10 geheime plekjes in Rome

Als je zin hebt om van de gebaande paden af te gaan in Rome, bekijk dan de best verborgen geheime plekjes van de Italiaanse hoofdstad en leer de stad kennen als een echte inwoner!

Alex Grande

Alex Grande

9 minuten lezen

10 geheime plekjes in Rome

Ontdek de hoekjes en gaatjes van Rome | ©Cristina Gottardi

Voorbij de rondleidingen door het Colosseum, de ingangen van het Vaticaan, de beste pleinen van Rome, de indrukwekkende fonteinen en straten van rijke weelde, ligt een geheim Rome, met verborgen hoekjes die het oog van de toerist meestal niet ziet. Daarom lees je deze regels: om uit de kudde te stappen en de verloren pareltjes van de Eeuwige Stad toe te voegen aan je lijst van dingen om te zien en te doen in Rome.

De ideale keuze

Privérondleiding door Rome

Laat je door een lokale gids leiden door het verborgen Rome en ontdek de geheimen van de Eeuwige Stad.

Met deze privérondleiding inclusief aperitief mis je niets van de monumenten die je gezien moet hebben, dankzij een drie uur durende rondleiding die je ook meeneemt naar de minder bekende plekken in de stad.

Allereerst stel ik een tour voor die je meeneemt naar het meest mysterieuze Rome. De kerken vanPiazza Navona, de fascinerende oculus van het Pantheon of de smalle straatjes van Trastevere zijn enkele van de Romeinse hoekjes die je op een andere manier zult ontdekken dankzij deze privétour door het verborgen Rome. Altijd begeleid door een lokale gids die je alle geheimen en legendes vertelt, bezoek je unieke plekken op een persoonlijke manier, die je in je eentje misschien niet zou kunnen begrijpen.

Bovendien is deze tour inclusief een drankje en een lokale snack. Hier zijn10 verborgen plekjes in Rome waar je alleen komt als je ze kent.

Noteer waar je ze kunt vinden.

1. Quartiere Coppedè

Een van de hoeken van Quartiere Coppedè| ©Flavia Curcuraci / Flickr.com
Een van de hoeken van Quartiere Coppedè| ©Flavia Curcuraci / Flickr.com

Rome's Quartiere Coppedè is alsof je een sprookje binnenstapt, geperst tussen vier straten, op de hoek van Via Dora en Via Tagliamento.

Er zijn een paar erg mooie gebouwen en een plein met een fontein die, hoewel ze niet veel zullen smaken, het bezoek helemaal de moeite waard maken. Een voordeel van dit gebied is dat het, omdat het niet zo bekend is, een toevluchtsoord is voor de toeristen die de straten van Rome bevolken, waar je kunt uitrusten en een paarerg mooie foto's kunt maken in het licht van de zonsondergang. Het is een van de dingen die ik je aanraad tijdens je bezoek aan Rome en het is zeker een van de stops als je een privétour door verborgen Rome boekt.

Boek een privétour door verborgen Rome

2. Londra

Kleurrijke huizen in Piccola Londra| ©Tripadvisor
Kleurrijke huizen in Piccola Londra| ©Tripadvisor

Ga naar Piccola Londra en weet dat je verliefd zult worden op de huisjes in Notting Hill-stijl, maar dan met de mediterrane magie van Rome. De naam van deze wijk betekent letterlijk Klein Londen en werd gebouwd in het begin van de 20e eeuw in een poging om Rome te moderniseren en aan te passen aan de stijl van andere Europese steden.

Het contrast dat deze wijk biedt met de rest van de stad is hier een bewijs van. Piccola Londra bestaat uit slechts een paar straten, omdat het project van architect Quadrio Pirani nooit is uitgebreid, maar je kunt ronddwalen in dit ongewone deel van Londen aande Via Bernardo Celentano, net naast de Via Flaminia.

Boek een rondleiding door de Galleria Borghese en de tuinen

3. Het slot van de Ridders van Malta

Het uitzicht vanaf het
Het uitzicht vanaf het "gat" van Rome| ©Wikimedia

De Aventijnse Heuvel is een van de zeven heuvels van Rome, de meest zuidelijke van de stad.

In de tijd van de Romeinse Republiek woonden hier veel van de plebejers van de stad, maar tegenwoordig is het een gebied met elegante herenhuizen en tuinen. Van al deze tuinen is er waarschijnlijk één de favoriet van veel inwoners van Rome, de Giardino degli Aranci ofTuin van de Sinaasappels, die ooit een boomgaard van Dominicaanse monniken was. Dit park, dat gratis toegankelijk is, bevat een niet zo goed bewaard geheim van Rome: een sleutelgat waardoor je in de verte de koepel van de Sint-Pietersbasiliek kunt zien.

Het is zeker een ideale manier om deze iconische bezienswaardigheid te fotograferen na je bezoek aan de Sint-Pietersbasiliek, dus voeg dit bezoek toe aan je schema, zowel voor het uitzicht als de wandeling, het is een must. De beste tijd om de Orange Tree Garden te bezoeken is een uur voor zonsondergang, hoewel er dan meer toeristen zijn.

 • Maak van de gelegenheid gebruik om het te zien... voor of na een bezoek aan de wijk Trastevere, want het is maar een klein stukje lopen over de rivier.
 • Openingstijden: van 7 uur 's ochtends tot zonsondergang, d.w.z. 18 uur 's avonds van oktober tot februari, 20 uur 's avonds van maart tot september en 21 uur 's avonds van april tot augustus.

Boek een privétour door het verborgen Rome

4. Basiliek van Santo Stefano Rotondo al Celio

Wandelen door Rome| ©Javon Swaby
Wandelen door Rome| ©Javon Swaby

De Basilica di Santo Stefano Rotondo al Celio is een plek die ik niet kan laten liggen en die vrijwel zeker een van de stops zal zijn als je een rondleiding boekt door de catacomben en basilieken van Rome.

Het is waar dat er geen rivaal is voor de Sint-Pietersbasiliek, maar het gaat er hier niet om een basiliek te vinden die kan wedijveren met die van de Heilige Stoel: het gaat erom een plek te vinden die andere ogen, ten onrechte, niet de moeite waard vinden om te bezoeken. Vanwege de nabijheid van het Colosseum is deBasilica di Santo Stefano Rotondo al Celio degene die perfect voldoet aan wat we zoeken.

De ronde architectuur, het sombere interieur versierd met fresco's van martelaren en de sepulcrale sfeer creëren een sfeer die je op weinig andere plekken in Rome zult aantreffen. Om bij de Basilica di Santo Stefano Rotondo al Celio te komen, kun je het beste te voet gaan en gebruik maken van jerondleiding door het Colosseum. Het duurt ongeveer 10-15 minuten om de Via di Santo Stefano Rotondo 7 te bereiken.

 • Maak van de gelegenheid gebruik om het te zien... wanneer je het Colosseum bezoekt, want het is vrij dichtbij.
 • Openingstijden: geopend voor het publiek van 10.00 tot 13.00 uur en van 14.00 tot 17.00 uur van oktober tot maart, en van april tot september van 15.00 tot 18.00 uur.

Boek een rondleiding door de Catacomben en Basilieken van Rome

5. Palazzo Doria Pamphilij

Het interieur van het Palazzo Doria Pamphilij| ©Wikimedia
Het interieur van het Palazzo Doria Pamphilij| ©Wikimedia

Dit paleis is een van de meest over het hoofd geziene plekken in Rome, hoewel het kan worden opgenomen als je een privérondleiding door het verborgen Rome boekt. Het ligt in het centrum van de stad, vlakbij de Trevifontein, het Pantheon en het monument voor Victor Emmanuel II, en het is prachtig aan de buitenkant, maar van binnen is het een barokke fantasie waarin een museum is gevestigd dat je kunt bezoeken, de Galleria Doria Pamphilij.

De collectie van het museum behoort toe aan de familie waaraan het paleis zijn naam dankt, met kunstwerken van onder andere Rafaël, Titiaan en Velázquez, tentoongesteld in een galerij die is ingericht met weelde en luxe. Een plek om even bij te komen van de drukte van de Romeinse straten, vooral binnen in het museum waar je een zuilengalerij vindt waar de zon op een bijzondere manier schijnt.

 • Maak van de gelegenheid gebruik om het te zien... wanneer je in het centrum van Rome bent, of je nu een muntje opgooit in de Trevifontein of 's avonds het Pantheon bezoekt.
 • Openingstijden: 9.30-19.00 op zaterdag, zondag, maandag en feestdagen, en 11.30-11.00 op vrijdag.
 • Prijs: €14 met audiogids.

Boek tickets voor het Palazzo Doria Pamphilij

6. Park van de Aquaducten

Het aquaduct Aqua Claudia| ©Wikimedia
Het aquaduct Aqua Claudia| ©Wikimedia

Als je Sorrentino's La Grande Bellezza hebt gezien, zul je dit park kennen van een van de scènes, en zo niet, dan ontdek je voor het eerst een plek met de sfeer van een ruïne uit de oudheid, een park waarvan de vegetatie is gegroeid tussen de overblijfselen van een verloren beschaving.

Het Park van de Aquaducten is ongetwijfeld een van de interessantste plekken in Rome, vooral bij zonsondergang, wanneer je de bogen van de aquaducten van Aqua Felix of Aqua Claudia, die nog steeds in dit park staan, ingelijst kunt zien. Een bezoek aan het park is helemaal gratis en je kunt het gemakkelijk bereiken vanuit het stadscentrum met metrolijn A, naar de stations Lucio Sestio of Giulio Agricola, die op slechts een paar minuten lopen van het Park van de Aquaducten liggen. Je kunt ookeen elektrische fietstour boeken langs de Appiaweg, de aquaducten en de catacomben van Rome.

 • Profiteer ervan... als je een vrije dag hebt, want het is vrij ver van het centrum van Rome.

Boek een elektrische fietstour langs de aquaducten en catacomben

7. Tibereiland

Tibereiland| ©Massimo Virgilio
Tibereiland| ©Massimo Virgilio

De rivier de Tiber scheidt het historische centrum van Rome en de wijk Trastevere. Over de rivier hangt de Ponte Cestio die in verbinding staat met het kleine Tibereiland, charmant en pittoresk, als een klein middeleeuws stadje met zijn oude bruggen en kerk. Hier stond ooit een tempel gewijd aan Aesculapius, de Griekse god van de geneeskunde, die werd gebouwd om te vieren dat de pest Rome niet meer teisterde. Deze tempel is vandaag de dag een van de belangrijkste ziekenhuizen in Rome.

Slenteren over het Tibereiland was een van mijn favoriete bezigheden tijdens mijn laatste bezoek aan Rome en ik ging nog een laatste keer terug voordat ik mijn vlucht naar huis nam. Het is een van de plekken die je zult zien als je een rondleiding door Trastevere boekt of vanwaar je een rondleiding door de Joodse wijk van Rome kunt nemen. In de zomer wordt op het eiland het filmfestival Isola del Cinema gehouden. Er zijn ook bars, restaurants en eetstalletjes langs de oevers van de rivier, wat het een feestelijke en zeker onvergetelijke sfeer geeft.

 • Maak van de gelegenheid gebruik om het te zien... als je een cruise op de Tiber boekt met een stop, want de kans is groot dat je erheen wordt gebracht.

Boek een Tiber cruise

8. Michelangelo's Mozes

De Mozes van Michelangelo| ©Wikimedia
De Mozes van Michelangelo| ©Wikimedia

Tijdens je bezoek aan Rome maak je uitgebreid kennis met de kunst en het genie van Michelangelo Buonarroti: de Pietà, de fresco's van de Sixtijnse Kapel, maar je zult zijn kunst niet volledig kunnen waarderen zonder met eigen ogen de Mozes te bewonderen.

Het bevindt zich in het graf van paus Julius II in de Basiliek van San Pietro in Vincoli (op het gelijknamige plein) en is een sculpturaal ensemble vol teleurstellingen: tijdens de creatie van het werk onderbrak de paus zijn donaties aan Michelangelo en wat een kolossaal werk van 40 sculpturen moest worden, bleef een scène waarin de figuur van Mozes eruit springt.

Een eigenaardigheid aan zijn beeld is dat hij lijkt te zijn gespietst, volgens een traditie die volgens historici voortkomt uit een verkeerde vertaling van de Bijbel, waardoor het licht dat op het gezicht van Mozes valt enigszins verontrustend is.

Boek een rondleiding door het Colosseum

9. Piazzale Giuseppe Garibaldi, bij de Gianicolo

De fontein bovenaan de Gianicolo| ©Wikimedia
De fontein bovenaan de Gianicolo| ©Wikimedia

Nog een van de locaties van Sorrentino's film The Great Beauty, Piazzale Giuseppe Garibaldi heeft een monument voor de gelijknamige militaire en politieke figuur, en een prachtige 17e-eeuwse fontein, de Fontana dell'Acqua Paola. Het ligt op de top van de Gianicolo heuvel, ook wel bekend als de achtste heuvel van Rome, en biedt je een prachtig uitzicht over de stad, vooral bij zonsopgang of zonsondergang.

 • Maak van de gelegenheid gebruik om het te zien... wanneer je in de stemming bent voor een spectaculair uitzicht over de stad vanaf de Gianicolo heuvel.

Boek een privétour door het verborgen Rome

10. Borromini's perspectief

Borromini's Perspectief| ©Wikimedia
Borromini's Perspectief| ©Wikimedia

Tot slot komen we bij onze tiende verborgen parel van Rome: het Borromini Perspectief, een van de meest fascinerende bezienswaardigheden in heel Rome. Het bevindt zich op een binnenplaats vol sinaasappelbomen in het Palazzo Spada en is een optische illusie in opdracht van kardinaal Spada.

Een acht meter lange galerij met een beeld gewijd aan Mars, de Romeinse god van de oorlog, die in werkelijkheid veel, veel langer lijkt. Dit effect, het werk van de briljante geest van architect Giovanni Borromini, werd gecreëerd met behulp van een oplopende vloer en een dalend plafond, met zijdelingse kolommen die steeds kleiner worden om het effect van afstandelijkheid te simuleren.

Het is een klein theaterspektakel dat zeer typerend is voor de esthetiek van de barok en dat de moeite waard is om te zien als je een privérondleiding door het verborgen Rome boekt of tijdens je bezoek aan Trastevere en het Joodse getto.

 • Maak van de gelegenheid gebruik om het te zien... voordat je de rivier oversteekt om de beroemde Basiliek van Santa Maria in Trastevere te bezoeken.
 • Openingstijden: Palazzo Spada bevindt zich op Piazza Capo di Ferro, 13 en kan worden bezocht van dinsdag tot zondag van 8.30 tot 19.30 uur.
 • Prijs: De toegangsprijs is €5.

Boek een privétour door het verborgen Rome