Vaticaanstad Rondleidingen

Er wordt gezegd dat Rome de Eeuwige Stad is, en dat is ook zo: in de straten vind je kilometers kunst en cultuur. Mis deze lijst met de beste tours in het Engels niet om Rome te leren kennen en er ten volle van te genieten.

Ana Caballero

Ana Caballero

14 minuten lezen

Vaticaanstad Rondleidingen

Piazza di Spagna | ©Daniel Basso

Rome is een openluchtmuseum. Op elke hoek staat wel een standbeeld, een fontein of een gebouw dat geschiedenis uitstraalt; een geschiedenis waaraan we de gewoonten van de inwoners en de voortreffelijkheid van de gastronomie moeten toevoegen. Een rondleiding met gids is de beste manier om de stad Rome te leren kennen en omdat het grote aanbod aan rondleidingen overweldigend kan zijn, zal ik je helpen de beste te kiezen.

1. Bezoek het Vaticaan en de Sixtijnse Kapel met een deskundige gids

Sint Pietersplein in het Vaticaan
Sint Pietersplein in het Vaticaan

Rome verlaten zonder een bezoek aan de Sixtijnse Kapel zou (bijna letterlijk) een doodzonde zijn. De fresco's van de kapel zijn ongetwijfeld de belangrijkste attractie voor de miljoenen toeristen die hier elk jaar de pelgrimstocht maken, maar je wilt ook de Sint-Pietersbasiliek, het Sint-Pietersplein en de enorme hoeveelheid kunst die je in de Vaticaanse Musea vindt niet missen.

Dit alles in detail leren kennen kan dagen duren of je kunt de fout maken om op eigen houtje op bezoek te gaan en rond te dwalen zonder de context, de symboliek of de best bewaarde geheimen van het Vaticaan in ogenschouw te nemen. Een rondleiding met een deskundige gids is essentieel om ten volle van dit deel van Rome te genieten. Bovendien sla je de wachtrijen bij de ingang over (iets wat erg belangrijk is als je bedenkt dat er bij de kassa's urenlange wachttijden zijn).

Er zijn verschillende opties om uit te kiezen: van de voordeligste tot de duurste, waarbij je 's ochtends vroeg, voordat het Vaticaan opengaat voor het grote publiek, het Vaticaan binnengaat zodat je in stilte, rust en stilte van de kunst kunt genieten en de drukte kunt vermijden. Boek tickets altijd van tevoren en online om te voorkomen dat je te duur uit bent en vooral om tickets te krijgen op de dag en het tijdstip dat jij wilt.

Boek een rondleiding door het Vaticaan en de Sixtijnse Kapel

2. Het Colosseum en het Forum Romanum, het beste van binnenuit en met een lokale gids.

Rond het Colosseum
Rond het Colosseum

Het Colosseum staat waarschijnlijk bovenaan je verlanglijstje van bezienswaardigheden in Rome. En geen wonder. Wat in het oude Rome het toneel was van de meest mythische gevechten tussen gladiatoren, is de geschiedenis ingegaan als het embleem, niet alleen van Rome, maar van heel Italië. Als de buitenkant van het Colosseum je fascineert, mag je de binnenkant niet missen.

Tegenwoordig is het mogelijk om de binnenkant van het Colosseum te bezoeken en rond de tribunes te lopen, zelfs de arena binnen te gaan, net als de gladiatoren zelf deden, en voor een tijdje te genieten van de sensatie van een echte reis terug in de tijd. Bovendien liggen naast het Colosseum het Forum Romanum en de Palatijnse Heuvel, die zeker een bezoek waard zijn.

Je kunt het monument op eigen houtje bezoeken, maar je zult er veel meer uit halen als een plaatselijke gids je uitlegt wat je ziet, hoe het werd gebouwd en wat de gevechten waren die in het Colosseum plaatsvonden. Je bezoek afsluiten met een rondleiding op het Forum Romanum en de Palatijnse Heuvel is de perfecte manier om je rondleiding door het Oude Rome af te ronden.

Welke tour je ook kiest, je kunt elke dag de lange rijen bij de kassa's overslaan. Hier zijn de beste:

Boek een tour langs het Colosseum, het Forum en de Palatijnse Heuvel

3. Reis naar het middelpunt van de aarde met een rondleiding door de Catacomben

Rome's architectuur live
Rome's architectuur live

De Catacomben van Rome zijn nog zo'n goed bewaard geheim. Iets buiten het centrum, de oude Appiaanselaan volgend, bereik je de Catacomben, een ongelooflijk goed bewaarde ondergrondse crypte waar je sarcofagen en graftombes van pausen en artistieke overblijfselen van meer dan 1500 jaar oud kunt bezichtigen.

Hoewel er meer dan 19 kilometer aan catacombe tunnels zijn, duurt het bezoek minder dan twee uur maar je kunt er alleen in met een gids, dus ik raad je aan om een rondleiding door de Catacomben van St. Callixtus te boeken als je zin hebt om je onder te dompelen in deze reis vol legende en mysterie.

Boek een rondleiding door de Catacomben van Rome

4. De meest comfortabele optie: een bustour door Rome

Het Sint-Pietersplein in het Vaticaan
Het Sint-Pietersplein in het Vaticaan

Hoewel Rome een stad is om rond te lopen, ligt het soms niet binnen ieders bereik. Als dit het geval is, heb je de optie om het aan boord van deze toeristenbus te doen zonder het gezelschap van een gespecialiseerde gids op te geven. Het gebied dat door de bus wordt bestreken is groter dan dat van de wandeltochten, dus ik raad deze optie ook aan als je weinig tijd hebt tijdens je bezoek.

Hoewel het misschien lijkt op een excursie die afbreuk doet aan de charme van de stad, is de toeristenbus een geweldig idee voor mensen met beperkte mobiliteit, met weinig tijd in de stad of gewoon voor bezoekers die midden in de zomer in de stad aankomen en op zoek zijn naar een praktische manier om zich te verplaatsen terwijl ze aan de hitte ontsnappen.

Bovendien kun je het gebruiken als openbaar vervoer om van de ene bezienswaardigheid naar de andere te gaan, omdat het gratis haltes heeft en de belangrijkste punten van de stad aandoet. Bekijk hier de prijzen, beschikbaarheid en routes:

Boek de toeristenbus van Rome

5. Ontdek ook de omgeving van Rome

De wijk Trastevere
De wijk Trastevere

Het is duidelijk dat Rome de Eeuwige Stad is en de naam bedriegt niet: de straten, monumenten en musea zouden ons in staat stellen om te wandelen en elke dag nieuwe dingen te ontdekken, jarenlang. Maar je tijd in de stad zal zeker niet eeuwig duren en als je zin hebt om van je reis gebruik te maken om de omgeving van Rome te verkennen en wat meer te weten te komen over de Italiaanse cultuur, dan heb je geluk.

Er zijn tal van excursies en rondleidingen waarvoor je je kunt inschrijven als je even wilt loskomen van de chaos van de stad en andere ongelooflijke plaatsen wilt ontdekken, zoals Pompeii, Florence, Napels of zelfs de archeologische overblijfselen van Ostia of de Villa dell'Este en Hadrianus' Villa.

Je zult zien dat er opties zijn voor alle smaken en budgetten, dus duik in deze lijst om er een te kiezen die het beste bij jouw reis past:

Boek een excursie naar Pompeii vanuit Rome

6. Geniet van de charme van Rome op de fiets

Typische pizzeria in Trastevere
Typische pizzeria in Trastevere

Rome verkennen op de fiets is een van de leukste tours die je kunt doen tijdens je vakantie in de Eeuwige Stad.

Het is een activiteit waarmee je in korte tijd veel interessante plekken in Rome kunt zien, bijvoorbeeld het Oude Rome, Villa Borghese, het stadscentrum of de wijken Colosseum en Trastevere, naast vele andere plekken.

De fietstochten in Rome duren meestal ongeveer 3 of 4 uur, maar het voordeel is dat ze door elk type reiziger kunnen worden gedaan, ongeacht hun fysieke conditie, omdat er klassieke en elektrische fietsen zijn. Bovendien word je altijd begeleid door een lokale gids die je naar de meest toegankelijke plekken brengt en kun je tijdens de route flexibel stoppen om de foto's te maken die je wilt.

Boek een fietstour in Rome

7. Leer het Italiaanse eten kennen tijdens een gastronomische tour in Rome

Genieten van de verscheidenheid aan pizza's bij Pizzeria Panattoni| ©Aimarmi
Genieten van de verscheidenheid aan pizza's bij Pizzeria Panattoni| ©Aimarmi

Als je aan Italië denkt, denk je ook aan de heerlijke keuken. Een keuken die grenzen heeft overschreden en harten heeft veroverd over de hele wereld.

Naast genieten van de heerlijke gerechten in de restaurants van Rome, kun je tijdens je reis naar Rome een gastronomische tour maken om de beste lokale producten te ontdekken tijdens een rondleiding over markten zoals Campo de' Fiori en gastronomische ruimtes in wijken zoals Trastevere of de Joodse wijk.

En het beste van alles: er zijn proeverijen! Pizza's, pasta, gelato, gebakken artisjokken en vele andere typische gerechten van de stad.

Het beste aan dit soort tours is dat ze zich niet alleen richten op gastronomie, maar ook tijd besteden aan het leren kennen van de emblematische plekken van Rome (de Trevifontein, de Spaanse Trappen, Piazza Navona, het Pantheon, Campo de Fiori, enz.) en zij zullen je de beste aanbevelingen geven om tijdens je bezoek aan Rome te eten als een local.

Als je voor de optie kiest, kun je zelfs een tour door Rome doen waarbij je een kookles krijgt van een professionele kok om een authentieke Romeinse pizza te maken.

Boek een culinaire tour door Rome

8. Verken de boheemse wijk Trastevere in Rome

Piazza Trilussa| ©Jim Naureckas
Piazza Trilussa| ©Jim Naureckas

Trastevere is een van de meest charmante wijken van Rome. Vergeleken met andere wijken van de stad waar het drukker is met toeristen, heeft het een ontspannen en bohemienachtige sfeer waar je verliefd op zult worden.

Daarom mag je een rondleiding door Trastevere niet missen tijdens je vakantie in Rome. Als je de kans hebt, raad ik je aan om voor een privétour te kiezen, omdat je dan in je eigen tempo van de wonderen kunt genieten en de route kunt aanpassen aan de plekken die je het liefst wilt zien.

Bovendien creëer je bij een privétour door Trastevere een zeer hechte en ontspannen sfeer met de gids, wat de excursie tot een zeer vermakelijke ervaring maakt. Je kunt de gids zelfs om persoonlijke restaurantaanbevelingen vragen, die van pas zullen komen tijdens je bezoek als je zin hebt om in Trastevere te blijven eten.

Boek een tour door Trastevere en het Joodse Getto

9. Stap op een Vespa om Rome te ontdekken

Op een Vespa| ©jor baeke
Op een Vespa| ©jor baeke

Droom je ervan om Audrey Hepburn en Gregory Peck na te doen in de film "Roman Holiday" en de Eeuwige Stad te ontdekken op een Vespa? Dit is een van de leukste tours door Rome!

De Vespa is een van de beroemdste symbolen van de Italiaanse cultuur door zijn vele optredens in de films en de hoofdstad van het land kunnen verkennen op een van hen is een onvergetelijke ervaring.

Als je niet weet hoe je een motor moet besturen, maak je dan geen zorgen, want op deze tour reis je als passagier en tijdens de route word je begeleid door een privéchauffeur die je de belangrijkste monumenten en een aantal verbazingwekkende geheime plekjes laat zien. En er zijn stops onderweg zodat je alle foto's kunt maken die je maar wilt.

Een scooter huren in Rome

10. Veel plezier met een tour door het keizerlijke Rome per golfkar

Bezoek de Trevifontein| ©Radek Kucharski
Bezoek de Trevifontein| ©Radek Kucharski

Een andere geweldige manier om een onvergetelijke dag in Rome door te brengen is om in een golfkarretje te stappen en je door de straten van het keizerlijke Rome te laten meevoeren terwijl de gids je de geschiedenis van de monumenten vertelt.

In een tour van ongeveer drie uur geniet je van het beste uitzicht op het Colosseum, het Pantheon of het Circus Maximus terwijl de gids je vertelt over de veldslagen van de grote Romeinse keizers.

Als je langs de Trevifontein komt, kun je je muntje opgooien en een foto laten maken, want deze tour laat je stoppen bij de meest emblematische plekken zodat je eromheen kunt lopen en de schoonheid van de Romeinse monumenten op je gemak kunt bekijken.

Boek de golfkar tour door Rome

11. Wandel door de straten van Rome onder de sterrenhemel

Straat van Rome bij nacht| ©Dylan Freedom
Straat van Rome bij nacht| ©Dylan Freedom

Ik weet zeker dat een nachtelijke tour door Rome een van de ervaringen zal zijn waar je het meest van zult genieten tijdens je verblijf en waar je een heel bijzondere herinnering aan zult overhouden.

Het mag niet ontbreken op je lijst van dingen die je moet doen in Rome! De stad is gehuld in een romantische en raadselachtige sfeer en een wandeling door de monumentale straten van Rome terwijl je de kerken, paleizen en pleinen ziet schitteren wordt een zeer opwindende ervaring.

Bovendien is een van de voordelen van een nachttour door Rome in vergelijking met een tour overdag dat er 's nachts meestal niet zoveel mensen op straat zijn en de wandeling veel rustiger is. Ik raad je aan om het vooral tijdens de zomeravonden te doen, het is gewoon magisch!

Als je meer wilt weten over dit soort activiteiten, mis dan niet de post Beste nachttours in Rome waar je veel voorstellen vindt.


Belangrijkste bezienswaardigheden in Rome

Trevifontein
Trevifontein

Grofweg kun je de stad Rome in vier toeristische gebieden verdelen: het Oude Rome met het Colosseum en het Forum Romanum als belangrijkste bezienswaardigheden; Vaticaanstad met het Sint-Pietersplein als bezienswaardigheid; de wijk Trastevere en het centrum van Rome met de Trevifontein, het Pantheon en Piazza Navona als must-see plekken. Tenzij de tour die je boekt betrekking heeft op een specifieke wijk of gebied, hebben ze meestal allemaal betrekking op de volgende stops:

Fontana del Tritone

Dit is meestal het ontmoetingspunt van de tour, het ligt op Piazza Barberini en is een barokke fontein ontworpen door Bernini. Naast het vertellen over de mythe van Triton, zal de gids zeker gebruik maken van deze stop om je te vertellen over de journaliste Margaret Fuller, want er is een plaquette op het plein aan haar gewijd.

Piazza Navona

Het grootste plein van Rome met zijn barokke fonteinen is een van de gebieden die bezoekers van de eeuwige stad het meest betoveren. Er zijn veel legendes gesmeed rond deze standbeelden die de grote rivieren voorstellen uit de tijd dat ze werden gebouwd (midden 17e eeuw); de gids zal er verschillende uitleggen en je vertellen welke het meest betrouwbaar zijn.

De Trevifontein

Ongetwijfeld de meest representatieve fontein in Rome en ook de grootste. Neem los kleingeld mee want je zult gehoord hebben dat het traditie is om ze achterover te gooien: één om terug te keren naar Rome en twee om de liefde te vinden.

Het Pantheon

Je gids zal deze halte waarschijnlijk gebruiken om je te vertellen over de hereniging van Rome, want in het Pantheon liggen de overblijfselen van Victor Emmanuel II, de eerste koning van het herenigde Italië. Probeer de draad van de uitleg niet kwijt te raken terwijl je dit wonder van Romeinse architectuur aanschouwt; ik waarschuw je dat dit niet gemakkelijk is. De toegang is gratis.

De kerk van St. Ignatius van Loyola

In barokke stijl en gebouwd tussen de 17e en 18e eeuw. Deze kerk herbergt een model van een tempel gewijd aan de religies van de wereld en een heel bijzondere optische illusie die je Rome-reisgids je kan onthullen. Gratis toegang.

Hadrianus' Tempel

Deze Korinthische tempel uit de 1e eeuw is de beste plek om meer te leren over de geschiedenis van de oude keizers van Rome. Je gids zal deze kans zeker niet laten liggen.

Organiseer je rondleiding door Rome

Villa Borghese tuinen
Villa Borghese tuinen

Hoe kom je bij het ontmoetingspunt?

De ontmoetingspunten voor wandeltours in Rome zijn meestal centrale locaties. Triton Fontein, Piazza Trilussa in Trastevere, Piazza del Popolo, Piazza de Campo de Fiori, Via Labicana... Ik raad je aan de metro te nemen naar een centrale halte en dan te voet naar het ontmoetingspunt te gaan (je kunt je gids om een referentiepunt vragen wanneer je de tour boekt).

Dienstregelingen

Normaal gesproken kun je kiezen uit een aantal dienstregelingen voor je tour door Rome. Wat betreft de dagen van de week, tours zijn meestal elke dag beschikbaar, maar houd er rekening mee dat de meeste musea in Rome gesloten zijn op maandag, dus bezoekers kunnen van de gelegenheid gebruik maken om wat sightseeing te doen in het centrum van de stad. Zoals in elke grote stad is het in het weekend en op feestdagen vaak drukker in de toeristische gebieden.

Duur van rondleidingen

Rondleidingen duren meestal tussen de twee en drie uur, afhankelijk van welke optie je kiest. De wandeltours door het centrum van Rome zijn lang genoeg om de geschiedenis van de meest symbolische plekken in je op te nemen en er dan op je gemak naar terug te keren, maar als je de Colosseum en Forum Romanum wandeltour neemt, houd er dan rekening mee dat de tijd die je in de monumenten doorbrengt kort kan zijn als je ze uitgebreid wilt bekijken.

Maaltijden

Neem water en snacks mee. Langere tours hebben meestal een stop van 15 minuten halverwege de tour. Afhankelijk van waar je de tour eindigt, zal je gids je waarschijnlijk plekken aanraden om te eten of dineren, weg van de algemene drukte van de stad.

Rondleidingen met kinderen

Als het geen lange tour is, kunnen kinderen zich prima redden omdat ze buiten zijn en kunnen rondrennen en spelen (het is niet zoals in een museum waar ze stil moeten staan) terwijl de gids hen de bezienswaardigheden laat zien. De afstanden die tijdens de meeste rondleidingen worden afgelegd (vooral die in het centrum) zijn goed te doen, maar houd er rekening mee dat er bij de meeste stops geen ruimte is om te gaan zitten.

Ana's Traveller Tip

Als je een datum kunt kiezen voor je rondleiding, vermijd dan weekenden en feestdagen, want dan zijn de meeste toeristen in het centrum van Rome.

Tips voor reizigers die geïnteresseerd zijn in een rondleiding in Rome

Piazza Navona fontein
Piazza Navona fontein

Het vinden van je ontmoetingsplaats, het kiezen van je schema en het inpakken van je rugzak is belangrijk, maar er zijn nog andere details die je wilt weten voordat je een rondleiding door Rome gaat doen. Hier zijn mijn toptips:

  1. Controleer de taal. Je zult geen problemen hebben omdat deze tours beschikbaar zijn in verschillende talen (Spaans, Portugees, Engels, Duits en Frans zijn de meest voorkomende), maar controleer de beschikbaarheid voor de door jou gekozen tijd en taal. Een andere tip is dat een stadstour niet het moment is om talen te oefenen, je zult er veel meer van genieten in je moedertaal. 2. Draag comfortabele schoenen. Draag comfortabele schoenen. Je zult meerdere uren lopen en lang staan, omdat er soms geen plek is om te zitten tijdens de tour. Zorg ervoor dat je schoenen niet nieuw zijn en niet gaan schuren (pas op voor zomerschoenen). Neem voor de zekerheid pleisters mee. 3. Stel vragen. Stel vragen. Vraag om aanbevelingen om te eten als een local of om uit te gaan om te feesten en vraag naar de beste uitkijkpunten om de beste foto's te maken, naar de origineelste souvenirs die je in Rome kunt kopen, naar verborgen plekjes die je niet mag missen, naar excursies die je reis compleet maken... Stel zoveel vragen als je wilt, want je zult niet altijd een deskundige gids in de stad hebben om je te antwoorden. 4. Maak aantekeningen. Maak aantekeningen. Oké, misschien is het overdreven, maar persoonlijk heb ik meer dan eens zo genoten van de verhalen die ik te horen kreeg tijdens wandeltochten dat ik aantekeningen maakte op mijn mobiele telefoon. De laatste tijd neem ik een notitieboekje en pen mee op wandeltochten omdat ik niets wil vergeten. Het is ook een ideale oefening als je later een reisnotitieboek gaat maken.

Als je geïnteresseerd bent in rondleidingen door Rome, ben je vast ook geïnteresseerd in

Borghese Galerij| ©Mateus Campos Felipe
Borghese Galerij| ©Mateus Campos Felipe

Als je van de verhalen, details en anekdotes achter de belangrijkste monumenten houdt, kun je Rome niet verlaten zonder de twee belangrijkste rondleidingen te hebben gedaan: het Colosseum en het Vaticaan. Beide plekken zijn prachtig om rond te lopen en duizend foto's te maken, maar je begrijpt ze pas volledig als je een rondleiding hebt gehad. Hier zijn de gidsen waarover ik heb geschreven Rondleidingen door het Vaticaan y Colosseum rondleidingen voor het geval je geïnteresseerd bent in het organiseren van je eigen rondleiding.

Als je van de gebaande paden af wilt, raad ik je aan om de ongelooflijke Borghese Gallery te bezoeken (die ook in een van de mooiste parken ligt die ik ooit heb gezien). Dit is het artikel dat ik erover schreef, Borghese Tuinen en Galerij rondleidingen en ticketsdat je kunt lezen om je bezoek te organiseren.