Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

Vaticaanstad Rondleidingen

Men zegt dat Rome de Eeuwige Stad is en dat is ook zo: in de straten vindt u kilometers kunst en cultuur. Mis deze lijst van de beste tours in het Engels niet om het te leren kennen en er ten volle van te genieten.

Ana Caballero

Ana Caballero

14 minuten lezen

Vaticaanstad Rondleidingen

Piazza di Spagna | ©Daniel Basso

Rome is een openluchtmuseum. Op elke hoek staat een standbeeld, een fontein of een gebouw dat geschiedenis uitstraalt; een geschiedenis waaraan we de gewoonten van de inwoners en de voortreffelijkheid van de gastronomie moeten toevoegen. Een rondleiding is de beste manier om de stad Rome te leren kennen en omdat het grote aanbod aan rondleidingen overweldigend kan zijn, help ik u de beste te kiezen.

1. Bezoek het Vaticaan en de Sixtijnse Kapel met een deskundige gids

Het Sint-Pietersplein in het Vaticaan
Het Sint-Pietersplein in het Vaticaan

Rome verlaten zonder de Sixtijnse Kapel te bezoeken zou (bijna letterlijk) een doodzonde zijn. De fresco's van de Kapel zijn ongetwijfeld de grootste attractie voor de miljoenen toeristen die hier jaarlijks de pelgrimstocht maken, maar u wilt ook de Sint-Pietersbasiliek, het Sint-Pietersplein en de enorme hoeveelheid kunst die u in de Vaticaanse Musea vindt, niet missen.

Het kan dagen duren om dit alles in detail te leren kennen, of u kunt de fout maken om het in uw eentje te bezoeken zonder na te denken over de context, de symboliek of de best bewaarde geheimen van het Vaticaan. Om ten volle van dit deel van Rome te genieten is een rondleiding met een deskundige gids essentieel. Bovendien slaat u de wachtrijen bij de ingang over (iets wat heel belangrijk is, aangezien er aan de loketten urenlange wachttijden zijn).

Er zijn verschillende opties waaruit u kunt kiezen: van de voordeligste tot de duurste, waarbij u 's ochtends vroeg, voordat het Vaticaan opengaat voor het grote publiek, naar het Vaticaan gaat zodat u in stilte en rust van de kunst kunt genieten en de drukte kunt vermijden. Reserveer tickets altijd vooraf en online om te voorkomen dat u te hoge prijzen betaalt en vooral om tickets te krijgen op de dag en op het tijdstip dat u wilt.

Boek een rondleiding door het Vaticaan en de Sixtijnse Kapel

2. Het Colosseum en het Forum Romanum, het beste van binnenuit en met een plaatselijke gids

Rond het Colosseum
Rond het Colosseum

Het staat waarschijnlijk bovenaan uw verlanglijstje van te bezoeken plaatsen in Rome. En geen wonder. Wat in het oude Rome het toneel was van de meest mythische gevechten tussen gladiatoren, is de geschiedenis ingegaan als het embleem, niet alleen van Rome, maar van heel Italië. Als u gefascineerd bent door de buitenkant, mag u de binnenkant van het Colosseum niet missen.

Tegenwoordig is het mogelijk het Colosseum van binnen te bezoeken en rond de tribunes te lopen, zelfs de arena binnen te gaan, net als de gladiatoren zelf, en even het gevoel te hebben een echte reis terug in de tijd te maken. Bovendien liggen naast het Colosseum het Forum Romanum en de Palatijnse Heuvel, die een bezoek meer dan waard zijn.

U kunt het monument op eigen gelegenheid bezoeken, maar u zult er veel meer aan hebben als een plaatselijke gids u uitlegt wat u ziet, hoe het is gebouwd en wat de gevechten in het Colosseum inhielden. Uw bezoek afsluiten met een rondleiding op het Forum Romanum en de Palatijnse Heuvel is de perfecte manier om uw rondleiding door het Oude Rome af te ronden.

Welke tour u ook kiest, u kunt elke dag de lange rijen bij de kassa's overslaan. Hier zijn de beste:

Boek een bezoek aan het Colosseum, het Forum en de Palatijnse Heuvel

3. Reis naar het middelpunt van de aarde met een rondleiding door de Catacomben

Rome's architectuur live
Rome's architectuur live

De Catacomben van Rome zijn nog zo'n goed bewaard geheim. Iets verder van het centrum, de oude Appiaweg volgend, bereikt u de Catacomben, een ongelooflijk goed bewaarde ondergrondse crypte waar u sarcofagen en graven van pausen en artistieke overblijfselen van meer dan 1500 jaar oud kunt bezichtigen.

Hoewel er meer dan 19 kilometer aan catacombe tunnels zijn, duurt het bezoek minder dan twee uur, maar je kunt er alleen in met een gids, dus ik raad je aan een rondleiding door de Catacomben van Sint Callixtus te boeken als je zin hebt om je onder te dompelen in deze reis vol legende en mysterie.

Boek een rondleiding door de catacomben van Rome

4. De meest comfortabele optie: tour Rome per bus

Het Sint-Pietersplein in het Vaticaan
Het Sint-Pietersplein in het Vaticaan

Hoewel Rome een stad is om rond te lopen, is dat soms niet voor iedereen weggelegd, als dat het geval is heeft u de mogelijkheid om het aan boord van deze toeristenbus te doen zonder af te zien van het gezelschap van een gespecialiseerde gids. Het gebied dat door de bus wordt bestreken is groter dan dat van de wandeltochten, dus ik raad deze optie ook aan als u weinig tijd hebt tijdens uw bezoek.

Hoewel het misschien lijkt op een excursie die afbreuk doet aan de charme van de stad, is de toeristenbus een geweldig idee voor mensen met beperkte mobiliteit, met weinig tijd in de stad of gewoon voor bezoekers die midden in de zomer in de stad aankomen en op zoek zijn naar een praktische manier om zich te verplaatsen terwijl ze aan de hitte ontsnappen.

Bovendien kunt u het als openbaar vervoer gebruiken om van de ene bezienswaardigheid naar de andere te gaan, aangezien het gratis haltes heeft en de belangrijkste punten van de stad bestrijkt. Check prijzen, beschikbaarheid en routes hier:

Boek de Rome Sightseeing Bus

5. Ontdek ook de omgeving van Rome

Wijk Trastevere
Wijk Trastevere

Het is duidelijk dat Rome de Eeuwige Stad is en haar naam bedriegt niet: haar straten, monumenten en musea zouden ons in staat stellen jarenlang elke dag nieuwe dingen te wandelen en te ontdekken. Maar uw tijd in de stad zal zeker niet eeuwig duren en als u van uw reis gebruik wilt maken om de omgeving van Rome te verkennen en wat meer te weten te komen over de Italiaanse cultuur, dan heeft u geluk.

Er zijn tal van excursies en rondleidingen waarvoor u zich kunt inschrijven als u zich wilt losmaken van de chaos van de stad en andere ongelooflijke plaatsen wilt leren kennen, zoals Pompeii, Florence, Napels of zelfs de archeologische overblijfselen van Ostia of de Villa dell'Este en de Villa van Hadrianus.

U zult zien dat er opties zijn voor alle smaken en budgetten, dus duik in deze lijst om er een te kiezen die het beste bij uw reis past:

Boek een tour naar Pompeii vanuit Rome

6. Geniet van de charme van Rome op de fiets

Typische Trastevere Pizzeria
Typische Trastevere Pizzeria

Rome per fiets verkennen is een van de leukste tochten die u tijdens uw vakantie in de Eeuwige Stad kunt maken.

Het is een activiteit waarmee u in korte tijd veel interessante plaatsen in Rome kunt zien, bijvoorbeeld het Oude Rome, Villa Borghese, het stadscentrum of de wijken Colosseum en Trastevere, naast vele andere plaatsen.

Fietstochten in Rome duren meestal ongeveer 3 of 4 uur, maar het voordeel is dat ze kunnen worden gedaan door elk soort reiziger, ongeacht hun fysieke conditie, aangezien er klassieke en elektrische fietsen zijn. Bovendien wordt u steeds begeleid door een lokale gids die u naar de meest toegankelijke plaatsen brengt en tijdens de route kunt u flexibel stoppen om de foto's te maken die u wilt.

Boek een fietstocht door Rome

7. Leer meer over Italiaans eten tijdens een voedseltour in Rome

Genieten van de verscheidenheid aan pizza's in Pizzeria Panattoni| ©Aimarmi
Genieten van de verscheidenheid aan pizza's in Pizzeria Panattoni| ©Aimarmi

Wie aan Italië denkt, denkt ook aan de heerlijke gastronomie. Een keuken die grenzen heeft overschreden en harten heeft veroverd over de hele wereld.

Naast het genieten van de heerlijke gerechten in de restaurants van Rome, kunt u tijdens uw reis in Rome een gastronomische tour maken om de beste lokale producten te ontdekken tijdens een bezoek aan markten zoals Campo de' Fiori en gastronomische ruimtes in wijken zoals Trastevere of de Joodse wijk.

En het beste van alles: er zijn proeverijen! Pizza's, pasta, gelato, gebakken artisjokken en vele andere typische gerechten van de stad.

Het beste aan dit type tour is dat ze zich niet alleen richten op gastronomie, maar ook tijd besteden aan het leren kennen van de bezienswaardigheden van Rome (de Trevi fontein, de Spaanse Trappen, Piazza Navona, het Pantheon, Campo de Fiori, etc.) en je de beste aanbevelingen geven om te eten als een local tijdens je bezoek aan Rome.

Als u voor de optie kiest, kunt u zelfs een rondleiding door Rome volgen waarbij u een kookles krijgt van een professionele kok om een authentieke Romeinse pizza te maken.

Boek een voedseltour door Rome

8. Ontdek Rome's boheemse wijk Trastevere

Trilussa Plein| ©Jim Naureckas
Trilussa Plein| ©Jim Naureckas

Trastevere is een van de meest charmante wijken van Rome. Vergeleken met andere delen van de stad die drukker zijn met toeristen, heeft het een ontspannen en bohemienachtige sfeer waar je verliefd op zult worden.

Daarom mag je een rondleiding door Trastevere niet missen tijdens je vakantie in Rome. Als u de kans hebt, raad ik u aan een privétour te kiezen, omdat u dan in uw eigen tempo van de wonderen kunt genieten en de route kunt aanpassen aan de plaatsen die u het liefst zou willen zien.

Bij de privérondleidingen in Trastevere ontstaat bovendien een zeer hechte en ontspannen sfeer met de gids, wat de excursie tot een zeer onderhoudende ervaring maakt. U kunt zelfs vragen om gepersonaliseerde restaurantaanbevelingen die van pas zullen komen tijdens uw bezoek als u zin hebt om in Trastevere te blijven eten.

Boek een rondleiding door Trastevere en het Joodse getto

9. Stap op een Vespa om Rome te ontdekken

Op een Vespa| ©jor baeke
Op een Vespa| ©jor baeke

Als u ervan droomt om Audrey Hepburn en Gregory Peck in de film "Roman Holiday" te evenaren en de Eeuwige Stad te ontdekken op een Vespa, dan is dit een van de leukste rondleidingen door Rome!

De Vespa is een van de beroemdste symbolen van de Italiaanse cultuur door zijn talrijke filmoptredens en de mogelijkheid om de hoofdstad van het land te verkennen op een van hen is een onvergetelijke ervaring.

Als u niet weet hoe u een motor moet besturen, geen nood, want tijdens deze tour reist u als passagier en tijdens de route wordt u begeleid door een privéchauffeur die u de belangrijkste monumenten en enkele verbazingwekkende geheime plekjes laat zien. En er zijn stops onderweg zodat je alle foto's kunt maken die je wilt.

Huur een Vespa in Rome

10. Veel plezier in het keizerlijke Rome met een golfkarretje

Een andere geweldige manier om een onvergetelijke dag in Rome door te brengen is om in een golfkarretje te stappen en u door de straten van het keizerlijke Rome te laten voeren terwijl de chauffeur-gids u de geschiedenis van de monumenten vertelt.

In een drie uur durende rondleiding geniet u van het beste uitzicht op het Colosseum, het Pantheon of het Circus Maximus terwijl de gids u vertelt over de veldslagen van de grote Romeinse keizers.

Als u langs de Trevifontein komt, kunt u uw muntje opgooien en op de foto gaan, want deze tour laat u stoppen bij de meest emblematische plaatsen zodat u op uw gemak hun hoekjes kunt verkennen en de schoonheid van de Romeinse monumenten kunt aanschouwen.

Boek een golfkarretje door Rome

11. Slenteren door de straten van Rome onder de sterrenhemel

Rome straat bij nacht| ©Dylan Freedom
Rome straat bij nacht| ©Dylan Freedom

Ik weet zeker dat een nachtelijke rondleiding door Rome een van de ervaringen zal zijn waarvan u het meest zult genieten tijdens uw verblijf en waaraan u een heel bijzondere herinnering zult overhouden.

Het mag niet ontbreken op uw lijst van dingen die u in Rome moet doen! De stad is gehuld in een romantische en raadselachtige sfeer en een wandeling door de monumentale straten van Rome terwijl u de kerken, paleizen en pleinen ziet schitteren is een zeer opwindende ervaring.

Een van de voordelen van een nachtelijke rondleiding door Rome ten opzichte van een rondleiding overdag is dat er 's nachts meestal minder mensen op straat zijn en het veel rustiger wandelen is. Ik raad u aan het vooral tijdens de zomeravonden te doen - gewoonweg magisch!

Als je meer wilt weten over dit soort activiteiten, mis dan niet de post Beste nachtelijke rondleidingen in Rome waar je veel voorstellen vindt.


Top Rome tour stops

Trevifontein
Trevifontein

Grofweg kun je de stad Rome onderverdelen in vier toeristische gebieden: het Oude Rome met het Colosseum en het Forum Romanum als belangrijkste bezienswaardigheden; Vaticaanstad met het Sint-Pietersplein als bezienswaardigheid; de wijk Trastevere en het centrum van Rome met de Trevifontein, het Pantheon en Piazza Navona als niet te missen plekken. Tenzij de tour die u boekt een specifieke wijk of gebied bestrijkt, omvatten ze meestal allemaal de volgende haltes:

Tritone Fontein

Deze fontein, meestal het ontmoetingspunt van de rondleiding, bevindt zich op het Piazza Barberini en is een barokke fontein ontworpen door Bernini. Behalve over de mythe van Triton zal de gids zeker van deze stop gebruik maken om te vertellen over de journaliste Margaret Fuller, want op het plein is een plaquette aan haar gewijd.

Piazza Navona

Het grootste plein van Rome met zijn barokke fonteinen is een van de gebieden die de bezoekers van de eeuwige stad het meest betoveren. Er zijn vele legenden gesmeed rond deze beelden die de grote rivieren vertegenwoordigen uit de periode waarin ze werden gebouwd (midden 17e eeuw); de gids zal er verschillende uitleggen en u vertellen welke het meest betrouwbaar zijn.

Trevifontein

Zonder twijfel de meest representatieve fontein in Rome en tevens de grootste. Breng los geld mee, want u zult gehoord hebben dat de traditie is om ze achterover te gooien: één om terug te keren naar Rome en twee om de liefde te vinden.

Het Pantheon

Uw gids zal deze halte waarschijnlijk gebruiken om u te vertellen over de hereniging van Rome, want in het Pantheon liggen de stoffelijke resten van Victor Emmanuel II, de eerste koning van het herenigde Italië, begraven. Probeer de draad van de uitleg niet te verliezen terwijl u dit wonder van Romeinse architectuur aanschouwt; ik waarschuw u dat het niet gemakkelijk is. De toegang is gratis.

De kerk van St. Ignatius van Loyola

Deze kerk, in barokstijl en gebouwd tussen de 17e en 18e eeuw, herbergt een model van een tempel gewijd aan de religies van de wereld en een zeer bijzondere optische illusie die uw gids van Rome u kan onthullen. Gratis toegang.

Hadrianus' Tempel

Deze tempel in Korinthische stijl uit de eerste eeuw vertelt u het verhaal van de oude keizers van Rome. Uw gids zal deze kans zeker niet voorbij laten gaan.

Organiseer uw rondleiding door Rome

Villa Borghese Tuinen
Villa Borghese Tuinen

Hoe bereikt u het trefpunt?

De ontmoetingspunten voor wandeltochten door Rome zijn meestal centrale locaties. Triton Fontein, Piazza Trilussa in Trastevere, Piazza del Popolo, Piazza de Campo de Fiori, Via Labicana... Ik raad u aan de metro te nemen naar een centrale halte en dan te voet naar het ontmoetingspunt te gaan (u kunt uw gids om een referentiepunt vragen bij het boeken van de rondleiding).

Dienstregeling

U zult meestal kunnen kiezen uit een aantal beschikbare dienstregelingen wanneer u een rondrit door Rome maakt. Wat betreft de dagen van de week, rondleidingen zijn meestal elke dag beschikbaar, maar let op: de meeste musea in Rome zijn op maandag gesloten, dus bezoekers kunnen van de gelegenheid gebruik maken om wat sightseeing in het centrum van de stad te doen. Zoals in elke grote stad is het in het weekend en op feestdagen meestal drukker in de toeristische gebieden.

Duur van de rondleidingen

Rondleidingen duren meestal twee tot drie uur, afhankelijk van de optie die u kiest. De wandeltochten door het centrum van Rome zijn lang genoeg om de geschiedenis van de meest emblematische plaatsen in u op te nemen en er vervolgens op uw gemak weer rond te lopen, maar als u de wandeltocht door het Colosseum en het Forum Romanum neemt, bedenk dan dat de tijd die u binnen de monumenten doorbrengt kort kan zijn als u ze grondig wilt bekijken.

Maaltijden

Neem water en iets te eten mee. Langere tours hebben meestal een stop van 15 minuten halverwege de tour. Afhankelijk van waar u eindigt, zal uw gids waarschijnlijk plaatsen aanbevelen om te eten of te dineren, weg van de algemene drukte van de stad.

Rondleidingen met kinderen

Als het geen lange rondleiding is, kunnen de kinderen het wel aan, want het is buiten en ze kunnen rondrennen en spelen (het is niet zoals in een museum waar ze stil moeten zitten) terwijl de gids hen de bezienswaardigheden laat zien. De afstanden van de meeste rondleidingen (vooral die in het centrum) zijn goed te doen, maar houd er rekening mee dat er bij de meeste stops geen ruimte is om te zitten.

Ana's Traveller Tip

Als u een datum kunt kiezen voor uw rondleiding, vermijd dan de weekenden en feestdagen, omdat dan de meeste toeristen in het centrum van Rome zijn.

Tips voor reizigers die geïnteresseerd zijn in een tour in Rome

Piazza Navona fontein
Piazza Navona fontein

Het vinden van het ontmoetingspunt, het kiezen van de tijden en het inpakken van je rugzak is belangrijk, maar er zijn nog andere details die je wilt weten voordat je op een tour door Rome gaat. Hier zijn mijn top tips:

 1. Controleer de taal. U zult geen problemen hebben omdat deze tours in verschillende talen beschikbaar zijn (Spaans, Portugees, Engels, Duits en Frans zijn de meest voorkomende), maar controleer de beschikbaarheid voor de door u gekozen tijd en taal. Een andere tip is dat een stedentrip niet het moment is om talen te oefenen, je zult er veel meer van genieten in je moedertaal.
 2. Draag comfortabele schoenen. U zult enkele uren lopen en lang staan, want soms is er tijdens de rondleiding geen plaats om te zitten. Zorg ervoor dat uw schoenen niet nieuw zijn en niet schuren (pas op voor zomerschoenen). Neem voor de zekerheid wat pleisters mee.
 3. Vraag het. Vraag om aanbevelingen voor eten als een local of uitgaan om te feesten en vraag naar de beste uitzichtpunten om de beste foto's te maken, de meest originele souvenirs die je in Rome kunt kopen, verborgen plekken die je niet mag missen, excursies om je reis aan te vullen... Stel zoveel vragen als je wilt, want je zult niet altijd een deskundige gids in de stad hebben om je te antwoorden.
 4. Maak aantekeningen. OK, misschien is het overdreven, maar persoonlijk heb ik meer dan eens zo genoten van de verhalen die mij tijdens wandeltochten werden verteld dat ik aantekeningen maakte op mijn mobiele telefoon. De laatste tijd neem ik een notitieboekje en pen mee op wandeltochten omdat ik niets wil vergeten. Het is ook een goede oefening als je later een reisnotitieboek gaat maken.

Als je geïnteresseerd bent in Rome tours ben je ook geïnteresseerd in

Borghese Galerij| ©Mateus Campos Felipe
Borghese Galerij| ©Mateus Campos Felipe

Als u iemand bent die houdt van de verhalen, details en anekdotes achter de belangrijkste monumenten, kunt u Rome niet verlaten zonder de twee belangrijkste rondleidingen te volgen: het Colosseum en het Vaticaan. Beide plaatsen zijn prachtig om rond te lopen en duizend foto's te maken, maar je begrijpt ze pas volledig als je een rondleiding krijgt. Hier zijn de gidsen waarover ik heb geschreven Rondleidingen door het Vaticaan y Colosseum rondleidingen voor het geval u geïnteresseerd bent in het organiseren van uw eigen rondleiding.

Als u van de gebaande paden af wilt, raad ik u aan de ongelooflijke Borghese Gallery te bezoeken (die ook in een van de mooiste parken ligt die ik ooit heb gezien). Dit is het artikel dat ik erover schreef, Borghese Tuinen en Galerij rondleidingen en ticketsdie u kunt lezen om uw bezoek te organiseren.

Veelgestelde vragen

 • Hoe lang duren stadsrondleidingen meestal?

  De meeste rondleidingen door de stad duren tussen 1 uur 30 minuten en 3 uur, dus plan de rest van uw activiteiten met dit in gedachten.

 • Wat is de beste manier om door Rome te reizen?

  De meeste monumenten van Rome liggen in het centrum van het historische centrum, dus lopen is meestal de beste optie om het Piazza Navona, het Pantheon, de Trevifontein en de Spaanse Trappen te bereiken. Maar hier is een pro-tip: huur of boek een fietstocht, waarmee u de verborgen juweeltjes van de stad kunt verkennen en uw tijd optimaal kunt benutten.

 • Wat zijn de meest voorkomende toeristische fouten die u moet vermijden?

  De meest voorkomende en grootste fout: geen tickets vooraf kopen. Als u van tevoren plant, slaat u de lange wachttijden in de Romeinse zon over. Probeer niet midden op straat een taxi aan te houden, want er zijn aangewezen taxiparkeerplaatsen. Wat de koffie betreft, merk op dat cappuccino's meestal bij het ontbijt worden genomen, dus voor de rest van de dag kunt u een caffè macchiato of caffè bestellen.