Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

Rondleidingen door het Vaticaan

De Vaticaanse Musea zijn, zonder twijfel, een verplichte stop op elke reis naar Rome. De Sixtijnse Kapel, de galerijen en de kunstwerken binnenin maken het tot een van de meest bezochte musea ter wereld. Gaat u het missen?

Ana Caballero

Ana Caballero

9 minuten lezen

Rondleidingen door het Vaticaan

Uitzicht op Vaticaanstad | © Gabriela Clare Marino

Met de Vaticaanse Musea en het Sint-Pietersplein en -koepel als belangrijkste bezienswaardigheden, is het Vaticaan een must-see onder de dingen die u in Rome kunt zien en doen. De geschiedenis achter de muren staat niet in de leerboeken en dat is een van de belangrijkste redenen om een bezoek te brengen.

De ervaring van een bezoek aan de Vaticaanse Musea op eigen houtje is totaal verschillend van een bezoek met een gespecialiseerde gids die uitleg en context geeft over de eeuwen kunst in deze musea. Een tour kiezen uit de vele opties kan overweldigend zijn, maar dit zijn de beste opties:

De beste optie

Rome Vaticaanse musea en Sixtijnse Kapel rondleiding

Rondleiding in kleine groep aan de beste prijs

Als u op zoek bent naar een rondleiding door het Vaticaan tegen een betaalbare prijs en met een kleine groep, dan is dit de beste optie.

Duur: 2 uur 30 minuten

Als het gaat om het selecteren van de beste rondleidingen in het Vaticaan, stel ik voor dat u opties overweegt zoals de kleine groep Vaticaan tour omvat vrijwel hetzelfde als de algemene tour voor een iets hogere prijs.

Het grote verschil is dat u in een groep van maximaal 12-14 personen gaat. Zo zit u ook dichter bij de gids, zodat u hem gemakkelijker al uw vragen kunt stellen.

Waarom deze optie wordt aanbevolen: Op andere plaatsen is het niet zo belangrijk, maar de Vaticaanse Musea zijn druk (helaas is een van de grootste nadelen van de plaats het lawaai ondanks het feit dat het in een museum is) en de gids kan zijn stem niet verheffen, dus als hij een kleine groep toespreekt zal het veel beter zijn.


De premium optie

Privérondleiding Vaticaanstad

Privérondleiding door het Vaticaan

Als u groepen wilt vermijden, in uw eigen tempo wilt gaan en een persoonlijke uitleg wilt, is dit de beste privérondleiding door het Vaticaan.

Duur: 3 uur

Deze optie van een privérondleiding door het Vaticaan biedt u de mogelijkheid om de route aan te passen aan de gebieden van de musea die u het meest interesseren (meestal hebben de gidsen er geen probleem mee om de route aan te passen en zijn ze zelfs bereid om van de officiële route af te wijken) en, natuurlijk, om persoonlijke uitleg te krijgen waar u veel meer uit zult halen.

De tijd in de Sixtijnse Kapel (de ster van de Vaticaanse Musea) zal voldoende zijn om de fresco's perfect uit te leggen en niet te verdwalen in de hoeveelheid informatie achter de schilderingen.

Naast uitleg over specifieke werken bevat deze privérondleiding door het Vaticaan ook interessante informatie over wat er in het Vaticaan te zien en te doen is, zoals het observeren van de architectuur van het gebied, leren over het politieke en religieuze leven van het Vaticaan (een serie waardig en in feite zijn het er meerdere) en anekdotes die de meeste toeristen niet kennen.

Waarom deze optie wordt aanbevolen: Een privé-gids voor u en uw groep is een luxe. U zult hem al uw vragen en nieuwsgierigheden kunnen stellen en natuurlijk zal hij meer nadruk leggen op de uitleg van de punten die u het meest interesseren.


Waarom skip-the-line tickets boeken voor het Vaticaan?

Wanneer u aankomt bij de poorten van de Sint-Pietersbasiliek of de Vaticaanse musea zult u oneindig dankbaar zijn dat u uw tickets op zak of op uw telefoon hebt en niet hoeft te wachten om langs de kassa te gaan. Bij Hellotickets bevatten alle tickets voor het Vaticaan en de rondleidingen die u boekt voor het Vaticaan de optie om de rij over te slaan, wat essentieel is om fris het museum binnen te gaan en niet meerdere uren in de rij te hoeven wachten en al vermoeid binnen te komen.

Houd dit in gedachten als u overweegt uw kaartjes aan de kassa te kopen zodra u in Rome aankomt, want in dat geval zult u in lange rijen moeten wachten en dat kan uw ervaring met het bezoeken van de Sixtijnse Kapel of de Sint-Pietersbasiliek bederven.

Boek een privérondleiding in het Vaticaan

Wat u moet weten over rondleidingen in het Vaticaan

De zuilengalerij op het Sint-Pietersplein| ©Patrick Schneider
De zuilengalerij op het Sint-Pietersplein| ©Patrick Schneider

Als u een rondleiding met gids huurt (en dit werkt in vrijwel alle gevallen) hoeft u zich geen zorgen meer te maken over tijden, routes en wachttijden (de overgrote meerderheid van de rondleidingen in het Vaticaan zijn zonder wachtrijen). Paradoxaal genoeg voel je je tijdens een rondleiding minder toerist, omdat het alleen maar gaat om de verhalen die de gids vertelt.

Gratis annulering

Er zijn terugbetalingsmogelijkheden als u 24 uur van tevoren annuleert. Zo kunt u uw plannen aanpassen in geval van onvoorziene omstandigheden zonder uw geld te verliezen. Let er bij uw reservering op dat de kaartjes inbegrepen zijn en zorg ervoor dat u zonder wachtrijen naar binnen kunt: hoewel het misschien eenvoudig lijkt, mag niets als vanzelfsprekend worden beschouwd.

Boek uw rondleiding in het Vaticaan

Organiseer uw rondleiding in het Vaticaan

Vaticaanse Musea| ©Ana Rey
Vaticaanse Musea| ©Ana Rey

Dienstregeling

Hoewel er verschillende tijdstippen zijn om het Vaticaan met een rondleiding te bezoeken, is het raadzaam vroeg in de ochtend te kiezen om te vermijden dat u samenvalt met de piekuren in de Vaticaanse Musea.

Wat mee te nemen

Een van de belangrijkste tips bij een bezoek aan het Vaticaan is het dragen van een jasje of sjaal om uw schouders en decolletés bij de ingang en tijdens het bezoek te bedekken, aangezien het Vaticaan zeer strikt is wat kleding betreft. Wat de ticketvoucher betreft, die kunt u met uw mobiele telefoon aan de gids laten zien en hij zal u de tickets bezorgen als die u nog niet in digitaal formaat zijn toegestuurd.

Hoe kom ik bij het Vaticaan?

Het Vaticaan ligt ver van het historische centrum van Rome, maar in tegenstelling tot wat veel mensen denken, kunt u het Vaticaan vanuit het centrum van Rome lopend bereiken vanaf toeristische trekpleisters als Piazza Navona of Campo di Fiori. De gemakkelijkste manier om er te komen is in ieder geval metrolijn A naar Ottaviano S. Pietro te nemen.

Daar aangekomen zal de gids uitleggen waar het ontmoetingspunt van de rondleiding is, afhankelijk van de rondleiding die u kiest: ze zijn meestal allemaal gemakkelijk te vinden en de gids zal een duidelijk herkenbaar voorwerp bij zich hebben zodat u het in de menigte kunt herkennen.

Duur

De rondleiding door het Vaticaan duurt ongeveer drie uur, hoewel de totale tijd kan variëren en langer kan zijn (het zal zelden korter zijn). Als u de hoogtepunten van de Vaticaanse Musea grondig wilt bekijken, zonder u te haasten en de uitleg van de gids in u op te nemen, is een rondleiding van minder dan deze tijd niet aan te bevelen. Als u het Vaticaan op eigen houtje gaat bezoeken, bent u misschien geïnteresseerd in dit bericht over de duur van Vaticaanse rondleidingen.

Lunch in de omgeving

Verlaat het gebied voor de lunch, tenzij uw gids u een specifieke aanbeveling geeft om in de buurt van het Vaticaan te eten. Wees u ervan bewust dat de meeste plaatsen in de buurt van het Sint-Pietersplein duur zullen zijn en dat sommige de ernstige zonde zullen begaan u een bord opgewarmde pasta of pizza aan te bieden.

Als u na uw bezoek verder door de streek wilt trekken, is het voldoende weg te blijven uit de centrale gebieden of uw gids om een aanbeveling te vragen. Gelukkig is Italië een van de gemakkelijkste landen in Europa om goed en goedkoop te eten.

Tour met kinderen

Het is niet aan te raden om met kinderen een rondleiding door de Vaticaanse Musea te volgen, tenzij deze speciaal voor hen is aangepast. De rondleiding is lang voor de kleintjes, de musea zijn overvol en ze zullen er niet van genieten en u geniet niet van de voordelen van een rondleiding in het Vaticaan. Wat kinderwagens betreft, dat kan een echte chaos zijn tijdens de spitsuren.

Speciale opties

Als u een bijzondere belangstelling hebt voor kunst en schilderkunst, vindt u de algemene rondleiding misschien te kort; het Vaticaan heeft immers een van de grootste kunstcollecties ter wereld. Als je een liefhebber bent van kunstgeschiedenis, zou ik zeggen: kom gerust een andere dag terug om de collectie grondig te verkennen of boek een individuele privérondleiding.

Ana's Reizigerstip

Vermijd het inhuren van de "gidsen" die u op het Sint Pietersplein zullen benaderen. Velen zijn onofficieel en zijn niet gekwalificeerd om een kwaliteitsvolle rondleiding te geven.

Veel gestelde vragen door reizigers die geïnteresseerd zijn in de Vaticaan Rondleiding in Rome

Luchtfoto van de Vaticaanse tuin| ©Unsplah
Luchtfoto van de Vaticaanse tuin| ©Unsplah

Hoe moet ik me kleden in het Vaticaan?

Vanwege de bijzondere eigenaardigheden van de plaats, is een van de hoofdregels van het Vaticaan het dragen van "fatsoenlijke" kleding. Dat betekent geen hoeden, geen bretels, geen decolleté, geen broeken en geen korte rokjes. Als het zomer is wanneer u het Vaticaan bezoekt, kunt u een T-shirt met lange mouwen of een sjaal dragen voor wanneer u de Sint-Pietersbasiliek of de Vaticaanse Musea binnengaat.

Is het warm in Vaticaanstad?

Niet zo veel als in het Colosseum of het Forum, maar ja. De musea zijn overdekt, maar er is geen schaduw op het Sint-Pietersplein. Neem dus water en zonnebrandcrème mee, ook al ga je niet in de rij staan om de Vaticaanse Musea binnen te komen, want je gaat toch op een rondleiding.

Mag ik de Vaticaanse Musea binnen met een rugzak?

Als het geen grote rugzak of bagage is, ja. Anders moet u het bij de kassa achterlaten. Het is in ieder geval niet aan te raden om mee te gaan op een van de rondleidingen die u in Rome maakt; dit is een wandelstad en elk extra gewicht zal het moeilijk voor u maken om ervan te genieten.

Mag ik eten meenemen in de Vaticaanse Musea?

Eten en drinken is niet toegestaan in de tentoonstellingshallen, dus als u proviand in uw rugzak of tas heeft, haal dat er dan niet uit tijdens uw bezoek aan de tentoonstelling.

Mag ik foto's nemen in het Vaticaan?

Flitsers en selfie sticks zijn niet toegestaan in de Vaticaanse Musea. U mag foto's maken met uw mobiele telefoon en met een camera zonder professionele accessoires (voor het laatste moet speciale toestemming worden gevraagd).

In het geval van de Sint-Pietersbasiliek mag u niet vergeten dat u zich in een gebedshuis bevindt; hoewel veel toeristen dit niet respecteren, is het niet gepast om foto's te nemen terwijl bezoekers proberen te genieten van de beslotenheid die de plaats zou moeten uitstralen. Bewaar uw geheugenkaart voor de andere wonderen van Rome of voor het uitzicht op het Sint-Pietersplein vanaf de koepel.

Is het de moeite waard om de St. Peter's Dome te beklimmen?

Hoewel de toegang tot de Sint-Pietersbasiliek gratis is en u deze waarschijnlijk zult zien tijdens uw rondleiding door het Vaticaan, wordt de beklimming van de Sint-Pieterskoepel apart in rekening gebracht. Als je fit bent en geen last hebt van claustrofobie, is het de moeite waard. Anders heeft u vanaf de Gianicolo heuvel een zeer vergelijkbaar uitzicht op het Sint Pietersplein.

Kan ik de Vaticaanse Musea 's nachts bezoeken?

Op sommige vrijdagen van het jaar zijn de Vaticaanse musea 's middags en 's avonds geopend (hoewel er op deze tijden meestal geen rondleidingen zijn). Zoek uit wanneer deze zijn en maak er gebruik van als u in Rome bent, want ze zijn meestal veel minder druk.

Boek uw rondleiding in het Vaticaan

Wat als ik alleen kaartjes voor het Vaticaan wil?

Bramante Trap, Vaticaanse Musea| ©Lelê Breveglieri
Bramante Trap, Vaticaanse Musea| ©Lelê Breveglieri

Natuurlijk is er ook de mogelijkheid om tickets voor het Vaticaan te kopen zonder enige vorm van rondleiding. Het is waar dat u op die manier het hele gebied in uw eigen tempo kunt leren kennen zonder aandacht te hoeven besteden aan de uitleg van een gids, maar aan de andere kant mist u de charme van het tot in detail kennen van de uitleg van alle kunst, de levenswijze en de curiosa die het Vaticaan verbergt. De prijs van tickets voor het Vaticaan zonder rondleiding zal echter lager liggen en u kunt profiteren van kortingen op Vaticaanse tickets als u aan bepaalde leeftijds- of beroepseisen voldoet.

Andere rondleidingen in Rome

Een andere rondleiding die u misschien interessant vindt als u naar het Vaticaan gaat, is het bezoek aan de Necropolis onder de Sint-Pietersbasiliek. Voor dit bezoek is een speciale vergunning nodig omdat het toegang geeft tot de plaats waar de apostel begraven ligt, maar er zijn enkele gespecialiseerde rondleidingen die dit bezoek aanbieden.

Wat betreft andere rondleidingen in Rome die de moeite waard zijn, mijn persoonlijke favoriet is het Colosseum en het Forum van Rome. Het gebied heeft niets te maken met het Vaticaan, maar het is de andere must-see van de eeuwige stad en de geschiedenis die het met zich meedraagt is fascinerend, vandaar dat er gecombineerde tickets zijn voor het Vaticaan en het Colosseum.

Veelgestelde vragen

  • Is er een dresscode voor de Vaticaanse Musea?

    Ja, korte broeken en rokken onder de knie, evenals mouwloze kleding en sandalen kunt u beter vermijden. Het beste advies is een lange, koele jurk te dragen, vergezeld van een sjaal of jasje, of gewoon een jeans en een T-shirt.

  • Is er een rondleiding die me rechtstreeks in de Sixtijnse Kapel brengt?

    De Sixtijnse Kapel is een van de vele zalen van de Vaticaanse Musea. Als u echter niet al te zeer geïnteresseerd bent in een grondige kennismaking met de Musea, kunt u kiezen voor de snelle rondleiding die u snel naar de Kapel brengt.

  • Is de Sint-Pietersbasiliek bij de rondleidingen inbegrepen en wanneer is de beste tijd voor een bezoek?

    Als de rondleiding die u kiest geen bezoek aan de Basiliek omvat, kunt u dit doen vóór of na een bezoek aan de Vaticaanse Musea.