Rome in de winter: alles wat u niet mag missen

Geniet van een van de meest magische seizoenen van het jaar, gekenmerkt door Kerstmis en zijn prachtige beelden. Hier is een lijst met plannen zodat je niet bevriest.

Nuria Rozas

Nuria Rozas

9 minuten lezen

Rome in de winter: alles wat u niet mag missen

Het besneeuwde Colosseum | ©Stefano Costantini

De winter is een magische tijd om Rome te bezoeken: je hebt de hele stad voor jezelf, geniet van de kerstmarkten en vermaak je achter een mooi masker tijdens de Italiaanse carnavals.

Noteer de 10 dingen die je niet mag missen in de Eeuwige Stad tijdens de koudste en meest idyllische maanden van het jaar. Laat het weer je niet tegenhouden, dappere man!

1. Geniet van de kerstmarkt op Piazza Navona

De Piazza Navona markt bezoeken| ©Rafael Jiménez
De Piazza Navona markt bezoeken| ©Rafael Jiménez

Het majestueuze Piazza Navona is de thuisbasis van de belangrijkste kerstmarkt van Rome, in de buurt van de prachtige fonteinen gecreëerd door Bernini. Hoe kun je een warme chocolademelk weerstaan in de open lucht met dit magische panorama?

Als je tijdens je reis een rondleiding door de stad wilt, raad ik je aan de Fonteinen en Pleinen van Rome tour te boeken, die ook Piazza Navona omvat.

Wat kan ik vinden op deze vlooienmarkt?

 • Kraampjes voor fijnproevers die gespecialiseerd zijn in Italiaanse zoetigheden en chocolade.
 • Kraampjes met versieringen voor de kerststal.
 • Ruimtes voor de verkoop van handwerk.
 • Kerstverlichting en straatmuzikanten.

Als je nog meer wilt, noteer dan de beste kerstmarkten om je ervaring in de Eeuwige Stad uniek te maken. Je zult ze allemaal willen zien!

Boek een tour langs de fonteinen en pleinen van Rome

2. Bekijk het bloemenoffer van de paus aan de Maagd Maria

Madonna van de Onbevlekte Ontvangenis met de Rozenkrans| ©John Silver
Madonna van de Onbevlekte Ontvangenis met de Rozenkrans| ©John Silver

Als je tijdens het lange weekend van december naar Rome reist, is een van de meest opwindende en spirituele vieringen in de stad, samen met de Heilige Week van Rome, het feest van de Onbevlekte Ontvangenis op 8 december.

Of je nu gelovig bent of niet, ik raad je aan dit niet te missen - het zal je kippenvel bezorgen! In deze handeling brengt de paus de traditionele openbare hulde aan de Onbevlekte Ontvangenis op het Plaza de España met het leggen van een krans bij het beeld van de Maagd.

Het zijn echter de brandweermannen van Rome die de krans leggen, want het beeld is... Maar liefst 10 meter hoog! Als dit plan je interesseert, raad ik je aan om ook tickets te boeken voor de Pauselijke Audiëntie.

Boek tickets voor de Pauselijke Audiëntie

3. Bewonder de opera van Rome

Buiten het Teatro Costanzi| ©California Will
Buiten het Teatro Costanzi| ©California Will

In welke tijd van het jaar je Rome ook bezoekt, je kunt nooit een goed cultureel evenement missen op je agenda, vooral niet in de winter, een tijd waarin buitenactiviteiten niet zo in de mode zijn. Ik stel voor dat je kaartjes reserveert voor een operaconcert in Rome opeen van de avonden van je reis.

Spits je oren en maak je klaar om te genieten van klassieke muziek. En als je een muziekliefhebber bent, kun je van Kerstmis profiteren om de klassieke muziekconcerten bij te wonen die overal in de stad worden georganiseerd, vooral op de pleinen en in de kerken. Mijn favorieten zijn die op:

 • Chiesa di Sant'Antonio dei Portoghesi
 • Santa Maria ai Monti
 • Chiesa di Sant'Ignazio.

Boek tickets voor een operaconcert in Rome

4. Vier de meest speciale Valentijnsdag

Het aquaductpark van Rome| ©Andy Montgomery
Het aquaductpark van Rome| ©Andy Montgomery

Het is geen Parijs, maar dat hoeft ook niet. Rome is een van de meest romantische hoofdsteden van Europa. Dus als je op Valentijnsdag met je betere helft naar de Eeuwige Stad gaat, zijn hier een paar suggesties:

Aanschouw de zonsondergang tussen de aquaducten

Een van de beste plekken om hand in hand te lopen en de eeuwige liefde te verklaren in Rome is het Park van de Aquaducten, letterlijk een filmset (Sorrentino nam hier een van de scènes van de film 'La Grande Bellezza' op).

Deze afgelegen en verborgen enclave is uitgegroeid tot een van de meest spectaculaire geheime plekjes in de Italiaanse hoofdstad om naar de zonsondergang te kijken.

En als je op een andere dag dan Valentijnsdag in Rome bent, kun je dit park zien als je een fietstocht langs de aquaducten boekt.

Geniet van een romantisch diner en wandel langs de rivier de Tiber in het maanlicht.

Bestaat er een charmantere buurt dan Trastevere? Als je jezelf en je geliefde op Valentijnsdag wilt verwennen, stel ik voor dat je een diner bij kaarslicht met je partner organiseert in een van de meest bohemienachtige, artistieke en mooie wijken van Rome: Trastevere.

Let op! Er is geen beter plan voor deze dag dan een goed diner in de Enoteca Ferrara, op Piazza Trilussa, waar je om verschillende redenen verliefd op zult worden: om de gezellige en romantische binnenplaats, de overvloedige gerechten en de redelijke prijzen.

Een kleine deur zonder borden, op nummer 41 op Piazza Trilussa, zal je verwelkomen op deze historische plek: het voormalige klooster van Sant'Eufemia, nu omgebouwd tot een wijnkelderrestaurant. Ik hoop dat je ook dorstig aankomt, want je zult versteld staan van de wijnkaart.

Boek een fietstocht langs de aquaducten

5. Glijd over een ijsbaan in Rome

Schaatsen in Rome| ©Jacqueline Poggi
Schaatsen in Rome| ©Jacqueline Poggi

In de winter kleurt Rome wit dankzij de kunstijsbanen, die de stad omtoveren tot een ideale omgeving voor een leuke middag met je partner, vrienden of familie.

Schaatsbanen zijn meestal geopend van december tot februari. En dit zijn de faciliteiten die ik je aanraad om te bezoeken in Rome.

Het Ice Park Village, in het Euroma2 winkelcentrum

Hoewel dit niet mijn favoriet is vanwege de kleine omvang, organiseert de Ice Park Village ijsbaan een speciaal programma voor de jongste leden van het gezin met speelse spelletjes, clownshows en themafeesten met de kerstman als hoofdpersoon die over het ijs glijdt.

Oudere kinderen kunnen zich opwarmen met een warme chocolademelk of een kopje koffie terwijl ze genieten van livemuziek en ijsshows van nationale en internationale sporters die gewoonlijk op winteravonden entertainen.

 • Waar? Naast het Euroma2 winkelcentrum, aan de Océano Pacífico straat 83.
 • Openingstijden? Maandag tot zondag, inclusief feestdagen, van 10.00 tot 22.00 uur.
 • Prijs? 8€ op weekdagen en 10€ op zaterdag en zondag.

Grizing Dorp in Castel Sant Angelo

Deze ijsbaan naast Castel Sant Angelo op Piazza Adriana is de spectaculairste van alle ijsbanen in de stad. Naar mijn mening is schaatsen hier onvergelijkbaar, omdat we een architectonisch juweel als achtergrond hebben.

Als je gaat schaatsen op de Castel Sant Angelo ijsbaan, vergeet dan niet te stoppen bij de markt en probeer de typisch Italiaanse zoetigheden en glühwein - je zult het geweldig vinden!

6. Verlies calorieën in de Romeinse race van San Silvestre

Deelnemen aan de We run Rome| ©Mara Jochem
Deelnemen aan de We run Rome| ©Mara Jochem

"Waar je ook gaat, doe wat je wilt. Hoe vaak heb je de Kerstman niet op tv de San Silvestre zien rennen op oudejaarsavond of zien zwemmen in de zee midden in de winter? Maak je geen zorgen, want met dit plan zul je niet bevriezen, maar opwarmen: de stad heeft zijn eigen race, de We run Rome.

Kun je je voorstellen hoe leuk het kan zijn om met 2.000 andere mensen met je kerstmuts op te rennen? Elk jaar kun je kiezen uit tien mogelijke routes door de Romeinse wijken en ook beslissen of je meedoet aan de competitieve 10 km-race of de niet-competitieve 5 km-race.

Nuttige informatie

 • Startpunt: Via delle Terme di Caracalla.
 • Tijd: rond 14.00 uur.
 • Datum: 31 december

7. Vier oudejaarsavond in Rome

De linzen bereiden| ©Mikel Seijas Alonso
De linzen bereiden| ©Mikel Seijas Alonso

Wie heeft er niet van gedroomd om het jaar af te sluiten in een andere stad? Als jij een van die gelukkigen bent die hun 365 dagen op een goede manier afsluiten (vooral omdat je voet zet in de Eeuwige Stad), kan ik je vertellen dat oudejaarsavond in Rome geweldig is.

De Italianen hebben een uniek feestmaal bereid met linzen en varkensvlees, een gerecht dat volgens de traditie geluk en overvloed brengt. Na het diner in een restaurant kun je meedoen aan de gewoonte om middernacht te proosten met een goede "spumante" wijn.

Vanaf middernacht wordt de stad omgetoverd tot een groot podium en kun je overal in de stad genieten van gratis concerten. De bekendste zijn die in het Circus Maximus en op de Keizerlijke Forums. Bovendien verwelkomt vuurwerk het nieuwe jaar.

8. Profiteer van de winteruitverkoop!

Profiteer van de uitverkoop| ©Sam Lion
Profiteer van de uitverkoop| ©Sam Lion

Na Kerstmis begint in Rome de uitverkoop, een van de meest verwachte evenementen van het jaar waarbij winkels spectaculaire kortingen tot wel 70% geven.

Het is zeker een goed moment om te gaan winkelen in Rome en om bij terugkomst te pronken met Italiaanse mode, dus laat wat ruimte over in je koffer!

De winteruitverkoop begint begin januari en eindigt midden februari. Als je een grote shopper bent, is dit de beste tijd van het jaar om koopjes te vinden, omdat de winkels, in tegenstelling tot de zomeruitverkoop, niet overvol zijn met toeristen.

9. Ontmoet de vriendelijke Italiaanse koningin Maga

Tijdens het festival van La Befana vinden optochten en vieringen plaats.| ©GenovaQuotidiana
Tijdens het festival van La Befana vinden optochten en vieringen plaats.| ©GenovaQuotidiana

Wist je dat in Italië de joviale heks Befana verantwoordelijk is voor het uitdelen van de cadeautjes in de vroege uurtjes van 5 januari? Deze legendarische oude dame op haar vliegende bezemsteel heeft de taak gestolen van de Kerstman en de Drie Wijzen. Wil je haar ontmoeten?

Mis de festiviteiten op 5 en 6 januari niet. De avond voordat de heks Befana de Romeinse huizen binnensluipt, is het Piazza Navona versierd om haar te verwelkomen in een geïmproviseerd carnaval met mensen in kostuums onder het maanlicht. Op het plein zijn ook attracties, handgemaakte speelgoedwinkels en snoepkraampjes.

Op de ochtend van 6 januari kun je de optocht bijwonen van de Via della Conciliazione naar het Sint-Pietersplein, met meer dan honderd mensen in klederdracht, te paard en natuurlijk met Befana in de hoofdrol.

Boek de sightseeingbus van Rome

10. Draag je masker tijdens het carnaval van Rome

Carnavalsmaskers| ©Keith Jones
Carnavalsmaskers| ©Keith Jones

Als je een onvergetelijke ervaring wilt beleven en jezelf wilt onderdompelen in het carnaval van Rome, een van de meest eeuwenoude tradities van het land die de elegante, barokke en sierlijke esthetiek van de 17e eeuw intact houdt.

raad ik je aan een masker te kopen om jezelf te camoufleren in deze leuke klederdracht onder de Italianen.

Het Romeinse carnaval wordt voor Pasen gehouden. De grote optocht begint op het Piazza del Popolo en gaat verder via de Spaanse Trappen en het Piazza Navon vol paardenkoetsen, troupes, straatartiesten en de ridders en dames gekleed in hun kleurrijke maskers. Reken jezelf onder hen!

Enkele ideeën voor je originele kostuum

Als je twijfelt over wat je moet aantrekken, stel ik voor dat je je verkleed als een van de traditionele personages van Rome, zoals "Rugantino", een arrogante schurk uit Trastevere die altijd een oude broek draagt, of de edelman "Cassandrino".

Boek de sightseeingbus van Rome

Wat is de temperatuur in de winter in Rome?

Regenachtige nacht in Rome| ©Gabriella Clare Marino
Regenachtige nacht in Rome| ©Gabriella Clare Marino
 • December: de minimumtemperatuur is 4°C en de maximumtemperatuur is 13°C. Neem je paraplu mee, want in deze maand regent het gemiddeld 8 dagen!
 • Januari: de thermometer registreert temperaturen tussen 12°C en 3°C. De temperaturen dalen nog meer!
 • Februari: de thermometer registreert minimumtemperaturen van ongeveer 3º C en maximumtemperaturen van 14º C.

Nuria's Reistip

Koffie is een symbool in Italië. Schuil voor de kou in een van de karakteristieke koffieshops, sommige met meer dan een eeuw traditie. Je kunt wel een cafeïnekick gebruiken!

Wat moet je dragen als je in de winter naar Rome reist?

Je bagage organiseren| ©Vlada Karpovich
Je bagage organiseren| ©Vlada Karpovich

Voordat je in de winter naar de Italiaanse hoofdstad reist, raad ik je aan om de weersvoorspellingen voor je verblijf te controleren. De laatste jaren zijn die meestal vrij accuraat.

In de winter zijn de temperaturen echter vrij koud, dus ik raad je aan om warme truien en warme kleren in je koffer te stoppen. Vergeet ook een paraplu en een regenjas niet, want tijdens deze maanden regent het vaak.

Samengevat... Wat mag er niet ontbreken in je koffer?

 • Een wollen muts.
 • Een dikke sjaal.
 • Warme, thermische handschoenen.
 • Een wollen trui of fleece, wat voor jou comfortabeler is.
 • Thermovest. Voorkomen is beter dan genezen!
 • Dikke broek.
 • Jas of donsjack.
 • Paraplu en mackintosh

Vergelijk de verschillende seizoenen voor een bezoek aan Rome

 • Winter
 • December - maart
 • Klimaat: ijskoud
 • Maximaal 16º C
 • Minimaal 2º C

Ideaal voor museumbezoek

 • Voorjaar
 • Maart - Juni
 • Klimaat: Gematigd
 • Hoog 27º C
 • Laag 4º C

Ideaal voor buitenactiviteiten

 • Zomer
 • Juni - september
 • Klimaat: heet en vochtig
 • Maximum 31º C
 • Minimaal 14º C

Ideaal voor buitenactiviteiten

 • Herfst
 • September - december
 • Klimaat: Gematigd
 • Maximum 27º C
 • Laag 6º C

Ideaal voor buitenactiviteiten