Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

Hoe beklim je de koepel van de St. Pieter?

Een van de grote attracties van Vaticaanstad is de immensiteit van de Sint-Pieterskoepel en natuurlijk het uitzicht. Ik vertel je alles wat je moet weten -tijden, prijzen, tickets- om naar boven te gaan en het spectaculaire panoramische uitzicht over Rome te aanschouwen.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

10 minuten lezen

Hoe beklim je de koepel van de St. Pieter?

St. Pieter bij nacht, verlicht | Karim Ben Van

We hebben het honderden keren gezien op ansichtkaarten, films, foto's... maar niet iedereen die naar de Sint-Pietersbasiliek komt, beklimt de Koepel, die zich binnenin de tempel bevindt. De ervaring zonder het beklimmen van de top van Vaticaanstad is niet compleet.

In alle ranglijsten van beste dingen om te doen in Rome staat dit plan altijd bovenaan en vanaf daar ziet u het ongelooflijke uitzicht op het Sint-Pietersplein vanuit de hoogte met de rest van de stad aan uw voeten. Hoewel de toegang tot de Basiliek gratis is, is voor het betreden van de koepel een speciaal kaartje nodig. Ik zal u vertellen hoe u het beste aan tickets kunt komen.

De beste optie

Rondleiding door de Sint-Pietersbasiliek met toegang tot de koepel

Vermijd de lange wachtrijen bij de Sint-Pietersbasiliek met deze rondleiding die een bezoek aan de koepel omvat.

Mis niets van de grote christelijke tempel van het Vaticaan en laat u rondleiden door een deskundige die u meeneemt in de basiliek en uitsluitend naar het terras van de koepel van de Sint Pieter.

Tijdens de ongeveer twee uur die dit bezoek duurt, krijgt u de gelegenheid om de grote Sint-Pietersbasiliek te bezichtigen en alle kunstwerken die erin zijn ondergebracht te ontdekken dankzij de kunstdeskundige gids die u elk detail zal vertellen.

Dit alles naast het beklimmen van de imposante koepel, iets wat op eigen houtje een grote verspilling van tijd en energie kan zijn vanwege de beroemde wachtrijen die zich rond het monument vormen. En geloof me, je hebt beide nodig om het te beklimmen.

Het zien van het panoramische uitzicht vanaf de top van het Vaticaan zal een van je favoriete momenten in Rome zijn en het gemakkelijker maken met deze rondleiding door de koepel is iets waar je dankbaar voor zult zijn.

Aanbevolen als... Je een diepgaande rondleiding door de katholieke tempel van het Vaticaan wilt krijgen zonder de beklimming van de hoogste christelijke koepel ter wereld te missen.

Hoe ziet de rondleiding door de Sint-Pieterskoepel eruit?

St. Peter's gevel| ©Pixabay
St. Peter's gevel| ©Pixabay

De rondleiding met toegang tot de St. Peter's Dome is in kleine groepen, waardoor u dichter bij de omgeving komt. Dankzij de gespecialiseerde gids leert u over de historische en artistieke waarde van de werken van Michelangelo en Bernini die in de basiliek zijn ondergebracht en bezoekt u ook het Sint-Pietersplein om de beroemde colonnade te waarderen.

Aan de andere kant is het belangrijk om te weten dat tot voor kort de enige manier om kaartjes te krijgen om naar de koepel van de Sint Pieter te gaan was door in de rij te gaan staan, omdat ze niet online werden verkocht. Vandaag de dag is dat veranderd en kun je nu een rondleiding met gids naar de Koepel boeken. Zo kun je lange wachttijden bij het loket vermijden.

Boek een rondleiding door de Sint-Pietersbasiliek en -koepel

Is het de moeite waard om online tickets te kopen voor de Sint Pieter en de Koepel?

Sint-Pieterskoepel| ©Aldo Loya
Sint-Pieterskoepel| ©Aldo Loya

De toegang tot de Basiliek is gratis, maar om naar de Koepel te gaan heeft u een speciaal kaartje nodig dat u alleen bij de Basiliek zelf kunt kopen. Om onnodige wachtrijen te vermijden (de capaciteit is beperkt en de wachttijden zijn erg lang) is er een pakket dat de rondleiding combineert met de toegang zonder wachtrijen tot de Sint-Pietersbasiliek en de toegang tot de Koepel.

Dit alles gebeurt in een kleine groep onder begeleiding van een deskundige gids en ik verzeker u dat het de moeite waard is: de Basiliek zit vol details en geschiedenis en de mensenmassa's die in de Basiliek zelf staan te wachten om kaartjes te kopen, zorgen ervoor dat u al moe naar de Koepel moet.

Dit bespaart u ook de wachtrijen om de tempel zelf binnen te gaan, die uren kunnen duren. Al met al krijg je voor een zeer redelijke prijs een rondleiding, skip-the-line toegang en exclusieve toegang tot de Koepel, die niet gemakkelijk online te vinden is.

Boek een bezoek aan de Sint-Pietersbasiliek en de koepel

Ticketprijzen voor de Koepel

Binnen in de Sint-Pieterskerk| ©Marty B
Binnen in de Sint-Pieterskerk| ©Marty B

Om de Koepel binnen te gaan betaalt u € 8 als u helemaal naar boven wilt lopen of € 10 als u het wilt combineren met een lift. Deze prijs is exclusief een rondleiding en bespaart u geen wachtrijen. Als u ervoor kiest om uw kaartje van tevoren vast te leggen en het pakket koopt waarin de rondleiding door de tempel en de kaartjes voor de Koepel zijn inbegrepen, ligt de prijs rond de €42.

Boek een bezoek aan de Sint-Pietersbasiliek en de Koepel

Hoe koopt u kaartjes voor de Koepel in de Basiliek?

16e eeuwse Sint-Pieterskathedraal| ©LPLT
16e eeuwse Sint-Pieterskathedraal| ©LPLT

Als u liever improviseert en "ter plaatse" kaartjes voor de Koepel koopt, kan dat ook. Zodra u de Basiliek binnenkomt, ziet u meteen de borden die u naar het loket voor de Koepel brengen.

Maar als u eenmaal voorbij de wachtrijen op het Sint-Pietersplein bent om de Basiliek binnen te gaan, loopt u het risico de koepel te missen, omdat ook dan de wachtrijen voor het loket de aandacht afleiden. Of er zijn gewoon geen kaartjes beschikbaar.

Hoewel de toegang tot de Basiliek gratis is en u geen speciaal ticket nodig hebt, kunt u de wachtrijen overslaan door vooraf de skip-the-line tickets voor de Sint-Pietersbasiliek te kopen op de officiële website van Hellotickets.

Boek een bezoek aan de Sint-Pietersbasiliek en de Koepel

Openingstijden van de Sint-Pieterskoepel

Dienstregelingen voor het bezoek van de St. Peter's Dome| ©Alexander Schimmeck
Dienstregelingen voor het bezoek van de St. Peter's Dome| ©Alexander Schimmeck

De Sint-Pieterskoepel is het hele jaar door geopend. Normaal gesproken kunt u hem bezoeken van 8.00 tot 17.00 uur tussen oktober en maart, en van 8.00 tot 18.00 uur van april tot september.

Maar ik zeg normaal omdat deze openingstijden gewijzigd kunnen worden als er een religieus feest of een viering is waarbij de Sint-Pietersbasiliek om veiligheidsredenen gesloten moet worden voor het grote publiek. Daarom raad ik u aan er bij het plannen van uw reis naar Rome rekening mee te houden dat de basiliek op sommige dagen gesloten kan zijn.

Boek een bezoek aan de Sint-Pietersbasiliek en de Koepel

Beste tijd om de Sint-Pieterskoepel te beklimmen

Detail van de Sint-Pieterskoepel| ©Briana Tozour
Detail van de Sint-Pieterskoepel| ©Briana Tozour

Zoals op elke toeristische plek in de stad geldt over het algemeen: hoe minder mensen je tegenkomt, hoe beter. En dit is meestal het geval in de ochtend. Bovendien is de stad op dat tijdstip nog rustig en zijn de vage kleuren van de ochtend prachtig.

De rust en stilte vanaf de top van de St. Pieter wordt ook zeer gewaardeerd, dus ik moedig u aan om vroeg op te staan. Over het algemeen is het ook een goede tijd om de Sint-Pietersbasiliek en zelfs de Vaticaanse Musea te bekijken.

Zo ziet de klim naar de Sint-Pieterskoepel eruit

Vaticaanse Trappen| ©UnSplash
Vaticaanse Trappen| ©UnSplash

Ik ga niet tegen je liegen: de klim is niet gemakkelijk, er is slechts in één gedeelte een lift en het is waarschijnlijk niet voor claustrofobische mensen. Maar als je het rustig en energiek aanpakt, verzeker ik je dat je er geen spijt van krijgt.

Lift vs. trap

Als u besluit de hele klim te lopen, moet u weten dat u 551 treden voor u hebt (als u de lift neemt, bespaart u een groot deel daarvan en hoeft u er "slechts" 320 te beklimmen). Ook als u de lift betaalt, moet u trappen lopen.

Wachtrijen voor de Koepel

Wat de wachtrijen betreft, moet u bij beide opties op uw beurt wachten -er zijn meestal vrij veel mensen- maar zoals u zich kunt voorstellen, zijn de rijen om de lift te nemen zo mogelijk langer.

Een ander punt dat u moet weten is dat de rij om naar boven te gaan anders is dan die om naar beneden te gaan, dus u kunt niet omkeren als u midden in de beklimming spijt krijgt (ik betwijfel of u spijt krijgt, maar als u niet van erg krappe of smalle ruimtes houdt, denk dan goed na voordat u naar boven gaat).

Mijn aanbeveling

In het algemeen raad ik u aan het rustig aan te doen, te genieten van de onmetelijkheid van de Dome van binnenuit en u niet te haasten om de top te bereiken. Het uitzicht vanaf de top zal u uw vermoeidheid doen vergeten.

Boek een bezoek aan de Sint-Pietersbasiliek en de Koepel

Waarom het de moeite waard is om de St. Peter's Dome te beklimmen

Uitzicht vanaf de koepel| ©Michele Francioso
Uitzicht vanaf de koepel| ©Michele Francioso

Het uitzicht, het uitzicht, het uitzicht. Zonder twijfel een van de beste panoramische uitzichten over de stad. Vanaf de top van de Dome heb je een heel ander perspectief op de stad en veel van haar details. Hier zijn de dingen waar u op moet letten om het meeste uit uw bezoek te halen.

Bernini's beelden op de Colonnade

Vanaf de top kunt u op de voorgrond de 140 beelden op de top van Bernini's zuilengalerij op het Sint-Pietersplein aanschouwen. Van bovenaf krijgen deze figuren een andere dimensie en openen zich naar de skyline van de indrukwekkende Piazza.

De perfectie van het Sint-Pietersplein

Het Piazza is al indrukwekkend van onderaf, maar de sensatie om het vanuit de lucht te zien is ongeëvenaard. U zult zijn majestueuze omvang, de perfectie van zijn ellips en het optische effect van dit architecturale wonder kunnen waarderen.

Het kasteel van St. Angelo en zijn doorgangen

Aan de horizon springen het profiel van Castel St'Angelo en de muren (of "pasetto") die het Vaticaan met het kasteel verbinden in het oog. De immensiteit van dit fort is moeilijk voor te stellen als je door de straten eromheen loopt, maar vanaf de hoogte beneemt het je de adem.

De daken van de stad

De skyline van Rome is een myriade van oranje daken, stenen koepels die elke straat bekronen en een ontelbaar aantal terrassen en penthouses vol bloemen en leven. De beste skyline van de stad is te zien vanaf de top van de Koepel en is zeker een ontspannen stop waard.

Binnenin de Koepel

Ook de weg naar de top is plezierig: vergeet tussen elke stap niet een blik te werpen op de skyline van de Koepel om te genieten van de onmetelijkheid en de details.

Boek een bezoek aan de Sint-Pietersbasiliek en de koepel

Andere bezienswaardigheden in de Sint-Pietersbasiliek

Uitzicht op Vaticaanstad| ©Jedi Equester
Uitzicht op Vaticaanstad| ©Jedi Equester

Bezoek de Sint-Pietersbasiliek in uw eigen tempo: hij is enorm groot en het interieur zit vol met waardevolle werken: van Michelangelo's Pietà, die u meteen herkent omdat er altijd bezoekers zijn die het beeld bewonderen, tot de centrale baldakijn. Neem de tijd en geniet ervan, want het zit vol details.

En als u kiest voor de rondleiding door de Sint-Pietersbasiliek, mist u geen enkel detail en kunt u het historische, artistieke en religieuze belang van de grootste katholieke kerk ter wereld begrijpen.

De Pietà

Michelangelo gaf tussen 1498 en 1499 leven aan dit spectaculaire marmeren beeld van bijna twee meter om de Maagd Maria voor te stellen die het lichaam van haar zoon Jezus, gestorven aan het kruis, opneemt. De kwaliteit van de details, de afmetingen en de perfecte verhoudingen maakten het al snel tot een van Michelangelo's meest bewonderde werken. Het bevindt zich momenteel in de eerste kapel rechts, vlakbij de ingang van de basiliek.

De Crypten

Hoewel de laatste pausen niet in deze crypten zijn begraven, kunt u, als u besluit af te dalen in de ingewanden van de Sint-Pietersbasiliek, de graven en mausolea van meer dan 100 pausen en de necropolis van Sint-Pieter bekijken. U kunt het toegangskaartje in de kerk zelf kopen, want voor toegang tot de crypten heeft u een specifiek kaartje nodig dat ongeveer 13 euro kost.

De Baldachin

Dit kolossale bouwwerk, ontworpen door Bernini om het altaar van de basiliek te bedekken, domineert het interieur van de kerk en trekt alle blikken vanuit vrijwel elke hoek naar zich toe. Het is gemaakt van brons en is bijna 30 meter hoog (je moet een eind achteruit staan om het volledig op een foto te laten verschijnen).

Boek een bezoek aan de Sint-Pietersbasiliek en de Koepel

Andere dingen om te doen in het Vaticaan

Angelus van paus Franciscus| ©Unsplash
Angelus van paus Franciscus| ©Unsplash

Ga mee met een rondleiding door de Vaticaanse Musea

Om u te helpen uw bezoek aan de Musea te organiseren, is het eerste wat u moet weten dat, als we het hebben over tickets voor het Vaticaan, we het in het algemeen hebben over tickets die toegang geven tot de Vaticaanse Musea, waar duizenden werken zijn ondergebracht en natuurlijk de populaire Sixtijnse Kapel.

Vaticaanstad zelf is vrij te bezoeken en u kunt over het plein en zelfs tot in de Basiliek lopen zonder tickets te kopen of ook maar iets te betalen. Min of meer lang, min of meer vroeg en min of meer exclusief (u kunt ervoor kiezen om het in een grote of kleine groep te doen), is een rondleiding door de Vaticaanse Musea praktisch een must. Langs zoveel geschiedenis en symboliek lopen zonder er veel van te begrijpen is zonde.

Draai rond de zuilengalerij op het Sint-Pietersplein

Vaticaanstad zou niet hetzelfde zijn zonder de prachtige ronde zuilengalerij die het plein vormt. Als u ook van fotografie houdt, zult u genieten van het spelen met de perspectieven van dit kunstwerk.

Maak van de gelegenheid gebruik om de paus live te zien

Of je nu gelovig bent of niet, de paus live zien is iets wat je gemakkelijk kunt doen als je het Vaticaan bezoekt. Je moet je wel aan bepaalde dagen en tijden houden (woensdagmis of het Angelus op zondag) maar het kan.

Verlaat het Vaticaan niet zonder goed te eten

Goed eten in de buurt van het Vaticaan is mogelijk. Dit toeristische gebied heeft enkele verborgen restaurants die een stop waard zijn. Waar je ook naar op zoek bent (pizza, pasta, een zoete snack of een geweldig broodje), rond het Vaticaan vind je een aantal geweldige plekken.

Boek een bezoek aan de Sint-Pietersbasiliek en de koepel