Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

Vaticaanse Crypten en Catacomben

Vaticaanstad heeft talloze geheime en mysterieuze plaatsen. Een daarvan, zeker een bezoek waard, zijn de Catacomben die u onder de Sint-Pietersbasiliek vindt. Ik zal je vertellen hoe je er komt.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

7 minuten lezen

Vaticaanse Crypten en Catacomben

De Vaticaanse Crypten | Sandip Roy

De monumentaliteit van de Sint-Pietersbasiliek trekt jaarlijks miljoenen bezoekers naar Rome. Naast de majestueuze structuur en de spectaculaire koepel, bevat de kelderverdieping enkele zalen die een bezoek waard zijn: de graven en sarcofagen van de belangrijkste pausen van de katholieke kerk.

De beste optie

Sint-Pietersbasiliek rondleiding met beklimming koepel en bezoek aan de necropolis en de catacomben

De meest complete optie om de Sint-Pietersbasiliek en de pauselijke graftombes te ontdekken.

Ontdek met een deskundige gids de imposante Sint-Pietersbasiliek, de Crypten van de Pausen en de Necropolis eronder. U hebt ook toegang tot de koepel en geniet van het beste panoramische uitzicht over Rome.

Duur: 1 uur 45 minuten

.

Een bezoek aan de pauselijke graven in de Sint-Pietersbasiliek is mogelijk dankzij deze rondleiding door de Sint-Pietersbasiliek, die u door een groot deel van de kerk en de catacomben voert. Een deskundige gids vertelt u over de historische en artistieke details van deze monumentale basiliek, inclusief een exclusieve beklimming van de koepel.

Aanbevolen als... u de pauselijke graven wilt bezoeken, maar zonder de details van de Sint-Pietersbasiliek en haar koepel te missen. En dit alles in een kleine groep met een deskundige gids.

Hoe kaartjes kopen voor de Vaticaanse Crypten en de Vaticaanse Necropolis

Afdaling naar het graf van Sint Pieter achter het altaar van de basiliek| ©CucombreLibre
Afdaling naar het graf van Sint Pieter achter het altaar van de basiliek| ©CucombreLibre

De crypten en catacomben van het Vaticaan, met de graven van de pausen, bevinden zich in de kelder van de Sint-Pietersbasiliek en op een eerste ondergronds niveau vindt u de crypten en graven van enkele van de belangrijkste pausen (dit bezoek is gratis).

Koop tickets voor de Necropolis

In feite is de capaciteit voor de Necropolis zo beperkt dat je vooraf een aanvraag moet indienen om toegang te krijgen tijdens een rondleiding. Om de Necropolis te bezoeken heeft u twee mogelijkheden:

1. Op eigen gelegenheid: neem per e-mail contact op met de afdeling van het Vaticaan die belast is met het beheer ervan(scavi.va of ga naar het Bureau voor opgravingen bij de zuidelijke ingang (links), buiten de zuilengalerij van het Sint-Pietersplein. Als u het per e-mail doet, geef dan aan met hoeveel personen u de rondleiding wilt doen en op welke data en zij zullen u antwoorden met de prijs en de aanwijzingen van de rondleiding.

2. Met een officiële gids: Alleen officiële gidsen kunnen de catacomben bezoeken. In deze link heb je de goedkoopste optie en bovendien in het Spaans. Dit is de gemakkelijkste optie en de optie die u een plaats garandeert als u ruim van tevoren reserveert, want er is een beperkte capaciteit van slechts 250 personen per dag.

Boek een bezoek aan de catacomben van het Vaticaan

Necropolis ticket prijzen om de Crypten en Graven van de Pausen te zien

Graf van Bonifatius VIII| ©Francesco Gasparetti
Graf van Bonifatius VIII| ©Francesco Gasparetti

Het is niet mogelijk om tickets te kopen om de Necropolis op eigen houtje te bezoeken: u krijgt alleen toegang met een rondleiding. De officiële rondleidingen (die u per e-mail boekt) kosten ongeveer 28 euro en duren 90 minuten, maar u kunt ook een bezoek aan de catacomben combineren met een rondleiding door het Vaticaan. Hoewel de prijs oploopt tot 60 euro, is het de moeite waard omdat je ook de Vaticaanse Musea ziet.

Tijdens de tour heb je ruim de tijd om de belangrijkste sarcofagen en crypten van het Vaticaan te bezoeken. De belangrijkste pausen liggen er begraven , evenals Sint Pieter. De officiële gids legt uit hoe de begrafenissen werden uitgevoerd, de symboliek van deze crypten en hoe ze vandaag de dag worden bewaard. U kunt niet alleen door de crypten lopen, u wordt altijd begeleid door de gids.

Boek een rondleiding door de catacomben van het Vaticaan

Hoe krijg je gratis toegang tot de Pausengrotten?

Graven van de Pausen| ©Sergio Calleja (Life is a trip)
Graven van de Pausen| ©Sergio Calleja (Life is a trip)

Het is belangrijk de Pausengrotten (een kleine ondergrondse galerij) niet te verwarren met de Necropolis waar Sint Pieter begraven ligt, twee verdiepingen onder de Basiliek.

Het bezoek aan de graven van de pausen is daarentegen gratis en kan worden bereikt via een kleine deur in de basiliek zelf.

Boek een bezoek aan de catacomben van het Vaticaan

Houd er rekening mee dat u geen foto's kunt nemen

Johannes Paulus II Graf| ©budget travel accommodation
Johannes Paulus II Graf| ©budget travel accommodation

Het gebruik van een camera is niet toegestaan tijdens uw bezoek aan de Necropolis, zelfs niet zonder flits. Houd er rekening mee dat dit een heel bijzondere plek is waarvan het behoud voorop staat, dus u moet uw camera en mobiele telefoon bij deze gelegenheid opbergen. Maakt u zich echter geen zorgen, want door de verlichting in de crypten kunt u ook geen goede foto's maken.

U krijgt de gelegenheid om uw reis naar Rome te vereeuwigen in vele hoeken van de stad en zelfs in andere delen van het Vaticaan, zoals de Musea, de Basiliek of het Sint-Pietersplein.

Respecteer de kledingvoorschriften in de Sint-Pietersbasiliek

Kleed u passend voor uw bezoek| ©Anna Church
Kleed u passend voor uw bezoek| ©Anna Church

Vergeet niet dat zowel de Sint-Pietersbasiliek als de Necropolis een plaats van aanbidding zijn en dat u zich daarom moet houden aan de kledingvoorschriften voor toegang tot het interieur. Zowel mannen als vrouwen moeten hun schouders en knieën bedekken, dus u moet korte broeken of rokken en tanktops vermijden.

Vrouwen moeten ook hun decolleté bedekken, dus de meest praktische manier om het Vaticaan te bezoeken (vooral als u in de zomer reist) is het dragen van een foulard of sjaal over uw schouders. Deze regels gelden ook voor bezoeken aan de Vaticaanse Musea en de Sixtijnse Kapel.

Boek een rondleiding door de catacomben van het Vaticaan

Laat rugzakken en grote voorwerpen achter in het hotel

Het ongeschonden lichaam van Johannes XXIII| ©jennicatpink
Het ongeschonden lichaam van Johannes XXIII| ©jennicatpink

De ruimte in de crypten is vrij beperkt en zeer delicaat, dus voor hun perfecte bewaring kunt u de ondergrondse niet betreden met grote rugzakken of omvangrijke bagage. Het is daarom raadzaam om tassen of rugzakken die u overdag niet nodig hebt in het hotel achter te laten, zodat ze geen overlast veroorzaken.

Als u toch een tas of rugzak bij u hebt waarvan u denkt dat die een probleem kan vormen bij het betreden van de Necropolis, zijn er kluisjes of afzettingen waar u uw spullen onder toezicht kunt achterlaten. Deze dienst bevindt zich vóór het betreden van de tempel, aan de rechterkant van de gevel van de basiliek. Houd er echter rekening mee dat er lange wachtrijen kunnen zijn, dus zorg ervoor dat u ruim de tijd neemt om niet te laat te komen voor uw rondleiding.

Dit bezoek is niet toegestaan voor kinderen onder de 15 jaar

Graf van Pius XI| ©Northfielder
Graf van Pius XI| ©Northfielder

Als u als gezin naar Rome reist, kunt u dit bezoek niet doen met de jongste leden van het gezin. Het wordt niet alleen afgeraden, maar kinderen onder de 15 jaar mogen er niet in. Houd hiermee rekening bij het organiseren van uw bezoek aan de Crypten.

Als u echter met kinderen reist, hoeft u zich geen zorgen te maken, want de rest van de basiliek, de grootsheid van het Sint-Pietersplein en zelfs het bezoek aan de Vaticaanse Musea en de Sixtijnse Kapel zullen hen met open mond laten staan.

Boek een bezoek aan de catacomben van het Vaticaan

Maak uw bezoek aan de crypten en de Necropolis van Sint Pieter compleet met een bezoek aan het Vaticaan

Bezoek de Sixtijnse Kapel| ©Richard Mortel
Bezoek de Sixtijnse Kapel| ©Richard Mortel

Sla de rij naar de Sint-Pietersbasiliek over

Zoals hierboven vermeld, is de toegang tot de Sint-Pietersbasiliek gratis, maar als ik u een aanbeveling mag doen, is het dat u een rondleiding door de Vaticaanse Musea en de Sint-Pietersbasiliek krijgt, waardoor u de (zeer lange) wachtrijen bij de ingang van de tempel kunt overslaan.

Als u van plan bent de Basiliek van binnen te bezoeken en het bezoek af te ronden met een bezoek aan de Koepel of een rondleiding door de Necropolis, zult u na de lange rijen bij de ingang erg moe zijn en dat doet afbreuk aan de charme van uw bezoek. Hier is alles wat u moet weten om in de Sint-Pietersbasiliek te komen.

Beklim de Dome voor het beste uitzicht over de stad

Het klopt dat het niet voor de zwakkeren is, maar de klim naar de Sint-Pieterskoepel garandeert u het beste uitzicht over Rome, evenals een uniek perspectief op het Sint-Pietersplein en de daken van Rome. Tijdens de klim (die u gedeeltelijk met de lift kunt doen, maar u ontkomt niet aan de smalle trap) kunt u ook de details van Bernini's majestueuze koepel waarderen.

Tickets voor de Koepel van Sint Pieter waren tot voor kort niet online verkrijgbaar, maar nu zijn er verschillende rondleidingen met gids. U kunt ze ook kopen als u de basiliek zelf binnengaat. Ze kosten ongeveer 8 euro als je besluit helemaal naar boven te lopen en iets meer als je liever de lift gebruikt. Hoe dan ook, het is de moeite waard!

Mis een bezoek aan de Sixtijnse Kapel niet

Een bezoek aan de Sixtijnse Kapel zal ongetwijfeld een van de hoogtepunten van uw reis zijn. De artistieke perfectie trekt jaarlijks miljoenen bezoekers die met open mond de fresco's van Michelangelo bekijken. Je kunt Rome niet verlaten zonder het te bezoeken, dus in dit artikel vertel ik je hoe je aan kaartjes voor de Sixtijnse Kapel komt.

Boek een bezoek aan de catacomben van het Vaticaan

Veelgestelde vragen

  • Is het mogelijk om het graf van Petrus te bezoeken?

    De graftombe van Sint Pieter is momenteel niet toegankelijk voor bezoekers omdat deze zich in een delicate staat van bewaring bevindt. Hoewel u de graven van andere pausen kunt bezoeken, is met name de graftombe van Sint Pieter niet toegankelijk voor het publiek.