Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

Vaticaanstad Rondleidingen

Er wordt gezegd dat Rome de Eeuwige Stad is, en dat is ook zo: in haar straten vindt u kilometers kunst en cultuur. Mis deze lijst met de beste rondleidingen in het Engels niet om het te leren kennen en er ten volle van te genieten.

Ana Caballero

Ana Caballero

13 minuten lezen

Vaticaanstad Rondleidingen

Piazza di Spagna | ©Daniel Basso

Rome is een openluchtmuseum. In elke hoek is er wel een standbeeld, een fontein of een gebouw dat geschiedenis uitstraalt; een geschiedenis waaraan we de gewoonten van zijn inwoners en de exquise gastronomie moeten toevoegen. Een rondleiding is de beste manier om de stad Rome te leren kennen en aangezien het grote aanbod aan rondleidingen overweldigend kan zijn, zal ik u helpen de beste te kiezen.

1. Bezoek het Vaticaan en de Sixtijnse Kapel met een deskundige gids

Sint-Pietersplein van het Vaticaan
Sint-Pietersplein van het Vaticaan

Rome verlaten zonder de Sixtijnse Kapel te hebben bezocht zou (bijna letterlijk) een doodzonde zijn. De fresco's van de kapel zijn ongetwijfeld de grootste attractie voor de miljoenen toeristen die hier elk jaar de pelgrimstocht maken, maar ook de Sint-Pietersbasiliek, het Sint-Pietersplein en de enorme hoeveelheid kunst die je in de Vaticaanse Musea vindt, wil je niet missen.

Het kan dagen duren om dit alles in detail te leren kennen, of men kan de fout maken het op eigen houtje te bezoeken zonder rekening te houden met de context, de symboliek of de best bewaarde geheimen van het Vaticaan. Een rondleiding met een deskundige gids is essentieel om ten volle van dit gedeelte van Rome te genieten. Bovendien slaat u de wachtrijen over (iets wat heel belangrijk is als u bedenkt dat er uren wachten is aan de kassa's).

Er zijn verschillende opties waaruit u kunt kiezen: van de goedkoopste tot de meest luxueuze, waarbij u het Vaticaan 's morgens vroeg binnengaat, voordat het opengaat voor het grote publiek, zodat u in alle rust en stilte van de kunst kunt genieten en de drukte kunt vermijden. Reserveer tickets altijd vooraf en online om te voorkomen dat u te duur wordt geprijsd en vooral om tickets te krijgen op de dag en het tijdstip dat u wilt.

Vaticaan reizen vergelijken

2. Het Colosseum en het Forum Romanum, het beste van binnenuit en met een lokale gids.

Rond het Colosseum
Rond het Colosseum

Het staat waarschijnlijk bovenaan uw verlanglijstje van plaatsen om te bezoeken in Rome. En geen wonder. Wat in het oude Rome het toneel was van de meest mythische gevechten tussen gladiatoren, is de geschiedenis ingegaan als het embleem, niet alleen van Rome, maar van heel Italië. Als je gefascineerd bent door de buitenkant, mag je de binnenkant niet missen.

Tegenwoordig is het mogelijk het Colosseum van binnen te bezoeken en rond de tribunes te lopen, zelfs de arena binnen te gaan, net als de gladiatoren zelf deden, en voor een tijdje te genieten van het gevoel een echte reis terug in de tijd te maken. Bovendien zijn naast het Colosseum het Forum Romanum en de Palatijnse Heuvel, die een bezoek meer dan waard zijn.

Het is mogelijk het monument op eigen gelegenheid te bezoeken, maar u zult er veel meer profijt van hebben als een plaatselijke gids u uitlegt wat u ziet, hoe het is gebouwd en wat de gevechten inhielden die het Colosseum heeft georganiseerd. Uw bezoek afronden met een wandeling met gids over het Forum Romanum en de Palatijnse heuvel is de perfecte manier om uw bezoek aan het oude Rome af te ronden.

Welke tour u ook kiest, u kunt elke dag de lange rijen aan de kassa overslaan. Dit zijn de beste:

Colosseum tours vergelijken

3. Reis naar het middelpunt van de aarde met een rondleiding door de Catacomben

De architectuur van Rome live
De architectuur van Rome live

De Catacomben van Rome zijn een van de best bewaarde geheimen. Iets buiten het centrum, langs de oude Via Appia, komt u bij de Catacomben, een ongelooflijk goed bewaarde ondergrondse crypte waar u sarcofagen en graftombes van pausen en artistieke overblijfselen van meer dan 1500 jaar oud kunt bezichtigen.

Hoewel de catacomben meer dan 19 kilometer lang zijn, duurt het bezoek minder dan twee uur, maar je kunt er alleen onder begeleiding van een gids in. Ik raad je dus aan een rondleiding door de catacomben van St. Callixtus te boeken als je zin hebt om je onder te dompelen in deze reis vol legenden en mysterie.

Vergelijk rondleidingen in de Catacomben

4. De meest comfortabele optie: met de bus door Rome

St. Peter's Square, Vaticaan
St. Peter's Square, Vaticaan

Hoewel Rome een stad is om in rond te wandelen, is dat soms niet voor iedereen weggelegd, en als dat bij u het geval is, hebt u de mogelijkheid om dat aan boord van deze toeristenbus te doen zonder af te zien van het gezelschap van een gespecialiseerde gids. Het gebied dat door de bus wordt bestreken is groter dan dat van de wandeltochten, dus ik raad deze optie ook aan als u tijdens uw bezoek weinig tijd hebt.

Hoewel het misschien een excursie lijkt die afbreuk doet aan de charme van de stad, is de toeristenbus een uitstekend idee voor mensen met beperkte mobiliteit, met weinig tijd in de stad of gewoon voor bezoekers die midden in de zomer in de stad aankomen en op zoek zijn naar een praktische manier om zich te verplaatsen en de hitte te ontvluchten.

Bovendien kunt u hem gebruiken als openbaar vervo ermiddel om u van de ene bezienswaardigheid naar de andere te begeven, aangezien hij gratis haltes heeft en de belangrijkste punten van de stad aandoet. Check prijzen, beschikbaarheid en routes hier:

Toeristische bussen vergelijken

5. Ontdek ook de omgeving van Rome

Wijk Trastevere
Wijk Trastevere

Het is duidelijk dat Rome de Eeuwige Stad is en haar naam bedriegt niet: haar straten, monumenten en musea zouden ons in staat stellen jarenlang elke dag te wandelen en nieuwe dingen te ontdekken. Maar uw tijd in de stad zal zeker niet eeuwig duren en als u van uw reis gebruik wilt maken om de omgeving van Rome te verkennen en wat meer over de Italiaanse cultuur te weten te komen, hebt u geluk.

Er zijn tal van rondleidingen en excursies waarvoor u zich kunt inschrijven als u zich wilt losmaken van de chaos van de stad en andere ongelooflijke plaatsen wilt verkennen, zoals Pompeii, Florence, Napels of zelfs de archeologische overblijfselen van Ostia of de Villa dell'Este en de Villa van Hadrianus.

U zult zien dat er opties zijn voor alle smaken en budgetten, dus duik in deze lijst om er een te kiezen die het beste bij uw reis past:

Ontdek de beste tours in de buurt van Rome

Typische pizzeria uit Trastevere
Typische pizzeria uit Trastevere

6. Geniet op de fiets van de charme van Rome

Rome per fiets verkennen is een van de leukste tochten die u tijdens uw vakantie in de Eeuwige Stad kunt doen.

Het is een activiteit waarmee u in korte tijd veel interessante plaatsen in Rome kunt zien, zoals het Oude Rome, Villa Borghese, het stadscentrum of de wijken Colosseum en Trastevere, naast vele andere plaatsen.

Fietstochten in Rome duren meestal ongeveer 3 of 4 uur, maar het voordeel is dat ze kunnen worden gedaan door elk soort reiziger, ongeacht hun fysieke conditie, aangezien er klassieke en elektrische fietsen zijn. Bovendien wordt u te allen tijde begeleid door een lokale gids die u naar de meest toegankelijke plaatsen brengt en tijdens de route kunt u flexibel stoppen om de foto's te maken die u wilt.

Vergelijk de beste tours in Rome

7. Leer meer over Italiaans eten tijdens een gastronomische tour door Rome

Als je aan Italië denkt, denk je ook aan de heerlijke keuken. Een keuken die grenzen heeft overschreden en harten heeft veroverd over de hele wereld.

Naast het genieten van de heerlijke gerechten in de restaurants van Rome, heeft u tijdens uw reis naar Rome de mogelijkheid om een gastronomische tour te maken om de beste lokale producten te ontdekken tijdens een tour langs markten zoals Campo de' Fiori en gastronomische ruimtes in buurten zoals Trastevere of de Joodse wijk.

En het beste van alles: er zullen proeverijen zijn! Pizza's, pasta, ijs, gefrituurde artisjokken en vele andere typische gerechten van de stad.

Het beste aan dit soort tours is dat ze zich meestal niet alleen richten op de gastronomie, maar dat ze ook tijd besteden aan het leren kennen van de emblematische plaatsen van Rome (de Trevifontein, de Spaanse Trappen, Piazza Navona, het Pantheon, Campo de Fiori, enz.) en ze zullen u de beste aanbevelingen geven om tijdens uw bezoek aan Rome te eten als een local.

Als u voor de optie kiest, kunt u zelfs een rondleiding door Rome volgen die een kookles met een professionele chef-kok omvat om een authentieke Romeinse pizza te maken.

Vergelijk de beste tours van Rome

8. Verken Rome's boheemse wijk Trastevere

Trastevere is een van de meest charmante buurten van Rome. Vergeleken met andere delen van de stad die drukker bezocht worden door toeristen, heeft het een ontspannen en bohemienachtige sfeer die betoverend is.

Daarom mag u tijdens uw vakantie in Rome een rondleiding door Trastevere niet missen. Als u de kans krijgt, raad ik u aan te kiezen voor een privétour, omdat u dan in uw eigen tempo van de wonderen kunt genieten en de route kunt aanpassen aan de plaatsen die u het liefst zou willen zien.

Bovendien zult u tijdens de privérondleidingen in Trastevere een zeer hechte en ontspannen sfeer met de gids creëren, wat de excursie tot een zeer onderhoudende ervaring maakt. U kunt zelfs vragen om gepersonaliseerde aanbevelingen voor restaurants, die van pas zullen komen tijdens uw bezoek als u zin hebt om te blijven eten in Trastevere.

Vergelijk de beste tours van Rome

9. Stap op een Vespa om Rome te ontdekken

Droomt u ervan om Audrey Hepburn en Gregory Peck na te doen in de film "Roman Holiday" en de Eeuwige Stad te ontdekken op een Vespa? Dit is een van de leukste tochten door Rome!

De Vespa is een van de beroemdste symbolen van de Italiaanse cultuur door zijn vele filmoptredens en het verkennen van de hoofdstad van het land op een van hen is een onvergetelijke ervaring.

Als je niet weet hoe je een motor moet besturen, maak je dan geen zorgen, want tijdens deze tour reis je als passagier en word je begeleid door een privé-chauffeur die je de belangrijkste monumenten en enkele verbluffende geheime plekjes zal laten zien. En onderweg wordt er gestopt zodat u alle foto's kunt nemen die u wilt.

Vergelijk de beste tours van Rome

10. Zwerf door de straten van Rome onder de sterren

Ik ben er zeker van dat een nachtelijke rondleiding door Rome een van de ervaringen zal zijn waarvan u het meest zult genieten tijdens uw verblijf en waaraan u een heel bijzondere herinnering zult overhouden.

Het kan niet ontbreken op uw lijst van dingen te doen in Rome! De stad is gehuld in een romantische en raadselachtige sfeer en een wandeling door de monumentale straten van Rome terwijl u de kerken, paleizen en pleinen ziet schitteren wordt een zeer opwindende ervaring.

Een van de voordelen van een nachtelijke rondleiding door Rome ten opzichte van een rondleiding overdag is dat er 's nachts meestal minder mensenmassa's in de straten zijn en de wandeling veel rustiger is. Ik raad u aan het vooral tijdens de zomeravonden te doen - gewoonweg magisch!

Als u meer wilt weten over dit soort activiteiten, mis dan niet de post Beste nachttours in Rome waar u veel voorstellen zult vinden.

Vergelijk de beste tours van Rome


Top Rome Tour Stops

De Trevifontein
De Trevifontein

Grofweg kan de stad Rome worden onderverdeeld in vier toeristische gebieden: het oude Rome met het Colosseum en het Forum Romanum als belangrijkste bezienswaardigheden; Vaticaanstad met het Sint-Pietersplein als oriëntatiepunt; de wijk Trastevere en het centrum van Rome met de Trevifontein, het Pantheon en Piazza Navona als must-see bezienswaardigheden. Tenzij de tour die u boekt een specifieke wijk of gebied bestrijkt, doen ze meestal allemaal de volgende haltes aan:

Tritone Fontein

Deze fontein, gewoonlijk het trefpunt van de rondleiding, bevindt zich op het Piazza Barberini en is een barokke fontein, ontworpen door Bernini. De gids vertelt u niet alleen over de mythe van Triton, maar zal deze halte ook zeker aangrijpen om u te vertellen over de journaliste Margaret Fuller, aangezien er op het plein een gedenkplaat aan haar is gewijd.

Piazza Navona

Het grootste plein van Rome met zijn barokke fonteinen is een van de gebieden die de bezoekers van de eeuwige stad het meest betovert. Er zijn vele legenden gesmeed rond deze beelden die de grote rivieren uitbeelden van de tijd waarin ze werden gebouwd (midden 17e eeuw); de gids zal er verschillende uitleggen en u vertellen welke de betrouwbaarste zijn.

Trevi Fontein

Ongetwijfeld de meest representatieve fontein van Rome en tevens de grootste. Neem kleingeld mee, want u zult gehoord hebben dat de traditie is om ze achterover te gooien: één om naar Rome terug te keren en twee om liefde te vinden.

Het Pantheon

Uw gids zal deze halte waarschijnlijk gebruiken om u te vertellen over de hereniging van Rome, want in het Pantheon liggen de stoffelijke resten van Victor Emmanuel II, de eerste koning van het herenigde Italië, te rusten. Probeer de draad van de uitleg niet kwijt te raken bij het aanschouwen van dit wonder van de Romeinse architectuur; ik waarschuw u dat het niet gemakkelijk is. De toegang is gratis.

De kerk van St. Ignatius van Loyola

Deze barokke kerk, gebouwd tussen de 17e en 18e eeuw, herbergt een model van een tempel gewijd aan religies uit de hele wereld en een heel bijzondere optische illusie die uw reisgids voor Rome u zal kunnen onthullen. Gratis toegang.

Hadrianus' Tempel

Deze tempel in Korinthische stijl uit de eerste eeuw is de beste plaats om u het verhaal te vertellen van de oude keizers van Rome. Uw gids zal deze kans zeker niet laten voorbijgaan.

Organiseer uw rondleiding in Rome

Villa Borghese Tuinen
Villa Borghese Tuinen

Hoe kom je naar de ontmoetingsplaats

De ontmoetingspunten voor wandeltochten in Rome zijn meestal centrale locaties. Triton Fontein, Piazza Trilussa in Trastevere, Piazza del Popolo, Piazza de Campo de Fiori, Via Labicana... Ik raad u aan de metro te nemen naar een centrale halte en dan te voet naar het ontmoetingspunt te gaan (u kunt uw gids om een referentiepunt vragen om het te lokaliseren wanneer u de tour boekt).

Dienstregeling

U kunt meestal kiezen uit een aantal beschikbare dienstregelingen wanneer u een rondrit door Rome maakt. Wat de dagen van de week betreft, zijn de rondleidingen meestal elke dag beschikbaar, maar let wel dat de meeste musea in Rome op maandag gesloten zijn, zodat bezoekers misschien van de gelegenheid gebruik willen maken om wat sightseeing in het stadscentrum te doen. Zoals in elke grote stad is het ook in de weekends en op feestdagen drukker in de toeristische gebieden.

Duur van de rondleidingen

Rondleidingen duren meestal tussen de twee en drie uur, afhankelijk van welke optie u kiest. De wandeltochten in het centrum van Rome zijn lang genoeg om de geschiedenis van de meest emblematische plaatsen in u op te nemen en daarna op uw gemak rond te wandelen, maar als u de Colosseum en Forum Romanum wandeltocht neemt, hou er dan rekening mee dat de tijd die u binnen in de monumenten doorbrengt kort kan zijn als u ze grondig wilt bekijken.

Maaltijden

Neem water en iets te eten mee. Langere rondleidingen hebben meestal een stop van 15 minuten halverwege de rondleiding. Afhankelijk van waar u de rondleiding beëindigt, zal uw gids waarschijnlijk plaatsen aanbevelen om te eten of te dineren, weg van de algemene drukte van de stad.

Rondleidingen met kinderen

Als het geen lange rondleiding is, kunnen de kinderen het wel aan, want het is buiten en ze kunnen rondrennen en spelen (het is niet zoals in een museum waar ze stil moeten zitten) terwijl de gids hen de bezienswaardigheden laat zien. De afstanden die op de meeste tochten worden afgelegd (vooral die in het stadscentrum) zijn goed te doen, maar houd er rekening mee dat er op de meeste stopplaatsen geen plaats is om te gaan zitten.

Ana's Reizigerstip

Als u een datum kunt kiezen voor uw rondleiding, vermijd dan de weekends en de feestdagen, want dan zijn de meeste toeristen in het centrum van Rome.

Tips voor reizigers die een rondreis door Rome willen maken

Piazza Navona Fontein
Piazza Navona Fontein

De ontmoetingsplaats vinden, de tijdstippen kiezen en uw rugzak inpakken is belangrijk, maar er zijn nog andere details die u zult willen weten voordat u op een rondreis door Rome gaat. Hier zijn mijn top tips:

 1. Controleer de taal. U zult geen problemen ondervinden want deze tours zijn beschikbaar in verschillende talen (Spaans, Portugees, Engels, Duits en Frans zijn de meest voorkomende), maar controleer de beschikbaarheid voor de door u gekozen tijd en taal. Een andere tip is dat een stadstour niet het moment is om talen te oefenen, u zult er veel meer van genieten in uw moedertaal.
 2. Draag comfortabele schoenen. U zult verschillende uren lopen en lang staan, want soms is er geen plaats om te gaan zitten tijdens de rondleiding. Zorg ervoor dat uw schoenen niet nieuw zijn en niet gaan schuren (pas op voor zomerschoenen). Voor het geval dat, neem wat pleisters mee.
 3. Stel vragen. Vraag naar aanbevelingen om te eten als een local of om uit te gaan feesten en vraag naar de beste uitzichtpunten om de mooiste foto's te maken, naar de origineelste souvenirs die je in Rome kunt kopen, naar verborgen plekjes die je niet mag missen, naar excursies die je reis compleet maken... Stel zoveel vragen als je wilt, want je zult niet altijd een deskundige gids in de stad hebben om je te antwoorden.
 4. Maak aantekeningen. OK, misschien is het overdreven, maar persoonlijk heb ik meer dan eens zo genoten van de verhalen die ik tijdens wandeltochten te horen kreeg, dat ik aantekeningen maakte op mijn mobiele telefoon. De laatste tijd neem ik tijdens wandeltochten een notitieboekje en pen mee, omdat ik niets wil vergeten. Het zal ook een ideale oefening zijn als je later een reisnotitieboekje gaat maken.

Als u geïnteresseerd bent in rondleidingen in Rome zult u ook geïnteresseerd zijn in

Als u iemand bent die geniet van de verhalen, details en anekdotes achter de belangrijkste monumenten, kunt u Rome niet verlaten zonder de twee belangrijkste rondleidingen te hebben gevolgd: het Colosseum en het Vaticaan. Beide plaatsen zijn prachtig om rond te lopen en duizend foto's te nemen, maar je begrijpt ze pas ten volle als je een rondleiding hebt gevolgd. Hier zijn de gidsen waarover ik heb geschreven Rondleidingen door het Vaticaan y Colosseum rondleidingen voor het geval u geïnteresseerd bent in het organiseren van uw eigen rondleiding.

Als u van de gebaande paden af wilt, raad ik u aan de ongelooflijke Galerij Borghese te bezoeken (die ook in een van de mooiste parken ligt die ik ooit heb gezien). Dit is het artikel dat ik er over schreef, Borghese Tuinen en Galerij rondleidingen en ticketsdie u kunt lezen om uw bezoek te organiseren.

Veelgestelde vragen

 • Hoe lang duren stadsrondleidingen meestal?

  De meeste rondleidingen door de stad duren tussen 1 uur 30 minuten en 3 uur, dus plan de rest van uw activiteiten met dit in gedachten.

 • Wat is de beste manier om in Rome te komen?

  De meeste monumenten van Rome liggen in het centrum van het historische centrum, dus lopen is meestal de beste optie om rond te komen op het Piazza Navona, het Pantheon, de Trevifontein en de Spaanse Trappen. Maar hier is een pro-tip: huur of boek een fietstour, waarmee u de verborgen juweeltjes van de stad kunt verkennen en uw tijd optimaal kunt benutten.

 • Wat zijn de meest voorkomende toeristische fouten die je moet vermijden?

  De meest gemaakte en grootste fout: tickets niet op voorhand kopen. Zorg ervoor dat u vooruit plant en u zult de lange wachttijden in de Romeinse zon overslaan. Probeer niet in het midden van de straat een taxi aan te houden, want er zijn speciale parkeerplaatsen voor taxi's. Wat de koffie betreft, zij erop gewezen dat cappuccino's meestal bij het ontbijt worden gedronken, dus voor de rest van de dag kunt u een caffè macchiato of caffè bestellen.