Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

Dagtrips en Excursies vanuit Rome

Rome is een stad om in zijn geheel van te genieten, maar als je genoeg tijd hebt, vergeet dan niet de omgeving te bezoeken: natuur, geschiedenis en dromerige hoekjes. Klinkt dat niet goed?

Ana Caballero

Ana Caballero

9 minuten lezen

Dagtrips en Excursies vanuit Rome

Zonsondergang op de ponte vecchio in Florence | © Xavier Mejorada

Na uw bezoek aan Rome zult u graag meer van het land willen zien en zien of u op andere steden net zo verliefd kunt worden als op Rome. De omgeving van Rome zit vol wonderen die u tijdens dagtochten kunt ontdekken.

1. Excursies naar Pompeii

Pompeii met de Vesuvius op de achtergrond
Pompeii met de Vesuvius op de achtergrond

Italië is het Europese land met de meeste UNESCO werelderfgoederen en tijdens deze tour ziet u er een van: de ruïnes van de stad Pompeii gelegen bij de Vesuvius, die u tijdens dit bezoek kunt beklimmen. De excursie naar Pompeii en Vesuvius is inclusief vervoer met airconditioning, lunch, rondleiding en skip-the-line toegang tot de ruïnes en de berg Vesuvius. Deze tour vanuit Rome is ideaal voor liefhebbers van archeologie en oude geschiedenis.

Als u meer wilt weten over Pompeii tours, kunt u dit andere artikel over de beste Pompeii tours vanuit Rome bekijken.

Interessante details van deze excursie

 • Pompeii ligt op ongeveer drie uur rijden van Rome.
 • Tijdens een bezoek aan de ruïnes van Pompeii leert u meer over de geschiedenis van deze stad en hoe veel inwoners zijn omgekomen bij de uitbarsting van de meest actieve vulkaan van Italië.
 • U wandelt langs de kam van de vulkaan en bezoekt de ruïnes en fossielen van de stad uit de opgravingen zelf.
 • Als u deze tocht maakt tussen 20 november en 31 maart, is de Vesuvius gesloten en wordt deze stop vervangen door een bezoek aan de stad Napels.
 • Het vertrek uit Rome is vroeg in de ochtend en de tour duurt een hele dag.
 • Als u besluit deze tocht op eigen gelegenheid te doen, kunt u van de gelegenheid gebruik maken om Napels te zien, maar in dat geval kunt u daar het beste overnachten om uw tijd bij te houden.

Vergelijk excursies naar Pompeii

2. Excursies naar de catacomben van Rome

Catacomben van Rome| ©Unsplash
Catacomben van Rome| ©Unsplash

Voordat u begint met het verkennen van de plaatsen in de buurt van Rome, zal ik u vertellen dat er in de stad zelf verschillende excursies beschikbaar zijn en niet het gebruikelijke toeristische circuit. Dit is het geval met de Catacomben tour; een tour die door het ondergrondse Rome gaat en verschillende punten met elkaar verbindt.

Interessante details van deze tour

De beste manier om de Catacomben van Rome te bezoeken is met een georganiseerde tour. Dit is wat u moet weten als u er een wilt boeken:

 • De tour duurt ongeveer drie en een half uur.
 • Dit zijn rondleidingen in kleine groepen (ongeveer 20 personen).
 • De tour is inclusief toegangskaarten voor: Santa Maria della Concezione dei Cappuccini, Basiliek van San Clemente, catacombe van Santa Domitilla en museum en crypte van de kapucijnen.
 • Excursies vertrekken meestal vanuit een centraal punt in Rome.
 • Alle rondleidingen zijn inclusief een gespecialiseerde gids.

Boek een rondleiding naar de Catacomben

3. Excursies naar Florence

Florence| ©Faruk Kaymak
Florence| ©Faruk Kaymak

Ik kan niet erg objectief zijn over deze tour, want Florence is, na Rome, mijn favoriete stad in Italië. In tegenstelling tot de chaos (op een goede manier) die heerst in de Eeuwige Stad, staat Florence in het teken van schoonheid en perfectie. De hoofdstad van Toscane is een must-see en deze tour is de perfecte manier om een eerste voorproefje te krijgen van de stad die (wees erop voorbereid) ervoor zal zorgen dat u steeds weer terug wilt komen.

Dit is naar mijn mening niet alleen een van de beste excursies die je vanuit Rome kunt doen, maar ook een van de meest complete en comfortabele. Tijdens deze tour naar Florence wordt u opgehaald bij uw hotel in Rome en naar station Termini gebracht, vanwaar de hogesnelheidstrein naar Florence vertrekt en er slechts anderhalf uur over doet.

Daar aangekomen zal een gespecialiseerde gids u de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad laten zien, waaronder een rondleiding door de Uffizi Galerij en vrije tijd aan het eind van de dag om op uw gemak van de stad te genieten. De prijs van deze dagtocht is inclusief lunch, transfers, toegang tot de galerij en treintickets. Een echte luxe zodat u zich alleen maar zorgen hoeft te maken over het bezoeken van emblematische plaatsen als:

Wat u tijdens deze tour zult zien

 • De kathedraal van Santa Maria del Fiore en Piazza del Duomo
 • De Ponte Vecchio
 • De Accademia Gallery en Michelangelo's David
 • De Uffizi Gallery
 • De Boboli Gardens
 • Brunelleschi's Dome

Boek een excursie naar Florence en Pisa

4. Excursies naar Pisa

Als u van plan bent Florence te bezoeken, is er een optie om Pisa te bezoeken om de beroemde scheve toren te zien. Als u dit gebied wilt bezoeken, raad ik u aan dat te doen als onderdeel van uw bezoek aan Florence, want de stad Pisa zelf is klein en vereist geen exclusieve reis.

Als u voor deze optie kiest, moet u weten dat u rond lunchtijd in Florence aankomt en dat een van de belangrijkste voordelen is dat de groepen klein zijn (maximaal 12 personen), zodat de hele rondleiding door deze twee Renaissance-steden nog leuker en voordeliger is.

Boek een excursie naar Florence en Pisa

5. Bezoek de ruïnes van Ostia

Ostia Antica| ©Andy Montgomery
Ostia Antica| ©Andy Montgomery

Ostia is een gebied met goed bewaarde antieke ruïnes gelegen aan zee op ongeveer 40 minuten afstand van het centrum van Rome. Als u heeft genoten van het Colosseum en het Forum Romanum, dan is deze excursie naar Ostia Antica zeker uw beste keuze.

In deze ruïnes zijn de Baden van Neptunus, het Amfitheater, het Piazzale delle Corporazioni, het Thermopilium, tempels gewijd aan de Perzische god Mithras, een Joodse synagoge en een christelijke basiliek de belangrijkste bezienswaardigheden.

Hoewel u de ruïnes op eigen gelegenheid kunt bezoeken, zijn excursies vanuit Rome de beste optie als u tijd wilt besparen: deze omvatten toegangsprijzen, vervoer naar Ostia vanuit Rome, ophalen van het hotel en een plaatselijke gids die u tijdens het bezoek begeleidt.

Interessante details van deze tour naar Ostia

 • De tocht is een halve dag en het bezoek aan de ruïnes duurt ongeveer vier uur.
 • Bij de meeste rondleidingen is de lunch niet inbegrepen, dus u moet uw eigen lunch meenemen.
 • Er is schaduw bij de ruïnes en er zijn meestal geen massa's toeristen, dus het wordt een zeer comfortabel bezoek, weg van de chaos van de hoofdstad.
 • Het belangrijkste wat u tijdens deze rondleiding leert is hoe het dagelijks leven was voor degenen die in het oude Rome leefden.
 • De ruïnes gaan open om 8.30 uur in de ochtend en de bezoekuren eindigen om 16.00 uur in de winter en om ongeveer 18.00 uur in de zomer.

Boek een excursie naar Ostia

6. Excursies naar Assisi en Orvieto

Basiliek van Sint Franciscus van Assisi| ©Unsplash
Basiliek van Sint Franciscus van Assisi| ©Unsplash

Hoeveel je ook van de stad Rome houdt, soms wil je gewoon even weg van de drukte en de frisse lucht inademen op het platteland. Dat is een ander deel van de rijkdom van Italië ervaren, en de ligging van de hoofdstad maakt dat mogelijk. Tijdens deze tour naar Assisi en Orvieto bezoekt u de geboorteplaats van Sint Franciscus van Assisi (tweeënhalf uur rijden van Rome) en de indrukwekkende kathedraal van Orvieto (anderhalf uur van Rome).

Wat deze tour omvat

Naast de transfer en een lunch aan de oevers van het Trasimeno meer, omvat de tour ook een pick-up van hotels in het centrum van Rome. U stopt eerst in Orvieto voor een bezoek aan de gotische kathedraal, beroemd om zijn gebrandschilderde ramen en mozaïeken.

Vervolgens brengt u de middag door in Assisi, een rustige stad met geplaveide straten waar de 9e-eeuwse basiliek de geschiedenis vertelt van de patroonheilige van Italië en die is uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed. Een ideale optie voor wie een rustige en ontspannen dag wil doorbrengen zonder af te zien van het bezoeken van historische monumenten en het leren van iets meer over de geschiedenis van Italië.

Boek een excursie naar Assisi en Orvieto

7. Excursies naar Capri

Capri| ©Martyna Bober
Capri| ©Martyna Bober

Het eiland Capri zien tijdens je bezoek aan Rome was tot een paar jaar geleden een odyssee. Naast de logistiek om in Napels te komen, was er de logistiek om per boot naar het eiland te komen en het vervoer binnen het eiland. Dat alles op één dag doen was duur en onhandelbaar, daarom was ik zo verrast toen ik een paar jaar geleden op een georganiseerde excursie naar Capri stuitte.

Wat zie je in Capri?

Een kleine greep uit de buitengewone schoonheid van de Italiaanse eilanden. De landschappen van Capri zijn uniek en dankzij het klimaat van de stad kunt u genieten van een heerlijke dag aan het strand. Met deze excursie krijgt u de gelegenheid om de Blauwe Grot te bezoeken (de toegangsprijs is het enige dat niet bij de prijs van de excursie is inbegrepen), om u door een gids de mooiste plekjes van het eiland te laten zien en om de stad op uw eigen tempo te verkennen.

Boek een tour naar Capri vanuit Rome

8. Italië meerdaagse tours

Piazza San Marco in Venetië| ©Unsplash
Piazza San Marco in Venetië| ©Unsplash

Als u een of meer van deze excursies heeft gemaakt, zult u ongetwijfeld terugkomen van uw reis met de wens Italië beter te leren kennen.

U zult waarschijnlijk meer dan eens terugkomen, maar u zult uw reis zeker willen verlengen. Voordat u dat overkomt, raad ik u aan, als u de kans krijgt, uw bezoek aan Rome aan te vullen met een meerdaagse excursie in Italië. U zult niet terug willen, maar in één reis heeft u een groot deel van dit prachtige land ontdekt en het meeste uit uw ervaring gehaald.

Assisi

De geboorteplaats van de heilige Franciscus van Assisi is een van de belangrijkste bedevaartsoorden van Europa, maar als de stad dagelijks honderden bezoekers ontvangt, dan is dat ook vanwege de schoonheid van haar basiliek en de authenticiteit en het leven dat haar geplaveide straten uitstralen.

Siena

Het historische centrum van Siena staat ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, en een luchtfoto van dit stadje volstaat om te zien waarom. Alle charme van Toscane in een van de meest magische steden in de omgeving.

Florence

De hoofdstad van Toscane straalt in elke hoek schoonheid uit. Als u er twee nachten doorbrengt, kunt u de beroemde brug Ponte Vecchio en de Dom Duomo bezoeken, de Uffizi-galerij binnengaan, Michelangelo's David bekijken en genieten van zijn charme en gastronomie.

Bologna

Deze kleine universiteitsstad zit vol met passages die het een toegankelijk labyrint maken voor bezoekers.

Padua

Gelegen in de regio Veneto, is deze stad een van de grote verrassingen van het bezoek door hoeveel haar straten en paleizen de reizigers te bieden hebben. U en uw camera zullen verbaasd zijn dat er niet meer gesproken wordt over deze spannende hoek van de stad.

Venetië

De laatste stop van de tour omvat twee nachten in een van de meest iconische steden van Italië. Het San Marcoplein, de Rialtobrug en de kanalen zijn waar deze stad het meest bekend om staat, maar Venetië heeft een charme die niet ontdekt kan worden zonder te wandelen en te verdwalen in de straten. Het perfecte einde van deze rondreis door Zuid-Italië.

U kunt ook een reis naar Venetië per hogesnelheidstrein vanuit Rome boeken en de reis uitsluitend aan deze stad wijden - u hebt zelfs de mogelijkheid van een reis naar Venetië vanuit Rome met een gondelvaart inbegrepen!

Hoogtepunten van deze tour

Dit is waarschijnlijk de beste manier om Italië te bezoeken zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over schema's, vervoer, het vinden van hotels, enz. Hier zijn de hoogtepunten van dit pakket:

 • Dit is een all-inclusive tour: vervoer tussen de steden, vier nachten hotelaccommodatie, professionele gids in alle steden, lunches, diners en ontbijt.
 • De tocht duurt vijf dagen en het vertrek- en eindpunt is Rome.
 • De tour is inclusief een professionele gids die u helpt de steden die u bezoekt te ontdekken zonder wachtrijen en drukte.
 • Ondanks dat het een georganiseerde rondreis is, heb je de tijd om de steden in je eigen tempo te verkennen zonder dat je de rondleidingen hoeft over te slaan.

Boek een treinreis naar Venetië

9. Excursies naar Tivoli om de villa's te bekijken

Villa d'Este in Tivoli| ©Unsplash
Villa d'Este in Tivoli| ©Unsplash

Tivoli is een stad op ongeveer een uur rijden met de trein van Rome en diende vanwege het koelere klimaat als "zomerverblijf" voor de Romeinen. Tegenwoordig zijn belangrijke ruïnes opengesteld voor het publiek, zoals: Villa Adriana, Villa d'Este, Villa Gregoriana, het kasteel van Rocca Pia of het amfitheater van Bleso.

Het beste aan deze excursie naar Tivoli is hoe gemakkelijk het is om er te komen, want u kunt een rechtstreekse trein nemen vanaf het station Termini, en de ligging van de ruïnes: in grote tuinen vol natuur die prachtige landschappen opleveren.

Boek een excursie naar Tivoli vanuit Rome

Andere interessante activiteiten in Rome

Als u nog geen bestemming hebt gekozen of als u meer het type bent dat liever alle hoeken van de stad verkent voordat u er een dagje op uit trekt, raad ik u aan mijn andere gidsen over Rome te bekijken om u te helpen uw reis te organiseren.

Deze twee artikelen over Vaticaanstad Rondleidingen, Tickets voor het Colosseum in Rome: hoe koop je ze, wat zit erbij inbegrepen, hoeveel kosten ze, enz... y Vaticaanse musea tickets: hoeveel kosten ze, waar koop je ze, hoe bespaar je geld... zijn een goed uitgangspunt om ervoor te zorgen dat je de essentiële zaken niet mist, ik hoop dat je ze nuttig vindt!

Ana's Traveller Tip

Als u van plan bent om zelf excursies te maken, kijk dan op de officiële trein- en buswebsites, maar houd er rekening mee dat het openbaar vervoer in Italië vaak vertraging heeft.