Rondleidingen door het Vaticaan

De Vaticaanse Musea zijn zonder twijfel een verplichte stop tijdens elke reis naar Rome. De Sixtijnse Kapel, de galerijen en de kunstwerken binnenin maken het een van de meest bezochte musea ter wereld. Ga je het missen?

Ana Caballero

Ana Caballero

6 minuten lezen

Rondleidingen door het Vaticaan

Uitzicht op Vaticaanstad | © Gabriela Clare Marino

Met de Vaticaanse Musea en het Sint-Pietersplein en de koepel als belangrijkste bezienswaardigheden, is het Vaticaan een must om te zien en te doen in Rome. De geschiedenis achter de muren is niet te lezen in tekstboeken en dat is een van de belangrijkste redenen om ze te bezoeken.

De ervaring van een bezoek aan de Vaticaanse Musea op eigen houtje is totaal anders dan een bezoek met een gespecialiseerde gids die de eeuwenoude kunst in deze musea uitlegt en in context plaatst. Het kiezen van een tour uit de vele opties kan overweldigend zijn, maar dit zijn de beste opties:

De besparingsoptie

Rome Vaticaanse musea, Sixtijnse Kapel en Sint-Pietersbasiliek Rondleiding

Complete rondleiding door het Vaticaan en de Sint-Pietersbasiliek

Als je de Vaticaanse Musea en de Sint-Pietersbasiliek op dezelfde dag wilt bezoeken zonder de pauselijke graftombes te missen en geld en tijd wilt besparen, is dit de beste optie.

Duur: 3 uren

Deze optie van een compleet bezoek aan het Vaticaan met een deskundige gids is voor degenen die het meeste willen halen uit de dag in de omgeving van het Vaticaan en de belangrijkste architectonische juweeltjes willen zien. Met deze 2 uur durende tour bespaar je veel tijd door in de rij te staan en heb je ook exclusieve toegang tot de pauselijke graftombes in de Sint-Pietersbasiliek.

Naast uitleg over specifieke werken bevat deze complete tour door het Vaticaan en de Sint Pieter ook interessante informatie zoals een blik op de architectuur van het gebied, inzicht in het politieke en religieuze leven van het Vaticaan (een serie waardig en in feite zijn er meerdere) en anekdotes die de meeste toeristen niet kennen.

Aanbevolen als... Je je bezoek aan het Vaticaan wilt aanvullen met een ontdekkingstocht langs een andere bezienswaardigheid van Rome en wilt profiteren van de nabijheid.


Andere opties voor rondleidingen door het Vaticaan

Sixtijnse Kapel| ©Richard Mortel
Sixtijnse Kapel| ©Richard Mortel

Als je niet in de rij wilt staan en geen tijd wilt verspillen met wachten, zijn hier enkele andere suggesties voor rondleidingen door het Vaticaan:

Wat je moet weten over je rondleiding door het Vaticaan

De zuilengang van het Sint-Pietersplein| ©Patrick Schneider
De zuilengang van het Sint-Pietersplein| ©Patrick Schneider

Door een rondleiding te boeken (en dit werkt in vrijwel alle gevallen) hoef je je geen zorgen meer te maken over tijden, routes en wachttijden (de overgrote meerderheid van de rondleidingen door het Vaticaan zijn zonder wachtrijen). Hoe paradoxaal het ook lijkt, je voelt je minder toerist tijdens een rondleiding omdat de enige zorg de verhalen zijn die de gids vertelt.

Gratis annuleren

Er zijn terugbetalingsmogelijkheden als je 24 uur van tevoren annuleert. Zo kun je je plannen aanpassen in geval van onvoorziene omstandigheden zonder je geld te verliezen. Let er bij het boeken op dat de entreekaartjes zijn inbegrepen en zorg voor toegang zonder wachtrijen: hoewel het basaal lijkt, mag niets als vanzelfsprekend worden beschouwd.

Boek je rondleiding door het Vaticaan

Organiseer je rondleiding door het Vaticaan

Vaticaanse Musea| ©Ana Rey
Vaticaanse Musea| ©Ana Rey

Openingstijden

Hoewel er verschillende tijden zijn om het Vaticaan te bezoeken met een rondleiding, is het aan te raden om te kiezen voor de vroege ochtend om samenvallen met piekuren in de Vaticaanse Musea te voorkomen. Het is ook belangrijk om te weten dat rondleidingen met een bezoek aan de Sint-Pietersbasiliek na 14:00 uur geen garantie bieden voor toegang tot de basiliek.

Hoe kom ik bij het Vaticaan?

Hoewel het een beetje ver is, kan het Vaticaan te voet worden bereikt vanuit het centrum van Rome vanaf toeristische plekken zoals Piazza Navona of Campo di Fiori. In elk geval is het het gemakkelijkst om metrolijn A naar Ottaviano S. Pietro te nemen.

Duur

Eenrondleiding door het Vaticaan duurt ongeveer drie uur, hoewel de totale tijd kan variëren en langer kan zijn. Als je de hoogtepunten van de Vaticaanse Musea uitgebreid wilt zien, is een tour van minder dan deze tijd niet aan te raden. Als je het Vaticaan alleen bezoekt, ben je misschien geïnteresseerd in dit bericht over de duur van rondleidingen door het Vaticaan.

Eten in de omgeving

Verlaat het gebied voor de lunch, tenzij je gids je een specifieke aanbeveling geeft voor eten in de buurt van het Vaticaan. Wees je ervan bewust dat de meeste eetgelegenheden in de buurt van het Sint-Pietersplein duur zullen zijn en dat sommige een grote zonde begaan door je een bord met opgewarmde pasta of pizza aan te bieden.

Rondleiding met kinderen

Het is niet aan te raden om met kinderen een rondleiding door de Vaticaanse Musea te nemen, tenzij deze speciaal voor hen is aangepast. De rondleiding is te lang voor de kleintjes, de musea zijn overvol en zij zullen er niet van genieten en jij niet. Wat kinderwagens betreft, die kunnen op piekmomenten chaotisch zijn.

Ana's Traveller Tip

Vermijd het inhuren van de "gidsen" die je op het Sint-Pietersplein benaderen. Velen zijn onofficieel en zijn niet gekwalificeerd om een kwaliteitsrondleiding te geven.

Veelgestelde vragen van reizigers die geïnteresseerd zijn in een rondleiding door het Vaticaan in Rome

Luchtfoto van de Vaticaanse tuin| ©Unsplah
Luchtfoto van de Vaticaanse tuin| ©Unsplah

Hoe moet ik me kleden in het Vaticaan?

Vanwege de bijzondere eigenaardigheid van de plek is een van de hoofdregels van het Vaticaan het dragen van "fatsoenlijke" kleding. Om binnen te komen moeten schouders en knieën bedekt zijn. Dit betekent ook geen hoeden, geen bretels, geen decolletés, geen broeken en geen korte rokken.

Mag ik foto's maken in het Vaticaan?

In de Vaticaanse Musea zijn geen flitsers of selfiesticks toegestaan. Je mag foto's maken met je mobiele telefoon en met een camera zonder professionele accessoires (voor de laatste moet speciale toestemming worden gevraagd).

In het geval van de Sint-Pietersbasiliek moet je onthouden dat je je in een gebedsplaats bevindt; hoewel veel toeristen dit niet respecteren, is het niet gepast om foto's te maken terwijl bezoekers proberen te genieten van de beslotenheid die de plek zou moeten uitstralen.

Is het de moeite waard om de Sint-Pieterskoepel te beklimmen?

Hoewel de toegang tot de Sint-Pietersbasiliek gratis is en je deze waarschijnlijk zult zien tijdens je rondleiding door het Vaticaan, wordt er een apart bedrag gevraagd voor het beklimmen van de Sint-Pieterskoepel. Als je fit bent en geen last hebt van claustrofobie, is het de moeite waard. Anders heb je vanaf Gianicolo Hill een vergelijkbaar uitzicht op het Sint-Pietersplein.

Kan ik de Vaticaanse Musea 's nachts bezoeken?

Op sommige vrijdagen van het jaar zijn de Vaticaanse Musea 's avonds open (hoewel er dan meestal geen rondleidingen zijn). Zoek uit wanneer dat is en maak van de gelegenheid gebruik om ze te bezoeken als je in Rome bent, want dan is het meestal veel minder druk.

Boek je rondleiding door het Vaticaan

Wat als ik alleen tickets voor het Vaticaan wil?

Bramante Trap, Vaticaanse Musea| ©Lelê Breveglieri
Bramante Trap, Vaticaanse Musea| ©Lelê Breveglieri

Natuurlijk is er ook de optie om tickets voor het Vaticaan te kopen zonder enige vorm van rondleiding. Het is waar dat je dan het hele gebied op je eigen tempo kunt leren kennen zonder te hoeven letten op de uitleg van een gids, maar aan de andere kant mis je de charme van het in detail kennen van de uitleg van alle kunst, de manier van leven en de curiosa die het Vaticaan verbergt. De prijs van tickets voor het Vaticaan zonder rondleiding zal echter lager zijn en je kunt profiteren van kortingen op tickets voor het Vaticaan als je voldoet aan bepaalde leeftijds- of beroepsvereisten.

Boek tickets voor het Vaticaan

Andere rondleidingen in Rome

Romeins Colosseum| ©Dunia
Romeins Colosseum| ©Dunia

Een andere rondleiding die je misschien interessant vindt als je naar het Vaticaan gaat, is het bezoek aan de Necropolis onder de Sint-Pietersbasiliek. Deze tour vereist een speciale vergunning omdat het toegang geeft tot de plek waar de apostel begraven ligt, maar er zijn enkele gespecialiseerde tours die dit bezoek aanbieden.

Wat betreft andere rondleidingen in Rome die de moeite waard zijn, is de favoriet zonder twijfel het bezoek aan het Colosseum en het Forum van Rome. Het gebied heeft niets te maken met het Vaticaan, maar het is de andere must-see van de eeuwige stad en de geschiedenis die het met zich meedraagt is fascinerend, daarom zijn er gecombineerde tickets voor het Vaticaan en het Colosseum.