De 10 beste plekken om te eten in Trastevere

Hier is een gids om je te goed te doen aan Rome in de meest pittoreske wijk van de Eeuwige Stad, met pasta's, pizza's en lasagnes. Het is niet het eten van je oma, maar het komt in de buurt. Yum!

Nuria Rozas

Nuria Rozas

12 minuten lezen

De 10 beste plekken om te eten in Trastevere

Trastevere, Rome | ©Daniele Salutari

Als je in de wijk Trastévere iets Romeins wilt proeven dat nog Romeinser is dan de Capitoolse wolf, maar bang bent dat de reputatie van deze bohemienachtige en charmante wijk hem naar het hoofd is gestegen, noteer dan enkele gastronomische suggesties om je culinaire bezoek aan deze buitenwijk tot een succes te maken.

Maar als je mij een fundamenteel advies mag geven , dat van toepassing is op bijna al mijn culinaire voorstellen : reserveer een tafel! Deze gouden regel moet elke reiziger in acht nemen die zijn maag wil vullen in Trastévere, de meest authentieke wijk van de Italiaanse hoofdstad. Een gewaarschuwd mens telt voor twee. En als je geen fouten wilt maken, reserveer dan een gastronomische tour door Trastévere. Dat zal zeker een succes worden!

1. Voel je als een echte Italiaan in Trattoria Da Augusto

Dagschotel in Trattoria Da Augusto| ©Joanne Wan
Dagschotel in Trattoria Da Augusto| ©Joanne Wan

Als je graag in buurtrestaurants eet, in de typische bar Paco of in eethuizen waar huisgemaakte gerechten worden geserveerd, dan zul je deze Romeinse trattoria geweldig vinden. Trattoria Da Augusto ligt in het hart van Trastévere en neemt je mee op een reis door de zintuigen naar het verleden. Hier is de technologie nog niet doorgedrongen, maar dat is ook niet nodig, want de gerechten zijn heerlijk.

Dit is een klein restaurant dat je zeker moet bezoeken tijdens je gastronomische tour door Trastévere. Het zit meestal vol met Italianen en serveert huisgemaakte gerechten tegen een zeer betaalbare prijs. Wat de sfeer betreft, is het gebruikelijk om een tafel te delen met andere gasten en je zult waarschijnlijk versteld staan omdat ze de rekening rechtstreeks op het papieren tafelkleed schrijven. Dat is nog eens goed gebruik maken van de grondstoffen!

Voordat je naar Rome reist, is het goed om te weten dat "trattoria's" familiebedrijven zijn waar het dagmenu tegen een zeer betaalbare prijs wordt geserveerd. Let op! In dit restaurant worden geen creditcards geaccepteerd.

Praktische informatie over Trattoria Da Augusto

  • Waar: Piazza de' Renzi, nr. 15.
  • Gemiddelde prijs: tussen € 8 en € 10 per gerecht.
  • Openingstijden: van 12.30 tot 15.00 uur voor de lunch en van 20.00 tot 23.00 uur voor het diner.
  • Tip van de chef: het vlees van dit restaurant, een van de specialiteiten van het huis, is zeer bekend.
  • Aanbevolen als... je een goedkoop restaurant zoekt en geen hoge verwachtingen hebt.

Boek een gastronomische tour door Trastévere

2. De beste pizza van Trastévere, in Pizzeria Ivo

Pizzeria Ivo| ©Despejo
Pizzeria Ivo| ©Despejo

Wist je dat pizza na de Tweede Wereldoorlog in Rome is geïntroduceerd door immigranten uit het zuiden van het land? Dus als je dacht dat de Romeinen met een pizza onder hun arm zijn geboren, heb je het helemaal mis. Toch is het in minder dan een eeuw uitgegroeid tot het populairste gerecht. Hoewel het moeilijk is om de beste pizza van Rome te kiezen, ga ik in mijn geval voor die van pizzeria Ivo. Om je vingers bij af te likken!

Deze pizzeria, die je zeker moet opnemen in je gastronomische tour door Trastévere, verwent al meer dan 60 jaar de inwoners van Rome en toeristen. Het was namelijk in het begin van de jaren zestig dat de oprichter, Ivo Stefanelli, zijn eigen zaak in Trastevere begon. Eerst legde hij zich toe op desserts en daarna op pizza's, en dankzij mond-tot-mondreclame werd het de hipste plek in de buurt.

Tegenwoordig heeft zijn zoon Ivano de leiding over de pizzeria overgenomen en is hij begonnen met het verbeteren van de selectie van grondstoffen: hij heeft Deens vlees, kaas en vleeswaren van topmerken, biologische producten en ambachtelijke bieren geïntroduceerd. Het mooie is dat de gemiddelde prijs van € 20 niet is veranderd. Lekker, mooi en goedkoop.

Praktische informatie over Pizzeria Ivo

  • Waar: Via di S. Francesco a Ripa, nr. 158.
  • Gemiddelde prijs: € 10 per pizza.
  • Openingstijden: voornamelijk diner, van 18.00 tot 0.30 uur, behalve op zondag, dan ook geopend van 12.00 tot 15.00 uur.
  • Tip van de chef: probeer eens de fiori di zucca (met kaas en ansjovispasta gevulde courgettebloemen) en de tiramisu.
  • Aanbevolen als... je de beste pizza wilt eten en niet veel haast hebt (de obers zijn soms een beetje traag).

Boek een gastronomische tour door Trastévere

3. De beste pasta, voor de beste prijs bij Da Enzo al 29

Pasta bij Da Enzo al 29| ©Kalboz
Pasta bij Da Enzo al 29| ©Kalboz

Ondanks de lange wachtrijen (wat logisch en normaal is) is het de moeite waard om te wachten om het restaurant Da Enzo al 29 binnen te gaan en het op te nemen in de gastronomische tour door Trastévere. Je proeft er een van de beste pasta's.

Ik kan alleen maar zeggen dat het carbonara-gerecht spectaculair was, zo lekker dat ik de volgende dagen nog een keer ben teruggegaan. Het zou zonde zijn om naar Rome te komen en hier niet te gaan eten. Let op, want ze nemen geen reserveringen aan!

Maar wie is de eigenaar? Je moet hem zoeken, alsof het Wally is, op een van de muren van de eetzaal, waar je een foto met zijn portret in de trattoria vindt. Hij stierf eind jaren 80, maar de aanwezigheid van Enzo is nog steeds sterk voelbaar: hij leeft voort in de herinnering van de klanten die het restaurant bezochten toen hij het zelf runde.

Praktische informatie over trattoria Da Enzo al 29

  • Waar: Via dei Vascellari, nr. 29.
  • Gemiddelde prijs: € 13 voor een pastagerecht.
  • Openingstijden: van maandag tot zaterdag, van 12.15 tot 15.00 uur en van 19.00 tot 23.00 uur.
  • Tip van de chef: probeer een van hun pastagerechten. Ze zijn allemaal heerlijk!
  • Aanbevolen als... je wilt genieten van een authentieke Romeinse maaltijd in een restaurant dat de essentie van Rome heeft behouden.

Boek een gastronomische tour door Trastévere

4. De beste spaghetti in restaurant Tonnarello

Carbonara van restaurant Tonnarello| ©Jaclyn Chen
Carbonara van restaurant Tonnarello| ©Jaclyn Chen

Ben jij iemand die zich laat adviseren of ga je op goed geluk naar restaurants? Ik behoor tot de eerste groep, ik neem pas een beslissing als ik duizend positieve recensies heb gelezen. Een goed voorbeeld hiervan was mijn bezoek aan restaurant Tonnarello, dat meer dan 35.000 recensies had, waarvan de meeste uitstekend waren. Ik dacht: iedereen kan zich toch niet vergissen? Dus waagde ik de sprong en mijn ervaring was geweldig.

Een fantastisch terras, ideaal voor de zomer in Rome, een charmant restaurant met het kenmerk van het huis: heerlijke tonnarelli (een soort spaghetti), met de hand gemaakt zoals de Italiaanse nonnen dat doen.

Vleesliefhebbers kunnen hun hart ophalen met lamsvlees, ossenstaart en gehaktballetjes. Elk ingrediënt wordt hier zorgvuldig geselecteerd, net als de presentatie.

Praktische informatie over restaurant Tonnarello

  • Waar: Via della Paglia, 1-2-3
  • Gemiddelde prijs: € 9 voor een pastagerecht en vanaf € 14 voor een hoofdgerecht.
  • Openingstijden: van 10 tot 23 uur.
  • Aanbeveling van de chef: de tonarello Cacio e Pepe, beschouwd als de beste van Rome.
  • Aanbevolen als... je naar een charmant restaurant wilt gaan en zeker goed wilt eten.

Boek een gastronomische tour door Trastévere

5. De beste pasta met zeevruchten voor een goede prijs in Osteria Der Belli

Ingang van Osteria Der Belli| ©Gillian Longworth McGuire
Ingang van Osteria Der Belli| ©Gillian Longworth McGuire

Als je jezelf wilt trakteren op een culinaire ervaring voor een goede prijs en je wilt voelen als een echte Romein, raad ik je aan om naar Osteria Der Belli te gaan, een restaurant uit Sardinië dat gespecialiseerd is in eenvoudige visgerechten zoals octopus met geroosterde aardappelen, carpaccio van zeebaars en gegrilde inktvis. En dat alles voor een zeer goede prijs!

Het is een heel familiair restaurant. Iedereen doet mee: de zussen van de eigenaar maken elke dag hun heerlijke verse pasta met zeevruchten. Ze hebben ook zeer smakelijke vegetarische gerechten, zoals pasta met champignonsaus of ravioli met spinazie en ricotta. In de zomer kun je het beste het menu proeven op het gezellige terras.

Praktische informatie over restaurant Osteria Der Belli

  • Waar: Piazza di Sant'Apollonia, 11.
  • Gemiddelde prijs: tussen € 10 en € 16 per gerecht.
  • Openingstijden: van 12.30 tot 15.00 uur voor de lunch en van 19.00 tot 23.30 uur voor het diner.
  • Aanbeveling van de chef: mosselen, bruschetta al pomodoro en pasta met spigola (zeebaars).
  • Aanbevolen als... je wilt genieten van zeevruchten in alle vormen voor een goede prijs.

Boek een gastronomische tour door Trastévere

6. Geniet van de meest originele pizza bij Seu pizza Illuminati

Pizza proeven| ©Seu Pizza Illuminati
Pizza proeven| ©Seu Pizza Illuminati

Als je genoeg hebt van de typische Italiaanse pizza met dunne bodem (hoewel het onmogelijk is om daar genoeg van te krijgen) en je wilt eens iets anders proberen, raad ik je aan om naar Seu pizza Illuminati te gaan, een minimalistisch restaurant dat zich onderscheidt van de clichés en folklore van traditionele pizzeria's.

Hier zijn de pizza's een mix tussen een calzone en een crêpe met dikke maar zeer sappige randen die je zullen bekoren. Een van de kenmerken van het restaurant is dat het menu varieert naargelang het seizoen en dat ze ook heerlijke zoete pizza's (die een bezoekje waard zijn) en gefrituurde pizza's hebben, die subliem zijn.

De prijzen zijn iets hoger dan in andere restaurants, maar niet overdreven en in overeenstemming met het aanbod.

Praktische informatie over Seu pizza Illuminati

  • Waar: Via Angelo Bargoni, 10-18.
  • Gemiddelde prijs: tussen € 10 en € 15 per pizza.
  • Openingstijden: elke avond van 19.00 tot 00.00 uur (op maandag gesloten).
  • Tip van de chef: de klassieke pizza's zijn altijd een schot in de roos, zoals de margherita, de marinara en de cosaco, om er maar een paar te noemen.
  • Aanbevolen als... je een minimalistische pizza en de zoetere versie ervan wilt proberen.

Boek een gastronomische tour door Trastévere

7. Het beste aperitief in de hamwinkel Cantina dei Papi

Aperitief in Cantina dei Papi| ©cantinadeipapiviterbo
Aperitief in Cantina dei Papi| ©cantinadeipapiviterbo

Om de volledige ervaring in Rome te beleven, moet je het typische aperitief van Rome proberen, dat een echt ritueel is geworden. Het is een soort gezellige afterwork die meestal elke dag rond 18 uur plaatsvindt. In dit geval betaal je een vaste prijs voor het drankje en daar zit een zeer verfijnd aperitief bij inbegrepen.

Wil je even pauzeren van de pasta en deze delicatesse proeven? Ik raad je aan om naar de hamwinkel Cantina dei Papi te gaan, die bekend staat om zijn planken met een voortreffelijke selectie van vleeswaren en kazen uit de omgeving. Je kunt ze proeven onder het genot van een goed glas wijn in een gezellige en hartelijke sfeer. Als je water wilt drinken, krijg je dat gratis in een kan geserveerd, wat erg prettig is.

Mijn suggestie is om een gemengd plankje te bestellen, een rustiek houten plankje met ham, pancetta, wildzwijnchorizo, lende, reuzel en andere Italiaanse delicatessen. Daarnaast kun je verschillende kaasspecialiteiten proeven, zoals kaas met truffel en pistache met walnoten. Er zijn ook bruschetta's met verschillende sauzen en patés, zoals olijven, artisjokken, truffels... Ze zijn om je vingers bij af te likken!

Praktische informatie over de Prosciutteria Cantina dei Papi

  • Waar: Via della Scala, nr. 71.
  • Gemiddelde prijs: € 5 - € 10.
  • Openingstijden: elke dag van 11.30 tot 23.30 uur.
  • Tip van de chef: probeer de plankjes en broodjes met ambachtelijke ham en kaas van hoge kwaliteit.
  • Aanbevolen als... je een snack of diner wilt in een informele en jeugdige sfeer met zeer vriendelijk en behulpzaam personeel.

Boek een gastronomische tour door Trastévere

8. Het lekkerste en gezondste ijs eet je bij Fiordiluna

IJssalon Fiordiluna| ©mdfeeds
IJssalon Fiordiluna| ©mdfeeds

Waarom werd Audrey Hepburn verliefd op Rome? Vanwege het landschap, de pizza's, de Italianen? We weten het niet, maar wat wel duidelijk is, is dat een van de redenen het heerlijke ambachtelijke ijs was, dat als het beste ter wereld wordt beschouwd. Ik geef vooral de voorkeur aan het ijs van Fiordiluna vanwege de manier waarop ze met het product omgaan. Ze gebruiken alleen vers fruit!

Al meer dan 25 jaar maakt deze ijssalon ijs met ingrediënten van topkwaliteit die ze bij kleine producenten kopen: van hazelnoten tot cacao. En dat proef je. Als je op dieet bent, maak je dan geen zorgen, want ze hebben ook ijs zonder toegevoegde suikers ontwikkeld, met een ongelooflijke smaak en romigheid. Waar wacht je nog op om ze te proeven?

Als je van nature een zoetekauw bent en nieuwsgierig bent naar waar je het lekkerste ijs van de Eeuwige Stad kunt vinden, dan heb ik hier een gids met het beste ijs van Rome voor je. Je wordt een echte expert!

Praktische informatie over Fiordiluna

  • Waar: Via della Lungaretta, 96.
  • Tip van de chef: het pistache-ijs is heerlijk.
  • Aanbevolen als... je het meest authentieke ijs van Trastévere wilt proeven.

Boek een gastronomische tour door Trastevere

9. Proef het beste straatvoedsel bij Trapizzino Trilussa

Eten bij Trapizzino Rome Trilussa| ©Trapizzino
Eten bij Trapizzino Rome Trilussa| ©Trapizzino

De meest trendy en streetfood-liefhebbers kunnen in de wijk Trastévere genieten van lekker streetfood bij Trapizzino Trilussa, dat een soort tapas heeft ontwikkeld, een kruising tussen een sandwich en een pizza, die je kunt bestellen om mee te nemen en op het plein kunt eten.

Het gaat om een driehoekig stuk pizza, opgerold en open in het midden, gevuld met typische en heerlijke gerechten uit de Romeinse keuken. Het idee is zo populair geworden dat er inmiddels verschillende franchises zijn geopend in Italië en zelfs in... New York!

De oprichter, Stefano Calligari, heeft een notitieboekje waarin hij de traditionele recepten van zijn moeder en tantes noteert, zoals inktvis met erwten, kip met paprika... Die hij vervolgens in zijn gesloten pizza's verwerkt. De chef-kok heeft er een leuke draai aan gegeven door ze op een originele manier te serveren: zonder bestek te gebruiken en met de mogelijkheid om de trapizzino's op straat te eten, waar dan ook in Italië.

Praktische informatie over Trapizzino Trilussa

  • Waar: Piazza Trilussa, 46.
  • Gemiddelde prijs: € 4 voor een trapizzino.
  • Openingstijden: elke dag van 12.00 tot 1.00 uur. Op vrijdag en zaterdag tot 2.00 uur.
  • Aanbeveling van de chef: polpetta al sugo, zighini, pollo alla cacciatora...
  • Aanbevolen als... je signature dishes wilt proeven voor een goede prijs en daar niet te veel tijd aan wilt besteden.

Boek een gastronomische tour door Trastévere

10. Proef de beste granita in Sora Mirella met uitzicht op de rivier

Sora Mirella in Rome| ©Kalboz
Sora Mirella in Rome| ©Kalboz

In de zomer is de beste manier om de hoge temperaturen in Rome te bestrijden het drinken van een lekkere grattachecca (een Romeinse uitvinding die lijkt op granita om af te koelen).

Ik raad je aan om naar Sora Mirella te gaan, een charmant klein openluchtkioskje aan de rivier de Tiber, en een van deze milkshakes te bestellen. Het uitzicht is spectaculair!

Bovendien is het een van de weinige plekken waar de grattachecca op traditionele wijze wordt bereid: dat wil zeggen door met een stuk gereedschap een blok ijs te schrapen in plaats van met een moderne machine. Op je granita wordt heerlijk vers fruit gelegd en je kunt er zelfs alcohol aan toevoegen. Genieten van de zonsondergang met dit drankje, klinkt goed, toch?

Praktische informatie over Sora Mirella

  • Waar: Lungotevere Degli Anguillara.
  • Gemiddelde prijs: zeer goedkoop.
  • Openingstijden: elke dag van 9.00 tot 1.30 uur.
  • Aanbevolen als... je wilt genieten van een heerlijk dessert in de open lucht met een mooi uitzicht op de rivier en de brug.

Boek een gastronomische tour door Trastévere

Hoeveel geld heb ik nodig om in Trastévere te eten?

De rekening betalen| ©David Lombardía
De rekening betalen| ©David Lombardía

Een van onze grootste zorgen wanneer we op reis gaan, is waarschijnlijk het berekenen van hoeveel geld we nodig hebben. In deze wijk van Rome zijn er echter, zoals je hebt gezien, opties voor alle portemonnees en sommige waarvoor je nauwelijks je portemonnee hoeft te trekken.

Een goed voorbeeld hiervan zijn de tapas die je kunt bestellen om mee te nemen in het restaurant Trapizzino Trilussa, elk voor ongeveer € 4. Als je goedkoop wilt eten maar wel aan tafel wilt zitten, raad ik je ook aan om de familietrattoria's te proberen die een dagschotel aanbieden voor een goede prijs.

Als je daarentegen op zoek bent naar iets meer verfijnds en moderns, dan is deze wijk toonaangevend in de sector, dus je vindt er tal van mogelijkheden om je smaakpapillen te verwennen zonder dat je daarvoor failliet gaat.

Boek een gastronomische tour door Trastévere

Hoe werkt het geven van fooien in restaurants in Rome?

Fooienpot| ©Sam Dan Truong
Fooienpot| ©Sam Dan Truong

De hamvraag: moet je fooi geven? Je kunt gerust zijn... In Italië is fooi geven niet verplicht en ook niet erg gebruikelijk. Je hoeft geen percentage van de rekening achter te laten, zoals in andere Europese landen.

Je kunt natuurlijk wel vrijwillig wat geld achterlaten als blijk van dankbaarheid als je tevreden bent over de service en het eten. Wat je waarschijnlijk geweldig zult vinden! In restaurants wordt meestal een vaste prijs per persoon voor de service betaald, die per restaurant kan variëren van € 1 tot € 4. En nu: eet smakelijk!

Boek een gastronomische tour door Trastévere