Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

Hoe krijg ik korting of goedkope Vaticaan kaartjes

Als u een reis naar Rome en een bezoek aan het Vaticaan plant, maar vreest dat de prijs van de kaartjes uw budget zal breken, zijn hier enkele tips over hoe u gratis of met korting kaartjes kunt krijgen.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

4 minuten lezen

Hoe krijg ik korting of goedkope Vaticaan kaartjes

Sint-Pietersplein en de voorgevel van de Basiliek | Alisa Anton

Vaticaanstad herbergt grote artistieke juweeltjes die een bezoek waard zijn. En ja, sommige zijn duurder dan andere. Als je de Sixtijnse Kapel wilt bezoeken, moet je onvermijdelijk betalen om een ticket te kopen, maar hier is hoe je het budget van je bezoek aan het Vaticaan kunt beperken.

Hoe kom ik aan de goedkoopste tickets voor het Vaticaan?

Sixtijnse Kapel| ©Mike Norton
Sixtijnse Kapel| ©Mike Norton

Als u zo weinig mogelijk wilt uitgeven aan uw bezoek aan het Vaticaan, raad ik u aan een enkel ticket te kopen (zonder audiogids of rondleiding) bij de kassa van de Vaticaanse Musea of op hun officiële website.

Deze tickets kunnen niet online worden geannuleerd en als u ze aan de kassa koopt, kunnen de rijen langer dan twee uur duren. De standaardprijs voor deze tickets is €17 voor volwassenen.

De beste optie

Een iets budgetvriendelijkere optie, maar de beste prijs -kwaliteitverhouding, is het boeken van een rondleiding door het Vaticaan, die u niet alleen toegang geeft tot de Vaticaanse Musea, Sixtijnse Kapel en Sint-Pietersbasiliek, maar ook het gezelschap van een officiële gids omvat die u op uw rondleiding begeleidt.

Met een rondleiding krijgt u niet alleen een beter inzicht in de werken en de context van alles wat u te zien krijgt, maar bent u er ook zeker van dat u tijdens uw bezoek de belangrijkste punten van het Vaticaan zult bezoeken. Deze optie kost €36 bij Hellotickets en is erg handig gezien alles wat erbij inbegrepen is. Wat u het meest zult waarderen, is het feit dat u de wachtrijen bij zowel de Musea als de Basiliek kunt overslaan.

Boek uw kaartjes voor het Vaticaan

Wie mag het Vaticaan gratis binnen?

Vaticaanse Musea| ©Marialaura Gionfriddo
Vaticaanse Musea| ©Marialaura Gionfriddo

De Vaticaanse musea, met de Sixtijnse Kapel erin, zijn betalend en u moet uw Vaticaankaartje kopen om ze te bezoeken. Er zijn altijd uitzonderingen en het is waar dat sommige groepen de musea gratis kunnen bezoeken.

Opgelet: ook al is de toegang voor deze groepen gratis, toch moeten zij hun kaartje kopen en zullen zij aan de kassa in de rij moeten staan. Dit zijn de groepen die het Vaticaan gratis mogen betreden:

  • Baby's en kinderen tot 5 jaar
  • Gehandicapten met een erkende mate van invaliditeit van meer dan 74% (in dit geval mag hun begeleider, indien hij/zij moet worden begeleid, eveneens gratis naar binnen).
  • Pelgrims, priesters of leden van een religieuze congregatie waarvan de groep officieel is geaccrediteerd om het Vaticaan binnen te gaan.

Zijn er kortingen voor de toegang tot het Vaticaan?

Vaticaanstad| ©iam_os
Vaticaanstad| ©iam_os

Nee. U zult nergens coupons, vouchers of vrijkaartjes voor het Vaticaan vinden. Er zijn echter bepaalde groepen personen of groepen van personen die recht hebben op een verlaagd tarief. Deze zijn:

  • Kinderen en jongeren tussen 6 en 18 jaar
  • Studenten van 19 tot 25 jaar die in het bezit zijn van officiële documenten van hun universiteit of hogeschool waaruit blijkt dat zij in het lopende jaar nog studeren.

Hoe werkt het?

Als u bij de onlineboeking van uw ticket kiest voor de optie "gereduceerd tarief", moet u de documenten die aantonen dat u voor dit tarief in aanmerking komt (identiteitskaart voor minderjarigen, officiële studentenkaart, ...) meenemen aan de deur.

Als u via een reisbureau hebt geboekt, zorg er dan voor dat zij de nodige documentatie van uw kant hebben, zodat u niet voor verrassingen komt te staan op de dag dat u de musea binnengaat.

Als u twijfelt of niet zeker weet of de documentatie die u kunt overleggen u toegang tegen een gereduceerd tarief garandeert, kunt u altijd rechtstreeks aan het loket gaan staan en het aan de balie vragen.

Als u reist met een religieuze congregatie die van tevoren is erkend, hebt u misschien recht op een speciale rondleiding of gunstige voorwaarden bij de aankoop van tickets, maar u moet dit nagaan bij uw reisorganisator.

Wanneer is het Vaticaan vrij?

Dak van de Sint-Pietersbasiliek| ©Ariel Leek
Dak van de Sint-Pietersbasiliek| ©Ariel Leek

Als u zoveel mogelijk wilt besparen op uw bezoek, is er de mogelijkheid van gratis toegang tot het Vaticaan: de Vaticaanse musea zijn gratis op de laatste zondag van elke maand, van 's ochtends vroeg tot 12.30 uur. Eerlijk gezegd, is het een bezoek dat ik je helemaal niet aanraad op een zondag.

De drukte in de musea, de lange rijen om binnen te komen en het risico dat je er niet in komt ondanks dat je kilometers in de rij hebt gestaan, kunnen een smet werpen op wat een van de interessantste bezoeken van je reis naar Rome zou moeten zijn.

Sint-Pietersbasiliek, het hele jaar gratis

Sint-Pietersbasiliek| ©Martijn Vonk
Sint-Pietersbasiliek| ©Martijn Vonk

Als je zin hebt om het Vaticaan te bezoeken maar er geen geld aan wilt uitgeven, kun je altijd genoegen nemen met een wandeling over het Sint-Pietersplein en een bezoek aan de Sint-Pietersbasiliek, wat ik 100% aanbeveel. Eenmaal binnen kunt u onder meer het spectaculaire beeld van Michelangelo's Piëta bewonderen, een waar kunstwerk, evenals het spectaculaire schip, het Baldakijn en de Koepel van Bernini. Niet slecht voor gratis, toch?

Natuurlijk moet je lang in de rij staan om binnen te komen (en door een veiligheidscontrole), maar het is het zeker waard, dat verzeker ik je.

Kortom, wat kan ik gratis zien in het Vaticaan?

Sint-Pietersplein| ©Melissa Cronin
Sint-Pietersplein| ©Melissa Cronin

Vaticaanstad zelf is vrij te betreden. U kunt over het Sint-Pietersplein lopen, door de zuilengalerij lopen en zelfs de Sint-Pietersbasiliek binnengaan zonder daarvoor te betalen of een kaartje te kopen. Om het duidelijker te maken, volgt hier een overzicht van wat u gratis kunt zien in het Vaticaan en wat u niet gratis kunt zien:

Toegang is niet nodig en het is gratis:

  • Sint-Pietersplein
  • Sint-Pietersbasiliek
  • Toegang tot het Sint-Pietersplein tijdens de audiëntie van de paus en het Angelus op woensdag en zondag.
  • De mis bijwonen in de Sint-Pietersbasiliek

Betaalde toegang vereist: