Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

Hoe krijg ik korting of goedkope Vaticaan kaartjes

Als u uw reis naar Rome en uw bezoek aan het Vaticaan aan het plannen bent, maar bang bent dat de prijs van de kaartjes uw budget zal overschrijden, zijn hier enkele tips over hoe u gratis of met korting kaartjes kunt krijgen.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

6 minuten lezen

Hoe krijg ik korting of goedkope Vaticaan kaartjes

Sint-Pietersplein en de gevel van de basiliek | Alisa Anton

Vaticaanstad herbergt grote artistieke juweeltjes die een bezoek waard zijn. En ja, sommige zijn duurder dan andere. Als u de Sixtijnse Kapel wilt bezoeken, zult u onvermijdelijk moeten betalen om een ticket te kopen, maar ik zal u vertellen hoe u het budget van uw bezoek aan het Vaticaan kunt verlagen.

De beste optie

Rome Vaticaan en Sixtijnse Kapel skip-the-line tickets

Uw skip-the-line tickets om het Vaticaan en de Sixtijnse Kapel in uw eigen tempo te ontdekken.

De handigste optie om de lange rijen bij de kassa van een van de meest bezochte monumenten ter wereld te vermijden.

Als u het Vaticaan in uw eigen tempo wilt bezoeken op de meest economische en comfortabele manier, zijn deze tickets voor de Vaticaanse Musea en de Sixtijnse Kapel zonder wachtrijen uw beste optie.

Aanbevolen als... u de lange wachtrijen bij de kassa wilt vermijden en uw tickets vooraf wilt kopen zonder rondleiding en in uw eigen tempo door de Vaticaanse Musea. Met de optie van een audiogids.

Hoe kom ik aan de goedkoopste tickets voor het Vaticaan?

Sixtijnse Kapel| ©Mike Norton
Sixtijnse Kapel| ©Mike Norton

Als u zo weinig mogelijk wilt uitgeven aan uw bezoek aan het Vaticaan, raad ik u aan een enkel ticket (zonder audiogids of rondleiding) te kopen op officiële websites zoals Hellotickets of aan de kassa van de Vaticaanse Musea.

Houd er rekening mee dat deze tickets, als u ze online koopt, u toegang geven tot de Vaticaanse Musea, de Sixtijnse Kapel en de Kamers van St. Rafaël en dat alles zonder te hoeven wachten in de lange rijen die zich bij de kassa's vormen.

Vanaf ongeveer 30 euro voor algemene toegang en 18 euro met korting (voor kinderen van 6 tot 17 jaar of studenten tot 25 jaar) kunt u de oneindige zalen van het monument en de gehele collectie schilderijen en beeldhouwwerken bezoeken.

Als u bovendien geen enkel detail van de in alle hoeken van het Vaticaan verborgen kunstwerken wilt missen, kunt u bij uw reservering een audiogids kopen.

Boek tickets voor het Vaticaan

Een andere manier om te besparen: gecombineerde tickets

Om geld te besparen op uw reis naar Rome, zijn er andere opties die ook interessant voor u kunnen zijn. Als u van plan bent om naast het Vaticaan ook andere essentiële monumenten zoals het Colosseum en het Forum Romanum te bezoeken, zijn er geldbesparende pakketten waarmee u gecombineerde tickets kunt kopen tegen een lagere prijs. U kunt kiezen tussen deze twee opties:

Tickets zonder rondleiding

Als u een van degenen bent die het bezoek aan de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad liever over meerdere dagen spreidt, raad ik u aan deze aanbieding van tickets voor het Vaticaan en het Colosseum te nemen. Ik zal het u in detail vertellen:

 • Wat is inbegrepen: Colosseum, Romeins Forum, Palatijnse Heuvel, Vaticaanse Musea, Sixtijnse Kapel en Sint-Pietersbasiliek (je krijgt ook audiogids en verklarende video).
 • Hoeveel tijd heb ik ervoor over: 3 dagen.
 • Prijs: ongeveer 76 euro.

Gecombineerde rondleiding

Maar er zijn reizigers die verder willen gaan en kiezen voor de rondleiding met gids om een meer gecontextualiseerd beeld te krijgen en de geschiedenis beter te begrijpen. Als dit jouw geval is, maak je dan geen zorgen want er is ook een manier om te besparen met dit pakket rondleidingen door het Vaticaan en het Colosseum. Let op:

 • Wat is inbegrepen: Colosseum, Romeins Forum, Palatijnse Heuvel, Vaticaanse Musea en Sixtijnse Kapel.
 • Hoe lang duurt het: Halve dag tour.
 • Prijs: ongeveer 88 euro.

Boek gecombineerde tickets voor het Vaticaan en het Colosseum

Wie mag het Vaticaan gratis binnen

Vaticaanse Musea| ©Marialaura Gionfriddo
Vaticaanse Musea| ©Marialaura Gionfriddo

De Vaticaanse Musea, met binnenin de Sixtijnse Kapel, zijn betalend en u moet uw Vaticaankaart kopen om ze te bezoeken. Er zijn altijd uitzonderingen en het is waar dat sommige groepen de Musea gratis kunnen bezoeken.

Let op: ook al is de toegang voor deze groepen gratis, ze moeten nog steeds hun ticket kopen en zullen in de rij moeten staan bij de kassa. Dit zijn de groepen die het Vaticaan gratis mogen betreden:

 • Baby's en kinderen tot 5 jaar
 • Gehandicapten met een erkende graad van invaliditeit van meer dan 74% (in dit geval, als ze begeleid moeten worden, mag hun begeleider ook gratis naar binnen).
 • Pelgrims, priesters of leden van een religieuze congregatie waarvan de groep officieel erkend is om het Vaticaan binnen te gaan.

Boek uw tickets voor het Vaticaan

Zijn er kortingen voor toegang tot het Vaticaan?

Vaticaanstad| ©iam_os
Vaticaanstad| ©iam_os

Nee. U vindt nergens kortingsbonnen, vouchers of gratis tickets voor het Vaticaan. Wel zijn er bepaalde groepen mensen of groepen mensen die recht hebben op een gereduceerd tarief. Dit zijn:

 • Kinderen en jongeren tussen 6 en 18 jaar oud
 • Studenten tussen 19 en 25 jaar die beschikken over officiële documenten van hun universiteit of hogeschool waaruit blijkt dat zij in het lopende jaar nog studeren.

Hoe werkt het?

Als u bij het online boeken van uw ticket de optie "verlaagd tarief" selecteert, moet u de documenten waaruit blijkt dat u recht heeft op dit tarief (identiteitskaart voor minderjarigen, officiële studentenkaart, enz.) meenemen tot aan de deur.

Als u bij een reisbureau hebt geboekt, zorg er dan voor dat zij de nodige documentatie van u hebben om verrassingen te voorkomen op de dag dat u de musea binnengaat.

Als u twijfels hebt of niet zeker weet of de documentatie die u kunt overleggen u toegang tegen gereduceerd tarief garandeert, kunt u zich altijd rechtstreeks bij het loket melden en het vragen.

Als u met een geaccrediteerde religieuze congregatie reist, hebt u misschien recht op een speciale rondleiding of andere gunstige voorwaarden bij de aankoop van tickets, maar dat moet u bij uw reisorganisator navragen.

Boek uw tickets voor het Vaticaan

Wanneer is het Vaticaan gratis?

Dak van de Sint-Pietersbasiliek| ©Ariel Leek
Dak van de Sint-Pietersbasiliek| ©Ariel Leek

Als u zoveel mogelijk wilt besparen op uw bezoek, is er de mogelijkheid van gratis toegang tot het Vaticaan: de Vaticaanse musea zijn gratis op de laatste zondag van elke maand, van 's ochtends vroeg tot 12.30 uur. Eerlijk gezegd raad ik u niet aan dit bezoek op een zondag te brengen.

De drukte in de musea, de lange rijen om binnen te komen en het risico dat u niet binnen kunt komen ondanks dat u kilometers in de rij heeft gestaan, kunnen een smet werpen op wat een van de interessantste bezoeken aan Rome zou moeten zijn.

Sint-Pietersbasiliek, het hele jaar door gratis toegankelijk

Sint-Pietersbasiliek| ©Martijn Vonk
Sint-Pietersbasiliek| ©Martijn Vonk

Als je zin hebt om het Vaticaan te bezoeken maar er geen geld aan wilt uitgeven, kun je altijd genoegen nemen met een wandeling over het Sint-Pietersplein en de Sint-Pietersbasiliek bezoeken, die ik 100% aanbeveel. Eenmaal binnen kun je onder andere het spectaculaire beeld van Michelangelo's Pieta bewonderen, een waar kunstwerk, evenals het spectaculaire schip, de Baldachin en Bernini's Koepel. Niet slecht voor gratis, toch?

Natuurlijk moet je in een lange rij wachten om binnen te komen (en door een veiligheidscontrole te gaan), maar het is de moeite waard, dat verzeker ik je.

De meest complete optie: een rondleiding met gids

Een optie die een iets hoger budget vereist, maar de beste prijs-kwaliteitverhouding biedt, is het boeken van een rondleiding door het Vaticaan, waarbij je niet alleen zonder wachtrij toegang hebt tot de Vaticaanse Musea en de Sixtijnse Kapel, maar ook het gezelschap hebt van een officiële gids die je tijdens de rondleiding begeleidt.

Met een rondleiding met gids ben je niet alleen verzekerd van een beter begrip van de werken en de context van alles wat je gaat zien, maar ook van een bezoek aan de belangrijkste punten van het Vaticaan. Deze optie kost ongeveer €48 op Hellotickets en is erg handig gezien alles wat het omvat. Wat je het meest zult waarderen is het feit dat je de wachtrijen kunt overslaan.

Boek een rondleiding door het Vaticaan

Dus, wat kan ik gratis zien in het Vaticaan?

Het Sint-Pietersplein| ©Melissa Cronin
Het Sint-Pietersplein| ©Melissa Cronin

Vaticaanstad zelf is gratis toegankelijk. Je kunt over het Sint-Pietersplein lopen, door de zuilengalerij lopen en zelfs de Sint-Pietersbasiliek binnengaan zonder ervoor te betalen of een kaartje te kopen. Om het duidelijker te maken volgt hier een overzicht van wat je wel en niet gratis kunt zien in het Vaticaan:

Er is geen kaartje nodig en het is gratis:

 • Sint-Pietersplein
 • Sint-Pietersbasiliek
 • Toegang tot het Sint-Pietersplein tijdens de Pauselijke Audiëntie en het Angelus op woensdag en zondag.
 • Naar de mis gaan in de Sint-Pietersbasiliek

Toegangsprijs vereist: