Hoe beklim je de koepel van de St. Pieter?

Een van de grote attracties van Vaticaanstad is de immensiteit van de Sint-Pieterskoepel en natuurlijk het uitzicht. Ik vertel je alles wat je moet weten -tijden, prijzen, kaartjes- om naar boven te gaan en het spectaculaire panoramische uitzicht over Rome te bewonderen.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

10 minuten lezen

Hoe beklim je de koepel van de St. Pieter?

Sint Pieter 's nachts, verlicht | Karim Ben Van

We hebben het honderden keren gezien op ansichtkaarten, films, foto's... maar niet iedereen die naar de Sint-Pietersbasiliek komt, beklimt de Koepel die zich in de tempel bevindt. De ervaring zonder naar de top van Vaticaanstad te klimmen is niet compleet.

In alle ranglijsten van beste dingen om te doen in Rome staat dit plan altijd bovenaan en vanaf daar zie je het ongelooflijke uitzicht op het Sint-Pietersplein vanuit de hoogte met de rest van de stad aan je voeten. Hoewel de toegang tot de Basiliek gratis is, heb je voor het betreden van de koepel een speciaal kaartje nodig.

De beste optie

Rondleiding door de Sint-Pietersbasiliek met toegang tot de koepel

Bezoek de Sint-Pietersbasiliek met deze rondleiding waarbij ook de koepel wordt beklommen.

Mis niets van de grote christelijke tempel van het Vaticaan en laat je rondleiden door een expert die je meeneemt in de basiliek en exclusief naar het terras van de koepel van Sint Pieter.

Tijdens de ongeveertwee uur die dit bezoek duurt, krijg je de kans om de grote Sint-Pietersbasiliek te bezichtigen en alle kunstwerken te ontdekken die erin zijn ondergebracht dankzij de kunstgids die je elk detail zal vertellen.

Dit alles naast het beklimmen van de imposante koepel, iets wat op eigen houtje een grote verspilling van tijd en energie kan zijn vanwege de beroemde wachtrijen die zich rond het monument vormen.

En geloof me, je hebt beide nodig om het te beklimmen. Hetpanoramische uitzicht vanaf de top van het Vaticaan zal een van je favoriete momenten in Rome zijn en het gemakkelijker maken met deze rondleiding door de koepel is iets waar je dankbaar voor zult zijn.

Aanrader als... Je een diepgaande rondleiding door de katholieke tempel van het Vaticaan wilt zonder de beklimming van de hoogste christelijke koepel ter wereld te missen.

Hoe ziet de rondleiding door de Sint-Pieterskoepel eruit?

Sint-Pietersgevel| ©Pixabay
Sint-Pietersgevel| ©Pixabay

De rondleiding met toegang tot de St. Peter's Dome is in kleine groepen, waardoor je dichter bij de omgeving komt. Dankzij de gespecialiseerde gids leer je over de historische en artistieke waarde van de werken van Michelangelo en Bernini in de basiliek en bezoek je ook het Sint-Pietersplein om de beroemde colonnade te bewonderen.

Aan de andere kant is het belangrijk om te weten dat je tot voor kort alleen kaartjes voor de koepel van de Sint Pieter kon krijgen door in de rij te gaan staan, omdat ze niet online werden verkocht. Vandaag de dag is dat veranderd en kun je nu een rondleiding naar de Koepel boeken. Zo vermijd je lange wachttijden bij de kassa.

Boek een rondleiding door de Sint-Pietersbasiliek en de Koepel

Is het de moeite waard om online tickets te kopen voor de Sint-Pietersbasiliek en de Koepel?

Sint-Pieterskoepel| ©Aldo Loya
Sint-Pieterskoepel| ©Aldo Loya

De toegang tot de Basiliek is gratis, maar om naar de Koepel te gaan heb je een speciaal kaartje nodig dat je alleen bij de Basiliek zelf kunt kopen. Om onnodige wachtrijen voor dit ticket te vermijden (de capaciteit is beperkt en het wachten duurt erg lang) is er een pakket dat de rondleiding combineert met de toegang tot de Sint-Pietersbasiliek en de toegang tot de Koepel.

Dit alles wordt gedaan in een kleine groepsrondleiding onder begeleiding van een deskundige gids en ik verzeker je dat het de moeite waard is: de Basiliek zit vol details en geschiedenis en de mensenmassa's die in de Basiliek zelf staan te wachten om kaartjes te kopen, zorgen ervoor dat je al moe naar de Koepel moet. Kortom, voor eenzeer redelijke prijs heb je de rondleiding en de exclusieve toegang tot de Koepel inbegrepen, iets wat online niet gemakkelijk te vinden is.

Boek een bezoek aan de Sint-Pietersbasiliek en de Koepel

Ticketprijzen voor de Koepel

Binnen in de Sint-Pieterskerk| ©Marty B
Binnen in de Sint-Pieterskerk| ©Marty B

Om de Koepel binnen te gaan betaal je €8 als je helemaal naar boven wilt lopen of €10 als je het wilt combineren met een lift. Bij deze prijs is een rondleiding niet inbegrepen en hoef je niet in de rij te staan. Als je ervoor kiest om je ticket van tevoren te reserveren en het pakket met de rondleiding door de tempel en kaartjes voor de Dome koopt, ligt de prijs rond de €42.

Boek een bezoek aan de Sint-Pietersbasiliek en de Koepel

Zo koop je kaartjes voor de Koepel in de Basiliek

16e-eeuwse Sint-Pieterskathedraal| ©LPLT
16e-eeuwse Sint-Pieterskathedraal| ©LPLT

Als je liever improviseert en "ter plekke" kaartjes voor de Koepel koopt, kan dat ook. Zodra je de Basiliek binnenkomt, zie je meteen de borden die je naar het loket voor de Koepel brengen.

Maar als je eenmaal voorbij de wachtrijen op het Sint-Pietersplein bent om de Basiliek binnen te gaan, loop je het risico dat je de koepel mist, omdat ook hier de wachtrijen voor het loket de aandacht afleiden. Of er zijn gewoon geen kaartjes beschikbaar.

Hoewel de toegang tot de Basiliek gratis is en je geen speciaal ticket nodig hebt, kun je de wachtrijen overslaan door vooraf tickets voor de Sint-Pietersbasiliek te kopen op de officiële website van Hellotickets.

Boek een bezoek aan de Sint-Pietersbasiliek en de Koepel

Openingstijden van St. Peter's Dome

Tijdschema voor een bezoek aan de St. Peter's Dome| ©Alexander Schimmeck
Tijdschema voor een bezoek aan de St. Peter's Dome| ©Alexander Schimmeck

De St. Peter's Dome is het hele jaar door geopend. Normaal gesproken kun je de koepel bezoeken van 8:00 tot 17:00 tussen oktober en maart, en van 8:00 tot 18:00 van april tot september.

Maar ik zeg normaal omdat deze openingstijden gewijzigd kunnen worden als er een religieus feest of religieuze viering is waarbij de Sint-Pietersbasiliek om veiligheidsredenen gesloten moet worden voor het grote publiek. Daarom raad ik je aan om er bij het plannen van je reis naar Rome rekening mee te houden dat de Basiliek op sommige dagen gesloten kan zijn.

Boek een bezoek aan de Sint-Pietersbasiliek en de Koepel

Beste tijd om de Sint-Pieterskoepel te beklimmen

Detail van de Sint-Pieterskoepel| ©Briana Tozour
Detail van de Sint-Pieterskoepel| ©Briana Tozour

Over het algemeen geldt, zoals op elke toeristische plek in de stad, hoe minder mensen je tegenkomt, hoe beter. En dit is meestal het geval in de vroege ochtend. Bovendien is de stad op dat moment van de dag nog rustig en zijn de vage kleuren van de ochtend prachtig.

De rust en stilte vanaf de top van de Sint Pieter wordt ook zeer gewaardeerd, dus ik moedig je aan om vroeg op te staan. Over het algemeen is het ook een goed moment om de Sint-Pietersbasiliek en zelfs de Vaticaanse Musea te bekijken.

Zo ziet de klim naar de Sint-Pieterskoepel eruit

Vaticaanse Trappen| ©UnSplash
Vaticaanse Trappen| ©UnSplash

Ik ga niet tegen je liegen: de klim is niet gemakkelijk, er is maar in één gedeelte een lift en het is waarschijnlijk niet voor claustrofobische mensen. Maar als je het rustig en energiek aanpakt, verzeker ik je dat je er geen spijt van zult krijgen.

Lift vs. trap

Als je besluit de hele klim te lopen, moet je weten dat je 551 treden voor de boeg hebt (als je de lift neemt, bespaar je een groot deel daarvan en hoef je er "maar" 320 te beklimmen). Ook als je de lift betaalt, moet je trappen lopen.

Wachtrijen voor de Dome

Wat betreft de wachtrijen, bij beide opties moet je op je beurt wachten -er zijn meestal veel mensen- maar zoals je je kunt voorstellen, zijn de wachtrijen om de lift te nemen zo mogelijk langer. Iets anders dat je moet weten is dat de wachtrij om naar boven te gaan anders is dan die om naar beneden te gaan, dus je kunt niet teruggaan als je er midden in de klim spijt van krijgt (ik betwijfel of je er spijt van krijgt, maar als je niet van erg krappe of smalle ruimtes houdt, denk dan goed na voordat je naar boven gaat).

Mijn aanbeveling

Over het algemeen raad ik je aan om het rustig aan te doen, van binnenuit te genieten van de immensiteit van de Dome en je niet te haasten om de top te bereiken.

Het uitzicht vanaf de top zal je doen vergeten hoe moe je bent.

Boek een bezoek aan de Sint-Pietersbasiliek en de Koepel

Waarom het de moeite waard is om de St. Peter's Dome te beklimmen

Uitzicht vanaf de Dome| ©Michele Francioso
Uitzicht vanaf de Dome| ©Michele Francioso

Het uitzicht, het uitzicht, het uitzicht. Zonder twijfel een van de beste panoramische uitzichten van de stad. Vanaf de top van de Dome heb je een heel ander perspectief op de stad en veel van haar details. Hier zijn de dingen waar je op moet letten om het meeste uit je bezoek te halen.

Bernini's beelden op de zuilengang

Van bovenaf kun je op de voorgrond de 140 beelden op de top van Bernini's zuilengalerij op het Sint-Pietersplein bewonderen. Van bovenaf krijgen deze figuren een andere dimensie en openen ze zich naar de skyline van het indrukwekkende Piazza.

De perfectie van het Sint-Pietersplein

Het Piazza is al indrukwekkend van onderaf, maar de sensatie om het vanuit de lucht te zien is ongeëvenaard. Je zult de majestueuze omvang, de perfectie van de ellips en het optische effect van dit architecturale wonder kunnen waarderen.

Kasteel van St. Angelo en zijn doorgangen

Aan de horizon zie je het profiel van Castel St. Angelo en de muren (of "pasetto") die het Vaticaan verbinden met het kasteel. De immensiteit van dit fort is moeilijk voor te stellen als je door de straten eromheen loopt, maar vanaf de hoogte beneemt het je de adem.

De daken van de stad

De skyline van Rome is een myriade van oranje daken, stenen koepels die elke straat bekronen en een ontelbaar aantal terrassen en penthouses vol bloemen en leven. De beste skyline van de stad is te zien vanaf de top van de Koepel en is zeker een ontspannen stop waard.

Binnen in de Dome

De weg naar de top is ook leuk: vergeet tussen elke stap niet even naar de skyline van de Dome te kijken om te genieten van de immensiteit en de details.

Boek een bezoek aan de Sint-Pietersbasiliek en de koepel

Andere bezienswaardigheden in de Sint-Pietersbasiliek

Uitzicht op Vaticaanstad| ©Jedi Equester
Uitzicht op Vaticaanstad| ©Jedi Equester

Bezoek de Sint-Pietersbasiliek in je eigen tempo: de basiliek is enorm en het interieur zit vol met werken die de moeite waard zijn: van Michelangelo's Pietà, die je meteen herkent omdat er altijd bezoekers zijn die het beeld bewonderen, tot de centrale baldakijn. Neem je tijd en geniet ervan, want het zit vol details.

En als je kiest voor de rondleiding door de Sint-Pietersbasiliek, mis je geen enkel detail en kun je het historische, artistieke en religieuze belang van de grootste katholieke kerk ter wereld begrijpen.

De Pietà

Michelangelo gaf tussen 1498 en 1499 leven aan dit spectaculaire marmeren beeld van bijna twee meter om de Maagd Maria voor te stellen die het lichaam van haar zoon Jezus opraapt die aan het kruis stierf. De kwaliteit van de details, de afmetingen en de perfecte verhoudingen maakten het al snel een van Michelangelo's meest bewonderde werken. Het bevindt zich momenteel in de eerste kapel aan de rechterkant, vlakbij de ingang van de Basiliek.

De Crypten

Hoewel de laatste pausen niet in deze crypten zijn begraven, kun je, als je besluit af te dalen in de ingewanden van de Sint-Pietersbasiliek, de graven en mausolea van meer dan 100 pausen en de necropolis van Sint-Pieter bekijken. Je kunt het toegangskaartje in de kerk zelf kopen, want voor toegang tot de crypten heb je een speciaal kaartje nodig dat ongeveer 13 euro kost.

De Baldachijn

Dit kolossale bouwwerk, ontworpen door Bernini om het altaar van de basiliek te bedekken, domineert het interieur van de kerk en vangt alle ogen vanuit vrijwel elke hoek. Het is gemaakt van brons en is bijna 30 meter hoog (je moet een eind achteruit staan om het volledig op de foto te krijgen).

Boek een bezoek aan de Sint-Pietersbasiliek en de Koepel

Andere dingen die je kunt doen in het Vaticaan

Angelus van paus Franciscus| ©Unsplash
Angelus van paus Franciscus| ©Unsplash

Ga mee met een rondleiding door de Vaticaanse Musea

Om je te helpen bij het organiseren van je bezoek aan de Musea, is het eerste wat je moet weten dat als we het over tickets voor het Vaticaan hebben, we het over het algemeen hebben over tickets die toegang geven tot de Vaticaanse Musea, waar duizenden werken zijn ondergebracht en natuurlijk de populaire Sixtijnse Kapel. In Vaticaanstad zelf kun je vrij rondlopen op het plein en zelfs naar de Basiliek, zonder dat je tickets hoeft te kopen of überhaupt iets hoeft te betalen. Min of meer lang, min of meer vroeg en min of meer exclusief (je kunt ervoor kiezen om het in een grote of kleine groep te doen), eenrondleiding door de Vaticaanse Musea is praktisch een must. Langs zoveel geschiedenis en symboliek lopen zonder er veel van te begrijpen is zonde.

Draai rond de zuilengalerij op het Sint-Pietersplein

Vaticaanstad zou niet hetzelfde zijn zonder de prachtige ronde zuilengalerij waaruit het bestaat. Als je ook van fotografie houdt, zul je genieten van het spelen met de perspectieven van dit kunstwerk.

Grijp je kans om de paus live te zien

Of je nu gelovig bent of niet, de paus live zien is iets wat je gemakkelijk kunt doen als je het Vaticaan bezoekt. Je moet je wel aan bepaalde dagen en tijden houden (de mis op woensdag of het Angelus op zondag), maar het kan.

Verlaat het Vaticaan niet zonder goed te eten

Goed eten in de buurt van het Vaticaan is mogelijk. Dit toeristische gebied heeft een aantal verborgen restaurants die zeker een stop waard zijn. Waar je ook naar op zoek bent (pizza, pasta, een zoete snack of een geweldige sandwich), je vindt een aantal geweldige plekken rond het Vaticaan.

Boek een bezoek aan de Sint-Pietersbasiliek en de koepel