Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

25 leukste dingen om te doen in Rome

Je moet minstens één keer in je leven naar Rome gaan. En als u niets wilt missen van wat de stad te bieden heeft, neem dan nota van alle aanbevelingen op deze must-see lijst.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

20 minuten lezen

25 leukste dingen om te doen in Rome

Het Romeinse Colosseum | ©Mathew Schwart

Eeuwige stad, openluchtmuseum, wieg van de westerse beschaving, stad van de zeven heuvels... Rome heeft in de loop van zijn geschiedenis vele bijnamen gekregen, maar geen enkele beschrijft de sensatie van een wandeling door zijn straten, het ontdekken van zijn meest romantische hoekjes, het genieten van zijn gastronomie of het bewonderen van zijn architectuur. Rome is niet alleen eeuwig, het is oneindig. Elke reis laat je verlangen naar meer, want het is onmogelijk om de grootsheid en geschiedenis van Rome in één bezoek te omvatten. Daarom is deze lijst van de beste dingen om te doen in Rome slechts een inventaris van veel voorkomende plaatsen om de stad te gaan ontdekken, die u kunt gebruiken als checklist voor uw reis.## 1. Bezoek het Colosseum van binnen

Het Colosseum binnen| ©Unsplash
Het Colosseum binnen| ©Unsplash

Dit amfitheater is misschien wel de bewaker van Rome. Het is het meest bezochte monument van de stad en de interne galerijen springen in het oog zoals de buitenmuren getekend worden door Griekse bogen en zuilen. Sinds het Colosseum in 72 na Christus werd gebouwd, heeft het talloze verhalen van gladiatoren en dierengevechten meegemaakt, maar die worden verteld tijdens een van de vele rondleidingen door het Colosseum. Voor het eerstaankomen bij het Colosseumis een heerlijk gevoel, maar laat je niet te veel bedwelmen door de schoonheid van deze enclave en houd rekening met deze tips voor je bezoek aan het Colosseum. Net als u zijn er duizenden toeristen die dit monument willen bezoeken en als u voordat u aan uw reis begint weet waar u kunt eten als u klaar bent met uw bezoek aan het Colosseum of hoe u aan goedkope kaartjes voor het Colosseum kunt komen, zal de toeristenstroom veel draaglijker zijn. Vergeet niet dat kaartjes voor het Colosseum ook kaartjes zijn voor het Forum Romanum en de Palatijnse Heuvel en dat u ze daarom ook aan de loketten kunt kopen, hoewel de rijen eindeloos kunnen zijn, dus ik raad u aan ze online te kopen.

Boek een bezoek aan het Colosseum, het Forum en de Palatijnse Heuvel

2. Bewonder het Sint-Pietersplein

Het Sint-Pietersplein in het Vaticaan| ©Unsplash
Het Sint-Pietersplein in het Vaticaan| ©Unsplash

Vaticaanstad is een must-see in Rome en praten over het Vaticaan is praten over de Sixtijnse Kapel en het Sint-Pietersplein. De Vaticaanse musea en de Sint-Pietersbasiliek, die boven het plein uittorent, zijn de twee bezienswaardigheden van 's werelds kleinste staat. U hebt dit ovaalvormige plein, omgeven door twee halve cirkels, waarschijnlijk al op meer dan één luchtfoto gezien; dit is het uitzicht dat u krijgt als u de Sint-Pieterskoepel beklimt (de toegang tot de Sint-Pietersbasiliek is gratis, maar de koepel niet).

Als u het gebied bezoekt (zie hier voor informatie over hoe u vanuit het centrum van Rome bij het Vaticaan kunt komen ), houd er dan rekening mee dat het een van de drukste gebieden van Rome is, dus ik raad u aan deze eetgelegenheden in de buurt van het Vaticaan te noteren, zodat u van tevoren kunt reserveren. Er zijn zoveel dingen te zien en te doen in het Vaticaan dat je na een ochtend daar honger krijgt.### Luister naar de zegening van de paus op het Sint-Pietersplein

Een onvergetelijke ervaring die u moet beleven tijdens uw bezoek aan Rome en Vaticaanstad, of u nu gelovig bent of niet, is om het Vaticaan en de Heilige Vader van dichtbij te leren kennen tijdens de Pauselijke Audiëntie op woensdag of de Angelusceremonie op zondag. Als u meer wilt weten over hoe u de zegen van de paus kunt horen tijdens uw reis naar Rome, raad ik u aan het artikel Pauselijke Audiëntie in Rome te lezen, waar u alle details vindt en als u gelovig bent, is mijn advies duidelijk: bezoek Rome tijdens de Goede Week.

Boek een bezoek aan de Sint-Pietersbasiliek en -koepel

3. Tour het Romeinse forum en de Palatijnse heuvel

Luchtfoto van het Forum Romanum| ©Unsplash
Luchtfoto van het Forum Romanum| ©Unsplash

Het Forum was de plaats waar al het juridische, politieke en commerciële leven van het oude Rome geconcentreerd was en vandaag de dag is het een indrukwekkende tentoonstelling van archeologische overblijfselen waardoor u de essentie van die gouden eeuw van de stad kunt raden. Na een rondleiding door het Forum Romanum kunt u de nabijgelegen Palatijnse heuvel bezoeken: de meest centrale van de zeven heuvels van Rome vanwaar u ook buitengewone archeologische overblijfselen kunt bekijken. Zowel rondleidingen door het Colosseum als kaartjes voor het Colosseum zijn meestal inclusief toegang tot dit gebied, maar als u van plan bent om ook het Vaticaan te bezoeken, raad ik u aan de optie van een gezamenlijk bezoek aan het Vaticaan en het Colosseum te onderzoeken: het is de moeite waard en u bespaart op de entreekosten! Een advies: als u in de zomer naar Rome gaat, probeer er dan vroeg in de ochtend te zijn, vooral als u het Forum Romanum met kinderen bezoekt, want de hitte kan u parten spelen.

Boek een bezoek aan het Forum Romanum en de Palatijnse Heuvel

4. Geniet van traditie en geschiedenis met een rondleiding door het centrum van Rome

Straten van Rome| ©Unsplash
Straten van Rome| ©Unsplash

Een rondleiding door het historische centrum van Rome is een van de beste ideeën om de stad te verkennen en te begrijpen wat u ziet. Dit zou de ervaring zijn die ik zou kiezen in de meeste steden waar ik naartoe reis, omdat, ver van de saaie tours die je overdonderden met eindeloze data en historische feiten, de tours van vandaag authentieker worden en meer variatie hebben, zoals Rome night tours of Rome photo tours. Vooral in Rome, waar traditie en kunst om elke hoek liggen, leert een gespecialiseerde gids je niet alleen de geschiedenis van de stad te waarderen, maar ook de essentie ervan.

Boek een rondleiding door het keizerlijke Rome

5. Neem een gelato voor de Trevifontein

De Trevifontein| ©Michele Bitetto / Unsplash
De Trevifontein| ©Michele Bitetto / Unsplash

Rome staat bekend om zijn fonteinen en dit is ongetwijfeld de meest emblematische van allemaal. Het verschijnt bij verrassing als u een hoek omslaat tijdens een wandeling door het historische centrum van de stad en het eerste wat u zal verbazen is de omvang ervan. Deze barokke fontein stelt Neptunus en twee tritons voor en staat bekend om de legende dat als je er een muntje in gooit, je terugkeert naar Rome en als je er twee gooit, je de liefde in Italië vindt. Voor mij is de meest authentieke manier om ervan te genieten het proeven van een heerlijke Italiaanse gelato op de trappen ervan. Ik waarschuw u dat dit tijdens de centrale uren van de dag praktisch onmogelijk zal zijn, maar als u mijn advies aanneemt, doe het dan na het diner, aan het eind van de dag en voordat u in uw hotel gaat slapen. Met bijna geen toeristen en veel meer ruimte om te zitten, is het veel relaxter en zult u zich dit moment voor altijd herinneren. Ik vertel je hier alles wat je moet weten om er het beste uit te halen: Alles wat u moet weten over Fontana di Trevi en hier is een lijst van de beste ijsjes in Rome.

Boek een tour door Rome met pizza en gelato

6. Bewonder de Sixtijnse Kapel in de Vaticaanse Musea

Sixtijnse Kapel| ©Unsplash
Sixtijnse Kapel| ©Unsplash

Het kroonjuweel voor kunstliefhebbers bevindt zich in de Vaticaanse Musea. Werken van Da Vinci, Titiaan, Caravaggio of Rafaël zijn slechts een kleine greep uit wat u kunt vinden in de grootste kunstcollectie van Europa, met als voorzitter natuurlijk de beroemde Sixtijnse Kapel. Het belangrijkste om te weten voordat u uw bezoek organiseert, is dat u de musea in uw eigen tempo kunt bezoeken, door skip-the-line tickets voor de Vaticaanse Musea te kopen, of u kunt een rondleiding door de Vaticaanse Musea volgen. In ieder geval raad ik u aan uw ticket van tevoren te reserveren, om te voorkomen dat u enkele uren moet wachten. En als u denkt dat de prijs van kaartjes voor het Vaticaan, kaartjes voor de Sixtijnse Kapel en zoveel andere musea en bezienswaardigheden misschien een uitgave is waar u in uw budget niet op had gerekend, dan raad ik u aan te overwegen een Roma Pass of de Omnia Card aan te schaffen. Dit zijn Rome en Vaticaan sightseeing cards die u toegang geven tot alle attracties voor een betere prijs dan wanneer u ze afzonderlijk koopt. Vergeet ten slotte niet rekening te houden met de dresscode voor het bezoeken van deze musea. Ik bespreek dit en andere tips voor een bezoek aan het Vaticaan in dit artikel, zoals hoe u de rijen om het Vaticaan binnen te komen kunt vermijden. Hier zijn ook enkele tips om gratis of met korting aan Vaticaankaartjes te komen.

Boek tickets voor de Vaticaanse Musea en de Sixtijnse Kapel

7. Beklim de treden van de Spaanse Trappen in de Spaanse Trappen

Piazza Spagna| ©Daniel Basso
Piazza Spagna| ©Daniel Basso

De enorme trappen van Piazza di Spagna zijn een andere visuele must-see in Rome. Deze trappen verbinden de kerk van Trinità dei Monti met de Fontana della Barcaccia en terwijl zij ooit een ontmoetingsplaats waren voor kunstenaars, zijn zij nu een ontmoetingsplaats voor toeristen die Rome bezoeken en stoppen om de schoonheid van deze locatie in zich op te nemen. Het ontleent zijn naam aan de zetel van de Spaanse ambassade en is een van de levendigste plekken die je in het centrum van Rome tegenkomt. Mijn persoonlijke advies is om het plein niet alleen van onderen te bekijken. Beklim de trappen (sinds enige tijd mogen groepen niet meer op de trappen zitten, omdat massa's toeristen de weg blokkeren voor voetgangers) en geniet van het uitzicht over Rome vanaf de top. En als u van plan bent de stad grondig te verkennen en al haar magische pleinen te leren kennen, neem dan kennis van dit artikel op Top 10 pleinen in Rome.## 8. Slenteren en wandelen over het Piazza Navona

Piazza Navona bij nacht| ©Gabriella Clare
Piazza Navona bij nacht| ©Gabriella Clare

Dit eigenzinnige ovaalvormige plein is favoriet bij veel Romeinen en toeristen. De vier fonteinen op het barokke Piazza Navona vertegenwoordigen de belangrijkste rivieren van Rome. In het midden daarvan staat de gigantische Fontein van de Vier Rivieren van Bernini, een waar architectonisch hoogstandje. Overdag staat het plein vol met kleine groepen die door het centrum van Rome toeren en een stop maken om over de geschiedenis van deze fonteinen te praten. s Avonds, vooral in de zomer, animeren straatartiesten dit plein, dat een van de centra van het sociale leven in het stadscentrum wordt. Als het mooi weer is, koop dan een pizza om mee te nemen en geniet ervan op een van de bankjes terwijl u de fonteinen bekijkt. Mis de details van elk van de fonteinen en beeldhouwwerken niet, evenals de imposante gevel van de kerk op het plein. Persoonlijk ben ik een liefhebber van elke fontein in Rome: op elk plein, steegje of hoek staat wel een kunstwerk in de vorm van een fontein. Daarom raad ik je aan dit artikel te lezen over de beste fonteinen in Rome, waar je de mooiste vindt en waar ze zich bevinden.

Boek een tour langs de fonteinen en pleinen van Rome

9. Ontdek de Capitolijnse Musea

Capitolijnse Musea Plein| ©Unsplash
Capitolijnse Musea Plein| ©Unsplash

De kunst van Rome eindigt niet bij het Vaticaan; de Capitolijnse Musea gelegen in de Campidoglio zijn een andere must-see om mythische kunstwerken te zien zoals de Capitolijnse She-wolf, het ruiterstandbeeld van Marcus Aurelius, Bernini's Medusa, de Kolossus van Constantijn of de Gewonde Galata.

Boek tickets voor de Capitolijnse Musea

10. Ga het Pantheon binnen om de koepel te bewonderen

Binnen in het Pantheon van Agrippa| ©Evan Qu
Binnen in het Pantheon van Agrippa| ©Evan Qu

Het Pantheon van Agrippa, gelegen in het historische centrum van Rome, is een van de mooiste monumenten in heel Rome. Een bezoek aan wat nu een kerk is en ooit een Romeinse tempel was, opgericht tijdens de heerschappij van Aurelius, is zeker de moeite waard, ook om het 's avonds verlicht te zien. Hier is alles wat je moet weten over het Pantheon van Rome.

Boek een rondleiding door het Pantheon

11. Wandel door de tuinen van Villa Borghese en bezoek de Galerij

Binnen in de Borghese Galerij| ©Unsplash
Binnen in de Borghese Galerij| ©Unsplash

Op een bevoorrechte locatie vindt u de grote verborgen schat van de Romeinse stad: de Borghese Galerij. Tijdens dit bezoek zult u niet alleen genieten van een van de beste kunstgalerijen van Rome en van klassieke beeldhouwwerken van grote schoonheid; u zult ook genieten van een wandeling door de longen van Rome, de indrukwekkende tuinen van Villa Borghese, die ongetwijfeld een van de beste parken van Rome zijn.

Boek tickets voor de Borghese Galerij

12. Geniet van het uitzicht vanaf de Gianicolò

De fontein op de top van de Gianicolo| ©Wikimedia
De fontein op de top van de Gianicolo| ©Wikimedia

Persoonlijk houd ik ervan om steden van "bovenaf" te bekijken; een overzicht van hun daken en tuinen is voor mij het moment om de frisse lucht in te ademen en te bedenken hoeveel geluk je hebt om daar op dat moment van je reis te genieten :In Rome zijn er veel plaatsen met een prachtig uitzicht, maar ik raad je aan het uitzicht te hebben vanaf de achtste heuvel van Rome: de Gianicolo, gelegen boven de wijk Trastevere. Naast het uitzicht geniet u van een ontspannen sfeer, weg van de gebruikelijke drukte van Rome, met straatvoorstellingen zoals poppentheaters.## 13. Proef de Romeinse gastronomie

Typische Romeinse trattoria| ©Marco Calignano / Unsplash
Typische Romeinse trattoria| ©Marco Calignano / Unsplash

In elk land is het lokale eten een attractie, maar in Italië is het dat meer dan bijna overal in Europa. Een reis naar Rome alleen al om de pizza, pasta en gelato te proeven is een welbestede reis, dus vergeet niet: eten. Doe het niet in de haast of op straat terwijl u in de rij staat om een monument binnen te gaan; ga in een restaurant zitten en besteed twee uur aan eten, proef elk gerecht, vraag de kok naar zijn specialiteiten en, als u tijd hebt, ga mee met een gastronomische tour om de beste pizza's en uitstekende pasta's van Rome te ontdekken.

Als u echter zelf op zoek wilt gaan naar een goede plek om te eten, volgt hier een lijst met mijn favoriete plekken om te eten en te dineren in Rome om u aan te moedigen er een paar uit te proberen en vooral om niet in de valkuilen te trappen die de stad (soms) voor toeristen heeft klaargezet.

Boek een gastronomische tour door Rome

14. Neem een aperitivo in Trastevere

Typische straten van Trastevere| ©Unsplash
Typische straten van Trastevere| ©Unsplash

Een stad is ook haar buurten, en Trastevere is ongetwijfeld een van de meest charmante buurten van Rome (voor mij de beste, maar over smaak valt niet te twisten...). Wandel door de geplaveide straten versierd met klimop, bezoek de eigenzinnige cadeauwinkels, dineer in een van de restaurants, ga zitten voor een ijsje op de pleinen en ontdek enkele van de beste plekken voor een aperitief in Rome. Trastevere is een ander Rome en volgens velen het meest authentieke van allemaal. De beste manier om alles te zien wat het te bieden heeft is een rondleiding door Trastevere. Let ook op de beste plekken om te eten in Trastevere en alles wat de wijk Trastevere na zonsondergang te bieden heeft.

Boek een rondleiding door Trastevere

15. Rondleiding door Rome bij nacht

Rome by night| ©Unsplash
Rome by night| ©Unsplash

Als we op reis gaan, staan we vaak vroeg op om tijd te maken; we besteden de hele dag aan sightseeing en tegen de avond zijn we uitgeput en willen we gewoon terug naar het hotel om uit te rusten voor de volgende marathondag sightseeing. Geef niet toe aan de verleiding. Trek tijdens uw bezoek niet alleen tijd uit om Rome bij nacht te bekijken, maar ook om ervan te genieten, rond te lopen en de verlichting van de monumenten te aanschouwen zonder haast of de druk om een foto te nemen. Het zal de moeite waard zijn.

Boek een spooktocht door Rome bij nacht

16. Bezoek de catacomben

Het interieur van de Catacomben| ©Unsplash
Het interieur van de Catacomben| ©Unsplash

Over een ander soort Rome gesproken, er is ook een ander soort Rome onder de grond, ver van de toeristen en de monumenten. Onder de schoonheid van Rome ligt een labyrint van Romeinse Catacomben dat u met een gespecialiseerde rondleiding kunt bezoeken en dat u ongetwijfeld een ander gevoel zal geven. Pas op! Verwar de Romeinse Catacomben niet met een bezoek aan de Catacomben van het Vaticaan. Het zijn twee verschillende dingen. Als een van deze twee bezoeken u naar meer doet verlangen, nodig ik u uit dit artikel over de Catacomben van Sint Callixtus en de Catacomben van de Kapucijnen te raadplegen.

Boek een rondleiding door de Catacomben

17. Ontdek andere dromerige Italiaanse enclaves

Florence| ©Unsplash
Florence| ©Unsplash

Rome heeft de reiziger veel te bieden, maar heeft ook een bevoorrechte positie binnen de Italiaanse geografie. Dit betekent dat u vanuit Rome op een comfortabele manier en zonder veel reistijd andere interessante steden kunt bezoeken:### Florence
Florence is de hoofdstad van de kunst: hier kunt u Michelangelo's indrukwekkende David bezoeken en genieten van de Uffizi Galerij of de Accademia. De Duomo van de stad is een van de meest spectaculaire van heel Italië en de straten ademen een middeleeuwse en klassieke sfeer die alle bezoekers betovert. Klinkt dat bekend? Lees meer in dit artikel over de beste excursies naar Florence vanuit Rome en als u liever op eigen gelegenheid gaat, bekijk dan de verschillende manieren om van Rome naar Florence te komen.### Pompeii en Napels
Ten zuiden van Rome, dichter bij Napels en aan de voet van de Vesuvius ligt de stad die ooit werd bedolven door de lava van de naburige vulkaan en die zo bijzonder bewaard is gebleven dat zij jaarlijks miljoenen bezoekers trekt. Als u uw reis naar Rome wilt benutten om Napels of Pompeii te bezoeken en ze allemaal op één dag wilt bezoeken, let dan op de beste excursies naar Pompeii en de beste excursies naar Napels.Pompeii is een stad die de moeite waard is om te bezoeken vanuit Rome, maar als u het op eigen houtje wilt doen, volgt hier wat informatie over hoe u vanuit Rome naar Pompeii komt en hoe u vanuit Rome naar Napels komt.### Rondom Rome
Wie zin heeft in een korter uitstapje rond de stad, kan bijvoorbeeld een uitstapje maken naar Assisi en Orvieto of naar de spectaculaire Villa dell'Este. Ik vertel je hier over mijn favoriete uitjes: 4 plaatsen om te bezoeken in de buurt van RomeEr zijn zelfs dagtochten waarmee u deze steden en andere bezienswaardigheden in de buurt van Rome kunt leren kennen die uw reiservaring in de eeuwige stad compleet maken. Als je nog steeds niet zeker weet welke bestemming je moet kiezen, is hier een lijst van de populairste: Dagtrips en Excursies vanuit Rome en drie minder bekende aanbevelingen: de Thermen van Caracalla, het bezoek aan Ostia Antica en de excursies naar Tivoli en de Villa van Hadrianus vanuit Rome.

Boek een excursie naar Pompeii en Napels

18. Onthul alle geheimen van Castel Sant'Angelo

Beeld van het kasteel| ©Unsplash
Beeld van het kasteel| ©Unsplash

Zeer dicht bij het Vaticaan kijkt Castel Sant'Angelo uit over de rivier vanaf een van de mooiste bruggen van Rome. Als je denkt dat het van buiten prachtig is, zul je het van binnen nog mooier vinden: het is zeer goed bewaard gebleven en vanaf het dak heb je waarschijnlijk het beste uitzicht (en de beste foto) van zowel de stad als het Vaticaan. Ik denk dat ik je al genoeg redenen heb gegeven om binnen de muren te gaan, maar als je nog meer excuses nodig hebt, laat ik je hier het artikel over hoe en waarom je het Castel Sant'Angelo moet bezoeken.

Koop tickets voor Castel Sant'Angelo

19. Reik in de mond van de waarheid

De mond van de waarheid| ©Wikimedia
De mond van de waarheid| ©Wikimedia

Voor wie 'Roman Holiday' niet heeft gezien : de Bocca della Verità is een marmeren masker in de kerk van Santa Maria in Cosmedin (bij het Circus Maximus) waarvan de legende zegt dat het de hand bijt van degene die liegt. Het lijkt misschien een beetje toeristisch om op de foto te gaan met je hand in dit masker, maar de wereldwijde bekendheid van dit ritueel is zo groot dat het niet mocht ontbreken op de lijst van dingen die je in Rome moet doen.## 20. Winkel voor lokale producten op de Campo de Fiori openluchtmarkt

Campi de Fiori Plein| ©Wikimedia
Campi de Fiori Plein| ©Wikimedia

Een nieuwe kans om een andere kant van de eeuwige stad te leren kennen, weg van de monumenten en de toeristische routes. De openluchtmarkt op het Campo de Fiori-plein behoudt de bohemienachtige sfeer van de middeleeuwse herbergen die het plein ooit omringden. Op de Campo de Fiori-markt kunt u niet alleen de plaatselijke bevolking ontmoeten, maar ook verse groenten en fruit, souvenirs en een paar verrassingen.## 21. Gluren door het sleutelgat van de Oranjetuin

Het uitzicht vanuit het
Het uitzicht vanuit het "gat" van Rome| ©Wikimedia

Door een sleutelgat kijken - is dat echt iets om te doen in Rome? Als je vanaf daar het prachtige uitzicht op de Sint-Pieterskoepel ziet, begrijp je vast waarom. Aanvankelijk was dit een groot geheim in Rome, maar steeds meer bezoekers komen naar deze tuinen om het beroemde slot te zoeken en zich te vergapen aan het perspectief ervan. En dit is slechts een van de vele geheime plekjes die de Eeuwige Stad verbergt en die je stukje bij beetje zelf zult moeten ontdekken als je verliefd wilt worden op Rome. Ik zal u een beetje helpen en u een lijst geven van wat voor mij de best bewaarde geheime plekken van Rome zijn.## 22. Tour Rome per sightseeing bus

Villa Borghese vanuit de toeristenbus| ©Wikimedia
Villa Borghese vanuit de toeristenbus| ©Wikimedia

Verplaats u in de situatie: uw laatste dag in de stad en u hebt een paar uur om te bezoeken wat u het leukst vond en om uw favoriete plekjes te bekijken. Het probleem is dat het in Rome zo moeilijk kiezen is dat u alles in één oogopslag zou willen zien, de hele reis opnieuw zou willen doen... Misschien kunt u dat laatste niet doen (hoewel u altijd terug kunt komen, vergeet dat niet), maar de laatste blik is mogelijk om het meer globaal te doen aan boord van één van de geklimatiseerde Rome sightseeing bussen die de belangrijkste punten van de stad rondrijden, hetzij om er "afscheid" van te nemen, hetzij om een voorproefje te hebben van alles wat u de komende dagen na uw aankomst in Rome zult zien.

Het is ook een goede manier om te besparen op vervoer, omdat u zo van de ene plaats naar de andere kunt komen zonder voor elke reis een kaartje voor het openbaar vervoer te moeten betalen.### Gebruik de metro van Rome
Waar uw hotel zich ook bevindt, u zult tijdens uw reis waarschijnlijk gebruik moeten maken van de metro. In het algemeen is het erg goedkoop en gemakkelijk: er zijn maar weinig lijnen die de stad doorkruisen (het schijnt dat het opgraven van Romeinse grond lastig is, want bij elke boring verschijnen er meer en meer relikwieën, ruïnes en belangrijke archeologische overblijfselen) en het is vrij snel en betrouwbaar. U zult deze gids voor de ondergrondse van Rome willen volgen, dus houd hem bij de hand!### Andere manieren om Rome te verkennen
Oh, en over geld besparen gesproken, als u mij nog een tip toestaat om tijd en geld te besparen bij uw aankomst op de luchthaven van Rome, raad ik u aan de mogelijkheid te overwegen om vooraf een transfer te boeken tussen de luchthaven van Rome en het stadscentrum. Bovendien vertel ik je alle mogelijkheden om bij je hotel in Rome te komen, of je nu op Ciampino of Fiumicino aankomt. Als je op een Middellandse Zee cruise bent en je gaat van boord in de haven van Civitavecchia om naar Rome te gaan, is de snelste en meest comfortabele optie om in de Italiaanse hoofdstad te komen het boeken van een privé of gedeelde transfer. Ik vertel je hoe in het artikel Transfers tussen de haven van Civitavecchia en Rome in Rome!

Boek een Rome Sightseeing Bus

23. Ga op zoek naar de mooiste kerken van de stad

Basilica dei Santi XII Apostoli| ©Agatha Dépine
Basilica dei Santi XII Apostoli| ©Agatha Dépine

Wanneer u zich voor het eerst een reis naar Rome voorstelt, kunt u de fout maken te denken dat er in Rome "alleen maar kerken" zijn. En het is waar dat er veel kerken in Rome zijn, maar de hele reis besteden om ze een voor een te ontdekken zou zeker niet de beste manier zijn om je tijd in de stad door te brengen. Daarom (en omdat, man, het is Rome, je moet toch wat kerk zien) heb ik een lijst samengesteld van de mooiste kerken in Rome en een andere met de belangrijkste basilieken in Rome (ik zal je vertellen dat een van mijn favorieten de Basiliek van Sint Jan Lateranen is). Dus snel en gemakkelijk: ik selecteer de beste voor u, zodat u op veilig kunt spelen en u kunt vertellen waarom ze een bezoek waard zijn. Graag gedaan!## 24. Bekijk de hoeken en gaten van de Joodse wijk en het Tibereiland

Brug van het Joodse getto naar het Tibereiland| ©Unsplash
Brug van het Joodse getto naar het Tibereiland| ©Unsplash

Als er één plek is die rust, traditie en authenticiteit uitstraalt, dan is het wel de Joodse wijk van Rome. U vindt het in het hart van de stad en hoewel het niet erg groot is, is het een ideale plek om een wandeling te maken, een ijsje te eten of een typisch snoepje te proeven in de plaatselijke banketbakkerijen. Maak van de gelegenheid gebruik om de brug over te steken naar het Tibereiland, een prachtige plek om de zonsondergang te bekijken na een lange dag wandelen in de mooiste stad ter wereld.

Boek een rondleiding door de Joodse wijk

25. Organiseer je (al is het maar een beetje) voordat je er bent

Slenteren door het Colosseum| ©Joshua Earle
Slenteren door het Colosseum| ©Joshua Earle

Eenmaal geland in Rome is er geen tijd te verliezen. De stad verbergt miljoenen plekken om te ontdekken en het is zonde om tijd te besteden aan het bedenken wat je de volgende dag gaat doen. Daarom geef ik je wat tips voor het organiseren van je reis naar Rome:### Kies uw reisdata verstandig
Reist u in de winter naar Rome, bezoekt u Rome liever in de herfst of bent u van plan de Eeuwige Stad in de lente te ontdekken? Elk moment is een goed moment om deze reis te maken, maar afhankelijk van wanneer u het doet, zal de stad u sommige dingen of andere te bieden hebben, dus let op wat de beste tijd is om naar Rome te reizen en wat er maandelijks te zien en te doen is met deze lijst:

Wat als u met uw gezin reist?

Nou, ik ga jou ook helpen. Hier heb je een artikel over wat te zien en te doen in Rome met kinderen waar je kunt vinden wat je moet doen om van de stad te genieten als je als gezin met je kleintjes reist.### Wat als je met Kerstmis gaat?
Nou, je hebt geluk, want Rome in de kersttijd is nog specialer. Hoewel het misschien koude dagen zijn, zullen de lichtjes, de kerststallen, de versierde straten en de kerstmarkten in Rome de lage temperaturen compenseren. Mis niet alles wat je kunt doen in Rome met Kerstmis.