Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

Colosseum rondleidingen

Is het Colosseum van buiten al verrassend, van binnen is het een heel spektakel. Een bezoek met een gespecialiseerde gids verhoogt de ervaring en neemt u mee terug in de tijd om de wereld van de gladiatoren in het oude Rome te ontdekken.

Ana Caballero

Ana Caballero

8 minuten lezen

Colosseum rondleidingen

Colosseum in Rome | © Jametlene Reskp

Er zijn veel plaatsen in Rome die je sprakeloos achterlaten door er alleen maar naar te kijken, maar het Colosseum zal je hart en ziel als reiziger veroveren. Ik vertel u alle details om uw bezoek aan het beroemdste amfitheater ter wereld onovertroffen te maken.

Hoe kiest u de beste rondleiding door het Colosseum?

Het kiezen van de beste rondleidingen in het Colosseum is niet eenvoudig, u vindt vele opties voor alle budgetten. In het algemeen is het belangrijkste waar u op moet letten dat de tickets zijn inbegrepen (zodat u niet voor verrassingen komt te staan omdat u aan de deur extra moet betalen en bovendien in de rij moet staan) en u kunt kiezen tussen de opties met toegang tot de arena of die waarbij ook een rondleiding door het Forum Romanum en de Palatijnse Heuvel is inbegrepen

Bij Hellotickets zijn alle opties inclusief tickets met toegang zonder wachtrijen en afhankelijk van uw budget kunt u kiezen tussen de verschillende opties. Bovendien kunnen ze allemaal gratis annuleren als uw reis op het laatste moment verandert. Je kunt ze allemaal hier vinden:

Boek een rondleiding door het Colosseum, het Forum en de Palatijnse Heuvel

Hoe lang duren de rondleidingen in het Colosseum?

Detail van de gevel van het Colosseum| ©Adèle Beausoleil
Detail van de gevel van het Colosseum| ©Adèle Beausoleil

In het algemeen duren de rondleidingen in het Colosseum en het Forum drie uur. Eerst vond ik dit niet lang genoeg, maar ik ontdekte dat als je de site met een gids bezoekt, de tijd twee keer zo lang is als wanneer je alleen zou zijn. Er is ook een express tour van het Colosseum die slechts anderhalf uur duurt, als u niet zoveel tijd hebt of gewoon een kortere tour verkiest.

Later zal ik mijn ervaring vergelijken met andere reizigers die langere tours hebben gedaan en de meesten van hen waren het over hetzelfde eens: het was moeilijk om je aandacht de hele tijd vast te houden en de laatste uitleg was te compact.

Boek een bezoek aan het Colosseum, het Forum en de Palatijnse Heuvel

Bezoek het Colosseum in een kleine groep

Details van het interieur van het Colosseum| ©Unsplash
Details van het interieur van het Colosseum| ©Unsplash

Een bezoek aan het Colosseum tijdens een rondleiding heeft vele voordelen: u leert de geschiedenis, de legenden en de architectuur grondig kennen. Bovendien, met tours die ook toegangsprijzen en een geleid bezoek aan het Forum Romanum en de Palatijnse Heuvel omvatten, is de ervaring veel completer. Maar als u op zoek bent naar een meer intiem en authentiek bezoek, raad ik u aan te kiezen voor een rondleiding in een kleine groep.

De gemiddelde algemene rondleiding door het Colosseum en Forum is 25 personen, maar er zijn andere rondleidingen zoals deze met gemiddeld 16 personen. U kunt deze optie overwegen als u met een grote groep reist en op deze manier zal de gids praktisch privé voor u zijn.

Toen de rondleiding klaar was, kan ik zeggen dat ik het het meest gewaardeerd heb dat we het Colosseum konden bezoeken zonder te wachten of in de rij te staan, in een groep van 25 personen en met toegang tot gebieden die je normaal gesproken niet in je eentje ziet. Dit is iets wat ik graag deed tijdens mijn bezoek aan Rome.

Ana's Traveller Tip

Als u een prachtig uitzicht wilt op het Forum zonder entree te betalen, ga dan vanaf het Piazza del Campidoglio.

Wat u te zien krijgt tijdens een bezoek aan het Colosseum en het Forum Romanum

Uitzicht op het Colosseum en het Forum Romanum| ©Unsplash
Uitzicht op het Colosseum en het Forum Romanum| ©Unsplash

Dit zijn de gebruikelijke stops bij alle rondleidingen, hoewel u, als u kiest voor de privérondleiding door het Colosseum en het Forum Romanum, van de standaardroute kunt afwijken en de gids kunt vragen deze aan uw smaak aan te passen.

Colosseum van Rome

Dit is het belangrijkste punt van de rondleiding en het punt waar de meeste tijd wordt doorgebracht. De meesten van ons hadden Gladiator gezien en wisten van de gladiatoren- en dierengevechten die in het Romeinse amfitheater plaatsvonden, wat ik bijvoorbeeld niet wist en wat ons tijdens het bezoek werd verteld, was dat hier ook zeeslagen werden nagespeeld.

Het was zeer merkwaardig om zich het Colosseum in een andere context voor te stellen en te zien hoe alle voorstellingen die hier plaatsvonden mogelijk waren dankzij het maximale gebruik van de techniek van het amfitheater.

Palatine Hill

Het ligt dicht bij het Colosseum en naast het Forum en is een van de oudste punten van de stad en de meest centrale van de zeven heuvels van de stad Rome. Ik herinner me heel goed dat ze deze plek kozen om ons het verhaal van Romulus en Remus te vertellen, omdat Romulus hier de stad stichtte.

Als u het verhaal niet kent of vergeten bent, raad ik u aan niets op te zoeken voor het bezoek en te luisteren naar de uitleg van de gids alsof u het verhaal voor het eerst te horen krijgt. Zelfs als u kiest voor de standaard rondleiding in groepsverband door het Colosseum, zult u ook dit deel van het Forum bezoeken, want het is inbegrepen.

Romeins forum

Nadat we de Palatijnse heuvel hadden gezien, gingen we naar het Forum Romanum; dit was een van de onderdelen waar ik het meest naar uitkeek, omdat er tijdens de individuele rondleiding geen informatie beschikbaar is om beter te begrijpen wat we zien. Tijdens de rondleiding op het Forum Romanum, de Palatijnse Heuvel en het Colosseum heeft u waarschijnlijk meer tijd om uw vragen aan de gids te stellen, maar ze zijn allemaal zeer professioneel en zullen proberen uw vragen tijdens het bezoek te beantwoorden.

Nadat hij ons de verschillende delen van het Forum had aangewezen (de tempels van Saturnus, Venus, Vesta, enz.) legde hij ons uit wat voor activiteiten en ceremonies hier plaatsvonden. We wisten allemaal dat deze enclave het centrum van het Romeinse sociale leven was, maar ik denk dat we na de uitleg echt begrepen waarom.

Boek een bezoek aan het Colosseum, het Forum en de Palatijnse Heuvel

Organiseer uw rondleiding door het Colosseum van Rome

In het Colosseum| ©Unsplash
In het Colosseum| ©Unsplash

Heeft u uw bezoek aan het Colosseum al geboekt? Welnu, hier zijn enkele aanbevelingen die u moet weten zodat, als u er eenmaal bent, er geen tegenslagen zijn die uw bezoek aan een van de belangrijkste monumenten van de Romeinse stad bederven.

Wat meenemen

Wanneer je je rugzak inpakt, vergeet dan niet de voucher die je per e-mail ontvangt wanneer je de tour boekt (de tickets krijg je van de gids); als je hem niet kunt uitprinten, maak je geen zorgen want het tonen van je e-mail of het geven van je gegevens is voldoende. Het is erg warm in het Colosseum en vooral in het Forum, dus neem water, een hoed, zonnebrandcrème en koele kleren mee als het zomer is. Hoewel de rondleidingen meestal niet lang duren, moet u toch iets te eten meenemen, want eten is normaal gesproken niet inbegrepen bij de rondleidingen in dit gebied.

Hoe bereikt u het trefpunt?

Het trefpunt is bijna altijd in de buurt van het Colosseum en de gids zal u vertellen hoe u het kunt vinden, zodat u het niet kunt missen. Om het Colosseum te bereiken vanuit het centrum van Rome kunt u de metro lijn B nemen tot de halte Colosseo (de gemakkelijkste optie), de bussen C3, 60, 81, 85, 87, 175, 628 of tram nummer 3. Als u in het centrum van Rome verblijft kunt u er ook heen lopen; het Colosseum, hoewel niet in het centrum, is te voet bereikbaar.

Eten in de omgeving

Als u uw rondleiding door het Colosseum en het Forum beëindigt rond lunchtijd of dinertijd, kunt u het beste uit de buurt blijven om drukte en oververhit eten (een zonde gezien de pizza's en pasta's die u in Rome kunt krijgen) te vermijden, maar bij een rondleiding heeft u de mogelijkheid de gids te vragen een nabijgelegen plek aan te bevelen die niet te toeristisch is voor een meer authentieke maaltijd.

Colosseum rondleidingen met kinderen

Als u het Colosseum met kinderen gaat bezoeken, kan de privérondleiding door het Colosseum en het Forum een goede optie zijn omdat, als er kinderen in de groep zijn, zij vaak anekdotes introduceren die hen kunnen interesseren en een deel van de toespraak voor hen aanpassen. In ieder geval vindt u ook rondleidingen die volledig zijn afgestemd op kinderen en een goede optie kunnen zijn om hun belangstelling voor de geschiedenis van de plaats te wekken.

Speciale opties

Als u reist met iemand met beperkte mobiliteit, zorg er dan voor dat de rondleiding die u kiest aangepast is voor deze groep. In het Colosseum zijn verschillende rolstoelen beschikbaar voor bezoekers.

Boek een nachtelijke tour van het Colosseum en de Undergrounds

Praktische tips voor rondleidingen

Uitzicht op het Colosseum en het Forum vanaf de Campidoglio| ©Unsplash
Uitzicht op het Colosseum en het Forum vanaf de Campidoglio| ©Unsplash

Foto's

De belangrijkste tip die ik u ga geven geldt voor elke rondleiding in Rome. Als u van fotografie houdt, zijn er honderden plaatsen in Rome die u zullen bekoren, maar probeer niet te veel foto's te nemen tijdens de rondleiding.

U krijgt ruim de tijd om het Colosseum van buitenaf te fotograferen. Geniet tijdens het bezoek van de uitleg en laat u verleiden door de omgeving. In ruil daarvoor zijn hier een paar plaatsen van waaruit u indrukwekkende foto's van deze twee monumenten kunt maken:

  • Het uitzicht op het Forum vanaf het Piazza del Campidoglio en de Capitolijnse Musea is spectaculair en u hoeft geen entree te betalen zoals bij andere uitzichtpunten in de stad.
  • Tussen de straten Via del Colosseo en Via Nicola Salvi bevindt zich een hoog punt vanwaar u een prachtige foto van het Colosseum kunt maken. Ik raad ook aan om, zelfs als het amfitheater niet "heel" in beeld komt, op verschillende momenten van de dag te experimenteren vanaf het plein eromheen.

Pas op voor de hitte

Ik moet ook herhalen dat je voorzichtig moet zijn met de hoge temperaturen. Houd er rekening mee dat het Forum een esplanade is waar geen schaduw is en dat tijdens het bezoek de hitte zeer intens kan zijn. Neem veel water om jezelf te hydrateren en bescherm jezelf tegen de zon.

Wat te doen met rugzakken en bagage

Houd er tenslotte rekening mee dat u het Colosseum niet kunt betreden met grote rugzakken of bagage, dus vermijd deze rondleiding de dag voordat u naar de luchthaven vertrekt of net bij aankomst zonder te stoppen bij uw hotel.

Andere rondleidingen waarin u wellicht geïnteresseerd bent

Samen met het Colosseum zijn de Vaticaanse Musea de meest emblematische plek van Rome en ze hebben zoveel te bieden dat het de moeite waard is ze te bezoeken met iemand die u op een onderhoudende manier alles over hun geschiedenis kan vertellen. U kunt dit artikel bekijken dat ik schreef over Rondleidingen door het Vaticaan.

Ik zou de Galleria Borghese niet vergeten, een van de meest spectaculaire plaatsen in de stad en een die vaak onopgemerkt blijft door toeristen. Ik laat u hier de gids van Borghese Tuinen en Galerij rondleidingen en tickets zodat u het kunt raadplegen.

Als u de voorkeur geeft aan meer complete rondleidingen door de stad, raad ik u aan te lezen Vaticaanstad Rondleidingen. Ik weet zeker dat u er een vindt die het beste bij uw smaak past, want het aanbod aan rondleidingen in de stad is eindeloos!

Boek een bezoek aan het Colosseum, het Forum en de Palatijnse Heuvel