Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

10 beste dingen om te doen in het Vaticaan

Vaticaanstad heeft veel te bieden: de Sixtijnse Kapel, de Koepel van Sint Pieter, de Basiliek en het indrukwekkende Piazza met de zuilengalerij van Bernini. Ik vertel je alles wat je moet zien en doen in het Vaticaan.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

8 minuten lezen

10 beste dingen om te doen in het Vaticaan

Detail van het Sint-Pietersplein en de basiliek | ©Simone Savoldi

Je kunt minstens een hele dag doorbrengen in het Vaticaan en je zult waarschijnlijk nooit klaar zijn met het zien van alle kunst die het bevat. Naast het spectaculaire plein dat je verwelkomt met een maagdelijk witte zuilengalerij, kun je de Vaticaanse Musea bezoeken om te genieten van de Sixtijnse Kapel of de Sint-Pietersbasiliek bezoeken.

Laat je niet overweldigen door de hoeveelheid dingen die je kunt zien en doen in het Vaticaan. Ik heb een lijst samengesteld van de must-see must-do's:

1. Bekijk Michelangelo's fresco's in de Sixtijnse Kapel

De Sixtijnse Kapel
De Sixtijnse Kapel

De Sixtijnse Kapel bevat zonder twijfel een van de populairste kunstwerken ter wereld. Het bevindt zich in de Vaticaanse Musea en om toegang te krijgen moet je Vaticaankaartjes kopen. Hoe groot de Vaticaanse Musea ook zijn, je zult zien dat bijna elke bezoeker stopt bij de Sixtijnse Kapel.

Je zult geen foto's kunnen maken (of in ieder geval niet met flits), maar maak je geen zorgen. Geniet van het uitzicht op zo'n uniek kunstwerk en vergeet je mobiele telefoon en camera even. Het is de moeite waard.

Je moet weten dat de fresco's die de muren en het plafond bedekken niet alleen zijn geschilderd door Michelangelo, maar ook door kunstenaars als Botticelli, Guirlandaio, Signorelli en Perugino. Terwijl de 12 zijschilderingen episodes uit het leven van Jezus en Mozes uitbeelden, is het hoogaltaar fresco Michelangelo's meesterwerk, 'Het Laatste Oordeel', en het plafond een mix van passages uit het Oude en Nieuwe Testament.

Beste tijd om de Vaticaanse Musea te bezoeken

Als je de drukte wilt vermijden, zijn de Vaticaanse Musea moeilijk te bezoeken vanwege het grote aantal bezoekers. Er zijn echter altijd trucjes om de musea te zien zonder de drukte: boek een bezoek aan de Vaticaanse Musea vroeg in de ochtend of boek 's avonds een rondleiding om de Sixtijnse Kapel en de rest van de Vaticaanse Musea te zien.

Boek tickets voor de Sixtijnse Kapel

2. Beklim de Sint-Pieterskoepel voor het beste uitzicht over Rome

Sint-Pieterskoepel
Sint-Pieterskoepel

Het Vaticaan is beroemd omdat het de plaats is waar St. Peter, de eerste paus, werd begraven, maar het is ook de kleinste staat ter wereld met ongeveer 1000 inwoners. Het gebied, dat wordt gedomineerd door de majestueuze Koepel van Sint Pieter, trekt elke dag pelgrims uit de hele christelijke wereld.

Afgezien van geschiedenis en religie is deze Koepel een van de hoogste punten van de stad Rome en het uitzicht vanaf de top (dat plein met twee halve cirkels begrensd door zuilen dat je op honderden luchtfoto's hebt gezien) is de moeite van het beklimmen waard. Tickets om de Koepel te beklimmen kun je online kopen, en zijn ook inclusief een rondleiding door de Basiliek en de pauselijke graftombes.

Houd er wel rekening mee dat de beklimming niet gemakkelijk is en niet voor iedereen geschikt, dus als je erover denkt om naar de top van Vaticaanstad te klimmen, kun je van tevoren mijn artikel over hoe je de Koepel van Sint Pieter kunt beklimmen raadplegen.

Boek je rondleiding door de Sint Pieter met koepelbeklimming

3. Bewonder Michelangelo's Pieta in de Sint-Pietersbasiliek

De Piëta van Michelangelo
De Piëta van Michelangelo

Zodra je het beeld van de Pietà ontdekt bij binnenkomst in de Sint-Pietersbasiliek en de imposante omvang van wit marmer bewondert, begrijp je waarom dit beeld van vóór 1500 de geschiedenis is ingegaan als een van Michelangelo's meest bijzondere werken.

De figuur stelt de Maagd Maria voor die weeklaagt over het lichaam van haar zoon Jezus nadat hij aan het kruis was gestorven. Het realisme van de gezichten, de verhoudingen en de beweging en spanning die dit werk oproept, maken het uniek in de wereld.

Het is bijna twee meter hoog en laat iedereen die de Sint-Pietersbasiliek binnenkomt met open mond staan, en terecht. Dit is het meest opmerkelijke kunstwerk dat je in de basiliek zult zien.

Boek een rondleiding door de Sint-Pietersbasiliek

4. Bezoek het Sint-Pietersplein en Bernini's zuilengalerij

Zuilengalerij van het Sint-Pietersplein
Zuilengalerij van het Sint-Pietersplein

Voordat je naar de Koepel gaat, moet je het Sint-Pietersplein van beneden bekijken (dit is het plein vanwaar de beroemde missen van de paus worden opgedragen). De obelisk in het midden biedt in de zomermaanden de enige beschikbare schaduw voor een plein dat 320 meter lang en 240 meter breed is. Het is moeilijk om je niet onbeduidend te voelen in het licht van deze enorme afmetingen.

Boek een rondleiding door het Vaticaan en de Sint Pieter

5. Fotografeer de Baldachin van de Sint-Pietersbasiliek

Sint Pieter
Sint Pieter

Deze gigantische overdekte zuilen die boven het altaar van de Sint-Pietersbasiliek staan, zullen je opvallen zodra je de toegangsdeuren passeert. De barokke stijl die maximaal tot uitdrukking werd gebracht door de auteur Bernini maakt dit stuk de onbetwiste protagonist van alle ogen in de Basiliek. Je zult een flink eind weg moeten staan om het in zijn geheel in je camera te passen, want het is bijna 30 meter hoog.

Boek je rondleiding door de Sint-Pietersbasiliek

6. Ontdek de Vaticaanse Musea in detail, met een rondleiding of op eigen houtje

De beroemde trap van de Vaticaanse Musea
De beroemde trap van de Vaticaanse Musea

De echte parel aan de kroon van Vaticaanstad zijn de Vaticaanse Musea die aan het plein grenzen. Binnen bevindt zich natuurlijk de bekende Sixtijnse Kapel, maar dit is niet de enige attractie van een museum dat kunst van de 15e tot de 19e eeuw, Egyptische, Assyrische, Griekse, Romeinse, Etruskische, Italiaanse, christelijke, middeleeuwse en moderne religieuze kunst huisvest.

De Vaticaanse Musea zijn onderverdeeld in verschillende gebieden of musea en, hoewel je er zoveel uren kunt doorbrengen als je wilt, als je niet met een doorn in het oog terug wilt komen van je reis naar Rome, mag je naar mijn mening de bekende Sixtijnse Kapel, de beeldhouwwerken van het Pio Clementino Museum en de kamers van Rafaël niet missen. Je kunt ze op eigen houtje bezoeken of met een rondleiding door de Vaticaanse Musea...

De beeldhouwwerken van het Pio Clementino Museum

Dit museum is gewijd aan de klassieke beeldhouwkunst en bevat werken zoals het beeld van 'Laocoön en zijn zonen' (een van mijn favorieten vanwege de expressiviteit die het weergeeft) of de Apollo van de Belvedere, die de idealen van klassieke schoonheid belichaamt.

De schilderijen in de Pinacoteca

Je docenten kunstgeschiedenis zouden nooit toestaan dat je een collectie van 460 schilderijen overslaat met meesterwerken van de grootste kunstenaars uit de Italiaanse schilderkunst, zoals Da Vinci, Titiaan, Caravaggio en Rafaël.

Het Gregoriaans Egyptisch Museum

Hoewel deze werken voor de meeste mensen niet zo bekend zullen zijn, raad ik je aan om een kijkje te nemen in de Egyptische kunstcollectie, een van de schatten van de Vaticaanse Musea.

De zalen van Rafaël

Dit is misschien wel de ruimte die na de Sixtijnse Kapel de meeste verwachtingen wekt. Paus Julius II gaf Rafaël de opdracht om deze vier kamers te decoreren en 16 jaar lang voerden hij en zijn leerlingen deze taak met zoveel meesterschap uit dat deze schilderijen de faam van de schilder op hetzelfde niveau brachten als Michelangelo. Het is een lust voor het oog om stil te staan bij de details van deze schilderijen.

De wenteltrap

Je vindt hem bij de ingang; stop om hem van bovenaf te bekijken en laat dit architectonische speeltje niet onopgemerkt tussen de kunstwerken verdwijnen.

De kandelabergalerij

Als je, net als ik, de museumzalen zelf en de werken die ze bevatten wilt bewonderen, raad ik je aan deze galerij te bezoeken omdat het niet alleen een van de meest originele is, maar ook een prachtig uitzicht biedt op de Vaticaanse tuinen.

Natuurlijk is het aan jou als reiziger om te beslissen wat je het meest interesseert. Als je van cartografie houdt, is de Kaartengalerij een must voor je, en als je de Romeinse keizers uit je hoofd kunt opzeggen, zul je dol zijn op de Bustehal. De catalogus van de Vaticaanse Musea is immens.

Boek een rondleiding door het Vaticaan en de Sint Pieter

7. Wandel door de Vaticaanse tuinen

Luchtfoto van de Vaticaanse tuinen
Luchtfoto van de Vaticaanse tuinen

Als je je afvraagt hoe je de Vaticaanse tuinen kunt bezoeken, kun je dat alleen doen met de hulp van het interne personeel van de Musea: met een rondleiding of aan boord van een bus met audiogids.

Persoonlijke mening: het is geen must als je overweegt kaartjes voor de Musea te betalen alleen om ze te zien, maar als je er toch bent, als je het Museum bezoekt, mag je een rondleiding niet missen.

Boek een rondleiding door de Vaticaanse Musea en de Sixtijnse Kapel

8. Ontdek het Vaticaan

Uitzicht vanaf Castel St'Angelo
Uitzicht vanaf Castel St'Angelo

Als je er toch bent, wil je misschien de omgeving van het Vaticaan verkennen om een completer beeld van Rome te krijgen. In en rond het Vaticaan vind je onvermijdelijk honderden souvenirwinkels met het gezicht van de paus erop, zelfs op tennisrackets. Maar als je zin hebt in een wandeling buiten de muren rond Vaticaanstad, ontdek je Prati, een woonwijk ver weg van de massa's waar je Romeinen ziet flaneren, winkelen of een aperitiefje drinken.

De Via della Conciliazione is ook een wandeling waard: de uitgestrektheid en majesteit ervan leidt naar het Sint-Pietersplein en verbindt het met Castel Sant'Angelo, dat ook een bezoek waard is.

En als je op een andere manier door de straten van Rome wilt slenteren, raad ik je aan deel te nemen aan de Angels and Demons tour door het Vaticaan, gebaseerd op de beroemde roman van Dan Brown. Red de kardinalen van de Illuminati terwijl je de meest emblematische plekken van de stad leert kennen.

Boek een rondleiding door de Vaticaanse Musea en de Sixtijnse Kapel

9. Ontmoet de paus in het Vaticaan

Paus Franciscus tijdens het Angelus
Paus Franciscus tijdens het Angelus

Zoals je misschien weet, woont de paus, de hoogste vertegenwoordiger van de katholieke kerk in de wereld (en hoofd van Vaticaanstad) in Vaticaanstad zelf. En hoewel een audiëntie bij de paus onder vier ogen veel papierwerk, goede contacten en een heel goede reden vereist om hem te ontmoeten, is het mogelijk om vanuit zijn raam een live mis bij te wonen of de wekelijkse zegen die hij elke zondag geeft.

Verwacht drukte, want er zijn altijd religieuze groepen en pelgrims die massaal op deze evenementen afkomen, maar als je je bezoek aan het Vaticaan wilt afsluiten met een ontmoeting met de paus, lees dan hier alles wat je moet weten over het zien van de paus in het Vaticaan.

Boek een bezoek aan het Vaticaan met een pauselijke audiëntie

10. Geniet van de gastronomie van het Vaticaan

Typisch Italiaans aperitief
Typisch Italiaans aperitief

Het zal je misschien verbazen, maar ja, op een plek met zoveel toeristen kun je heel goed eten zonder failliet te gaan. Maar je moet wel weten hoe je moet zoeken, want het gebied zit vol met toeristenvallen. Daarom heb ik een lijst samengesteld van eetgelegenheden in de buurt van het Vaticaan, met menu's voor alle smaken en tijdstippen. Bon apetit!

Boek een gastronomische tour door het Vaticaan