Vaticaanse musea tickets: hoeveel kosten ze, waar koop je ze, hoe bespaar je geld...

Als je Rome bezoekt, mag je een van de juwelen niet missen: ik vertel je alles wat je moet weten om kaartjes te krijgen voor de Vaticaanse Musea, waar je de ongelooflijke Sixtijnse Kapel kunt zien.

Ana Caballero

Ana Caballero

15 minuten lezen

Vaticaanse musea tickets: hoeveel kosten ze, waar koop je ze, hoe bespaar je geld...

Zuilengalerij op het Sint-Pietersplein | ©Mathew Schwartz

Vaticaanstad, te voet bereikbaar vanuit het centrum van Rome, is de residentie van de pausen en het centrum van de katholieke macht in de wereld.

De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de Sint-Pietersbasiliek met zijn koepel, het Sint-Pietersplein en de Vaticaanse Musea met de Sixtijnse Kapel. Als je de wachtrijen wilt vermijden, die letterlijk de langste in Rome zijn, zorg er dan voor dat je je kaartje van tevoren koopt.

De voordeligste

Rome Vaticaan en Sixtijnse Kapel skip-the-line tickets

Je directe toegang tot het Vaticaan zonder te wachten bij de kassa.

Bekijk alles wat de Vaticaanse Musea en de Sixtijnse Kapel te bieden hebben in je eigen tempo door deze tickets van tevoren te kopen en de lange rijen bij de kassa's over te slaan.

Hier zijn de soorten tickets die je van tevoren kunt kopen: Krijg direct toegang tot de indrukwekkende Vaticaanse Musea, de Kamers van St. Rafaël en de Sixtijnse Kapel en breng zoveel tijd door als je wilt in elk van de kamers. Dankzij deskip-the-line tickets kun je het complex betreden zonder eerst langs de kassa te moeten enkun je de tour in je eigen tempo doen. Je kunt ook kiezen voor een audiogids bij je ticket, die je de details vertelt van de belangrijkste schilderijen en beeldhouwwerken die je onderweg tegenkomt.

Voor slechts 30 euro heb je toegang tot een van de belangrijkste toeristische attracties van Rome en als je je tickets van tevoren boekt, bespaar je hoofdpijn als je er eenmaal bent.


De beste optie

Rome Vaticaanse musea, Sixtijnse Kapel en Sint-Pietersbasiliek Rondleiding

Je ticket naar het Vaticaan met een rondleiding in kleine groepen

Geniet van een intiemere ervaring tijdens een bezoek aan het Vaticaan met een deskundige gids in een kleine groep.

Duur: 3 uren

Met deze optie heb je toegang tot de Vaticaanse Musea, waar je onder andere de prachtige Sixtijnse Kapel kunt zien. Het voordeel?

Het is inclusief een ticket dat je eindeloze wachtrijen bespaart en je wordt vergezeld door een deskundige gids die je zal helpen om alles wat je ziet in de juiste context te plaatsen. Geloof me: op een plek met zoveel werken, zoveel geschiedenis en zoveel symboliek, zul je het op prijs stellen om wat informatie te hebben over de belangrijkste galerijen, de belangrijkste kunstenaars en de essentiële werken om niet overweldigd te worden door de grote hoeveelheid prikkels, gangen en kunst die je binnen zult vinden. Met deze tourloop je door de belangrijkste zalen en galerijen van de Musea en leer je de meest relevante details van de belangrijkste werken van de Vaticaanse Musea.

Als je een van degenen bent die niet houdt van rondleidingen in grote georganiseerde groepen, overweeg dan deze optie omdat je dan dichter bij de uitleg van de gids staat, een lichter tempo hebt tijdens het bezoek en meer vrijheid hebt om vragen te stellen, aanbevelingen te vragen, beter contact te maken met de gids, enz.


De premie-optie

Vroege toegang tot Vaticaan en Sixtijnse Kapel

Je ticket om het Vaticaan vroeg in de ochtend te bezoeken om drukte te vermijden.

Dit is ongetwijfeld de meest exclusieve manier om de Vaticaanse Musea te bezoeken: je kunt de Sixtijnse Kapel binnengaan voordat deze opengaat voor het grote publiek en genieten van de kunst zonder al te veel toeristen in de buurt, met een deskundige gids in een kleine groep.

Duur: 4 uren

Tussen alle Premium tickets die je kunt vinden voor het Vaticaan, als je er één serieus moet overwegen, is het deze vroege entree met preferentiële toegang tot de Sixtijnse Kapel.

Met deze optie kun je het bezoeken met een kleinere capaciteit (voordat het opengaat voor het grote publiek en andere rondleidingen) en er ongetwijfeld veel meer van genieten. Dit type ticket garandeert dat je de Vaticaanse Musea in het algemeen en de Sixtijnse Kapel in het bijzonder kunt zien met een kleine groep enanderhalf uur voordat de drukte de gangen overspoelt. Als je jezelf moet trakteren op je reis, raad ik je aan om deze heel serieus te nemen.


Samengevat vergelijken we de vier opties:


Vaticaan ticket prijzen

Sint-Pietersbasiliek van het Vaticaan| ©CALIN STAN
Sint-Pietersbasiliek van het Vaticaan| ©CALIN STAN

Ik stel twee soorten tickets voor met verschillende prijzen:

  • De meest aanbevolen is om het ticket te kopen dat een rondleiding in het Spaans in groep omvat en het zal je ongeveer 43 euro kosten. Maar afhankelijk van het soort ticket dat je wilt kopen, zal de prijs totaal verschillend zijn.

Het goede is dat er opties zijn voor alle budgetten. Als je meer details wilt over ticketprijzen voor toegang tot het Vaticaan, kun je mijn artikel daarover hier bekijken: Vaticaan kaartjes Prijs 2023.

  • Een meer premium optie, die de drukte vermijdt, is de mogelijkheid om de Sixtijnse Kapel en de Vaticaanse Musea binnen te gaan voordat ze opengaan voor het grote publiek. Dit heeft een iets hogere prijs, maar als je het maximale uit de ervaring wilt halen, zul je er geen spijt van krijgen. Het kost ongeveer 60 euro. Je wordt te allen tijde begeleid door een deskundige gids en de stilte die op dat moment van de dag in de galerijen heerst, is de extra kosten meer dan waard.

Boek een rondleiding naar het Vaticaan in de vroege ochtend

Krijg korting op je tickets voor het Vaticaan

Bramante Trap| ©Bibi Pace
Bramante Trap| ©Bibi Pace

Tot slot zijn er ook pakketten waarmee je kunt besparen bij een bezoek aan het Vaticaan en andere attracties in de stad. Bij Hellotickets kun je bijvoorbeeld de gecombineerde Colosseum + Vaticaan krijgen. In één dag bezoek je beide attracties met een gespecialiseerde gids en de kosten zijn ongeveer 90 euro, waardoor het een goedkopere optie is dan wanneer je beide bezoeken apart koopt.

Bekijk ook de mogelijkheid om de Omnia Card en de Roma Pass te kopen, de toeristenkaarten van de stad die je toegang geven tot andere musea en monumenten naast het Vaticaan tegen een gereduceerde prijs.

Boek skip-the-line tickets voor het Vaticaan

Waar kun je tickets voor het Vaticaan kopen?

Het Sint-Pietersplein gezien vanaf de koepel van de basiliek.| ©Alan Liu
Het Sint-Pietersplein gezien vanaf de koepel van de basiliek.| ©Alan Liu

De beste optie is om uw tickets vooraf en online te kopen, zodat u er zeker van kunt zijn dat de optie die u koopt toegang tot het Vaticaan omvat zonder wachtrijen of wachten.

Alle opties die u vindt bij Hellotickets zijn inclusief en het zal uw grote voordeel zijn wanneer u het Vaticaan bezoekt. De lange wachtrijen die zich vormen bij de poorten van het Vaticaan gaan rond de muren die de Musea flankeren en zijn letterlijkde langste wachtrijen in Rome. Uren in de zon wachten om de Musea, de Basiliek en de Sixtijnse Kapel binnen te mogen, kan je ergste nachtmerrie worden als je daar zonder kaartjes komt en langs de kassa moet.

Boek skip-de-lijn kaartjes voor het Vaticaan

Hoe kom ik aan kaartjes voor het Vaticaan met de Roma Pass en Omnia Card?

Vaticaanse Musea| ©Unsplash
Vaticaanse Musea| ©Unsplash

Rome is zo'n toeristische stad met zoveel wonderen om te zien, dat het een goede optie is om de toeristenkaart van de stad te kopen, waarmee je de Vaticaanse Musea kunt bezoeken omdat de toegangskaartjes bij de prijs zijn inbegrepen.

Omnia Vaticaan en Roma Pas

Deze kaart, ook bekend als de Omnia Card Roma, wordt vaak gecombineerd met de Roma Pass en is de beste optie voor een bezoek aan het Vaticaan omdat de toegang tot de musea en andere attracties is inbegrepen.

Rome Stadspas

Dit is de VIP-pas van Rome en geeft je gratis toegang tot de Vaticaanse Musea en andere attracties zoals het Colosseum. Je kunt de pas boeken voor 1 tot 7 dagen en tegen een toeslag vervoer of luchthaventransfer toevoegen.

Boek je Roma Pass en Omnia Card

Koop goedkope tickets voor het Vaticaan en het Colosseum in combinatie

Details van een van de gangen van de Vaticaanse Musea| ©Berto Macario
Details van een van de gangen van de Vaticaanse Musea| ©Berto Macario

Als je overweegt om het Colosseum te bezoeken (het is eigenlijk een must-see), moet je weten dat er de mogelijkheid is om een combinatieticket te kopen voor het Vaticaan en het Colosseum, wat je tijd en geld zal besparen, dus het is echt handig.

De prijs is goedkoper dan wanneer je beide tickets afzonderlijk koopt en je slaat de wachtrijen bij beide attracties over, wat het bezoek veel aangenamer maakt. Bovendien heb je de mogelijkheid om beide monumenten te allen tijde te bezoeken onder begeleiding van een deskundige gids die ervoor zorgt dat je niets mist van deze twee juwelen in de Eeuwige Stad.

Boek skip de lijn tickets voor het Vaticaan

Zo koop je tickets voor het Vaticaan aan de kassa

Vaticaanse ingang
Vaticaanse ingang

Uit ervaring kan ik je verzekeren dat de wachtrijen van twee uur buiten (met lange stukken in de zon) veel energie wegnemen van het bekijken van de Vaticaanse Musea.

Houd er rekening mee dat je, afhankelijk van de tijd waarop je gaat, het risico loopt uitverkocht te zijn, dus ik raad je aan om 's ochtends vroeg te gaan. Het eerste dat je moet weten is dat als we het hebben overalgemene toegang tot het Vaticaan zonder wachtrijen, we het hebben over de ingang van de Vaticaanse Musea. Vaticaanstad is gratis toegankelijk (je hebt geen kaartje nodig; het is alsof je een ander deel van Rome bezoekt) en de toegang tot de Sint-Pietersbasiliek is gratis.

Maar de Sixtijnse Kapel en alle werken en galerijen van de Vaticaanse Musea met een aantal van de beroemdste werken ter wereld zijn betalend en vereisen een toegangsticket en, heel belangrijk, zijn snel uitverkocht omdat de plaatsen beperkt zijn en er elke dag duizenden mensen willen gaan.

Boek je rondleiding door het Vaticaan

Is de Sixtijnse Kapel inbegrepen in de Vaticaankaartjes?

De Sixtijnse Kapel
De Sixtijnse Kapel

Ja, alle tickets voor het Vaticaan zijn inclusief een bezoek aan de beroemde Sixtijnse Kapel. Sterker nog, ondanks de enorme omvang van de Vaticaanse Musea zul je meteen merken dat de Sixtijnse Kapel het grootste aantal bezoekers trekt, want bijna iedereen stopt in deze ruimte om het te zien.

Om op je gemak van de Sixtijnse Kapel te genieten, kun je altijd een ticket voor de vroege ochtend kopen om de drukte te vermijden.

Boek skip-the-line tickets voor de Vaticaanse Musea en de Sixtijnse Kapel

Is de Sint-Pietersbasiliek inbegrepen in de Vaticaankaartjes?

Sint-Pietersbasiliek
Sint-Pietersbasiliek

Niet altijd, maar de toegang tot de Sint-Pietersbasiliek is gratis, dus je hoeft niet te betalen als je dat niet wilt. De wachtrijen zijn echter erg lang, dus je kunt betalen om naar binnen te gaan (met of zonder rondleiding) en de wachtrijen overslaan. Eenmaal binnen zul je je verbazen over de grootte en de kwaliteit van sommige werken.

Boek tickets voor het Vaticaan om de wachtrij over te slaan

Is de beklimming van de Koepel inbegrepen in de Vaticaankaartjes?

Sint-Pieterskoepel
Sint-Pieterskoepel

Als je naar de Koepel van de Sint Pieter wilt, moet je een apart ticket betalen, maar je kunt het ter plekke kopen zonder te reserveren en er zijn meestal geen lange rijen om binnen te komen.

Als je twijfelt of je wel of niet moet betalen om naar de koepel te gaan, is mijn advies: haal adem en ga naar boven. Halverwege zul je er waarschijnlijk spijt van krijgen (de smalle wenteltrap is een hele uitdaging), maar als je boven bent, is het uitzicht het waard en kun je de ervaring opschrijven als een van de hoogtepunten van je reis.

Boek skip-the-line tickets voor het Vaticaan

Zijn de Necropolis en Catacomben inbegrepen in het Vaticaan ticket?

Graf van paus Pius XI| ©Northfielder
Graf van paus Pius XI| ©Northfielder

De Vaticaanse Necropolis, gelegen in de kelder van de Sint-Pietersbasiliek, vereist een apart toegangskaartje. Het is een interessant bezoek en je kunt er de crypten en graftombes van een aantal historische pausen en de apostel Sint Pieter zien. Als je je bezoek wilt organiseren, raad ik je aan dit van tevoren te doen, want de capaciteit is vrij beperkt en de vraag is erg groot.

Zijn er kortingen op Vaticaankaartjes?

Luchtfoto van de Vaticaanse tuinen
Luchtfoto van de Vaticaanse tuinen

Toegang tot het Vaticaan is gratis of tegen een speciaal tarief voor studenten onder de 25 en universiteitsstudenten, leden van religieuze scholen of geaccrediteerde pelgrims, gehandicapten, journalisten en kinderen jonger dan zes jaar.

Ontdek in deze gids hoe je het Vaticaan tegen de beste prijs kunt bezoeken of kortingen kunt krijgen.

Openingstijden Vaticaan

De Pieta van Michelangelo| ©Sonse
De Pieta van Michelangelo| ©Sonse

De openingstijden van de Vaticaanse Musea zijn, op enkele uitzonderingen na, van 9.00 tot 16.00 uur. Houd er rekening mee dat het museum op zondag de hele dag gesloten is voor de pauselijke mis op het Sint-Pietersplein en op sommige feestdagen. De beste tijd voor een bezoek is meestal, zoals bij alle toeristische attracties, vroeg in de ochtend of laat in de middag. Houd er wel rekening mee dat tours die een bezoek aan de Sint-Pietersbasiliek na 14:00 uur inhouden, geen garantie bieden voor toegang tot de basiliek.

Ik vertel je er alles over in deze gedetailleerde gids met alle schema's van het Vaticaan (de Musea, de Basiliek, de beklimming van de Koepel...etc).

Boek je rondleiding door het Vaticaan

Duur van het bezoek aan het Vaticaan

Vaticaanse Musea| ©iam_os
Vaticaanse Musea| ©iam_os

Afhankelijk van wat je wilt zien in het Vaticaan, heb je minstens drie uur nodig (twee als je haast hebt, maar dat is het niet waard). Persoonlijk geef ik er de voorkeur aan om drie uur te besteden aan een ontspannen rondleiding door de musea met nog een paar dingen te zien uit de collectie in plaats van in twee uur door de hele musea te haasten om het "vinkje" te krijgen dat ik alles "gezien" heb.

Als je ook wilt stoppen bij de Sint-Pietersbasiliek, omhoog wilt gaan naar de Koepel of wilt genieten van een wandeling over het Sint-Pietersplein met zijn zuilengalerij, dan wordt het bezoek onvermijdelijk langer en kan het wel een hele dag in beslag nemen. Het is belangrijk om te plannen wat je wilt zien in het Vaticaan, zodat je kunt berekenen hoeveel tijd je nodig hebt en van je bezoek kunt genieten.

Boek je rondleiding door het Vaticaan

Is het de moeite waard om tickets te kopen voor het Vaticaan met een rondleiding?

Detail van de Sixtijnse Kapel| ©Unsplash
Detail van de Sixtijnse Kapel| ©Unsplash

Ja, een rondleiding is 100% aan te raden: een collectie met zoveel symboliek en historische context is veel leuker met een expert die je anekdotes kan vertellen over de maker, de stijl of de reden voor de historische relevantie. Er zijn verschillende opties voor rondleidingen door het Vaticaan, afhankelijk van je tijd en budget.

De meest uitgebreide rondleiding met de beste prijs-kwaliteitverhouding kost bijvoorbeeld 38 euro en laat je het beste zien van de Vaticaanse Musea en de Sixtijnse Kapel. Als je de drukte wilt vermijden, kun je altijd kiezen voor de premium optie om de Sixtijnse Kapel 's ochtends als eerste te betreden, voordat deze opengaat voor het grote publiek, zodat je in alle rust kunt genieten van de Sixtijnse Kapel in een zeer kleine, bevoorrechte groep.

Boek je rondleiding door het Vaticaan

Routebeschrijving naar het Vaticaan

Detail van de Sixtijnse Kapel| ©Unsplash
Detail van de Sixtijnse Kapel| ©Unsplash

Vaticaanstad ligt ver van het centrum van Rome, maar dat betekent niet dat het moeilijk te bereiken is. Er zijn verschillende manieren om er te komen, dus kies de manier die het beste bij je reisschema past:

  • Lopend: afhankelijk van waar je verblijft, kun je er misschien wel te voet komen. Als je accommodatie bijvoorbeeld in de buurt van Piazza Navona ligt en je hebt zin in een wandeling, dan kun je de Tiber oversteken en in ongeveer een half uur ben je bij het Sint-Pietersplein; als je een omweg maakt, kun je zelfs eerst langs Castel Sant'Angelo lopen. Geen enkele wandeling in Rome is tijdverspilling, maar als je voor deze optie kiest, vergeet dan niet vroeg te vertrekken om er op het juiste moment te zijn.
  • Met het openbaar vervoer: De snelste manier om met het openbaar vervoer bij het Vaticaan te komen is met metrolijn A naar Ottaviano S Pietro. Als de metro niet handig is, zijn er ook bussen die rijden vanaf Piazza dei Cinquecento of Termini Station.

Tickets kopen op de officiële website van het Vaticaan

Zuilenrij van het Sint-Pietersplein
Zuilenrij van het Sint-Pietersplein

Als je tickets gaat kopen op de officiële website van het Vaticaan, houd er dan rekening mee dat ze niet kunnen worden terugbetaald en alleen geldig zijn voor de dag die je kiest.

Als je niet van improviseren houdt tijdens je reizen, raad ik je aan om deze optie van skip-the-line tickets voor het Vaticaan te boeken bij Hellotickets, omdat je dan gratis kunt annuleren; op deze manier ben je je geld niet kwijt als er zich een tegenslag voordoet tijdens je reis. Ana's Traveller Tip Als je je ticket van tevoren boekt, voorkom je wachtrijen van meer dan twee uur.

Praktische tips voor een bezoek aan het Vaticaan

Binnen in de Sint Pieter
Binnen in de Sint Pieter

Een bezoek aan het Vaticaan is een verplichte stop tijdens je reis naar Rome, maar om het meeste uit de dag te halen is het een goed idee om je bezoek een beetje te plannen. Hier lees je waar je rekening mee moet houden als je het Vaticaan bezoekt:

Bedek je als je het Vaticaan bezoekt

Je kunt van je fouten leren en ik weet zeker dat je iemand kent die na het plannen van zijn bezoek heeft moeten vertrekken zonder de musea of de basiliek te bezoeken. Op beide plaatsen moet je je benen en schouders bedekken.

Mouwloze, laag uitgesneden kleding, korte broeken, minirokjes of hoeden zijn niet toegestaan. Moet je midden in de zomer bedekt zijn? Laten we eens kijken, gezond verstand: neem een sjaal of lange foulard mee in je rugzak die je kunt dragen om deze plaatsen te betreden en die je niet de hele dag hoeft te dragen. Ik verzeker je dat voorkomen beter is dan genezen.

Hoe de drukte vermijden bij een bezoek aan het Vaticaan

Om wachtrijen te vermijden, weet je al dat je je kaartje voor de Vaticaanse Musea van tevoren moet kopen, maar drukte is niet zo gemakkelijk te vermijden... De enige manier om ze te verminderen is door de eerste of de laatste dienstregeling te kiezen en niet voor of na een feestdag te gaan en, als je kunt, het hoogseizoen te vermijden.

Wat te doen met rugzakken en bagage bij een bezoek aan het Vaticaan

Ze zijn niet toegestaan en bij de kassa's kunnen weer rijen ontstaan. Ik raad je aan om met het absolute minimum te komen, want na zoveel uren op de been kan zelfs een pakje tissues zwaar worden.

Is het de moeite waard om te betalen voor de audiogids voor kinderen?

Als je de Vaticaanse Musea met kinderen bezoekt, raad ik je aan speciaal voor hen een audiogids aan te vragen (aanbevolen voor de leeftijd van 6 tot 12 jaar). Op deze manier zal het bezoek minder vermoeiend voor ze zijn en zullen ze meer genieten van de kunstwerken.

Waar te eten in de buurt van het Vaticaan

Omdat dit gebied nogal toeristisch is, lijkt het op het eerste gezicht misschien niet het beste deel van Rome om te stoppen voor lunch of diner. Maar dat betekent niet dat de Italiaanse hoofdstad niet nog steeds een gastronomisch referentiepunt is, dus zelfs in de buurt van het Vaticaan vind je uitstekende plekken om te eten.

Bereid je gehemelte voor en geniet van de beste Romeinse gerechten! Ana's Traveller Tip Neem een sjaal mee in je rugzak zodat je je schouders kunt bedekken als je de Vaticaanse Musea en de Sint-Pietersbasiliek binnengaat.