Vaticaanse Crypten en Catacomben

Vaticaanstad heeft talloze geheime en mysterieuze plekken. Een daarvan, die zeker een bezoek waard is, zijn de Catacomben die je onder de Sint-Pietersbasiliek vindt. Ik zal je vertellen hoe je er komt.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

7 minuten lezen

Vaticaanse Crypten en Catacomben

De crypten van het Vaticaan | Sandip Roy

De monumentaliteit van de Sint-Pietersbasiliek trekt elk jaar miljoenen bezoekers naar Rome. Naast de majestueuze structuur en de spectaculaire Koepel, bevat de kelder een aantal kamers die een bezoek waard zijn: de graven en sarcofagen van de belangrijkste pausen van de katholieke kerk.

De beste optie

Rondleiding door de Sint-Pietersbasiliek met toegang tot ondergrondse grotten en de koepel

De meest complete optie om de Sint-Pietersbasiliek en de pauselijke graftombes te ontdekken.

Met een deskundige gids maak je kennis met de imposante Sint-Pietersbasiliek en de ondergrondse Crypten van de Pausen. De Necropolis is niet inbegrepen in deze tour.

Duur: 1 uur 45 minuten

.

Een bezoek aan de pauselijke graftombes in de Sint-Pietersbasiliek is mogelijk dankzij deze rondleiding door de Sint-Pietersbasiliek en de crypten, die je door een groot deel van de kerk en de catacomben leidt. Een deskundige gids vertelt je over de historische en artistieke details van deze monumentale basiliek en het eerste niveau van de ondergrondse waar de overblijfselen van enkele koningen en pausen vanaf de 10e eeuw worden bewaard.

Voor de Necropolis, op het tweede niveau van de Vaticaanse Grotten, waar St. Peter de Apostel begraven ligt, is een ander soort toegangskaartje nodig, dat je apart moet aanvragen vanwege de beperkte capaciteit.

Aanbevolen als... Tijdens je rondleiding door de Sint-Pietersbasiliek wil je de grotten en de archeologische overblijfselen niet missen die werden opgegraven en bewaard onder de vloer van de katholieke tempel. Houd er rekening mee dat je een extra kaartje moet kopen om nog een niveau lager te gaan en de Necropolis te bezoeken.

Hoe koop ik kaartjes voor de Crypten van de Pausen in het Vaticaan?

Daal af naar de tombe van Sint Pieter achter het altaar van de basiliek.| ©CucombreLibre
Daal af naar de tombe van Sint Pieter achter het altaar van de basiliek.| ©CucombreLibre

De crypten en catacomben van het Vaticaan, met de graven van de pausen, bevinden zich in de kelder van de Sint-Pietersbasiliek, op het eerste ondergrondse niveau. Hoewel de toegang tot dit eerste niveau gratis is, krijg je met deze rondleiding door de Sint-Pietersbasiliek gegarandeerd toegang tot dit gebied met de uitleg van een gids die de rondleiding door de hele tempel voltooit, waardoor je een globale visie op de Heilige Stoel krijgt.

De toegang tot de Necropolis, waar het graf van Sint Pieter zich bevindt, is echter niet inbegrepen in deze tour. De toegang tot het volgende niveau van de ondergrondse is zeer beperkt en slechts een klein aantal bezoekers kan elke dag naar beneden. Ik zal meer uitleggen in het volgende punt.

Boek een bezoek aan de pauselijke graftombes van het Vaticaan

Hoe kom ik aan kaartjes voor de Vaticaanse Necropolis?

Graf van Bonifatius VIII| ©Francesco Gasparetti
Graf van Bonifatius VIII| ©Francesco Gasparetti

De capaciteit voor de Necropolis is zo beperkt dat je van tevoren een aanvraag moet indienen om toegang te krijgen tijdens een rondleiding. Hier zijn de details:

  • Neemper e-mail contact op met de afdeling van het Vaticaan die belast is met het beheer ervan ([email protected]) of ga naar het Bureau voor Opgravingen bij de zuidelijke ingang (links), buiten de zuilengalerij op het Sint-Pietersplein. Als je het per e-mail doet, vul dan de gegevens in van hoeveel mensen je de rondleiding wilt, de taal en de data en je ontvangt een antwoord met de prijs en een routebeschrijving voor de rondleiding.
  • De rondleiding duurt ongeveeranderhalf uur. Kinderen onder de 15 jaar zijn niet toegestaan en de rondleiding wordt afgeraden voor mensen met claustrofobie.
  • De prijs van deze rondleiding is ongeveer 13 euro.
  • Op de dag van het bezoek moet je 10 minuten voor de afgesproken tijd bij het Excavations Office zijn.

Prijzen voor een bezoek aan de Pausengrotten

De ommuring van de graftombes van de pausen| ©Sergio Calleja (Life is a trip)
De ommuring van de graftombes van de pausen| ©Sergio Calleja (Life is a trip)

Het is belangrijk om de Pausengrotten (een kleine ondergrondse galerij) niet te verwarren met de Necropolis waar Sint Pieter begraven ligt, twee verdiepingen onder de Basiliek, waarvoor je vooraf moet reserveren om deze te bezoeken. Dit bezoek kost ongeveer 13 euro.

Een bezoek aan de graven van de pausen is daarentegen gratis en kan worden bereikt via een kleine deur in de Basiliek zelf. Om de volledige ervaring te krijgen en de waarde van de archeologische overblijfselen daar te begrijpen, raad ik aan om een rondleiding door de Basiliek met grotten en koepel te boeken, waarbij toegang tot deze graftombes is inbegrepen met een deskundige gids.

De officiële gids zal uitleggen hoe de begrafenissen werden uitgevoerd, de symboliek van deze crypten en hoe ze vandaag de dag bewaard zijn gebleven. Je kunt niet alleen door de crypten lopen, je wordt altijd begeleid door de gids.

Boek een bezoek aan de pauselijke graftombes van het Vaticaan

Houd er rekening mee dat je geen foto's kunt maken

Graf Johannes Paulus II| ©budget travel accommodation
Graf Johannes Paulus II| ©budget travel accommodation

Het gebruik van een camera is niet toegestaan tijdens een bezoek aan de Necropolis, zelfs niet zonder flits. Houd er rekening mee dat dit een heel bijzondere plek is, waar behoud voorop staat, dus je zult je camera en mobiele telefoon bij deze gelegenheid weg moeten leggen. Maak je echter geen zorgen, want door de verlichting in de crypten kun je ook geen goede foto's maken.

Boek een bezoek aan de pauselijke graftombes van het Vaticaan

Respecteer de dresscode in de Sint-Pietersbasiliek

Kleed je passend voor je bezoek| ©Anna Church
Kleed je passend voor je bezoek| ©Anna Church

Vergeet niet dat zowel de Sint-Pietersbasiliek als de Necropolis een gebedsplaats zijn en dat je je daarom moet houden aan de kledingvoorschriften voor toegang tot het interieur. Zowel mannen als vrouwen moeten hun schouders en knieën bedekken, dus vermijd korte broeken of rokken en tanktops.

Vrouwen moeten ook hun decolleté bedekken, dus de meest praktische manier om het Vaticaan te bezoeken (vooral als je in de zomer reist) is om een foulard of sjaal over je schouders te dragen. Deze regels gelden ook voor de Vaticaanse Musea en de Sixtijnse Kapel.

Boek een rondleiding door de Sint Pieter en de graftombes

Laat rugzakken en grote voorwerpen achter in het hotel

Het ongeschonden lichaam van Johannes XXIII| ©jennicatpink
Het ongeschonden lichaam van Johannes XXIII| ©jennicatpink

De ruimte in de crypten is vrij beperkt en zeer delicaat, dus voor hun perfecte bewaring kun je de ondergrondse niet betreden met grote rugzakken of omvangrijke bagage. Het is daarom aan te raden om tassen of rugzakken die je overdag niet nodig hebt in het hotel achter te laten, zodat ze geen overlast veroorzaken.

Als je toch een tas of rugzak bij je hebt waarvan je denkt dat die een probleem kan vormen bij het betreden van de Necropolis, zijn er kluisjes of depots waar je je spullen onder toezicht kunt achterlaten. Deze service bevindt zich voordat je de tempel binnengaat, aan de rechterkant van de gevel van de Basiliek. Houd er wel rekening mee dat er lange wachtrijen kunnen zijn, dus zorg ervoor dat je voldoende tijd hebt om niet te laat te komen voor je rondleiding.

Dit bezoek is niet toegestaan voor kinderen jonger dan 15 jaar

Graf van Pius XI| ©Northfielder
Graf van Pius XI| ©Northfielder

Als je als gezin naar Rome reist, kun je dit bezoek niet doen met de jongste leden van het gezin. Het wordt niet alleen afgeraden, maar de jongste bezoekers, onder de 15 jaar, mogen er ook niet in. Houd hier rekening mee als je je bezoek aan de Crypten organiseert.

Als je echter met kinderen reist, maak je dan geen zorgen, want de rest van de basiliek, de grootsheid van het Sint-Pietersplein en zelfs het bezoek aan de Vaticaanse Musea en de Sixtijnse Kapel zullen ze met open mond laten staan.

Boek een rondleiding door de Sint Pieter en de graftombes

Maak je bezoek aan de crypten en de Necropolis van St. Peter compleet met een bezoek aan het Vaticaan

Bezoek de Sixtijnse Kapel| ©Richard Mortel
Bezoek de Sixtijnse Kapel| ©Richard Mortel

Sla de rij voor de Sint-Pietersbasiliek over

Zoals hierboven vermeld, is de toegang tot de Sint-Pietersbasiliek gratis, maar als ik je een aanbeveling mag doen, is het dat je een rondleiding door de Vaticaanse Musea en de Sint-Pietersbasiliek krijgt, zodat je de (zeer lange) wachtrijen bij de ingang van de tempel kunt overslaan.

Als je de binnenkant van de basiliek wilt bezoeken en het bezoek wilt afronden met een bezoek aan de Koepel of een rondleiding door de Necropolis, zul je na de lange rijen bij de ingang erg moe zijn en dat zal afbreuk doen aan de charme van je bezoek. Hier is alles wat je moet weten om de Sint-Pietersbasiliek binnen te komen.

Beklim de Koepel voor het beste uitzicht over de stad

Het is waar dat het niet voor de zwakkeren is, maar de beklimming van de koepel van de Sint Pieter garandeert je het beste uitzicht over Rome, evenals een uniek perspectief op het Sint Pietersplein en de daken van Rome. Tijdens de klim (die je gedeeltelijk met de lift kunt doen, maar je kunt niet om de smalle trap heen) kun je ook de details van Bernini's majestueuze koepel bewonderen.

Tickets voor de koepel van de Sint Pieter waren tot voor kort niet online verkrijgbaar, maar nu zijn er verschillende rondleidingen waarbij ze zijn inbegrepen. Je kunt ze ook kopen als je de basiliek zelf binnengaat. Ze kosten ongeveer 8 euro als je besluit om helemaal naar boven te lopen en iets meer als je liever de lift gebruikt. Hoe dan ook, het is de moeite waard!

Mis een bezoek aan de Sixtijnse Kapel niet

Een bezoek aan de Sixtijnse Kap el zal ongetwijfeld een van de hoogtepunten van je reis zijn. De artistieke perfectie trekt elk jaar miljoenen bezoekers die stoppen om Michelangelo's fresco's met open mond te bekijken. Je kunt Rome niet verlaten zonder het te bezoeken, dus in dit artikel vertel ik je hoe je aan kaartjes voor de Sixtijnse Kapel komt.

Boek een rondleiding door de Sint Pieter en de graftombes