Trastevere rondleidingen

Hier is alles wat je moet weten om te genieten van alle charmes van Trastevere.

Ana Caballero

Ana Caballero

11 minuten lezen

Trastevere rondleidingen

Trastevere, Rome | © Carlos Ebert

In Trastevere vind je niet het Colosseum, de Trevifontein of het Sint-Pietersplein; in Trastevere zie je geen paleizen of luxe, maar wel smalle, kleurrijke en charmante straatjes die je het gevoel geven dat je in een film van Fellini zit.

1. Maak een gastronomische tour in Trastevere

Pasta in Rome| ©Amirali Mirhashemian
Pasta in Rome| ©Amirali Mirhashemian

Er zijn tientallen charmante straatjes en een lange lijst met restaurants om van te genieten. Daarom nemen veel rondleidingen door Rome de wijk Trastevere in hun routes op. Een van de beste manieren om het gebied te verkennen is deze gastronomische tour door Trastevere, Campo di Fiori en de Joodse wijk, waar je niet alleen drie en een half uur lang de straten en de geschiedenis leert kennen, maar ook een aantal van de meest exquise gerechten kunt proeven.

Over gastronomie in Trastevere

Gastronomie is een essentieel onderdeel van de tour, omdat het een essentieel onderdeel is van deze bijzondere wijk van Rome. Je zult er de beste pasta's en pizza's van de stad proeven. Ik zal je wat meer laten lijden en de Italiaanse specialiteiten opnoemen die je tijdens je bezoek zult proeven:

  • Pasta: het is een van de topgerechten van Italië en als je ooit met een Italiaan hebt samengewoond, weet je dat het voor hen een ritueel is.
  • Pizza Bianca: dit is pizza zonder tomaat en, voordat je een raar gezicht trekt, het wordt beschouwd als een delicatesse in Rome. Een persoonlijke aanbeveling: hoe dunner het deeg, hoe beter.
  • Verse mozzarella en gezouten salami: verse producten in Italië zijn van uitstekende kwaliteit en kaas is een van de sterke punten.
  • Risottoballetjes: deze worden ook wel suppli genoemd en zijn een typisch Joods gerecht.
  • Gefrituurde artisjokken: in de Joodse wijk frituren ze alles en het resultaat laat niets te wensen over. Er is hier geen "fritanga".
  • Ambachtelijk ijs (je hebt pas echt ijs geproefd als je het in Rome hebt gegeten).

Waar de tour uit bestaat

Deze tour en al deze proeverijen worden gedaan in een tour met een kleine capaciteit waar maximaal 12 personen een intieme ervaring garanderen. De ervaring van deze gastronomische wandeling in en rond Trastevere duurt drie en een half uur en is, ondanks het feit dat er een toegewijde lokale gids is, meer een ontspannen en interessante middag met vrienden dan een sightseeing tour.

Boek een culinaire tour door Trastevere

2. Bekijk het Santa Maria plein in Trastevere

Santa Maria in Trastevere| ©Unsplash
Santa Maria in Trastevere| ©Unsplash

Het is het centrum van het sociale en culturele leven van deze wijk en de beste manier om de geschiedenis ervan te leren kennen is met een rondleiding door Trastevere. Het is ook een must-see in de schemering, wanneer het verlicht is en een ontmoetingsplaats wordt. Het plein dankt zijn naam aan de kerk die erboven staat en in het midden staat een fontein waar elke avond tientallen jongeren omheen komen en straatshows worden georganiseerd. De meeste restaurants in de buurt liggen in de straten die naar het plein leiden, met tafels buiten in de zomermaanden.

Een leuke manier om het plein te verkennen is op een Segway. Er zijn Segway tours door het centrum van Rome die tot twee uur duren. Ze nemen je mee langs de belangrijkste plekken van de stad en vertellen je de verhalen die verborgen liggen in de straten, op dit populaire elektrische voertuig op twee wielen. Het is trouwens erg comfortabel en makkelijk te gebruiken, dus probeer het uit!

Boek een tour door Trastevere

3. Bezoek de kerk van Santa Cecilia in Trastevere

Kerk van Santa Cecilia, Trastevere| ©Wikipedia - Sailko
Kerk van Santa Cecilia, Trastevere| ©Wikipedia - Sailko

Sint Cecilia is de beschermheilige van de muziek, dus als je een tour door Trastevere hebt geboekt, zal je gids deze stop aangrijpen om je wat te vertellen over Italiaanse muziek en vooral over alle concerten die je in deze boheemse buurt kunt zien. Hij of zij zal je ook het huiveringwekkende verhaal vertellen over het offer van deze heilige die juist op deze plek werd gemarteld.

Boek een tour door Trastevere

4. Bezoek de Villa Sciarra

Een van de straten in de wijk Trastevere.| ©Unsplash
Een van de straten in de wijk Trastevere.| ©Unsplash

Hier ligt een romantisch ingericht park vol fonteinen en standbeelden. Het is op zijn mooist wanneer de kersenbloesems in bloei staan in de lente en vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over Rome tot aan de Gianicolo heuvel.

Boek een rondleiding door Trastevere

5. Wandel door de Joodse wijk

Details van de Joodse wijk| ©Unsplash
Details van de Joodse wijk| ©Unsplash

Ook wel bekend als het "Joodse getto" zonder dat de naam een negatieve connotatie heeft, raad ik je aan om een rondleiding door Trastevere en de Joodse wijk te boeken, zodat je alles te weten komt over de geschiedenis van deze plek, die niet gering is. In dit gebied vind je bezienswaardigheden zoals de ruïnes van de portico d'Ottavia of de belangrijkste synagoge van Rome, maar het belangrijkste zijn de lokale specialiteiten die je kunt proeven in de kleine restaurantjes te midden van een authentieke sfeer. Ik hoop dat je van gefrituurd eten houdt, want dat is de specialiteit van deze plek.

Boek een rondleiding door Trastevere en de Joodse wijk

6. Campo dei Fiori bij nacht ontdekken

Campo dei Fiori plein bij nacht| ©Unsplash
Campo dei Fiori plein bij nacht| ©Unsplash

Dit gebied wordt gekenmerkt door zijn enorme openluchtmarkt met dagelijks verse groenten en fruit. Deze enclave was ooit gevuld met middeleeuwse herbergen en renaissancepaleizen zoals het Palazzo Farnese (waar de rondleiding door Trastevere en de Joodse wijk meestal begint) of het Palazzo Spada. De herbergen zijn niet meer bewaard gebleven, maar de paleizen en herenhuizen wel. In het midden van het plein waar de markt is, vind je een standbeeld dat is opgedragen aan de beroemde filosoof Giordano Bruno.

Boek een rondleiding door Trastevere

7. Neem een privétour door Trastevere

Kraampjes rond de Tiber in de zomer| ©Unsplash
Kraampjes rond de Tiber in de zomer| ©Unsplash

Als je verliefd wordt op deze wijk en het dagelijks leven in Rome, kun je een privétour door Trastevere boeken voor jou en je reisgenoten. Ook deze optie duurt 3,5 uur (te voet), omvat de Joodse wijk en Campo de Fiori en wordt natuurlijk ook als gastronomische tour georganiseerd.

Het voordeel? De intieme sfeer die je creëert met je gids en de mogelijkheid om de tour en de tijden aan te passen, afhankelijk van wat je het liefst zou willen bezoeken in deze buurt. Je krijgt ook persoonlijke restaurantaanbevelingen die van pas zullen komen tijdens je bezoek.

Boek een tour door Trastevere

8. Steek de Ponte Sisto over

Ponte Sisto, Trastevere| ©Daryl_Mitchell
Ponte Sisto, Trastevere| ©Daryl_Mitchell

Gebouwd in de 15e eeuw om Trastevere met het centrum van Rome te verbinden, is een wandeling erover bij zonsondergang een verfrissende ervaring waar je ook verrast kunt worden door muzikale optredens.

Ana's Traveller Tip

Als je een gastronomisch souvenir mee naar huis wilt nemen, koop dan gastronomische producten in de winkels in de buurt van Piazza della Cinque Scole.

9. Neem een aperitief op Piazza Trilusa

Piazza Trilussa, Trastevere| ©Edem, Janine and Jim
Piazza Trilussa, Trastevere| ©Edem, Janine and Jim

Aan het einde van de Sisto Brug vind je dit plein vol straatartiesten en schilders. Een essentiële plek om de essentie van de wijk Trastevere te leren kennen.

Voor het geval je het nog niet wist, een aperitief is een van de diepst gewortelde gewoonten van Italianen, zowel jong als oud. In het midden van de middag is het heel gewoon om groepen Italianen te zien die een traditionele spritz of een biertje drinken terwijl ze genieten van een heerlijk hapje bestaande uit focaccia, salami's, pizzetas... Het beste deel? Je betaalt voor het drankje en de "tapas" (of aperitief, zoals ze het noemen) staan op de bar. Kun je niet wachten om het te proberen?

Boek een gastronomische tour in Trastevere

10. Bezoek de kerk van San Pietro in Montorio

Kerk van San Pietro in Montorio| ©Wikipedia - Quinok
Kerk van San Pietro in Montorio| ©Wikipedia - Quinok

Gelegen aan de voet van de Gianicolo, is het terras ook een uitstekend uitkijkpunt. Mis het uitzicht op de ronde tempel van dit klooster niet vanaf het onderste deel van de binnenplaats.

Boek een rondleiding door Trastevere

11. Wandel langs de Via Portuense

Bezoek de vlooienmarkt Porta Portese| ©Alexis
Bezoek de vlooienmarkt Porta Portese| ©Alexis

Porta Portese ligt aan het einde van deze straat en is een van de ingangen van de wijk achter de muur die een deel ervan omringt. Het leidt naar het minder toeristische Trastevere en als je er op zondagochtend heen gaat, vind je er een van de populairste vlooienmarkten van Rome.

Boek een rondleiding door Trastevere

12. Bekijk voorstellingen

Daken van Rome| ©Unsplash
Daken van Rome| ©Unsplash

Stedelijke cultuur is erg aanwezig in de wijk Trastevere en daarom heb je in deze buurt de kans om meer dan één interessante show bij te wonen. Het beste van alles is dat je laat op de dag op Piazza Santa Maria of Piazza Trilusa niet eens entree hoeft te betalen omdat er zoveel (en erg goede) straatartiesten in deze buurt zijn.

13. Winkelen

Typische gastronomische producten| ©Jenny Poole
Typische gastronomische producten| ©Jenny Poole

Als je een ander souvenir van je reis naar Rome wilt kopen, is Trastevere de plek om naartoe te gaan. Naast het kopen van gastronomische producten in sommige van de winkels, kun je ook genieten van handwerk en kleine winkeltjes met bijzondere voorwerpen die je in geen enkele andere wijk van Rome zult vinden.

14. Breng er je laatste nacht door

De pittoreske terrassen van Trastevere| ©Unsplash
De pittoreske terrassen van Trastevere| ©Unsplash

Hoewel het niet de meest toegankelijke plek is voor een sightseeingtour door Rome, kan je laatste dag hier doorbrengen een perfect afscheid van de eeuwige stad zijn. Trastevere binnengaan is alsof je een ander Rome binnengaat en ervan genieten tijdens je laatste uren weg van de toeristische drukte kan een perfecte afsluiting van je ervaring zijn.

Ana's Traveller Tip

Mis de zonsondergang vanaf de Gianicolo heuvel niet. Sluit de dag af met een diner in Trastevere en ontdek het nachtleven.

Organiseer je rondleiding door Trastevere

Typische pizzeria in Trastevere| ©Unsplash
Typische pizzeria in Trastevere| ©Unsplash

Hoe kom je in Trastevere

Je kunt over de Sisto Brug of de Garibaldi Brug lopen. Als je het Vaticaan bezoekt, duurt de wandeling naar Trastevere slechts 30 minuten. Om niet uitgeput te raken van het lopen (je hebt de tijd om door de straten te lopen), kun je er in ieder geval komen met bus H (die vertrekt vanaf het Termini-station en onder andere langs Piazza Venezia rijdt) of tram 8 (die vertrekt vanaf Piazza Venezia).

Let op! Veel tours, hoewel ze door Trastevere gaan, vertrekken niet direct vanaf Trastevere, dus zorg ervoor dat je het adres van het ontmoetingspunt controleert. Als je vragen hebt kun je je gids schrijven wanneer je je tour boekt zodat hij/zij het je kan uitleggen, maar maak je geen zorgen want ze zijn meestal gemakkelijk te vinden.

Tijdschema

Je kunt de Trastevere tours op verschillende tijden doen, afhankelijk van de dag van de week die je kiest. Ik raad aan om de tour halverwege de middag te doen, zodat je de wijk Trastevere 's avonds kunt zien als je klaar bent. Houd er rekening mee dat als je de tour op zondag doet, veel winkels in Rome gesloten zullen zijn.

Duur van de tours

De tour duurt drie en een half uur en is een wandeltour, maar omdat er verschillende stops zijn om de lokale keuken te proeven, is het niet zo vermoeiend als een tour van dezelfde lengte door het centrum van Rome. Vooral voor mij vloog de tijd voorbij omdat de sfeer heel ontspannen is en er een zeer ontspannen sfeer is met de gids en de tourbegeleiders.

Waar te eten

Als je aan het eind van de tour nog steeds honger hebt, kun je in Rome het beste lunchen of dineren. Een van de bars in de buurt van Piazza Santa Maria in Trastevere is zeker een bezoek waard. Ah, mis de ijssalons niet; ze zijn ook beroemd in dit gebied en veel van hen hebben een jarenlange geschiedenis.

Als je op eigen houtje gaat eten, zoals je al hebt ontdekt, staat de buurt bekend om zijn gastronomie. Het is een van de beste wijken in Rome voor Italiaans eten. Tip: vermijd het toeristenmenu en laat je aanbevelen. Wat de hoeveelheden betreft, die zijn meestal vrij overvloedig, dus één bord kan genoeg zijn.

Een andere aanbeveling is om gerechten die "eenvoudig" of "typisch" lijken niet uit de weg te gaan: ik kan instaan voor het feit dat een pizza margherita of een bord pasta arrabiata in Rome nergens anders ter wereld zo zal smaken.

Talen

De tour is beschikbaar in verschillende talen: Engels, Duits, Frans en Spaans.

Trastevere bezoeken met kinderen

De tour is perfect geschikt voor kinderen. Zorg er alleen wel voor dat ze alles proberen, zodat ze het heerlijke eten dat bij de tourprijs is inbegrepen niet verspillen.

Geniet van de fotografie

De wijk is een van de plekken die zich het beste leent voor rustige en doordachte fotografie zonder de stress van de foto-op die de meer verzadigde monumenten van Rome kan omhullen. Hoe dieper je de straten ingaat, hoe meer mogelijkheden je zult ontdekken. Een must-see is de Gianicolo heuvel vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over Rome, vooral bij zonsondergang.

Boek een rondleiding door Trastevere

Als je geïnteresseerd bent in de Trastevere buurt tour, ben je ook geïnteresseerd in

Binnen in de Sint-Pietersbasiliek| ©Mathew Schwartz
Binnen in de Sint-Pietersbasiliek| ©Mathew Schwartz

Als je verliefd bent geworden op de gastronomie van Trastevere, mag je de restaurants in een andere wijk van Rome die fijnproevers in vervoering brengt niet missen: Testaccio. Deze wijk ligt aan de andere kant van de rivier dan Trastevere en is ook zeker een bezoek waard, al was het alleen maar vanwege de restaurants. Hoewel het minder bekend is, wordt het door sommigen beschreven als een van de meest authentieke buurten van Rome.

Een bezoek aan het Vaticaan

Tot slot, als je Trastevere 's middags gaat bezoeken, raad ik je aan om dat te doen nadat je 's ochtends de Vaticaanse Musea hebt gezien, en wel om twee redenen. De eerste is de nabijheid van beide plaatsen (ongeveer dertig minuten lopen), wat een perfecte manier kan zijn om de dag door te brengen.

De tweede is omdat je al weet dat het Vaticaan een must-see is in Rome, maar ook een van de drukste plekken; na de drukte die je zult vinden in de musea of in de Sint-Pietersbasiliek, zal genieten van de sereniteit van Trastevere een balsem zijn die je zal opladen met energie voor de rest van de dagen van je bezoek aan Rome. Als je geïnteresseerd bent in deze optie en meer wilt weten over hoe je je bezoek aan het Vaticaan kunt organiseren, lees dan dit andere artikel over de beste rondleidingen door het Vaticaan.

Andere rondleidingen in Rome

Als je daarentegen liever een bredere rondleiding door de stad doet die niet alleen gericht is op Trastevere, maak je dan geen zorgen want het aanbod aan rondleidingen door Rome is eindeloos. Zo veel zelfs dat het overweldigend kan zijn. Ik heb deze gids samengesteld met de 11 beste tours in Rome die je kunnen helpen kiezen wat de beste optie is.

De beste tours vanuit Rome

En tot slot, als je net als ik verliefd bent geworden op Rome, raad ik je aan om ook de rest van Italië te bezoeken, want er zijn duizenden wonderen te ontdekken buiten de Eeuwige Stad. Ik laat je achter met dit artikel over de 9 beste tours vanuit Rome, zodat je kunt beginnen met dromen over alle excursies die je zou kunnen doen als je er eenmaal bent.

Boek een tour door Trastevere