingen door het Vaticaan.

Ik zou ook de Galleria Borghese niet willen vergeten, een van de meest spectaculaire plaatsen van de stad en een die vaak onopgemerkt blijft door toeristen. Ik laat je hier de gids van Borghese Tuinen en Galerij rondleidingen en tickets zodat u het kunt raadplegen.

Als u de voorkeur geeft aan meer complete rondleidingen door de stad, raad ik u aan om te lezen Vaticaanstad Rondleidingen. Ik ben er zeker van dat u er een vindt die het best bij uw smaak past, want het aanbod van rondleidingen en begeleide bezoeken in de stad is eindeloos!