Dagtrips en Excursies vanuit Rome

Rome is een stad om in zijn geheel van te genieten, maar als je genoeg tijd hebt, vergeet dan niet de omgeving te bezoeken: natuur, geschiedenis en dromerige hoekjes. Klinkt dat niet goed?

Ana Caballero

Ana Caballero

10 minuten lezen

Dagtrips en Excursies vanuit Rome

Zonsondergang op de ponte vecchio in Florence | © Xavier Mejorada

Na een bezoek aan Rome zul je meer van het land willen zien en kijken of je op andere steden net zo verliefd kunt worden als op Rome. De omgeving van Rome zit vol wonderen die je tijdens dagtochten kunt ontdekken.

1. Excursies naar Pompeii

Pompeii met de Vesuvius op de achtergrond
Pompeii met de Vesuvius op de achtergrond

Italië is het Europese land met de meeste UNESCO Werelderfgoederen en tijdens deze excursie zie je er een van: de ruïnes van de stad Pompeii gelegen bij de Vesuvius, die je tijdens dit bezoek kunt beklimmen. De excursie naar Pompeii en de Vesuvius is inclusief vervoer met airconditioning, lunch, rondleiding en skip-the-line toegang tot de ruïnes en de Vesuvius. Deze tour vanuit Rome is ideaal voor liefhebbers van archeologie en oude geschiedenis.

Als je meer wilt weten over tours naar Pompeii, kun je dit andere artikel over de beste excursies naar Pompeii vanuit Rome bekijken.

Interessante details van deze excursie

 • Pompeii ligt op ongeveer drie uur rijden van Rome.
 • Tijdens een bezoek aan de ruïnes van Pompeii leer je meer over de geschiedenis van deze stad en hoe veel inwoners omkwamen bij de uitbarsting van de meest actieve vulkaan van Italië.
 • Je wandelt langs de rand van de vulkaan en bezoekt de ruïnes en fossielen van de stad uit de opgravingen zelf.
 • Als je deze tour maakt tussen 20 november en 31 maart is de Vesuvius gesloten, dus wordt deze stop vervangen door een bezoek aan de stad Napels.
 • Het vertrek vanuit Rome is vroeg in de ochtend en de tour duurt een volledige dag.
 • Als je besluit om deze tour alleen te doen, kun je van de gelegenheid gebruik maken om Napels te zien, maar in dat geval kun je het beste daar overnachten om je tijd bij te houden.

Boek een excursie naar Pompeii

2. Excursies naar de Catacomben van Rome

Catacomben van Rome| ©Unsplash
Catacomben van Rome| ©Unsplash

Voordat je de plaatsen in de buurt van Rome gaat verkennen, zijn er verschillende excursies beschikbaar in de stad zelf, buiten de gebaande toeristische paden. Dit is het geval voor de Catacomben tour; een tour die door het ondergrondse Rome gaat en verschillende bezienswaardigheden met elkaar verbindt.

Interessante details van deze excursie

De beste manier om de Catacomben van Rome te bezoeken is met een georganiseerde tour. Dit is wat je moet weten als je er een wilt boeken:

 • De duur van de tour is ongeveer 1 uur.
 • Dit zijn rondleidingen in kleine groepen.
 • Het bezoek is inclusief toegangskaartjes voor: Catacomben van St. Callixtus met de crypte van de Pausen, de crypte van St. Cecilia en de cubicles van de Sacramenten, onder andere gebieden van het netwerk van tunnels.
 • Rondleidingen vertrekken meestal vanaf een centraal punt in Rome.
 • Alle rondleidingen zijn inclusief een gespecialiseerde gids.

Boek een rondleiding door de Catacomben

3. Excursies naar Florence

Florence| ©Faruk Kaymak
Florence| ©Faruk Kaymak

Ik kan niet erg objectief zijn over deze tour, want Florence is, na Rome, mijn favoriete stad in Italië. In tegenstelling tot de chaos (op een goede manier) die heerst in de Eeuwige Stad, draait alles in Florence om schoonheid en perfectie. De hoofdstad van Toscane is een must-see en deze tour is de perfecte manier om een eerste voorproefje te krijgen van de stad die (wees er op voorbereid) ervoor zal zorgen dat je keer op keer terug wilt komen.

Dit is naar mijn mening niet alleen een van de beste tours die je vanuit Rome kunt doen, maar ook een van de meest complete en comfortabele. Tijdens deze tour naar Florence word je opgehaald bij je hotel in Rome en naar het station Termini gebracht, waarvandaan de hogesnelheidstrein naar Florence vertrekt die er slechts anderhalf uur over doet.

Daar aangekomen laat een gespecialiseerde gids je de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad zien, inclusief een rondleiding door de Uffizi Galerij en vrije tijd aan het eind van de dag om op je gemak van de stad te genieten. De prijs van deze dagtrip is inclusief lunch, transfers, toegang tot de galerie en treintickets. Een echte luxe zodat je je alleen maar zorgen hoeft te maken over het bezoeken van zulke emblematische plaatsen als..:

Wat je tijdens deze tour bezoekt

 • De kathedraal van Santa Maria del Fiore en Piazza del Duomo
 • De Ponte Vecchio
 • De Accademia Galerij en Michelangelo's David
 • De Uffizi Galerij
 • De Boboli-tuinen
 • De koepel van Brunelleschi

Boek een excursie naar Florence

4. Excursies naar Pisa

Bezoek aan Pisa| ©Saffron Blaze
Bezoek aan Pisa| ©Saffron Blaze

Als je van plan bent om Florence te bezoeken, is er een optie om een excursie naar Florence te maken met een bezoek aan Pisa om de beroemde scheve toren te zien. Als je geïnteresseerd bent in een bezoek aan dit gebied, raad ik je aan om dit te doen als onderdeel van je bezoek aan Florence, aangezien de stad Pisa zelf klein is en geen exclusieve reis vereist.

Als je voor deze optie kiest, moet je weten dat je rond lunchtijd in Florence aankomt en dat een van de belangrijkste voordelen is dat de groepen klein zijn (maximaal 12 personen) zodat de hele rondleiding door deze twee Renaissancesteden nog leuker en de moeite waard is.

Boek een excursie naar Florence en Pisa

5. Bezoek de ruïnes van Ostia

Ostia Antica| ©Andy Montgomery
Ostia Antica| ©Andy Montgomery

Ostia is een gebied met goed bewaarde antieke ruïnes vlakbij de zee op ongeveer 40 minuten van het centrum van Rome. Als je hebt genoten van het Colosseum en het Forum Romanum, dan is deze excursie naar Ostia Antica zeker je beste keuze.

In deze ruïnes vind je de Thermen van Neptunus, het Amfitheater, het Piazzale delle Corporazioni, het Thermopilium, tempels gewijd aan de Perzische god Mithras, een Joodse synagoge en een christelijke basiliek als belangrijkste bezienswaardigheden.

Hoewel je de ruïnes op eigen houtje kunt bezoeken, zijn de excursies vanuit Rome de beste optie als je tijd wilt besparen: deze zijn inclusief toegangstickets, vervoer naar Ostia vanuit Rome, een hotel pick-up en een lokale gids die je tijdens het bezoek begeleidt.

Interessante details van dit bezoek aan Ostia

 • De tour duurt ongeveer een halve dag en het bezoek aan de ruïnes duurt ongeveer vier uur.
 • Bij de meeste tours is de lunch niet inbegrepen, dus je moet je eigen lunch meenemen.
 • Er is schaduw bij de ruïnes en er zijn meestal geen massa's toeristen, dus het wordt een zeer comfortabel bezoek, weg van de chaos van de hoofdstad.
 • Het belangrijkste wat je tijdens deze tour leert is hoe het dagelijks leven was voor de mensen die in het oude Rome leefden.
 • De ruïnes gaan open om 8:30 's ochtends en het bezoek eindigt om 16:00 in de winter en om ongeveer 18:00 in de zomer.

Boek een excursie naar Ostia

6. Excursies naar Assisi en Orvieto

Basiliek van Franciscus van Assisi| ©Unsplash
Basiliek van Franciscus van Assisi| ©Unsplash

Hoeveel je ook van de stad Rome houdt, soms wil je gewoon even weg uit de drukte en wat frisse lucht inademen op het platteland. Zo ervaar je een ander deel van de rijkdom van Italië en de ligging van de hoofdstad maakt het mogelijk. Tijdens deze tour naar Assisi en Orvieto bezoek je de geboorteplaats van Franciscus van Assisi (tweeënhalf uur rijden van Rome) en de indrukwekkende kathedraal van Orvieto (anderhalf uur van Rome).

Wat is inbegrepen in deze tour

Naast de transfer en een lunch aan de oevers van het Trasimenomeer, is de tour ook inclusief ophalen bij hotels in het centrum van Rome. Je stopt eerst in Orvieto om de gotische kathedraal te bezoeken, beroemd om zijn glas-in-loodramen en mozaïeken.

Daarna breng je de middag door in Assisi, een rustig stadje met geplaveide straatjes waar de 9e-eeuwse basiliek het verhaal vertelt van de beschermheilige van Italië en is uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. Een ideale keuze voor wie een rustige en ontspannen dag wil doorbrengen zonder af te zien van het bezoeken van historische monumenten en iets meer wil leren over de geschiedenis van Italië.

Boek een excursie naar Assisi en Orvieto

7. Excursies naar Capri

Capri| ©Martyna Bober
Capri| ©Martyna Bober

Het eiland Capri bezoeken tijdens je bezoek aan Rome was tot een paar jaar geleden een odyssee. Naast de logistiek om in Napels te komen, was er de logistiek om met de boot naar het eiland te komen en de logistiek van het vervoer binnen het eiland. Dat alles op één dag doen was duur en onhandelbaar, en daarom was ik zo verrast toen ik een paar jaar geleden een georganiseerde excursie naar Capri tegenkwam.

Wat ga je zien in Capri?

Een kleine greep uit de buitengewone schoonheid van de Italiaanse eilanden. De landschappen van Capri zijn uniek en het klimaat van de stad maakt het mogelijk om te genieten van een heerlijke dag aan het strand. Met deze excursie heb je de mogelijkheid om de Blauwe Grot te bezoeken (de entreeprijs is het enige dat niet bij de prijs van de excursie is inbegrepen), laat een gids je de mooiste plekjes van het eiland zien en verken de stad op je eigen tempo.

Boek een excursie naar Capri

8. Meerdaagse excursies in Italië

Piazza San Marco in Venetië| ©Unsplash
Piazza San Marco in Venetië| ©Unsplash

Als je een of meer van deze excursies hebt gedaan, kom je ongetwijfeld terug van je reis en wil je meer van Italië zien.

Je zult waarschijnlijk meer dan eens terugkomen, maar je zult je reis zeker willen verlengen. Voordat je dat overkomt, raad ik je aan, als je de kans hebt, om je bezoek aan Rome aan te vullen met een meerdaagse excursie in Italië. Je zult niet terug willen komen, maar in één reis heb je een groot deel van dit prachtige land ontdekt en het meeste uit je ervaring gehaald.

Assisi

De geboorteplaats van de heilige Franciscus van Assisi is een van de belangrijkste bedevaartsoorden in Europa, maar als de stad elke dag honderden bezoekers ontvangt, dan is dat ook vanwege de schoonheid van de basiliek en de authenticiteit en het leven dat de geplaveide straatjes uitstralen.

Siena

Het historische centrum van Siena staat ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en een luchtfoto van dit stadje is genoeg om te zien waarom. Alle charme van Toscane in een van de meest magische steden in de omgeving.

Florence

De hoofdstad van Toscane straalt schoonheid uit in elke hoek. Als je er twee nachten doorbrengt, kun je de beroemde brug Ponte Vecchio en de kathedraal Duomo bezoeken, de Uffizi-galerie binnengaan, Michelangelo's David bekijken en genieten van de charme en gastronomie.

Bologna

Deze kleine universiteitsstad zit vol met doorgangen die het een toegankelijk labyrint maken voor bezoekers.

Padua

Deze stad ligt in de regio Veneto en is een van de grote verrassingen van het bezoek omdat de straten en paleizen reizigers zoveel te bieden hebben. Jij en je camera zullen verbaasd zijn dat er niet meer wordt gesproken over deze spannende hoek van de stad.

Venetië

De laatste stop op de tour omvat twee overnachtingen in een van de meest iconische steden van Italië. Het San Marcoplein, de Rialtobrug en de kanalen zijn waar deze stad het meest bekend om staat, maar Venetië heeft een charme die je niet kunt ontdekken zonder te wandelen en te verdwalen in de straten. Het perfecte einde van deze rondreis door Zuid-Italië.

Je kunt ook een reis naar Venetië boeken met de hogesnelheidstrein vanuit Rome en je reis exclusief aan deze stad wijden - je hebt zelfs de optie van een Venetië-excursie vanuit Rome met een gondelvaart inbegrepen!

Hoogtepunten van deze tour

Dit is waarschijnlijk de beste manier om Italië te bezoeken zonder je zorgen te hoeven maken over dienstregelingen, vervoer, het vinden van hotels, enz. Hier zijn de hoogtepunten van dit pakket:

 • Het is een all-inclusive tour: vervoer tussen de steden, vier hotelovernachtingen, professionele gids in alle steden, lunches, diners en ontbijt.
 • De tour duurt vijf dagen en het vertrek- en eindpunt is Rome.
 • De tour is inclusief een professionele gids die je helpt de steden die je bezoekt te ontdekken zonder wachtrijen en drukte.
 • Ondanks dat het een georganiseerde tour is, heb je de tijd om de steden op je eigen tempo te verkennen zonder de rondleidingen te hoeven missen.

Boek een treinreis naar Venetië

9. Excursies naar Tivoli om de villa's te bekijken

Villa d'Este in Tivoli| ©Unsplash
Villa d'Este in Tivoli| ©Unsplash

Tivoli is een stad op ongeveer een uur met de trein van Rome en diende vanwege het koelere klimaat als "zomerresidentie" voor de Romeinen. Vandaag de dag zijn belangrijke ruïnes nog steeds toegankelijk voor het publiek, zoals: Villa Adriana, Villa d'Este, Villa Gregoriana, het kasteel van Rocca Pia of het amfitheater van Bleso.

Het beste aan deze excursie naar Tivoli is hoe makkelijk het is om er te komen, want je kunt een rechtstreekse trein nemen vanaf station Termini, en de locatie van de ruïnes: in grote tuinen vol natuur die zorgen voor prachtige landschappen.

Boek een excursie naar Tivoli vanuit Rome

Andere interessante activiteiten in Rome

Als je nog geen bestemming hebt gekozen, of als je meer het type bent dat liever alle hoeken van de stad verkent voordat je er op uit trekt voor een dagtrip, dan raad ik je aan om mijn andere gidsen over Rome te bekijken om je te helpen bij het organiseren van je reis.

Deze twee artikelen op Vaticaanstad Rondleidingen, Tickets voor het Colosseum in Rome: hoe koop je ze, wat zit erbij inbegrepen, hoeveel kosten ze, enz... y Vaticaanse musea tickets: hoeveel kosten ze, waar koop je ze, hoe bespaar je geld... zijn een goed startpunt om ervoor te zorgen dat je de essentiële dingen niet mist, ik hoop dat je ze nuttig vindt!

Ana's Traveller Tip

Als je van plan bent om zelf excursies te doen, check dan de officiële trein- en buswebsites, maar wees je ervan bewust dat het openbaar vervoer in Italië vaak vertraging heeft.