Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

Hoe kom ik bij het Vaticaan

Vaticaanstad ligt niet in het centrum van Rome, maar je kunt er gemakkelijk komen als je weet hoe. Hier is de beste manier om in het Vaticaan te komen om uw bezoek perfect te maken.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

6 minuten lezen

Hoe kom ik bij het Vaticaan

Sint-Pietersplein | Kevin et Laurianne

Bent u een bezoek aan Rome aan het plannen en wilt u geen losse eindjes laten? U hebt gelijk, want de Eeuwige Stad heeft veel te bieden en er is geen tijd te verliezen. Dus als je je Vaticaan ticket of je rondleiding door het Vaticaan al geboekt hebt, heb ik deze handige kleine gids samengesteld, zodat je, waar je ook bent, in het Vaticaan kunt komen binnen de tijd en het budget dat je beschikbaar hebt.

1. Lopend vanuit het centrum van Rome, want lopen is altijd prettig

Piazza di Spagna| ©Ilnur Kalimullin
Piazza di Spagna| ©Ilnur Kalimullin

Wandelen in Rome zal altijd mijn favoriete (en zeker de goedkoopste!) manier van vervoer zijn. Er is geen straat, hoek, fontein of plein dat niet een bezoek of een foto verdient. En dat kan alleen als je door elk van de smalle straatjes loopt, niet alleen door de beroemdste in het centrum.

Als u het historische centrum van de stad bezoekt, kunt u het beste te voet naar het Vaticaan gaan. Doe het rustig aan, stop wanneer een gevel of plein uw aandacht trekt en geniet van de wandeling.

Loopafstanden van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad

 • Vanaf Piazza Spagna: u wandelt in 33 minuten door het centrum en steekt de Tiber over voor het Castel St'Angelo - spectaculair!
 • Vanaf Piazza Navona: het is 24 minuten lopen door de mooiste straten van de stad.
 • Vanaf Campo dei Fiori: slechts 24 minuten, een zeer korte wandeling!
 • Vanaf Isola Tiberina: 36 minuten lopen langs de oevers van de Tiber - een droom!
 • Vanaf Trastevere: 38 minuten lopen langs een authentieke Romeinse route.
 • Vanaf het Colosseum: 50 minuten. Dit is waarschijnlijk de langste wandeling, maar u doorkruist de hele stad en geniet van het spektakel dat deze stad te bieden heeft.

2. Met de bus vanuit het centrum

Bus door de straten van Rome| ©Chris Sampson
Bus door de straten van Rome| ©Chris Sampson

Als u geen zin hebt om te lopen of als u uw krachten liever spaart voor het bezoek aan de Musea en de Basiliek, is het ook gemakkelijk, comfortabel en zeer goedkoop om met de bus naar het Vaticaan te gaan. De dichtstbijzijnde bushalte naar het Vaticaan is op Piazza del Risorgimento, vanwaar u slechts 5 minuten hoeft te lopen naar de deur van de Musea of het Sint-Pietersplein.

Afhankelijk van waar u zich bevindt, kunt u ook de Via di Porta Cavalleggeri of de Via Leone IV en de Via degli Scipioni bereiken. Controleer dienstregelingen en tarieven op de officiële website van het openbaar vervoer in Rome.

Aanbevolen buslijnen

 • Buslijnen naar Piazza del Risorgimento: de meest populaire zijn 49, 32, 81 (doorkruist de stad vanaf het Colosseum), 982
 • Buslijnen naar Via Leone IV met Via degli Scipioni: 492, 990
 • Buslijn naar Via di Porta Cavalleggeri: 64 (deze bus is zeer populair omdat hij het treinstation Termini verbindt met het Vaticaan.
 • Andere aanbevolen lijnen: 62 (verbindt de belangrijkste toeristische attracties van de stad, zoals Piazza Venezia met het Vaticaan) en 40 (ook vanaf Termini).

Gebruik de toeristenbus, als je een kaartje hebt

Als u tijdens uw reis naar Rome hebt besloten een kaartje voor de toeristenbus van Rome te kopen, aarzel dan niet om deze ook als vervoermiddel te gebruiken. Het is meestal erg handig omdat het de belangrijkste toeristische punten van de stad verbindt, dus aangezien het onbeperkte ritten en haltes heeft, aarzel niet en ga naar het Vaticaan met de beroemde rode dubbeldekkerbus.

3. Met de metro vanuit alle delen van de stad

In een metrostel in Rome| ©N i c o l a
In een metrostel in Rome| ©N i c o l a

Hoewel er niet al te veel lijnen in Rome zijn, is het Vaticaan goed verbonden met het ondergrondse vervoer, de metro van Rome. Het meest geschikte station is meestal Ottaviano, omdat dat het dichtste bij is, maar als u het niet erg vindt om een stukje te lopen, kunt u ook uitstappen bij Cipro of Lepanto. Een kaartje kost slechts €1,5, dus dit is zeker een van de goedkoopste manieren om in het Vaticaan te komen.

 • Lijn A: de beste manier om naar het Vaticaan te gaan is metrolijn A te nemen, die ook de belangrijkste punten van de stad aandoet, zoals Piazza Spagna of het treinstation Termini, en uit te stappen bij Ottaviano-S. Pietro. Van daaruit is het gemakkelijk 5 minuten lopen naar het Vaticaan (volg de souvenirstalletjes en u zult niet verdwalen).

4. Met de tram, voor een authentieke ervaring

Tram door de straten van Rome| ©Rob Dammers
Tram door de straten van Rome| ©Rob Dammers

Rome heeft nog steeds een aantal tramlijnen en hoewel het niet altijd de meest praktische is (u zult merken dat het niet goed verbonden is met het historische en toeristische centrum van de stad), afhankelijk van waar u verblijft kunt u het handig vinden om de tram te gebruiken. Prijzen en dienstregelingen vindt u op de officiële website van het openbaar vervoer in Rome.

De dichtstbijzijnde tramlijn is nummer 19 en zet u af op Piazza del Risorgimento (het is de laatste halte van de lijn, dus u kunt hem niet missen). Misschien vindt u het nuttig als u in de buurt van Villa Borghese verblijft of daar of in het Bioparco rondwandelt vóór uw bezoek aan het Vaticaan.

5. Met de taxi voor het gemak

Taxi door de straten van Rome| ©Phillip Capper
Taxi door de straten van Rome| ©Phillip Capper

De taxiservice in Rome functioneert vrij goed: er zijn voldoende taxi's beschikbaar op straat en de belangrijkste toeristische trekpleisters in de stad hebben taxistandplaatsen waar u in niet meer dan 5 minuten een taxi kunt nemen.

De prijzen zijn redelijk voor dit soort diensten, maar ik raad u aan een duidelijke reisroute te hebben (om te voorkomen dat u een extra rit krijgt) en de taxichauffeur te vragen de meter op te zetten voordat hij de route begint, om onaangename verrassingen te voorkomen. In principe mag het niet meer dan 15 euro kosten vanuit het centrum van Rome.

6. Met Uber, die ook in Rome werkt

Uber chauffeur| ©Thibault Penin
Uber chauffeur| ©Thibault Penin

Als u een comfortabele deur-tot-deur-dienst wilt nemen, is Uber de beste optie. U kunt het via de APP aanvragen wanneer u maar wilt, u kent de te volgen route en u hebt een duidelijk idee van de prijs van de reis, ongeacht het verkeer dat u onderweg kunt tegenkomen. Bovendien hoeft u uw kaart niet uit te geven of contant te betalen.

7. Met car2go of elektrische auto, als je het Romeinse verkeer durft te trotseren

Car2go| ©Miwok
Car2go| ©Miwok

Sinds enkele jaren worden er in Rome steeds meer auto's per minuut verhuurd om zich van het ene deel van de stad naar het andere te verplaatsen. Als u al vertrouwd bent met deze dienst, hebt u waarschijnlijk de Share Now of Car2GO APP, een van de meest internationale diensten, op uw smartphone gedownload.

Op de kaart van de app kunt u zien hoeveel auto's er beschikbaar zijn in de buurt van uw locatie, u kunt er met één klik een reserveren en binnen een paar minuten bent u op uw bestemming. De voertuigen zijn meestal "Smarts" of dergelijke, van een zeer klein formaat, wat het parkeren in het stadscentrum of in de buurt van drukke gebieden veel gemakkelijker maakt.

Houd er echter rekening mee dat het verkeer in Rome chaotisch kan zijn en dat u moet oppassen dat u uw auto niet in een verboden te parkeren zone parkeert (dit staat meestal zeer goed aangegeven). Het beste van alles is dat de prijs meestal niet meer dan 5 euro is als u uw auto ergens in het stadscentrum heeft geparkeerd.

8. Met de fiets of scooter, als u het aandurft om uw reis naar Rome op wielen te maken

Met de fiets door Rome| ©Rob Larsen
Met de fiets door Rome| ©Rob Larsen

Net zoals er Car Sharing diensten bestaan, zult u zien dat Rome letterlijk vol staat met scooters. Er zijn verschillende lokale en internationale bedrijven die u vanaf de APP een scooter of fiets per minuut verhuren, zodat u zich in uw eigen tempo door de stad kunt verplaatsen. Dit is meestal heel handig, snel en goedkoop.

Maar nogmaals, houd er rekening mee dat het verkeer in Rome een beetje cha otisch kan zijn en dat er veel voetgangersstraten in het centrum zijn waar je je beter niet kunt wagen. Laten we gaan!