Ontdek de wijk Trastevere bij nacht

Als je Trastevere binnenkomt, zul je je realiseren dat het een van de meest charmante wijken in Rome is waar je de gelegenheid hebt om pleinen, fonteinen, boekwinkels en restaurants te bezoeken die je nooit zult vergeten.

Luisa María Lugo

Luisa María Lugo

9 minuten lezen

Ontdek de wijk Trastevere bij nacht

Trastevere | ©Daryl Mitchell

De bohemienachtige sfeer, terrassen, geplaveide straten en houten luiken heersen in Trastevere als de zon ondergaat. Al deze details creëren een echt Italiaans gevoel dat een nachtelijk bezoek aan deze buurt tot een van de must-visit plannen van Rome maakt.

De kans is groot dat als je eenmaal aan je rondleiding begint, je er de hele nacht wilt blijven. Gebruik de tijd van je bezoek om erop uit te trekken en de wonderen van dit gebied ten westen van de grote rivier de Tiber te ontdekken. Hier beveel ik de beste aan.

1. Leer het hart van de plaats kennen op Piazza Santa Maria.

Het Piazza del Trastevere met Santa Maria in Trastevere| ©Unsplash
Het Piazza del Trastevere met Santa Maria in Trastevere| ©Unsplash

Het beroemde Piazza Santa Maria wordt beschouwd als het hart van deze wijk, waar je zowel de lokale bevolking als toeristen tegenkomt. Een ideale manier om de geschiedenis en de essentie van dit plein te leren kennen is door een rondleiding door Trastevere te boeken waarbij een deskundige gids je alle details vertelt.

Op dit plein zie je een basiliek die veel mensen 's avonds bezoeken omdat hij om 21.00 uur sluit. De basiliek heeft dezelfde naam als het plein, een verrassende gevel, gouden mozaïeken en een klokkentoren die de aandacht trekt met zijn vele felle lichtjes. Bovendien is de fontein de oudste van de stad, van alle fonteinen die nog steeds in werking zijn.

Het is duidelijk niet genoeg om alleen maar over het plein te lopen, het is de bedoeling om er wat tijd door te brengen, want het verschil tussen dag en nacht is onmiskenbaar. Je zult waarschijnlijk meer genieten van het nachtleven, ook al zijn er overdag genoeg andere dingen te doen in Trastevere. s Ochtends komen er meestal alleen maar locals langs, verdwaalde toeristen of tieners die aan het spijbelen zijn. Maar na zonsondergang begint het beste gedeelte. Er zijn dan meer mensen en de kans dat je je hier vermaakt neemt toe.

Boek een rondleiding door Trastevere

2. Proef en geniet van de lokale gastronomie in de beste restaurants

Genieten van een pizza| ©Engin Akyurt
Genieten van een pizza| ©Engin Akyurt

Een van de must-do's in deze buurt 's avonds is jezelf trakteren op een pizza, want er zijn veel fantastische restaurants die de Italiaanse gastronomie vertegenwoordigen, waar je typisch Romeinse gerechten kunt proberen zoals pasta carbonara, cacio e peppe en all'amatriciana. Hiervoor raad ik je aan een gastronomische tour in Trastevere te boeken. Hiervoor raad ik je aan een gastronomische tour in Trastevere te boeken.

Natuurlijk mag je het proeven van de beste pizza's in Rome die van oorsprong Italiaans zijn en een heerlijke tiramisu als dessert niet missen. De variëteit en kwaliteit in elk restaurant varieert, dus het is niet gemakkelijk om te kiezen.

Als je echt op de beste plekken in Trastevere wilt eten, is hier een lijst van welke het verdienen om als zodanig te worden beschouwd:

  • Pizzarius: De naam alleen al geeft aan dat het een kandidaat is voor de beste pizza ter wereld, hoewel het niet erg goedkoop is. Als je op Piazza Santa Maria bent, kun je de pizza per stuk kopen en bij de fontein opeten. Het is open van 10 uur 's ochtends tot middernacht.
  • Grazia & Graziella: Een favoriet voor zowel het eten als de bediening, die je gegarandeerd aan het lachen maakt. De carbonara, gnocchis, tiramisu en carciofi alla giudia zijn de meest geprezen gerechten. De rij gaat snel en als je buiten zit, geniet je van de goede sfeer. Open van 10.00 tot 2.00 uur.
  • Carlo Menta: Een plek met een klassieke en ongedwongen stijl die ideaal is als je weinig budget hebt. Dat komt omdat het een gevarieerd menu heeft en een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding belooft. Je kunt er terecht tussen 12.00 en 11.30 uur, want dan is het open.
  • Vergeet ook niet dat Trastevere de thuisbasis is van een aantal van de beste gelato winkels in Rome.

Boek een gastronomische tour door Trastevere

3. Stop bij de prachtige en unieke Ponte Sisto

Ponte Sisto, Trastevere| ©daryl_mitchell
Ponte Sisto, Trastevere| ©daryl_mitchell

De Ponte Sisto is een van de mooiste plekken die de Tiber oversteekt en die Trastevere verbindt met Rome en het centrum. Een bezoek is daarom een geweldig antwoord op de vraag wat je 's avonds in Trastevere kunt doen. Aan de overkant van deze brug vind je een verscheidenheid aan muzikanten om je te vermaken.

Als je de brug oversteekt, moet je het rustig aan doen als je iets wilt krijgen van wat de straatverkopers te bieden hebben. Op die manier blijven sommige stukken van hun straatartiesten je bij en neem je ze mee naar huis als een leuk souvenir. Vergeet natuurlijk niet je camera mee te nemen en bewaar die beelden voor een lange tijd. Je kunt de brug ook bezoeken tijdens een rondleiding door Trastevere.

Deze voetgangersbrug werd in de 15e eeuw gebouwd in opdracht van paus Sisto IV. Er werden delen van een oude Romeinse brug gebruikt. Er gaan zelfs geruchten dat een deel ervan ook is gemaakt met steen van het Colosseum. Bovendien is het uitzicht op de koepel van St. Peter in het Vaticaan fantastisch.

Boek een nachttour per vespa

4. Bekijk de stad vanaf de kleine heuvel van de Gianicolo

Uitkijkpunt Gianicolo| ©Wikimedia
Uitkijkpunt Gianicolo| ©Wikimedia

Een van de beste opties om de stad 's nachts vanuit Trastevere te bekijken is de heuvel of berg Gianicolo. Hij is 88 meter hoog en daarmee de op één na hoogste heuvel van de stad. Vanaf dit uitkijkpunt, als je naar het hoofdterras gaat, heb je een van de beste uitzichten over Rome. Ze zijn werkelijk spectaculair.

Je ziet het prachtige centrum van de Italiaanse hoofdstad met zijn fantastische nachtelijke verlichting. Tussen de vele bouwwerken valt vooral het monument voor Vittorio Emanuele II op, dat er 's nachts met zijn verlichting nog indrukwekkender uitziet. Als je deze heuvel bij zonsondergang begint te beklimmen, zul je merken dat er verschillende punten zijn met uitstekende perspectieven.

Natuurlijk zijn de uitzichten niet de enige attractie van deze plek; er zijn ook andere dingen die je 's avonds in Trastevere kunt doen. Bezoek bijvoorbeeld enkele van de beste monumenten van Rome die de heuvel zijn historische belang en waarde geven.

Boek een rondleiding door Rome verlicht

5. Bekijk de imposante Acqua Paola fontein.

Acqua Paola fontein| ©Wikimedia
Acqua Paola fontein| ©Wikimedia

De enorme Acqua Paola fontein is een van de top 5 fonteinen in Rome. Als het donker wordt, wordt de fontein verlicht en voor de fontein bevindt zich een uitkijkplatform vanwaar je een deel van de stad kunt zien. De sfeer rond de fontein is 's avonds erg levendig en, dankzij de subtiele verlichting, erg romantisch.

Het ontwerp doet je misschien denken aan de Fontana dell'Acqua Felice, ook wel bekend als de Fontein van het Gelukkige Water. De reden hierachter is dat het blijkbaar de inspiratie was voor de Acqua Paola. Het werd ingewijd in het begin van de 17e eeuw om de restauratie van een oud aquaduct te herdenken.

Deze beroemde bezienswaardigheid op de heuvel is gemaakt van marmer, deels afkomstig van het grote Forum Romanum. Het bevat ook 6 zuilen die ooit deel uitmaakten van de oude gevel van het Vaticaan en de geschiedenis maakt het plaatselijk geliefd. Gelukkig duurt het maar ongeveer 20 minuten om het te voet te bereiken.

Boek een rondleiding door Trastevere en het Joodse Getto

6. Amuseer je in Campo de' Fiori

Genieten op het marktplein| ©Mike Kire
Genieten op het marktplein| ©Mike Kire

Ja, de naam betekent "Bloemenveld", maar laat je niet misleiden, dat betekent niet dat het een tuin of een soortgelijke ruimte is. Campo de' Fiori is een plein dat veel wordt bezocht door toeristen en Romeinse burgers, vooral 's avonds, waardoor het een van de beroemdste pleinen van Rome is en een van de plekken om te bezoeken in Trastevere.

Zoals gebruikelijk op de pleinen van de Italiaanse hoofdstad, is er een fontein en een (ietwat somber uitziend) standbeeld van Giordano Bruno. s Ochtends staan er kraampjes met etenswaren en als die weggaan, ontstaat er een nachtelijke sfeer. Dit is favoriet bij de jongeren van de stad.

Wat kun je doen als je 's avonds naar Campo de' Fiori gaat? Rondom het plein zijn er terrassen waar mensen zitten en genieten van eten en drinken. Terwijl je dat doet, kun je de lokale bevolking zien genieten en ontdekken waarom dit 's avonds zo'n populaire plek is.

Boek een foodtour door Campo dei Fori

7. Kijk hoe de vuurtoren van Manfredi de stad verlicht

Vuurtoren van Manfredi| ©evilmoz
Vuurtoren van Manfredi| ©evilmoz

Op de berg Gianicolo vind je een vuurtoren die in 1911 is gebouwd. Vlakbij is er geen zee en geen schepen die op zoek zijn naar een licht om ze de weg te wijzen. Wat er wel is, is een prachtig panoramisch uitzicht van waaruit je de Italiaanse stad kunt zien als de zon onder is gegaan.

Zowel lokale bewoners als toeristen komen naar de vuurtoren van Manfredi om zich te vergapen aan de nachtelijke hemel en het verlichte Rome. Vlakbij dit punt zijn er kleine paden die je kunt bewandelen om andere delen van de Gianicolo berg te bereiken.

Vanaf veel delen van de Gianicolo heb je een van de beste uitzichten over Rome en de Manfredi vuurtoren is daarop geen uitzondering. Een merkwaardig feit over dit gebouw is dat het een geschenk aan de stad was van Italianen die naar Argentinië emigreerden.

Boek een rondleiding door Trastevere

8. Bezoek Piazza Trilussa en geniet van de muzikale sfeer

Plein Trilussa| ©Jim Naureckas
Plein Trilussa| ©Jim Naureckas

Piazza Trilussa geeft je een warm welkom in de wijk Trastevere in Rome, als een aperitief. Het is een van de must-do's in Rome.

De prachtige structuur en trappen zijn de perfecte plek om te zitten en te ontspannen en te luisteren naar de straatartiesten die er samenkomen. Bovendien domineert de mooie en opvallende fontein het hele plein en biedt het een goed uitzicht. Als je er samenkomt met vrienden of familie, zul je genieten van een vrolijke en feestelijke sfeer.

De naam van dit plein is een eerbetoon aan de dichter van Rome, Carlo Mariano, bekend als Trilussa. Je kunt naar het bronzen standbeeld van hem lopen. Hij was beroemd omdat hij schreef in het Romaanse dialect van Rome en om zijn satires over politiek en sociale kwesties.

9. Vergroot je liefde voor boeken bij Open Boek

Genieten van een goed boek| ©Monstera
Genieten van een goed boek| ©Monstera

Hou je van lezen en bezoek je graag boekwinkels of oude bibliotheken? Dan is Open Book als een klein paradijs in Rome. Een bezoek aan deze beroemde boekwinkel in de hoofdstad van Italië moet op je lijstje staan van dingen die je in Trastevere kunt doen. Hoewel de winkel piepklein is, vind je er manden en planken vol boeken.

De boeken die er zijn, zijn gebruikt, in het Italiaans en voornamelijk in het Engels, maar ze zijn wat aan de goedkope kant geprijsd. Als je niet met lege handen wilt vertrekken, is het daarom raadzaam om wat geld te sparen. Deze plek, die al sinds de jaren 1970 open is, ligt aan de Via della Lungarretta.

Natuurlijk kun je er alleen 's avonds terecht in het weekend, wanneer de winkel non-stop geopend is van 12.00 tot 20.00 uur. Alternatieven voor deze boekwinkel zijn Ottomassimo, Minium Fox en Almost Corner Bookshop. De eerste is in Luciano Manara, de tweede in della Lungaretta en de derde in del Moro.

10. Bezoek dezelfde nachtclubs als de Romeinse burgers

Genieten in de discotheek| ©Edoardo Tommasini
Genieten in de discotheek| ©Edoardo Tommasini

Als je ervan houdt om met vrienden of familie te feesten, dan kan dat ook tijdens je vakantie. Trastevere wordt gekenmerkt door het feit dat het een moderne en boheemse wijk is, en er zijn veel nachtclubs waar je naartoe kunt gaan. De sferen zijn verschillend, dus je zult zeker iets vinden dat bij je voorkeuren past.

Enkele van de populairste nachtclubs in Trastevere zijn de volgende:

  • Piper: een van de beroemdste feestplekken in heel Rome, als je van de sfeer van de jaren '60 houdt, is Piper perfect voor jou.
  • Art Cafe: dit is een van de meest trendy nachtclubs in de Italiaanse hoofdstad, de sfeer is modern.
  • Circolo degli Illuminati: er zijn drie zalen, elk gewijd aan een muziekgenre: Techno, Hip Hip en Chill.
  • Anima Club: als je jong bent of met een groep jonge mensen reist, raad ik je deze optie aan, want deze wordt druk bezocht door de jongste mensen in Rome.
  • Spazio 900: 1000 vierkante meter voor iedereen die van dansen houdt. In de discotheek zijn ook twee terrassen. Als je van plan bent om hierheen te gaan, raad ik je aan om je niet te casual te kleden.

11. Ga naar de Noantri Party

Festa de' Noantri| ©Daniele Giovannoni
Festa de' Noantri| ©Daniele Giovannoni

Als je in juli naar Rome gaat, maak dan een notitie. Halverwege juli begint het Festa de' Noantri. Dit is voor veel inwoners zo'n speciale gelegenheid dat het zelfs 's avonds wordt gevierd. Twee weken lang zijn de straten verlicht, vol met markten en mensen uit verschillende wijken van Rome.

Twee weken lang wordt het beeld van Onze Lieve Vrouw van de Berg Karmel in de kerk van St. Agatha. Iedereen die dat wil kan naar dit religieuze centrum gaan om haar te vereren voordat ze wordt teruggebracht naar haar kerk.

Dankzij de activiteiten die tijdens dit festival plaatsvinden, is het nachtleven in Trastevere erg levendig. Daarom wonen zelfs niet-religieuze mensen de viering bij.