Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

Vaticaanse musea tickets: hoeveel kosten ze, waar koop je ze, hoe bespaar je geld...

Als je Rome bezoekt, mag je een van de juwelen niet missen: ik vertel je alles wat je moet weten om kaartjes te krijgen voor de Vaticaanse Musea, waar je de ongelooflijke Sixtijnse Kapel kunt zien.

Ana Caballero

Ana Caballero

16 minuten lezen

Vaticaanse musea tickets: hoeveel kosten ze, waar koop je ze, hoe bespaar je geld...

Zuilengalerij op het Sint-Pietersplein | ©Mathew Schwartz

Vaticaanstad, te voet bereikbaar vanuit het centrum van Rome, is de residentie van de pausen en het centrum van de katholieke macht in de wereld. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de Sint-Pietersbasiliek met zijn koepel, het Sint-Pietersplein en de Vaticaanse Musea met de Sixtijnse Kapel.

Als u de wachtrijen, die letterlijk de langste zijn in Rome, wilt vermijden, moet u uw kaartje van tevoren kopen. Dit zijn de soorten tickets die u vooraf kunt kopen:

De beste optie

Rome Vaticaanse musea en Sixtijnse Kapel rondleiding

Uw ticket naar het Vaticaan met een rondleiding in een kleine groep

Geniet van een meer intieme ervaring tijdens een bezoek aan het Vaticaan met een deskundige gids in een kleine groep.

Duur: 2 uur 30 minuten

Met deze optie betaalt u voor toegang tot de Vaticaanse Musea, waar u, naast duizenden andere kunstwerken, de prachtige Sixtijnse Kapel kunt zien. Het voordeel? Het omvat een ticket dat u eindeloze wachtrijen aan de deur bespaart en u wordt begeleid door een deskundige gids die u helpt alles wat u ziet in de juiste context te plaatsen.

Geloof me: op een plek met zoveel werken, zoveel geschiedenis en zoveel symboliek, zult u het op prijs stellen enige informatie te hebben over de belangrijkste galerijen, de belangrijkste kunstenaars en de belangrijkste werken om niet overweldigd te worden door de grote hoeveelheid prikkels, gangen en kunst die u in de Vaticaanse Musea aantreft. Met deze rondleiding wandelt u door de belangrijkste zalen en galerijen van de Musea en leert u de meest relevante details van de belangrijkste werken van de Vaticaanse Musea.

Als u een van degenen bent die niet houden van rondleidingen in grote georganiseerde groepen, overweeg dan deze optie, omdat u dan dichter bij de uitleg van de gids staat, een lichter tempo heeft tijdens het bezoek en meer vrijheid heeft om vragen te stellen, aanbevelingen te vragen, beter contact te maken met de gids, enz.

Waarom ik deze optie goed vind: dit is een goede optie om de Vaticaanse Musea te bezoeken met een gids in een kleine groep, waardoor u van een intiemere ervaring kunt genieten.

Aanbevolen als... u het Museum wilt bezoeken met een gids, maar zonder in een grote groep te zitten.


De premie-optie

Vroege toegang tot Vaticaan en Sixtijnse Kapel

Uw ticket om het Vaticaan vroeg in de ochtend te bezoeken om drukte te vermijden.

Dit is ongetwijfeld de meest exclusieve manier om de Vaticaanse Musea te bezoeken: u kunt de Sixtijnse Kapel binnengaan voordat deze opengaat voor het grote publiek en genieten van de kunst zonder al te veel toeristen in de buurt, met een deskundige gids in een kleine groep.

Duur: 2 uur 30 minuten

Van alle Premium tickets die u kunt vinden voor het Vaticaan, als u er één serieus moet overwegen is het deze vroege toegang met voorkeurstoegang tot de Sixtijnse Kapel. Ik hou vooral van een zekere sereniteit en rust in musea en ik lieg niet als ik zeg dat ik het in de Vaticaanse Musea in het algemeen en in de Sixtijnse Kapel in het bijzonder bijzonder moeilijk vond.

Met deze optie kunt u de Sixtijnse Kapel bezoeken met een kleinere capaciteit (voordat deze opengaat voor het grote publiek en andere rondleidingen) en dat laat u ongetwijfeld veel beter genieten.

Het verschil tussen het zien van deze plek in een kleine groep, in detail, in stilte en zonder honderden flitsen om u heen zal zeker markeren hoe u de ervaring beleeft. Dit type ticket garandeert dat u de Vaticaanse Musea in het algemeen en de Sixtijnse Kapel in het bijzonder anderhalf uur kunt bekijken voordat de drukte de gangen overspoelt. Als je jezelf tijdens je reis moet trakteren, raad ik je aan deze optie heel serieus te nemen.

Waarom ik deze optie leuk vind: ten eerste omdat de Sixtijnse Kapel bij een normaal bezoek meestal overvol is met toeristen, waardoor het veel van zijn charme verliest. Als je het 's ochtends bezoekt, met een deskundige gids om je te helpen alles wat je ziet in de juiste context te plaatsen en vergezeld van een kleine groep, krijgt de ervaring echt een ander niveau.

Aanbevolen als... je gelooft dat een bezoek aan de Vaticaanse Musea iets is wat je eens in je leven moet doen en je er ten volle van moet genieten, geloof me, dan is dit jouw optie.


Het spaarpakket

Rome combo: Vaticaan rondleiding en Colosseum tickets

Tickets voor het beste van Rome, in één dag en tegen de beste prijs

Je kunt Rome niet verlaten zonder een bezoek aan het Colosseum en de Vaticaanse Musea. Met deze optie kunt u een rondleiding door beide nemen tegen de beste prijs.

Een andere sterk aanbevolen optie is om het bezoek aan de Vaticaanse Musea in de ochtend te combineren met een bezoek aan het Colosseum in de middag. Zoals je misschien al weet, is een bezoek aan het Colosseum een must tijdens je reis naar Rome (hoe vaak je de gevel ook hebt gezien, je kunt je de binnenkant pas voorstellen als je het hebt bezocht).

Als je tijd en geld wilt besparen bij het kopen van kaartjes voor de twee meest emblematische plaatsen in Rome, is dit gecombineerde ticket met rondleiding door de Vaticaanse Musea en het Colosseum volgens mij de beste optie. In dit artikel over Hoe tickets kopen voor het Colosseum en het Vaticaan Ik heb beschreven waaruit deze gecombineerde rondleiding bestaat, wat hij inhoudt, hoe u hem kunt organiseren, enz.

Waarom ik deze optie leuk vind: Als u uw reis naar Rome plant, moet u al weten dat zowel het Colosseum als het Vaticaan twee must-sees zijn in de stad. En de beste manier om ze te bezoeken is om de toegang tot beide plaatsen te combineren, om wat geld te besparen en ook om ze te kunnen bezoeken met een deskundige gids die ervoor zal zorgen dat u niets mist.

Aanbevolen als... u van plan bent het Colosseum en het Vaticaan te bezoeken, is dit de beste manier om beide rondleidingen te huren. Geniet van de rondleiding met een lokale gids en maak u geen zorgen over het organiseren van iets!


Samengevat vergelijken wij de drie opties:


Hoeveel kosten kaartjes voor het Vaticaan?

Sint-Pietersbasiliek van het Vaticaan| ©CALIN STAN
Sint-Pietersbasiliek van het Vaticaan| ©CALIN STAN

Het meest aanbevolen is om het kaartje te kopen met een rondleiding in het Spaans in groepsverband en dat kost u slechts 38 euro. Maar zoals u kunt zien, zal de prijs totaal verschillend zijn, afhankelijk van het type ticket dat u wilt kopen. Het goede is dat er opties zijn voor alle budgetten. Als u meer details wilt over de toegangsprijzen voor het Vaticaan, kunt u mijn artikel daarover hier raadplegen: Vaticaan kaartjes Prijs 2023.

Voor een meer eersteklas optie, waarbij u de drukte kunt vermijden, is er de mogelijkheid om de Sixtijnse Kapel en de Vaticaanse Musea binnen te gaan voordat ze opengaan voor het grote publiek. Dit heeft een iets hogere prijs, maar als u het maximale uit de ervaring wilt halen, zult u er geen spijt van krijgen. Het kost iets meer dan 100 euro. U wordt te allen tijde begeleid door een deskundige gids en de stilte die op dat tijdstip in de galerijen heerst, is de extra kosten meer dan waard.

Boek een bezoek aan het Vaticaan in de vroege ochtend

Bespaar door tickets te kopen

Bramante Trap| ©Bibi Pace
Bramante Trap| ©Bibi Pace

Ten slotte zijn er ook pakketten waarmee u kunt besparen bij een bezoek aan het Vaticaan en andere bezienswaardigheden in de stad. Bijvoorbeeld, bij Hellotickets kunt u de gecombineerde Colosseum + Vaticaan krijgen. Op één dag bezoekt u beide attracties met een gespecialiseerde gids en de kosten bedragen ongeveer 90 euro, waardoor het een goedkopere optie is dan wanneer u beide bezoeken afzonderlijk koopt.

Bekijk ook de Omnia Card en de Roma Pass, de toeristenkaarten van de stad, die u naast het Vaticaan tegen een gereduceerde prijs toegang geven tot andere musea en monumenten.

Boek het Vaticaanbezoek met Colosseum toegangsticket

Waar koop ik kaartjes voor het Vaticaan zonder wachtrijen?

Het Sint-Pietersplein gezien vanuit de koepel van de basiliek.| ©Alan Liu
Het Sint-Pietersplein gezien vanuit de koepel van de basiliek.| ©Alan Liu

De beste optie is om uw tickets vooraf en online te kopen en ervoor te zorgen dat de optie die u koopt ook toegang tot het Vaticaan omvat om de lijn over te slaan. Alle opties die u vindt op Hellotickets zijn inclusief en het zal uw grote voordeel zijn bij een bezoek aan het Vaticaan.

De lange rijen die zich vormen bij de poorten van het Vaticaan gaan rond de muren die de Musea flankeren en zijn letterlijk de langste rijen in Rome. Urenlang wachten in de zon om de Musea, de Basiliek en de Sixtijnse Kapel binnen te mogen, kan uitdraaien op je ergste nachtmerrie als je er zonder kaartjes komt en door het loket moet.

Als je nog meer tips en trucs wilt lezen om het meeste uit je Vaticaanse ervaring te halen, bekijk dan mijn praktische gids voor het Vaticaan: 10 Tips voor een bezoek aan het Vaticaan.

Boek skip-the-line tickets voor het Vaticaan

Hoe kom ik aan kaartjes voor het Vaticaan met de Roma Pass en Omnia Card?

Vaticaanse Musea| ©Unsplash
Vaticaanse Musea| ©Unsplash

Omdat het zo'n toeristische stad is en er zoveel wonderen te zien zijn in Rome, kunt u ervoor kiezen de toeristenkaart van de stad te kopen, die handig zal zijn om de Vaticaanse Musea te bezoeken omdat de toegangskaartjes bij de prijs zijn inbegrepen.

Omnia Vaticaan en Roma Pass

Deze kaart, ook bekend als de Omnia-kaart Roma, wordt vaak gecombineerd met de Roma Pass en is de beste optie voor een bezoek aan het Vaticaan, omdat de toegang tot de musea en andere attracties is inbegrepen. Als je het gebied uitgebreid gaat bezoeken en ook de rest van Rome gaat bekijken, raad ik je aan dit andere artikel over de Roma Pass te bekijken, waarin ik vertel hoe je hem kunt gebruiken en wat de voordelen ervan zijn.

Rome Stadspas

Dit is de VIP-pas van Rome en daarmee krijgt u gratis toegang tot de Vaticaanse Musea en andere plaatsen zoals het Colosseum. U kunt de pas boeken voor een periode van 1 tot 7 dagen en tegen betaling vervoer of luchthaventransfer opnemen.

Boek uw toeristenpas

Koop goedkope tickets voor het Vaticaan en het Colosseum gecombineerd

Details van een van de gangen van de Vaticaanse Musea| ©Berto Macario
Details van een van de gangen van de Vaticaanse Musea| ©Berto Macario

Als u overweegt het Colosseum te bezoeken (het is eigenlijk een must-see), moet u weten dat het mogelijk is een combinatieticket te kopen voor het Vaticaan en het Colosseum, wat u tijd en geld bespaart, dus het is echt handig. De prijs is goedkoper dan wanneer u beide tickets afzonderlijk koopt en u slaat de wachtrijen bij beide attracties over, wat het bezoek veel aangenamer maakt.

Bovendien krijgt u de kans om beide monumenten te bezoeken onder begeleiding van een deskundige gids die ervoor zorgt dat u niets mist van deze twee juwelen in de Eeuwige Stad.

Boek een bezoek aan het Vaticaan met toegang tot het Colosseum

Hoe koopt u tickets voor het Vaticaan aan de kassa?

Vaticaanse ingang
Vaticaanse ingang

Uit ervaring kan ik u verzekeren dat de wachtrijen van twee uur buiten (met lange stukken in de zon) veel energie wegnemen van het bekijken van de Vaticaanse Musea. Houd er rekening mee dat u, afhankelijk van het tijdstip waarop u gaat, het risico loopt uitverkocht te zijn, dus ik raad u aan 's ochtends vroeg te gaan.

Het eerste wat u moet weten is dat wanneer we het hebben over algemene toegang tot het Vaticaan zonder wachtrijen, we het hebben over de toegang tot de Vaticaanse Musea. Vaticaanstad is gratis toegankelijk (je hebt geen kaartje nodig; het is alsof je een ander deel van Rome bezoekt) en de toegang tot de Sint-Pietersbasiliek is gratis.

Maar de Sixtijnse Kapel en alle werken en galerijen van de Vaticaanse Musea met enkele van de beroemdste werken ter wereld zijn betaald en vereisen toegang en, heel belangrijk, zijn snel uitverkocht omdat de plaatsen beperkt zijn en er elke dag duizenden mensen zijn die erheen willen.

Boek tickets voor het Vaticaan en de Sixtijnse Kapel

Is de Sixtijnse Kapel inbegrepen in de tickets voor het Vaticaan?

De Sixtijnse Kapel
De Sixtijnse Kapel

Ja, alle tickets voor het Vaticaan omvatten een bezoek aan de beroemde Sixtijnse Kapel. Ondanks de enorme omvang van de Vaticaanse Musea zult u meteen merken dat de Sixtijnse Kapel het grootste aantal bezoekers trekt, want bijna iedereen stopt in deze zaal om haar te zien.

Om er op uw gemak van te genieten, kunt u altijd het toegangskaartje met vroege ochtendtoegang kopen en de drukte vermijden. Om uw bezoek voor te bereiden en er het beste van te maken, kunt u mijn artikel lezen over hoe u kaartjes voor de Sixtijnse Kapel kunt kopen of hoe u de Sixtijnse Kapel kunt bezoeken.

Boek skip-the-line tickets voor het Vaticaan

Is de Sint-Pietersbasiliek inbegrepen in de Vaticaankaartjes?

Sint-Pietersbasiliek
Sint-Pietersbasiliek

Niet altijd, maar de toegang tot de Sint-Pietersbasiliek is gratis, dus u hoeft niet te betalen als u dat niet wilt. De wachtrijen zijn echter erg lang, dus er is de mogelijkheid om tegen betaling naar binnen te gaan (met of zonder rondleiding) om de wachtrijen over te slaan. Eenmaal binnen zult u zich verbazen over de omvang en de kwaliteit van sommige werken.

Boek tickets voor het Vaticaan en de Sixtijnse Kapel

Is de beklimming van de Koepel inbegrepen in de Vaticaankaartjes?

St. Peter's Dome
St. Peter's Dome

Als u naar de koepel van de Sint Pieter wilt, moet u een apart kaartje betalen, maar dat kunt u ter plaatse kopen zonder te reserveren en er is meestal geen lange wachttijd om binnen te komen. Als u twijfelt tussen betalen of niet de koepel beklimmen, is mijn advies: haal adem en ga naar boven.

Halverwege zult u er waarschijnlijk spijt van krijgen (de smalle wenteltrap is een hele uitdaging), maar als u boven bent, is het uitzicht de moeite waard en kunt u de ervaring opschrijven als een van de hoogtepunten van uw reis. Als je meer wilt weten, kun je mijn artikel lezen over hoe je St. Peter's Dome kunt beklimmen.

Boek skip-the-line tickets voor het Vaticaan

Zijn de Necropolis en Catacomben inbegrepen in het Vaticaan ticket?

Graf van Paus Pius XI| ©Northfielder
Graf van Paus Pius XI| ©Northfielder

Nee. Voor de Vaticaanse Necropolis, gelegen in de kelder van de Sint-Pietersbasiliek, is een apart toegangskaartje nodig. Het is een heel interessant bezoek, waarbij u de crypten en graven van enkele historische pausen en de apostel Petrus kunt zien. Als u een bezoek wilt organiseren, raad ik u aan dat van tevoren te doen, want de capaciteit is vrij beperkt en de vraag is zeer groot. Ik vertel je er alles over in mijn artikel over Vaticaanse Crypten en Catacomben.

Zijn er kortingen op Vaticaankaartjes?

Luchtfoto van de Vaticaanse tuinen
Luchtfoto van de Vaticaanse tuinen

De toegang tot het Vaticaan is gratis of tegen een speciaal tarief voor studenten tot 25 jaar en universiteitsstudenten, leden van religieuze scholen of geaccrediteerde pelgrims, gehandicapten, journalisten en kinderen jonger dan zes jaar. Als u het Vaticaan tegen de beste prijs wilt bezoeken, is hier een gids over hoe u goedkope, gratis of met korting tickets voor het Vaticaan kunt krijgen.

Openingstijden Vaticaan

Michelangelo's Pieta| ©Sonse
Michelangelo's Pieta| ©Sonse

De openingstijden van de Vaticaanse Musea zijn, op enkele uitzonderingen na, van 9.00 tot 16.00 uur. Op zondag is het museum de hele dag gesloten voor de pauselijke mis op het Sint-Pietersplein en op sommige feestdagen. De beste tijd voor een bezoek is meestal, zoals bij alle toeristische attracties, vroeg of laat.

Ik vertel je er alles over in deze gedetailleerde gids met alle openingstijden van het Vaticaan (de Musea, de Basiliek, de beklimming van de Koepel...etc).

Boek tickets voor het Vaticaan en de Sixtijnse Kapel

Duur van het bezoek aan het Vaticaan

Vaticaanse Musea| ©iam_os
Vaticaanse Musea| ©iam_os

Afhankelijk van wat u in het Vaticaan wilt bezoeken, hebt u minstens drie uur nodig (twee, als u haast hebt, maar dat is het niet waard). Persoonlijk geef ik er de voorkeur aan om drie uur te besteden aan een ontspannen rondleiding door de musea met nog een paar dingen uit de collectie te zien, in plaats van in twee uur de hele musea te bekijken om het "vinkje" te krijgen dat ik alles "gezien" heb.

Als u ook de Sint-Pietersbasiliek wilt bezoeken, naar de Koepel wilt gaan of wilt genieten van een wandeling over het Sint-Pietersplein met zijn zuilengalerij, duurt het bezoek een hele dag. Hier is een gedetailleerde gids voor de Duur van de bezoeken aan het Vaticaan zodat u kunt berekenen hoeveel tijd u nodig hebt, afhankelijk van wat u wilt genieten tijdens uw bezoek.

Boek tickets voor het Vaticaan en de Sixtijnse Kapel

Is het de moeite waard om kaartjes te kopen voor het Vaticaan met rondleiding?

Detail van de Sixtijnse Kapel| ©Unsplash
Detail van de Sixtijnse Kapel| ©Unsplash

Ja, een rondleiding is 100% aan te bevelen: een collectie met zoveel symboliek en historische context is veel leuker met een deskundige die u anekdotes kan vertellen over de maker, de stijl of de reden voor de historische relevantie. Er zijn verschillende opties voor rondleidingen door het Vaticaan, afhankelijk van uw tijd en budget.

De meest uitgebreide tour met de beste prijs-kwaliteitverhouding kost bijvoorbeeld 38 euro en laat u het beste zien van de Vaticaanse Musea en de Sixtijnse Kapel. Als u de drukte wilt vermijden, kunt u altijd kiezen voor de premium optie om de Sixtijnse Kapel 's ochtends als eerste te betreden, voordat deze opengaat voor de rest van het publiek, zodat u in alle rust kunt genieten in een zeer kleine bevoorrechte groep.

Boek tickets voor het Vaticaan en de Sixtijnse Kapel

Hoe het Vaticaan te bereiken

Detail van de Sixtijnse Kapel| ©Unsplash
Detail van de Sixtijnse Kapel| ©Unsplash

Vaticaanstad ligt ver van het centrum van Rome, maar dat betekent niet dat het moeilijk te bereiken is.

 • Wandelen: afhankelijk van waar u verblijft, kunt u er misschien te voet komen. Als uw accommodatie bijvoorbeeld vlakbij het Piazza Navona ligt en u zin hebt in een wandeling, kunt u de Tiber oversteken en bent u in een half uur op het Sint-Pietersplein; als u een omweg maakt, komt u misschien zelfs eerst langs het Castel Sant'Angelo. Geen enkele wandeling in Rome is tijdverlies, maar als u voor deze optie kiest, vergeet dan niet vroeg te vertrekken om er op een goede tijd te zijn.
 • Met het openbaar vervoer: De snelste manier om het Vaticaan met het openbaar vervoer te bereiken is door de metrolijn A naar Ottaviano S Pietro te nemen. Als de metro u niet uitkomt, zijn er ook bussen die rijden vanaf het Piazza dei Cinquecento of het Termini-station.

Voor meer gedetailleerde informatie heb ik een gids samengesteld over hoe u het Vaticaan kunt bereiken.

Hoe tickets kopen op de officiële website van het Vaticaan

Colonnade van het Sint-Pietersplein
Colonnade van het Sint-Pietersplein

Als u tickets koopt op de officiële website van het Vaticaan, houd er dan rekening mee dat deze niet kunnen worden terugbetaald en alleen geldig zijn voor de dag die u kiest. Als u graag improviseert tijdens uw reizen, raad ik u deze Hellotickets-optie aan, omdat u dan gratis kunt annuleren; zo verliest u uw geld niet als zich tijdens uw reis een tegenslag voordoet.

Ana's Traveller Tip

Als u uw ticket van tevoren boekt, voorkomt u wachtrijen van meer dan twee uur.

Praktische tips voor een bezoek aan het Vaticaan

Binnen in St. Peter's
Binnen in St. Peter's

Een bezoek aan het Vaticaan is een must tijdens je reis naar Rome, maar om het meeste uit de dag te halen is het een goed idee om je bezoek een beetje te plannen. Hier volgt een lijst met tips voor een bezoek aan het Vaticaan, waarvan de belangrijkste hieronder zijn samengevat:

Zoek dekking als je het Vaticaan bezoekt

Je kunt van je fouten leren en ik weet zeker dat je iemand kent die, na zijn bezoek gepland te hebben, heeft moeten omkeren zonder de musea of de basiliek te bezoeken. Op beide plaatsen moet u uw benen en schouders bedekken. Mouwloze, laag uitgesneden kleding, shorts, minirokjes en hoeden zijn niet toegestaan.

Moet je je midden in de zomer bedekken? Even kijken, gezond verstand: neem een sjaal of lange foulard mee in je rugzak die je kunt dragen om deze plaatsen binnen te gaan en die je niet de hele dag hoeft te dragen. Ik verzeker u dat voorkomen beter is dan genezen.

Hoe de drukte vermijden bij een bezoek aan het Vaticaan

Om wachtrijen te vermijden, weet u al dat u uw kaartje voor de Vaticaanse Musea van tevoren moet kopen, maar drukte is niet zo gemakkelijk te vermijden... De enige manier om ze te verminderen is de eerste of de laatste dienstregeling te kiezen en niet voor of na een feestdag te gaan en, als het even kan, het hoogseizoen te vermijden.

Wat te doen met rugzakken en bagage bij een bezoek aan het Vaticaan

Ze zijn niet toegestaan en er kunnen weer rijen ontstaan bij de kassa's. Ik raad u aan met het absolute minimum te komen, want na zoveel uren op de been kan zelfs een pakje tissues zwaar worden.

Is het de moeite waard om te betalen voor de audiogids voor kinderen?

Als u de Vaticaanse Musea met kinderen bezoekt, raad ik u aan speciaal voor hen een audiogids te vragen (aanbevolen voor de leeftijd van 6 tot 12 jaar). Zo wordt het bezoek voor hen minder vermoeiend en genieten ze meer van de kunstwerken.

Waar te eten in de buurt van het Vaticaan

Dit gebied, dat nogal toeristisch is, lijkt op het eerste gezicht misschien niet het beste deel van Rome om te stoppen voor een lunch of diner. Daarom heb ik dit artikel samengesteld met de beste plekken om te eten in de buurt van het Vaticaan om teleurstelling te voorkomen.

Bereid uw gehemelte voor en geniet van de Romeinse gastronomie!

Ana's Traveller Tip

Neem een sjaal mee in uw rugzak zodat u uw schouders kunt bedekken als u de Vaticaanse Musea en de Sint-Pietersbasiliek binnengaat.

Veelgestelde vragen

 • Welk deel van Vaticaanstad kan ik bezoeken?

  Tijdens uw bezoek aan het Vaticaan ziet u: het Sint-Pietersplein, de Sint-Pietersbasiliek, de Vaticaanse tuinen en het Vaticaanmuseum. Er is ook de Vaticaanse Bibliotheek, waarvan de toegang is voorbehouden aan onderzoekers, die een certificaat van hun onderzoek en kwalificaties moeten overleggen om toegang te krijgen.

 • Is er een mogelijkheid om de paus te zien tijdens mijn bezoek aan Vaticaanstad?

  Hoewel het onwaarschijnlijk is dat u de paus door de stad ziet lopen, geeft hij gewoonlijk op woensdag zijn pauselijke audiëntie op het Sint-Pietersplein en viert hij op zondag om 12.00 uur het Angelus (of zegening). Ons advies is om eerder te komen om de drukte te vermijden en een stoel te bemachtigen. De paus biedt ook enkele pauselijke missen aan, en als u er een wilt bijwonen moet u in zijn agenda kijken in welke kerken en wanneer ze plaatsvinden.

 • Is er veel drukte in de Vaticaanse Musea?

  In het museum zijn er zeer drukke galerijen en kapellen (vooral de Sixtijnse Kapel). Als u een rondleiding neemt, zal de gids erop toezien dat andere groepen elkaar niet overlappen om het bezoek aangenamer te maken. Door de Covid-19 beperkingen is de capaciteit veel gecontroleerder en is het moeilijk om drukte te zien.

 • Hoeveel galerijen zijn er in de Vaticaanse Musea?

  De Vaticaanse Musea bestaan uit 54 verschillende zalen, waarvan de laatste de Sixtijnse Kapel is. Deze omvatten de Kaartengalerij, de Rafaëlkamers, het Borgia-appartement en de Vaticaanse Schilderijengalerij.