Tickets voor het Colosseum in Rome: hoe koop je ze, wat zit erbij inbegrepen, hoeveel kosten ze, enz...

Als het Colosseum in Rome spectaculair is aan de buitenkant, dan laat de binnenkant niemand onverschillig. Wil je weten hoe je het kunt bezoeken zonder uren in de rij te hoeven staan voor de deur? Lees dan verder!

Ana Caballero

Ana Caballero

15 minuten lezen

Tickets voor het Colosseum in Rome: hoe koop je ze, wat zit erbij inbegrepen, hoeveel kosten ze, enz...

Colosseum in Rome | © Yoal Desurmont

Het Colosseum is het hart van Rome. Als je het ziet, krimpt je reizigersziel een beetje ineen. Je hebt het gezien op foto's, in films... maar als je opkijkt en het live ziet, besef je dat je eindelijk in Rome bent. Ontdek alles wat je moet weten over tickets: hoe je ze kunt kopen, prijzen en openingstijden.

De beste optie

Colosseum, Forum Romanum en Palatine Hill Tickets en Rome Open Bus

Colosseum, Forum Romanum en Palatijn: skip the line tickets bij de kassa

Perfect als je het beste van het oude Rome wilt ontdekken door je tickets van tevoren te kopen en met voorrang toegang te krijgen.

Met deze tickets kun je het wereldberoemde Colosseum, het beroemdste amfitheater ter wereld, van binnen bekijken. Ik verzeker je dat het niet uitmaakt hoe vaak je het van de buitenkant ziet en foto's maakt van de gevel, de binnenkant is zo mogelijk nog verbazingwekkender. Bovendien krijg je toegang zonder in de rij te hoeven staan bij de kassa, wat je veel tijd bespaart en je krijgt een audiogids waarmee je alles te weten komt over de geschiedenis en de geheimen die het verbergt.

Met dit ticket kun je ook de Palatijnse Heuvel bezoeken, de meest centrale van de zeven heuvels van Rome en een van de oudste delen van de stad. Je krijgt ook toegang tot het Forum Romanum, het centrale gebied van het oude Rome, een enorme esplanade met archeologische overblijfselen die, als het je lukt om er buiten de hete uren van te genieten, indruk op je zullen maken.

Waarom kiezen voor deze tickets: dit is de goedkoopste optie om de binnenkant van het Colosseum, het Forum Romanum en de Palatijnse Heuvel te bezoeken zonder de lange wachtrijen bij de kassa.

Aanbevolen als... je toegang wilt krijgen tot de binnenkant van het Colosseum en het Forum Romanum en de Palatijnse Heuvel wilt bezoeken tegen een zeer betaalbare prijs met voorrangstoegang.


Tickets voor het Colosseum reserveren

Binnen in het Colosseum| ©Unsplash
Binnen in het Colosseum| ©Unsplash

Het beste wat je kunt doen, zoals bij vrijwel alle bezoeken aan Rome, is je tickets van tevoren online boeken. Houd er rekening mee dat het Romeinse Colosseum plaats biedt aan 3.000 mensen en dat de rijen bij de kassa uren kunnen duren. Van tevoren tickets boeken voor het Colosseum in Rome is de eerste tip voor elk bezoek aan de stad. Op websites zoals Hellotickets vind je de beste prijs voor zowel toegangskaarten als rondleidingen en bovendien heb je recht op gratis annulering,

. Het beste van alles is dat als je tickets voor het Colosseum koopt, je ook toegang hebt tot het Forum Romanum en de Palatijnse Heuvel. Vergeet niet dat je je bezoek ook compleet kunt maken met een rondleiding of audiogids.

Als je je afvraagt hoeveel kaartjes of rondleidingen kosten, vertel ik je later meer in detail, maar kaartjes voor volwassenen kosten rond de €24 en rondleidingen kosten meestal niet meer dan €40, afhankelijk van of je ze in het hoogseizoen boekt, of je een express tour wilt of een completer bezoek waarbij je ook door het Forum gaat, etc.

Boek een rondleiding door het Colosseum met toegang tot de arena

Tickets inclusief rondleiding door het Colosseum: is het de moeite waard?

Uitzicht op het Colosseum en het Forum vanaf de Campidoglio| ©Unsplash
Uitzicht op het Colosseum en het Forum vanaf de Campidoglio| ©Unsplash

Absoluut ja. De afmetingen van het Colosseum, de hoeveelheid details die het bewaart, de verhalen en anekdotes uit het oude Rome en natuurlijk de wandeling door het Forum Romanum zijn niet hetzelfde met een deskundige gids. Tijdens een rondleiding door het Colosseum haal je het meeste uit je tijd: je weet waar en wat je moet zoeken, je begrijpt wat je ziet en je gaat naar huis met een hoop herinneringen.

Een ander groot voordeel van een bezoek aan het Colosseum met een gids is dat er veel tijdschema's in het Engels beschikbaar zijn, dus je hoeft je geen zorgen te maken over de tour in het Engels. Aan de andere kant, en afhankelijk van hoeveel tijd je hebt (of wilt besteden), kun je kiezen tussen volledige rondleidingen die je meenemen rond de Palatijnse Heuvel en het Forum Romanum of express rondleidingen die je alleen de binnenkant van het amfitheater laten zien.

En van alle rondleidingen die in het Colosseum worden aangeboden, kun je ook kiezen tussen rondleidingen met een bezoek aan de Arena en de Gladiatorpoort of rondleidingen die zich beperken tot een rondleiding door het amfitheater vanaf de tribunes. Zoals je ziet zijn er opties, budgetten en smaken voor iedereen, dus er is geen excuus om niet mee te gaan met een rondleiding - je zult er geen spijt van krijgen!

Boek een rondleiding door het Colosseum

Tickets kopen voor het Forum Romanum

Een bezoek aan de Palatijnse Heuvel| ©Fred Romero
Een bezoek aan de Palatijnse Heuvel| ©Fred Romero

Tickets voor het Forum Romanum zijn inbegrepen bij de toegang tot het Colosseum en bij vrijwel alle rondleidingen. Hoewel het dus een betaald gebied is, hoef je niet extra te betalen of een apart kaartje te kopen.

Als je besluit om een rondleiding te nemen, zal de gids je tijdens de hele route begeleiden in het Colosseum, het Forum Romanum en de Palatijnse Heuvel. Als je het Colosseum en het Forum Romanum liever alleen bezoekt, kun je het Colosseum en het Forum Romanum op verschillende dagen bezoeken.

Boek je ticket voor het Colosseum, het Forum en de Palatijn

Koop je tickets voor het Colosseum en het Vaticaan gecombineerd

Sint-Pietersbasiliek in het Vaticaan| ©Carlos Graterol
Sint-Pietersbasiliek in het Vaticaan| ©Carlos Graterol

Ja, dat lees je goed. Er is een manier om tijd en geld te besparen door je kaartjes voor het Colosseum en het Vaticaan samen te kopen. Beide zijn niet te missen tijdens je reis naar Rome, dus ik raad je aan om tickets te kopen die je toegang geven tot beide attracties.

Tijdens het bezoek word je altijd begeleid door een deskundige gids en je hebt ook voorrang bij de toegang, zodat je de wachtrijen bij het Vaticaan en het Colosseum kunt overslaan.

Bezoek de Colosseum Arena

De Colosseum Arena| ©Henry Paul
De Colosseum Arena| ©Henry Paul

Als je je bezoek aan het Colosseum aan het plannen bent, moet je weten dat er een optie is om af te dalen in de arena van het amfitheater zelf, voor een uniek perspectief van de tribunes en een veel gedetailleerder zicht op de tunnels en ondergrondse galerijen.

Dit deel van het bezoek is voor mij het meest interessant: je voelt je als een echte gladiator en je maakt de ervaring compleet door een uniek deel te bezoeken waar niet iedereen toegang toe heeft (de capaciteit is beperkter en je kunt het alleen bezoeken als onderdeel van een rondleiding, begeleid door een deskundige gids). Voor meer details kun je mijn artikel lezen over het bezoek aan de Arena en de ondergrondse van het Colosseum.

Boek je rondleiding met toegang tot de arena

Hoeveel kost het eigenlijk om het Colosseum binnen te gaan?

Euro's op een houten tafel| ©Markus Spiske
Euro's op een houten tafel| ©Markus Spiske

Je kunt aan de kassa een enkeltje kopen voor €17, maar dan moet je wel wachten in lange rijen in de zon. Je kunt je kaartjes het beste van tevoren online kopen.

Een express rondleiding door het Colosseum, die ongeveer een uur duurt, kost ongeveer €40 en voor iets meer (€46) krijg je volledige toegang tot de rondleiding op het Forum Romanum en de Palatijnse Heuvel.

Boek je tickets voor het Colosseum

Zijn er kortingen om het Colosseum binnen te gaan?

Uitzicht op de Arena van het Colosseum vanaf de tribunes| ©Unsplash
Uitzicht op de Arena van het Colosseum vanaf de tribunes| ©Unsplash

Er zijn geen kortingsbonnen of gratis kaartjes voor het Colosseum als zodanig, maar er zijn wel gereduceerde tarieven voor leraren, kinderen, kunststudenten en mensen met een handicap.

Als je meer wilt weten over wat je gratis kunt zien of hoe je goedkope kaartjes en kortingen voor het Colosseum kunt krijgen.

Boek je ticket voor het Colosseum, het Forum en de Palatijnse Heuvel

Openingstijden en dagen van het Colosseum

Via del Fori Imperiali| ©Unsplash
Via del Fori Imperiali| ©Unsplash

Het Colosseum is het hele jaar door geopend, behalve op kerst- en nieuwjaarsdag. Hoewel de openings- en sluitingstijden altijd hetzelfde zijn, moet je er rekening mee houden dat de laatste bezoekers één uur voor sluitingstijd worden toegelaten.

Mijn advies: als je hebt besloten je kaartje aan de kassa te kopen, sta dan (heel) vroeg op. Je kunt de openingstijden van het Colosseum hier controleren.

Om de toestroom van toeristen in de hand te houden, moet je, of je je kaartjes nu van tevoren koopt of niet, een toegangstijd kiezen. De laatste toegang is een uur voor sluitingstijd en je moet 30 minuten voor de geselecteerde tijd bij de kassa zijn (geen wachtrijen). Je mag slechts 15 minuten later zijn dan de geselecteerde tijd. Eenmaal binnen is er geen tijdslimiet buiten de openingstijden.

Boek je ticket voor het Colosseum, het Forum en de Palatijnse Heuvel

Koop je tickets voor het Colosseum met de Roma Pass

Achterkant van het Colosseum| ©Unsplash
Achterkant van het Colosseum| ©Unsplash

Er zijn zoveel dingen te zien en te doen in Rome dat als je voor langere tijd in de stad bent, je waarschijnlijk al overweegt om een pas zoals de Roma Pass aan te schaffen, waarmee je tijd en geld bespaart op je bezoeken aan de meest emblematische monumenten.

Met de Roma Pass heb je gratis toegang tot het Colosseum met een audiogids en kun je de wachtrijen vermijden. Je kunt ook de Sint-Pietersbasiliek en andere musea bezoeken met voorkeurstoegang en audiogids met 20% korting. Het is ook inclusief de transfer van en naar de luchthavens Ciampino of Fiumicino.

Je hebt de optie om het voor 48 of 72 uur te kopen en gedurende die tijd kun je gratis gebruik maken van al het stadsvervoer. Naast kortingen of preferentiële toegang tot bepaalde musea, kun je met deze kaart één of twee musea naar keuze kiezen voor gratis toegang. Lees er hier meer over: Roma Pass en andere stadspassen.

Boek je ticket voor het Colosseum, het Forum en de Palatijnse Heuvel

Koop tickets voor het Colosseum aan de kassa

Vooraanzicht van het Colosseum| ©Unsplash
Vooraanzicht van het Colosseum| ©Unsplash

Als je besluit om je kaartjes op de dag zelf bij de kassa te kopen, ook al kun je te maken krijgen met lange rijen, raad ik je aan om vroeg te gaan (zelfs voordat de kassa om 8:30 opengaat) of ze bij de kassa op de Palatijnse Heuvel te kopen, waar meestal minder mensen zijn.

Als je toch besluit om je kaartjes "op de ouderwetse manier" te kopen, d.w.z. bij de kassa, raad ik je aan om een hoed of pet en een frisdrank of fles water mee te nemen, want het wachten is meestal in de zon (er is weinig schaduw in het gebied).

Boek je ticket voor het Colosseum, Forum en Palatijnse Heuvel

Beste dag van de week en beste tijdstip om het Colosseum te betreden

Oude foto van het Colosseum vandaag| ©Unsplash
Oude foto van het Colosseum vandaag| ©Unsplash

Wat betreft de tijd waarop je het Colosseum binnengaat: vermijd de hete uren (die in Rome heel, heel heet zijn). Natuurlijk heeft het Colosseum meer schaduw dan het Forum Romanum en de Palatijn; houd hier rekening mee als je ze op dezelfde dag gaat bezoeken.

Een andere tip die ik je kan geven is om feestdagen en weekenden zoveel mogelijk te vermijden. Er zijn dan meestal meer mensen dan normaal en dit kan je ervaring temperen, omdat je dan door de wandelaars op het Forum Romanum moet "sorteren".

Boek je ticket voor het Colosseum, Forum en Palatijnse Heuvel

Hoe kom ik bij het Colosseum?

Bus langs het Colosseum| ©Neil
Bus langs het Colosseum| ©Neil

Het Colosseum ligt op loopafstand van het centrum van Rome, dus als je in een centraal gelegen gebied verblijft raad ik de wandeling aan; het is prachtig en Rome is een stad om te voet te ontdekken. Google geeft als richtlijn dat het 20 minuten lopen is van het Colosseum naar de Trevifontein.

In elk geval kun je een taxi nemen naar Piazza del Colosseo 1 of, als je iets verder van het centrum bent en niet te veel wilt uitgeven, de metrolijn B nemen naar de halte Colosseo of gebruik maken van de bussen C3, 60, 81, 85, 87, 175, 628 of tram nummer 3.

Het Colosseum is het meest emblematische monument van Rome, dus je zult geen moeite hebben om er te komen, of je nu met het openbaar vervoer gaat of te voet gedesoriënteerd raakt. Als je een bezoek aan het Colosseum in detail wilt organiseren, is hier mijn artikel over hoe je bij het Colosseum komt.

Boek je ticket voor het Colosseum, het Forum en de Palatijnse Heuvel

Hoe lang duurt een bezoek aan het Colosseum?

Zijaanzicht van het Colosseum| ©Den Harrson
Zijaanzicht van het Colosseum| ©Den Harrson

Hoewel het ideaal zou zijn om alle tijd van de wereld te hebben om elk van de monumenten van Rome te bezoeken, is de waarheid dat als we op reis gaan, we bijna altijd op de klok kijken. Daarom helpt het om te weten dat de geschatte duur van een bezoek aan het Colosseum in de diepte ongeveer 2 tot 3 uur is. Je kunt het in minder tijd bezichtigen, maar ga in ieder geval 1 lang uur zonder je te haasten.

Als je je bezoek organiseert en alles op een tijdsefficiënte manier wilt plannen, raad ik je mijn artikel over de duur van het bezoek aan het Colosseum en het Forum Romanum aan.

Boek je ticket voor het Colosseum, Forum en de Palatijnse Heuvel

Waar te eten in de buurt van het Colosseum

Geniet van de lekkere pizza van Rome| ©nelson suarez
Geniet van de lekkere pizza van Rome| ©nelson suarez

In het Colosseum vind je geen eten, maar in de buurt is er misschien wel een kraampje voor een snack.

Mijn advies is echter om je honger in te houden totdat je klaar bent met het gecombineerde bezoek aan het Colosseum en het Forum Romanum (als je vroeg begint, is dat haalbaar) en zoek dan een restaurant verder weg van het gebied om te besparen op de prijs en te winnen aan kwaliteit.

Maak je in ieder geval geen zorgen: ik heb deze lijsten gemaakt met de 5 beste plekken om te eten in de buurt van het Colosseum en de 10 beste ijsjes in Rome zodat je niet met honger weggaat.

Boek een foodtour door Trastevere

Bezoek het Colosseum met kinderen

Ontdek de geheimen van het Colosseum| ©Square Lab
Ontdek de geheimen van het Colosseum| ©Square Lab

Het Romeinse amfitheater is een geweldige plek om te bezoeken met kinderen (denk eraan dat kinderen onder de 18 geen toegang betalen); vooral degenen die van Romeinse verhalen houden zullen een geweldige tijd hebben met het rondrennen door de gangen.

Vergeet niet om veel water en vloeistoffen mee te nemen om ze gehydrateerd te houden en bescherm ze tegen de zon met een hoed, zonnebril en zonnebrandcrème. Om je uitstapje met het gezin te organiseren, raad ik je aan mijn artikel over een bezoek aan het Colosseum met kinderen te lezen.

Boek je ticket voor het Colosseum, Forum en Palatijnse Heuvel

Virtuele tour van het Colosseum

Virtuele werkelijkheid| ©Giu Vicente
Virtuele werkelijkheid| ©Giu Vicente

Als je je reis naar het oude Rome door het amfitheater nog completer wilt maken, is er de optie virtual reality entree. Deze is ook beschikbaar zonder wachtrijen en met een audiogids in verschillende talen en een virtual reality-bril tot je beschikking tijdens het bezoek. Het is een ideale optie als je op zoek bent naar een andere ervaring die je direct meeneemt naar de eerste eeuw zonder de trappen van het Colosseum te verlaten.

Deze rondleiding door het Colosseum is ongetwijfeld de meest originele en informatieve (en zeker een goede keuze als je met je gezin reist, want de kleintjes zullen geen enkel detail van de virtual reality willen missen). Tijdens de rondleiding door het Colosseum draag je, naast het commentaar van de gids, een virtual reality-bril die de trappen van het Colosseum voorstelt zoals ze waren in het oude Rome. Het is een totaal meeslepende en complete ervaring.

Boek een rondleiding door het Colosseum met virtual reality

Wat mee te nemen bij je bezoek aan het Colosseum en andere tips

Rond het Colosseum| ©Unsplash
Rond het Colosseum| ©Unsplash

Als je er al van overtuigd bent dat een bezoek aan het beroemdste amfitheater ter wereld een must is tijdens je reis naar Rome, hoef je alleen maar rekening te houden met de volgende punten om je bezoek veel comfortabeler te maken en aan te passen aan je behoeften.

Ik laat deze informatie hier achter, maar als je meer details wilt weten, kun je mijn gids over tips voor een bezoek aan het Colosseum en het Forum Romanum raadplegen.

  • Je kunt naar binnen met een kleine of middelgrote rugzak, maar je moet wel door de metaaldetector. Vergeet campingrugzakken, omvangrijke tassen of koffers en trolleys; je moet ze tegen betaling achterlaten bij de kassa bij de ingang.
  • Het Colosseum is toegankelijk voor mensen met beperkte mobiliteit: er zijn drie rolstoelen op de eerste verdieping en vijf rolstoelen bij de hoofdingangen van het Colosseum en het Forum Romanum.
  • Wanneer je de afmetingen van het Colosseum ontdekt, zul je duizend-en-één foto's willen maken: ik raad je aan om hier wat tijd voor uit te trekken voor of na het bezoek en een goed perspectief te zoeken vanuit de omliggende hoeken.
  • Het is essentieel om voldoende water, zonnecrème en zonnebescherming mee te nemen. In het Colosseum zijn er veel zonnige gebieden waar het erg warm is en de hoge temperaturen kunnen je bezoek bederven. Ik wil graag van deze gelegenheid gebruik maken om je wat tips te geven over wat je in de zomer in Rome kunt doen.
  • Als je geïnteresseerd bent in een diepgaand bezoek aan het Colosseum, kun je een audiogids huren, een virtual reality tour huren of, voor het TOP-niveau, de info over rondleidingen bekijken.
  • Als je de officiële audiogids of videogids wilt gebruiken, moet je daar bij de kassa om vragen. De eerste duurt een uur en 10 minuten en de tweede 45 minuten. De audiogids kost ongeveer 5,50 euro en de videogids kost 6 euro; beide krijg je terug aan het einde van het bezoek.
  • Vanuit mijn oogpunt is het een goed idee om beide bezoeken op één dag te doen en de rest van je dagen over te laten om van een pizza te genieten, aangename wandelingen door de smalle straatjes te maken of van de nachten in Trastevere te genieten
  • Je kunt je kaartjes het beste van tevoren online kopen om een goede prijs te krijgen voor Colosseum kaartjes.

Ana's Traveller's Tip

Sta zo vroeg mogelijk op om het Colosseum te bezoeken met een redelijk aantal toeristen en je zult genieten van een meer ontspannen en minder heet bezoek.

Boek je ticket voor het Colosseum, Forum en Palatijnse Heuvel

Wat je moet weten voor je bezoek aan het Colosseum in Rome

Geniet van wat de geschiedenis je kan leren| ©Serena Repice Lentini
Geniet van wat de geschiedenis je kan leren| ©Serena Repice Lentini

Het Colosseum is waarschijnlijk een van de meest iconische monumenten van Rome. Het werd in 72 na Christus gebouwd in opdracht van keizer Vespasianus en werd gebruikt als amfitheater voor voorstellingen die gratis waren voor het volk. De belangrijkste evenementen in het Colosseum in Rome waren de beroemde gladiatorengevechten en wilde dierengevechten.

Het Colosseum is het beroemdste amfitheater ter wereld en een van de meest bezochte monumenten; van de zes miljoen toeristen die Rome elk jaar bezoeken, verlaten vijf miljoen de stad niet zonder door de 80 gewelfde ingangen te lopen, de drie verdiepingen met zuilen te bekijken, over de galerijen te lopen, de arena vanaf de tribunes te bekijken en zich te verbazen over het netwerk van ondergrondse kamers waar de dieren werden gehouden.

De geschiedenis van dit wonder van Romeinse architectuur (waarvan de naam afkomstig is van een enorm standbeeld van de "Kolossus van Nero" dat naast het amfitheater stond) zou bibliotheken kunnen vullen, maar het is beter om het te ontdekken door de hoekjes en gaatjes te verkennen. Om dat te doen, is de eerste stap het kopen van kaartjes voor het Romeinse Colosseum.

Boek een rondleiding door het Colosseum met virtual reality

Als je geïnteresseerd bent in een bezoek aan het Colosseum, ben je vast ook geïnteresseerd in

Binnen in het Colosseum| ©Unsplash
Binnen in het Colosseum| ©Unsplash

Als je geïnteresseerd bent in een bezoek aan het Colosseum en de oude geschiedenis, ben je misschien ook geïnteresseerd in een bezoek aan Pompeii. Je kunt deze post lezen die ik heb gemaakt over Pompeï Dagtrips vanuit Rome.

Als je na een bezoek aan het Colosseum door de straten van de stad wilt blijven wandelen, kun je het beste een rondleiding huren zodat je geen enkel detail mist. Je kunt ook 's avonds een rondleiding door de stad krijgen, waarbij je alle verlichte pracht en praal kunt bewonderen. In deze gids geef ik een overzicht van wat ik de belangrijkste bezienswaardigheden vind. Vaticaanstad Rondleidingen.

Boek een excursie naar Pompeii en de Vesuvius