Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

Dagtrips en Excursies vanuit Rome

Rome is een stad om in zijn geheel van te genieten, maar als u genoeg tijd hebt, vergeet dan niet de omgeving te bezoeken: natuur, geschiedenis en dromerige hoekjes. Klinkt dat niet goed?

Ana Caballero

Ana Caballero

10 minuten lezen

Dagtrips en Excursies vanuit Rome

Zonsondergang op de ponte vecchio in Florence | © Xavier Mejorada

Na uw bezoek aan Rome zult u er naar uitkijken om meer van het land te zien en te zien of u verliefd kunt worden op andere steden zoals u dat op Rome hebt gedaan. De omgeving van Rome zit vol wonderen die u tijdens dagtochten kunt ontdekken.

1. Excursies naar Pompeii

Pompeii met de Vesuvius op de achtergrond
Pompeii met de Vesuvius op de achtergrond

Italië is het Europese land met de meeste UNESCO Werelderfgoederen en op deze tour bezoekt u er één: de ruïnes van de stad Pompeii gelegen bij de berg Vesuvius die u tijdens deze tour kunt beklimmen. De excursie naar Pompeii en Vesuvius is inclusief vervoer met airconditioning, lunch, rondleiding en skip-the-line toegang tot de ruïnes en de Vesuvius. Deze tour vanuit Rome is ideaal voor liefhebbers van archeologie en oude geschiedenis.

Interessante details van deze excursie

 • Pompeii ligt op ongeveer drie uur rijden van Rome.
 • Tijdens een bezoek aan de ruïnes van Pompeii komt u meer te weten over de geschiedenis van deze stad en hoe veel van haar inwoners zijn omgekomen bij de uitbarsting van Italië's meest actieve vulkaan.
 • U wandelt langs de bergkam van de vulkaan en bezoekt de ruïnes en fossielen van de stad uit de opgravingen zelf.
 • Als u deze tour maakt tussen 20 november en 31 maart, zal de Vesuvius gesloten zijn, dus deze stop zal worden vervangen door een bezoek aan de stad Napels.
 • Het vertrek vanuit Rome zal vroeg in de ochtend zijn en de tour zal een hele dag duren.
 • Als u besluit deze tocht op eigen gelegenheid te doen, kunt u van de gelegenheid gebruik maken om Napels te bezichtigen, maar in dat geval kunt u het beste daar overnachten om de tijd in de gaten te houden.

Zie mijn persoonlijke gids voor Pompeii

Als u meer wilt weten over de excursie naar Pompeii vanuit Rome, kunt u dit andere artikel over de beste excursies naar Pompeii vanuit Rome lezen, waar ik u in detail vertel hoe u het bezoek kunt organiseren en mijn reisaanbevelingen geef.

Vergelijk excursies naar Pompeii

2. Catacomben van Rome Excursies

Catacomben van Rome| ©Unsplash
Catacomben van Rome| ©Unsplash

Voordat we beginnen met het verkennen van de plaatsen in de buurt van Rome, zal ik u vertellen dat er in de stad zelf verschillende excursies beschikbaar zijn en ver van het gebruikelijke toeristische circuit. Dit is het geval met de rondleiding door de catacomben; een excursie die door het ondergrondse Rome loopt en verschillende bezienswaardigheden met elkaar verbindt.

Interessante details van deze excursie

De beste manier om de Catacomben van Rome te bezoeken is met een georganiseerde rondleiding. Dit is wat u moet weten als u er een wilt boeken:

 • De rondleiding duurt ongeveer drie en een half uur.
 • Dit zijn rondleidingen voor kleine groepen (ongeveer 20 personen).
 • Het bezoek omvat de toegangsprijzen voor: Santa Maria della Concezione dei Cappuccini, Basiliek van San Clemente, catacombe van Santa Domitilla en museum en crypte van kapucijnen.
 • Excursies vertrekken meestal vanaf een centraal punt in Rome.
 • Alle excursies zijn inclusief een gespecialiseerde gids.

Vergelijk excursies naar de Catacomben

3. Excursies naar Florence

Florence| ©Faruk Kaymak
Florence| ©Faruk Kaymak

Ik kan niet erg objectief zijn over deze rondreis, want Florence is, na Rome, mijn favoriete stad in Italië. In tegenstelling tot de chaos (op een goede manier) die heerst in de Eeuwige Stad, draait het in Florence om schoonheid en perfectie. De hoofdstad van Toscane is een must-see en deze tour is de perfecte manier om een voorproefje te krijgen van de stad die (wees erop voorbereid) ervoor zal zorgen dat u steeds weer terug wilt komen.

Dit is naar mijn mening niet alleen een van de beste excursies die je vanuit Rome kunt doen, maar ook een van de meest complete en comfortabele. Op deze tour naar Florence wordt u opgehaald bij uw hotel in Rome en naar station Termini gebracht, vanwaar de hogesnelheidstrein naar Florence vertrekt voor een reistijd van slechts anderhalf uur.

Eenmaal daar zal een gespecialiseerde gids u de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad laten zien, inclusief een rondleiding door de Uffizi Gallery en vrije tijd aan het eind van de dag om op uw gemak van de stad te genieten. De prijs van deze dagtrip is inclusief lunch, transfers, toegang tot de galerie en treinkaartjes. Een echte luxe, zodat u zich alleen maar zorgen hoeft te maken over het bezoeken van emblematische plaatsen als:

Wat u tijdens deze tour zult bezoeken

 • De kathedraal van Santa Maria del Fiore en Piazza del Duomo
 • De Ponte Vecchio
 • De Accademia Galerij en Michelangelo's David
 • De Uffizi Galerij
 • De Boboli-tuinen
 • Brunelleschi's koepel

Vergelijk excursies naar Florence

4. Excursies naar Pisa

Als u van plan bent Florence te bezoeken, is er een mogelijkheid om een reis naar Florence te maken met een bezoek aan Pisa om de beroemde scheve toren te zien. Als u geïnteresseerd bent in dit gebied, raad ik u aan dit te doen als onderdeel van uw bezoek aan Florence, aangezien de stad Pisa zelf klein is en geen aparte reis vereist.

Als u voor deze optie kiest, moet u weten dat u rond lunchtijd in Florence aankomt en dat een van de belangrijkste voordelen is dat de groepen klein zijn (maximaal 12 personen), zodat de hele rondleiding door deze twee renaissancesteden nog aangenamer en rendabeler is.

Vergelijk excursies naar Pisa

5. Bezoek de ruïnes van Ostia

Ostia Antica| ©Andy Montgomery
Ostia Antica| ©Andy Montgomery

Ostia is een gebied met goed bewaarde antieke ruïnes dicht bij de zee op ongeveer 40 minuten afstand van het centrum van Rome. Als u van het Colosseum en het Forum Romanum hebt genoten, is deze excursie naar Ostia Antica zeker uw beste keuze.

In deze ruïnes bevinden zich de Thermen van Neptunus, het Amfitheater, de Piazzale delle Corporazioni, het Thermopilium, tempels gewijd aan de Perzische god Mithras, een Joodse synagoge en een Christelijke basiliek als belangrijkste bezienswaardigheden.

Hoewel u de ruïnes op eigen houtje kunt bezoeken, zijn excursies vanuit Rome de beste optie als u tijd wilt besparen: deze zijn inclusief entreegeld, vervoer naar Ostia vanuit Rome, hotelophaal en een lokale gids die u tijdens het bezoek begeleidt.

Interessante details van dit bezoek aan Ostia

 • De tour zal een halve dag duren en het bezoek aan de ruïnes zal ongeveer vier uur in beslag nemen.
 • Bij de meeste tochten is de lunch niet inbegrepen, dus die moet u zelf meebrengen.
 • Er is schaduw bij de ruïnes en er zijn gewoonlijk geen massa's toeristen, zodat het een zeer comfortabel bezoek zal zijn, weg van de chaos van de hoofdstad.
 • Het belangrijkste wat u tijdens deze rondleiding zult leren, is hoe het dagelijkse leven eruitzag voor degenen die in het oude Rome leefden.
 • De ruïnes gaan 's morgens om 8.30 uur open en de bezoekuren eindigen om 16.00 uur in de winter en om ongeveer 18.00 uur in de zomer.

Vergelijk excursies vanuit Rome

6. Excursies naar Assisi en Orvieto

Basiliek van Sint Franciscus van Assisi| ©Unsplash
Basiliek van Sint Franciscus van Assisi| ©Unsplash

Hoezeer de stad Rome u ook fascineert, soms wilt u gewoon even weg uit de drukte en wat frisse lucht inademen op het platteland. Dat is een ander deel van de rijkdom van Italië ervaren, en de ligging van de hoofdstad maakt dat mogelijk. Tijdens deze tour naar Assisi en Orvieto bezoekt u de geboorteplaats van Franciscus van Assisi (op twee en een half uur rijden van Rome) en de indrukwekkende kathedraal van Orvieto (op anderhalf uur van Rome).

Wat deze tour omvat

Naast de transfer en een lunch aan de oevers van het meer van Trasimeno, is de excursie ook inclusief ophaalservice bij hotels in het centrum van Rome. U stopt eerst in Orvieto voor een bezoek aan de gotische kathedraal, beroemd om zijn glas-in-loodramen en mozaïeken.

Daarna brengt u de namiddag door in Assisi, een rustig stadje met geplaveide straatjes dat wordt overheerst door de 9e-eeuwse basiliek die het verhaal vertelt van de patroonheilige van Italië en door de UNESCO tot werelderfgoed is uitgeroepen. Een ideale optie voor wie een rustige en ontspannende dag wil doorbrengen zonder af te zien van een bezoek aan historische monumenten en iets meer wil leren over de geschiedenis van Italië.

Vergelijk rondreizen vanuit Rome

7. Excursies naar Capri

Capri| ©Martyna Bober
Capri| ©Martyna Bober

Het eiland Capri zien tijdens je bezoek aan Rome was iets wat tot enkele jaren geleden een odyssee was. Naast de logistiek om in Napels te komen, waren er de logistiek om per boot op het eiland te komen en de logistiek van het vervoer binnen het eiland. Dat alles op één dag doen was duur en onhandelbaar, en daarom was ik zo verbaasd toen ik een paar jaar geleden een georganiseerde excursie naar Capri tegenkwam.

Wat ga je zien in Capri?

Een kleine greep uit de buitengewone schoonheid van de Italiaanse eilanden. De landschappen van Capri zijn uniek en het klimaat van de stad maakt het mogelijk van een heerlijke dag aan het strand te genieten. Met deze tour krijgt u de kans om de Blue Grotto te bezoeken (de toegangsprijs is het enige wat niet bij de prijs van de tour is inbegrepen), een gids u de beste plekjes van het eiland te laten zien en de stad in uw eigen tempo te verkennen.

Vergelijk excursies vanuit Rome

8. Meerdaagse reizen in Italië

Piazza San Marco in Venetië| ©Unsplash
Piazza San Marco in Venetië| ©Unsplash

Als u eenmaal een of meer van deze excursies hebt ondernomen, zult u ongetwijfeld terugkomen van uw reis en staan te popelen om Italië grondiger te leren kennen.

U zult waarschijnlijk meer dan eens terugkomen, maar u zult uw reis zeker willen verlengen. Voor het zover is, raad ik u aan, als u de kans hebt, uw bezoek aan Rome aan te vullen met een vijfdaagse rondreis door Italië. U zult niet meer terug willen, maar in één reis hebt u een groot deel van dit prachtige land ontdekt en hebt u het beste uit uw ervaring gehaald.

Assisi

De geboorteplaats van Franciscus van Assisi is een van de belangrijkste bedevaartsoorden in Europa, maar als de stad honderden bezoekers per dag verwelkomt, dan is het ook voor de schoonheid van haar basiliek en de authenticiteit en het leven dat haar geplaveide straten uitstralen.

Siena

Het historische centrum van Siena staat ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, en een blik vanuit de lucht op dit stadje volstaat om te zien waarom. Alle charme van Toscane in een van de meest magische steden in de omgeving.

Florence

De hoofdstad van Toscane straalt schoonheid uit in elke hoek. Als u er twee nachten verblijft, kunt u de beroemde Ponte Vecchio bezoeken, de Duomo kathedraal, de Uffizi Galerij bezoeken, Michelangelo's David zien en genieten van de charme en gastronomie.

Bologna

Deze kleine universiteitsstad is vol passages die het voor bezoekers tot een toegankelijk labyrint maken.

Padua

Deze stad, gelegen in de regio Veneto, is een van de grote verrassingen van het bezoek vanwege het vele dat haar straten en paleizen de reiziger te bieden hebben. U en uw camera zullen verbaasd zijn dat er niet meer gesproken wordt over deze opwindende hoek van de stad.

Venetië

De laatste stop van de tour omvat twee nachten in een van de meest iconische steden van Italië. Het San Marcoplein, de Rialtobrug en de kanalen zijn waar deze stad het bekendst om staat, maar Venetië heeft een charme die niet ontdekt kan worden zonder te wandelen en te verdwalen in de straten. Het perfecte einde van deze rondreis door Zuid-Italië.

U kunt ook een reis naar Venetië boeken met de hogesnelheidstrein vanuit Rome en uw reis exclusief aan deze stad wijden - u hebt zelfs de mogelijkheid van een Venetië excursie vanuit Rome met een gondelvaart inbegrepen!

Hoogtepunten van deze tour

Dit is waarschijnlijk de beste manier om Italië te bezoeken zonder je zorgen te hoeven maken over dienstregelingen, vervoer, het vinden van hotels, enz. Hier zijn de hoogtepunten van dit pakket:

 • Dit is een all-inclusive tour: vervoer tussen de steden, vier nachten hotelaccommodatie, professionele gids in alle steden, lunches, diners en ontbijt.
 • De tocht duurt vijf dagen en het vertrek- en terugkeerpunt is Rome.
 • De tour is inclusief een professionele gids die u zal helpen de steden die u bezoekt te ontdekken en wachtrijen en drukte te vermijden.
 • Ondanks het feit dat het een georganiseerde rondreis is, hebt u de tijd om de steden in uw eigen tempo te verkennen zonder de rondleidingen te hoeven missen.

Vergelijk rondreizen vanuit Rome

9. Excursies naar Tivoli om de villa's te bekijken

Villa d'Este in Tivoli| ©Unsplash
Villa d'Este in Tivoli| ©Unsplash

Tivoli is een stad op ongeveer een uur met de trein van Rome en diende, vanwege het koelere klimaat, als "zomerverblijf" voor de Romeinen. Belangrijke ruïnes die voor het publiek toegankelijk zijn, staan er vandaag nog: Villa Adriana, Villa d'Este, Villa Gregoriana, het kasteel van Rocca Pia of het amfitheater van Bleso.

Het beste aan deze excursie naar Tivoli is hoe gemakkelijk het is om er te komen, aangezien u een rechtstreekse trein kunt nemen vanaf het station Termini, en de locatie van de ruïnes: in grote tuinen vol natuur waardoor prachtige landschappen ontstaan.

Vergelijk excursies vanuit Rome

10. Andere interessante activiteiten in Rome

Als u nog geen bestemming hebt gekozen of als u meer iemand bent die eerst alle hoeken van de stad wil zien voordat hij op excursie gaat, raad ik u aan mijn andere gidsen over Rome te raadplegen die u kunnen helpen bij het organiseren van uw reis.

Deze twee artikelen over Vaticaanstad Rondleidingen, Tickets voor het Colosseum in Rome: hoe koop je ze, wat zit erbij inbegrepen, hoeveel kosten ze, enz... y Vaticaanse musea tickets: hoeveel kosten ze, waar koop je ze, hoe bespaar je geld... zijn een goed startpunt om er zeker van te zijn dat u de essentie niet mist - ik hoop dat u ze nuttig vindt!

Ana's Reizigerstip

Als u van plan bent om op eigen houtje excursies te maken, kijk dan op de officiële trein- en buswebsites, maar houd er rekening mee dat het openbaar vervoer in Italië vaak vertraging heeft.