25 leukste dingen om te doen in Rome

Je moet minstens één keer in je leven naar Rome. En als je niets wilt missen van wat de stad te bieden heeft, neem dan nota van alle aanbevelingen op deze must-see lijst.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

20 minuten lezen

25 leukste dingen om te doen in Rome

Het Romeinse Colosseum | ©Mathew Schwart

Eeuwige Stad, openluchtmuseum, wieg van de westerse beschaving, de stad van de zeven heuvels... Rome heeft in de loop van haar geschiedenis vele bijnamen gekregen, maar geen enkele beschrijft de sensatie van het lopen door haar straten, het ontdekken van haar meest romantische hoekjes, het genieten van haar gastronomie of het bewonderen van haar architectuur.

Rome is niet alleen eeuwig; het is oneindig. Elke reis laat je verlangen naar meer, want het zou onmogelijk zijn om de grootsheid en geschiedenis van Rome in één bezoek te omvatten. Daarom is deze lijst met de beste dingen om te doen in Rome slechts een inventaris van veelvoorkomende plekken om te beginnen met het ontdekken van de stad, die je kunt gebruiken als checklist voor je reis.

1. Bezoek de binnenkant van het Colosseum

Binnenkant van het Colosseum| ©Unsplash
Binnenkant van het Colosseum| ©Unsplash

Dit amfitheater is misschien wel de bewaker van Rome. Het is het meest bezochte monument in de stad en de binnengalerijen zijn net zo fascinerend voor het oog als de buitenmuren die worden geschetst door Griekse bogen en zuilen. Sinds het Colosseum in 72 na Christus werd gebouwd, zijn er ontelbare verhalen over gladiatoren en dierengevechten verteld, maar die krijg je te horen tijdens een van de vele rondleidingen door het Colosseum.

Voor het eerstaankomen bij het Colosseumis een heerlijk gevoel, maar laat je niet te veel bedwelmen door de schoonheid van deze enclave en houd rekening met deze tips voor je bezoek aan het Colosseum. Net als jij zijn er duizenden toeristen die dit monument willen bezoeken en als je voordat je aan je reis begint weet waar je kunt eten als je klaar bent met je bezoek aan het Colosseum of hoe je aan goedkope kaartjes voor het Colosseum kunt komen, zal de toestroom van toeristen veel draaglijker zijn

Vergeet niet dat kaartjes voor het Colosseum ook kaartjes zijn voor het Forum Romanum en de Palatijnse Heuvel en daarom kun je ze ook aan de kassa's kopen, hoewel de rijen eindeloos kunnen zijn, dus ik raad je aan om ze online te kopen.

Boek tickets en rondleidingen naar het Colosseum

2. Bewonder het Sint-Pietersplein

Het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad| ©Unsplash
Het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad| ©Unsplash

Vaticaanstad is een must-see in Rome en praten over het Vaticaan betekent praten over de Sixtijnse Kapel en het Sint-Pietersplein. De Vaticaanse Musea en de Sint-Pietersbasiliek die boven het plein uittorent zijn de twee bezienswaardigheden van de kleinste staat ter wereld.

Je hebt dit ovaalvormige plein, omringd door twee halve cirkels, waarschijnlijk al op meer dan één luchtfoto gezien; dit is het uitzicht dat je krijgt als je de Sint-Pieterskoepel beklimt (de toegang tot de Sint-Pietersbasiliek is gratis, maar de koepel niet).

Als je het gebied bezoekt (zie hier voor informatie over hoe je vanuit het centrum van Rome bij het Vaticaan kunt komen ), houd er dan rekening mee dat het een van de drukste plekken in Rome is, dus ik raad je aan om deze eetgelegenheden in de buurt van het Vaticaan te noteren zodat je van tevoren kunt reserveren. Er zijn zoveel dingen te zien en te doen in het Vaticaan dat je na een ochtend daar honger zult krijgen.

De zegen van de paus horen op het Sint-Pietersplein

Een onvergetelijke ervaring die je moet hebben tijdens je bezoek aan Rome en Vaticaanstad, of je nu gelovig bent of niet, is het Vaticaan en de Heilige Vader van dichtbij zien tijdens de pauselijke audiëntie op woensdag of de Angelus-ceremonie op zondag.

Als je meer wilt weten over hoe je de zegen van de paus kunt horen tijdens je reis naar Rome, raad ik je aan het artikel Pauselijke audiëntie in Rome te lezen, waar je alle details vindt en als je gelovig bent, is mijn advies duidelijk: bezoek Rome tijdens de Goede Week.

Boek een bezoek aan de Sint-Pietersbasiliek en -koepel

3. Bezoek het Forum Romanum en de Palatijn

Luchtfoto van het Forum Romanum| ©Unsplash
Luchtfoto van het Forum Romanum| ©Unsplash

Het Forum was de plaats waar al het gerechtelijke, politieke en commerciële leven van het oude Rome geconcentreerd was en vandaag de dag is het een indrukwekkende tentoonstelling van archeologische overblijfselen waardoor je een glimp kunt opvangen van de essentie van die gouden eeuw van de stad.

Na een rondleiding op het Forum Romanum kun je de nabijgelegen Palatijnse heuvel bezoeken: de meest centrale van de zeven heuvels van Rome waar je ook buitengewone archeologische overblijfselen kunt zien. Zowel rondleidingen door het Colosseum als kaartjes voor het Colosseum zijn meestal inclusief toegang tot dit gebied, maar als je van plan bent om ook het Vaticaan te bezoeken, raad ik je aan om de optie te onderzoeken voor een gezamenlijk bezoek aan het Vaticaan en het Colosseum: het is de moeite waard en je bespaart op de entreeprijzen!

Een goede raad: als je in de zomer naar Rome gaat, probeer er dan vroeg in de ochtend te zijn, vooral als je het Forum Romanum met kinderen bezoekt, want de hitte kan je parten spelen.

Boek een bezoek aan het Forum Romanum en de Palatijnse Heuvel

4. Geniet van traditie en geschiedenis met een rondleiding door het centrum

Straten van Rome| ©Unsplash
Straten van Rome| ©Unsplash

Het volgen van een rondleiding door het historische centrum van Rome is een van de beste ideeën om de stad te verkennen en te begrijpen wat je ziet. Dit zou de ervaring zijn die ik zou kiezen in de meeste steden waar ik naartoe reis, want ver van de saaie rondleidingen die je overdonderden met eindeloze data en historische feiten, worden de rondleidingen van tegenwoordig steeds authentieker en hebben ze meer variatie, zoals de nachtrondleidingen in Rome of de fototours in Rome.

Vooral in Rome, waar traditie en kunst om elke hoek liggen, leert een gespecialiseerde gids je niet alleen de geschiedenis van de stad te waarderen, maar ook de essentie ervan.

Boek een tour door Rome:

5. Neem een ijsje voor de Trevifontein

De Trevifontein| ©Michele Bitetto / Unsplash
De Trevifontein| ©Michele Bitetto / Unsplash

Rome staat bekend om zijn fonteinen en dit is ongetwijfeld de meest emblematische van allemaal. Hij verschijnt als verrassing als je een hoek omslaat terwijl je door het historische centrum van de stad wandelt en het eerste wat je zal verbazen is zijn grootte. Deze barokke fontein stelt Neptunus en twee tritons voor en staat bekend om de legende dat als je er een muntje in gooit, je terugkeert naar Rome en als je er twee gooit, je liefde vindt in Italië.

Voor mij is de meest authentieke manier om ervan te genieten het proeven van een heerlijk Italiaans ijsje op de trappen. Ik waarschuw je dat dit midden op de dag praktisch onmogelijk is, maar als je mijn advies opvolgt, doe het dan na het avondeten, aan het einde van de dag en voordat je in je hotel gaat slapen. Met bijna geen toeristen en veel meer ruimte om te zitten, zal het veel relaxter zijn en je zult je dit moment voor altijd herinneren. Ik vertel je hier alles wat je moet weten om er het beste uit te halen: Alles wat u moet weten over Fontana di Trevi en hier is een lijst met de beste gelato in Rome.

Boek een foodtour door Rome:

6. Bewonder de Sixtijnse Kapel in de Vaticaanse Musea

Sixtijnse Kapel| ©Unsplash
Sixtijnse Kapel| ©Unsplash

De kroon op het werk voor kunstliefhebbers zijn de Vaticaanse Musea. Werken van Da Vinci, Titiaan, Caravaggio en Rafaël zijn slechts een kleine greep uit wat je kunt vinden in de grootste kunstcollectie van Europa, met natuurlijk de beroemde Sixtijnse Kapel als middelpunt.

Het belangrijkste om te weten voordat je je bezoek organiseert, is dat je de musea op je eigen tempo kunt bezoeken door skip-the-line kaartjes voor de Vaticaanse Musea te kopen of je kunt een rondleiding door de Vaticaanse Musea nemen.

In elk geval raad ik je aan om je kaartje van tevoren te reserveren, zodat je niet uren hoeft te wachten. En als je denkt dat de prijs van kaartjes voor het Vaticaan, de Sixtijnse Kapel en zoveel andere musea en bezienswaardigheden misschien een uitgave is waar je niet op hebt gerekend in je budget, dan raad ik je aan om te overwegen een Roma Pass of de Omnia Card aan te schaffen. Dit zijn kaarten voor bezienswaardigheden in Rome en het Vaticaan die je toegang geven tot alle bezienswaardigheden voor een betere prijs dan wanneer je ze afzonderlijk koopt.

Vergeet tot slot niet om rekening te houden met de dresscode die vereist is om deze musea te bezoeken. Ik bespreek dit en andere tips voor een bezoek aan het Vaticaan in dit artikel, zoals hoe je de rijen om het Vaticaan binnen te komen kunt vermijden. Hier zijn ook enkele tips over hoe je gratis of met korting Vaticaankaartjes kunt krijgen.

Boek tickets voor de Vaticaanse Musea

7. Beklim de treden van de Spaanse Trappen in de Spaanse Trappen

Piazza Spagna| ©Daniel Basso
Piazza Spagna| ©Daniel Basso

De enorme trappen van Piazza di Spagna zijn een andere visuele must-see in Rome. Deze trappen verbinden de kerk Trinità dei Monti met de Fontana della Barcaccia.

Terwijl ze ooit een ontmoetingsplaats waren voor kunstenaars, zijn ze nu een ontmoetingsplaats voor toeristen die Rome bezoeken en stoppen om de schoonheid van deze locatie in zich op te nemen. Het dankt zijn naam aan de zetel van de Spaanse ambassade en is een van de levendigste plekken die je in het centrum van Rome zult tegenkomen.

Mijn persoonlijke advies is om het plein niet alleen vanaf de onderkant te bekijken. Ga de trappen op (sinds enige tijd mogen groepen er niet meer op zitten, omdat de massa's toeristen de weg voor voetgangers blokkeren) en geniet van het uitzicht over Rome vanaf de top. En als je de stad uitgebreid wilt verkennen en alle magische pleinen wilt leren kennen, lees dan dit artikel op Top 10 pleinen in Rome.

8. Slenter door en over Piazza Navona

Piazza Navona bij nacht| ©Gabriella Clare
Piazza Navona bij nacht| ©Gabriella Clare

Dit merkwaardige ovaalvormige plein is favoriet bij veel Romeinen en toeristen. De vier fonteinen die je kunt zien op het barokke Piazza Navona vertegenwoordigen de belangrijkste rivieren van Rome. In het midden staat de gigantische Fontein van de Vier Rivieren, ontworpen door Bernini, een waar architectonisch hoogstandje.

Overdag staat het plein vol met kleine groepen die door het centrum van Rome toeren en stoppen om over de geschiedenis van deze fonteinen te praten. s Avonds, vooral in de zomer, animeren straatartiesten dit plein dat een van de centra van het sociale leven in het stadscentrum wordt. Als het mooi weer is, koop dan een pizza om mee te nemen en geniet ervan op een van de bankjes met uitzicht op de fonteinen.

Mis de details van elk van de fonteinen en beeldhouwwerken niet, evenals de imposante gevel van de kerk op het plein. Persoonlijk ben ik een liefhebber van elke fontein in Rome: op elk plein, in elk steegje of op elke hoek staat wel een kunstwerk in de vorm van een fontein. Daarom raad ik je aan dit artikel over de beste fonteinen in Rome te lezen, waarin je te weten komt welke de mooiste zijn en waar ze zich bevinden.

9. Ontdek de Capitolijnse Musea

Plein van de Capitolijnse Musea| ©Unsplash
Plein van de Capitolijnse Musea| ©Unsplash

De kunst van Rome houdt niet op bij het Vaticaan; de Capitolijnse Musea gelegen in de Campidoglio zijn een andere must-see voor niet te missen en mythische kunstwerken zoals de Capitolijnse She-wolf, het ruiterstandbeeld van Marcus Aurelius, Bernini's Medusa, de Kolossus van Constantijn of de Gewonde Galata.

Boek tickets voor de Capitolijnse Musea

10. Ga het Pantheon binnen om de koepel te bewonderen

Het interieur van het Pantheon van Agrippa| ©Evan Qu
Het interieur van het Pantheon van Agrippa| ©Evan Qu

Het Pantheon van Agrippa, gelegen in het historische centrum van Rome, is een van de mooiste monumenten in heel Rome. Het is zeker de moeite waard om een bezoek te brengen aan wat nu een kerk is en vroeger een Romeinse tempel was die werd gebouwd tijdens de heerschappij van Aurelius, en ook om het verlicht te zien bij het vallen van de avond. Hier vind je alles wat je moet weten over het Pantheon van Rome.

Boek een rondleiding door het Pantheon

11. Wandel door de tuinen van Villa Borghese en bezoek de Galerij

Binnen in de Borghese Galerij| ©Unsplash
Binnen in de Borghese Galerij| ©Unsplash

Op een bevoorrechte locatie vind je de grote verborgen schat van de Romeinse stad: de Borghese Galerij. Tijdens dit bezoek kun je niet alleen genieten van een van de beste kunstgalerieën van Rome en prachtige klassieke beeldhouwwerken, maar ook van een wandeling door de longen van Rome, de indrukwekkende tuinen van Villa Borghese die zonder twijfel een van de beste parken van Rome zijn.

Boek tickets voor de Borghese Galerij

12. Geniet van het uitzicht vanaf de Gianicolò

De fontein bovenaan de Gianicolo| ©Wikimedia
De fontein bovenaan de Gianicolo| ©Wikimedia

Persoonlijk vind ik het heerlijk om steden van "bovenaf" te bekijken; een overzicht van hun daken en tuinen is voor mij een moment om de frisse lucht in te ademen en te bedenken hoeveel geluk je hebt dat je daar op dat moment van je reis aan het genieten bent.

Erzijn veel plekken in Rome met een prachtig uitzicht, maar ik raad je het uitzicht aan dat je krijgt vanaf de achtste heuvel van Rome: de Gianicolo, gelegen boven de wijk Trastevere. Naast het uitzicht geniet je hier van een ontspannen sfeer, weg van de gebruikelijke drukte van Rome, met straatoptredens zoals poppentheaters.

Boek een rondleiding door Trastevere

13. Proef de Romeinse gastronomie

Typische Romeinse trattoria| ©Marco Calignano / Unsplash
Typische Romeinse trattoria| ©Marco Calignano / Unsplash

Lokaal eten is in elk land een trekpleister, maar in Italië nog meer dan bijna overal elders in Europa. Een reis naar Rome alleen al voor de pizza, pasta en gelato is een welbestede reis, dus onthoud: eet.

Doe het niet gehaast of op straat terwijl je in de rij staat om een monument binnen te gaan; ga in een restaurant zitten en spendeer twee uur aan eten, proef elk gerecht, vraag de chef naar zijn specialiteiten en, als je tijd hebt, ga mee met een gastronomische tour om de beste pizza's en uitstekende pasta's van Rome te ontdekken.

Als je echter zelf op zoek wilt gaan naar een goede plek om te eten, volgt hier een lijst met mijn favoriete plekken om te eten en dineren in Rome om je aan te moedigen er een paar uit te proberen en vooral om niet in de valkuilen te trappen die de stad (soms) voor toeristen heeft klaargezet.

14. Neem een aperitivo in Trastevere

Typische straten van Trastevere| ©Unsplash
Typische straten van Trastevere| ©Unsplash

Een stad is ook haar buurten en Trastevere is zonder twijfel een van de meest charmante buurten in Rome (voor mij is het de beste, maar ze zeggen dat smaak niet telt...). Wandel door de geplaveide straten versierd met klimop, bezoek de eigenzinnige cadeauwinkels, dineer in een van de restaurants, ga zitten voor een ijsje op de pleinen en ontdek een aantal van de beste plekken voor een aperitief in Rome.

Trastevere is een ander Rome en volgens velen het meest authentieke van allemaal. De beste manier om alles te zien wat het te bieden heeft is een rondleiding door Trastevere. Let ook op de beste plekken om te eten in Trastevere en alles wat de wijk Trastevere na zonsondergang te bieden heeft.

Boek een gastronomische rondleiding door Trastevere

15. Rome bij nacht

Rome bij nacht| ©Unsplash
Rome bij nacht| ©Unsplash

Als we op reis gaan, staan we vaak vroeg op om de tijd te doden; we besteden de hele dag aan sightseeing en als de avond valt, zijn we uitgeput en willen we gewoon terug naar het hotel om uit te rusten voordat we de volgende marathondag vol sightseeing tegemoet gaan.

Laat je niet verleiden. Trek tijdens je bezoek niet alleen tijd uit om Rome 's avonds te bekijken, maar ook om ervan te genieten, rond te lopen en de verlichting van de monumenten te aanschouwen zonder haast of de druk om een foto te nemen. Het zal de moeite waard zijn.

16. Bezoek de Catacomben

Binnen in de Catacomben| ©Unsplash
Binnen in de Catacomben| ©Unsplash

Over een ander soort Rome gesproken, er is ook een ander soort Rome onder de grond, ver van toeristen en monumenten. Onder de schoonheid van Rome ligt een labyrint van Romeinse Catacomben die je met een gespecialiseerde tour kunt bezoeken en die je ongetwijfeld een ander gevoel zullen geven.

Verwar de Romeinse Catacomben niet met een bezoek aan de Catacomben van het Vaticaan. Dat zijn twee verschillende dingen. Als een van deze twee bezoeken je naar meer smaakt, raadpleeg dan dit artikel over de Catacomben van Sint Callixtus en de Catacomben van de Kapucijnen.

Boek een bezoek aan de catacomben van Rome

17. Ontdek andere dromerige Italiaanse sites

Florence| ©Unsplash
Florence| ©Unsplash

Rome heeft de reiziger veel te bieden, maar het heeft ook een bevoorrechte positie binnen de Italiaanse geografie. Dit betekent dat je vanuit Rome op een comfortabele manier en zonder veel reistijd andere interessante steden kunt bezoeken:

Florence

Florence is de hoofdstad van de kunst: hier kun je Michelangelo's indrukwekkende David bezoeken en genieten van de Uffizi Galerij of de Accademia. De Duomo van de stad is een van de spectaculairste van heel Italië en de straten ademen een middeleeuwse en klassieke sfeer die alle bezoekers betovert. Klinkt dat bekend? Lees meer in dit artikel over de beste excursies naar Florence vanuit Rome en als je liever op eigen gelegenheid gaat, bekijk dan de verschillende manieren om van Rome naar Florence te komen.

Pompeii en Napels

Ten zuiden van Rome, dichter bij Napels en aan de voet van de Vesuvius ligt de stad die ooit werd bedolven door de lava van de naburige vulkaan en op zo'n bijzondere manier bewaard is gebleven dat het elk jaar miljoenen bezoekers trekt. Als je van je reis naar Rome wilt profiteren om Napels of Pompeii te bezoeken en ze allemaal op één dag wilt bezoeken, bekijk dan de beste excursies naar Pompeii en de beste excursies naar Napels.

Pompeii is een stad die een bezoek waard is vanuit Rome, maar als je het op eigen houtje wilt doen, is hier wat informatie over hoe je vanuit Rome naar Pompeii komt en hoe je vanuit Rome naar Napels komt.

Rondom Rome

Als je zin hebt in een kortere trip naar de buitenwijken van de stad, kun je bijvoorbeeld een uitstapje maken naar Assisi en Orvieto of naar de spectaculaire Villa dell'Este. Ik vertel je hier over mijn favoriete uitjes: 4 plaatsen om te bezoeken in de buurt van Rome.

Er zijn zelfs dagtochten waarmee je deze steden en andere bezienswaardigheden in de buurt van Rome kunt bezoeken die je reiservaring in de Eeuwige Stad compleet maken. Als je nog steeds niet zeker weet welke bestemming je moet kiezen, is hier een lijst met de populairste: Dagtrips en Excursies vanuit Rome En drie minder bekende aanraders: de Thermen van Caracalla, een bezoek aan Ostia Antica en excursies naar Tivoli en Hadrian's Villa vanuit Rome.

Boek een excursie naar Pompeii en Napels

18. Ontdek alle geheimen van Castel Sant'Angelo

Foto van het kasteel| ©Unsplash
Foto van het kasteel| ©Unsplash

Castel Sant'Angelo ligt vlakbij het Vaticaan en kijkt uit over de rivier vanaf een van de mooiste bruggen van Rome. Als je het aan de buitenkant al prachtig vindt, zul je het aan de binnenkant nog mooier vinden: het is supergoed bewaard gebleven en vanaf het dak heb je waarschijnlijk het beste uitzicht (en de beste foto) van zowel de stad als het Vaticaan.

Ik denk dat ik je al genoeg redenen heb gegeven om binnen de muren te gaan, maar als je nog meer excuses nodig hebt, is hier een link naar het artikel over hoe en waarom je het Castel Sant'Angelo moet bezoeken.

Koop tickets voor het Castel Sant'Angelo

19. Reik in de Mond van de Waarheid

De Mond van de Waarheid| ©Wikimedia
De Mond van de Waarheid| ©Wikimedia

Voor degenen die 'Roman Holiday' niet hebben gezien : de Bocca della Verità is een marmeren masker in de kerk van Santa Maria in Cosmedin (vlakbij het Circus Maximus) waarvan de legende zegt dat het de hand beet van degene die loog. Het lijkt misschien een beetje toeristisch om op de foto te gaan met je hand in dit masker, maar de wereldwijde faam van dit ritueel is zo groot dat het niet mocht ontbreken op de lijst van dingen die je moet doen in Rome.

Boek een rondleiding door het Circus Maximus

20. Winkel voor lokale producten op de openluchtmarkt Campo de Fiori

Campi de Fiori plein| ©Wikimedia
Campi de Fiori plein| ©Wikimedia

Een nieuwe kans om een andere kant van de eeuwige stad te leren kennen, weg van de monumenten en toeristische routes. De openluchtmarkt op het Campo de Fiori-plein behoudt de bohemienachtige sfeer van de middeleeuwse herbergen die het plein ooit omringden. Op de Campo de Fiori-markt kun je niet alleen de lokale bevolking ontmoeten, maar ook vers fruit en groente, souvenirs en een paar verrassingen kopen.

21. Gluren door het sleutelgat van de Oranjetuin

Het uitzicht vanuit het
Het uitzicht vanuit het "gat" van Rome| ©Wikimedia

Door een sleutelgat kijken - is dat echt iets om te doen in Rome? Als je het prachtige uitzicht op de Sint-Pieterskoepel vanaf daar ziet, begrijp je vast waarom. In het begin was dit een groot geheim in Rome, maar steeds meer bezoekers komen naar deze tuinen om het beroemde slot te zoeken en zich te verbazen over het perspectief.

En dit is slechts een van de vele geheime plekjes die de Eeuwige Stad verbergt en die je stukje bij beetje zelf zult moeten ontdekken als je verliefd wilt worden op Rome. Ik zal je een beetje op weg helpen en je een lijst geven van wat voor mij de best bewaarde geheime plekjes van Rome zijn.

22. Met de toeristenbus door Rome

Villa Borghese vanuit de toeristenbus| ©Wikimedia
Villa Borghese vanuit de toeristenbus| ©Wikimedia

Stel je voor: je laatste dag in de stad en je hebt een paar uur om te bezoeken wat je het leukst vond en om je favoriete plekjes te bekijken. Het probleem is dat het in Rome zo moeilijk is om te kiezen dat je alles in één oogopslag zou willen zien, de hele reis opnieuw zou willen doen...

Misschien kun je dat laatste niet doen (hoewel je altijd terug kunt komen, vergeet dat niet), maar de laatste blik is mogelijk om het meer globaal te doen aan boord van een van Rome's toeristenbussen met airconditioning die een rondrit maken langs de belangrijkste punten van de stad om er "afscheid" van te nemen of om een voorproefje te krijgen van alles wat je de komende dagen na aankomst in Rome zult zien.

Het is ook een goede manier om te besparen op vervoer, omdat het je helpt om van de ene plaats naar de andere te komen zonder voor elke reis een kaartje voor het openbaar vervoer te hoeven betalen.

Gebruik de metro van Rome

Waar je hotel ook is, je zult waarschijnlijk op een bepaald moment tijdens je reis gebruik moeten maken van de metro. Over het algemeen is het heel goedkoop en gemakkelijk: het heeft maar heel weinig lijnen die kriskras door de stad lopen (het lijkt erop dat het uitgraven van Romeinse grond lastig is, omdat er steeds meer overblijfselen, ruïnes en belangrijke archeologische overblijfselen opduiken bij elke boring) en het is vrij snel en betrouwbaar. Je zult deze gids voor de ondergrondse van Rome willen volgen, dus houd hem bij de hand!

Andere manieren om door Rome te reizen

Oh, en over geld besparen gesproken, als je me nog een tip gunt om tijd en geld te besparen bij aankomst op het vliegveld van Rome, raad ik je aan de optie te overwegen om van tevoren een transfer te boeken tussen het vliegveld van Rome en het stadscentrum. Ik zal je ook alle mogelijkheden vertellen om bij je hotel in Rome te komen, of je nu op Ciampino of Fiumicino aankomt.

Als je op een Middellandse Zee cruise bent en je gaat van boord in de haven van Civitavecchia om naar Rome te gaan, dan is de snelste en meest comfortabele optie om in de Italiaanse hoofdstad te komen het boeken van een privé of gedeelde transfer. Ik vertel je hoe in het artikel Transfers tussen de haven van Civitavecchia en Rome in Rome!

Boek de sightseeingbus van Rome

23. Ga op zoek naar de mooiste kerken van de stad

Basiliek van Santi XII Apostoli| ©Agatha Dépine
Basiliek van Santi XII Apostoli| ©Agatha Dépine

Als je je voor het eerst een reis naar Rome voorstelt, kun je in de val lopen te denken dat Rome "alleen over kerken" gaat. En het is waar dat er veel kerken in Rome zijn, maar de hele reis spenderen om ze een voor een te ontdekken zou zeker niet de beste manier zijn om het meeste uit je tijd in de stad te halen.

Daarom (en omdat, man, het is Rome, je moet een kerk zien) heb ik een lijst samengesteld met de mooiste kerken in Rome en een andere met de belangrijkste basilieken in Rome (ik zal je vertellen dat een van mijn favorieten de Basiliek van St. John Lateran is). Dus snel en gemakkelijk: ik selecteer de beste voor je zodat jij op veilig kunt spelen en vertel je waarom ze een bezoek waard zijn. Graag gedaan!

24. Bestudeer de hoeken en gaten van de Joodse wijk en het Tibereiland

Brug van het Joodse getto naar het Tibereiland| ©Unsplash
Brug van het Joodse getto naar het Tibereiland| ©Unsplash

Als er één plek is die rust, traditie en authenticiteit uitstraalt, dan is het wel de Joodse wijk van Rome. Je vindt het in het hart van de stad en hoewel het niet erg groot is, is het een ideale plek om een wandeling te maken, een ijsje te eten of een typisch snoepje te proeven in de plaatselijke banketbakkerijen.

Maak van de gelegenheid gebruik om de brug over te steken naar het Tibereiland, een prachtige plek om de zonsondergang te bekijken na een lange dag sightseeing in de mooiste stad ter wereld.

25. Organiseer je (al is het maar een beetje) voordat je aankomt

Slenteren door het Colosseum| ©Joshua Earle
Slenteren door het Colosseum| ©Joshua Earle

Eenmaal geland in Rome, is er geen tijd te verliezen. De stad verbergt miljoenen plekken om te ontdekken en het is zonde om tijd te besteden aan het bedenken wat je de volgende dag gaat doen. Daarom geef ik je een aantal tips voor het organiseren van je reis naar Rome:

Kies je reisdata verstandig

Ga je in de winter naar Rome, bezoek je Rome liever in de herfst of ben je van plan om de Eeuwige Stad in de lente te ontdekken? Elk moment is een goede tijd om deze reis te maken, maar afhankelijk van wanneer je het doet, zal de stad je sommige dingen te bieden hebben of andere, dus noteer wat de beste tijd is om naar Rome te reizen en wat je per maand kunt zien en doen met deze lijst:

Stel een dagelijkse route samen

Saai, hè? Nou, ik doe het voor je. Ik vertel je precies wat je kunt (of zou moeten) doen en zien als je in Rome bent, afhankelijk van het aantal dagen dat je reis duurt. Bijvoorbeeld:

Wat als je met je gezin reist?

Nou, ik ga je ook helpen. Hier heb je een artikel over wat te zien en te doen in Rome met kinderen waarin je kunt lezen wat je moet doen om van de stad te genieten als je als gezin reist met de jongste leden van het gezin.

En als je met kerst gaat?

Dan heb je geluk, want Rome met Kerstmis is nog specialer. Hoewel het misschien koude dagen zijn, zullen de lichtjes, de kerststallen, de versierde straten en de kerstmarkten in Rome de lage temperaturen compenseren. Mis niet wat je allemaal kunt doen in Rome met Kerstmis.