Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

10 geheime plekjes in Rome

Als je zin hebt om van de gebaande paden af te gaan in Rome, bekijk dan de best verborgen geheime plekjes van de stad en leer de stad kennen alsof je een Romein bent!

Alex Grande

Alex Grande

9 minuten lezen

10 geheime plekjes in Rome

Ontdek de hoeken en gaten van de stad | ©Cristina Gottardi

Voorbij de rondleidingen in het Colosseum, de ingangen van het Vaticaan, de beste pleinen van Rome, de indrukwekkende fonteinen en straten van rijke weelde, ligt een geheim Rome, met hoekjes die het oog van de gemiddelde toerist niet kan waarnemen.

Maar jij bent geen toerist, jij bent een reiziger en daarom lees je deze regels: om uit de kudde te stappen en de verloren pareltjes van de Eeuwige Stad toe te voegen aan je lijst van dingen die je moet zien en doen in Rome. Allereerst stel ik een tour voor die je meeneemt naar het meest mysterieuze Rome.

De ideale keuze

Privérondleiding door Rome

Laat je door een plaatselijke gids meenemen door het verborgen Rome om de betekenis van de geheimen die in de Eeuwige Stad verborgen liggen beter te begrijpen.

Met deze privérondleiding inclusief aperitief mis je geen enkel essentieel monument, dankzij een rondleiding van 3 uur die je ook meeneemt naar minder bekende plekken in de stad.

De kerken van Piazza Navona, de fascinerende oculus van het Pantheon of de smalle straatjes van Trastevere zijn enkele van de Romeinse hoekjes die je op een andere manier zult ontdekken dankzij deze privétour door het verborgen Rome. Altijd begeleid door een lokale gids die je alle geheimen en legendes vertelt, bezoek je unieke plekken op een persoonlijke manier die je in je eentje misschien niet zou kunnen begrijpen. Bovendien is deze tour inclusief een drankje en een lokale snack.

Hieronder, in willekeurige volgorde, vertel ik je de 10 verborgen plekjes in Rome die je alleen bereikt als je ze weet te vinden:

1. Quartiere Coppedè

Een van de mooie hoekjes van deze wijk| ©Flavia Curcuraci / Flickr.com
Een van de mooie hoekjes van deze wijk| ©Flavia Curcuraci / Flickr.com

Rome's Quartiere Coppedè is alsof je een sprookje binnenstapt, geperst tussen vier straten, op de hoek van Via Dora en Via Tagliamento. Er zijn een paar heel mooie gebouwen en een plein met een fontein, die, hoewel ze niet veel zullen smaken, het bezoek helemaal de moeite waard maken.

Een voordeel van deze wijk is dat ze niet zo bekend is en een toevluchtsoord is voor de toeristen die de straten van Rome bevolken, waar je kunt uitrusten en een paar heel mooie foto's kunt nemen in het licht van de zonsondergang. Dit is, naast andere dingen, een van de dingen die ik je aanraad om te doen tijdens je bezoek aan Rome.

Boek een privétour door het verborgen Rome

2. Londra

Kleurrijke huisjes in Piccola Londra| ©Tripadvisor
Kleurrijke huisjes in Piccola Londra| ©Tripadvisor

Ga naar Piccola Londra en weet dat je verliefd zult worden op de huisjes in Notting Hill-stijl, maar dan met de mediterrane magie van Rome. De naam van deze wijk betekent letterlijk Klein Londen en het werd gebouwd in het begin van de 20e eeuw in een poging om Rome te moderniseren en aan te passen aan de stijl van andere Europese steden, en het contrast dat deze wijk biedt met de rest van de stad is daar het bewijs van.

Piccola Londra is maar een paar straten omdat het project van architect Quadrio Pirani nooit werd uitgebreid, maar je kunt ronddwalen in dit ongewone deel van Londen aan de Via Bernardo Celentano, net naast de Via Flaminia.

Boek een privétour door het verborgen Rome

3. Het slot van de Ridders van Malta

Het uitzicht vanaf het
Het uitzicht vanaf het "gat" van Rome| ©Wikimedia

De Aventijnse heuvel is een van de zeven heuvels van Rome, de meest zuidelijke van de stad. In de tijd van de Romeinse Republiek woonden hier veel van de plebejers van de stad, maar tegenwoordig is het een gebied met elegante herenhuizen en tuinen.

Van deze tuinen is er één die waarschijnlijk de favoriet is van veel inwoners van Rome, de Giardino degli Aranci, of Tuin van de Sinaasappels. Dit park (dat gratis toegankelijk is) was vroeger een boomgaard van Dominicaanse monniken en bevat een niet zo goed bewaard geheim van Rome, namelijk een sleutelgat waardoor je in de verte de koepel van de Sint-Pietersbasiliek kunt zien.

Voor zowel het uitzicht als de wandeling is de beste tijd om de Sinaasappeltuin te bezoeken een uur voor zonsondergang, hoewel je dan meer toeristen zult aantreffen.

 • Maak van de gelegenheid gebruik om het te zien... voor of na een bezoek aan de wijk Trastevere, want het is maar een klein stukje lopen over de rivier.
 • Openingstijden: Je kunt de Oranjetuin het hele jaar door bezoeken van 7 uur 's ochtends tot zonsondergang, wat betekent dat afhankelijk van het seizoen de openingstijden van oktober tot februari van 7 tot 18 uur zijn, van maart tot september van 7 tot 20 uur en van april tot augustus van 7 tot 21 uur.

Boek een privétour door het verborgen Rome

4. Basiliek van Santo Stefano Rotondo al Celio

Wandelen in Rome| ©Javon Swaby
Wandelen in Rome| ©Javon Swaby

Ik zou een van de ongeveer duizend kerken in Rome kunnen kiezen om aan te bevelen. Maar de Basilica di Santo Stefano Rotondo al Celio is een plek die ik niet kan laten om te noemen. Eerlijk gezegd is er geen rivaal voor de Sint-Pietersbasiliek. Maar het gaat er niet om een basiliek te vinden die kan wedijveren met die van de Heilige Stoel: het gaat erom een plek te vinden waar andere ogen het niet, ten onrechte, de moeite waard zullen vinden om neer te strijken.

Vanwege de nabijheid van het Colosseum is de Basilica di Santo Stefano Rotondo al Celio degene die perfect voldoet aan wat we zoeken. De ronde architectuur, het sombere interieur versierd met fresco's van martelaren en de sepulcrale sfeer creëren een sfeer die je op weinig andere plekken in Rome zult vinden.

Om bij de Basilica di Santo Stefano Rotondo al Celio te komen, kun je het beste te voet gaan en gebruik maken van je rondleiding door het Colosseum. Het duurt ongeveer 10-15 minuten om de Via di Santo Stefano Rotondo 7 te bereiken.

 • Maak van de gelegenheid gebruik om het te zien... wanneer je je (verplichte) bezoek brengt aan het Colosseum, want het is vrij dichtbij.
 • Openingstijden: De basiliek is voor het publiek geopend van 10.00 tot 13.00 uur en van 14.00 tot 17.00 uur van oktober tot maart, en tussen april en september veranderen de openingstijden in de middag naar 15.00 tot 18.00 uur.

Boek een privétour door het verborgen Rome

5. Palazzo Doria Pamphilij

Binnen in het paleis| ©Wikimedia
Binnen in het paleis| ©Wikimedia

Dit paleis is een van de meest over het hoofd geziene plekken in Rome. Het ligt in het centrum van de stad, vlakbij de Trevifontein, het Pantheon en het monument voor Victor Emmanuel II. Van buiten is het prachtig, maar van binnen is het een barokke fantasie en herbergt het een museum dat je kunt bezoeken, de Galleria Doria Pamphilij.

De collectie van het museum behoort toe aan de familie waarnaar het paleis is vernoemd, met kunstwerken van onder andere Rafaël, Titiaan en Velázquez, tentoongesteld in een galerij die is ingericht met weelde en luxe.

Een plek om even bij te komen van de drukte van de Romeinse straten, vooral binnen in het museum waar je een zuilengalerij vindt waar de zon op een bijzondere manier schijnt.

 • Maak van de gelegenheid gebruik om het te zien... wanneer je in het centrum van Rome bent, of je nu een muntje opgooit in de Trevifontein of 's avonds het Pantheon bezoekt.
 • Openingstijden: Open voor het publiek van 9.30 tot 19.00 uur op zaterdag, zondag, maandag en feestdagen, en van 11.30 tot 23.00 uur op vrijdag. Het behoeft geen betoog dat een avondbezoek aan dit paleis elke romanticus zal bekoren.
 • Prijs: Entree tot het Doria Pamphili museum kost €14, maar wordt geleverd met een audiogids.

Boek een privétour door het verborgen Rome

6. Park van de Aquaducten

Het aquaduct Aqua Claudia| ©Wikimedia
Het aquaduct Aqua Claudia| ©Wikimedia

Als je Sorrentino's 'La Grande Bellezza' hebt gezien, zul je dit park kennen van een van de scènes, en zo niet, dan zul je voor het eerst een plek ontdekken met het gevoel van een ruïne uit de oude wereld, een park waarvan de vegetatie is gegroeid tussen de overblijfselen van een verloren beschaving.

Het Park van de Aquaducten is ongetwijfeld een van de interessantste plekken in Rome, vooral bij zonsondergang, die je kunt zien omlijst door een van de bogen van de aquaducten van Aqua Felix of Aqua Claudia, die nog steeds overeind staan in dit park.

Een bezoek aan het park is helemaal gratis en je kunt het gemakkelijk bereiken vanuit het stadscentrum met metrolijn A, naar de stations Lucio Sestio of Giulio Agricola, die op slechts een paar minuten lopen van het Aquaduct Park liggen.

 • Maak van de gelegenheid gebruik om het te zien... als je een vrije dag hebt, want het is vrij ver van het centrum van Rome.

Boek een privétour door het verborgen Rome

7. Tibereiland

Tibereiland| ©Massimo Virgilio
Tibereiland| ©Massimo Virgilio

De rivier de Tiber scheidt het historische centrum van Rome en de wijk Trastevere. Over de rivier hangt de Ponte Cestio die in verbinding staat met het kleine Tibereiland, charmant en pittoresk, als een klein middeleeuws stadje met zijn oude bruggen en kerk. Hier stond ooit een tempel gewijd aan Aesculapius, de Griekse god van de geneeskunde, die werd gebouwd om te vieren dat de pest Rome niet meer teisterde en deze tempel is nu een van de belangrijkste ziekenhuizen van Rome.

Slenteren over het Tibereiland was een van mijn favoriete bezigheden tijdens mijn laatste bezoek aan Rome en ik ging nog een laatste keer terug voordat ik mijn vlucht naar huis nam.

In de zomer wordt op het eiland het Isola del Cinema filmfestival gehouden. Er zijn ook bars, restaurants en eetkraampjes langs de oevers van de rivier, wat het een feestelijke en zeker onvergetelijke sfeer geeft.

 • Maak van de gelegenheid gebruik om het te zien... als je een cruise op de Tiber boekt met een tussenstop, want de kans is groot dat je erheen wordt gebracht.

Boek een privétour door het verborgen Rome

8. Michelangelo's Mozes

Michelangelo's Mozes| ©Wikimedia
Michelangelo's Mozes| ©Wikimedia

Tijdens je bezoek aan Rome maak je uitgebreid kennis met de kunst en het genie van Michelangelo Buonarroti: de Pietà, de fresco's van de Sixtijnse Kapel, maar je zult zijn kunst niet volledig kunnen waarderen zonder met eigen ogen de Mozes te bewonderen.

Het bevindt zich in het graf van paus Julius II in de basiliek van San Pietro in Vincoli (op het gelijknamige plein) en is een sculpturaal ensemble vol teleurstellingen: tijdens de creatie van het werk onderbrak de paus zijn donaties aan Michelangelo en wat een kolossaal werk van 40 sculpturen moest worden, bleef een scène waarin de figuur van Mozes eruit springt.

Een eigenaardigheid aan zijn beeld is dat hij gespiest lijkt, volgens een traditie die volgens historici voortkomt uit een verkeerde vertaling van de Bijbel, waardoor het licht dat op het gezicht van Mozes valt enigszins verontrustend is.

 • Maak van de gelegenheid gebruik om het te zien... als je in de buurt van het Colosseum bent, want het is maar zeven minuten lopen!

Boek een privétour door het verborgen Rome

9. Piazzale Giuseppe Garibaldi, bij de Gianicolo

De fontein bovenaan de Gianicolo| ©Wikimedia
De fontein bovenaan de Gianicolo| ©Wikimedia

Een van de locaties van Sorrentino's film 'The Great Beauty', Piazzale Giuseppe Garibaldi heeft een monument voor de militaire en politieke figuur met dezelfde naam, en een prachtige 17e-eeuwse fontein, de Fontana dell'Acqua Paola.

Het is gelegen op de top van de Gianicolo heuvel, ook wel bekend als de achtste heuvel van Rome, en biedt een prachtig uitzicht over de stad, vooral bij zonsopgang of zonsondergang.

 • Maak van de gelegenheid gebruik om het te zien... wanneer je in de stemming bent voor een spectaculair uitzicht over de stad vanaf de Gianicolo heuvel.

Boek een privétour door het verborgen Rome

10. Borromini's perspectief

Borromini's Perspectief| ©Wikimedia
Borromini's Perspectief| ©Wikimedia

Tot slot komen we bij onze tiende verborgen parel van Rome: het Borromini Perspectief. Een van de meest fascinerende bezienswaardigheden in heel Rome, gelegen op een binnenplaats vol sinaasappelbomen in het Palazzo Spada, is een optische illusie in opdracht van kardinaal Spada, een 8 meter lange galerij met een beeld gewijd aan Mars, de Romeinse god van de oorlog, die in werkelijkheid veel, veel langer lijkt.

Dit effect, het werk van de briljante geest van de architect Giovanni Borromini, werd gecreëerd met behulp van een stijgende vloer en een dalend plafond, met zijdelingse kolommen die steeds kleiner worden om het effect van afstandelijkheid te simuleren. Het is een klein theatraal spektakel dat zeer typerend is voor de barokke esthetiek en zeker de moeite waard om te zien.

 • Maak van de gelegenheid gebruik om het te zien... voordat je de rivier oversteekt om de beroemde Basiliek van Santa Maria in Trastevere te bezoeken.
 • Openingstijden: Palazzo Spada bevindt zich op Piazza Capo di Ferro, 13, vlakbij de Tiber en je kunt het bezoeken van dinsdag tot zondag van 8.30 tot 19.30 uur.
 • Prijs: De toegangsprijs is €5.

Boek een privétour door het verborgen Rome