10 Tips voor een bezoek aan het Vaticaan

De Sixtijnse Kapel, de Sint-Pietersbasiliek met zijn koepel, Bernini's zuilengalerij op het Sint-Pietersplein... Mis dit juweeltje niet tijdens je reis naar Rome. Hier zijn enkele tips

Carmen Navarro

Carmen Navarro

7 minuten lezen

10 Tips voor een bezoek aan het Vaticaan

Het Vaticaan | ©Simon Hurry

Een bezoek aan het Vaticaan is een must tijdens je vakantie in Rome. Het spreekt voor zich dat, ongeacht je geloofsovertuiging, de artistieke en architecturale betekenis van de plek het tot een van de meest bezochte plaatsen ter wereld maakt.

En juist daarom is het handig om een paar tips bij de hand te hebben wanneer je je bezoek organiseert: hoe je de rijen om binnen te komen kunt vermijden, hoe je kunt besparen op kaartjes voor het Vaticaan en de Sixtijnse Kapel, of hoe je je moet kleden om een gebedshuis binnen te gaan. Alles wat je moet weten wordt hieronder uitgelegd, dus lees verder!

1. Boek ALTIJD kaartjes voor het Vaticaan zonder in de rij te staan!

Vaticaanstad| ©Jedi Equester
Vaticaanstad| ©Jedi Equester

Een van de meest opvallende dingen bij een eerste bezoek aan het Vaticaan zijn de lange rijen toeristen bij de poorten - de lange, lange rijen lopen helemaal rond de muren rond Vaticaanstad! Dit wachten kan je bezoek bederven en als je aan de beurt bent om naar binnen te gaan, zul je moe zijn en minder gemotiveerd om de geheimen van de Vaticaanse Musea of de Basiliek te ontdekken.

Daarom is het essentieel om je Vaticaan tickets of rondleiding door het Vaticaan altijd van tevoren te boeken en ervoor te zorgen dat je een optie kiest waarmee je de wachtrijen kunt overslaan.

Boek tickets voor het Vaticaan om de wachtrij over te slaan

2. Bedek je schouders, knieën en decolleté

Vaticaanse Musea| ©Ana Rey
Vaticaanse Musea| ©Ana Rey

Vergeet niet dat zowel de Sint-Pietersbasiliek als de Vaticaanse Musea (met binnenin de Sixtijnse Kapel) worden beschouwd als gebedshuizen, dus je wordt het Vaticaan niet binnengelaten als je een strapless jurk draagt of een rok of korte broek die je schouders of knieën laat zien.

Dus hoe kleed je je als je van plan bent Rome midden in de zomer te bezoeken? Maak je geen zorgen. Het beste advies dat ik je kan geven is om altijd een sjaal in je tas mee te nemen.

Het is moeilijk voor te stellen om je te bedekken als de temperaturen zo hoog zijn in de stad, maar je zult het fijn vinden om iets in je tas te hebben om je mee te bedekken (je zult het ook nodig hebben om andere kerken of het Pantheon van Agrippa te bezoeken). Wat je ten koste van alles wilt vermijden, is dat als je er eenmaal bent, met je Vaticaankaartjes en je bezoek georganiseerd, je niet binnengelaten wordt omdat je niet gepast gekleed bent.

Boek skip-the-line tickets voor het Vaticaan

3. Een rondleiding door het Vaticaan, beter dan alleen

Sint-Pieterszuilengang| ©Patrick Schneider
Sint-Pieterszuilengang| ©Patrick Schneider

Wanneer je een stad bezoekt met zoveel geschiedenis, context en symboliek, kun je het beste deelnemen aan een rondleiding door de Vaticaanse Musea met een expert. Dit maakt de rondleiding niet alleen leuker, je zult ook de betekenis van elk werk beter begrijpen, de geschiedenis ervan en wat er achter de maker schuilgaat.

Op plekken zoals de Vaticaanse Musea, met miljoenen kunstwerken binnenin, is het een goed idee om je te laten begeleiden door een gespecialiseerde gids die ervoor zorgt dat je de belangrijkste werken niet mist. Het beste aan rondleidingen is dat ze meestal aangepast zijn voor het grote publiek: ze zijn meestal niet erg gespecialiseerd in kunst, dus je zult absoluut alles begrijpen wat ze je vertellen en je zult er dubbel zoveel van genieten.

Bovendien zijn de prijzen heel redelijk en is er een breed scala aan tijdschema's en talen beschikbaar. Hier is een bericht over rondleidingen door het Vaticaan.

Boek je rondleiding door het Vaticaan

4. Het beste uitzicht over Rome, vanaf de koepel van de Sint Pieter

Sint-Pieterskoepel| ©Aldo Loya
Sint-Pieterskoepel| ©Aldo Loya

Een beklimming van de Sint-Pieterskoepel brengt je (letterlijk) naar de hemelpoort. Aarzel dus niet om een bezoek te boeken met een klim naar de Sint-Pieterskoepel. De details van het interieur worden veel beter naarmate je dichter bij de top komt, maar het spectaculaire uitzicht op het Sint-Pietersplein, de zuilengalerij, de rivier, Castel St'Angelo en de daken van alle okerkleurige huizen in de stad zijn de klim meer dan waard.

Om boven te komen moet je er wel rekening mee houden dat er langs het hele traject geen lift is. Zelfs als je voor de lift kiest, moet het laatste deel van de klim naar de Koepel te voet worden afgelegd: en dat is niet voor iedereen weggelegd. De trappen worden steeds smaller en de doorgang is vrij smal. Als je claustrofobisch bent of een hartaandoening hebt, is dit niet aan te raden.

Boek een bezoek met beklimming van de Sint-Pieterskoepel

5. Pas op voor toeristenvallen in het Vaticaan

Heerlijke Italiaanse pizza| ©Nick Owens
Heerlijke Italiaanse pizza| ©Nick Owens

Het gebied rond het Vaticaan is vol souvenirwinkels en fastfoodkraampjes en zelfs Italiaanse restaurants. Zorg dat je niet te veel honger hebt en controleer voordat je ergens gaat zitten hun online reputatie, beoordelingen van andere eters of menuprijzen. Er zijn echt dure plekken waarvan de kwaliteit je zal teleurstellen.

Je kunt voor lunch of diner altijd een beetje verder weg gaan dan het toeristische gebied of je kunt voor de zekerheid mijn gids raadplegen over waar je kunt eten in de buurt van het Vaticaan.

Het beste van alles is dat je op elk moment van de dag een goede plek zult vinden voor een snack, lunch, diner of om gewoon een broodje te kopen om mee te nemen en thuis van te genieten. En als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, boek dan een gastronomische tour door het Vaticaan.

Boek een gastronomische tour door het Vaticaan

6. Draag comfortabele schoenen

Comfortabele schoenen voor je bezoek aan het Vaticaan| ©Flavio Gasperini
Comfortabele schoenen voor je bezoek aan het Vaticaan| ©Flavio Gasperini

Natuurlijk ga je geen park of berg bezoeken, maar een bezoek aan het Vaticaan duurt altijd langer dan verwacht. Alleen al de omvang van het museum, de grootsheid van de Sixtijnse Kapel, de drukte van de Sint-Pietersbasiliek en zelfs de beklimming van de Koepel kunnen je bijna de hele dag in de buurt houden.

En je wilt niet dat je voeten pijn gaan doen. Geloof me. Draag extra comfortabel schoeisel zodat je urenlang op de been blijft, vooral als het erg warm is. Schuren kan je rondleiding door het Vaticaan verpesten.

Boek je rondleiding door het Vaticaan

7. Vertrouw de Vaticaanse kaartjesverkopers niet

Sint Pietersplein bij het Vaticaan| ©Michele Francioso
Sint Pietersplein bij het Vaticaan| ©Michele Francioso

Net als bij een concert zul je overal in het Vaticaan benaderd worden door tientallen kaartjesverkopers die je kaartjes, rondleidingen, etc. proberen te verkopen. Mijn advies is om je niet te laten meeslepen door hun overweldigende argumenten en om je bezoek aan het Vaticaan ruim van tevoren te plannen, waarbij je je tickets of rondleiding altijd op betrouwbare en officiële sites boekt.

Op Hellotickets, bijvoorbeeld, kun je alle schema's, prijzen en duur van de rondleidingen zien en alle gidsen zijn professioneel en geautoriseerd door het Vaticaan om rondleidingen te geven. Daarnaast laat ik een bericht achter met alles wat je moet weten over tickets voor het Vaticaan.

Boek skip de lijn tickets voor het Vaticaan

8. Vroeg in de ochtend om de drukte te vermijden

Vaticaan in de ochtend| ©Xavier Coiffic
Vaticaan in de ochtend| ©Xavier Coiffic

Het lijkt misschien een beetje vreemd om er bij te zijn als het Vaticaan 's ochtends vroeg zijn deuren opent alsof het een El Corte Inglés uitverkoop is, maar de mensenmassa's die tijdens de centrale uren van de dag aanwezig kunnen zijn, zullen je ervaring veel overweldigender maken. Het is zelfs mogelijk om een bezoek aan de Vaticaanse Musea vroeg in de ochtend te boeken.

Je vermijdt niet alleen de hitte vroeg in de ochtend, maar je hebt ook de mogelijkheid om vrijwel alleen te zijn in de belangrijkste galerijen van het museum, de Sint-Pietersbasiliek in alle rust te bezoeken en te stoppen om de Sixtijnse Kapel van dichtbij te bekijken. Ik zou ook kunnen aanraden om het bezoek laat op de dag te doen, maar op dat moment van de dag ben je al moe (Rome heeft veel te lopen) en je wilt dit bezoek niet gehaast doen. Sta vroeg op!

Houd er ook rekening mee dat tours die een bezoek aan de Sint-Pietersbasiliek na 14:00 uur inhouden, geen toegang tot de basiliek garanderen.

Boek een bezoek aan de Vaticaanse Musea vroeg in de ochtend

9. Als je de paus live wilt zien, ga dan op woensdag of zondag

Het Angelus van de paus| ©Unsplash
Het Angelus van de paus| ©Unsplash

Tenzij er een religieuze feestdag is waardoor hij dit niet kan doen, komt de paus meestal elke zondag om 12 uur uit het raam van zijn Vaticaanse residentie om zijn zegen te geven. Deze zegening duurt minder dan 30 minuten en is een kort gebed van de paus voor alle pelgrims die op het Sint-Pietersplein samenkomen om hem te zien en wordt "Het Angelus" genoemd.

Op woensdagmiddag geeft hij meestal ook een religieuze viering op het Sint-Pietersplein, dus ik raad je aan om het schema te bekijken voor de dag dat je er bent en je geluk te beproeven om hem te zien. Er zijn meestal grote mensenmassa's van pelgrims, toeristen en toeschouwers, dus als je de paus live wilt zien, moet je ruim van tevoren arriveren om er tussenuit te knijpen.

Naar mijn mening zijn dit niet de beste dagen om het Vaticaan of de Basiliek te bezoeken: er zijn te veel mensen in de buurt en je zult er minder van genieten. Maar als je toch gaat, vergeet dan niet dat je altijd een bezoek aan het Vaticaan met Pauselijke Audiëntie kunt boeken.

Boek een tour naar het Vaticaan met Pauselijke Audiëntie

10. Alleen zijn op het Sint-Pietersplein, het is mogelijk

Vaticaan in het donker| ©Anelale Najera
Vaticaan in het donker| ©Anelale Najera

Geloof het of niet, maar dit drukke plein wordt leeg zodra de avond valt. Je hoeft niet op goddeloze uren te gaan. Als je wacht tot de zon ondergaat en de deuren van de musea en de basiliek gesloten zijn, kun je midden op het Sint-Pietersplein, naast het Vaticaan, een foto maken alsof de aarde de rest van de mensheid heeft opgeslokt.

Maak van de gelegenheid gebruik om in stilte langs de zuilengalerij te lopen, kom dicht bij de façade en loop langs de verlichte Via della Conciliazione. Je zult een uniek en zeer authentiek souvenir meenemen van een plek die, geloof het of niet, ook een beetje respijt heeft van zoveel toerisme.

Boek een rondleiding door de Sint Pieter