Waar te eten in Trastevere

Dit is uw gids om in de meest pittoreske wijk van de Eeuwige Stad uw hart op te halen aan de hand van pasta's, pizza's en lasagne. Het is niet het eten van je oma, maar het komt in de buurt. Lekker!

Nuria Rozas

Nuria Rozas

12 minuten lezen

Waar te eten in Trastevere

Trastevere, Rome | ©Daniele Salutari

Als u in de wijk Trastevere iets Romeinser wilt proeven dan de Capitoolwolf, maar u bent bang dat de roem van deze bohemienachtige en charmante wijk u naar het hoofd is gestegen, neem dan kennis van enkele gastronomische suggesties om uw foodiebezoek aan deze wijk tot een succes te maken.

Maar als u mij toestaat een basisadvies te geven dat van toepassing is op bijna al mijn culinaire suggesties: reserveer een tafel! Deze gouden regel moet in acht worden genomen door alle reizigers die hun maag willen vullen in Trastevere, de meest authentieke wijk van de Italiaanse hoofdstad. Hij die waarschuwt is geen verrader.

1. Voel je als een echte Italiaan bij Trattoria Da Augusto

Genieten van de dagschotel bij Trattoria Da Augusto| ©Joanne Wan
Genieten van de dagschotel bij Trattoria Da Augusto| ©Joanne Wan

Als u een van degenen bent die genieten van de buurtrestaurants, de typische Paco-bar of de eethuisjes waar ze zelfgemaakte gerechten serveren, zult u dol zijn op deze Romeinse trattoria. Gelegen in het hart van Trastevere, neemt Trattoria Da Augusto u mee terug in de tijd via uw zintuigen. De technologie is hier niet gearriveerd, maar dat hoeft ook niet want de gerechten zijn best goed.

Het is een klein restaurant dat meestal vol zit met Italianen en huisgemaakte gerechten serveert tegen een zeer betaalbare prijs. Je voelt je als de hoofdpersoon van de serie "Cuéntame", Antonio Alcantará, maar dan in een Italiaanse versie. Voordat u naar Rome reist, moet u weten dat "trattoria's" familiebedrijven zijn die het menu van de dag serveren tegen een zeer betaalbare prijs.

Breng contant geld mee

In dit restaurant worden geen creditcards geaccepteerd, dus neem contant geld mee als u niet de afwas wilt doen. Wat de sfeer betreft, zul je vaak een tafel delen met andere eters, en je zult waarschijnlijk verbaasd zijn omdat ze je de rekening direct op het papieren tafelkleed geven. Dat is wat je krijgt voor je geld!

Praktische informatie over Trattoria Da Augusto

  • Waar: Piazza de' Renzi, Nº15.
  • Gemiddelde prijs: tussen 8 en 10€ ongeveer per gerecht.
  • Openingstijden: van 12.30 tot 15.00 uur voor de lunch en van 20.00 tot 23.00 uur voor het diner.
  • Tip van de chef: Het vlees van dit restaurant is een van de specialiteiten van het huis en heeft een grote reputatie.
  • Aanbevolen als... je een goedkoop restaurant wilt en geen grote pretenties hebt.

Boek een rondleiding door Trastevere

2. De beste pizza in Trastevere, bij Pizzeria Ivo

Net buiten Pizzeria Ivo| ©Despejo
Net buiten Pizzeria Ivo| ©Despejo

Wist je dat pizza na de Tweede Wereldoorlog naar Rome is gebracht door immigranten uit het zuiden van het land? Dus als u dacht, zoals ik, dat Romeinen werden geboren met een pizza onder de arm, bent u erg in de war. In minder dan een eeuw tijd is het echter al het sterrengerecht geworden. Hoewel het moeilijk is om de beste pizza in Rome te kiezen, zou ik in mijn geval gaan voor die van Pizzeria Ivo. Die is om je vingers bij af te likken!

De bakkerij omgebouwd tot pizzeria

Deze plek verrukt de inwoners van Rome en de toeristen al meer dan 60 jaar. Begin jaren zestig begon oprichter Ivo Stefanelli zijn eigen zaak in Trastevere, eerst met desserts en daarna met pizza's, en dankzij mond-tot-mondreclame werd het de hipste plek in de buurt.

Pizza's van hoge kwaliteit tegen goede prijzen

Vandaag heeft zijn zoon Ivano de leiding van de pizzeria overgenomen en is hij begonnen de selectie van grondstoffen te verbeteren: hij introduceert Deense vleeswaren, kazen en pekelvlees van toonaangevende merken, biologische labels en ambachtelijke bieren. Het goede? De gemiddelde prijs van 20 euro is niet veranderd. Goed, mooi en goedkoop.

Praktische informatie over Pizzeria Ivo

  • Waar: Via di S. Francesco a Ripa, nr. 158.
  • Gemiddelde prijs: 10 euro per pizza.
  • Openingstijden: serveert voornamelijk diner, van 18.00 tot 0.30 uur, behalve op zondag wanneer het ook open is van 12.00 tot 15.00 uur.
  • Tip van de chef: Probeer de fiori di zucca (courgettebloemen gevuld met kaas en ansjovispasta) en de tiramisu.
  • Een aanrader als... je de beste pizza wilt eten en geen haast hebt (soms zijn de obers wat traag).

Boek een rondleiding door Trastevere en het Joodse getto

3. De beste pasta, voor de beste prijs bij Da Enzo al 29

Genieten van pasta bij Da Enzo al 29| ©Kalboz
Genieten van pasta bij Da Enzo al 29| ©Kalboz

Ondanks de lange rijen die zich vormen (logisch en normaal, aan de andere kant) is het de moeite waard om te wachten om in het restaurant Da Enzo al 29 binnen te stappen en een van de beste pasta's in Trastevere te proberen. Ik kan alleen maar zeggen dat de carbonara schotel spectaculair was, zozeer zelfs dat ik het de volgende dagen heb herhaald. Het zou een zonde zijn om naar Rome te komen en hier niet te dineren - pas op, ze nemen geen reserveringen aan!

Maar wie is de eigenaar? Je moet hem zoeken, alsof hij Wally is, op een van de muren van de eetzaal, waar een foto van hem hangt. Hij overleed eind jaren 80, maar Enzo's aanwezigheid is nog steeds sterk voelbaar: hij staat in de herinnering van de klanten die het restaurant bezochten toen hij het zelf nog runde.

Praktische informatie over de trattoria Da Enzo al 29

  • Waar: Via dei Vascellari, nr. 29.
  • Gemiddelde prijs: 13 € voor een pastagerecht.
  • Openingstijden: maandag t/m zaterdag van 12.15 tot 15.00 uur en van 19.00 tot 23.00 uur.
  • Tip van de chef: Probeer een van hun pasta's - ze zijn allemaal heerlijk!
  • Aanbevolen als... u een authentieke Romeinse maaltijd wilt op een plek die de essentie van Rome bewaart.

Boek een rondleiding door Trastevere

4. De beste spaghetti bij restaurant Tonnarello

Carbonara bij restaurant Tonnarello in Trastevere| ©Jaclyn Chen
Carbonara bij restaurant Tonnarello in Trastevere| ©Jaclyn Chen

Bent u een van die mensen die adviezen opvolgen of een van die mensen die gek doen in restaurants? In mijn geval behoor ik tot de eerste groep, ik beslis pas als ik duizend positieve recensies heb gelezen. Een goed voorbeeld hiervan was mijn bezoek aan restaurant Tonnarello, dat meer dan 35.000 beoordelingen had, waarvan de meeste uitstekend waren. Ik dacht: iedereen kan zich toch niet vergissen? Dus waagde ik de sprong en mijn ervaring was wreed.

Een fantastisch terras ideaal voor de zomer in Rome, een charmante plek en het kenmerk van het huis: heerlijke tonnarelli (een soort spaghetti), handgemaakt zoals de Italiaanse nonas. Vleeseters kunnen zich tegoed doen aan lamsvlees, ossenstaart en gehaktballen. Elk ingrediënt is hier zorgvuldig geselecteerd, net als de presentatie.

Praktische informatie over Restaurant Tonnarello

  • Waar: Via della Paglia, 1-2-3
  • Gemiddelde prijs: 9 euro voor een pastagerecht en vanaf 14 euro voor hoofdgerechten.
  • Openingstijden: 10:00 tot 23:00 uur.
  • Tip van de chef: de tonarello Cacio e Pepe, beoordeeld als de beste in Rome.
  • Een aanrader als... je naar een charmant restaurant wilt en zeker goed wilt eten.

5. De beste pasta met zeevruchten voor een goede prijs bij Osteria Der Belli

Ingang van Osteria Der Belli| ©Gillian Longworth McGuire
Ingang van Osteria Der Belli| ©Gillian Longworth McGuire

Als je jezelf wilt verwennen en je als een Romein wilt voelen tegen een goede prijs, raad ik je aan om naar Osteria Der Belli te gaan, een Sardijns restaurant dat gespecialiseerd is in eenvoudige visgerechten zoals octopus met gepofte aardappelen, carpaccio van zeebaars en gegrilde inktvis, allemaal voor een geweldige prijs!

Het is een heel familierestaurant waar iedereen bij betrokken is: de zussen van de eigenaar bereiden elke dag hun heerlijke verse pasta met zeevruchten. Ze hebben ook lekkere opties voor vegetariërs, zoals pasta met champignonsaus of ravioli met spinazie en ricotta kaas. In de zomer kunt u het beste hun menu uitproberen op hun levendige buitenterras.

Praktische informatie over Restaurant Osteria Der Belli

  • Waar: Piazza di Sant'Apollonia, 11.
  • Gemiddelde prijs: tussen 10 en 16 euro per gerecht.
  • Openingstijden: 12.30 tot 15.00 uur voor de lunch en 19.00 tot 23.30 uur voor het diner.
  • Tip van de chef: de mosselen, de bruschetta al pomodoro en de pasta met spigola (zeebaars).
  • Aanbevolen als... u wilt genieten van zeevruchten in al hun vormen voor een goede prijs.

6. Geniet van de meest originele pizza bij Tu pizza Illuminati

Genieten van een goede pizza| ©Seu Pizza Illuminati
Genieten van een goede pizza| ©Seu Pizza Illuminati

Als u moe bent van de typische Italiaanse pizza met dunne korst (hoewel het onmogelijk is om u te vervelen) en iets anders wilt proberen, raad ik u aan een tafel te reserveren bij Tu pizza Illuminati, een plek in minimalistische stijl die zich verwijdert van de clichés en folklore van traditionele pizzeria's.

Hier zijn de pizza's een kruising tussen een calzone en een crêpe met dikke maar zeer sappige randen die u zullen verrukken. Een van de kenmerken van het restaurant is dat het menu varieert met het seizoen en ze hebben ook heerlijke zoete pizza's (de moeite waard) en gebakken pizza's, die subliem zijn. De prijzen zijn iets hoger dan op andere plaatsen, maar niet overdreven en in overeenstemming met het menu.

Praktische informatie over Tu pizza Illuminati

  • Waar: Via Angelo Bargoni, 10-18.
  • Gemiddelde prijs: tussen 10 en 15 euro per pizza.
  • Openingstijden: elke avond van 19.00 tot middernacht (maandag vrij).
  • Tip van de chef: De klassieke pizza's zijn onfeilbaar, zoals de margherita, marinara en cosaco.
  • Aanbevolen als... je een minimalistische pizza en zijn zoetere versie wilt proberen.

7. Het beste aperitief in de hamwinkel Cantina dei Papi

Aperitief in Cantina Dei Papi| ©cantinadeipapiviterbo
Aperitief in Cantina Dei Papi| ©cantinadeipapiviterbo

Om de volledige ervaring in Rome te krijgen, moet u de typische aperitivo van Rome proberen, die een ritueel is geworden. Het is een soort gezellige after-work party die meestal elke dag rond 18 uur plaatsvindt en die net zo traditioneel is als de vermouth op zondag in Spanje.

In dit geval betaalt u een vaste prijs voor de drank en is een zeer verfijnd aperitief inbegrepen. Wilt u een pauze van de pasta en dit genot proberen? Ik raad u aan de hamwinkel Cantina dei Papi te bezoeken, die opvalt door zijn tafels met een uitgelezen selectie lokale vleeswaren en kazen.

U kunt ervan genieten met een goede wijn in een gezellige en intieme sfeer. Als je water wilt drinken, serveren ze dat gratis in een kan, wat zeer gewaardeerd wordt.

Bestel een gemengde schotel

Mijn suggestie is om een "tabla mixta" (gemengd bord) te bestellen, waar u ham, spek, worst van wild zwijn, varkenslende, reuzel en andere Italiaanse gastronomische producten op rustiek hout geserveerd krijgt. U kunt ook verschillende kaasspecialiteiten proeven, zoals die met truffels en pistache- en walnootkazen. Er zijn ook bruschettas (een soort Italiaanse toast) met verschillende sauzen en patés zoals olijven, artisjokken, truffels... Ze zijn om voor te sterven!

Praktische informatie over Prosciutteria Cantina dei Papi

  • Waar: Via della Scala, nr. 71.
  • Gemiddelde prijs: 5€ -10€.
  • Openingstijden: Dagelijks van 11.30 tot 23.30 uur.
  • Tip van de chef: Probeer de plankjes en broodjes, op basis van ambachtelijke hammen en kazen van hoge kwaliteit.
  • Aanbevolen als... je een snack-diner wilt in een informele en jeugdige sfeer met vriendelijk en behulpzaam personeel.

8. Het beste en gezondste ijs dat je kunt eten bij Fiordiluna

Ingang van de Heladeria| ©mdfeeds
Ingang van de Heladeria| ©mdfeeds

Waarom werd Audrey Hepburn verliefd op Rome - het landschap, de pizza's, de Italianen? We weten het niet, maar wat wel duidelijk is, is dat een van de redenen het voortreffelijke ambachtelijke ijs was, dat als het beste ter wereld wordt beschouwd. Ik geef vooral de voorkeur aan Fiordiluna 's vanwege de manier waarop ze het product verwennen: ze gebruiken alleen vers fruit!

Al meer dan 25 jaar bereidt deze plek ijs met ingrediënten van topkwaliteit die ze bij kleine producenten kopen: van hazelnoten tot cacao. En dat merk je als je ze proeft. Als je een dieet volgt, geen nood, want ze hebben ook ijsjes ontwikkeld zonder toegevoegde suikers, met een ongelooflijke smaak en romigheid. Het is nog niet te laat om ze te proberen!

Ontdek de wijken van Rome via hun ijsjes

Als je een zoetekauw bent en benieuwd waar je de meest spectaculaire ijsjes in de Eeuwige Stad kunt vinden, is hier een gids met de beste ijsjes in Rome. Je zult een expert worden!

Praktische informatie over Fiordiluna

  • Waar: Via della Lungaretta, 96.
  • Tip van de chef: de pistache-gelato is heerlijk.
  • Een aanrader als... je de meest authentieke gelato in Trastevere wilt proberen.

9. Proef het beste straatvoedsel bij Trapizzino Trilussa

Eten bij Trapizzino Rome Trilussa| ©Trapizzino
Eten bij Trapizzino Rome Trilussa| ©Trapizzino

De meer moderne en street food liefhebbers kunnen genieten van lekker street food bij Trapizzino Trilussa, die een soort tapas heeft gecreëerd, ergens tussen een broodje en een pizza in, die je kunt bestellen om mee te nemen en op te eten op het plein.

Concreet is het een driehoekig stuk pizza, opgerold en open in het midden, gevuld met typische en heerlijke gerechten van de Romeinse gastronomie. Vandaag is het idee zo populair geworden dat het al verschillende franchises heeft geopend in Italië en zelfs in... New York!

Traditionele recepten verpakt in pizza

Oprichter Stefano Calligari heeft een notitieboekje waarin hij de traditionele recepten van zijn moeder en tantes opschrijft, zoals inktvis met erwten, kip met paprika, enz. die hij vervolgens in zijn gesloten pizza's verwerkt. De chef heeft de zaak een draai gegeven met deze leuke manier om ze te proeven: geen rommelig bestek en de mogelijkheid om op straat van de trapizzinos te genieten, in welke hoek van Italië dan ook.

Praktische informatie over Trapizzino Trilussa

  • Waar: Piazza Trilussa, 46.
  • Gemiddelde prijs: €4 per trapizzino.
  • Openingstijden: Dagelijks van 12.00 tot 1.00 uur. Vrijdag en zaterdag tot 2 uur 's nachts.
  • Suggesties van de chef: polpetta al sugo, zighini, pollo alla cacciatora**...**
  • Aanbevolen als... je signature food wilt proberen voor een goede prijs en er niet te veel tijd aan wilt verspillen.

10. Probeer de beste slushie bij Sora Mirella met uitzicht op de rivier

Sora Mirella kraam in Rome| ©Kalboz
Sora Mirella kraam in Rome| ©Kalboz

In de zomer is de beste manier om de hoge temperaturen in Rome te bestrijden een goede grattachecca (een Romeinse uitvinding vergelijkbaar met slushies om af te koelen). Ik raad u aan naar Sora Mirella te gaan, een charmante kleine openluchtkiosk bij de rivier de Tiber, en een van deze smoothies te bestellen - het uitzicht is spectaculair!

Het is ook een van de weinige plaatsen waar grattachecca op traditionele wijze wordt bereid: dat wil zeggen door een blok ijs met een gereedschap te schrapen, in plaats van met een moderne machine. Bovenop uw grattachecca krijgt u heerlijk vers fruit en u kunt het zelfs met alcohol bestellen. Naar de zonsondergang kijken met dit drankje klinkt goed, nietwaar?

Praktische informatie over Sora Mirella

  • Waar: Lungotevere Degli Anguillara.
  • Gemiddelde prijs: zeer goedkoop.
  • Openingstijden: elke dag van 9:00 tot 1:30 uur.
  • Aanbevolen als... u wilt genieten van een heerlijk dessert in de open lucht met een goed uitzicht op de rivier en de brug.

Boek een rondleiding door Trastevere

Hoeveel geld heb ik nodig om in Trastevere te eten?

De rekening betalen| ©David Lombardía
De rekening betalen| ©David Lombardía

Waarschijnlijk een van onze grootste zorgen als we op reis gaan, is berekenen hoeveel geld we nodig hebben. In deze wijk van Rome zijn er echter, zoals u hebt gezien, opties voor alle budgetten en sommige die nauwelijks de bank breken.

Een goed voorbeeld hiervan zijn de tapas die u voor ongeveer 4 euro per stuk kunt bestellen in het restaurant Trapizzino Trilussa. Als u goedkoop maar zittend wilt eten, raad ik u aan ook de familietattoria's te proberen die het gerecht van de dag voor een goede prijs aanbieden.

Als u daarentegen op zoek bent naar iets verfijnders en moderners, staat deze buitenwijk aan de spits van de sector, dus u zult genoeg opties vinden om uw smaakpapillen te behagen zonder failliet te gaan.

Hoe fooien geven in restaurants in Rome werkt

Hoe fooi geven in Rome| ©Sam Dan Truong
Hoe fooi geven in Rome| ©Sam Dan Truong

De miljoen dollar vraag: moet je fooi geven? U kunt rustig ademhalen... In Italië is fooi geven niet verplicht en niet erg gebruikelijk. U hoeft geen percentage van de rekening achter te laten zoals in andere Europese landen.

U kunt echter wel vrijwillig wat geld achterlaten als blijk van waardering als u de service en het eten, dat u waarschijnlijk heerlijk zult vinden, goed vond! In restaurants betaalt u meestal voor de bediening, een vast bedrag per persoon dat kan variëren van 1 tot 4€, afhankelijk van het restaurant. En nu, smakelijk eten!