Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

Vaticaanse musea tickets: hoeveel kosten ze, waar koop je ze, hoe bespaar je geld...

Als u Rome bezoekt, mag u een van zijn juwelen niet missen: ik vertel u alles wat u moet weten om kaartjes te bemachtigen voor de Vaticaanse Musea, waar u de ongelooflijke Sixtijnse Kapel kunt zien.

Ana Caballero

Ana Caballero

16 minuten lezen

Vaticaanse musea tickets: hoeveel kosten ze, waar koop je ze, hoe bespaar je geld...

De zuilengalerij op het Sint-Pietersplein | ©Mathew Schwartz

Vaticaanstad, te voet bereikbaar vanuit het centrum van Rome, is de residentie van de pausen en het centrum van de katholieke macht in de wereld. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de Sint-Pietersbasiliek met zijn koepel, het Sint-Pietersplein en de Vaticaanse Musea met de Sixtijnse Kapel.

Als u de rijen wilt vermijden, die letterlijk de langste rijen in Rome zijn, zorg dan dat u uw kaartje van tevoren koopt. Hieronder vindt u de soorten tickets die u vooraf kunt kopen:

De beste optie

Rome Vaticaanse musea en Sixtijnse Kapel rondleiding

Uw ticket naar het Vaticaan met een rondleiding in een kleine groep

Geniet van een meer intieme ervaring met een bezoek aan het Vaticaan met een deskundige gids in een kleine groep.

Duur: 3 uur

Met deze optie betaalt u voor uw toegang tot de Vaticaanse Musea, waar u, naast duizenden andere kunstwerken, de prachtige Sixtijnse Kapel kunt bewonderen. Het voordeel? Het is inclusief een ticket dat u eindeloze rijen aan de deur bespaart en u wordt begeleid door een deskundige gids die u zal helpen alles wat u ziet in context te plaatsen.

Geloof me: op een plaats met zoveel werken, zoveel geschiedenis en zoveel symboliek, zult u het op prijs stellen enige informatie te hebben over de belangrijkste galerijen, de belangrijkste kunstenaars en de essentiële werken om niet overweldigd te worden door de grote hoeveelheid prikkels, gangen en kunst die u in de Vaticaanse Musea zult aantreffen. Met deze tour wandelt u door de belangrijkste zalen en galerijen van de Musea en leert u de meest relevante details van de belangrijkste werken van de Vaticaanse Musea.

Als u een van diegenen bent die niet van rondleidingen in grote georganiseerde groepen houden, overweeg dan deze optie, omdat u dan dichter bij de uitleg van de gids bent, een lichter tempo hebt tijdens het bezoek en meer vrijheid hebt om vragen te stellen, aanbevelingen te vragen, beter contact te maken met de gids, enz.

Waarom ik deze optie kies: dit is een goede optie om de Vaticaanse Musea te bezoeken met een gids in een kleine groep, waardoor u van een meer intieme ervaring kunt genieten.

Aanrader als... u het museum wilt bezoeken met een gids maar zonder u bij een grote groep te hoeven aansluiten.


De premium optie

Vroege toegang tot Vaticaan en Sixtijnse Kapel

Uw ticket om het Vaticaan vroeg in de ochtend te bezoeken om de drukte te vermijden.

Dit is ongetwijfeld de meest exclusieve manier om de Vaticaanse Musea te bezoeken: u kunt de Sixtijnse Kapel betreden voordat deze opengaat voor het grote publiek en genieten van de kunst zonder al te veel toeristen in de buurt, met een deskundige gids in een kleine groep.

Duur: 3 uur 45 minuten

Van alle Premium tickets die u voor het Vaticaan kunt vinden, is er één dat u serieus moet overwegen: deze vroege toegang met preferentiële toegang tot de Sixtijnse Kapel. Ik hou vooral van een zekere sereniteit en kalmte in musea en ik lieg niet als ik zeg dat ik het in de Vaticaanse Musea in het algemeen en in de Sixtijnse Kapel in het bijzonder bijzonder moeilijk vond.

Deze optie stelt u in staat de Sixtijnse Kapel met een kleinere capaciteit te bezoeken (voordat deze opengaat voor het grote publiek en andere rondleidingen), waardoor u er ongetwijfeld veel beter van kunt genieten.

Het verschil tussen het zien van deze plek in een kleine groep, in detail, in stilte en zonder honderden flitslampen om je heen zal zeker een verschil maken in hoe je de ervaring beleeft. Dit type kaartje garandeert dat u de Vaticaanse Musea in het algemeen en de Sixtijnse Kapel in het bijzonder anderhalf uur voordat de menigte de gangen overspoelt, kunt bezichtigen. Als je jezelf moet trakteren tijdens je reis, raad ik je aan dit zeer ernstig te nemen.

Waarom ik voor deze optie kies: Ten eerste omdat de Sixtijnse Kapel bij een normaal bezoek meestal overvol is met toeristen, waardoor ze veel van haar charme verliest. Als u het 's ochtends bezoekt, met een deskundige gids om u te helpen alles wat u ziet te contextualiseren en vergezeld van een kleine groep, krijgt de ervaring echt een heel nieuw niveau.

Aanrader als... u vindt dat een bezoek aan de Vaticaanse Musea iets is wat u één keer in uw leven moet doen en waarvan u met volle teugen moet genieten, geloof me, dan is dit uw optie.


Het spaarpakket

Rome combo: Vaticaan rondleiding en Colosseum tickets

Tickets voor het beste van Rome, in één dag en tegen de beste prijs

Je kunt Rome niet verlaten zonder het Colosseum en de Vaticaanse Musea te hebben bezocht. Met deze optie kunt u een rondleiding krijgen van beide tegen de beste prijs.

Een andere zeer aanbevolen optie is het bezoek aan de Vaticaanse Musea in de ochtend te combineren met het bezoek aan het Colosseum in de namiddag. Zoals u misschien al weet, is een bezoek aan het Colosseum een must op uw reis naar Rome (hoe vaak u de voorgevel ook hebt gezien, u kunt zich pas voorstellen wat er binnen allemaal te zien is als u het bezoekt).

Als u tijd en geld wilt besparen bij het kopen van tickets voor de twee meest emblematische plaatsen in Rome, is dit gecombineerde ticket met rondleiding naar de Vaticaanse Musea en het Colosseum naar mijn mening de beste optie. In dit artikel over Hoe tickets kopen voor het Colosseum en het Vaticaan Ik heb beschreven waaruit deze gecombineerde rondleiding bestaat, wat zij inhoudt, hoe u haar kunt organiseren, enz.

Waarom ik voor deze optie kies: Als u een reis naar Rome aan het plannen bent, moet u al weten dat zowel het Colosseum als het Vaticaan twee must-sees in de stad zijn. En de beste manier om ze te bezoeken is de toegang tot beide plaatsen te combineren, om wat geld uit te sparen en ook om ze te kunnen bezoeken met een deskundige gids die ervoor zal zorgen dat u niets mist.

Aanbevolen als... u van plan bent het Colosseum en het Vaticaan te bezoeken, dit is de beste manier om beide rondleidingen te boeken - geniet van de rondleiding met een lokale gids en maak u geen zorgen over het organiseren van iets!


Samenvattend vergelijken wij de drie opties:


Hoeveel kosten tickets naar het Vaticaan?

De Sint-Pietersbasiliek van het Vaticaan| ©CALIN STAN
De Sint-Pietersbasiliek van het Vaticaan| ©CALIN STAN

Het meest aan te raden is om het ticket te kopen met een rondleiding in het Spaans in groep en het kost je slechts 38 euro. Maar zoals u ziet, afhankelijk van het soort ticket dat u wilt kopen, zal de prijs totaal verschillend zijn. Het goede is dat er opties zijn voor alle budgetten. Als u meer wilt weten over de toegangsprijzen voor het Vaticaan, kunt u mijn artikel daarover hier lezen: Vaticaan kaartjes Prijs 2022.

Voor een meer premium optie, waarbij u de drukte kunt vermijden, is er de mogelijkheid om de Sixtijnse Kapel en de Vaticaanse Musea te bezoeken voordat ze opengaan voor het grote publiek. De prijs is iets hoger, maar als u het onderste uit de kan wilt halen, zult u er geen spijt van krijgen. Het kost iets meer dan 100 euro. U wordt te allen tijde begeleid door een deskundige gids en de stilte die op dat tijdstip in de galerijen heerst, is de meerprijs meer dan waard.

Boek tickets naar het Vaticaan

Bespaar door tickets te kopen

Bramante trap| ©Bibi Pace
Bramante trap| ©Bibi Pace

Ten slotte zijn er ook pakketten waarmee u geld kunt besparen bij een bezoek aan het Vaticaan en andere bezienswaardigheden in de stad. Bij Hellotickets kunt u bijvoorbeeld het gecombineerde Colosseum + Vaticaan-pakket krijgen. In één dag bezoekt u beide attracties met een gespecialiseerde gids en de kosten bedragen ongeveer 90 euro, wat het een goedkopere optie maakt dan wanneer u beide bezoeken afzonderlijk koopt.

Kijk ook eens naar de Omnia Card en de Roma Pass, de toeristenkaarten van de stad, waarmee je naast het Vaticaan tegen een gereduceerde prijs ook toegang krijgt tot andere musea en monumenten.

Boek tickets naar het Vaticaan

Waar koop ik kaartjes voor het Vaticaan zonder wachtrijen?

Het Sint-Pietersplein gezien vanaf de koepel van de basiliek| ©Alan Liu
Het Sint-Pietersplein gezien vanaf de koepel van de basiliek| ©Alan Liu

De beste optie is om uw tickets van tevoren en online te kopen en ervoor te zorgen dat de optie die u koopt "skip-the-line" toegang tot het Vaticaan omvat. Alle opties die u vindt op Hellotickets zijn inclusief en het zal uw grote voordeel zijn wanneer u het Vaticaan bezoekt.

De lange rijen die zich voor de poorten van het Vaticaan kunnen vormen, gaan rond de muren die de Musea flankeren en zijn letterlijk de langste rijen in Rome. Urenlang in de zon wachten om de musea, de basiliek en de Sixtijnse Kapel binnen te mogen, kan je ergste nachtmerrie zijn als je daar zonder kaartjes aankomt en langs de kassa moet.

Als je nog meer tips en trucs wilt lezen om het beste uit je Vaticaanervaring te halen, bekijk dan mijn praktische gids voor het Vaticaan: 10 Tips voor een bezoek aan het Vaticaan.

Boek tickets naar het Vaticaan

Hoe kom ik aan Vaticaankaartjes met de Roma Pass en Omnia Card?

Vaticaanse Musea| ©Unsplash
Vaticaanse Musea| ©Unsplash

Omdat Rome zo'n toeristische stad is en er zoveel wonderen te zien zijn, kunt u ervoor kiezen de toeristenkaart van de stad te kopen, wat handig zal zijn om de Vaticaanse Musea te bezoeken, omdat de toegangskaartjes bij de prijs zijn inbegrepen.

Omnia Vaticaan en Roma Pass

Deze kaart, ook bekend als de Omnia card Roma, wordt vaak gecombineerd met de Roma Pass en is de beste optie voor een bezoek aan het Vaticaan, omdat de toegang tot de musea en andere attracties inbegrepen is. Als je het gebied uitgebreid gaat bezoeken en ook nog wat sightseeing in de rest van Rome gaat doen, raad ik je aan dit andere artikel over de Roma Pass te bekijken, waarin ik je vertel hoe je hem kunt gebruiken en wat de voordelen ervan zijn.

Rome Stadspas

Het is de VIP-pas van Rome en daarmee krijgt u gratis toegang tot de Vaticaanse Musea en andere plaatsen zoals het Colosseum. U kunt de kaart kopen voor een periode van 1 tot 7 dagen en tegen betaling vervoer of luchthaventransfer bijboeken.

Boek Vaticaan tickets

Koop goedkope tickets voor het Vaticaan en het Colosseum gecombineerd

Details van een van de gangen van de Vaticaanse Musea| ©Berto Macario
Details van een van de gangen van de Vaticaanse Musea| ©Berto Macario

Als u erover denkt om het Colosseum te bezoeken (het is eigenlijk een must-see), moet u weten dat er de mogelijkheid is om een gecombineerd ticket voor het Vaticaan en het Colosseum te kopen, wat u tijd en geld zal besparen, dus het is echt handig. De prijs is goedkoper dan wanneer u beide tickets afzonderlijk koopt en u slaat de wachtrijen bij beide attracties over, wat het bezoek veel aangenamer maakt.

Bovendien krijgt u de kans om beide monumenten te bezoeken, steeds vergezeld van een deskundige gids die ervoor zorgt dat u niets mist van deze twee juweeltjes in de Eeuwige Stad.

Boek tickets voor het Vaticaan en het Colosseum

Hoe koop ik tickets voor het Vaticaan aan de kassa

Toegang tot het Vaticaan
Toegang tot het Vaticaan

Uit ervaring kan ik u verzekeren dat de wachtrijen van twee uur buiten (met lange stukken in de zon) veel energie zullen wegnemen van het bezoek aan de Vaticaanse Musea. Hou er rekening mee dat, afhankelijk van het tijdstip waarop je gaat, je het risico loopt uitverkocht te zijn, dus ik raad je aan 's morgens vroeg te gaan.

Het eerste wat u moet weten is dat wanneer we het hebben over algemene toegang tot het Vaticaan, we het hebben over de toegang tot de Vaticaanse Musea. Vaticaanstad is gratis toegankelijk (je hebt geen ticket nodig; het is alsof je een ander deel van Rome bezoekt) en de toegang tot de Sint-Pietersbasiliek is gratis.

Maar de Sixtijnse Kapel en alle werken en galerijen van de Vaticaanse Musea met enkele van de beroemdste werken ter wereld zijn betalend en vereisen entree en, wat heel belangrijk is, zijn snel uitverkocht omdat de plaatsen beperkt zijn en er elke dag duizenden mensen zijn die willen gaan.

Boek tickets naar het Vaticaan

Is de Sixtijnse Kapel inbegrepen in de Vaticaankaartjes?

De Sixtijnse Kapel
De Sixtijnse Kapel

Ja, alle tickets voor het Vaticaan zijn inclusief een bezoek aan de beroemde Sixtijnse Kapel. Ondanks de enorme omvang van de Vaticaanse musea zult u onmiddellijk merken dat de Sixtijnse Kapel het grootste aantal bezoekers trekt, aangezien bijna iedereen in deze zaal stopt om hem te zien.

Om er op uw gemak van te genieten, kunt u altijd het toegangsticket kopen met toegang 's morgens vroeg en zo de drukte vermijden. Om uw bezoek voor te bereiden en er het beste van te maken, kunt u mijn artikel lezen over hoe u kaartjes voor de Sixtijnse Kapel kunt kopen of hoe u de Sixtijnse Kapel kunt bezoeken.

Boek Vaticaan tickets

Is de Sint-Pietersbasiliek inbegrepen in de Vaticaankaartjes?

Sint-Pietersbasiliek
Sint-Pietersbasiliek

Niet altijd, maar de toegang tot de Sint-Pietersbasiliek is gratis, dus je hoeft niet te betalen als je dat niet wilt. De rijen zijn echter erg lang, dus is er de mogelijkheid om te betalen om binnen te komen (met of zonder rondleiding) om de rijen over te slaan. Eenmaal binnen zult u zich verbazen over de omvang en de kwaliteit van sommige werken.

Boek tickets naar het Vaticaan

Is de beklimming van de Koepel inbegrepen in de Vaticaankaartjes?

St. Peter's Koepel
St. Peter's Koepel

Als u naar de Sint-Pieterskoepel wilt, moet u een apart kaartje betalen, maar u kunt het ter plaatse kopen zonder dat u hoeft te reserveren en er zijn meestal geen lange wachttijden om naar binnen te gaan. Als u twijfelt tussen betalen of niet naar de koepel gaan, is mijn advies om een luchtje te scheppen en naar boven te gaan.

Halverwege zult u er waarschijnlijk spijt van krijgen (de smalle, wenteltrap is een hele uitdaging), maar als u eenmaal boven bent, is het uitzicht de moeite waard en kunt u de ervaring opbergen als een van de hoogtepunten van uw reis. Als u meer wilt weten, kunt u mijn artikel lezen over hoe u de Sint-Pieterskoepel kunt beklimmen.

Boek tickets naar het Vaticaan

Zijn de Necropolis en de Catacomben inbegrepen in het Vaticaan ticket?

Graf van paus Pius XI| ©Northfielder
Graf van paus Pius XI| ©Northfielder

Nee. De Vaticaanse Necropolis, gelegen in de kelder van de Sint-Pietersbasiliek, heeft een aparte ingang nodig. Het is een interessant bezoek waarbij u de crypten en graftombes van enkele historische pausen en van Sint-Pieter de Apostel kunt bezichtigen. Als u een bezoek wilt organiseren, raad ik u aan dit van tevoren te doen, want de capaciteit is vrij beperkt en de vraag is zeer groot. Ik vertel je er alles over in mijn artikel over Vaticaanse Crypten en Catacomben.

Boek tickets naar het Vaticaan

Zijn er kortingen op Vaticaan tickets?

Luchtfoto van de Vaticaanse Tuinen
Luchtfoto van de Vaticaanse Tuinen

De toegang tot het Vaticaan is gratis of tegen een speciaal tarief voor studenten tot 25 jaar en universiteitsstudenten, leden van religieuze scholen of geaccrediteerde pelgrims, gehandicapten, journalisten en kinderen onder de zes jaar. Als u het Vaticaan tegen de beste prijs wilt bezoeken, vindt u hier een gids over hoe u goedkope, gratis of afgeprijsde tickets voor het Vaticaan kunt krijgen.

Boek Vaticaan tickets

Openingstijden Vaticaan

Michelangelo's Pietà| ©Sonse
Michelangelo's Pietà| ©Sonse

De openingstijden van de Vaticaanse Musea zijn, op enkele uitzonderingen na, van 9.00 tot 16.00 uur. Op zondag is het museum de hele dag gesloten in verband met de pauselijke mis op het Sint-Pietersplein en op sommige feestdagen. De beste tijd voor een bezoek is meestal, zoals voor alle toeristische attracties gebruikelijk is, vroeg in de ochtend of laat in de middag.

Ik vertel je er alles over in deze gedetailleerde gids met alle openingstijden van het Vaticaan (de Musea, de Basiliek, de beklimming van de Koepel...etc).

Boek tickets naar het Vaticaan

Duur van het bezoek aan het Vaticaan

Vaticaanse Musea| ©iam_os
Vaticaanse Musea| ©iam_os

Afhankelijk van wat u in het Vaticaan wilt bezoeken, hebt u minstens drie uur nodig (twee, als u haast hebt, maar dat is het niet waard). Persoonlijk geef ik er de voorkeur aan drie uur te besteden aan een ontspannen rondleiding door de musea met nog een paar dingen uit de collectie te zien, in plaats van de hele musea in twee uur te bekijken om het "vinkje" te krijgen dat ik alles "gezien" heb.

Als u ook de Sint-Pietersbasiliek wilt bezoeken, de koepel wilt beklimmen of wilt rondwandelen op het Sint-Pietersplein met zijn zuilengalerij, zal het bezoek een hele dag in beslag nemen. Hier is een gedetailleerde gids voor de Duur van de bezoeken aan het Vaticaan zodat u kunt berekenen hoeveel tijd u nodig hebt, afhankelijk van wat u tijdens uw bezoek wilt doen.

Boek tickets naar het Vaticaan

Is het de moeite waard kaartjes te kopen voor het Vaticaan met een rondleiding?

Detail van de Sixtijnse Kapel| ©Unsplash
Detail van de Sixtijnse Kapel| ©Unsplash

Ja, een rondleiding is 100% aan te bevelen: een collectie met zoveel symboliek en historische context is veel aangenamer met een deskundige die u anekdotes kan vertellen over de maker, de stijl of de reden voor de historische relevantie ervan. Er zijn verschillende mogelijkheden voor rondleidingen in het Vaticaan, afhankelijk van de tijd en het budget dat u beschikbaar heeft.

Zo kost de meest uitgebreide en voordeligste rondleiding 38 euro en krijgt u het beste te zien van de Vaticaanse Musea en de Sixtijnse Kapel. Als u de drukte wilt vermijden, kunt u altijd kiezen voor de premiumoptie om de Sixtijnse Kapel 's ochtends vroeg te betreden, voordat deze opengaat voor het grote publiek, zodat u in alle rust en stilte van de Sixtijnse Kapel kunt genieten in een zeer kleine bevoorrechte groep.

Boek tickets naar het Vaticaan

Hoe kom ik bij het Vaticaan?

Detail van de Sixtijnse Kapel| ©Unsplash
Detail van de Sixtijnse Kapel| ©Unsplash

Vaticaanstad ligt ver van het centrum van Rome, maar dat betekent niet dat het moeilijk te bereiken is.

 • Wandelen: afhankelijk van waar u verblijft, kunt u misschien te voet naar het Vaticaan. Als uw accommodatie bijvoorbeeld in de buurt van Piazza Navona ligt en u zin hebt in een wandeling, kunt u de Tiber oversteken en bent u in ongeveer een half uur op het Sint-Pietersplein; als u een omweg maakt, kunt u zelfs eerst langs Castel Sant'Angelo lopen. Geen enkele wandeling in Rome is tijdverspilling, maar als u voor deze optie kiest, denk er dan aan vroeg te vertrekken om er op het juiste moment te zijn.
 • Met het openbaar vervoer: De snelste manier om met het openbaar vervoer naar het Vaticaan te komen is metrolijn A naar Ottaviano S Pietro te nemen. Als de metro niet geschikt is, rijden er ook bussen vanaf Piazza dei Cinquecento of station Termini.

Voor meer gedetailleerde informatie heb ik een gids samengesteld over hoe het Vaticaan te bereiken.

Boek tickets naar het Vaticaan

Kaartjes kopen op de officiële website van het Vaticaan

De zuilengalerij op het Sint-Pietersplein
De zuilengalerij op het Sint-Pietersplein

Als u uw kaartjes op de officiële website van het Vaticaan koopt, houd er dan rekening mee dat ze niet kunnen worden gerestitueerd en alleen geldig zijn voor de dag die u kiest. Als u graag improviseert tijdens uw reizen, raad ik u deze optie van Hellotickets aan, omdat deze gratis annulering toestaat; op deze manier verliest u uw geld niet als er zich een ongeluk voordoet tijdens uw reis.

Ana's Reizigerstip

Als u uw ticket op voorhand reserveert, vermijdt u wachtrijen van meer dan twee uur.

Praktische tips voor een bezoek aan het Vaticaan

Binnen in St. Peter's
Binnen in St. Peter's

Een bezoek aan het Vaticaan is een must op uw reis naar Rome, maar om het meeste uit de dag te halen, is het een goed idee om uw bezoek een beetje te plannen. Hier is een lijst van tips voor een bezoek aan het Vaticaan en ik zal de meest relevante hieronder samenvatten:

Zoek dekking als je het Vaticaan bezoekt

U kunt van uw fouten leren en u kent vast wel iemand die, na zijn bezoek te hebben gepland, heeft moeten terugkeren zonder de musea of de basiliek te bezoeken. Op deze twee plaatsen moet u uw benen en schouders bedekken. Mouwloze, laag uitgesneden kleding, korte broeken, minirokjes of hoedjes zijn niet toegestaan.

Moet je je midden in de zomer bedekken? Eens kijken, gezond verstand: neem een sjaal of lange foulard mee in je rugzak die je kunt dragen om deze plaatsen te betreden en die je niet de hele dag hoeft te dragen. Ik verzeker u dat voorkomen beter is dan genezen.

Hoe vermijd je de drukte bij een bezoek aan het Vaticaan

Om wachtrijen te vermijden, weet u al dat u uw kaartje voor de Vaticaanse Musea van tevoren moet kopen, maar drukte is niet zo gemakkelijk te vermijden... De enige manier om de drukte te verminderen is de eerste of de laatste dienstregeling te kiezen en niet voor of na een feestdag te gaan en, als u kunt, het hoogseizoen te vermijden.

Wat te doen met rugzakken en bagage bij een bezoek aan het Vaticaan

Ze zijn niet toegestaan en de rijen aan de kassa's kunnen weer oplopen. Ik raad u aan met het absolute minimum te gaan, want na zoveel uren op de been te zijn geweest, wordt zelfs een zakje tissues zwaar.

Is het de moeite waard te betalen voor de audiogids voor kinderen?

Als u de Vaticaanse Musea met kinderen bezoekt, raad ik u aan te vragen om een audiogids speciaal voor hen (aanbevolen voor de leeftijd van 6 tot 12 jaar). Op die manier zal het bezoek minder vermoeiend voor hen zijn en zullen zij meer van de kunstwerken genieten.

Waar te eten in de buurt van het Vaticaan

Dit gebied, dat vrij toeristisch is, lijkt op het eerste gezicht niet het beste deel van Rome om te stoppen voor lunch of diner. Daarom heb ik dit artikel samengesteld met de beste plekken om te eten in de buurt van het Vaticaan om teleurstelling te voorkomen.

Maak uw smaakpapillen klaar en geniet van de Romeinse gastronomie!

Ana's Reizigerstip

Neem een sjaal mee in uw rugzak om uw schouders te bedekken wanneer u de Vaticaanse Musea en de Sint-Pietersbasiliek binnengaat.

Veelgestelde vragen

 • Welk deel van Vaticaanstad kan ik bezoeken?

  Tijdens uw bezoek aan het Vaticaan ziet u: het Sint-Pietersplein, de Sint-Pietersbasiliek, de Vaticaanse tuinen en het Vaticaans Museum. Ook is er de Vaticaanse bibliotheek, die alleen toegankelijk is voor onderzoekers, die een bewijs van hun onderzoek en hun kwalificaties moeten overleggen om toegang te krijgen.

 • Is er een mogelijkheid om de Paus te zien tijdens mijn bezoek aan Vaticaanstad?

  Hoewel het onwaarschijnlijk is dat u de paus in de stad ziet rondlopen, geeft hij gewoonlijk op woensdag zijn pauselijke audiëntie op het Sint-Pietersplein en viert hij het Angelus (of de zegen) op zondag om 12.00 uur. Ons advies is om eerder te komen om de drukte te vermijden en een zitplaats te bemachtigen. De paus biedt ook enkele pauselijke missen aan, en als u er een wilt bijwonen moet u in zijn agenda kijken om te weten in welke kerken en wanneer ze plaatsvinden.

 • Is er veel drukte in de Vaticaanse Musea?

  Binnen in het museum zijn er zeer drukke galerijen en kapellen (vooral de Sixtijnse Kapel). Als u een rondleiding neemt, zal de gids ervoor zorgen dat u niet overlapt met andere groepen om het bezoek aangenamer te maken. Door de beperkingen van Covid-19 is de capaciteit veel meer gecontroleerd en is het moeilijk om mensenmassa's te zien.

 • Hoeveel galerijen zijn er in de Vaticaanse Musea?

  De Vaticaanse Musea bestaan uit 54 verschillende galerijen, waarvan de Sixtijnse Kapel de laatste is. Hiertoe behoren de Galerij der Kaarten, de Rafaëlkamers, het Borgia-appartement en de Vaticaanse Schilderijengalerij.